fbpx Skip to content

Már egy hete érlelődik bennem ez az írás, mert felmérgesít, amit az iTunes-ban az értékelések címszó alatt sokan csinálnak. Igaz a poszt címe picit túlzás, mert nem csak nálunk vannak ilyen emberek, de akkor is! Ha már tényleg egy olyan ország lettünk, ahol még a Közművek is alkalmazást fejlesztenek, igenis álljunk a sarkunkra, és segítsünk a fejlesztőnek.

Miről is van szó?

Az utóbbi 1 évben szerencsére egyre több a magyar fejlesztés, és jóformán már minden hétre jut 1-2 új alkalmazás, ami kicsiny hazánkból érkezik. Nyilván nem minden alkalmazás adja azt, amit az iPhone felhasználó elvár, de a legtöbb új fejlesztésnek azért van értelme. A fejlesztők első körben azért készítik az alkalmazásaikat, hogy esetleg ebből pénzt keressenek, ami teljesen normális, mert ez egy munka. Aztán ugye az sem hátrány, ha az alkalmazás “hasznos”, illetve nem 10 euróba kerül. Ezért ugye a fejlesztő szépen 0.79-re árazza a munkáját, ami persze lehet, többet is megérne, de az már itthon nem játszik. Jó, rendben. Ha már ő is segít nekünk ezzel, akkor tanuljuk meg, mi mivel segíthetünk a fejlesztőnek?

Első körben ugye megvesszük, és nem alternatív helyekről töltjük le! Nem hiszem el, hogy egy kenyér árát sem akarjuk kifizetni egy alkalmazásért, noha több tízezer forintos telefon azért a zsebünkben van. Nyilván ez nem vonatkozik mindenkire, de tessék picit magunkba nézni.

A második kör már teljesen logikus lenne, ha az emberek meg is tennék. Értékelés! Igen, az App Store-ban lehet és illik értékelni, sőt ez a legjobb dolog, amit a fejlesztővel tehetünk. Segíthetünk vele az alkalmazás frissítésében, illetve az App Store-ban lévő toplistán is feljebb juthat az app.

Miután megvásároltuk a programot, csillagozhatunk és persze írhatunk is valami kis rövid leírást, hogy tetszett az app, illetve milyen problémák vannak még vele. Nem hiszem, hogy ez bárkinek problémát jelentene, így segítsünk egy picit ezzel nekik. Saját példát is tudok erre mondani, a Lottózó nevű közös fejlesztésünket 200-nál többen vásároltátok meg, és alig 9 értékelés érkezett. Ebből mi 3-at találtunk olyannak, amiből tudjuk, merre induljunk. Kevés? Igen.

A harmadik, és egyben utolsó körben pedig megemlíteném azokat az embereket, akik végképp nem képesek gondolkozni, és amit a fejlesztő el is ér több nap alatt, ők egy gombnyomással szétszedik:

 

A napokban került fel egy hiánypótló alkalmazás az AppStore-ba, az iDoki. Tulajdonképpen bőven 4 csillag fölött kellene, hogy legyen, SŐT, a review alapján akár simán 5-ös is lehetne. De sajnos az emberek figyelmetlensége miatt többször is kapott 1-1 csillagot, noha már sokszor, sok helyen leírták, hogy a fejlesztőnek semmi köze ahhoz, hogy mennyit von le a bank a kártyáról!

(Ha problémád van az App Store számlázásával, akkor keresd fel az iTunes Support-ot, és írd meg nekik, mi a gondod, és fognak válaszolni. Vagy használhatod az Express Lane-t is, ahol értelemszerűen kiválasztod, hogy mivel és milyen problémád van, és szintén ki fogják vizsgálni az ügyet. Angol tudás erősen javasolt, de ha nem megy az angol, keress meg valakit, aki tud segíteni a fordításban. Esetleg hívhatod az ingyenes, magyar nyelvű terméktámogatási vonalat is, a 06 80 983 435-ös számon.)

 

Emiatt tehát ismét a fejlesztő szív, szószerint. Persze valószínűleg ha az a 100 másik ember is, aki letöltötte az alkalmazást, írna értékelést, vagy csak csillagozna, mindjárt más lenne a helyzet.

Szóval tessék egy picit intenzívebben segíteni a magyar fejlesztők munkáját azzal, hogy ha valamit megvásároltunk, írjunk is róla! 🙂

Olvasd el a hozzászólásokat is

74 Comments

  1. Hiánypótló írás. Nagyon kellett már egy ilyen, mert mikor még iPhone-om volt, nagyon felment bennem a pumpa 1-2 ember értékelése és hozzászólása miatt. Kb. nem is értett ahhoz, ami a program funkciója, de már szarozta, hogy használhatatlan stb. És persze 90%-ban magyar alkalmazásoknál. Pont, hogy a magyar fejlesztőknek lenne szükségük érdemi visszajelzésre, nem pedig a külföldi appok és játékok kéne magyarul dicsérni, amiből a fejlesztők egy kukkot nem ért.

