fbpx Skip to content

A HealthKit megjelenése óta már csak idő kérdése volt, hogy a fitness kiegészítőket és alkalmazásokat gyártó cégek is elkezdjék integrálni a saját rendszereikbe az Apple új alkalmazását. Úgy tűnik, hogy a Jawbone volt az első cég, amelyik a leghamarabb tudta hasznosítani a HealthKit által kínált lehetőségeket.

cover

Abban az esetben, ha nem ismernéd a Jawbone termékeit, az UP és UP24 fitness és okoskarkötőt, korábbi cikkeinkben részletesen olvashatsz róluk.

Mielőtt részletesen megnéznénk, hogy hogyan működik az UP HealthKit integrációja, tisztázzuk, hogy ez az UP nem az az UP!

Igen, jól olvastad, a Jawbone fejlesztői úgy döntöttek, hogy a jelenlegi UP nevű alkalmazás mellé kiadnak még egy UP nevű alkalmazást minimálisan eltérő funkciókkal. Íme a két “különböző” alkalmazás egymás mellett:

IMG_0144 IMG_0146

Amint láthatod kinézetre szinte azonos a két alkalmazás, azonban a funkciókat tekintve már közel sem. A régi UP app továbbra is csak és kizárólag a Jawbone UP és UP24 karkötőkkel használatható, így ha nem rendelkezünk valamelyik karkötővel, akkor teljesen haszontalan számunkra ez az app. Ugyanakkor még ha rendelkezünk is karkötővel, akkor sem tudjuk az új HealthKit alkalmazással szinkronizálni az alvásainkat és a napi aktivitásunkat. A cikk írása közben frissült a régi UP alkalmazás, amely már szintén rendelkezik HealthKit integrációval, akárcsak az új, lila ikonnal rendelkező UP.

IMG_0134 IMG_0135

A régi UP alkalmazással ellentétben az új UP-ot már mindenki használhatja karkötő nélkül, hiszen ez már a HealthKit adataiból meríti a mozgásunkkal kapcsolatos információkat, valamint az alvásunkkal kapcsolatos, karkötővel mért adatainkat is képes továbbítani a HealthKit felé.

IMG_0136 IMG_0141

A probléma azonban ott kezdődik, ha rendelkezünk UP vagy UP24 karkötővel, valamint a HeathKit segítségével is nyomon szeretnénk követni a mindennapi mozgásunkat és alvásainkat.

Abban az esetben, ha elindítjuk az új UP alkalmazást és csatlakoztatjuk a karkötőt, az megkér minket, hogy nyissuk meg a régi UP alkalmazást, ugyanis a karkötőt az új alkalmazás nem tudja kezelni. Ugyanakkor mire megnyitjuk a régi alkalmazást, az már szinkronizálta a lépéseinket a internetes felhasználói fiókunkhoz az új alkalmazásnak köszönhetően, amelyben a HelathKitből érkező lépéseink száma szerepel és a karkötő adatai ezt a számot nem írják felül. Összességében tehát nem látjuk a karkötő segítségével mért lépések számát! Egy módon láthatjuk mégis a karkötőnk által mért pontos adatokat, mégpedig úgy, ha először a régi UP alkalmazást nyitjuk meg és úgy szinkronizáljuk azt a karkötőnkkel. Viszont abban a pillanatban, hogy megnyitjuk az új UP appot, ezen adatok azonnal felülíródnak az M7 vagy M8 koprocesszorból érkező adatokkal.

Továbbá ahogyan az előbb is említettem, a cikk írása közben frissült a régi, kék ikonnal rendelkező UP, amely megkapta ugyan a HealthKit integrációt, azonban súlyos problémák léptek fel a súlyunk és a magasságunk mértékegységének beállításával, illetve módosításával kapcsolatosan. Ráadásul nem létező, fiktív adatokat is naplózott nekünk az alkalmazás, így ha nincs szükségünk azonnal a HeathKit által nyújtott plusz lehetőségekre, inkább kerüljük el a frissítést – vagy legalábbis csak azt engedélyezzük, hogy az UP írhasson a Health-be, de onnan ne olvasson be semmit.

IMG_0139 IMG_0145

Fontos megjegyeznünk azonban, hogy ha nem rendelkezünk karkötővel, csak a HealthKit adatokból érkező lépéseinket szeretnénk egy sokkal esztétikusabb és átláthatóbb módon megjeleníteni, valamint a nap folyamán elfogyasztott ételeinket is nyomon szeretnénk követni ugyanazon alkalmazás segítségével, akkor továbbra is tökéletes választás lehet az új UP.

IMG_0142 IMG_0143

Ez az eset véleményem szerint remekül példázza, hogy milyen eredménnyel járhat az, ha egy vállalat csak a gyorsaságra és az időre összpontosít a minőség helyett. Sokkal célszerűbb lett volna egyetlen UP-ban összesíteni a jelenlegi két alkalmazás funkcióit ahelyett, hogy kiadnak egy azonos névvel rendelkező, csak éppen eltérő színű ikonnal rendelkező appot, amelyeket még az iPhone 6 és 6 Plus készülékek képernyőjére sem sikerült normálisan optimalizálni, hiszen található benne egy óriási hiba, melynek során egy másodpercre mindig “megugrik” az egész alkalmazás designja. Mivel én rendelkezem UP karkötővel, ezért én ebben a pillanatban le is törlöm az új UP alkalmazást, hiszen az mindig felülírja a Health appból érkező adatokkal a karkötőm adatait, ami rendkívül idegesítő.

Abban az esetben, ha szeretnél adni egy esélyt az új UP alkalmazásnak, akkor azt ingyenesen letöltheted az App Store-ból:

[appstore id=”916240764″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

5 Comments

  1. “Úgy tűnik, hogy a Jawbone volt az első cég, amelyik a leghamarabb tudta hasznosítani a HealthKit által kínált lehetőségeket.”
    A Garmin Connect-re hamarabb megjelent a frissítés.

  2. @feherbt: és azzal legalább használható is tényleg? mert mint olvashatod, az UP esetén még igencsak vannak kívánnivalók…

  3. A HealthKit, iPhone 5-ön is működik, vagy a chip hianya miatt csak 5S-től? Köszi

  4. Igy hogy frissult a kék is,így nem rossz ez.

  5. Tudtátok, hogy van az Jawbone UP-ra firmware frissítés?
    https://jawbone.com/up/updater/download/mac
    Én ma akadtam rá, gyorsan rá is tettem és meglepődve láttam, hogy a feltöltött Jawbone-om azt írja ki, hogy a Baterry about 14 days! 🙂


Add a Comment