fbpx Skip to content

Annak ellenére, hogy az Apple jelenlegi vezérigazgatója, Tim Cook azt ígérte, hogy 2014-ben rengeteg újdonságot és új terméket fognak bemutatni, eddig csak egy olcsóbb iPhone 5c készüléket, egy gyorsabb MacBook Air számítógépet és a 2012-es, 4. generációs iPadet kaptuk meg egy alacsonyabb áron. Jelentős új terméket és szolgáltatást eddig még egyet sem láttunk. Most azonban reménykedhetünk, hogy valami teljesen újjal áll elő az Apple csapata, hiszen hétfőn kezdődik az Apple fejlesztői konferenciája, a WWDC, amelyet élőben tudsz majd velünk együtt követni.

a573c610-9823-467c-b10a-129f5ba5d4a3-2

Az előrejelzések szerint hétfőn megtudjuk, milyen lesz majd a valószínűleg szeptemberben nyilvánosan elérhető iOS 8 és az új OS X, továbbá számíthatunk esetleg valamilyen termékbemutatóra is, azonban erre viszonylag kevés az esély, mivel ahogyan már az óriásplakátokon is olvashattuk, az idei WWDC szlogenjét: “Programozz. Változtasd meg a világot.”, azaz a szoftver lesz a középpontban a hardverek helyett.

A cikk további részében megpróbálom összefoglalni, mi az, amit eddig tudunk és jogosan várhatunk a hétfői konferencián.

bo5_mdwcmaa-ibl-jpg-large

iOS 8 “Okemo”

Az iOS 8, kódnevén “Okemo”, folytatni fogja az iOS 7 operációs rendszerrel megkezdett utat a letisztult design felé, és inkább apró finomításokat fog tartalmazni, mintsem drasztikus újításokat. Minden eddigi híresztelés arra mutat, hogy az Apple egyre inkább az egészség és az egészségmegőrzés irányába fog előrelépni, így várhatjuk a Heathbook nevű applikációt, amelyről korábban már részletesen beszámoltunk.

healthbook-book

A Heathbook mellett természetesen számíthatunk egy komolyabb sebességbeli fejlődésre is, hasonlóan, mint annak idején az iOS 5 és az iOS 6 közötti frissítésnél.

maps-transit

Komolyabb frissítést kaphat még a Maps is, amely sokkal részletesebb, pontosabb és megbízhatóbb lesz. Sokkal több tömegközlekedési adat lesz elérhető, valamit az útvonaltervezés funkció is fog meglepetéseket tartogatni – azonban ezeket majd úgyis meglátjuk, hogy a mi esetünkben, Magyarországon mennyire fognak újdonságot jelenteni.

itunesradio

Az iTunes Radio valószínűleg külön fog válni a mostani Zene applikációtól és egy különálló alkalmazásként lesz elérhető minden iOS készüléken, ugyanúgy, ahogyan annak idején a Podcast funkcióból lett külön applikáció. Az elemzők úgy vélik, hogy így sokkal többet fogják használni a felhasználók, mivel sokkal jobban szem előtt lesz és mivel előre telepített alkalmazásról beszélünk, jelentős előnyben lesz a Pandora, Spotify és az iHeartRadio versenytársakkal szemben.

previewtextedit

Egyes híresztelések szerint elérhető lesz a Mac felhasználók által már jól ismert TextEdit és Preview alkalmazások iOS verziója is, amely a szerkesztés helyett inkább csak megtekintésre lesz jó, hogy mindig hozzáférjünk az iCloudban tárolt összes dokumentumainkhoz.

multitasking_air

Végül, de nem utolsó sorban érkezhet még képernyő felosztás funkció az iPadekhez, aminek köszönhetően nem leszünk többé egy alkalmazás használatára korlátozva, hanem egyszerre, egymás mellett, párhuzamosan tudunk majd például dokumentumot szerkeszteni és böngészni.

Az új iOS 8 többi funkciójáról további leírást találhatsz egy korábbi cikkünkben, az otthoni automatizálásról és az iOS kapcsolatáról pedig itt olvashatsz még részletesebben.

photo-4-copy

OS X 10.10 “Syrah”

Mondhatni az OS X Lion óta csak minimális újításokat kapunk évről-évre az OS X operációs rendszer esetén, a kinézetet illetően pedig szinte változatlan a megjelenés az OS X Mountain Lion óta, így jogosan állítják a különféle elemzők, hogy valamilyen drasztikus újításra is számíthatunk.

os-x-11-mockup-nachrichten-kalender

Sokan úgy vélik, hogy az OS X is abba az irányba fog haladni, mint amerre tavaly elindult az iOS 7, tehát minden sokkal letisztultabb, egyszerűbb és “laposabb” lesz. Elméletileg a fejlesztők célja az, hogy minél inkább összhangba hozzák az iOS és az OS X operációs rendszert, ezzel is tovább erősítve a már fennálló szinergiát a két rendszer között. A koncepció képeket nézegetve nem kell megijedni, hiszen a készítői valószínűleg nem töltöttek el több, mint egy évet csak ezzel az egy dizájnnal foglalkozva, nem úgy, mint Jony Ive, aki főállásában valószínűleg ezzel foglalkozott most a legtöbbet.

p0rlpju

Az új funkciókat illetően elképzelhető, hogy kapunk egy Control Centerhez hasonló panelt a legfontosabb beállításokkal, valamint az AirDrop funkció kompatibilis lesz iOS és Mac között.

Új termékekre véleményem szerint nem igazán számíthatunk, mivel minden jel arra utal, hogy a szoftverekről fog szólni az egész konferencia, de mint ahogyan már megszokhattuk, az Apple esetén sosem lehet biztosan tudni, hogy mire készülnek éppen, hiába ez a rengeteg találgatás és spekuláció… 😉

Olvasd el a hozzászólásokat is

4 Comments

  1. Preview for iOS + Emergency Card és meg leszek velük elégedve. Azt hiszem nem tettem magasra a lécet 🙂

  2. Nagyon remélem, hogy nem csúfitják el a Mac OS X kinézetét a flat-dizájnnal……. Legalább azt ne…

  3. Lehet, hogy már sokan belelátták, de az Alma logo teteje így szétdarabolva a 3. darabon teljesen úgy néz ki mint az óramutatók…. 🙂

  4. Asszem rájöttem mi lesz ma nagy bejelentés 😀

    iOS 8, víz alatt. Belemerül az iOS a “kódolásba”. “Write a code, change the world.” Egyértelműen a kódolás lesz itt a legnagyobb szenzáció. Ez pedig számomra azt jelenti, hogy valami iOS tuningoló (még)jailbreak tweak és plug-in jellegű programozásra buzdítanak mintek. Lehet, hogy megoldották, hogy app jelleggel tudjanak futni egy saját kis sandboxban a tweakek?
    Ez szerintem valami fenomenális dolog lenne, és gondolom nem vagyok ezzel egyedül. Na most már nagyon kíváncsi vagyok!


Add a Comment