fbpx Skip to content

Az okoskarkötők piaca folyamatosan bővül, és így egyre több eszköz közül van lehetőségünk választani. Sokszor viszont épp ez a széles kínálat teszi nehézzé, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelőt.

fitbit_flex

Korábban írtunk már a Jawbone UP, majd később az UP24 csuklópántokról, most viszont a Fitbit Flex kerül sorra. A Fitbit nem ma kezdte az aktivitásmérő eszközök gyártását, és a Flex is már jó ideje elérhető, hiszen a 2013-mas CES-en mutatták be. Ráadásul időközben már megjelent egy rendes kijelzővel ellátott változata, az óraként is használható Force, ám ezt a Fitbit bőrirritációkról szóló jelentések miatt inkább visszahívta, így jelenleg nem elérhető. De jöjjön most a Flex!

Mire jó?

Az okoskarkötőktől már mondhatni megszokottan a Fitbit Flex segítségével nyomon követhetjük, hogy hány lépést tettünk meg az adott nap során, hány percet töltöttünk aktív mozgással, ez idő alatt mennyi kalóriát égettünk el, és milyen távolságot kocogtunk le például, éjszaka pedig figyeli, hogy hány órát és milyen minőségben aludtunk (hányszor ébredtünk fel), reggelre pedig a beállított időpontban rezegve felkelt minket az ébresztőóra zavaró hangja nélkül.

Mi van a dobozban?

A dobozt kinyitva és a tartalmát felfelé (vagy adott esetben lefelé kihúzva) először magával a karkötővel, és benne a trackerrel találkozunk, ahogyan az a felső képen is látható. A karkötőt rögtön le is vehetjük a tartójáról, majd a doboz alján már látszik a kis fül, amivel a további tartozékokat rejtő dobozkát húzhatjuk ki. Ezt kinyitva egy rövid kis tájékoztató alatt a töltéshez használt USB-adaptert, egy kisebb méretű karkötőt és egy USB-s dongle-t találunk. Utóbbi dongle azoknak lesz jó, akiknek a készüléke nem támogatja a Bluetooth 4.0 LE-t, mert a tracker által rögzített adatokat másképp nem tudnák arról letölteni.

fitbit_flex_dobozban

USB dongle, Flex tracker, kis és nagy karkötő, USB-adapter/töltő

A tracker aktiválása

A Fitbit Flex valójában egy apró kis eszköz és egy cserélhető karkötő kombinációja. Az összes munkát ez az apróság végzi, amit az első használat előtt az USB-kábel bölcsőjébe behelyezve tudunk bekapcsolni és feltölteni. A kábel bölcsőjébe összesen egy irányból lehet úgy behelyezni, hogy az jó legyen, tehát a tracker írással ellátott alsó oldala kell, hogy alul legyen. Ehhez először ki kell azt vennünk a karkötőből: egyszerűen óvatosan nyomjuk lefelé a karkötő jobb oldalát, míg a tracker vége elő nem bukkan. Ezután azt fogjuk meg, és egyszerűn húzzuk ki a trackert a karkötő üregéből – visszatenni sem sokkal nehezebb, és ilyenkor még a hátoldalán lévő nyíl is mutatja, merre kell álljon a tracker, hogy az átlátszó “ablakon” (a képen a karkötő bal oldalán látható sötétebb, fényes csík) a beépített LED-ek át tudjanak világítani.

fitbit_flex_karkoto

A trackerben 5 fehér LED kapott helyet, és ezekkel a LED-ekkel jelzi töltés közben a töltés állapotát, napközben kétszer megütve a trackert az aktuálisan beállított cél (lépésszám, megtett táv, elégetett kalóriák, aktív percek) elért százalékát (1 LED: 20%), éjszakai módba váltva pedig egyszerre 2 (nem szomszédos) LED villan fel, és ezt animálja jobbra-balra, ha kétszer ráütünk. Az egyes módok közötti váltás úgy történik, hogy addig ütünk rá finoman többször egymás után, míg a tracker azt vissza nem jelzi a LED-ek megfelelő felvillantásával, és vibrálással, illetve a beállított ébresztő vagy emlékeztető is így nyomható ki.

