fbpx Skip to content

Mikor az Apple hivatalosan is elismerte, hogy a rossz akkumulátorok miatt lassítják a régebbi készülékeket, egyúttal azt is írták, hogy érkezik tavasszal egy új szoftver, amiben már az akkumulátorunk állapotáról is kapunk információkat.

Kikapcsolható lesz az iPhone lassítás – Tim Cook

Tim Cookot január 17-én az ABC News interjúvolta meg több kérdésben is, amik között szó esett az akkumulátorokkal kapcsolatos, illetve lassulási botrányról is, illetve arról, hogy mit is tesz majd pontosan az Apple ennek kapcsán.

Eszünkbe juthat, amikor még előző évben egyre több iPhone 6s felhasználó tapasztalt tömegesen, váratlan kikapcsolásokat, és ezekben az esetekben az Apple az érintett készülékek akkumulátorát cserélte ki. Az Apple 2016 novemberében még csak relatíve alacsonyabb számú esetről beszélt, de pár héttel később, decemberben már elismerték, hogy sokkal több készülék érintett, mint ahogyan azt először gondolták. Megoldásként később kiadták előbb az iOS 10.2-t, ami külön diagnosztikával figyelte az akkumulátorokat, majd ezt követően az iOS 10.2.1-et, amiben a cég állítása szerint 80%-kkal csökkentették ennek a hibának az előfordulását az iPhone 6s, és 70%-kkal az iPhone 6 modellek esetén. Már ekkor megindult a spekuláció, hogy az Apple hozzányúlt a készülékek energiagazdálkodásának működéséhez is, amit azóta az Apple el is ismert, tehát ha egy készülékben rossz az akkumulátor, akkor az bizony lassabb is lesz.

iPhone 6 akkumulátor

A hivatalos sajtóközlemény arról is szólt, hogy 2018 elején az Apple egy olyan szoftvert fog kiadni, ami már információkat is szolgáltat az akkumulátor állapotáról, ezzel világosan látva, hogy az adott készülék emiatt lassú-e vagy éppen más szoftveres hibája van.

Ez valószínűleg az iOS 11.3 lehet majd, aminek az első béta verziója februárban jelenhet meg. A végleges változat valamikor márciusra várható, addig is, aki szeretné, a nyilvános bétával majd kipróbálhatja, amint az elérhetővé válik.

Kikapcsolható lesz a lassítás

Tim Cook az ABC News-nak adott interjújában kitér arra, hogy az új szoftverben lehetőségünk lesz kikapcsolni ezt a lassítást. Erről eddig egyáltalán nem volt szó, semmilyen sajtóközleményben sem, és érdekes, hogy a cég a felhasználók kezébe adja a döntést. Mindenesetre sokan pozitívan fogadják majd ezt a funkciót attól függetlenül, hogy esetleg váratlanul kikapcsolhat emiatt a készülékük.

(Tekerj 4 perc 30 másodperchez!)

Szerintem ha az iOS 11 kiírja, hogy rossz az akkumulátor, akkor nem fog senki szórakozni, kicserélteti valahol, főleg, hogy az Apple jelenleg kedvezményesen adja az akkumulátort is 2018 végéig (bár az összeesküvés-hívők itt biztosan azt fogják gondolni, hogy az iOS olyan akkumulátorokra is direkt azt írja majd ki, hogy csere szükséges, amelyeknek egyébként még semmi baja).

Tehát Tim Cook elmondása szerint a szoftver első béta verziója valamikor jövő hónapban jelenik meg, amiben láthatjuk majd a részletes akkumulátor állapotot és kikapcsolhatjuk majd az akkumulátor állapotától függő lassítást is.

Olvasd el a hozzászólásokat is

36 Comments

  1. Szerintem ez egy teljesen korrekt megoldás. Bár Ezt a funkciót a probléma előtt kellett volna bele integrálni valamelyik ios verzioba.

  2. Na megvan az orom…
    Johetnek majd a bencsmarkok kikapcsolt allapotban, bekapcsolt allapotban stb…:D

  3. @keresztes.k: De így most el lehet adni, mint innováció.

  4. @pAnk: nem adják el innovációként, szó sem volt ilyenről. de ha elolvastad a cikket, és megnézted a videót, ez számodra is egyértelmű.

