fbpx Skip to content

Az Európai Bizottság legfrissebb, április 29-i döntése értelmében a digitális piacokról szóló rendelkezés kötelezni fogja az Apple-t arra, hogy az iPhone-ok után az iPadeken is elérhetővé tegye például az alternatív alkalmazásboltok és böngészőmotorok használatát.

A cégnek erre 6 hónapja van, így nem feltétlen fogunk rögtön, tehát már akár az iPadOS 17.5-ben találkozni ezzel, hanem könnyen az iPadOS 18-ra csúszhat mindez, amit akkor külön újdonságként is kiemelhet a cég (nem mintha egyébként hemzsegne az EU-s piac az alternatív alkalmazásboltoktól). Az ezzel kapcsolatos változások már az iOS 17.4 megjelenésével is több kérdést vetettek fel, amelyekről korábban részletesen is írtunk, de alább röviden összefoglalnánk, mit jelent majd mindez.

A fejlesztők számára ezek a változások magukban foglalják az appok terjesztésének új lehetőségeit, tehát alternatív alkalmazásboltok válhatnak hamarosan elérhetővé, és egyes esetekben a fejlesztők saját weboldaláról való letöltés is lehetséges lesz. Az összes ilyen app ugyanúgy átmegy majd az Apple jóváhagyásán (notarizálás), tehát egy “random” appot továbbra sem tudunk majd egy ismeretlen weboldalról letölteni.

Az iPadOS használói már egy ideje beállíthatnak alapértelmezettnek más, harmadik fél által fejlesztett böngészőt a Safari helyett – ezek azonban jelenleg ugyanúgy a Safari motorját, a WebKitet használják. A DMA elvárásainak megfelelően viszont már saját böngészőmotor használata is lehetséges az ilyen böngészőknek.

Ezekről a változásokról az alábbi cikkeinkben írtunk részletesen:

Te mit gondolsz erről? Hiányzik, hogy az iPaden még nem érhető el, vagy pont ugyanannyira szükségtelennek érzed, mint az iPhone esetén?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok