fbpx Skip to content

Az elmúlt évek során elég divatossá kezdtek válni geek körökben az olyan kiegészítők, melyekkel különböző tevékenységeinket monitorozhatjuk. Korábban mi is írtunk pár ilyen termékről: Fitbit Flex, Jawbone UP és UP 24. Szerintem nagyon jól tudják motiválni az embert ezek a kütyük, hogy egy kicsit többet sportoljon, egészségesebben éljen. Napközbeni használatra elég jók ezek a termékek és mivel a legtöbb az alvásunkat is képes monitorozni, így alvásfigyelőnek is tökéletes, de ahogyan órában se szeretek aludni, úgy lehet, hogy egy okoskarkötőt se szívesen hordanék éjjel. Az előbbi okoskarkötők alvás közben a csak a mozgást képesek rögzíteni, se pulzust, se légzésszámot, se horkolást nem tudnak figyelni.

beddit10A Beddit Sleep Monitor and Wellness Coach azok számára nyújt egy remek lehtőséget, akik komolyabban szeretnék megnézni, hogyan is aludtak egy-egy éjjel és mondjuk miért nem kipihenten ébredtek. Az egyszerűség kedvéért ezentúl vagy alvásfigyelőnek vagy Bedditnek fogom hívni ezt a terméket, mert kicsit hosszú a neve. A Beddit egy olyan okos kiegészítő, amit nem magunk kell hordanunk, mint mondjuk az órákat, vagy a karkötőket, hanem ezen feküdni kell. Igen, nem elírás, ez egy olyan alvásfigyelő, amit a matracunkra vagy akár a lepőnk alá kell felragasztani és alvás közben úgy rögzít, hogy egyszerűen csak fekszünk rajta mell magasságban.

Beszerelés

A Beddit a dobozból kivéve egyetlen terméknek néz ki, de valójában két részből áll: egy központi egységből, ezt kell betudni a 230-ba (USB töltő része a csomagnak), illetve egy hosszú szalagból (ez elvileg cserélhető, de nem láttam még, hogy külön kapható lenne-e), amiben az érzékelők futnak és ez az a rész, amin alszunk. A szalag egyik oldalán egy ragasztószalag található, amivel a matracra lehet ragasztani, hogy esetleg forgolódás közben se mozduljon el az egész érzékelőcsík. Miután felragasztottuk a szalagot és áram alá helyeztük a vevő egységet, már használhatjuk is, de erről bővebben kicsit lejjebb ‘Az alkalmazást működése’ rész alatt fogok írni.

beddit11

Úgy érdemes felragasztani, hogy a vevő egység és a szalag eleje a matrac élénél legyen, hogy minél hosszabb legyen az a rész, amin majd aludhatunk, ugyanis nem olyan hihetetlen hosszú a szalag és ha nem megfelelően helyeztük el a matracon, akkor könnyen lehet, hogy éjjel lefordulunk róla és a rendszer azt az időt úgy veszi, mintha ágyon kívül lettünk volna. Fontos, hogy a mellkasunk vonalában legyen az érzékelőszalag, mert csak úgy képes pontosan mérni.

A technológia a Beddit mögött

A teljeskörű alvásfigyelést poliszomnográfiának hívják, melynek során a páciensre többféle érzékelőt szerelnek, hogy minél pontosabb képet kaphassanak az alvásáról. Ez alatt képesek mérni EEG-vel az agyi hullámokat, melyek segítségével az alvás mennyisége és mélysége mérhető; EKG-val a szívritmust és a vérnyomást is mérik, illetve a vér oxigén szintjét is rögzítik, továbbá a mellkas-hasi légzőmozgásokat is figyelik és a lábak mozgását izomösszehúzódás érzékelőkkel vizsgálják. Ehhez a vizsgálathoz, illetve az adatok kiértékeléséhez is szakemberre van szükség. Ráadásul az eszközöket a testen kell hordani éjjel és áruk is csillagászati, ugyanis nem otthoni felhasználásra lettek tervezve.

A Beddit egy átlagemberek számára megfizethető és használható alvásfigyelőt készített, mely a ballisztokardiográfia (ballistocardiography, BCG) elvén működik. Az érzékelőszalag egy nyomásérzékelő, ami képes felismerni és a központi egység segítségével rögzíteni a légzésünk és szívverésünk, illetve mozgásunk által keltett apró erőhatásokat, melyeket az alkalmazás segítségével átalakít hasznos alvási és egészségügyi információkká.

