fbpx Skip to content

A KGI Securities elemzője, Ming-Chi Kuo szerint az Apple jelenleg egy olyan styluson dolgozik, amely amellett, hogy tárgyak 3D-s szkennelésére alkalmas, képes visszaadni azok textúrájának érzését is a beépített Taptic Engine-nek köszönhetően.

Az új stylus a valóságban értelmeszerűen a 12-inches “iPad Pro” kiegészítőjeként funkcionálna. Azonban jelenleg ez még csak egy, az Apple által beadott szabadalmi kérelmen alapuló feltételezés.

Az Apple ugyanakkor nem igazán híve a stylus használatának, és ezen álláspontot az első generációs iPhone bemutatásakor Steve Jobs külön ki is emelte, amikor azt kérdezte: “Who wants a sytlus?”, vagyis kinek van szüksége a stylusra, amikor azt folyton csak elhagyja az ember, külön hely kell neki a készülékben, hogy mindig kéznél legyen, ki kell húzni, visszakell tenni, kényelmetlen. Ugyanakkor ezt a kijelentését az akkoriban elterjedt, teljesen passzív stylus kapcsán tette, ami lényegében csak egy “képernyő-böködő” eszköz volt:

Az új eszköz azonban a passzív “bökdösés” helyett már teljesen aktívvá válna.

Az új stylusra utaló eddigi legerősebb jel a múlt csütörtökön beadott szabadalmi kérelem, amely részletesen bemutatja, hogy hogyan is működne a beépített kamerával rendelkező “okos ceruza”.

Az új stylus teljesen új szintre emelné az érintőképernyők használati élményét, mivel a beépített kamerának köszönhetően azt is meg tudná különböztetni, hogy mikor milyen anyagon halad át és ennek megfelelően tudna haptikus, rezgő visszajelzéseket küldeni a felhasználónak, így visszaadva az anyag eredeti érzetét.

A beépített szenzorok, mint például az érintkezési szenzor, kapacitív érzékelő, nyomás érzékelő a beépített kamerával és Taptic Engine-nel együtt mind hozzájárulnának ahhoz, hogy a legtökéletesebb módon visszaadják majd a papír, fa vagy az üveg érzetét.

Azaz abban az esetben például, hogy ha az új iPadünkön egy papír kinézetű alkalmazásban írnánk az új stylus használatával, az pont olyan érzés lenne, mintha a hagyományos papírra írnánk.

Apple-texture-sensing-stylus-patent-drawing-003

Ez nyilvánvalóan főleg a kreatív szakmában lenne igazán hasznos azok számára, akik rendszeresen rajzolnak és alkotnak az iPad készülékükön. Ugyanakkor szintén hatalmas változást hozna a vakok és gyengénlátók számára is, hiszen a stylus segítségével érezni tudnák a különböző betűket az érintőkijelzőkön is, akárcsak a fizikai világban.

Azt egyelőre még továbbra sem lehet tudni, hogy ha egyáltalán meg is valósítja az Apple ezen szabadalmát, mikor lesz ebből valódi termék, mindenesetre egy érdekes és elgondolkodtató koncepció főleg azoknak, akik kreatív munkát végeznek az iPad készülékeiken.

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment