9 éve jelent meg az első iPhone

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Apple éppen 9 évvel ezelőtt, 2007. június 29-én indította útjára az iPhone első változatát, amelyet még az évben korábban, január 9-én mutatott be Steve Jobs a Macworld-ön, ami akkor drasztikusan megváltoztatta a mobiltelefonok fejlesztésének irányát.

steve-jobs-iphone

Az első iPhone-t az Apple még képes volt teljes titokban kifejleszteni, és meglepetésként ért mindenkit a bejelentés. De mi történt azóta?

A készülék feljesztése 2004-ben indult, amikor Jobs kinevezett egy 1000 alkalmazottból álló csapatot, hogy a „Project Purple” (A lila terv) projekten dolgozzanak. Jobs, látván az érintőképernyőben levő lehetőségeket és hogy ezekből mennyit profitálhatna egy telefon, a kutatás fő irányát a GSM felé nevezte meg. A kutatások az amerikai AT&T Mobility-vel kezdődtek meg, és nagyából 150 millió amerikai dollárt emésztettek fel 30 hónap alatt.

Az AT&T teljes felhatalmazást adott az Apple-nek, hogy házon belül fejleszthesse a saját készülékét és annak szoftverét, illetve állta a havi költségek egy részét is, cserébe a kizárólagos forgalmazási jogáért az USA-ban. Jobs 2007. január 9-én mutatta be az iPhone-t, a 2007-es Macworld kiállításon, a San Franciscóban található Moscone Centerben. Az első készülékek azon év június 29-én találtak gazdára, ottani idő szerint délután 18:00-kor. Vásárlók százai álltak hosszú sorokban az üzletek előtt szerte az országban.

Európában 2007. novemberében lehetett kapni, először Németországban, Franciaországban, Spanyolországban illetve az Egyesült Királyságban. Írország és Ausztria 2008 tavaszán kapta meg az első készülékeket.

samsung-phones-before-and-after-iphones

2008. július 11-én bemutatásra került az iPhone 3G összesen 22 országban, az eredeti héttel együtt. Később több mint 80 ország vásárlói vehették meg első Apple telefonjukat. A 3GS 2009. június 8-án került bemutatásra, és 11 nappal később pedig a boltokba. Hogy szélesebb körben tudják értékesíteni a telefonokat, az Apple nagy mértékben csökkentette a 3GS árát, ahogy megjelent az iPhone 4.

Csak az első iPhone-ból hozzávetőlegesen 6.1 millió darabot értékesítettek. 2010-ig bezárólag 73.5 millió iPhone kelt el az egész termékskálát tekintve, világszerte. 2011-re a mobiltelefon piac 4%-át fedte le az iPhone, viszont az Apple önmaga több mint 50%-át termeli ki a világszerte történő mobilkészülékek eladásából származó profitnak. Az iPhone hátlapja eleinte alumíniumból készült, ezt váltotta a 3G és 3GS teljes műanyag borítása (a térerő javításának érdekében).

A 3G 8GB-os modelljét csak fekete hátlappal lehetett kapni, míg a 16GB-os változat fehérben és feketében is elérhető volt. Mára már egyik sincs forgalomban. A továbbfejlesztett 3GS elérhető volt mindkét színváltozatban, függetlenül a tárhely méretétől. Az iPhone 4 elő- és hátlapját egy-egy alumínium-szilikát erősítésű üveglap borítja, oldalait rozsdamentes acél veszi körül. Ez a keret funkcionál a telefon antennájaként is. Először fekete színben volt kapható, a fehér változat 2011 áprilisában jelent meg. 2011. október 4-én az Apple leleplezte az iPhone 4S-t. Több, mint 1 millió darabot adtak el a megjelenést követő 24 órában. Többek között ennek az eredménye miatt, az iPhone tömeges gyártásának és magasabb árának köszönhetően az Apple lett a világ legnagyobb bevételével működő mobiltelefon-gyártója, megelőzve a finn Nokiát.

A 2012. július 24-én nyilvánosságra hozott második negyedévi bevételösszegzésből kiderült, hogy az Apple a fenti dátumig összesen 35 milliárd dollár (7700 milliárd forint) bevételre tett szert, ami így is elmaradt 2,2 milliárd dollárral az év eleji becslésekhez képest. Addig 26 millió iPhone kelt el, ami szintén alulmaradt a várt 28 és fél millió darabhoz képest.

Ezeket követte az iPhone 5 2012. szeptember 21-én, új kijelzőmérettel, illetve ismét visszatért az alumínium készülékház, valamint bemutatkozott az iPhone-ban a Lightning-csatlakozó.

2013-ban az Apple ugyanakkor már nem csak egy, hanem egyszerre két készüléktípust is a piacra dobott: az olcsóbbnak szánt, műanyag készülékházzal ellátott iPhone 5c-t, és az új zászlóshajót, az iPhone 5s-t. Ez utóbbi készülék legnagyobb újdonságai közé sorolható a dual-LED vaku, az M7-es mozgásinformációs-koprocesszor a készülék mozgásának követésére, valamint a Home gombba épített Touch ID, ami ujjlenyomat-felismerésre képes.

A fejlődés az iPhone 5s-sel sem állt meg: következő évben ugyanis ismét megnőtt az iPhone készülékek mérete, de immár nem csak a képernyő magassága, hanem annak szélessége is nagyobb lett, és egyben két különböző típus jelent meg, az iPhone 6 4,7″, míg az iPhone 6 Plus 5,5″ képátlóval. Az iPhone 6 modellek másik fontos újdonsága (a hátulra kitüremkedő kamera mellett) az Apple Pay-hez használható NFC megjelenése, valamint a Plus modellek esetén az optikai képstabilizátor volt.

A 2015-ben megjelent új modellek a kétévente megszokott “s” jelzést kapták, amely szokás szerint gyorsabb processzort, több memóriát, jobb kamerát és ezzel 4K-s videórögzítést, illetve második generációs Touch ID-t is kaptak. Az iPhone 6s készülékek másik lényeges újdonsága a nyomásérzékeny kijelző nyújtotta 3D Touch volt, amivel a kijelző erősebb megnyomásával új opciókat, például az ikonok esetén gyorsmenüket lehet elérni.

Idén tavasszal ismét érkezett egy új iPhone modell az iPhone SE megjelenésével, ami gyakorlatilag az iPhone 6s belsejét kapta meg iPhone 5s külsőbe csomagolva, de 3D Touch és második generációs Touch ID nélkül.

***

Mindezt egy olyan eszközzel indította el az Apple 2007-ben, ami ugyan messze nem volt tökéletes, mégis amit nyújtott, azt úgy tette, hogy a felhasználókat nem zavarták ezek a korlátok. A bejelentést is tartalmazó keynote letölthető iTunes-ból, de itt egy rövid kivonata, ami csak az iPhone-ról szól:

Ezek még érdekelhetnek:


  1. Ezt nem értem, persze lehet, hogy csak nem fog az agyam. A “Csak az első iPhone-ból hozzávetőlegesen 6.1 millió darabot értékesítettek…. ” kezdődő bekezdésben még az első három generációval foglalkozik a cikk, és azt írja, hogy már több mint 50%-a az Apple-é a mobilpiac profitnak (tehát triviális, hogy ő az első). Utána a következő bekezdésben, meg azt írja, hogy világvezető az iPhone 4S kiadása után lett bevétel szempontjából.
    Az üveg oké, hogy erősebb lesz, ha alumínium szilikáttal ötvözik, de ahogy leírtad úgy tűnik, mintha egy kompozitról lenne szó, de nyilván nem az.

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!