Maga a tracker igazán apró és könnyű, és kialakításának köszönhetően teljesen vízálló: akár 10 méteres mélységig is merülhetünk vele. A benne lévő apró akkumulátor használattól függően 5 napot bír, de ha kikapcsoljuk, hogy folyamatosan szinkronizáljon vele a készülékünk, ez némileg kitolható. A trackert minden egyes feltöltéshez ki kell venni a karkötőből, és nagyjából 1 óra alatt fel is tölt – ezt az 5 LED együttes pulzálása jelzi.

fitbit_flex_tracker

A szinkronizáláshoz használhatjuk a mobilkészülékünket, vagy ha az nem rendelkezik Bluetooth 4.0 LE-vel, akkor a Flex mellé kapott USB-s dongle segítségével szinkronizálhatjuk a rögzített adatokat a számítógépünkön keresztül a Fitbit webes felületére, amihez először egy ingyenes fiókot kell létrehozzunk. Természetesen felváltva is használhatjuk a mobilkészülékünket vagy a számítógépünket a szinkronizáláshoz, csak előtte – ahogyan az alkalmazások kérik is – fel kell ismertetni velük a trackert.

 fitbit_szinkronizalas

Mindenképp mossuk meg használat előtt a kiválasztott méretű karkötőt szappanos vízben (előtte vegyük ki belőle a trackert, úgyis fel kell tölteni), mert adott esetben, főleg az érzékenyebb bőrűek esetén bőrpír, vagy apró piros pöttyök jelentkezhetnek ott, ahol a karkötő a bőrrel érintkezik. Az alaposan megmosott és megszárított karkötővel már nincs ilyen gond. Szorosság tekintetében ajánlott úgy beállítani, hogy szabadon mozoghasson a csuklónkon, és így levegőzni tudjon a bőrünk.

A Fitbit app

Az alkalmazás használatához először be kell jelentkezzünk, vagy létre kell hozzunk egy új Fitbit-fiókot. Ezt rögtön az alkalmazásban is megtehetjük, vagy ha már megtettük korábban, akkor egyszerűen csak jelentkezzünk be. Ezután fel kell ismertetni a trackert az alkalmazással – mivel ehhez Bluetooth kell, így először azt kapcsoljuk be, ha egyébként ki lenne kapcsolva. Ezután nyomjunk a Flexre a listában, és válasszuk a Connect Your Flex opciót.

fitbit_app_01 fitbit_app_02

Ha ezzel megvagyunk, még pár alapvető dolgot be kell állítsunk, így például ha korábban még nem tettük meg, akkor a testsúly, magasság és születési dátum értékeit, valamint a célokat, tehát hogy például hány lépést, mekkora távolságot, mennyi kalória felhasználását, mennyi aktív mozgással eltöltött időt szeretnénk elérni. Ezekre alapértelmezetten is kapunk javaslatot, de később bármikor megváltoztathatjuk őket, illetve a kitűzött testsúly függvényében a bevitt kalóriákat jelző cél is módosul, akár fogyni szeretnénk, akár hízni.

Az alkalmazás elsődleges felülete a dashboard, ahol a jobb felső sarokban lévő Edit gombra nyomva beállíthatjuk, milyen értékek jelenjenek meg, és ezek sorrendjét is megváltoztathatjuk, áthúzva őket a számunkra megfelelőre.

fitbit_app_03 fitbit_app_04

Az egyes értékekre nyomva a részletes statisztika érhető el, vagy adhatunk hozzá étkezéseket, naplózhatjuk a folyadékbevitelt. Az ételek beviteléhez először a fiókunk beállításai alatt ki kell választanunk, hogy az étel-adatbázist melyik országban elérhető termékek alapján kezelje – itt sajnos összesen 6 ország érhető el, de Magyarország nincs köztük. Amennyiben például az USA-t választjuk, úgy az amerikai piacon is elérhető termékek vonalkódjai alapján egyszerűen hozzá tudjuk adni az adott ételt vagy italt. Amennyiben a vonalkód alapján nincs találat, úgy manuálisan is hozzáadhatjuk az adott ételt vagy italt, ha megnézzük a termék csomagolásán található információkat (azt nem derült ki, hogy az így hozzáadott ételek vagy italok más hazai Fitbit-felhasználók számára is elérhetővé válnak-e).

fitbit_app_06 fitbit_app_07

A tracker másik fontos funkciója a napközbeni mozgásunk figyelemmel kísérése mellett az alvásfigyelés. Itt a mocorgás-forgolódás (restless) alapján rajzolja ki a grafikont, amiből látható, hogy mennyi időt töltöttünk mély, pihentető alvásban (sound sleep, a képen sötétkékkel), és mennyit voltunk adott esetben ébren (awake). Az így mért adatokból pedig sok alvási problémából fakadó fáradtságra fény derülhet, és életmódváltással sokkal pihentetőbb lehet egy-egy éjszaka.

fitbit_app_08

Az alvásfigyelés szempontjából fontos, hogy beállítsuk, hogy melyik csuklónkon hordjuk a karkötőt, mert a domináns kezünkkel (amivel írunk, vagy evés közben a kanalat vagy villát fogjuk) sokkal többet mozgunk, mint a nem dominánssal, illetve adott esetben szükséges lehet az érzékenységet is átállítani. Ez utóbbit alapesetben nem szükséges módosítani az alapértelmezett beállításról, sőt, ha átállítjuk, akkor könnyen azt tapasztalhatjuk, hogy noha legalább 8 órát kellene írjon az alvásra, a sok mocorgást sokkal érzékenyebben vette, és 3 órára jött ki a végeredmény.

Ha engedélyezzük a Fitbit app számára az iOS 7 óta elérhető alkalmazásfrissítés a háttérben opciót, akkor az All-Day Sync kapcsolót bekattintva akár egész nap folyamatosan frissítheti az app az információkat a trackerről – így egyúttal azt is tudja jelezni, ha alacsony lenne a tracker töltöttsége. A Bluetooth 4.0 LE-nek köszönhetően pedig nem fog számottevően jobban merülni az iPhone még az egész napos szinkronizálás mellett sem. Az alkalmazásfrissítés a háttérben funkció intelligens mivolta miatt az iOS megtanulja, átlagosan mikor nézünk rá a Fitbit appra, és így már közvetlenül azelőtt elvégzi az adatok szinkronizálását az app, és nem fogja percenként kérdezgetni a trackert feleslegesen.

fitbit_app_05

Az alkalmazáshoz több külső app is kapcsolható a Fitbit App Gallery-ben megtalálhatóak közül (például IFTTT, Endomondo), így egy párhuzamosan használt más app adataival is össze tudjuk kötni adott esetben. Amennyiben pedig ismerőseink is használják a Fitbit valamely trackerét, úgy őket barátként felvéve az alkalmazáson belül, kihívásokra is lehetőség van, tehát mondjuk ki tesz meg több lépést az adott napon – bár ez a funkció egyelőre csak béta állapotú.

[appstore id=”462638897″]

Fitbit web

A Fitbit fiókunk webes felületén szintén elérhetjük a tracker által gyűjtött adatok részletes statisztikáit, ahol szintén testre szabhatjuk a dashboard esetén megjelenő adatokat.

Pro

A Fitbit Flex apró, könnyű, fel sem tűnik, hogy a csuklón van, ha az ember már megszokta, hogy valami karkötőt hord. Nagy előnye, hogy teljesen vízálló. A dobozában egy kisebb és egy nagyobb méretű karkötővel együtt érkezik, amelyeket a csat segítségével teljesen a csuklónkhoz tudunk állítani – ráadásul ha a karkötő elszakadna, akkor elegendő csak azt kicserélni, a tracker továbbra is működőképes marad.

fitbit_karkoto_szinek

Gondolva a női felhasználókra, külön Tory Burch-kollekcióként ékszer-jellegű kiegészítők is kaphatóak hozzá, legyen az karkötő vagy nyaklánc – bár ezek itthon nem érhetőek el.

A Bluetooth 4.0 LE kapcsolatnak köszönhetően az iPhone-unkkal egész nap kapcsolatban lehet anélkül, hogy a készülékünk akkumulátora megérezné. A trackerben lévő NFC-tag segítségével könnyen párosítható androidos készülékekkel, és így képes azokon rögtön elindítani az alkalmazását is, ha hozzáérintjük a készüléket. Támogatja a Windows Phone platformot is. A mellé kapott kis USB-adapter segítségével pedig akár a számítógépünkön keresztül is szinkronizálhatjuk a tracker által rögzített adatokat a Fitbit fiókunkba (és ez az adapter más Fitbit trackereket is támogat), ha a mobilkészülékünk nem képes Bluetooth 4.0 LE-re.

Kontra

A Fitbit Flex jelenleg nem képes intelligens ébresztésre, tehát pontosan akkor fog felkelteni, amikorra az ébresztő be van állítva. Az egyes módok közötti ütögetős váltogatás néha nehézkes, vagy mondjuk macskakövön biciklizve könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy alvó módba kapcsolt a folyamatos ütődések miatt. Az iOS-alkalmazás nem beszél magyarul és az étkezéseket nehéz rögzíteni, mert a magyar piacon elérhető termékek többségét (érthető okokból) nem ismeri, a vonalkód alapján történő beolvasás meg csak az amerikai piacot belőve érhető el. Manuálisan persze hozzáadhatunk bármit, de ehhez külön be kell írni minden adatot, ami sok esetben elveszi az ember kedvét az egésztől – például egy jó kis vasárnapi családi ebéd esetén biztos nem fogunk nekiállni kalóriákat vagy telített zsír százalékokat számolgatni mondjuk a töltött káposzta mellett. A karkötő óraként sajnos nem használható, az 5 LED nem alkalmas az idő kijelzésére. Az alkalmazás nekem személy szerint nem annyira tetszik, de cserébe ott a webes felület, ami némileg kárpótol ezért. A Fitbit tervei közt egyelőre nem szerepel az iOS 8-ban bemutatott Egészség (Health) app támogatása.

Vásárlás

A Fitbit Flex itthon például nálunk, a SzifonStore-ban vásárolható meg bruttó 28900Ft-os áron fekete, palaszínű vagy rózsaszín karkötővel (kis és nagy méretűvel egyszerre) csomagolva, a három különböző színű karkötőt tartalmazó csomag pedig például az iSTYLE-ban kapható 7900Ft-ért, külön kicsi és nagy méretben.

Kérdésed van? Tedd fel hozzászólásban!

Olvasd el a hozzászólásokat is

17 Comments

  1. @Jadeye: Milyen méretek vannak?(mármint milyen széles csukló kell, hogy ne essen le.)

  2. Jawbone UP24 vagy Fitbit Flex karkötő a nyerőbb? -> talán a Jawbone nem egy picivel?!

  3. Nekem jelenleg jawbone up okoskarkotom van es nezegettem mar enis ezt regebben csak nemtudom erdemes e cserelni, az tetszik benne hogy bluetooth on tud szinkronizalni de lehet jobban jarnek egy up24 el, ti melyiket ajanlanatok? Elore is koszi

  4. @Ipeti10: teljesen szabadon állítható a méret. nekem a kis méterű karkötőben van a tracker a szíjat a legnagyobb méretre kinyitva, tehát a karkötő két vége épp csak az összekapcsolást lehetővé tévő 2 lyukkal fedi át egymást – de a Fitbit oldalán van letölthető méretező, amivel ki tudod próbálni: http://www.fitbit.com/content/us/flex/specs/FitbitFlex_sizingtool.pdf

    viszont mivel mindkét méretű karkötő benne van a csomagban, így nincs ezzel gond, bármikor felteheted a másikat, ha az kényelmesebb. a kicsi 140 – 176 mm között, míg a nagy 161 – 209 mm között állítható (körméret).

    @farkas63: az alkalmazás miatt az UP, akár sima UP, akár UP24 – viszont a Fitbit esetén meg baromi jó, hogy van rendes webes felület, ami meg nagy hiány az UP-nál. viszont az UP egyik verziója sem igazán vízálló, csak cseppálló, illetve nekem rendszeresen meghízik az UP gumírozása valamiért.

    @viktor1230: ha megszoktad az UP appját, akkor szerintem nem fog tetszeni a Fitbit appja, plusz az étkezések felvitele még az adatbázis korlátai miatt még az UP esetén is sokszor “áhh, inkább hagyom” jelleg, de itthon a Fitbit adatbázisa még kevesebb dolgot ismer. az intelligens ébresztéssel szemben a Fitbit kíméletlenül felkelt, ha tetszik, ha nem, és elég piszok módon tényleg addig kell püfölni a csuklódon, hogy abbahagyja a rezgést, hogy tényleg felébredsz közben. ha most is UP-od van, és nem lényeg a teljes vízállóság, és nincs gond a gumírozásával, akkor szerintem maradj az UP-nál. ha viszont jobb lenne a teljes vízállóság mondjuk úszás miatt, akkor a Fitbit.

  5. @Jadeye: 140 mm körszéles csuklóra nagy lenne?

  6. @Ipeti10: szerintem teljesen jó lesz rá a kicsi karkötővel, azt egészen kicsire lehet állítani.

  7. ha van iphone6ja az embernek akkor erdemes ilyet venni? ezeket a dolgokat az is egesz jol szamolgatja… kiveve a nyilvanvalo korlatokat (hordhatosag)

  8. @kchris: az iPhone például nem mér alvást, na meg én úszni sem úsznék vele. 😉 hogy mennyiben érdemes, azt neked kell eldönteni, de egy ilyen okoskarkötő sok plusz információt ad.

  9. Úszóknak jó opció lehet a Fitbit, kérdés felismeri-e az úszásnemeket (mint a Garmin Swim vagy a Swimovate Pool-Mate). Vevő lennék az elsők közt egy okos-úszószemüvegre, ami kiírja a megtett távolságot, köridőt, össz. időt, és ínyenceknek esetleg pulzusszámot is (addig marad a fordulóknál óranézegetés a víz alatt). 🙂

  10. Várunk tovább az iwatchra, nem győzött meg. Egyébként a sleep cycle és hasonló appok mérnek alvást is iPhoneon és fel tudnak kelteni akkor, amikor a legjobb.

  11. Nekem jawbone up volt. fél évet bírt aztán tönkrement. Apple storeban vettem nem cserélték ki, mert nem volt épp nekik csak UP24 az viszont nem ért +23e-et. Így visszafizették. Alapjában véve tetszett de sokszor nem lehetett átkapcsolni a funkciók között. Meg nem igazán jelzett amikor merült. Bár tetszett alváskor nekem kényelmetlen volt. Ez a laposabb kialakitás ha nem is szebb de kényelmesebbnek tűnik. Az igazság az hog ylehet élni enélkül.

  12. Pulzust mér?

  13. Sziasztok! Pulzust nem mér. Nekem kb. Három hete van, szerethető kis kiegészítő. A webes felület csodás, de az app részét sem húznám le nagyon. Nincs összehasonlítási alapom a Jawbone termékekhez képest. Egyszerű nagyszerű és könnyen kezelhető, ami a legfontosabb működik hibátlanul. Az elején én is bénáztam az alvó módba váltással de 3-4 nap után kitapasztaltam milyen sebességgel kell rákoppintani. Az 5 napot tudja a kütyü egy töltéssel, úszni még nem voltam vele de a zuhanyzást bírja. 🙂 Az azonnali szinkronizálás hatalmas találmány persze bluetooth -on keresztül. Nem kell sok idő neki sacc alapján azt mondanám 5 mp. Ha szinkronizálunk a telefonnal akkor már a webes felületen a frissített adatokat látjuk, tehát én soha nem “kötöttem” össze géppel. Viselete kényelmes, nem zavaró. A dupla rögzítés kellően erősen fogja össze a szíjat, eddig soha nem nyílt szét. Ami viszont zavar áldás és átok a gumiszíj. Párnán nem “csúszik” és mivel felül vastagabb volt már rá példa, hogy alvásnál barátnöm keze alatt volt az enyém és ha nem emeli meg akadni nem akad csak kellemetlen lett volna neki. Viszont cserélhetőek szíjak és nagyon jól védik az eszközt.

  14. Még annyi, hogy bár nem intelligens az ébresztő de eddig mindig felkeltem rá. Rezeg rendesen és ami a lényeg csak engem ébreszt senkit sem zavar.

  15. Nem tudom, hogy ez az oldal mennyire hiteles infókat szokott lehozni, és bocsi, hogy rivális blog-t linkelek, de úgy néz ki ennek a terméknek löttek.
    iphonehungary.hu/2014/10/16/megszunteti-a-fitbit-forgalmazasat-az-apple/

  16. @farkas63: mi köze ennek a Fitbithez? attól, hogy az Apple nem árulja, a Fitbitnél továbbra is elérhető. nem az Apple gyártotta. sok ilyen terméket ki fognak szórni az Apple Watch miatt.

  17. A szextől kicsit meglódul 🙂 …vagy egy szeretkezés valóban több kilóméteres futást eredményez? 🙂


Add a Comment