fbpx Skip to content

iOS 5.0.1: már a küszöbön

Az iOS 5.0.1 már a második beta verziónál tart, és ahogyan azt már egy hete megírtuk, ez a frissítés elsősorban azokat a szoftveres hibákat javítja, amik miatt a készülék készenléti ideje jelentősen csökkenhetett.

  • Tipp: ezeknek a hibáknak a lehetséges, átmeneti megoldásáról az alábbi cikkben írtunk bővebben, és noha ez elsősorban az iPhone 4S-re vonatkozik, többsége alkalmazható a korábbi verziós készülékek esetén is: Tippek, ha gyorsan merülne az iPhone 4S

A másik fontos újítás az első generációs iPad-ek tulajdonosait érinti pozitívan, mert az 5.0.1-ben az Apple végre ezeken a készülékeken is hivatalosan elérhetővé teszi a Multitasking Gestures funkciót.

Időközben az Apple a legújabb beta buildet elérhetővé tette az AppleSeed programban résztvevők számára is, tehát ezzel is egyre közelebbivé vált a hivatalos megjelenés. (Az AppleSeed programban sajnos nem lehet csak úgy részt venni, jelenleg meghívásos alapon működik csak. A programban résztvevőknek folyamatos visszajelzést kell küldeniük a tesztelt szoftverekről az Apple-nek, és természetesen köti őket a titoktartás is.)

Untethered jailbreak?

Untethered jailbreak gyakorlatilag a 4.3.4 megjelenése óta nincs, csak a régi iBootos iPhone 3GS-ekre. Más készülékek esetén csak az úgynevezett tethered jailbreak van. Ez azt jelenti, hogy jailbreak után a készülék csak számítógép segítségével tölt be a legtöbb esetben.

Persze a jailbreaket fejlesztő csapatok közben szorgosan dolgoznak azon, hogy a tetheredből hamar untethered legyen, és így senki ne legyen feleslegesen a géphez kötve. Ezt megoldani készült el a semi-tether patch is, ami azt tenné lehetővé, hogy ilyenkor a készülék visszakapcsolható legyen, de a jailbreak betöltése nélkül.

Két napja viszont pod2g twitteren írta, hogy talált egy olyan hibát, amivel elérhető lehet az untethered jailbreak, de egyelőre még sok munka van vele, hogy valóban működjön is:

pod2g
Hey jailbreaking friends, I’ve found a bug that can untether iOS 5. Don’t expect a release soon, but I’m gonna work hard in it.
2011.11.07. 9:15

Kiadási dátum ebben az esetben tehát semmiképp sincs még.

Dilemma: készenléti idő, vagy untehered jailbreak?

A fenti dilemmát a következő tweet okozza, amiben pod2g arról ír, hogy az 5.0.1 elég sok biztonsági javítást fog hozni, hiszen a Charlie Miller által talált hiba elég súlyos, így azt az Apple mindenképp javítani fogja, és ez sajnos problémát okozhat az untethered esetén is:

pod2g
Note about 5.0.1 : don’t update if you plan on jbking : the bug Charlie MILLER found can simplify exploits dramatically and will be closed.
2011.11.09. 8:35

Charlie Miller egyébként a következő videót tette közzé, amiben bemutat egy olyan hibát, amivel egy megfelelő alkalmazás aláíratlan kódot is tud futtatni az adott készüléken:

A videóban az látszik, hogy az alkalmazás alapállapotban nem csinál semmi rosszat, de ha szerveroldalon elérhetővé válik számára a megfelelő kódrészlet, azt letöltve képes annak a futtatására, és gyakorlatilag bármit meg lehet tenni a készülékkel, mintha csak jailbreakelve lenne.

Ennek az eredménye rövid távon az lett, hogy Millert az Apple szinte rögtön kirúgta a fejlesztői programból, és eltávolította a Store-ból a kérdéses alkalmazást is.

Összegezve

Ha untethered jailbreaket szeretnél belátható időn belül, akkor célszerű tartózkodnod a hamarosan megjelenő 5.0.1-től. Arról nincs szó egyelőre, hogy 5.0.1-re mikor érkezhet majd untethered, de az valószínűsíthető, hogy a fenti biztonsági hiba javítása ismét nehezít majd a dolgon.

Persze ahogyan korábban a PDF patch esetén, most is biztosan lesz valaki, aki az 5.0.1-ben alkalmazott frissítésekből készít egy csomagot, így a javítások az 5.0 esetén is elérhetőek lesznek. (Köszi a tippet Majestic-nek!)

Az SHSH-k mentése továbbra is hasznos lehet, noha ezek működésében is történt változás, de ártani nem árthat, ha letöltöd az 5.0-hoz is őket.

