fbpx Skip to content

Amikor megjelent az Apple Watch, számomra az egyik nagy hátránya volt, hogy hiába alszik az ember a csuklóján hagyva az órát, és az óra egyébként hiába követi figyelemmel a mozgásunkat, a watchOS nem hajlandó alvásfigyelésre. Ráadásul ezen az időközben az iOS 10-ben elérhetővé váló lefekvési-ébresztési jelzés sem változtatott.

Akik tehát figyelemmel szerették volna követni az alvásukat, azok különböző egyéb kiegészítők segítségére szorultak, legyen az a teljesség igénye nélkül például egy UP, Fitbit, vagy Beddit. Erre a problémakörre kínál megoldást az AutoSleep app, ami az Apple Watch és az iPhone érzékelői által gyűjtött adatokból képes kirajzolni és az Egészség app adatbázisába átadni az alvásunk adatait.

Az app az első indításakor hozzáférést kér több dologhoz is. Elsőként a helyzetünk információi alapján le tudja kérdezni a napkelte és napnyugta időpontjait, így a készülékek érzékelői által gyűjtött adatokat rögtön szűrni tudja arra az időszakra, amit várhatóan alvással töltünk. Ezután hozzáférést kér az Egészség alkalmazáshoz: írási jogosultság szükséges ahhoz, hogy a kiszámított alvásunk adatait hozzá tudja adni az adatbázishoz, és olvasási jogosultságot kér az alváselemzés mellett az aktív energia és a pulzusszám értékeihez. Ezután még szükséges megadnunk az engedélyt a mozgási és fitnesztevékenységhez is, hogy az éjszakai forgolódásunk adatai is az értékelésbe kerülhessenek.

Az app azt is külön megkérdezi, hogy az iPhone-unk simán mellettünk van-e az ágyon éjszaka, vagy azt az éjjeli szekrényre, vagy bárhová, de nem az ágyra tesszük le ilyenkor. Ez azért fontos, mert alapértelmezetten az iPhone mozgatását ébrenlétként értékelné, hiszen alvás közben nem szoktuk mozgatni a készüléket.

Ha ezeket mind beállítottuk, akkor már meg is kapjuk a legelső grafikont.

Clock

A Clock fülön az elmúlt éjszaka eredményeit láthatjuk, alapértelmezetten 12 órás felbontásban. Az alábbi ábrán például az látható, hogy a Watch-om épp lemerült hajnali 5:15 körül, így onnantól “mocorgási adatokat” már nem tudott mérni, majd az alvást az iPhone-om megmozdítási időpontjával lezárta.

A Clock fülön lejjebb görgetve az átlagosan 8 óra alvást alapul véve két elemet láthatunk, ami az alvásunk minőségének megfelelően van feltöltődve: felül az elmúlt éjszaka, alatta az eltelt 1 hét átlagát mutatva.

Amennyiben pedig a fejlesztő másik alkalmazását, a HeartWatch-ot is használjuk, akkor ezeket az adatokat a pulzussal és az aktivitásunkkal összevetve részletesebben is láthatjuk.

Quality

A Quality fül alatt az alvásunk minőségét látjuk összegezve. Itt négy fő értéket jelenít meg a grafikon: mozgolódás (restlessness), ébrenlét (awake), pulzus (heartrate) és mély alvás (deep sleep).

 

Látható, hogy ugyan este 10 körültől már elkezdte nézni az adatokat, éjfél utánig még bőven fent voltam, és igazán mélyen csak hajnali 2 magasságában aludtam, amikor egyúttal a pulzusom is csökkent. (Mély alvás közben az akár 40-50-es pulzusszám is normális.)

Day

A Day fül alatt egy idővonalon görgethetjük végig az adott éjszaka értékeit: az első oszlop az iPhone-unk megmozdítási időpontjait, a második az óra töltőn eltöltött idejét, a harmadik pedig azokat az időtartamokat, amikor mozogtunk, például felkeltünk, és kimentünk egy pohár vízért.

 

A jobb oldali részen pedig az alvással eltöltött idő részleteit láthatjuk, jelezve a mély alvás, az alacsonyabb pulzus és a forgolódás időtartamait.

