fbpx Skip to content

A Jawbone UP egy iPhone-nal és Androiddal használható csuklópánt, amely a hozzá tartozó alkalmazás segítségével figyelemmel követi az alvásodat, a napi mozgásodat és étkezésidet, lehetővé téve az egészségesebb életmódra váltást és önmagad jobb megismerését, amelynek köszönhetően a hétköznapok során jobban érezheted magad.

up-by-jawbone-lowres-015

Az UP lassan 2 éve elérhető a piacon, de a 2011-ben megjelent első verzió hardvere sajnos több problémával küszködött, azonban ezeket a tavaly megjelent második generációs modellben már mind kijavították. Vásárlás előtt első lépésként érdemes a csuklónkat megmérni, hogy a 3 elérhető méret közül melyikre van szükségünk. Ezután pedig már csak a szín kiválasztása marad hátra, ahol már 8 féle közül választhatunk: fekete, kék, világoszöld és szürke, illetve az új színek: tengerészkék, vörös, narancs és sötétzöld.

Az első használatot megelőzően az UP-ot a mellékelt szürke USB kábellel fel kell tölteni (ha kész, az addig pirosan lassan villogó LED folyamatos világításra vált át), majd pedig csatlakoztatni kell az iPhone-unkhoz. A Jawbone UP alkalmazás elindítása után létre kell hoznunk egy Jawbone felhasználói fiókot, amely az adataink és az UP-pal végzett napi mérések cloud-ban tárolását szolgálja. Az alkalmazás beállítása során az egyik legfontosabb lépés a célok megadása, amely gyárilag 8 óra alvást és napi 10000 lépést tekint 100%-nak. Véleményem szerint nem érdemes ezeken a célokon változtatni, még ha sokan a 8 órányi alvást nem is fogják tudni beosztásuk/munkájuk miatt sokszor tartani. Az alkalmazáson keresztül lehetőségünk nyílik a napi teljesítményünk (megtett lépések, azok ideje, elégetett kalóriák száma), alvásunk (időtartama, minősége, mennyi ideig voltunk ébren) követésére, étkezéseink bevitelére és ezek UP-ot használó barátainkon kívül Twitteren és FaceBookon való megosztására. Az UP alapvető funkciói közé tartozik még a csuklópántban található vibra motor segítségével történő csendes, okos ébresztés, amely például az iPhone-ra elérhető Sleep Cycle alkalmazáshoz hasonlóan az alvásod elemzése alapján a lehető legoptimálisabb időpontban kelt fel egy 30 perces ablakban a megadott ébresztési időpont előtt. Továbbá az “Idle alert” funkciónak köszönhetően az UP-od szintén vibrálással figyelmeztet, ha túl sokáig görnyedtél például a számítógép előtt. Ha pedig délután szeretnél egy keveset pihenni, “Power Nap” üzemmódban az UP a beállított idő lejárta után vibrálva  felébreszt, figyelve arra, hogy alvásod szempontjából optimális időpontban tegye ezt meg.

up-by-jawbone-lowres-006

Mindezekre az UP a benne található kifinomult gyorsulásmérő szenzora segítségével képes, amely üzemmódtól függően méri napközben a lépésszámodat, vagy éppen alvás közben monitorozza a finomabb mozdulataid. Ahhoz, hogy az UP-ból átvigyük a mért adatokat, vagy az üzemmódokat/ébresztést konfiguráljuk, minden esetben le kell azt vegyük a csuklónkról és a jack dugón keresztül manuálisan csatlakoztatni kell az iPhone-hoz. A szinkronizáció pár másodperc alatt lezajlik, de ez a megoldás jóval kevésbé kényelmes, mintha mindez Bluetooth-on keresztül történne. Ugyanakkor ennek köszönhető, hogy az UP-ot valós használati körülmények közt elegendő 10 naponta egyszer feltöltenünk. Az akksi töltöttségét a szinkronizálás közben láthatjuk, a lemerülés előtt pedig az app push értesítéssel figyelmeztet arra, töltsük fel a csuklópántunkat, illetve maga az UP is piros jelzésre vált, és 3 rövid vibrálással jelzi, ha 10% alá esett a töltöttség, bár ilyenkor is kibír még 1 napot általában.