Mérlegeld tehát azt, hogy mi a fontosabb: a javított készenléti idő, vagy a jailbreak, és dönts ez alapján, frissítesz-e majd, ha elérhető lesz az 5.0.1-es verzió hivatalosan is.

(Ennél a cikknél minden más, OFF-topic hozzászólást törölni fogunk.)

Olvasd el a hozzászólásokat is

33 Comments

  1. Naná hogy az akku megoldás kell!

  2. Ezt az “apróságot” azért javaslom berakni a cikkbe:

    Pod2g added that a developer will add the new features in iOS 5.0.1 to a Cydia tweak so it can be available without upgrading to iOS 5. This Cydia tweak would fix the battery issues and add new features that iOS 5.0.1 would bring.

  3. Inkább a jailbreak,3GS-en nem is érezhető az akku merülése.

  4. Hát iPhone 4S -en égető szükség van a javított készenléti időre, ezt tapasztalatból mondom.

  5. Ezt Jadeye -nek szánom: Én feltettem az IOS 5.0.1 -et, jailbreakeltem is és egyedül az installoust telepítettem fel a cydiából. Ha ezek után újraindítom a telefont, nem tud betölteni, tehát alma logó újraindul és connect to itunes.
    Erről olvastatok valahol? Kétszer is próbáltam és ugyanez…

  6. @kiru_l: szerintem tethered módban van, mert az appsync 5.0+ esetén mobilesubstrate kell, az meg automatikusan tetheredre teszi. redsn0w just boot?

  7. @Jadeye: Próbáltam úgy is természetesen, hiába bootoltatom be a redsn0wal akkor is fennál a probléma. Valami nem stimmel: vagy az 5.0.1 -ben variáltak valamit vagy a jailbreakkel van a gond.

  8. @kiru_l: vagy csak az appsync nem jó 5.0.1-hez, és az eredményezi.

  9. @Jadeye: Mintha olvastam is volna valami ezzel kapcsolatban, de nem tudom.

  10. @Jadeye: De az appsync -ből is van IOS 5 verzió.

  11. @kiru_l: iOS 5 = 5.0, de nem 5.0.1, mert abban változtathattak ezt vagy azt. amikor lett 5.0-s appsync, még nem volt 5.0.1, így nem kézenfekvő, hogy menjen azzal is.

  12. Sziasztok! Szerintetek mit tegyek?
    Van egy iPad 2 wifim 4.3.3-on… szerintetek frissítsek most 5.0-ra mielőtt kijön az 5.0.1?! Vagy hogy tudnám elmenteni az SHSH-t az iOS5 nél? mert a tinyumbrella nem akarja az igazságot… :/ és azért fontos hogy legyen untethered JB 5-re…

  13. Nekem olyan problémám jelentkezett egy idő múlva a jb-utan,hogy amikor hívtak akkor a springboard újraindult.Restore-oltem,ujra jb-k,és ugyanaz történik.Mi a hiba?lehet e küszöbölni?Üdv

  14. nekem egyértelműen jailbreak.
    3GS-em volt, most 4S-em van, és szinte már hiányzik, hogy nincs rá jailbreak (igen, a crackelt appokról beszélek, és ne, ne menjünk most bele a kalózkodás vs nem kalózkodás témába, nem fizetek, csak nagyon néha, ennyi a lényeg).
    az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy ha nincs a neten ez az akksiidős cécó, akkor nem is tudok róla, lévén nálam semmi ilyen gond nem volt még akkor sem, amikor az automatikus időzóna be volt kapcsolva (azóta már kilőttem, biztos ami biztos). szóval szerencsém van, de én ebből kimaradtam 🙂
    amúgy 16 gigás fekete 4S, és T-nél lett előrendelve, nem tudom, hogy ez számít-e ilyenkor.

  15. @John: add nekem az ipad-ed.. 😛
    komolyra fordítva én a helyedben azt tenném, mint amit mindig teszek ilyenkor: megvárom a biztos megoldást, amikor már gördülékenyen lehet jailbreakelni mindent, és akkor felrakom. nem hiszem, hogy lenne olyan fícsör 5.0-ban ami nélkül nem lehet élni (főleg, hogy már 2-3 hete kinn van) és ha eddig nem tetted fel, akkor miért pont most tennéd, amikor már kb finissben jár a jailbreak?

  16. sziasztok egy olyan kérdéssel fordulnék hozzátok hogy Cydiában updateltem az appsyncet rebootolta a telefont és nemakart bekapcsolni kikapcsoltam felraktam redsnowra just boot bekapcsol megáll az ananásznál és utánna semmi próbáltam már csomószor és mindig megáll. valami ötlet?

