fbpx Skip to content

Az iCloud fotómegosztás nem újdonság, de a folyamatos fotómegosztás már igen, és kevesen tudnak róla, hogy jelenleg ez a létező legjobb megoldás arra, ha szerettünkkel ketten utazunk valahova és folyamatosan szeretnénk látni egymás fotóit. Ez akkor is hasznos lehet, ha gyerek kerül a családba, mert bizony azonnal látjuk az új fotókat mindkét készülék esetén folyamatosan.

Általában az emberek iMessage-en vagy Facebook Messengeren küldik át a fotókat, amiket nyaralás közben készítettek, gyereknél az AirDrop a legjobb megoldás, mert bizony rengeteg videó is készül, így azok adott üzenetküldőn keresztüli megosztása már ronthat a minőségen, viszont kevesen használják az iCloud megosztott fotókönyvtárat, és még kevesebben ezt az automatikus megosztás funkciót. Nézzük is meg, miről van szó.

Klasszikus iCloud fotómegosztás (album)

Szerintem megosztott albumokkal már mindenki találkozott, a Fotók alkalmazáson belül bal felül a “+” gombra nyomva Új megosztott album néven tudjuk létrehozni ezeket és az ebbe pakolt fotókat mindenki láthatja, aki benne van. Ebbe pakolhat más is, törölhetünk is és így tovább…

Ez egy jó megoldás, bár szerintem ezt se használjuk sokan, mert kényelmesebb átküldeni az egyes fotókat privátban, és ezzel valahol egyet is értek, ez inkább arra jó, ha mondjuk egyszerre többen utazunk és akkor mindenki pakolgatja bele a fotóit, hogy lássuk őket, majd pedig később lementjük. A pozitív dolog ezekben a megosztott albumokban, hogy eredeti minőségben kapjuk meg a fotókat és videókat is!

Új megoldás a folyamatos iCloud fotómegosztásra (könyvtár)

Tehát eddig az albumról beszéltünk, amibe mi pakolásztuk bele a fájlokat kézzel. A megosztott könyvtár teljesen más, arra hivatatott, hogy akár folyamatosan megosszuk a képeinket házastársunkkal, párunkkal, családtagjainkkal. Például egy új gyerek születésekor rengeteg fotót osztunk meg üzenetben a családtagjainkkal akár napi szinten, de ez évről-évre folyamatosan egy probléma, hogy ki milyen képet és hogyan kap meg. Ez a már említett utazáskor is hasznos lehet, mert egyes helyekről csak én készítettem fotót, vagy lefotóztam a páromat az adott hely előtt, és a “Küldd már át a fotót” mindig előkerül.

Az új megoldással mi választhatjuk ki, hogy a következő fotók, amiket az adott helyszínen készítünk, megjelenjenek-e a párunk telefonján vagy éppen nem – ehhez folyamatosan látunk egy ikont a kijelzőn, amikor elkészítjük a fotót, tehát könnyedén megoszthatjuk vele az utazás alatt készült fotókat anélkül, hogy egymásnak kéne küldözgetni. Ezt megtehetjük a fotók készítésekor vagy utólag is, a fotók között rányomva a kis ikonra, amit fent láthattok.

(Ha valakit a Eufy értesítés érdekel, én ezt a kamerát használom, ha erre vagy kíváncsi, írj emailt a [email protected]-ra!)

Ez egyébként működik képernyőkép esetén is, tehát azokat is simán megoszthatjuk ezzel a megoldással, sőt utólag bármilyen kapott fotót vagy lementett képet is megoszthatunk. Mivel ezek megosztások, mindkét fél törölheti a könyvtárból, de az ugye a törölt elemek közé kerül, tehát véglegesen csak akkor törlődik, ha a törölt elemeket is eltávolítjuk az adott készüléken, vagy pedig letelik a törlésüktől számított 30 nap.

A bekapcsoláshoz lépjünk be a Beállításokba, azon belül a Fotók menüpontba, majd pedig válasszuk ki a Megosztott könyvtár funkciót. Itt végigvezet bennünket az alap beállításokon, megoszthatjuk az összes fotót és videót, bár szerintem ez picit erős, de manuálisan kiválaszthatjuk egy-egy dátum vagy személy fotóit is, vagy kézzel az elmúlt X fotót. Ezután bekapcsolhatjuk a manuális vagy automatikus megosztást, ami gyakorlatilag az a gomb, amit fotó készítéskor megnyomunk. Itt mindegy, mire nyomunk.

Ez működik macOS-en a Fotók alkalmazással is

A macOS-en is bekapcsolható ez a szolgáltatás, így ha a gépen lévő fotókat szeretnénk megosztani egy másik telefonnal vagy akár géppel, még fényképezőgépről vagy kameráról importált elemek is megoszthatóak a másikkal. Ezt a Beállítások alatt lehet bekapcsolni:

Ezután már lesz balra egy menüpontunk az importált fotók mellett, ahol a kiválasztott fotókat beállíthatjuk, hogy melyik könyvtárhoz tartozzanak. Ezt visszafelé is megtehetjük, tehát rengeteg opciónk van arra, hogy megosszuk a fotókat.

Ezek után már mehet is a fotók készítése, ami megjelenik a többi készüléken is. Ezzel minden bizonnyal könnyebben oszthatjuk meg a tartalmakat, mint ha azt üzenetben kellene elküldeni – “mint az állatok”… 😅👀 Remélem, tudtam segíteni, főleg hogy most indul a nyári szezon. Jelezd hozzászólásban, ha neked ez újdonság volt, és hamarosan még több tippel szolgálunk majd!

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for expa expa says:

    Köszönjük szépen, hasznos volt!

  2. Avatar for expa expa says:

    " Új megoldás a folyamatos iCloud fotómegosztásra"
    Ez nekem sajna nem működik. Vagy 50GB icloud tárhelyem.
    Megosztott könyvtár nálam szürke, nem engedi bekapcsolni. :frowning:

  3. Oh ez fura, nekem 1TB van, de ennek kéne mennie. Mac-en sem tudod bekapcsolni vagy nincs Mac-ed?

  4. Avatar for expa expa says:

    nincs még mac-em sajna. Windows-os gépet használok egy ideje.
    De most iPAD-en próbálom, ott lehet jó lesz…

  5. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    a legfrissebb iOS/iPadOS-verzió van fent? csak hogy nehogy az legyen a gond, hogy az egyik készüléken olyan verzió van, ami nem támogatná még ezt.

  6. Avatar for expa expa says:

    természetesen mindegyiken a legfrissebb van. De azt hiszem ez természetes :slight_smile:
    már 1 hete szinkronizál 1000db képet. Megpróbáltam ki és belépni appleID-vel de semmi. Ugyan úgy áll a iPhone 12 Pro MAX-on. Viszont iPAD-en megcsinálta már rég :slight_smile:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for expa Avatar for Jadeye Avatar for SzifonAdmin