fbpx Skip to content

Miután az Apple a múlt héten hivatalosan is bejelentette a 2014-es Worldwide Developers Conference (WWDC) eseményét, még inkább felerősödtek a készülőfélben lévő iOS 8 operációs rendszerrel kapcsolatos találgatások és pletykák. Ebben a cikkben megpróbáljuk összeszedni nektek az eddigi összes ismert információmorzsát, hogy mire is számíthatunk majd június 2-án.

wwdc-2012

iOS 8 – kódnevén: Okemo

A tavalyi drasztikus dizájnváltás után természetesen idén nem várhatunk túlzottan nagy újításokat, inkább apró finomításokat, csiszolásokat. A rendszer megjelenésért továbbra is Jony Ive és csapata a felelős, akiknek a fő fókusza jelenleg az új funkciók, alkalmazások megjelenítése, valamint a teljesítmény további optimalizálása. Általánosságban elmondható, hogy az iOS 8 várhatóan a fitness és az egészség irányába fog előrehaladni, valamint a térképszolgáltatásukkal szeretnének a Google és Microsoft méltó ellenfelévé válni.

Healthbook

healthbook-book

A legjelentősebb alkalmazás, amelyet az iOS 8-hoz hozzá fog adni az Apple, valószínűleg a Healthbook nevű applikáció lesz. A Healthbook képes lesz összegyűjteni és rögzíteni a nap során folytatott aktivitásunk adatait, amelyeket különböző kiegészítők, valamint az M7-koprocesszor rögzít majd. Az előzetes tervek alapján az alkalmazás kinézete nagyon nagy mértékben hasonlítani fog a jelenlegi Passbook applikációhoz, annyi különbséggel, hogy sokkal több funkcióval, így pulzus-, vérnyomás- és vércukorszint méréssel, alvási ciklusok nyomon követésével vagy akár az oxigén szaturáció kijelzésével lesz felruházva.

healthbook-cards

A tevékenységekhez kapcsolódóan látni fogjuk, hogy naponta hány kilométert sétáltunk, mennyi kalóriát égettünk el ezalatt, hány lépést tettünk meg, valamint különböző grafikonokon látni fogjuk visszamenőleg is a testsúlyunk, BMI és zsírszázalékunk szintjének alakulását. Mivel már jelenleg is léteznek vezeték nélküli technológiával felszerelt mérlegek, ezért valószínű az is, hogy a Healthbook ezen eszközökkel kommunikálva tudja majd az adatainkat rögzíteni.

healthbook-emergency

A Healthbook egy másik, rendkívül fontos funkciója a “Vészhelyzet kártya” (Emergency Card) lesz, amely egy leegyszerűsített és könnyen hozzáférhető felületen ábrázolja a készülék tulajdonosának minden életmentő adatát, mint például a vércsoportját, testsúlyát, születési idejét, illetve a vészhelyzet esetén értesítendő családtag elérhetőségét. Véleményem szerint ez az egyetlen funkció többet ér minden másnál a Healthbook-on belül és bennem tényleg csak az a kérdés merült fel a híresztelések olvasásakor, hogy miért is nincsen még ilyen?!

Maps

maps-transit

Az iOS 8-ban található térkép külsőleg feltehetően azonos lesz a jelenlegivel, azonban az Apple óriási előrelépést tervez a pontosság, részletesség és a megbízhatóság tekintetében. Az Apple is tisztában van vele, hogy az iOS 6 óta a térképszolgáltatása talán nem piacvezető, de arra törekszik, hogy az iOS 8 megjelenésének idejére javítson ezen. Az új verzióban új nézetekkel együtt sokkal egyértelműbbek lesznek a jelölések, utcanevek, buszmegállók, repülőterek és vasútállomások. Valószínűleg a Maps esetén is elérhetővé válik végre a tömegközlekedés általi útvonaltervezés, ami egy teljesen új nézettel együtt lesz majd megjeleníthető.