  5. Annyira unom már, hogy bármit csinál az Apple legyen az jó vagy rossz dolog mindig van pár ember akik a rosszat látják mindenben. Ha nem tetszik nekik ez a platform akkor menjenek máshova. Sokan megvannak elégedve. Igaz vannak problémák meg hibák de én igy szeretem. Én Androidrol váltottam ios-re és nagyon jó döntés volt. Teljes mértékig elégedett vagyok.

  6. @keresztes.k +1

  7. @keresztes.k:Ahogyan mondod!
    Anno én pl az i4 megjelenésekor lettem iphone tulaj először és azóta is elégedetten használom.
    Mindegyikben vannak hibák, nincsen hibátlan rendszer, kérdés ki milyen kompromisszumokkal tud együtt élni, azt használja.
    Mielőtt az i4 kijött, a wince a végét járta és nézegettem mi legyen az utód és sem az android sem az IOS nem volt még meggyőző akkoriban nekem, majd az i4-et kézbe vettem és jó volt használni, s azóta sem váltottam le, mert számomra ezzel kevesebb kompromisszum jár mint amit a környezetemben látok, android (szintén 200e+ -os telókat használók) felhasználóknál. Nekem ennyi idő alatt 2x volt hogy nem tudtam telefonálni a teló miatt, első a JB-elt i4 -en összeakadt két tweak, ergo nem az i4 hibája, majd mikor a 11 beta1 felkerült az SE-re és nem lehetett a tárcsázót előhozni mert az lefagyott, de előzményekből telkönyből minden jó volt amugy. Hát ennyi év alatt sokkal több androidos problémába futottak a barátok, haverok ilyen téren, pedig ők is max 2 évig használnak egy csócs vasat, így nem lehet panaszom arra amit használok eddig.
    Ja az első i4-em a mai napig az első akkuval 1nap simán ok! 🙂
    Az SE-t sem az ára, hanem a mérete miatt használom és főleg telefonálni, s pár fontos dolog, netezni és komolyabb dolgokra ott van a subnoti (14.1″), esetleg egy tablet (10″), ezek az utikészletem állandó db-jai

  8. Fiuk-lanyok, joget a “ricsirecsi”, megint 2mpvel hamarabb fog betolteni a Tinder ????.

    keresztes.k forumtag jokat mond +1

  9. mióta szegény Jobs meghalt egy rakás szar az iPhone (mondom iphone tulajként)
    mára eljutottunk odáig hogy ugyan annyi bug van benne mint egy olcsó androidos telóban
    innováció nulla, a beszélő kakitól forog a sírjában Steve…

  10. Akkor a régebbi eszközök lassítása továbbra is csak urban legend? Ipad 2 , a feljebb említett iohone 4. Aminek ha jól olvasom baromi jó az akksija a mai napig (ahogy az én négyesemé is). És csak én látom úgy,ipad 2 8 másodperc alatt hozza fel a billentyűzetet, hogy a keresőbe tudjak írni a safariban? Két szoftverrel ezelőtt hasított. Akkuja baromi jó. Kíváncsi voltam, hogy ez az orbitális disznóság hová fut ki, így hogy már hivatalosan is beismerte a cég részben a szándékos lassítást. Gondoltam, hogy aki drágán megvesz egy készüléket az valahogy majd ônigazolást keres arra, hogy nem döntött rosszul, és az nem is úgy van ahogy gondoljuk, de hogy ez ilyen gyorsan fog megtörténni arra nem gondoltam. Rég nem írtam ide, kicsit kívülállónak érzem magam jó ideje, bár a 3g óta mindig volt iOS itthon. Olvasó vagyok inkább, de ez a sok +1 kicsit sok volt nekem.

  11. Az én véleményem az hogy aki ezt az egész lassítást így “mellre szívja” az jobb ha felébred mert 2018-at írunk és bizony eljutottunk oda hogy minden az átb*szásról szól.

    Azon nem akadtok fent hogy a VW, BMW, Mercedes meg az összes többi autógyártó lemérgezi a fél világot a dízel sz*rjaival úgy hogy közben mindenkit átver?
    Azon nem akadtok fent hogy a Tesla 30%-al többet el tud menni egy központi gombnyomásra mint amennyi a gyártó állít?
    Azon nem akadtok fent hogy a Tomi mosóporral 2000 lepedőt kimosnak úgy hogy minden hó fehér lesz?
    Azon nem akadtok fent hogy az orvosok hogy verik át a betegeket gyógyszerekkel vagy épp műhibákkal úgy hogy közben másra hárítják a problémát?
    Azon nem akadtok fent hogy mikor megveszel egy halogén izzót az világít neked 1 évet (jó esetben) holott Amerikában már 112 éve világít egy?
    Szerintetek más telefon gyártók nem játsszák meg ugyan ezt? Dehogynem, csak az még nem derült ki vagy ha ki is derült nem lett neki ekkora fenék kerítve.

    És még nagyon sokáig lehetne sorolni ezeket…

    Ezzel csak azt akarom mondani hogy a mai világ sajnos erről szól. Tudomásul kell venni hogy ha veszel egy telefont az nem lesz jó 10 évig. Régen ez így volt (nyilván a technika sem tartott itt ahol most) a telefonoknál az autóknál de mára már ez nem így van.

    Fogyasztói társadalmat élünk és bizony hogy ez jól működjön ahhoz minden kit ár kell verni.

    Peace

  12. Ebben tökéletesen igazad van! Akinek nem tetszik ne vegyen újat. Én így teszek, de ez a tapsikolás megdöbbent. Nem akarok erősebb szavakat használni. Peace

  13. A német dieselek nem mérgezik halálra a mai napig a világunkat 🙂 de a többiben igazd van! Fogyasztói társadalom! De azért csak kiakadhatunk ha valami jó azt ne úgy tegyék tönkre hogy egyik napról a másikra! Illetve van másik módszere a nagyonb eladási számoknak… még pedig az olcsóbb ár!

  14. Na megjött a leg-ek gyűjtője…

    “Azon nem akadtok fent hogy mikor megveszel egy halogén izzót az világít neked 1 évet (jó esetben) holott Amerikában már 112 éve világít egy?”
    Nem b+ mert ha te se kapcsolgatnád akkor nálad is világítana ennyi ideig, az izzólámpa élettartamát a fel/le kapcsolgatások csökkentik.

  15. Ha már akku: az utóbbi pár hónapban azt vettem észre, hogy az iPhone akkumultora mintha kalibrálva lenne 6 óra használti időre. Amikor megvettem az i7-et nyáron, simán bírt 7-8 órákat is, azonban november körül figyeltem meg, hogy minden esetben 6 órát bír (+-20 perc), teljesen mindegy hogy mit csinálok rajta. 100%-ról 60-ra nagyon gyorsan merül (1.5 óra usage), aztán hirtelen “belassul” a merülés. Volt már olyan, hogy egy adott százalékponton folyamatos használat mellett akar 5 percet is “állt” az akku százalék, tehát nem merült. Ez nekem igen érdekes, ti találkoztatok már hasonlóval, illetve szerintetek lehetséges-e az, hogy az akku beszabályozza az üzemidőt? (Nem, nem vagyok konteóhívő, csak szimplán ez egy általam meg nem értett jelenség)

  16. @Agent_H:
    Annak idején édesapám mikor megvette az első Ladáját (1980 környékén) akkor ha jól sikerült 10 év múlva ugyan azzal az izzóval adta el amivel gyárilag megkapta az autót. Most meg ott van CAN-BUS rendszer meg processzor vezérelt elektronika meg a tokom tudja azt beleteszek egy halogén izzót a kocsimba és ha jól sikerül 3 hónap múlva kilököm.
    De nézz csak körbe, nem veszed észre hogy ahogy haladunk előre úgy fejlődik a technika és minden egyre szarabb?
    Van itt már lézeres hőkezelés, millió egy ezer féle acél meg nemesacél minőség, meg millió féle korrózió védelem és érdekes módon veszel egy autót és ha jól sikerül 10 év alatt szét is rohad alattad. Annak idején megcsinálták az Audi 80-asokat és még a mai napig ritkán látni belőle rozsdásat pedig közel 30 éves autókról beszélünk.
    Gyártják a 20-30 milliós szuper autókat ami már mint tud csak épp ha jót fogsz ki akkor többet leszel vele szervizben mint az úton.
    Csúcs szuper mosógépek ami már direkt drive hajtás meg meg minden lószar és 5-6 év után ellököd mert tönkremegy.

