fbpx Skip to content

Minden frissítés végén érdemes időt szakítani és kikapcsolni bizonyos dolgokat a készüléken. Ezek sokat segíthetnek azon, hogy a készülék akkumulátora tovább bírja, vagy az iPhone gyorsabban reagáljon.

IMG_7039

Miután frissítettük a készüléket és tényleg mindent beállítottunk, tehát használatra kész, nyissuk meg a Beállítások appot és kezdjünk el kutakodni a rendszerben, hogy mire nincs szükségünk, mert az egyes alkalmazások és az iOS sokszor olyan dolgokat kapcsol nekünk be, amiket mi sosem fogunk használni.

Photo 194 Photo 195

Triviális dolog, de nézzük meg, hogy be van-e kapcsolva a Bluetooth. Nyilván sokan használják kihangosítókkal, headsetekkel, és ilyenkor tényleg kell a Bluetooth. De vajon kell-e mellé az AirDrop szolgáltatás is? Az Apple a Bluetooth mellé automatikusan az AirDrop-ot is bekapcsolja, tehát azt a Bluetooth kapcsolón kívül is kapcsoljuk ki. És noha Bluetooth 4.0 LE van már a legtöbb készülékben, ha feleslegesen megy az fogyasztja az akkumulátort.

A másik triviális dolog az akkumulátor használatának ellenőrzése, nem akadt-e be egy alkalmazás és zabálja az akkumulátorunkat. Ezt a Beállítások / Általános / Használat / Akkumulátorhasználat alatt ellenőrizhetjük.

Ezután lépjünk be a Beállítások / Adatvédelem / menüpont alá, majd ott nyissuk meg a Helyzetmeghatározás almenüt. Itt logikusan menjünk végig, hogy ténylegesen melyik alkalmazásnál van szükségünk GPS-re, mert ezek bizony gyorsan meríthetik a készüléket.

Photo 188 Photo 190

Ha végeztünk az alkalmazásokkal lépjünk tovább a Rendszerszolg.-ok almenübe és ott is kapcsoljuk ki azt, amire tényleg nincs szükségünk. Jobb felül látjátok a képen. Például aki nem utazik más időzónába, biztos nincs szüksége arra, hogy a készülék időnként ellenőrizze, hogy hol is vagyunk és beállítsa az időt. 🙂 Érdekes menüpont még itt a Wi-Fi, ami nálam ki van kapcsolva, de sokszor még is bekapcsolom, mert ilyenkor hamarabb feldobja az elérhető hálózatokat: tehát mondjuk látva, hogy otthon vagyunk, akkor a lehetséges hálózatok közül már eleve az otthonit keresi elsőként.

Ha végeztünk a GPS beállításával érdemes a háttérben futó alkalmazásokat is kikapcsolni. Ez a menüpont a Beállítások / Általános / alatt az Alkalmazásfrissítés a háttérben:

Photo 193

Itt már az iOS rendszer is leírja, hogy ha ezeket kikapcsoljuk akkor növelhetjük az akkumulátor időnket. Lényegében itt csak azt hagytam bekapcsolva, aminél tudom, hogy szükségem van rá, hogy a háttérben dolgozzon. Ilyen lehet számotokra a Skype, Viber, illetve egyéb azonnali üzenetküldő appok, amiknél szükséges lehet ezt bekapcsolva hagyni, különben nem kapod meg a háttérben az üzenetet (bár erre lenne a push, ami akkor is üzenetet küld, ha az app nem fut, hiszen ez volt a lényege anno, amikor a push-t bevezette az Apple).

Az Alkalmazások frissítése a háttérben egyébként arra is jó, hogy gyorsabban elinduljanak, frissüljenek az appjaink, például a Facebookon vagy Twitteren reggel már azonnal a friss tartalom várjon, mert azt már előre frissíti nekünk a rendszer, tehát nem minden esetben optimális kikapcsolni, de ezt mindenki saját magának kell eldöntse mire van szüksége.

Az Akkumulátor problémákról egyébként írtunk már korábban is, tehát abban a cikkben is hasznos információkra lelhetsz: Gyakori kérdések: akkuproblémák megoldása 8 lépésben.

Illetve érdemes ezt a cikket is elolvasnod, ha furcsa dolgokat produkál a készüléked: Gyakori kérdések: mit tehetünk, ha furcsa dolgokat produkál a készülékünk?

Olvasd el a hozzászólásokat is

36 Comments

  1. Amióta iOS8-at használok tényleg sokkal jobban merül az 5s. A beállítások nem nagyon változtak, ezért furcsa is volt, hogy mi lehet a hiba. Konkrétan nekem a kedves “Egészség” alkalmazás folyamatos lépésszámlálást csinál, és ahogy néztem sajnos ezt ki sem lehet kapcsolni. Tudom, hogy ott van az M7, ami keveset eszik, de akkor is, a semmitől merült éjjel 20%-öt a töltöttség. 🙂 (Alkalmazás frissítés komplett ki van kapcsolva, így valamit javult.)

  2. Safari az baszottul eszi az akksit.

    utolsó 24 óra használat:
    Safari 42%
    Szifon app 15% – az is kicsit sokat eszik
    zárolt képernyő 9%

  3. @hhx888: az Egészség app helyett az M7 (iPhone 6-tól az M8) az, ami lépést (is) számol, de az nem fogja meríteni a készüléked. biztosan nem a semmitől merült a készüléked, de ezt láthatod is az akkuhasználat alatt, hogy mitől. ha egész éjjel merült, akkor lesz ott valami, ami legalább 20%-ot használt.

    @farkas63: az akkuhasználatban benne van az is, amikor te magad használod az adott appot. ha tehát a Szifon appban böngészgetsz ennyit, akkor az a 15% lehet abból, mert a Szifon app esetén nincs alapból megadva, hogy az fusson a háttérben.

  4. Nekem i5-om van es a frissites valamiert bekapcsolta az automata fenyerot amit eddig maxra huzva hasznaltam mindig es most latvanyosan jobban birja a telom.

  5. Sziasztok
    Én most telepítettem vissza az iPad 4-emre az ios 7.1.2-öt mert azzal sokkal gyorsabb mint az ios 8-al. Jelenleg még aláírja az Apple ezt a frimwaret, ajánlom azok figyelmébe, akik ezen gondolkoznak 🙂

  6. Pwned DFU mód + itunes: (shift + restrore klikk és beadtam neki az ios 7.1.2-es ipswt)

  7. @egyket: semmi szükség arra, hogy pwned DFU legyen.

  8. az időkép miatt mindig működött a GPS alapú helymeghatározás…
    Nagyon jó leírás, köszi!

  9. Annyira szeretem az ilyen “okos” cikkeket ,WAZZE! MINDEN UGYAN ÚGY VAN BEÁLLÍTVA MINT EDDIG,bocsánat mégsem mert a fényerőt tök lehúztam az összes takarékos beállítás mellé és már ki is kapcsolt a készülék pedig minden reggel úgyan akkor veszem le a nyűves töltőről.
    Mi sz@rnak okos telefon ha minden sz@r-t ki kell kapcsolni,hogy estig kibírja???
    Nem az első Iphone-om ,de ez bosszant a legjobban.
    Nem mindig reagál telefonálás után a lerakás gombra ,lassan kapcsol össze a vonal (ezért ma már többen is rám szóltak,hogy miért nem szolók bele ha felveszem) és most iszonyatosan merül az “OKOS” beállítások mellet is.

  10. Miért van az, hogy minden egyes iOS frissítés után garmadával nyavajognak a felhasználók, hogy mennyivel jobban merül a telefonuk??? … én pont ellenkezőleg éltem meg ezt az i8-at 🙂 az 5S-emet mintha kicserélték volna … és pont ma délelőtt lelkendeztem, hogy az aksi is tovább bírja 🙂

  11. Mert az iOS akksi része a legszarabb a platformok közül és ezt nem látja az Apple.

  12. Én azt látom, hogy egyre instabilabb a rendszer, nyilván az összetettsége miatt. Régen nem ilyen volt, persze nem is volt ilyen komplex. Már a gyári alkalmazások is néha kifagynak (èrtsd safar… Stb.i), azért ilyen eddig sosem fordult elő…

  13. Nekem pl. az Időkép alkalmazás zabálta a GPS-t, de úgy, hogy a telefon app és a rendszer együttes fogyasztását megelőzve zabálta az akkut. Töröltem, amíg nem jön javított verzió belőle (egyébként sajnálom, mert hasznosnak tartottam).

