fbpx Skip to content

Mivel a napokban már írtunk a magyar Store-ban jellemző értékelési trendekről, így több fejlesztő véleményét olvashattátok ti is a hozzászólások között. Ezért úgy gondoltuk, megkérdezzük külön cikkben is, hosszabb terjedelemben a fejlesztőket, hogy ők hogyan értékelik a magyar piacot, számukra mi jelent vagy jelentett nehézséget, és mit szólnak az értékelésekhez. Ennek a cikksorozatnak a negyedik része következik most. Az első részt itt találod, a másodikat itt, a harmadikat pedig itt.

Negyedik fejlesztőként Lovas Endrét faggattuk a Mopyx képviseletében.

Ahogy ígértük, szeretnénk más fejlesztőknek is teret adni, így várható még ezzel kapcsolatos cikk hamarosan.

***

Szifon.com: Mit gondolsz a magyar piacra való fejlesztésről? Milyenek a magyar felhasználókkal kapcsolatos tapasztalataitok? Mi az, amit mindenképp megemlítenél, mint magyar sajátosság? Ezekről tudnál pár szót mondani?

Lovas Endre: Nekem kicsit könnyebb dolgom van már, mert ezt a kérdést már a korábbi interjúkban elég jól körülírták.

A magyar piac pontosan olyan, mint bármelyik másik, csak kicsi. Magyarokra specializált alkalmazást írni nem túlzottan kifizetődő (pontosabban egyáltalán nem), akármilyen okosságot is találsz ki. Állítólag 150.000 iPhone van idehaza. Nem tudom, mennyi az alkalmazásokat is vásárlók aránya, de nem lehet túl magas.

A felhasználók alapvetően igazságosak. Van persze egy-két troll, aki szétveri a review-kat, de összességében segíteni próbálnak. Vannak olyan felhasználóink, akik folyamatosan információkkal látnak el minket, ötletekkel bombáznak és hibákat jeleznek vissza. Hatalmas segítség! Volt szó már itt a kommentekben arról, hogy a felhasználók hibátlan alkalmazást kell kapjanak, addig a fejlesztők egy fillért sem érdemelnek. Van ebben igazság, de akárhogy igyekszik az ember, nehéz elérni a tökéletességet.

Szifon.com: Milyennek látod mások fejlesztéseit?

Lovas Endre: Van véleményem társfejlesztőkről, akik alkalmazásokat adnak ki. Alapvetően sok igényes magyar app van és legalább ennyi igénytelen. A legjobb tanácsom nekik, hogy ne legyenek felületesek. Amikor elhangzik a fejükben, hogy “jó lesz az”, akkor ideje hátradőlni, venni egy levegőt, és azt mondani, hogy az bizony nem lesz jó. Komoly minőségi problémák vannak egyes programokkal, amik nem a tesztelés hiányosságára vezethetők vissza, hanem a nemtőrődömségre.

Szifon.com: Tudsz erre példát mondani?

Lovas Endre: Nem akarok alkalmazást említeni, mert fölösleges. De van olyan program, ahol tudja a felhasználó, hogy egy térképen meg kell érinteni valamit, és csak sokadik érintésre reagál a program. Képzeld el, mintha lenne egy gomb, és csak a harmadik alkalommal reagálna. Ez nyilván nem tesztelési hiányosság, hanem valódi bénázás. A fejlesztő százszor is belefutott a problémába a fejlesztés során, mert megkerülhetetlen az adott gomb, és mégis rosszul működik. Tipikus “jó lesz az” gondolkodás. De tudok olyat is mondani, hogy a programleírásban a “What’s new” részben 10 karakter az összes szöveg már vagy három hónapja, vagy azt, hogy az EULA csak simán üres.

Szifon.com: Mitől jó egy app?

Lovas Endre: Szerintem válasszuk szét, hogy van egy eredeti ötleted, és azt, hogy milyen minőségű az alkalmazás. Kezdjük talán az ötlettel. Heti 1-2 megkeresést kapunk, hogy mekkora remek ötlete van az illetőnek. Néha nehéz röhögés nélkül bírni a kreativitást. 🙂 Szerintem a minőség sokkal fontosabb lehet, mint az ötlet. Az ötlet az egy szerencsejáték, a minőség az pedig munka. Az egy dolog, hogy egy App crash-sel. Megesik, nálunk is megtörtént. Ki kell javítani, és kész. Viszont úgy látom, hogy sok magyar fejlesztő nem fordít elég hangsúlyt a részletek kidolgozására. Nagyon fáradságos a pixelvadászat, én tudom, de a részletek irtó fontosak. A színek, a háttér, az ikon mind-mind minőségi benyomást kelt azonnal, és a felhasználó 2 másodperc alatt dönt, hogy jó, vagy rossz az app. Ha valaki egymásra csúszott szövegeket jelenít meg, vagy zsúfol, akkor bajban van. Jó tanácsom a fejlesztőknek, hogy csináljanak szép alkalmazásokat! Ha nincs hozzá érzékük, és nincs pénzük grafikusra, akkor simán használják az iOS standard GUI-t. Magyarok közül az iMenetrend az egyik kedvencem ebből a szempontból. Szép, igényes kidolgozás, de mégsem tolakodó.

Hogy legyen egy példa: számológép alkalmazás van vagy 50db a Store-ban. Nyilván nem eredeti, kreatív ötlet egy újat írni. De egy kezemen meg tudom számolni azokat, amik igényesen vannak megcsinálva.

Szifon.com: Mennyi idő telik el egy első kiadásig?

Lovas Endre: Mondhatnám, hogy attól függ. Én egyedül dolgozom a kódokon, a társam segít a tartalmak előállításában. Kb. 2 hónapot dolgozunk egy-egy kiadáson és frissítésen. Persze ezek éjszaka és hétvégén mennek, szóval napi 8 órás meló helyett sokkal gyorsabban lehetne haladni. Itt eszembe jut valami. Kedves Fejlesztőtársak! Aki pénzért dolgozik, az csak akkor öljön munkát új feature-ök bevezetésébe, ha az visszontlátható az eladásokban. Tudni kell az Appot abbahagyni. A felhasználók vágya korlátlan, az erre fordítható pénz már kevésbé. Szóval ésszel! Példaként: a Parkolás alkalmazásunkból terv szerint már csak egyet adunk ki. Azt is az iOS5 megjelenésnél. Nem csinálunk két jóváhagyást. Lesz benne 1-2 hibajavítás, de nem fejlesztjük tovább, csak térképeket gyártunk hozzá.

Szifon.com: Milyen projekteken dolgozol most?

Lovas Endre: Először is a meglévők csiszolása fontos, de nem a legfontosabb feladat, ahogy az előbb említettem. Három projekten egyébként. Egy Utility, egy utazással kapcsolatos, és egy játék app.

Szifon.com: Megtudhatunk róluk valamit?

Lovas Endre: Nem. 🙂 A játékról annyit, hogy nem egetrengetően eredeti, hanem egy régi kedvencem portolása. Game Centeres lesz, úgyhogy mehet majd a verseny a szifon olvasói között. Most éppen zenét csinálok hozzá. A rajzokat már nagyjából megcsináltam.

Szifon.com: Te hogy látod, van kapcsolat a fejlesztők között?

Lovas Endre: Igen is, meg nem is. Személy szerint 5-6 fejlesztővel tartom a kapcsolatot. Szoktak tanácsot kérni, ezekre szoktam válaszolni. Adok kódot is, meg hasonlókat. De kaptam is segítséget, nem is keveset! Amikor megjelentünk az első verzióval, akkor a Free Books alkalmazás fejlesztője megkeresett és rengeteg hasznos tanáccsal látott el. Kivétel nélkül bejöttek, amiket mondott!

Szifon.com: Fejlesztesz más platformra is?

Lovas Endre: Gondolom itt a Droidra gondolsz. A válaszom tömören: NEM! PC-re csinálok energetikával kapcsolatos alkalmazásokat, de az már a normál 8 órás munkából jön. Szóval nem.

Szifon.com: Miért?

Lovas Endre: Időpocsékolás. (Droidok ide lőjetek, mert Flame következik!) A Droid platform nem összefogott. Kicsit azt érzem, hogy a Droidosok nagy része valójában iPhone-t szeretett volna venni, de különböző okokból nem tette meg. Ezeknek szerintem első sorban anyagi okai vannak. Legtöbben szerintem azt se engedhetik meg, hogy egy 80.000Ft-os Droidos mobilt vegyenek, de hát ez ugye Magyarország. Onnantól, hogy nagy nehezen kiköhögték az árát, már nem akarnak alkalmazásra költeni. Megkérdeztem vagy húsz Droidos ismerősömet, hogy vett-e egyetlen alkalmazást is a Marketen. Egyetlen ilyen emberrel találkoztam eddig. Hiába növekvő piac, nem fizetnek. A reklámról pedig már sokszor elmondtuk, hogy nem megoldás. Pláne nem minden esetben. Játékoknál még oké lehet, mert hosszú ideig bámuljuk a képernyőt, és csak átklikkel a júzer, de egy utility appnál már nem. Egyébként nem véletlen, hogy egy csomó népszerű app nincs kiadva Droidra.

Szifon.com: A jailbreakről mit gondolsz?

Lovas Endre: Sokszor kivesézett téma ez. 99% ingyen progikat akar. Kár mellébeszélni, sokan csak ezért törik fel a telójukat, nem azért, hogy “szabadak” legyenek. Vacak duma, hogy előbb kipróbálják a vásárlásra szánt programot. A miénk ingyen kipróbálható, mégis a felhasználóink harmada jailbreakes. Ez nem magyar téma. Ugyanez a helyzet nyugatabbra is. Ott is így csinálják.

Szifon.com: Meg lehet élni az iPhone-os fejlesztésből?

Lovas Endre: Hát van akinek sikerült. Nekem van polgári foglalkozásom, esténként csinálom az appokat. Emiatt telik el sok idő egy-egy release kiadásával. Tévézés, bulizás helyett mennek a fejlesztések, néha 12 órás napi meló után is. Nincs mese, csinálni kell. iPhone-ra fejleszteni nagy móka!

Olvasd el a hozzászólásokat is

2 Comments

  1. erdekes a sorozat, remelem nem hagyjatok abba 🙂

  2. Nagyon jó sorozat, ésgratulálok a fejlesztőknek, és további jó “mókát” 🙂


Add a Comment