A telefon és az alkalmazás segítségével a szoba zajszintjét (horkolást is) és fényét is tudja figyelni és például szól, hogy lehet, érdemes lenne máskor lekapcsolni egy-egy eszköz jelzőfényét, hogy még véletlenül se zavarhassa álmunkat. A kinyert adatok alapján képes alvást javító tanácsokkal is ellátni, mint például, hogy tartós 7 óránál kevesebb alvás összefüggésben lehet a cukorbetegséggel és a túlsúllyal, illetve ha keveset alszunk, sokkal inkább választjuk a magas szénhidráttartalmú ételeket. A Beddit pontos működéséről itt találtok egy minden kérdést megválaszoló írást.

Az alkalmazás működése

A telefon és a Beddit Bluetooth-on keresztül kommunikál egymással. A kapcsolatnak egész éjjel fenn kell állnia és az alkalmazásnak futnia kell, így érdemes töltőn tartani a telefont éjjelre. Az első indítás előtt javasolt a Health (Egészség) alkalmazásban pár személyes értéket megadni, mint például, kor, testsúly, magasság, mert ezekre szüksége lesz az Beddit appnak, hogy a rögzített adatokat megfelelően tudja kiértékelni. Miután bekapcsoltuk a telefonon a Bluetooth-t és elindítottuk az appot, engedélyeznünk kell, hogy a Health appból kinyerhesse az alkalmazás a számára szükséges adatokat, illetve írhasson is oda a Pulzusszám, illetve Alváselemzés kártyákra.

beddit1 beddit2

Ezek után be kell állítani, hogy mennyi a napi alvás mennyiség, amit célul tűzünk ki magunknak, illetve, hogy milyen tippeket adjon az alkalmazás, hogy minél jobban aludhassunk. Ha ezekkel mind kész vagyunk és a szenzor is már fel van ragasztva a matracra, akkor már csak meg kell nyomnunk a ‘Start Sleeping’ gombot, párosítani a két készüléket, majd akár ébresztőt is beállíthatunk (hangot nem lehet változtatni), illetve bekapcsolható még egy okos ébresztő funkció is. Ez az okosébresztés abból áll, hogy ha az alkalmazás úgy látja, hogy a beállított ébresztés előtti fél órában épp olyan alvásfázisban vagyunk, amiből felébresztve sokkal pihentebben tudunk felkelni, akkor előbb kelt fel, mint amit beállítottunk neki. Ez számomra nagyon hasznos funkció, mert elég nehezen szoktak indulni a reggeleim. Miután elindítottuk az alkalmazásban azt, hogy akkor mostantól vegye azt, hogy lefeküdtem és épp kezdek elaludni, nincs is más dolgunk, mint aludni. Az alkalmazást nem szabad multitaskingból kilőni, de nyugodtan kiléphetünk belőle, ugyanis felül egy piros csík úgyis jelezni fogja, hogy fut az app. Az alkalmazásnak több okból is futnia kell éjjel, egyrészt az okosébresztéshez folyamatosan kapcsolatban kell lennie a szenzorral, másrészt a telefon mikrofonja is részt vesz a horkolás felismerésben.

beddit3 beddit4

Reggel, amint felébredtünk, állítsuk le az alvásfigyelést az appban és nézzük meg, milyen is volt az alvásunk. A képernyő tetején látható egy kör és abban egy szám, ami az alvásunkat értékeli a saját rendszere alapján. Pontokat kapunk, illetve vesztünk, aszerint, hogy mennyire sikerült teljesíteni a célul kitűzött alvásmennyiséget, illetve voltak-e az alvásunkra negatívan ható események, mint például felriadás, horkolás, vagy épp mondjuk hogy hányszor kellett éjjel WC-re mennünk. Ez a pontrendszer igazából annyira nem lényeges, ennél sokkal érdekesebbek az alatta található diagramok.

beddit5 beddit6

Itt látható, hogy hány óra hány percet sikerült aludni és az hány százaléka a célul kitűzöttnek, illetve hogy pulzusszámunk átlagosan mennyi volt és nemrég óta már grafikon is képes ábrázolni, hogyan változott mindez az éjszaka során, továbbá a percenkénti légzésszámot is láthatjuk. Tovább görgetve jön a legizgalmasabb rész, ahol is egy szép ábrán láthatjuk, hogy mikor feküdtünk le, mennyi idő alatt sikerült elaludni, hogyan váltakoztak az alvásfázisok, mikor ébredtünk fel az éjjel és mennyi idő alatt sikerült újra elaludni, illetve az is látszódik, hogy pontosan mikor és mennyi ideig horkoltunk. Nagyon szépen látszik, hogy mikor voltunk mély alvásban és mikor nem. Ha az alvásunk görbéje a szürke csíkban van, akkor volt mély alvás és ha nem ér a szürke sávban akkor volt a könnyű alvás. A fehér részek az ébrenlétet, a szürkék az elalvást és a türkiz magát az alvást jelzi. Az alvásról és annak fázisairól bővebben itt tudtok olvasni.