  2. A parkoló program fejlesztője tökéletesen csinálta amit csinált. Először kiadta free-ben. Tesztelték, használták, rájöttek mennyire jó cucc. Mondhatni pótolhatatlan. Majd amikor hibátlanra fejlesztette kirakta fizetősbe. Ekkor már egy hibátlan, minden oldalról perfekt app-ot kaptunk. Ezért már érdemes fizetni!
    De amikor egy lottózó nevü progiért pénz adok elvárnám, hogy azt, vagy közel azt kapjam mint egy lottózóban.
    5. lottó
    6. lottó
    Skandináv lottó
    a minimum ami elvárható szerintem. Amíg ez nincs meg, azt gondolom egy félkész termékért adtam pénzt, ami még akkor is valahol felháborító ha egy 600 ft.-ba került csak. Ha 25 ft.-ba került volna is ugyan ez lenne a véleményem. Részemről ez elvi kérdés.)
    Ettől függetlenül az ötlet, a kivitelezés, az effektek hibátlanok, csak eléggé kezdetleges az app.
    És ha már a hibáknál tartunk:
    ha több sor számot játszok meg egyszerre vagy akár egymás után de egy mezőben, már nem enged random számokat kérni, pedig ez jópofa, nagyon pozitív opció!!!
    FEJLESSZETEK!!!!!!

  3. Igen, ezek azon tipikus esetek, amikor a telefon okosabb, mint a gazdája. Először én is meglepődtem, hogy mennyit vontak le 0.79 euróra, de “ezek a kapitalisták” már csak ilyenek. 🙂 Értékelni én sem nagyon szoktam, de majd szakítok rá időt ezentúl!

  4. @mikey™: Köszönjük szépen a tippet és már mindez fejlesztés alatt is van! 🙂 Na nekünk pont erre van szükségünk!

  5. 1. Sokan azért nem írnak véleményt, mert annyira gagyi az alkalmazás, hogy minek írjon.
    2. Van olyan cég, akinek ha írsz is véleményt, rohadtul nem érdekli Őket.
    3. Itthon sokan “úgy” töltik le. Én is. Kipróbálom az app-ot, ha nagyon tetszik kifizetem. Mert nem sok a kenyér ár egy jó alkalmazásért. De ha naponta 2-3 app-ot megveszek, és aztán pont azzal a lendülettel törlöm is, mert nem azt tudja amit leírtak, kilépeget, stb… akkor az a 2-3 kenyér ár már sok.
    4. Miért kellene egy User-nek leírnia a fejlesztőnek, hogy miért rossz a progi? A készítő nem tudja? Ha kilépeget, vagy rossz a grafika, azt az alkotó nem veszi észre?

  6. @admin: Szifon.com app nem varhato?:)

  7. @taky1974: én értem, mire gondolsz. de pont ez lenne a review lényege, hogy:
    – a vásárló leírja, hogy mi nem tetszik neki az alkalmazás működésében, funkcióiban, stb, vagy hogyan lehetne jobb az app, tehát konstruktív kritikát ír róla, nem csak lehúzza;
    – a fejlesztő meg odafigyel ezekre, és ezeknek megfelelően fejleszti az appot, vagy mindenképp reagál valahogy a felvetett ötletekre.

    fejlesztőként teljesen más szemmel nézed az alkalmazásodat, mint ahogyan azt a felhasználók teszik, így ami számodra egyértelmű (hiszen te fejleszted), az számukra már nem feltétlen az. így mindenképp szükséges a külső szemlélő véleménye.

    az valóban szintén sajnálatos, hogy sokan nem tudnak rendes leírást írni az alkalmazásukról, vagy netán megtévesztő a leírás. a legjobb talán ilyenkor az, ha készít egy rövid bemutató videót az appról, amiben látható, hogy mire jó, és hogy működik.

    a legjobb megoldás minden szempontból szerintem az, ha az alapfunkciók ingyenesek, és a “Pro” verziót meg alkalmazáson belüli vásárlással veheted meg, bővített funkcionalitással vagy korlátozások nélküli használat, stb. ez még a warez ellen is jó. aki meg nem akar fizetni, annak ott az ingyenes.

    tehát kétoldalú a dolog, a fejlesztőknek is oda kell figyelni. de itthon mégis inkább csak a negatív értékelések a divatosak, a konstruktív kritika sajnos sokkal ritkább.

  8. a cikk jó és van igazság alapja. De nekem csak egy kérdésem van, miért kéne nekünk 2 dollárral támogatni egy olyan programot ami nem működik megfelelően?? Másfelől ha én lennék a fejlesztő akkor egy hibásan működő dolgot ki se tennék az app. store-ba. Tudom kell a reklám, nekem a cikk is inkább annak tűnik, hogy vegyétek mert kell a lóvé nem futja kenyérre 😀

    Sőt biztos nem adnék 1.99 dollárt csak egy lottós progiért (nem is igazán értem ki volt az a 200 okos), mikor van egy ingyenes és teljesen jól működő program erre a célra, plusz további alkalmazások is vannak benne!!!!

    És íme: http://itunes.apple.com/hu/app/mobilvasarlas/id425141762?mt=8

  9. @csabolino: Szerintem félre érted a cikket, egyáltalán nem reklámról van szó, mivel nekünk a másik applikációhoz közünk sincsen még is az is meg van említve a cikkben és linkelve is. Szóval szerintem olvasd át újra.

  10. @admin: abszolút nem értettem félre, ha átolvasnád láthatod, hogy az első megjegyzésem az volt: a cikk jó és van igazság alapja!!!

    A hozzászólásom többi része a lottózó nevű gyér programhoz kötődik, de se baj… kritikát értékelést vártok el az emberektől, akkor tessék azt szívesen fogadni még ha éppen negatív is 😉 és nem kioktatni a kommentelőt!!!

  11. én azt bírom hogy magyar felhasználónak csak 1 vagy 5 csillagos értékelés létezik, közte nincs semmi

    ha valami jó az appban de egy kisebb dolog nem műkszik vagy nem úgy műkszik ahogy kéne akkor rögtön 1 csillag, nem 3 vagy 4 az amúgy hibátlan cuccért, nem, 1… aha jó lesz

  12. @csabolino: “Tudom kell a reklám, nekem a cikk is inkább annak tűnik, hogy vegyétek mert kell a lóvé nem futja kenyérre ” -ennek pl semmi köze az alkalmazás kritikájához, ezzel a cikket kritizálod. A második bekezdés már inkább tűnik annak, és nem is azzal volt problémám.

  13. Ezzel a cikkel azt hiszem 100%-osan egyet értek. Már csak felhasználóként is jól esne, ha elolvashatnék egy-két felhasználói véleményt egy engem érdeklő app-ról. Ezzel szemben az a pár, amihez van is review, azoknak is a fele egy szellemi fogyatékos böfögésének a szintjén vannak. Nagyon sokan, ha valami nem megy elsőre, azonnal dobálják az 1*-okat egy anyázással körítve, de a pozitív, vagy legalább 3-4*-os építő jellegű kritikák csak kevesek megy.

  14. örülök hogy végre valaki megemelte a hangját emiatt 🙂
    néha lefekvés elött nekiállok reviewokat irni vagy éppen másokét olvasgatni és azért elég sok ilyen elmeháborott van akikről azt se tudom hogy voltak képesek odatalálni a reviewhoz….

    amugy meg ha a hó végi számlát megnéznék ezek a visszamaradtak akkor látnák hogy visszakerül az a bizonyos összeg, csak ellenőrzés képpen lesz levonva…. valami 1hét után visszairják csak arról nem jön értesitő….

    de ezeknek az elmebetegeknek mondhatja az ember, de ilyenek vannak mindenütt, amikor 1 csillagot kap a játék mert valami nem tetszik az egyik baromnak, azt közbe ha az opciókba benézett vonla akkor ott van rá a megoldás és öröm bódottá….

    Ha az apple csinálna egy Review értesitőt, ahol láthatnánk hova nem irtunk, hova nem szeretnénk, illetve hol nem aktuális a review akkor az engem is öztönözne és sokkal többet irnék…. de hát örüljünk hogy végre ki van listázva miket töltöttünk le…. ez is csoda

  15. @taky1974: A fejlesztő, ahogy a titulusában is benne van: fejleszt. A user az aki használja az alkalmazást ezért ő lesz a tesztelő is. Egy alkalmazást legjobban tesztelni élesben lehet. a legjobb tesztelők a felhasználók. Azt a hibát amit a fejlesztő nem vesz észre, a végfelhasználó azonnal észreveszi. Én jómagam is szoftvereket fejlesztetek, és bár általában hagyunk időt tesztelésre, de a hibák nagy része akkor jön elő amikor a progi már online és lóg rajta 2-3000 vagy 7-8000 felhasználó.

  16. @csabolino: “Sőt biztos nem adnék 1.99 dollárt csak egy lottós progiért (nem is igazán értem ki volt az a 200 okos), mikor van egy ingyenes és teljesen jól működő program erre a célra, plusz további alkalmazások is vannak benne!!!!

    És íme: http://itunes.apple.com/hu/app/mobilvasarlas/id425141762?mt=8

    Azt nem értem minek töltsem le ezt, az amúgy is ronda T-Mobile-os progit ha egyszer nem kell nekem se autópálya matrica, se egyenleg feltöltés, állatkerti belépő meg végképp nem.
    Csak azért mert ingyenes?
    Engem a lottó érdekel. Márpedig ez a “Lottózó” nevű alkalmazás, szép, könnyen használható ergo felhasználóbarát, igényes és nincs benne semmi felesleges plusz funkció.
    Az ára egyáltalán nem eget verő. Nekem az egyetlen gondom az, amit ugye fentebb is írtam, hogy meglátásom szerint félkész…
    De várom a fejlesztéseket!

  17. @admin: hát aki a poént nem érti, magára vessen. Másfelől ha a cikkben konkrét alkalmazásokat nevezel, az már reklámnak minősül… Szóval a megállapításom teljességgel helytálló. Viszont a további szócséplés teljesen felesleges.

    + egy jó tanács útravalónak: olyan alkalmazást fejlesszetek ami még nincs v jobbat 😉

    üdv.

  18. @mikey™:
    Értem. Ez főleg akkor igazán jó, amikor megvettem az iGO primo full EU-t. 70 EUR volt, a leírásban full félrevezetés van (TMC, TTS, etc), akadozott, stb…
    Majd várhattam 4 hónapot a javításra. Most is akadozik, csak megoldották a dolgot azzal, hogy kiválaszthatok egy gyengébb felbontást. 🙂 Nagy support.
    Tehát ha én kiadok valamire ennyi pénzt, akkor díjazzák már annyira, hogy nem egy bug-os fost kapok. Ne rajtam teszteljék! Természetesen az iTunes-ban nem válaszolnak senkinek.
    “A user az aki használja az alkalmazást ezért ő lesz a tesztelő is.”
    Hát ezzel végleg nem értek egyet. Ez olyan, mintha vennél a péknél kenyeret, az sótlan lenne, majd azt mondaná, bocsi közben nem kóstoltam a tésztát, ha neked sótlan, sózd meg, vagy a legközelebbi már sósabb lesz… Naneeee…

    A sikeres app receptje szerintem, hogy megírtok egy szép, igényes alkalmazást, ami free. A további dolgokért/kiegészítőkért pedig az alkalmazásban lehessen fizetni (We Rule, Tower Madness…).

  19. Ez olyan mint a multiplatform vs. only on… játék.
    Az elsőt verziót pár óra alatt végignyomod, grafika olyan amilyen, játékmenet lineáris, tartalom pedig kevés.
    A második verziót mindig nagyobb várakozás övezi és általában sokkal többet nyújt annál, mint ami minden konzolon ill. pc-n megtalálható.

  20. @taky1974: Igen abban egyetértek Veled, hogy amíg nincs meg a végleges verzió, addig ne kérjenek érte semmit. De ezt az első hozzászólásomban le is írtam.

    Ettől még a user a tesztelő… 😉

  21. @mikey™:
    Igen a User… Csak ez így nem jó. 🙁

  22. Sziasztok!

    Parkolás fejlesztője, Lottózó társfejlesztője vagyok. Jadeye, először is jó a cikk. Klassz meglepetés volt 🙂 Hiányolom a fejlesztők keresztbe kommentelését a cikkből. Az is nagyon tanulságos, érdemes nézni, ahogy egyik fejlesztő a másikat szivatja. Pár kattintás és már látszik is a dolog.

    De engedjétek meg, hogy hozzászóljak egy pár gondolattal a kommentekhez is!
    Három dolgot kell szerintem itt szétválasztani.
    1) Támogatás
    2) Review
    3) Demo

    A cikk a 2. pontról szól. Mint fejlesztő azt tudom mondani, hogy a legtöbb segítséget a közvetlen bejelentéseken keresztül kaptuk. A review-k sajnos sokszor ugyanazt ismételgetik, a felhasználók nem elérhetők a fejlesztő számára. Nagy hibája az App Store-nak, hogy a fejlesztő nem válaszolhat, akár egyenként is! Lehetne benne akár egy issue tracker is. Mi pl. beraktuk a programba a válaszainkat a Review-ra. Nem sokan olvassák.
    A legjobb, ha közvetlenül jelentenek be hibát és kérést. Az segít igazán, nem a review.
    Egyébként a review általában jó iránytű. Pláne ha van már 20-25 komment. Ez azonban szerintem nem a fejlesztőt segíti, hanem csak a vásárlót.

    A másik dolog a támogatás. Itt kijön, hogy melyik cég mire gyúr és hogy áll a felhasználókhoz. Az egy dolog, hogy hiba van, meg bejelentés, de azokra reagálni kell. Minden emailre válaszolni kell.

    Demo: itt sok fejlesztő hibázik. Kell demo változat, ha megvalósítható valamilyen korlátozással. Hogy megoldható-e az érdekes kérdés, mert sajnos nem mindig.

    Peace, jó cikk ez.

    Endy

  23. Hát sok a gyökér akik lehúznak azért egy programot, mert túl hülyék ahhoz, hogy felfogják, hogy nem sok köze van ahhoz az alkalmazásnak, hogy mennyi az annyi ami a bankból levonásra kerül. Ez azért durva, hogy ilyenek vannak és én is fel vagyok háborodva, ha ilyet látok.

    Amúgy szerintem teljesen mindegy, hogy magyarok csinálták e az alkalmazást vagy sem, ha jó akkor jó. Én is megveszem a progikat a telefonra és nem csak az 1 euro alattiakat és értékelést is szoktam írni, ha valami jót találok. Sok remek program van ami el van sikkadva. Ha a magyarok írnak értelmes és hasznos alkalmazásokat akkor oda is kommentelek. Ezzel nem azt mondom, hogy szar amit eddig írtak, csak számomra még nem volt túl sok olyan alkalmazás ami hasznos lett volna és magyar gyártmány. Azért akad, de elvétve.

  24. @taky1974: “A sikeres app receptje szerintem, hogy megírtok egy szép, igényes alkalmazást, ami free. A további dolgokért/kiegészítőkért pedig az alkalmazásban lehessen fizetni (We Rule, Tower Madness…).”

    Kipróbáltuk. Tized annyian fizetnek InAppra, mint egy teljesért, akkor is, ha azonos funkciókat érnek el. A legtöbb ember szét sem tudja választani fejben, hogy az InApp purchase ugyanúgy App Store és nem bízik a tartalomban, amit érte kap. Az egyetlen működő recept jelenleg a Free+Fizetős verziók egymás mellett.

  25. Amit én még ehhez hozzá tenném, ugyan nem magyar hanem külföldi vonás, hogy reklamál valamiért a felhasználó, hogy ez kéne bele, vagy ez bugos benne, ezért csak x csillag. Mint fejlesztő persze azonnal kijavítom, vagy ha értelmes újítás amit kér, implementálom, felküldöm, azt látom, hogy a felhasználó nem írja újra a review-ját. Vagyis ott van nekem olyan review is, hogy 1 csillag, mert nem frissíti a landscape nézetet (órarend app). 1 hét alatt kint volt a frissítés, és a felhasználó nem írja újra, hogy “kijavították, így már x csillag”.

  26. @zenorbi: nem tudom használod-e, de hasznos ilyen esetekre: appirater API.

  27. @endy:
    Sajnálom ha így érzékelitek. Én mind a két app-ban (We Rule, Tower Madness) vásárolok alkalmazáson belül. De megtettem ezt az iGO primo esetében is.

  28. miért venném meg a még fejlesztés alatt álló rozoga appokat??? majd ha jól működik maximum akkor!!!
    mellesleg azt is elmesélhetitek hogy diákként miből vegyem… nem mellesleg az iPodomat kb 40-ért vettem és gyüjtöttem rá egy nyáron át és így is édesapámek segítettek hozzá…szóval nehogy már ezt is a szememre hánnyátok hogy iPodom van….

  29. @PepeSk8:
    Nem jó a hozzáállásod azért…
    A fejlesztők jelentős része nem szórakozásból ír szoftvert, hanem ebből él. A warezzel azt éred el, hogy a fejlesztő nem ír szoftvert, és b@szhatod az iPod-odat, max. zenehallgatásra meg netre fogod használni.
    Ebben viszont egyetértünk:
    “miért venném meg a még fejlesztés alatt álló rozoga appokat??? majd ha jól működik maximum akkor!!!”

  30. Magamat a 3 építő jellegű értékelő közé sorolom.
    Súlyos helyesírási hibát tettem szóvá, először Gergőnek Twitter-üzenetben, a program megjelenésekor nyomban, másodszor akkor, amikor megvettem. Ehhez képest most sincs kijavítva!
    Magát valamire is tartó fejlesztő tanuljon meg helyesen írni az anyanyelvén. Arról már szót sem ejtettem, hogy az egész bevezető szöveg stílusa olyan, mintha a Google-fordító “írta” volna mondjuk zulukafferből.

    Akkor minek is írjunk?!

  31. @Tamaci:
    “zulukafferből.” 🙂

  32. @Tamaci: a szifonos Lottózó appra érted? milyen hibáról van szó pontosan? (de ha megnézed, azóta még nem érkezett frissítés, szóval az is elképzelhető, hogy már javítva van, csak még nem ment át a rostán almáéknál.)

    mindenesetre: mivel én nem használom az appot, és így nincs is meg, ezért kérlek, írd le a hibát, és mindenképpen utánanézek, mi a helyzet! köszönöm!

  33. @zenorbi:
    Az emberek már csak ilyen hálátlanok… Csak lehet, hogy mire Te kijavítod, addigra Ő már le is törölte.

  34. Egyébként ha már itt hirtelen ennyi fejlesztő van:
    Miért nem csináltok egy olyan alkalmazást, ami csinál egy full mentést az iPhone-ról. Persze ez inkább mac-es vagy win-es szoftver lenne…
    Szóval úgy nézne ki, hogy valaki újrahúzza a telót, szépen belakja (nevek, csengőhang, app-ok, könyvjelzők, fényképek, zenék, stb…), és mielőtt használni kezdené, csinálna egy full mentést mondjuk .ipsw (vagy más) kiterjesztésben.
    És ha bekrepálna a teló, akkor ezt a “belakott” mentést tehetnénk vissza.
    Ezért én biztosan fizetnék!

  35. @taky1974: iOS alkalmazás erre elsősorban szerintem azért nincs, mert nagyon sok beállításhoz vagy adatbázishoz egy app csak úgy nem tud hozzáférni a sandboxing miatt.

    de mivel ezt neked az iTunes backupja megcsinálja, hogy lement minden ilyet, amiből vissza tudod állítani, mi az oka, amiért ez nem megfelelő számodra mégsem?

  36. Jadeye:
    Igen, a Lottózó-ról van szó, (bocsi, ebben nem voltam egyértelmű) a kritizált rész pedig:
    “…hogy egy unalmas tárgyaláson kitöltsd és elküldD a telitalálatos szelvényedet.”
    (a hibás szó általam javítva: Tamaci)

  37. En a lusta felhasznalok koze tartozok, csak azokhoza az appokhoz irtam ertekelest, amik felhoztak popupot hogy ertekeljem oket. Most hogy igy megneztem, az ipad-en az app store-ban a purchased alatti appokon at tudok ertekelest irni, de mondjuk ugyanezt a windows alatt itunes-bol ha jol lattam nem tudom megcsinalni.
    Na most szerintem az a vilag leghulyebb dolga, hogy ugy varjuk el a felhasznaloktol hogy ertekelest irjanak, hogy egyaltalan nem konnyu oda eljutni. Vagy csak en nem tudok egy egyszeru modot ra? Mert ha tegyuk fel hasznalok egy jo appot, es per pillanat annyira tetszik vagy nem tetszik hogy szivesen irnek rola ertekelest, akkor nem fogok most atmenn iegy masik appba es ott 25-ot klikkelni hogy ertekelhessem, vagy a gepen az itunes-bol kulon rakeresni, mert ugye a megvett appokbol nem lehet eljutni a store-os oldalukra. Szoval ez nem jo, mert ameg nem lehet egyszeruen megcsinalni addig nem fogok azzal szenvedni, hogy osszessegeben meg en tegyek szivesseget a fejlesztonek/tobbi felhasznalonak.
    Mondom mindezt ugy hogy programozo vagyok es en is iOS fejlesztesen gondolkodok.

  38. @Tamaci: jaaaa, hogy a leírásában? így már meg is van 🙂 oké, köszi, továbbítom!

  39. Tamaci,

    Ott pont! Szabin voltam, bocs. Javitottam.

  40. Érdekes ez a fejlesztői szemszögből való megfigyelés… De szerintem nem a fizető vásárlónak a dolga, hogy jobbá tegye az appokat. Ha nem sikerül magadtól olyan programot alkotni, amit 3x ennyi ember vesz meg, akkor majd csinál más.
    Szerintem senkinek sincsen ilyenekre ideje, és nem csak a magyar hozzáállás miatt van ez.
    Gondolom, ha egy programot nem 20-an, hanem 20 000-en töltenek le, akkor több is lesz majd a konstruktív hozzászólás, amit lehet hasznosítani.

  41. A megoldás a következő: ki kell rakni ingyenesbe, az ajcsit mindenki szereti, döl a 5star majd egyszercsak átrakni fizetősbe ott meg már milyen jól mutat a listák elején. Persze ez csak akkor működik ha tényleg jó az app.

  42. Helló!

    A Balaton app. fejlesztője vagyok. Nekem van In-App tapasztalatom és sajnos kétségbeejtően kevesen fizettek, ahhoz képest hányan használják/használták az ingyenest. Persze lehet mondani, hogy több hibát is elkövettem az alkalmazásban: rossz design, kisebb működési hibák, késői megjelenés, de talán akkor is kijelenthető, hogy egy magyar specifikus alkalmazásban nincs értelem az In-App Purchase-nek.

    Tudom, hogy a felhasználót nem érdekli a fejlesztő helyzete, de pl. az általam elkövetett hibák abból adódtak, hogy nem láthattam a fejlesztés során, mert mögöttem nincs cég és nem 8-órában csak ezzel foglalkozva nyomom. Nincs pénzem a meglévő telefonom mellett egy iPhone 3-ra és egy iPhone 4-re is, hogy azon teszteljem az alkalmazásom. Időhiány miatt és mert nem akarom szétcseszni a telómat, nem szoktam 50-szer újrarakni az iOS-t és minden változaton kipróbálni az alkalmazást. Ebből pedig az következik, hogy a felhasználónál bukik ki, hogy véletlen egy iOS 4.2-től támogatott metódus lett meghívva (ami 4.1-nél már fagy) vagy épp iPhone 3G-n néha már kevés a memória, mert ott kb. 40 MB marad az appoknak a 128 MB-ból, az én appom pedig 5MB-ot simán megzabál.

    Talán ebből is látszik, hogy egy alkalmazást bonyolultabb elkészíteni mint egy kenyeret és lehet, hogy a kenyér tésztáját csak megnyalom és tudom, hogy sótlan/hibás, de egy programnál/alkalmazásnál már nem így van. Persze ettől még, ahogy minden valamit is magára adó fejlesztő, én is próbálok hibamentes alkalmazásokat készíteni!

    A review-knál pedig van egy olyan érzésem, hogy ha valamiért a kezdeti pár review negatívra sikerül, akkor már a pozitív véleményeket le se írják, mert nem akarnak ellent mondani az addig kialakult negatív tömegvéleménnyel.(2 nap alatt 7 értékelés született, ami összességébe negatív lett, azóta pedig senki nem írt semmit pedig vagy 2 hét eltelt már)

    A felhasználó pedig akkor segít, ha a leértékelés mellett (ehhez joga van és tegye is) a support oldalt, illetve e-mailt is használja, mert a fejlesztő csak így tud kommunikálni/segíteni. (Én is minden levélre válaszolni szoktam.)

  43. @speedhorse: Az ötlet jó, de sajnos én úgy tapasztaltam, hogy az ingyenes appokhoz nem nagyon érkeznek a csillagozások.

  44. @DHT: Nekünk össze kell futnunk egy sörre… merre vagy? 😉

  45. @miv: Vidéken, de Pesten is, dobj egy mailt. Egy címet találsz a nikkem alatti oldalon. 🙂

  46. Elnézést az offért. adott egy Iphone 4. 4.3.5 (8L1) Mivel tudom jailbreakelni? Mert a redsnow nem csinál semmit, csak újraindítja a telefont 🙁

  47. Köszönöm! Más telefon pl.3GS shsh-ja is használható rá?

  48. OFF!
    sziasztok.
    sms szamlalo progi erdekelne ami mutatja mennyi smst kuldtem el.(nem karakter szamlalo).jelenleg bite smst hasznalom de ebben nem lattam ilyen funkciot.elore is thx es sorry.
    Aren

  49. Sziasztok!

    A 7 Nap fejlesztőit, hol tudom utolérni?
    Az App Store-ba sehol sem találom, csak a weblapjukat, de ott nem találtam elérhetőséget. 🙁

    Szeretném kérni, hogy a 3.1.3 rendszer is támogatott legyen, ne csak 4.x -től.

  50. @samgar:

    Nem!
    Az SHSH egyedi.

  51. @Jadeye:
    Mert az jailbreak-et nem tesz vissza. 🙂

  52. Akkor a “kisebb” fejlesztők álljanak össze egy-egy projektért. Nagy ötletből, jó és igényes megvalósítással nagyot lehetne szakítani. Mert bá biztosan sokan használják a tört appokat, ha sikeres, sokan megveszik (Angry Birds).

  53. @Jadeye:
    De ez sem akar működni sehogy :
    Downgrade 4.3.5 to 4.3.3 without SHSH Blobs – iPhone 4, 3GS, iPod Touch 4G, 3G, iPad
    Elkezdem a jailbreaket, végigfut a csík 2 másodperc alatt, majd bekapcsol a telefon. Ezt nem hiszem el.

  54. @samgar: ilyet én nem írtam sehol, nem is linkeltem.

    SHSH nélkül nem lehet downgrade-elni, vagy olyan fw-t feltenni, ami nem a legújabb. de olvasd el az SHSH-s cikket, amit viszont linkeltem, és megérted, miért nem működik, amit említettél. az ráadásul egy olyan oldalról származik, amely csak meglovagolja a limera1n nevét, és más munkáját használja fel arra, hogy színvonaltalan vagy pontatlan cikkekkel az oldalon található reklámok bevételeiből gazdagodjon. amellett a “leírás” alján ők is leírják, hogy nem is próbálták ki… már számtalanszor leírtuk, mely oldalak a hivatalosak.

  55. Rendben nincs semmi gond ezzel, viszont akkor ez annyit jelent, hogy ezt a telefonra sehogy sem tudom ráküldeni sem a cydiát sem utána az ultrasn0wt?
    Függő marad?

  56. @samgar: a függetlenítéshez változatlanul a baseband az, ami számít. ha 4.3.5 van rajta, akkor a basebandje nem 01.59.00-s, tehát NEM függetleníthető ultrasn0w-val. és ez a 4.1 megjelenése óta már így van, mert abban lett először újabb baseband a 01.59-esnél. tehát ez nem új dolog.

    jailbreakelni: linkeltem a 4.3.5 megjelenéséről szóló cikket. elolvastad? abban ugyanis ott van, hogy hogyan lehet jailbreakelni, és milyen jailbreak is az. (ettől még a baseband nem lesz függetleníthető)

    azt is leírtuk már többször, hogy maximum gevey sim tudja ezt függetleníteni, ráadásul a gevey simről külön cikk is van szintúgy: http://szifon.com/2011/03/22/iphone-3g3gs4-fuggetlenites-nck-vagy-gevey-sim

  57. @taky1974: nem lesz még egy Angry Birds. Ahogy még egy Doom se lesz már.
    A piac telítődött, millió apró fejlesztő. Az aranyláznak vége.

    Szóval ne gondold, hogy olyan egyszerű ez már.

  58. @Jadeye:
    Értem.Tehát ha olyan Iphone 4es készüléket vásárolok, amin mondjuk 4.3.3 van az minden további nélkül függetleníthető.

  59. sziasztok bocsi az off-ért de ipad 4.3.3 rendszerre van valami jb ?

  60. Adnak még boltokban 4.3.3-al vagy régebbi fw-el Iphone 4et? vagy az összes 4.3.5?

  61. samgar: lebeszéllek a függetlenítésről. Egy folyamatos, éveken át tartó szívás

  62. Értem.

  63. @Admin, @Jadeye: na ez egy JÓ cikk! 🙂 Köszönet érte, már csak mint magyar fejlesztő is (habár konkrétan ebben a témában nem vagyok érintett)… tényleg jó lenne, ha az emberek kicsit több gondot fordítanának a visszajelzésre, ez az egyik legfontosabb dolog, ami hozzájárul az új funkciók, hibajavítások létrejöttéhez.

  64. @endy:
    Pedig lett még egy angry. Nem pont olyan, de hasonló. És imádják a Userek.

  65. @Jadeye: bocsi hogy ezzel nyaggatlak most,de meg kell kérdeznem mert valami nagyon idegesít.mégpedig az itunes kb minden héten 1x kiirja ha le akarok szedni fizetős appot hogy adjam meg a bankártyám biztonsági számát.tudod azt a 3jegyüt.erre levon 574ft-ot ami oksa rendben is.csak az a baj vele hogy már régen megadtam ezt és ráadásul 4.3.3-at használok amiota megjelent.szoval nem értem miért kell nekem minden héten megadnom ezt a számot és levonniuk a kártyámról.megnézem a havi bankszámlakivonatomat visszamenőleg 5hónapra és sehol semmi hogy visszautalták volna.a bank sem látja a rendszerben.szóval nagyon unom ezt már az apple-től.mit tehetek vagy hova forduljak hogy megszünjön ez a gond szerinted?előre is köszi és bocsi hogy ezzel zaklatlak

  66. @gaaloliver: azokat az összegeket elvileg csak zárolja, de a zárolás (banktól függő idő alatt) automatikusan megszűnik, tehát valójában le sem kellene vonja azt az összeget.

    nem tudom, a banki oldalon ez miért nem látszik megfelelően, de ahogy a cikkben van írva, érdemes lehet megkérdezni róla a bankon túl az iTunes supportot is:

    “(Ha problémád van az App Store számlázásával, akkor keresd fel az iTunes Support-ot, és írd meg nekik, mi a gondod, és fognak válaszolni. Vagy használhatod az Express Lane-t is, ahol értelemszerűen kiválasztod, hogy mivel és milyen problémád van, és szintén ki fogják vizsgálni az ügyet. Angol tudás erősen javasolt, de ha nem megy az angol, keress meg valakit, aki tud segíteni a fordításban. Esetleg hívhatod az ingyenes, magyar nyelvű terméktámogatási vonalat is, a 06 80 983 435-ös számon.)”

    ennél jobb ötletem sajna nekem sincs. 🙁

  67. @endy: ezzel nem értek egyet, tuti biztos hogy lesz új angry birds, csak semmivel sem lehet befolyásolni hogy mi lesz ez, aranyláz helyett ez már inkább lottó vagy rulett (a doom is rossz példa, a black ops éppen minden létező rekordot megdönt)
    amikor az angry birds kijött már akkor is volt vagy 80k app kint, ez a fejlesztő kb 50-ik játéka, keményen fundingolva a nokia által, stb.. nézzetek utána ennek, érdekes történet, szó sincs arról hogy kis fejlesztő véletlenszerűen berobbant egy játékával

  68. Nagyon jó dolog az hogy Magyarok is fejlesztenek. Viszont az iDoki nem ér meg semennyi pénzt se. Gyakorlatilag összeszedtek a internetről betegségekről és gyógyerekről adatokat és rendszerezték, majd készítettek egy egyszerű alkalmazást. Ezt nem nehéz utánuk csinálni, mi lenne ha csinálnék egy appot amiben a foxi kutyákról lehet olvasni? Hiánypótló mert nincs ilyen alkalmazás. Adnátok érte akár 200 ftot is?
    De a lottózó se nagy valami (bár lényegesen szebb), de egy 5-ös lottó programért 1:59 eurót kérni….
    Nem hiába értékelik az emberek a külföldi programokat, azért mert szebbek többet tudnak hasznosak, egyszerűen többet foglalkoznak velük.

    A cikk meg azért született, mert a ti appotokat (is) fikázták.
    A szifon megváltozott, már csak a pénzről szól: reklámok tömkelege, alig van cikk és abból is több olyan amiben bemutattok egy tokot és a végén odaírjátok hogy “Nálunk ám megvásárolható”.
    Elszállt veletek a ló…

  69. @jeal0us: szerintem teljesen mindegy, mennyire haszontalan számodra akármelyik alkalmazás is, a lényeg, hogy a review nem arra való, hogy ott éld ki magad, ha nem érted, hogyan működik az iTunes Store számlázása, és a bankod…

  70. Tisztazzuk: az Store levon extra penzt, ha
    – uj eszkozrol, geprol stb vasarolsz
    – ha a korabbi 0.79-et nem vonta le, mert inkabb egyben von le tobbet. Vagyis tobb appert fizetsz egyben.

    Osszessegeben sose von le tobbet. A zarolt osszeg egy kesobbi vasarlasnal felszabadul.

  71. @endy: na most nekem 1.5 éve van meg a telom (iphone 3GS),és 4.3.3 van rajta amiota kidobta ezt a ios-t az apple.ennek ellenére összesen 11x hitte azt az itunes hogy új eszközről van szó.azért ez elég durva szerintem.lehet hogy nem rossz a fizetésem,de nem az itunesnak dolgozok.erről meg ennyit.a macbookomon az itunes pár napja irta ki hogy változtassam meg a jelszavam (ami eddig volt azzal nem engedett be) és akkor is levonta ezt az összeget.szóval én erre inkább nem mondok semmit amit az apple művel néha,mert kulturált szavak között nem tudnám elmondani jelen pillanatban.bár mégis kitartok mellettük mert szeretem az icuccokat,és csak ezt használom.

  72. Oliver, azt a penzt visszakapod ertsd meg.


Add a Comment