Tweak

Természetesen az automatikus számítások nem minden esetben pontosak, így lehetőségünk van ezeket finomhangolni is a Tweak fülön. Ezt a Sensitivity (Érzékenység) alatti csúszkán a jelölő balra vagy jobbra történő elmozdításával tudjuk megtenni: balra mozdítva kevésbé aktív életet élünk (less active), jobbra pedig inkább az aktívabbak közé tartozunk (more active).

A watchOS 3.1.3 óta pedig egy újabb számítási módszer is alkalmazható, ami alapértelmezetten be is van ilyenkor kapcsolva, ennek állapotát a Tweak fülön lejjebb görgetve tudjuk beállítani.

Wizard

A legutolsó fül segítségével pontosabban személyre szabhatjuk az app adatfeldolgozását, megadva azt, hogy átlagosan mikor fekszünk le és hány óra az alvási célunk, adott esetben előtte olvasunk-e például, reggel hány órát vegyen alapul az adatok automatikus feldolgozásához és értesítések küldéséhez, illetve hogy alapul vegye-e az iPhone megmozdítását, mint az alvás végét, illetve a Watch töltőre helyezését vegye-e alapul az alvás kezdeteként, vagy sem.

Ezeken a lépéseken később is bármikor végiglépkedhetünk, ha megváltozott volna a napi rutinunk, vagy pontatlannak érzékelnénk az app által számított adatokat.

Az app használatával kapcsolatban további tippeket olvashatunk a fejlesztő oldalán található, rendkívül részletes FAQ alatt: http://autosleep.tantsissa.com/tips

Összegezve

Az AutoSleep kifejezetten ötletes módon oldotta meg azt, hogy az alvásunk monitorozására az Apple Watch-ot (is) használhassuk, ráadásul ehhez magán az órán nem kell semmi appnak futnia (az AutoSleep nem is tartalmaz Watch appot), aminek köszönhetően az így nem merül le hamarabb, sem Repülőgép módba nem kell tennünk hozzá az órát, az eredmények feldolgozása pedig magán az iPhone-on történik, a készülékeink által egyébként is rögzített adatokból.

Az AutoSleep fizetős app, 2,99€-ért érhető el az App Store-ban, de szerintem érdemes vetni rá egy pillantást, főleg, ha nem szeretnénk külön aktivitásmérőt is használni az alváshoz! 🙂

[appstore id=”1164801111″]

Játék!

Kaptunk a fejlesztőtől 1db redeem kódot, amit felajánlunk a hozzászólóknak. Szólj hozzá itt a cikknél, hogy van-e Apple Watch-od és abban alszol-e, és nyerd meg a kódot! Sorsolás hétfőn délben a random.org segítségével, amiben természetesen a korábban hozzászólók is részt vesznek. 🙂

Olvasd el a hozzászólásokat is

20 Comments

  1. “Amikor megjelent az Apple Watch, számomra az egyik nagy hátránya volt, hogy hiába alszik az ember a csuklóján hagyva az órát, és az óra egyébként hiába követi figyelemmel a mozgásunkat, a watchOS nem hajlandó alvásfigyelésre.”
    Én hosszú ideje a sleep++-t használom erre a célra.

    Az autosleep-et megvettem jó pár hónapja, mert tetszett az ötlet, de amikor először jelentette ki a munkával töltött időmre, hogy épp alszom, akkor röhögve kitöröltem. Persze azóta fejlődhetett, majd ránézek.

  2. @jarodfree: anno próbáltam a Sleep++-t, de ha elfelejtettem elindítani, akkor nem mért semmit. ennél az tetszett meg, hogy még telepíteni sem kell hozzá semmit, sem elindítani egy appot az órán, hanem mindent kihúz az adatokból a HealthKit segítségével. sokkal kényelmesebb.

  3. Az előbb mintha nem ment volna át a kommentem:
    Ti tényleg órában alszotok? :DD

  4. Nyilvánvaló, hogy a big data projekteknél nagyon is hasznosak a HealtKIt adatok, de az egyéni felhasználó számára milyen gyakorlati haszna van, vagy lehet a saját alvásával összefüggő adatok ill. diagramok LAIKUS elemzésének? Olyan orvosról pedig én még nem hallottam, aki a páciense által gyűjtött adatokat (egy esetleges rápillantáson felül) elemezné.

  5. @ha5abe: Én pl. azért vezetem (egyébként Sleep++ segítségével) az alvásom, hogy motiváljam magam a több alvásra.

    Amikor az Egészség alkalmazásban látom, hogy egy héten csak átlagosan napi 5 óra jött össze, akkor tudom, hogy változtatnom kell.

  6. Meg amugy egy pelda: rosszul alszol vagy nem is tudod miert de mar reggel ingerulten kelsz es ez megy evek ota meglatod ezt az appot megnezed es par nap utan rajossz hogy te mennyit forgolodsz az agyban vagy epp vagy fent amire nem is emlekszel. Beutod googlebe es kiad ezer dolgot,ennek oromere veszel egy uj matracot es lass csodat maris jobban alszol amit az app is bizonyit.nem sajat pelda…
    En azert vettem meg mert kivancsi termeszet vagyok es jo nezegetni XD

  7. @onderon: én igen, de ezt már többször is írtam, a cikkben is ezért szerepel. és egyszerűen észre sem veszem, hogy rajtam van, mert kényelmesek a szíjak, amiket használok. az alvás közbeni életjelek monitorozását meg értelmesebb dolognak tartom, mint amikor csak ülök a gép előtt, míg aztán feltölt az óra.

  8. És nem savanyodik be a kezed alatta? ???? Hogyan tisztítod? Merthogy mosni azt ugye nem lehet: “Showering with Apple Watch Series 2 is ok, but we recommend not exposing Apple Watch to soaps, shampoos, conditioners, lotions, and perfumes as they can negatively affect water seals and acoustic membranes”

  9. @onderon: nem izzadom össze, és nem is zuhanyzok benne. időnként nedves törlőkendővel át lehet törölni. egy-másfél naponta minimum egyszer leveszem, mert ugye fel kell tölteni.

  10. Én szeretk órában aludni, mert este kb 1 óra töltéssel feltöltödik a watch (pl. fürdés v. esti film alatt), reggel peddig semmi sem kelt olyan kellemesen, mint az óra. Az auto sleepet használom egy ideje, de elég érdekes dolgokat tud azért produkálni, lehet a wizard funkcióval kéne fejleszteni, mit is gondoljon alvásnak. Azért a heartwatchall működik ez a progi együtt jól.

  11. a withings tudja alapból… ok, más kateg (nekem az van)…
    ????????⌚️????

  12. Nem tudjátok ,ha véletlen mindkét appot megvenném nincs kedvezményes ár?

  13. Nincs sajna kedvezmenyes ar legalabbis en nem talaltam , mikor megvettem,pedig en is remenykedtem benne:)
    Amugy ezt a samponos dolgot nem is tudtam en lazan durdok benne:) ugy tudom a legtobb vegyszeres dologra le lett tesztelve

  14. Érdekes alkalmazás, lehet rászánom magam, a kérdés csak az, hogy valóban stabilan tud e működni.

  15. Egy időben használtam iPhone-on alvásfigyelő/ébresztő progit (az nagyon jól működött), most van watchom is, de még csak próbálgatom melyik progi lenne jó igazán…:-)

  16. Én is órában alszom, teljesen kényelmes. Napi zuhanyzások alkalmával leveszem majd ha én kész vagyok, akkor megmosom.

    A legutóbbi frissítés óta sajnos az éjszakai alvást is aktívnak veszi, így napi 24 órát állok 🙂

  17. Amióta meg van az órám azóta csak zuhanyzásnál veszem le és ha tölteni kell. Abban is alszom, az elején még használtam alvásfigyelő programot, de pár hét után rájöttem, hogy elég egyenletes az alvásom (vagy a program volt rossz????). Azóta csak ébresztésre használom, amit a feleségem is nagyon értékel mert végre nem ébred fel a telefonomra.

  18. Nem órában alszom mert zavart hogy villog elalvási időben . Arról nem is beszélve ha a kisfiam átköltözött éjjel akkor a villogó óra nagyon érdekes volt éjszaka. Jobb helye van a dokkolón amíg nem látom értelmet éjjel is hordani.a gyári alvás alkalmazásban kellene kiiktatni a lefekvesi emlékeztető. Nagyon bosszant hogy villog a telefon, hogy aludjak már.

  19. Sziasztok!
    Olyan app van az órára, ami úgy működik, mint a Sleep Cycle? Arra gondolok, hogy nemcsak monitorozza az alvást, hanem egy beállított időtartományban (pl. 5:00 és 5:30 között) akkor ébreszt, amikor a legéberebb alvásfázisban vagyok.


Add a Comment