up_motionx

Az UP üzemmódjai közt a rajta lévő egyetlen gomb hosszú megnyomásával tudunk váltani, illetve az aktuális módot egy rövid megnyomással lekérdezni. Elalvás előtt a gomb egyszeri, hosszú megnyomásával tudjuk a pántot alvó módba tenni, amit a hold ikon felvillanásával és vibrálással jelez vissza az UP. Innentől a rendszer méri, hogy mikor aludtunk el, mennyit töltöttünk felületes és mély alvásban és az éjszaka során hányszor ébredtünk fel. Összesen 4 darab “okos” ébresztő beállítására van lehetőségünk, amely elegendő lesz azoknak is, akiknek a hét során változik a napirendjük. Az ébresztéshez használt rezgés kellemes, viszont hátránya annak viszonylagos gyengeségében rejlik. Nem mindig volt képes felébreszteni, főleg kevés alvás után, ezért ha aznap fontos dolgunk van, érdemes a telefonunkon is beállítanunk egy tartalék ébresztőt. Ha reggel felébredtünk, az UP 400 lépés vagy egy szinkronizálás után automatikusan kilép az alvó üzemmódból (ha korábban felkelünk, és nappali módba kerül az UP, a beállított ébresztő ettől még jelezni fog a korábban megadott időpontban). Napközben pedig edzés rögzítésére van lehetőségünk a StopWatch funkciónak köszönhetően, amelyet a fém gomb kétszeri (1 rövid, 1 hosszú) megnyomása után tudunk aktiválni. Ezzel külön tudunk egy-egy futást, túrázást rögzíteni, amivel láthatjuk, mennyire volt az hatásos.

up-by-jawbone-lowres-011

Az alkalmazásban található két nagyon hasznos statisztikai kimutatás a “Lifeline” (életvonal) és “Trends” (trendek). Az előbbiben a napok során történteket (mozgás, alvás, hangulat, étkezések) tudjuk időben visszakövetni, az utóbbi esetében pedig két kiválasztott érték (például lépésszám, alvások hossza) napi, heti, havi szintű változását láthatjuk.

up_01 up_03 up_02

[appstore id=”461125277″]

Ahhoz viszont, hogy az UP egy igazán hasznos kiegészítővé váljon, nem csak az elégetett, hanem a szervezetbe bevitt kalóriák követésére is szükségünk van. Itt kezdődnek a problémák, mivel a csuklópánt semmilyen módon nem tudja ezt helyettünk követni, manuálisan kell tehát minden egyes étkezést bevinnünk az alkalmazásba. Ez a vonalkód beolvasási funkció és a folyamatosan bővülő étel/ital adatbázis ellenére is nagyon sokszor körülményes és minimum 1-2 percbe telik. Ha azonban minden nap bele tudjuk fektetni ezt a pár percet és az ételeket/italokat többnyire helyesen meg tudjuk adni az UP-nak, megtudjuk, hogy miben kell esetleg étkezési szokásainkon változtatni, vagy éppen az edzéstervünket mennyi kalória bevitelével tudjuk még tartani.

up-by-jawbone-lowres-016

A Szifon szerkesztői közül hárman már több hete használjuk az UP-ot, így most röviden összefoglalnánk a személyes tapasztalatainkat is ezzel kapcsolatban.

@Tothur

Április végén, hosszú gondolkodást követően azzal a céllal szereztem be egy fekete színű UP-ot a magyar online Apple Store-ból, hogy segítsen javítani az alvásom minőségén, a lehető legfrissebben tudjak reggel felébredni és hogy követhessem, eleget mozgok-e naponta. Az azóta eltelt idő elegendő volt arra, hogy kiderüljön, beváltotta-e az UP a hozzá fűzött reményeket. Részben. A várakozásaimnál sokkal jobban tudott motiválni, hogy minden nap megpróbáljam a beállított 10000 lépést elérni, vagy túlszárnyalni. Lift helyett sokszor inkább gyalog mentem fel-le a lépcsőn, vagy egy-két villamos- vagy buszmegállót inkább sétáltam. Továbbá az alvásom monitorozásával pontosan meg tudtam határozni, hogy miért érzem magam sokszor kimerültnek és mit kell tennem, hogy ezen változtassak. Ugyanakkor az ébresztő vibrálásának gyengesége miatt sokszor nem tudtam reggel túl jó állapotban felébredni, ami befolyásolta a nap folyamán a közérzetemet. Így a legfontosabb cél, hogy jobban tudjak aludni és könnyen ébredjek, csak részben teljesült.

Néhány UP felhasználóval ellentétben nekem a második generációs csuklópánttal semmi problémám nem volt, a szinkronizálás menetét is sikerült gyorsan megszoknom és a jack-et védő fém kupakot sem hagytam el.

@Szergelyiphone

Engem mindig is érdekeltek a különböző kütyük. Az UP nem csak hogy kütyü, hanem egyfajta hasznos kiegészítő is, mely a már fent említett mozgásokat és alvásokat méri. Személyes tapasztalatom az, hogy komolyan motiválja az embert, tényleg megpróbálom elérni a napi 10.000 lépést, mint egyfajta célt, és ezért sokszor többet sétálok, mozgok. Az óránkénti mozgásra figyelmeztető funkciója pedig kifejezetten hasznos, ilyenkor mindig felállok az adott munka mellől és legalább pár kört sétálok vagy éppen kimegyek friss levegőt szívni. Szeretem a statisztikákat, így az alvásról szólót kifejezetten hasznosnak találom: jó tudni, hogy mennyit sikerült aludni és az alapján felmérni, hogy az adott napomhoz elég lesz-e ez az alvásmennyiség, vagy délután tervezzek plusz pihenőt. Magamról tudom, hogy ha nagyon korán kelek, akkor délután 2-3 fele már kevésbé vagyok fogékony, ilyenkor érdemes aludnom, ha tudom hogy este szeretnék még dolgozni. Ha ilyenkor nem alszom, akkor az estémet is buktam. Egyszóval mindenképpen hasznos eszköz az UP, megéri az árát.

@Jadeye_hu

Én már az első generációs UP-ot is használtam, ami szinte napra pontosan az 1 éves garanciája lejártával ment tönkre: sem tölteni, sem működni nem volt hajlandó, béke poraira. A második kiadás megjelenésére pedig ekkor még várni kellett, így első dolgom volt gondoskodni az utánpótlásról, amint az elérhetővé vált.

Mikor az enyészeté lett az első generációs UP-om, arra gondoltam, kipróbálom az előbb már említett FuelBand-et is, de mivel annál sem alvásfigyelést, sem intelligens ébresztést nem lehet használni, így végül nem győzött meg. A Fitbit Flex érdekelt volna még, de az meg egyszerűen nem akart megjelenni, így maradt az új UP.

Számomra az intelligens ébresztés és az alváskövetés funkció az, ami a leghasznosabbnak bizonyult: érdekes látni, hogy mikor, mennyit és hogyan is alszunk, majd valóban jobb akkor felébredni, amikor egyébként is éberebben alszunk csak. A másik fontos része az inaktivitási értesítés. Mivel rengeteg időt töltök a gép előtt, így valóban hamar elmegy 1-1 óra úgy, hogy csak ülök egy helyben. Ilyenkor nagyon jó, hogy emlékeztet arra, hogy ideje megmozdulni. Hasonlóan érdekes látni, hogy ha a különféle üzleti ügyekben a városban kell rohangálni, rögtön megvan a célként kitűzött 10000 lépés Magyarországon. Amit hiányolok viszont belőle, az az óra funkció. Ha ki tudná jelezni az órát is egy gombnyomásra, mint mondjuk a Nike FuelBand, akkor karórát sem kellene hordanom – hiszen a telefont nem mindig kapja elő szívesen az ember.

A teszteléshez az UP-okat a Stylebolt bocsátotta a rendelkezésünkre, amit ezúton is köszönünk! A magazin megrendelhető a One More Thing weboldalán, vagy megvásárolható a One More Caféban.

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment