fbpx Skip to content

Lassan több mint egy hónapja használom napi rendszerességgel a Shure SE215 in-ear prémium fülhallgatót, így ennyi idő elteltével elérkezettnek láttam az időt arra, hogy megírjam róla a részletes véleményemet.

IMG_0440

A Shure SE215 talán az egyik legjobb fülhallgató, amit eddig huzamosabb ideig használtam, a saját árkategóriájában pedig jelenleg verhetetlen.

Mi is az a Shure márka?

A Shure egy több mint 90 éves múltra visszatekintő, amerikai, professzionális audio márka, amely leginkább legendás mikrofonjairól híres. 1997-től kezdve foglalkoznak in-ear zajszigetelő fülhallgatók gyártásával. Elsődleges céljuk a mai napig megállja a helyét, miszerint a lehető legjobb és legmegbízhatóbb minőséget akarják nyújtani a színpadon.

CHICAGO, IL - SEPTEMBER 8: Slash at Riviera Theater on September 8, 2010 in Chicago, Illinois. (Photo by Paul Natkin/WireImage)

Azaz elsősorban nem is átlagos felhasználóknak készítették a termékeiket, hanem professzionális zenészeknek, akik stúdiókban, illetve az színpadon, élő koncertek alkalmával használták és használják azokat. (Ennek a cikk későbbi részében további jelentősége lesz.)

Érdekességképpen az alábbi zenészek használják a Shure termékeit a felvételeik készítése, illetve az élő koncertek alkalmával, mint az Imagine Dragons, Jennifer Lopez, Jason Mraz, Maroon 5 vagy Nickelback.

Tömören tehát míg marketing szempontból lehet, hogy sok zenész teljesen más márkát reklámoz a nyilvánosság előtt (például Beats), addig a valóságban munka közben, mikor igazán szükség van a minőségre, többek közt a Shure termékeit használják.

Design

Az SE215 csomagolása meglepően kicsi és mondhatni szinte jelentéktelennek tűnő. Nincs semmi designos körítés, mágneses doboz vagy egyéb finomság, amit esetleg az Apple csomagolásainál megszokhattunk, de tekintve, hogy egy professzionális felhasználásra szánt termékről beszélünk, ez picit talán magyarázat lehet erre a hiányosságra.

Amazon_SE215-CL_img10_lg

A csomagolás viszont tartalmaz egy nagyon praktikus kis hordtáskát, 3 különböző méretű hab fülhallgató illesztéket, 3 különböző méretű szilikon illesztéket és magát a fülhallgatót.

A fülhallgató esetén két különböző opció közül választhatunk, az egyik egy átlagos, fekete változat, a másik pedig egy teljesen átlátszó verzió, ahol konkrétan beleláthatunk a fülhallgató belsejébe, ami nagyon egyedien és jól néz ki.

max_desktop_SE215CL_comp_onwhite_HR

Természetesen ezt a döntést sem azért hozták meg a cég mérnökei, mert egy nagyon trendi fülhallgatót akartak gyártani, hanem egész egyszerűen azért, mert a színpadon így szinte teljesen észrevehetetlen marad a fülhallgató a zenészen viselés közben.

SE215CL_Straight_Detached_HiRes

A design terén érdemes még megemlíteni, hogy az SE215 kábele leválasztható a fülhallgatóról és cserélhető, ami szintén nem megszokott még a drágább kategória képviselői esetén sem. Alapvetően kétféle kábellel vásárolható meg az SE215, amelyek között a különbség, hogy az egyiken található távirányító mikrofonnal, míg a másikon nem.

Hangminőség és kényelem

Ez az a két terület, ahol ég és föld a különbség a Shure és egy másik márkájú, de azonos árú fülhallgató között. Ez az a pont, ahol nagyon tapasztalható, hogy egy professzionális felhasználásra szánt termékről beszélünk és nem egy egyszerű, hétköznapokra tervezett darabról.

Személy szerint én sosem szerettem a fülbedugós fülhallgatókat, mert körülbelül 1–2 óra használat után mindig elviselhetetlenül kényelmetlenné váltak és nem tudtam őket így huzamosabb ideig használni, ami nagyon bosszantó volt.

A Shure speciális hab illesztékét látván felcsillant a szememben a remény, bár már próbáltam hasonló, memória habbal ellátott füldugót, az is nagyon kényelmetlen volt, így elég szkeptikus voltam. A tesztre mi sem lehetett jobb alkalom, mint egy 4 órás vonatút, ahol kipróbálhattam, hogy milyen is 4 órán keresztül egyfolytában viselni a fülest.

SE215_ExpView_onwhite_HR

Magam is megdöbbentem, mikor 4 óra elteltével visszaraktam a fülest a táskámba és igazából akkor döbbentem csak rá, hogy az elmúlt 4 órában végig használtam, úgy, hogy egyszer sem jutott eszembe, hogy bármi kényelmetlen érzést tapasztalnék. Konkrétan szinte elfeledkeztem, hogy bármi van is a fülemben. Ez volt az a pont, ahol igazán elkezdett megfogni ez a füles és elkezdtem utánanézni, hogy mi is ez a Shure márka.

Ezen a ponton fontos megjegyeznem, hogy ez a kényelem nagyon felhasználófüggő, hiszen például admin kolléga füléhez közel sem illeszkedett olyan jól a fülhallgató kialakítása, mint az én fülemhez (csak a szilikon megoldással), azonban a Shure fülhallgatókhoz rendelhető egyéni, fülre öntött fülilleszték (amiről majd egy későbbi cikk során fogunk részletesen beszámolni, mivel a Fülmonitor.hu egyedi technikával készíti az illesztékeket erre a fülhallgatóra) segíthet megoldani ezeket a problémákat.

k_5-1000x666

A viselés tekintetében a Shure a fül feletti kábelelvezetés mellett döntött, hiszen így kényelmesebben elvezethető a hát mentén a kábel, ami a színpadon történő szereplés esetén még szabadabb mozgás tesz lehetővé, de természetesen elöl is gond nélkül el tudjuk vezetni a kábelt hétköznapi viselés esetén.

SE215K_iPod_attach_HR

De térjünk is rá a hangminőségre, hiszen mégis csak ez a legfontosabb egy fülhallgató estén. Az SE215 alapvetően egy nagyon jól kiegyensúlyozott és részletgazdag hangképet ad. Talán úgy tudnám a legjobban megfogalmazni, hogy az SE215 a tökéletes első lépés az audiofil világ felé. A neutrális monitor fülhallgatókhoz képest picit több, hangsúlyosabb méllyel rendelkezik, ami a hétköznapi zenehallgatás esetén kifejezetten előnyös.

A középtartomány az, amit csak úgy emlegetnek a külföldi tesztekben, mint a “Shure-house-sound”, azaz a Shure névjegye. Meleg, gyönyörű, részletgazdag középtartomány, ami leginkább az akusztikus hangszerek, mint például a gitár esetén egészen lenyűgöző.

A középtartomány mellett pedig még a vokált érdemes kiemelni, ami – akár női, akár férfi hangról beszélünk – kristálytiszta zenei képet ad rengeteg “élő” hatással, amitől úgy érezzük mintha tényleg mellettünk énekelne az adott művész és nem egy számítógéppel feldolgozott valamit hallgatnánk.

800x600px-LL-38160aaa_c

Végül, de nem utolsó sorban érdemes még megjegyezni, hogy mint minden, az audiofil világ felé kacsingató eszköz esetén, már itt is kijelenthetjük, hogy az egyszerű Spotify minőség már nem fogja tudni a lehető legtöbbet kihozni ezen kategóriájú fülhallgatóból, így mindenképpen érdemes lossless (FLAC, ALAC) számokkal is kipróbálni, használni azt.

Összességében véleményem szerint a Shure SE215 ebben az árkategóriában az egyik lehető legjobb ár/érték aránnyal rendelkező fülhallgató, ami a kicsivel több mint 30.000 forintos árával mégis lényegesen nagyobb élményt nyújt hosszútávon.

A Shure SE215 31.800 forintért megvásárolható a Fülmonitor webáruházából.

Olvasd el a hozzászólásokat is

14 Comments

  1. Koszi a cikket. 🙂

  2. A zajcsökkentés hogy működik?

  3. Sok értelme már nincs megvenni, mert ha eltűnik a jack csatlakozó akkor mehet a levesbe.

  4. Ez sajnos nem az első eset, hogy teljesen félrevezető cikket posztoltok, olyan, mintha fogalmatok sem lenne a termékről. Ez a Shure fülhallgató semmilyen zajcsökkentő technológiával nincs felszerelve. Helyette zajt szűr, vagyis mechanikus módon csükkenti a fülbe jutó zaj mennyiségét szivacs- illetve szilikonbetétekkel. Zajcsökkentő pl. a Bose QuietComfort 20, ami aktív zajcsökkentővel van ellátva.

  5. @Balazs Pali: Azért régebbi készülékekkel még menni fog, meg lesz átalakító. Nincs itt semmi gond. 🙂

  6. @Laszlo Beres: Köszi, utána fogunk nézni. Hol hibáztunk még? Melyik cikkben?

  7. Azt meg tudjátok irni mitől Iphone fejhallgató, ha nincs is rajta a kis kontroller (számléptető, pause stb) funkció?

  8. Szerintem ne keverjük a zajszűrèst a zaj csökkentèssel. Nagyon nem ugyan az. Másik hogy bose oldalán aktív zajszűrèst említ(nem vèletlenül), a cikk sehol sem említi hogy a füles aktív zajszűrèssel rendelkezik.

  9. Apple oldaláról:

    “A Bose zajszűrő technológiája figyeli a környezeted hangjait, és aktívan kiszűri őket.”

    szűri, tehát zajszűrès.

    Zajcsökkentès(izolálás): ès itt jön amit írtál:mechanikus módon csükkenti a fülbe jutó zaj mennyiségét szivacs- illetve szilikonbetétekkel.

    Thank You and good night. 😀

    (Semmi gond sincs a cikkel)

  10. En az urbeatsemet nem tudom ravenni a zeneszam leptetesere a gombokkal -.-"

  11. @funditno: @Laszlo Beres: Szándékosan írtam “zajcsökkentő” kifejezést és nem “zajszűrőt”, mivel valóban ez a fülhallgató nem rendelkezik “aktív zajszűrő” technológiával. Ha szakmailag a legpontosabbak akarunk lenni, akkor azt mondhatjuk, hogy ez egy “izolációs” fülhallgató. : )

  12. @danikorpai: Ennyi 😀 A sok okoskodó…

  13. Én már több éve használom, imádom.

    Amikor megvettem, vettem hozzá egy iphone kábelt is (cserélhető a kábele) azonban az tönkre ment, s azóta sehol nem találok… Tudtok valami helyet, ami akár gyári, akár iphone kábelt árulna hozzá? köszi!


Add a Comment