iTunes Radio

itunesradio

Az Apple valószínűleg külön fogja választani a jelenleg még ugyanazon alkalmazás részét képező Zene és iTunes Radio funkciókat és a rádió, mint egy különálló applikáció lesz elérhető a rendszeren belül. Az Apple arra számít, hogy az iTunes Radio így jobban fel fogja tudni venni a versenyt az olyan alkalmazásokkal mint a Pandora, Spotify vagy az iHeartRadio, mivel így sokkal inkább szem előtt lesz és a versenytársakhoz képest már előre telepített minden új készüléken. A funkciókat tekintve azonban teljesen meg fog egyezni a jelenlegi iOS 7-es társával, ami még a Zene alkalmazás részét képezi egyelőre. Nem ez lesz az első lépés, hogy az Apple különválaszt bizonyos funkciókat egy-egy alkalmazáson belül és külön applikációként teszt azt elérhetővé. Hasonló folyamat volt megfigyelhető annak idején, mikor az iPod alkalmazásból különváltak a videók és a podcastek és saját, dedikált alkalmazásként éltek tovább a rendszeren belül.

Voice over LTE

<> on March 7, 2012 in San Francisco, California.

Jelenleg, amikor az LTE kapcsolatra alkalmas készülékünkről indítunk hagyományos, hangalapú hívást, akkor a készülék valójában visszavált a régi, előző generációs 3G hálózatra és azon keresztül bonyolítja le azokat, tehát az LTE csak az internetkapcsolat során számít egyelőre. A VoLTE (Voice over LTE) lehetővé tenné (természetesen a szolgáltatóktól függően), hogy a hívások is ugyanazon az LTE csatornán keresztül történjenek, mint az adatforgalom lebonyolítása, ami végeredményben minőségjavulást is eredményezne, amellett, hogy a készülékünknek nem kell folyton két különböző technológia között váltogatnia.

Üzenetek

messages

Előzetes híresztelések szerint az Apple azon dolgozik, hogy elérhetővé tegye azt a funkciót az Üzenetek alkalmazásban, amivel automatikusan törli a rendszer a beszélgetéseink előzményeit. Az automatikus törlések havonta vagy évente történnének, így megakadályozva azt, hogy óriási adatmennyiséget foglaljanak el a beszélgetésink a készülékeinken. Azonban ezt külön engedélyeznünk kell majd a rendszeren belül, így nem kell azon aggódnunk, hogy akaratunkon kívül törlődnek majd az üzeneteink. (Persze legtöbbször az is elég lenne, ha csak a csatolmányként kapott képeket vagy videókat törölhetnénk a beszélgetésekből egy gombnyomással, hiszen a sok helyet sosem a szöveg foglalja el.)

Értesítések

notification-center

Talán egy még jobban leegyszerűsített Értesítési központot is kaphatunk az új iOS 8-ban, azáltal, hogy csak a “Mai nap” (Today) és az “Összes értesítés” (All) nézetet tartanák meg, míg az “Elmulasztott értesítések” (Missed) nézetet eltávolítanák.

TextEdit és Preview

previewtextedit

Akik Mac számítógépeket használnak, azoknak egészen biztos, hogy ismerős a fent említett két alkalmazás neve, a TextEdit (Szövegszerkesztő) és a Preview (Megtekintő). Mindkét alkalmazás az iCloudban tárolt dokumentumaink kezelését és használatát könnyítené meg az iOS-en. Jómagam ennek viszonylag kevés értelmét látom jelenleg, hiszen az előzetes híresztelések szerint a Preview sem lesz alkalmas arra, hogy PDF dokumentumokat szerkesszünk a segítségével, a TextEdit helyett pedig ott a már ingyenesen letölthető Pages.

Game Center

screen-shot-2014-04-07-at-11-11-22-am

A eddigi információk szerint az Apple valóban nagyon komolyan gondolkodik a Game Center alkalmazás eltávolításában a következő iOS operációs rendszerből. Magát a Game Center funkciót természetesen nem vesznének el, hiszen integrálva maradna az egyes alkalmazásokban, azonban mint különálló alkalmazás, már nem lenne többé elérhető.