HealthKit

Szerencsére a Beddit alkalmazása rendelkezik HealthKit támogatással, így ahogy már korábban írtam, képes az Egészség alkalmazásból kinyerni adatokat és írni is bele a Pulzusszám és az Alváselemzés kártyákra.

beddit7

Amennyiben megnyitunk egy ilyen kártyát és megnézzük, hogy az adatokat honnét és milyen időközönként gyűjti be, láthatjuk, hogy pulzusszámot például 5 percenként ment, az alváselemzés pedig úgy épül fel, hogy az ébren töltött (akár csak éjjeli felriadás) és alvó állapotokat menti.

beddit8 beddit9

A Beddit és az alkalmazása képes a légzésszámot is mérni, és az Egészség alkalmazásban van légzésszám kártya is, ám jelenleg sajnos arra még nem tud írni az app, de remélhetőleg hamarosan ez is belekerül egy következő frissítésbe.

Összegzés

Számomra egy nagyon pozitív élmény volt a Beddit alvásfigyelőjét használni és igaz egy kicsit geek dolog szerintem az alvásunkat monitorozni, de ennek ellenére nagyon érdekes adatokat is megtudhatunk az egyik legfontosabb életfolyamatunkról, még édesanyám érdeklődését is felkeltette. 🙂

Kevés negatívumot tudnék felsorolni, de azért lenne kettő dolog: nem szoktam éjjel tölteni a telefonom, hiszen reggel az irodában úgyis tudom tölteni, így kicsit fura volt egy ideig, hogy állandóan töltőn kellett tartanom a telefonom állandó Bluetooth kapcsolattal, de ez mind megérthető, mert a horkolás, zajszint és okosébresztés miatt nem lehetne az, hogy csak reggelente szinkronizálnánk az éjjeli adatokat; a másik dolog, hogy sokat szoktam mozogni éjjel és többször előfordult, hogy az érzékelőszalagról lefordultam, mert nem volt elég hosszú, de lehet, hogy a közeljövőben lehet majd kapni hozzá hosszabb szalagot.

Vásárlás

Tudtommal jelenleg Magyarországon nincs a Bedditnek viszonteladója, így a legegyszerűbben a gyártó weboldaláról tudjátok megrendelni az alvásfigyelőt fekete és fehér színekben, 149 eurós áron. Az alkalmazás használatához iPhone 4 vagy újabb készülék szükséges, bár sajnos az iPhone 4 esetében az iOS 8 hiányában az Egészség appba nem fog tudni írni.

[appstore id=”794968897″]

A Beddit alvásfigyelő képes együttműködni a Misfit Shine okoskarkötővel, amiről hamarosan írni fogunk és megnézzük, hogyan tud a két eszköz összedolgozni.

Olvasd el a hozzászólásokat is

3 Comments

  1. Eléggé pongyola… De legalább részletes!

  2. Hat, nem sokkal tud tobbet, mint a sleep cycle. Ez eddig igy gyenge 40e forintert.

    Foleg, hogy a SC-ben lehet alvasminoseghez kotheto napi rutinokat is statisztikazni. Ebben nem.

  3. @fap fap fap: szerintem ez a tegyük a párna alá a telefont és majd úgy rögzít az alkalmazás elég halott ötlet, mert ki szeretné azt, hogy még éjjel is a fejénél legyen a telefonja, főleg, hogy amióta van ‘Ne zavarj’ funkció teljes működőképes állapotban szoktuk éjjelre is hagyni. Illetve aki sokat forgolódik, az könnyen kilökheti az ágyból a telefont, vagy csak a töltőkábelben tehet könnyen kárt, illetve az se biztos a legbiztonságosabb, hogy rátekeredhet a nyakadra a kábel. Szerintem sokkal jobb egy ilyen ágyba szerelhető eszköz, ráadásul sokkal pontosabb is tud egy ilyen mérni


Add a Comment