  14. "nem-e akadt be" – gyerekek, mikor tanultok meg helyesen írni?
    A nem után SOHA nincs e.

  15. @Procisz: néha előfordul egy-egy hiba, amin sajnos valahogy sikerül átfutni ellenőrzéskor. a kérdésed ellenben azt sugallja, mintha mindig tele lenne minden cikk ilyenekkel, ami viszont nem állja meg a helyét. mindenesetre köszi, hogy jelezted, javítva.

  16. @nagyger: Nálam is így volt, szerencsére észrevettem, hogy az zabálja – többek közt – az akkut. Nem kapcsolt ki a GPS, nem is engedélyeztem neki tovább. Azóta jött ám frissítés, úgy tűnik, ezt a problémát megoldották, szerintem visszarakhatod.

    @Procisz: Nem szoktam trollkodni a helyesíráson, de ez a “nem-e” engem is nagyon kiborít, s sajnos egyre több embernél hallom, élő szóban is.

  17. Iphone 5-öm van, frissítettem 8.0-ra ezután kb. 4 óra alatt teljesen lemerült a telefonom ugyanolyan használat mellett (előtte kibírt egy napot), ellenőriztem a cikkben leírtakat, nem történt változás, feltettem a 8.0.2 ugyan az a helyzet, ha tehetném inkább visszaállnék a 7-es verzióra de nem tudom mim veszik el, ráadásul a kocsimban a bluetooth kapcsolat is vacakol, megrendült az eddig töretlen bizalmam, köszönöm az apple-nek! 🙁

  18. @balazsg: Nekem 6 óra alatt merült le, de én azt hittem az akkum kaka már. Ezek szerint mégsem.

  19. A háttérben való alkalmazás frissítés arra való alapból, hogy ha elindítod az alkalmazást, ne akkor kezdjen el gondolkozni, hogy mi történt, hanem időközönként frissít. A background app refresht- nem kell bekapcsolva hagyni az azonnali üzenetküldőknél. Nálam le van tiltva minden alkalmazás, mégis megkapom a viber üzeneteket.

  20. Akksi merülésben szeretném segítségeteket kérni!!!
    Tegnap aktiváltam iPhone 6 64GB készülékem, melyet felhőből állítottam vissza. Este dugtam fel töltőre (dobozból kivéve 65% volt az aksi), mert a felhőből visszaállítási folyamat este 10-re lemerítette. Innentől ma 10:30-ig formázó töltésként volt feldugva.
    10:30-tól használtam a telefont, és 100%-ról 80%-ra merült.
    Ez normális ezen készülék esetén?
    Nem néztem videókat, csak beállítások, web, e-mail böngészés, AppStore volt benne.
    Előző telefonom iPhone 5 32GB is feltünően merült.
    Arra gondoltam, hogy régen amikor jailbreak-elt volt a készülékem, és már 1 éve nincs, de a felhőjét használtam, talán a benne lévő “valamilyen hiba” generálhatja a merülést?
    Ha ez áll fent, mit tehetek?
    Hogy tudom kiüríteni teljesen a felhőmet, hogy aztán manuálisan felépítve a készüléket, ismét használhassam a felhőmet is?
    Mondjuk iBackupBot-tal visszatenném az új szűz készülékre a kontaktokat, üzeneteket, képeket, stb.
    Na de ha ezután bekapcsolom az iCloud-omat, akkor mindent ráránt, és buktam a szűz rendszert, és ismét merülni fogok 🙁

    Tudtok ebben segíteni? Fincsi új, erős készülékem van, és szeretném, ha az akksi is az előírtakat tudná.

    Előre is köszönöm segítségeteket!!!

  21. @Jadeye: Esetleg Te tudsz a fent említett akksi merülési dologban segíteni?
    Előre is nagyon köszönöm Neked!

  22. @pawliktamas: ha egy erősen merülő készülék backupját tetted vissza az új készülékre, könnyen lehet, hogy az a merülést okozó, vélhetően szoftveres problémát is visszatette rá, így érdemes lenne az adatok visszaállítása nélkül megnézni, új iPhone-ként beállítva, hogy mi a helyzet. ami az iCloudba való belépéskor visszaszinkronizálódik a készülékre, így mondjuk a névjegyzék, képek a fotóstreamből, naptáresemények, az nem gond, de ami backupból jönne, így beállítások, alkalmazások adatai, stb, na az már lehet problémás.

    ha az üzeneteidre szükség lenne, akkor pedig ezt érdemes megnézned: http://szifon.com/2014/09/21/hogyan-telepitsd-ujra-az-ios-t-az-uzenetek-visszaallitasaval-video/

    én ezt próbálnám meg, várhatóan csak valami szoftveres gubanc, ami visszajött a backup visszaállításával.

  23. @Jadeye: Nagyon köszi!
    Amikor az iCloud visszaállított, akkor minden app, és ezek beállításai is olyanok lettek, mint a régi készüléken. Tehát a hiba is visszaállhatott.
    De mit tudok tenni a felhőm tartalmával? Hogy tudom azt kitakarítani, hogy az app-ek beállításai ne legyenek benne? Kellett nekem anno jailbreak-elni :/ (Persze ezt azért kellett megtennem, mert egy küldő hardware-t egy küldő app segítségével tudtam vezérelni).
    Tehát létezik valamiféle felhő takarítás? Mert amit le tudok tölteni PC-s progit hozzá, az nem tud semmit sem 🙁

  24. @pawliktamas: most a visszaállított adatokkal lévő készülékről készíts egy mentést iTunes-szal, abból utána az iBackupBottal mindent ki tudsz szedni, ami kell: http://szifon.com/2012/01/09/ibackupbot-szerkesszunk-ios-backupot/

    felhőből sajnos nem nagyon lehet takarítani, mert elsősorban nem az egyes App Store-os appok beállításai a problémásak, a rendszer beállításait meg nem tudod ott lepucolni.

  25. @Jadeye: Igen, ezt én is így terveztem. És ekkor a készülék tiszta is lesz 🙂
    DE. Mit csinálok, ha mindezek után, egyszercsak használatba veszem az iCloud-om? Az elkezd majd nekem mindent visszapakolni, akármit is teszek. Ha pedig nem használom az iCloud-om, elég sokmindent elbukoom (fotómegosztás, appstore, stb.).
    Erre mi az orvosság?

  26. @Jadeye: Áááá. Azthiszem ezt a beállítások/iCloud menüben is láttam, hogy törölhetem az egészet. Akkor előbb mentsem le a tartalmat iTunes-al, aztán töröljem az iCloud.ot, majd készítsem el az új készüléket? Ez lenne a jó sorrend? Mert ha az új készülék elkészülte után akarnám törölni az iCloud tartalmát, akkor a bekapcsolás (avagy bejelentkezés) pillanatában elkezdené a visszaállítást, egészen addig, míg e menüben rábökök a törlésre?
    Jól gondolom?
    Ja és a törléssel tutira minden app settings is törlődik majd? De a megvásárolt app-okat azért nem vesztem el ugye?

  27. @pawliktamas: az iCloud backup bármikor törölhető, amikor a restore után kérdezi, hogy állítasz-e vissza, akkor azt kell választani, hogy új iPhone-ként állítod be. ezután ha bejelentkezel, az már nem állít vissza backupból semmit.

    a törléssel minden törlődik a készülékről, de a megvásárolt tartalmaidat később bármikor le tudod tölteni az App Store / Updates / Purchased alól.

  28. @Jadeye: Értem!
    Tehát új készülékként indítom a dolgot, és ezek után amikor bejelentkezem az iCloud-omba (mert a következő kérdések, hogy mi az Apple ID-m, akarok, vagy van-e iCloud-om), akkor már nem állít vissza BackUp-ból semmit? Mert akkor nem is kell törölnöm az iCloud-omat. Nem? Aztán ha felteszek egy bármilyen korábban megvásárolt app-ot, akkor az iCloud-ból jönnek is hozzá a mentések, s így nem kell velük bajlódnom.
    Avagy az iCloud törlése mindenképp fontos, hogy a hibák ne jöjjenek vissza a készülékre (mert ilyen “új iPhone-ként” beállítom állapot után is visszapakolgat az iCloud? Pl. megosztott képek, app beállításokat?

    Tehát nincs fele megoldás, mindkét dolog kell, az “új iPhone-ként” beállítás, és a törölt iCloud együtt? Akkor lesz tuti? Vagy egy a lényeg, az “új iPhone-ként” való indítás?

  29. @pawliktamas: én mindenképp az új iPhone-ként való beállítással csinálnám, hogy aztán az egyes appok visszahúznak-e valamit az iCloud Drive-ról, legyenek azok a beállításaik vagy egyéb adataik, az nagyrészt mindegy. ha nem töltöd vissza a backupot, akkor szerintem rendben lesz.

  30. @Jadeye: Tehát akkor azt mondod, hogy az iCloud-ot hagyjam békén, csak új iPhone-t készítsek, és ennek már rendben kellene működnie (és nem kellene hatással lennie az akksira)?
    Akkor így próbálom!
    Nagyon, de igazán nagyon köszönöm a segítséget!!! Rengeteget jelentett nekem, hogy ilyen segítőkész voltál eme problémámhoz, és bízom benne, hogy ha majd bárkinek hasonló gondja lesz, akkor mindezek segítik majd őt is.
    Mégegyszer köszi, és bízom benne, hogy így már minden OK lesz!

  31. @pawliktamas: aha, egyszerűen amikor kérdezi, hogy vissza akarod-e állítani bárhonnan, akkor ott válaszd a set up as new iPhone (beállítás új iPhone-ként) opciót, aztán utána a Beállításokban már nyugodtan beléphetsz az iCloudba, abból nem lesz gond. remélhetőleg ez így meg kell oldja.

  32. @Jadeye: Gí fogok tenni! És amint eredményre jutottam, jelentkezem is!
    Köszönöm!!!

  33. @Jadeye: Boldog Új Évet Kívánok!!!
    A napokkal ezelőtt említett merülési problémámra jeleznék vissza.
    Elkészítettem az “beállítás új iPhone-ként” opcióval a készüléket, eképen nem használva az iCloud-ot, hogy kiderüljön, a merülés valóban szoftveres-e ill. hogy a régi backup a felelős-e.
    Sajnos a szűz, új készülék ugyanúgy merül.
    Az arányok azok, hogy a főképernyőn mászkálás és levelek/safari használata mellett, 15perc/3-5% akksi merülés az általános 🙁
    Mivel a készülék nagyon új, így az Apple felé jeleztem ezt, és egy diagnosztikát futtattak le a (messzeségből, neten keresztül), melyből az derült ki számukra, hogy teljesen rendben van az akksi. Annyit tettek hozzá, hogy vigyem be egyik szervizükbe egy akksi-tesztre, hogy megnyugtassam magam.
    Tehát nem vagyok előrébb. Mit tegyek, hogy merjem használni a készülékem? Mindent kikapcsoltam már, ami a háttérben futó app-okat illeti, a helymeghatározást, stb. Élvezni szeretném iPhone 6-omat, de így hogy tegyem? Mi lehet a hiba? Lehet, hogy a készülék ezt tudja, és mindez természetes?
    Mit tehetek még?

    Ezen készülékem egy iPhone 6 64GB, A1549-es, független modell, mely az USA-ból származik. Nem lehet ez a gond? Hogy az itthoni hálózatokon más energiafelvétellel dolgozik, vagy valami hasonló?