Voice Memos

photo-2 photo-1

Az iOS 7 bejelentésével egy teljesen új kinézettel rendelkező Voice Memo alkalmazást kaptunk, amelyből eltávolították a szkeuomorf mikrofon képet és helyette egy hanghullámokat mutató animációt kaptunk. Ezzel szemben azonban nagyon sok felhasználó panaszkodott arra, hogy sokkal nehézkesebbé vált az applikáción belüli navigáció, valamint a gombok felismerése. Az iOS 8 feltehetően ezeket a problémákat fogja orvosolni.

Teljesítmény

Tény, hogy az iOS 7.1 nagyon sokat javított a teljesítményen, azonban az iOS 8 valószínűleg erre is rá fog tenni még egy lapáttal. Az animációk sebessége helyett azonban most az alkalmazásokon belüli sebesség javítására összpontosítanak majd.

CarPlay

screen-shot-2014-04-07-at-11-12-22-am

Jelenleg az iOS 7 CarPlay funkciója kizárólag csak Lightning kábelen keresztül működik, az Apple azonban már elvileg teszteli, hogy ugyanez a kapcsolat megvalósulhason bizonyos járművekben Wi-Fi kapcsolaton keresztül is. Valószínűleg a Volvo lesz a legelső gyártó, akik megvalósítják majd a vezeték nélküli CarPlay funkciók integrálását.

Alkalmazások közötti kommunikáció

Minden bizonnyal egy sokkal jobb és megbízhatóbb, alkalmazások közötti kommunikációra számíthatunk az új iOS 8 rendszerben. Ez a funkció az “XPC szolgáltatás” néven ismert a fejlesztők világában, ahol egy új API van jelenleg fejlesztés alatt annak érdekében, hogy alkalmazások képesek legyenek sokkal több adatot megosztani egymással. Ezen API fejlesztése már az iOS 7 bemutatásának idején is napirendi pont volt, azonban nem tisztázott okok miatt végül kimaradt a végleges verzióból.

screen-shot-2014-04-04-at-1-33-33-pm

Összességében elmondhatjuk tehát, hogy egy nagyon összetett és meglepetésekkel teli keynote-ra számíthatunk júniusban a fejlesztői konferencián, ami után még több és még biztosabb információkkal fogunk tudni szolgálni. A fent említett alkalmazások és funkciók egyike sem biztos, kizárólag csak előzetes tapasztalatokon és híreszteléseken alapulnak. Számomra a Healthbook jeleneti a legnagyobb újdonságot, jelenleg is aktívan használom az iOS készülékeimet sport közben és tény, hogy az iPhone egész nap a zsebemben van, így még jobban ki tudnám használni az általa kínált lehetőségeket.

Te melyik funkciót szeretnéd leginkább viszont látni az iOS 8 megjelenésekor?

Olvasd el a hozzászólásokat is

24 Comments

  1. Emergency Card hatalmas +1, de csak ha a Lock Screenrol elerheto egy szerkeszthetetlen kivonat. Passcode mogott semmi ertelme.
    Illetve a Previewnak igenis van ertelme. Elkepesztoen korulmenyes egy pdfet Macrol iPadre juttatni, igy ez vegre megoldodna.

  2. En pl azt nem értem ha a Mac gépem en sz iBooks alkalmazásban vannak berakva pdf-ek akkor miért nem jelennek azok meg a többi eszközön nem igy kellene működjön?

  3. Plusz az sms kézbesítési jelentést is belerakhatnák végre alapból… Tudom lerágott csont, de nem értem, hogy ez miért akkora feladat…

  4. Azon is dolgozhatnának , hogy tovább bírja az akksi.
    4S 4orat bír aktív használat mellett ez nagyon kevés!

  5. Lassan de biztosan lemarad az ios az androiddal szemben. Szepek es jok ezek a funkciok, de lokalizacio nelkul hasznalhatatlanok. Gondoljunk csak autos feluletre peladaul. Az appstoreban a diktalas is mukodik mar huszad rangu alkalmazasokban. Angol teruleteken nagyon jo lehet. Ha a 8 nem tud magyarul valoszinuleg androidra valtok barmennyire is fajo.