  17. Nalam tökre nem eszrevehetö ez a nagy merules..4S em van es eleg ejjel töltenem. allandoan netezek,skype,spotify,msn,tenyleg egesz nap logok rajta,de este 10-11 ig siman marad 30%… A 3Gs em par ora utan toltesre szorult sokszor..:)

  18. Engem az érdekelne, hogy van-e valami push fix iOS5-re!

  19. Nálam 4S-el megvan stabilan az egy nap fölötti stand by 4-6 óra használat mellett. Ezzel szemben viszont nagyon hiányoznak az SBSettings lehetőségei a notification centerből.
    Szóval én mindenképpen első körben a jb-re teszem a voksomat, aztán, ha nagyon jók a visszajelzések az 5.0.1-ről, akkor talán beáldozom. Esetleg az lehet a döntő, ha megoldják a SIM PIN problémát. Nem vagyok azért maradéktalanul nyugodt a nyitott kártyával a telefonban.

  20. @kareeka: én ertem john kérdését, én is hasonlóban vagyok, csak 4.3.5-el. A lényeg, hogy tegyük fel az 5.0-t ameddig lehet (ameddig az apple aláírja) vagy várjunk? Esetleg kijön az 5.0.1, utána hiába lesz jb 5.0-ra, nem fogunk tudni frissíteni csak 5.0.1-re. Nekem most nincs jb, szóval kisebb a kockázat mint johnnak, de eddig vártam, hátha 4.3.5-re is jön vmi okosság. Ötletek?

  21. Jedeye: lehet igazad van de a cydiaban a neve: appsync 5.0+
    De ez egy letezo problema? Irt mar errol valaki?

    Masik dolog sam: iphone 4 geveyel hasznalom es se iOS 5 se 4.3.3 alatt nem sikerul vele aktivalni. Pedig meg az applet is felhivtam hogy milyen fuggo a telefon hogy azt valasszam ki a samban. Megoldas? ( mar leirtam a modellszamat mashol)

  22. @kiru_l: az, hogy cydiában mi a neve, még nem garancia, hogy működik. mondom újra: 5.0-hoz adták ki, még nem volt 5.0.1, mikor megjelent, így ha az 5.0.1-ben az Apple mókolt valamit ennek kapcsán is, akkor persze hogy nem megy.

    de ez már teljesen off itt. a SAM pláne. derítsd ki, milyen függő, és akkor menni fog az aktiválás még 5.0 esetén is.

  23. Jadeye!
    A legújabb TinyUmbrella az 5.0gm-ig bezárólag tudja menteni az SHSH-kat?
    Nekem az az utolsó, 5.0-hoz még nem menti. Vagy csak nekem?

  24. @levbali: az 5.0gm az továbbra is ugyanaz, mint az 5.0

  25. Nem tudom kérdezte-e már valaki, eléggé sietek így nincs idöm végigolvasni a hozzászólásokat, viszont megkérdezném: Letudom-e úgy menteni a 5.0-ös SHSH-t ha a telefonomon most 4.3.3 van?

  26. Na bakker. iPhone 4, gyári független. olyan 16% on hagytam elalduni. Egyszer ránéztem, 10%. Innen kb. 7 óra alvás után csontra lemerült, ki volt kapcsolva. Pedig éjszala 1-3%-ot szokott merülni. Push van.
    Viszont most vidéken vagyok, és itt nincs 3G, csak EDGE… Lehet, hogy az jobban leszívja?? Én azt gondoltam, az pont spórol. Eddig tök jó volt… JB is van 5.0-val, így nem annyira móka, ha laptop nincs nálam és lemerül. Szerencsére most volt.

  27. Mi az a SIM PIN probléma? Sosem hallottam még.

  28. @littlezoe: Igen le tudod menteni! Legfrissebb tiny umbrella-val próbáld…

  29. @littlezoe: van róla külön cikk, teljesen mindegy, hogy a készüléken milyen verzió van épp, az számít csak, hogy az Apple aktuálisan mit ír alá. de ezt a fent linkeltük is, olvasd el.

  30. @Jadeye: Elolvastam már azt a cikket, csak az már elég rég volt és ezt elfelejtettem 🙂

    A válaszokat köszönöm, meg is van a 5.0gm shsh.

  31. Az mitol van, hogy a tiny umbrella nem menti le nekem az 5.0 SHSH-t? 4.3.1 van a telefonon.

  32. Hali. Nekem az a problémám h tegnap este felraktam tölteni az iPhone 4 16gb-s szifonomat felment 100%ra és reggel mikor keltett akkor láttam hogy már csak 58%on van és eddig soha nem merült ilyen gyorsan max ilyen 1-2-3 %okat ment le 11hónapja vettem a telefont elképzelhető h elszállt benne valami?Csak azért kérdezem mer még garis szal eltudnám vinni a t-mobile-ba segítsetek!!
    ui.: nemfutott háttérbe semmi és a helymeghatározás sincs bekapcsolva!


Add a Comment