    Szóval úgy gondolod hogy ha én most bemegyek egy boltba és leveszek egy halogén izzót a polcról és azt folyamatosan áram alatt tartva világítom akkor az fog nekem világítani 110 évig? 😀

  17. @Kigyósi Gergő:
    Ha már autóizzó, gondolom az is feltűnt, hogy 2 x olyan gyorsan égnek ki a jobb oldali izzók, mint a baloldali társaik, na nem azért van, mert a szemét gyártók az egyiket direkt úgy tervezik hogy feleannyi idő alatt égjen ki, és olyan szerencsés vagy, hogy az kerül mindig a jobb oldalra, hanem azért mert a jobb oldal sokkal több rázkódásnak van kitéve (a szemét utak is ilyenek, direkt úgy építik őket) az izzók köztudottan nem szeretik a rázkódást sem, a ki-be kapcsolgatás mellett.
    De mondok jobbat az 1980-as Ladátokban 40/45 W-os izzó volt, akkora búrával mint egy macska feje.
    https://alkatreszek.hu/izzo_12v_45_40w
    A többit részltezzem, vagy kitalálod? Neeeeem, nem a CanBus az oka 😀 😀

    Ha nem is 110 évig, mert azt úgysem éled meg, de sokkal tovább mint azok amiket napjában többször is ki-be kapcsolgatnak.

  18. Remelem, hogy jo lesz majd az uj szoftver, mert naprol napra korulmenyesebb hasznalni a 6-os keszulekemet!

    Off:Veletlen rabukkantam az ipsw.me oldalon egy regebbi apple altal alairt i4s 6.1.3-as szoftverre, es itunes-szal vissza tudtam rakni a 4s-re a regebbi szoftvert (semelyik masikra nincs alairva a regebbi szoftver csak a 2g, 3g, 3gs-ekhez valamint a 4s-hez, de csak a 6.1.3-as ios). El kell mondanom azt, hogy gyorsabb, akadasmentesebb az az ios verzio, mint a 11-gyes, es mar 3 napja a 4s-emet hasznalom ujbol! 😀 bar azt megjegyeznem hogy kb 80%-a a programoknak nem is megy, viszont en csak a safarit, email klienst, es a telefonalast hasznalom a 6-osomba is!

  19. @Agent_H:
    Német benzinkútról szoktam egy barátommal izzót hozatni azért mert azok az izzók “valamiért” tovább bírják pedig ugyan azokon az utakon járok (ha már a gödrökről beszélsz itt nekem). Az autóban pedig teljesen véletlen szerűen égnek ki legyen az jobbos vagy balos első vagy akár hátsó izzó.

    Akkor ha most elrugaszkodunk az izzóktól (mert ugye az izzók nem szarabbak sőőt még talán jobbak is mint valaha) azt akarod nekem mondani hogy az idő előre haladtával itt minden jobb, minden időtállóbb, minden tartósabb? (mert ugye ez volt az első hozzászólásom lényege amiből te kiragadtál egy mondatot)
    És még mielőtt belekötnél ebbe is természetesen vannak kivételek de véleményem szerint amit a lakossággal vetetnek meg az minden rosszabb.

  20. @Kigyósi Gergő:
    “véleményem szerint amit a lakossággal vetetnek meg az minden rosszabb.”
    Ha most visszacseppenhetnél 1980-90-es évekbe rájönnél te magad, hogy az állításod nem igaz.

  21. Fiuk en bent az izzogyarban szemelyesen beszeltem egy mernokkel akinek az volt a feladata hogy a normal izzo az “egeto keretnek” nevezet tesztpadon pont 1000 orat mukodjon. Es nem az volt a kiindulasi problema hogy 500 orat tudott hanem hogy alapbol 5000-et!!!!!

  22. @keresztes.k: Én pedig azt unom, hogy valaki ír viccből (hisz hogyan vehetné bárki komolyan amit írtam) valamit, a fanok (tudom, még ezért is “kapni” fogok) egyből toroknak ugranak, úgy védve az epölt, mintha bármilyen rokoni kapcsolat lenne közöttük. És persze az ilyen fanok véresen komolyan veszik amit mások mondanak és önérzetesen hisztiznek egy sort. Uff…

    @Jadeye: –||–

  23. @saintex: ….nálam ugyanezek a problémák (ipad 2, iphone 4s), szerintem szándékosan lassítják, hogy vegyél újat :((((

  24. @anda: ezekre a készülékekre nem érhető el a lassítást tartalmazó iOS 10.2.1, de ettől még érdemes ellenőrizni az akku állapotát, mert sok esetben annak a cseréje mindettől függetlenül segíthet.