  6. Nem túl izgalmas hírek. Mondjuk magam sem tudom mit várnék, de ezek totál hidegen hagynak.

  7. hát ha 4 orat bir a telefonod csereld ki benne az akut

  8. @Tierzen: Az informatika nyelve alapvetően angol, a mi piacunk pedig nevetséges méretű.

  9. +SMS kézbesítés jelentés.
    A PDF-et 2 pillanat alatt a telefonon tudhatod.
    Feltakod felhőbe, és akkor használod amikor szeretnéd

  10. Annó megvettem az iFiles progit, ez pl tudja azt, hogy ha azonos hálózatban vagytok, akkor egy böngésző segítségével fel tudsz a telefonra tölteni mármilyen adatot. Még kábel sem kell.

  11. A Pages mióta ingyenes? iPhone-ra biztos nem.

    A samsung új ötletét átvehetnék, miszerint fekete-fehér csökkentett módban 10-15 nap a készenléti idő! Ez a legjobb innovációjuk.

  12. Szörnyű látni, hogy tényleg szépen leépül az iphone(vagy csak nem fejlődik olyan ütemben mint kellene). Tablet, számítógép, mp3/mp4 lejátszók terén verhetetlenek, de iphone4S-ig éreztem azt, hogy kell az új telefon mert hihetetlen amit évről évre letettek az asztalra. Most 5öt használok, de csakis azért mert jó áron jutottam hozzá, az 5S egyáltalán nem hoz lázba. Az emberi kijelző/telefon méret ami miatt még nem váltottam más gyártóra, de ha beszállnak a “négyhetes-ötös” fogyatékosságba akkor nincs már előnye a konkurenciával szemben

  13. @Mremil melyik felhobe? iCloudba biztos nem, en pedig nem hasznalok kulsot.

    @Kisai ahhoz nem kell 200 ezres okostelefon, egy 20 ezres Nokia is ugyanazt tudja.

  14. leépul az iphone ? nalam a leepules az amikor szarabb valami mint regen. nekem az 5s em akort hasit hogy nemigaz, samsungos ismeroseim pislignak mikor dolgozok rajta hogy mi ez a gyorsasag meg akadas mentes folyamat. mindent tud a telefonom amit kell, pedig nagyon sok mindenre hasznalom. valts nyugodtan adroidra es meglatod mennyire csalodni fogsz, en kaptam szolgalatomtol egy galaxy tabot, es mar az elso nap legsziwesebben kidobtam volna az ablakon. hasznalhatatlan szar. eladjak mert olcsó a konkurenciahoz keepest.
    meg a masik, hogy kell ide a 4 giga ram meg lassan a 16 mag processor … minkek ?! nem az a lenyeg milyen hardware van benne hanem az hogy az adott telefonnak menyire van szuksege. nekem az i5s problema mentesen uzemel. haverom s4 e akadozik befagy satobi, pedig dupla annyi cucc van benne. akor megis. kevesebb is elég ezek szerint, csak a software a szar

  15. @Jadeye: azt tudom, h új készülékhez ingyen adják, de az egy szűk réteg, én sem tartozom bele.
    @ef-dani: épp ez a lényeg, h nem kell egy old mobil tartalekba, hogy telefonálni is tudj, ha pl. hosszabb útra mész, vagy bajba esel, amikor rohadt sokat számít hány órát tudsz még telefonálni, vagy elérhető maradni. Mindenki az akksi miatt sír, így legalább választhatsz, h okostelefonként van rá szükséged, v a leghosszabb készenléti időre.

  16. @kisai: Az iPhone 5 is kibír 9-10 napot készenlétben, ha csak telefonként használod (mobilnet, wifi nélkül). Így nem igazán értem a sírást a rövid üzemidőkön.

  17. Miert van az, hogy az apple fanok ha konkurencia szot latnak akkor lekorlatozzak a szamszungra? Mas gyartok nem leteznek(htc, sony, lg)? Ha elolvasod a zarojeles reszt, akkor lathatod, hogy nem fejlodik olyan utemben(en a táccsájdítól nem estem hasra), a tobbi ujitast meg egyenlore semmi nem hasznalja ki. Valamint azt is irtam hogy tablet, gep es zenelejatszo fronton verhetetlenek. Fogok is valtani ha szar lesz(szamra) az iphone6, nem mas velemenyetol teszem fuggove halistennek. Rengeteg olyan velemeny van aki megbanta hogy valtott(tobbnyire samusok), de boven van aki pont orul hogy valtott. Nem vagyunk ugyanolyan emberek, ami nekem tokeletes az masnak rettenetes, felesleges irni a "valtsal kocsog aztan majd jol rabaszol, sirhatsz" szoveget.

  18. Én is remélem, hogy az iOS8-ba már belefér a magyar Siri is. Nagyon sokat dobna a készülék használhatóságán. Egyébként már jó pár éve fejleszti a nuance a magyar nyelvet is, tehát érteni már most értene. Az interakciókat kell magyar nyelve átültetni, ami gondolom nem két perc.

    ef-dani: Kit érdekel az informatika nyelve? Ez egy okostelefon átlagfelhasználóknak. Ha sms-t akarok küldeni szóban (mondjuk vezetés közben) a nagymamámnak, nem fogom angolul küldeni akkor se, én jól tudok angolul és az informatika nyelve az angol.

  19. @jarodfree: Ebben teljesen igazad van, de nem vagyunk piac. Eladnak egy évben mondjuk 50.000 iPhonet meg fele ennyi iPadet, mi kéztetné őket arra, hogy egy egyelőre szerintem még mindig beta állapotú Sirit elérhetővé tegyék nekünk? Ott az angol nyelvű, a parasztvakító tudásának a cirka 90%-a használható vele mindenhol.

  20. A Healthbook jó ötlet, de az Emergency card teljesen felesleges. Nincs az az orvos, aki foglalkozna vele. Nagy a rizikó a tévedésre több okból is és ezt nem kockáztatják meg. Az orvos nem hivatkozhat arra, hogy azért adott rossz vért, vagy adott rossz gyógyszert, mert ezt találta a zsebedben lévő papíron, ipod-on, iphone-on, vagy akármin. Vannak nagyszerű gyorstesztek, amivel pillanatok alatt kiderítik ezeket az infókat.

  21. Megértem, hogy nehéz magát a szolgáltatott tartalmat magyarrá tenni, de legalább a beszéd felismerés menne!!!
    Csak annyit szeretnék, hogy az autóban hívhassak egy adott névjegyet hanggal!
    Amit már vagy 7 éve tudtak a Nokia Symbian telefonok (pl N95).

    Nem akarok beszélgetni Siri-vel! Csak pár olyan funkcióra utasítani, ami alap lenne a 21. században…

  22. Még az is megfelelne, ami már anno 15 éve tudtak a jobb telók, hogy egy felvett hangmintát össze lehessen kötni egy névjeggyel.

  23. @Vajacska: Pedig vannak olyan orvosok akik már most is foglalkoznak vele. Kerékpárosoknál már itthon is viszonylag elterjedt, hogy valamilyen ICE azonosítót tartanak maguknál, csuklójukra tépőzárazva, nyakba akasztva egy biléta, pénztárcában egy kártya. Balesetezés esetén ez segít a mentősöknek, mert a legfontosabb információkat a betegről már kiérkezés előtt megkaphatják. (meg pl. a gyógyszerallergia, korábbi műtétek a kórházakban is még mindig bemondásra megy…)
    A másik fontos része pedig az, hogy elképesztően sok ember nem tart magánál semmilyen iratot, legalábbis itthon. Így az azonosítás és az “ICE szám” értesítését is már a helyszínen meg lehetne oldani. Ez a betegnek is előny, mert a műtét után miután magához tér nem egy fehér köpenyes fószert fog látni két kék ruhással, hogy “oszt’ te ki vagy és kit értesíthetünk?”, hanem a családját, vagy báratait.
    Szóval de, ennek a kártyának több értelme van, mint a cikkben felsorolt összes másiknak együtt.


Add a Comment