  34. @pawliktamas: hát ez így elég jó kérdés. mivel azt már kipróbáltad, hogy nem állítasz vissza semmit backupból, hanem új iPhone-ként állítod be, így valószínűtlen a szoftveres gond, bár ez függhet a telepített appoktól is azért, főleg az alkalmazásfrissítés a háttérben opció miatt, de írtad, hogy azokat is megnézted.

    a helymeghatározás alatt még érdemes ellenőrizni, hogy a rendszerszolgáltatások közül minek van hozzáférése a GPS-hez, illetve az összes olyan app esetén érdemes kikapcsolni, aminél nem érdekes. például ha a Waze-t használod, akkor az az alkalmazásfrissítés a háttérben szolgáltatás miatt akkor is használja a GPS-t, ha az appot egyébként nem használod, viszont a GPS-nél csak “sosem” vagy “mindig” van. mivel ez ugye egy navigációs app, így kénytelen vagy a “mindig” opción hagyni, viszont így enné az akkut, tehát amint befejezted az app használatát, azt érdemes kilökni a multitasking képernyőről. és nyilván legyen bekapcsolva (a rendszerszolgáltatások opció aljára görgetve), hogy az állapotsoron jelezze, ha valami használja a GPS-t, mert így ha az a kis nyíl folyton kint van, akkor már lehet gyanakodni, hogy a GPS, és így egy, a GPS-t használó app lesz a ludas.

    ami még eszembe jutott, az például az LTE: be van-e kapcsolva, és egyébként a díjcsomagod tudná-e? érdemes lehet kikapcsolni, hátha a lefedettség problémás, és megnézni anélkül. ha meg a díjcsomagod nem is támogatná az LTE-t, akkor teljesen feleslegesen lenne bekapcsolva ugye.

    az amerikai készülék esetén annyi az eltérés, hogy az nem feltétlen támogatja minden cella esetén a hazai LTE-t, mert az olyan frekvenciára is lehet építve, amit az amerikai modellek nem tudnak. erről részletesen: http://szifon.com/2014/11/09/gyakori-kerdesek-mukodik-e-itthon-a-kulfoldi-forrasu-iphone-6-vagy-iphone-6-plus/

    a másik, ami még eszembe jutott, a SIM kártya. mikori a kártya? eleve nano SIM, vagy levágott kártya?

  35. @Jadeye: Mindezeket már végig ellenőriztem, mármint a GPS-t szerencsére nem használja a háttérben feleslegesen semmi, valamint nem is futnak háttértevékenységek (az ismert módokon ellenőrizve biztos nem).
    Az LTE-t alapvetően nem kapcsoltam be, de próbáltam azt is, de ez nem befolyásolta érdemben a dolgot.
    A kártyámat az iPhone 4 megjelenésével cseréltettem le a T-Mobile-nál, így az alapvetően nano SIM, tehát nem levágott.
    Arra is gondoltam még – ha már hálózati használat kérdését említettük – hogy van még egy problémám, hogy az MMS-ek nem jönnek-mennek :/ Minden más viszont OK, mint SMS, iMessage. Ennek oka lehet az, hohy az APN beállítások nem jók, mivel amerikai a készülék, és eképen az amerikai Telekoom beállításait hozza a szoftver? És ha kűzd az MMS-el, akkor ezen háttértevékenység meríti? És nem mást, mint ezt kellene megoldnom?
    De ugye, mivel az MMS APN nem módosítható telekomnál, ezért betettem egy Voda-s SIM-et, hogy bejussak ezen menüpont alá, ahol bizony az alábbi tartalmat találtam:
    http://www.kephost.com/image/FEBV
    És ezek bizony nem úgy tűnnek, mint a hazai Telekom MMS APN adatok.
    Na ezt át is írtam, de az MMS-ek ugyanúgy nem jönnek-mennek :/

    Az az érdekes egyébként, hogy az előző iPhone 5-ömre amikor feltettem az iOS 8-at, az akksi azon is jobban kezdett merülni (melyen a 8,11 és 8,12 sem segített), valamint azóta nem működik az MMS. És bizony, ezen új iPhone 6 esetén is pont ugyanaz a helyzet. Tehát valami közös a problémákban. Ezért is mellőztem teljesen az iCloud-ot. Hátha az hoz valamit. Ezt egyébként még mindig nem használom, be se jelentkeztem még rá (amíg ez a probléma meg nem oldódik).
    Egyébként az IpHone 5-öm Verizon-os (független) volt.
    Hát szóval… ez a nagy helyzet. Remélem mindent elmondtam az esetről, ami csak fontos lehet.


Add a Comment