  25. Az utóbbi pár hónapban azt vettem észre, hogy az iPhone akkumultora mintha kalibrálva lenne 6 óra használti időre. Amikor megvettem az i7-et nyáron, simán bírt 7-8 órákat is, azonban november körül figyeltem meg, hogy minden esetben 6 órát bír (+-20 perc), teljesen mindegy hogy mit csinálok rajta (több óra YT vs sima böngészés, Apple Music). 100%-ról 60-ra nagyon gyorsan merül (1.5 óra usage), aztán hirtelen “belassul” a merülés. Volt már olyan, hogy egy adott százalékponton folyamatos használat mellett akar 5 percet is “állt” az akku százalék, tehát nem merült. Ez nekem igen érdekes, ti találkoztatok már hasonlóval, illetve szerintetek lehetséges-e az, hogy az akku beszabályozza az üzemidőt? (Nem, nem vagyok konteóhívő, csak szimplán ez egy általam meg nem értett jelenség)

  26. Nekem egy olyan jelenség van jelen, hogy +5-6 C-ban már nem tudok az iPhone X-el fényképezni, mert sötétben nem villan a vaku. Állítólag a 8-nál is fennáll ez a probléma. Van valakinek hasonló tapasztalata? Estetleg vitte már vissza emiatt valaki a telefont? Mit mondtak rá? Ráadásként még annyi, hogy mióta kivettem a dobozból azóta nyikorog és pattog benne a kijező üvege. Eléggé stresszes vagyok miatta!

  27. A 4S-re én is vissza tudtam tenni a 6.1.3-at a fenti módon, így újra él a már “halálra ítélt” – 9.3.5-tel kb. használhatatlanul lassú (iOS 6-hoz képest) – kis telóm. Tudom ez szubjektív de szerintem minden szempontból jobb volt az a rendszer. Ahogy működött, ahogy kinézett, látszik az alapos átgondolás mindenen, ahogy kiszolgált. Én úgy érzem akkor volt az Apple a csúcson. Persze azóta vannak új dolgok amik hiányoznak, pl. a Control Center, de ha mennének az alkalmazások tuti újra azt használnám napi szinten is. Így most tartalék teló amit olykor előveszek “nyomogatni” mert olyan jó 🙂

  28. Nekem sokkal jobban tetszik az, hogy a telefont tudom használni, és nem fagy meg állandóan, valamint bugol, crashel be, és inkább szenvedem a Control Center hianyát, mint a rossz telefon idegesítését. 🙂

  29. Hol találom a listát, hogy pontosan melyik készülékeket (ipad-ek is) érint a lassítás? Már lassan az összes cikket végig kattintottam de semmi :-/ Köszi!

  30. @Gunar: én is pont az i4-el kezdtem HTC diamond 2 után, és valóban ég és föld volt a különbség az i4 javára de csak az ios 7-ig mert az aztán lerendezte szépen az i4-et. na akkor nekem is lesz kapcsolóm az i4-re, hogy ne legen lassú??? ez egy nagy paraszt vakítás az Apple-től.

  31. @B.Bendeguz: Vmit nagyon benéztél ezzel, mert az i4-en futó IOS7-ben még nem volt ilyen lassítás, az csak azért lett lassabb mert az újabb appok és egyebek, de az IOS is természetesen már az újabb vasak harverére volt inkább készítve és mivel még elfutott az i4-en is hát kiadták rá.
    Amugy az i4-em csak azért van még meg mert az első iphone-om volt és természetesen 2 év utén jött az i5 majd újabb 2 év jött volna az i6 de elcseszték, mert nagy lett a db és így csak 5S lett, majd szerencsére mikor kellett kijött az SE és idén reméljük jön egy ütős SE utód, hogy tudjak váltani jobbra és a méret maradjon a megszokott és jó (nekem)

  32. Mindenkinek lehetnek rosszabb tapasztalatai egy termékkel kapcsolatban, de nem szabad ezért leírni egy egész céget vagy technológiát mert “nekem egyszer rossz volt” akkor biztos mindegyik rossz. Nekem például az első iPhone-om a 4 volt amit nagyon szerettem de tény hogy az utolsó ios frissítés után én is lassunak éreztem. Utána lett iPhone 5S-em és soha nem tapasztaltam vele semmi problémát. Ez nem jelenti azt hogy mindegyik 5S hibátlan, viszont ha akadozott volna akkor azt se hogy mindegyik rossz. Lehet az embernek véleménye egy témáról vagy dologról de szerintem mindenki el tudja dönteni hogy “itt akar-e maradni” ennél a cégnél vagy “átmegy” egy másikhoz. Az Apple nem köti meg senkinek se a kezét.


Add a Comment