fbpx Skip to content

Amióta megjelent az iOS5, többeknek is szemet szúrt, hogy mintha jobban merülne a készülék. Ezt legtöbbször orvosolni lehetett azzal, ha restore-oltuk a készüléket, és utána nem állítottuk vissza backupból. Ugyanez a gyorsabb lemerülés most viszont a frissen vásárolt iPhone 4S-ek esetén is megjelent, még akkor is, ha teljesen új készülékként állítottuk be őket. Az alábbi cikkben pár tippet szeretnénk adni, amivel lehet javítani ezen.

A ludas legfőképp a helymeghatározás szolgáltatás lehet, persze közvetett módon. De nyomozzunk egy kicsit, és kiderül, mi lehet a valódi ok. Az iDownloadBlog szerint a kulcs az időzóna automatikus állítása. Nézzük, ezt hogyan lehet megoldani.

Elsőként lőjük ki multitaskingból az összes esetleg futó alkalmazást: nyomjuk le duplán a home gombot, majd a megjelenő ikonokra nyomjunk rá hosszan, és bökjünk az összes esetén a bal felső sarkukban lévő kis stop táblácskára. Ezután menjünk a Settings appban a Location Services alatt a System Services menüponthoz. Keressük meg alul a “Status Bar Icon” opciót, és kapcsoljuk be. Ekkor a kijelző tetején, az állapotsoron meg kell jelenjen egy lila színű nyíl, ami azt jelzi, hogy valami épp használja a helymeghatározást.

Második lépésként kapcsoljuk ki a “Setting Time Zone” szolgáltatás esetén, hogy használhassa az aktuális pozíciónkat. Ekkor el kell tűnnie a kis nyílnak.

Úgy tűnik, van valami bug ennek kapcsán a rendszerben, ami miatt a szolgáltatás folyamatosan figyeli a helyzetünket, hogy beállíthassa az órát, noha ezt elég lenne neki csak alkalmanként megtennie. Ha ezt kikapcsoljuk, akkor a készülékünk órája nem fog automatikusan időzónát váltani a GPS alapján.

  • Tipp: A mobilhálózat alapján a készülék továbbra is képes az idő automatikus beállítására, ha a használt szolgáltatónk Carrier Bundle-je ezt támogatja. Ebben az esetben csak ellenőriznünk kell a beállítását a Settings appban a General / Date & Time menüpontban, ahol ilyenkor ott kell legyen a “Set Automatically” opció, bekapcsolva.

Érdekes viszont, hogy valamiért ez a hiba sem jelentkezik mindenkinél. De ettől függetlenül nyugodtan kikapcsolhatjuk az adott szolgáltatás esetén a helymeghatározáshoz való hozzáférést, hiszen nem létkérdés. Viszont ha készítünk egy előtte/utána típusú tesztet, azonnal észrevehető lesz a különbség:

A fenti listában egyébként az összes olyan szolgáltatást kikapcsolhatjuk, amit nem használunk.

A következő, amit még érdemes megnézni, az a Find My Friends app, mert annak esetén is pöröghet a GPS a háttérben, ha folyamatosan megosztjuk a helyzetünket másokkal, vagy ők mondjuk 5 percenként nézegetnék, merre járunk épp.

Ugyanezen az elven a Foursquare új szolgáltatása, a Radar is folyamatosan nézi a helyzetünket. A Radar szolgáltatás csak iOS5 esetén kapcsol be, ráadásul ott automatikusan. Így tudja ugyanis jelezni számunkra, ha egyik ismerősünk a közelünkben jelentkezett be, vagy csak épp elmennénk egy olyan hely mellett, amit korábban megjelöltünk, hogy be kellene majd néznünk, vagy új városba érkezve is értesíthet minket a meglátogatásra javasolt helyekről.

Hasonlóan rácsimpaszkodhat a GPS-re a Reminders app is, hiszen ott beállíthatunk helyfüggő értesítéseket, amik miatt szintén ellenőriznie kell az aktuális pozíciónkat. Ha tehát nem kérjük meg a készüléket, hogy mondjuk a munkahelyünkről való távozáskor emlékeztessen, hogy spenótot kell vennünk hazafelé menet, akkor bátran vonjuk meg tőle a GPS-hez való hozzáférést.

Persze a fentiek mellett érdemes kikapcsolni minden olyan szolgáltatást, amit épp nem használunk, így például a Bluetooth-ot, a WiFi-t, vagy mondjuk a kijelző háttérvilágítását is javasolt automatikusra állítani. Ha még ezek után is jelentősen gyorsabban merül, mint ahogy azt vártuk, érdemes lehet egy restore, és a végén új készülékként beállítani.

(Ennél a cikknél minden más, OFF-topic hozzászólást törölni fogunk.)

Olvasd el a hozzászólásokat is

65 Comments

  1. Ez a setting time zone nekem már az elején feltűnt, amikor nézegettem az új iOS 5-öt. Bekapcsolva mondjuk én most 5h26m usage és 23h39m standby-on állok, 26% akku mellett. Szerintem ez elég jó, mindenesetre kikapcsoltam a szolgáltatást.

  2. nekem ezek az adatok egy kicsit sántítanak…

  3. Nem kicsiit hanem nagyon. 🙂

  4. Mi az a traffic nekem az is használta a GPS-t de fogalmam sincs mit takar..:D
    És látom hogy a képen ki is van kapcsolva..

  5. Tököm kivan, hogy technikai fejlődés ide vagy oda! Nem hisze el, hogy nem lehetne megoldani az AKKU dolgot valami új technológiával. Kisebb, erősebb stb. Még régen csak csak elégek voltak ezek az akkuk, de ha pl. használom a telóm úgy istenesen a hócipőm kivan h estére konnektorfüggő leszek folyton 🙁
    Az lenne az áttörés h kidobnák a francba ezeket az aksikat, amiket így zabálnak a Okostelók!

  6. Azt is nézzétek meg, hogy a bluetooth be van-e kapcsolva, mert nekem gyárilag aktiv volt és hála az új rendszernek az ikonját nem rakja ki, csak ha csatlakoztatva van egy eszköz!

  7. A napokban én is néztem, hogy az idő zóna állandóan használja a locationt, cseles módon ugye ki is gyárilag kapcsolva, hogy lásd a status baron, de különösebben nem merült a 4S érezhetően. Mindenesetre most a szükségteleneket kikapcsoltam.

  8. az új iTunes-szal az applemobiledeviceservice.exe folyamat eléggé eszi a procit. Az erőforrás figyelőben 50%-os proci használatot mutat folyamatosan!Másnál is van iylen probléma?

  9. Tisztelt fórumozók.

    Nekem is ugyan ez a hiba, de be néztem a info ba és valami beragadt és ezáltal használt.
    Ha rendesen folyamatosan használom jó. Ha programokat kilovom így is ki próbálom ma este, de akkor gariztattom 11 hónap múlva, de szerintem a 5.0 os lesz a hibás.:(

  10. Mégvalami: most néztem hogy reggel vettem le kb 4 óra standbye és és abbol 2,5 óra usage! De kb alig nyomtam 20 percet ezt nem értem valami full aktív a háttérben!!?

  11. off:
    Help me!!!
    Miért nem engedi az Apple a wifi sync et ppc-s apple gépen???
    miért csak inteles gépen lehet?
    Mi az a mobileme membername?Olyat engedne de nemtudok belépni mert nemtudom nekem mi az..
    Hogy tudnám az ical-omat az icloudal össze syncelni ppc-s gépen???
    Előre is köszönöm,aki tudja a válaszokat!
    on

  12. Hi! vegyetek meg ezt az app-ot System Status mindent kiir amit csak lehet a szifonrol. memoria hasznalatot, aktiv processzorfigyeles, root es task figyeles stb. 2 perc alatt kiderul h mi a gond. nekem elfogy a memoriam mert beult valami Other cucc es zabalja sztm restore lesz 🙁

  13. @Jadeye: Köszi!

  14. OFF
    Poén hogy végigolvastam handras.hu-t átjövök ide erre ugyanazok az emberek ugyanazok a kérdéseket itt is felteszik…
    ON
    Pénteken vettem 4S 16GB, és eddig tökéletes, se akksi probléma se a hívás gond nálam nincs. 3GS-ről váltottam és az akksi ugyanúgy bírja v még kicsit jobban is pedig 2 napja nyúzom rendesen. Location servicebe minden kilőve, find my friends, Foursquare, latitude meg ehhez hasonló “szarságok” nincsenek fent. Ja és még valami, icloudba photo stream is kilőve. Emberek 1080p videókat csinál telefon ami néhány perces videónál több 100 megát jelent… Ezt mire szinkronizálja wifi-n, rásdásul lassabb (ADSL) neten hosszú percek lehetnek. Csoda h merül teló mint állát?
    Btw telót hazahozva én restoreral kezdtem, biztos ami biztos, ajánlom mindenkinek, sírás-rivás helyett h milyen szar is a 4S, nyomni egy restoret, meg beállításokat átnézni!

  15. A Traffic az mit jelent itt?

  16. @megabe:
    Ezt en is eszrevettem, hogy eltunteti, ha nincs hasznalatban!
    De: mihelyst van egy parositott keszuleked, attol kezdve ugyanugy mukodik, mint regen! Allandoan kint van a status bar-on es szurke/kek szinben pompazik hasznalattol vagy uresjarattol fuggoen.
    Egyebkent az elso generacios iPhoneomtol kezdve SOHA nem volt meg kikapcsolva a bluetooth es a wi-fi! Szamomra ertelmet vesztene az automatikus csatlakozas ha beulok az autoba vagy beerek a munkahelyemre vagy haza. Kapcsolgassa ki/be a hoher! 😉

  17. @gabor94:
    Csak tippelem, hogy a terkepen a forgalmi “adatok” megjelenitese…

  18. Sziasztok!
    Nálam fogy az akksi rendesen, a cikk alapján én is kilőttem pár cuccot…Gyerekek! Olvastam, hogy a 3G-t is ki kell kapcsolni, ha így van akkor , hogy a manóban megy az sms,mms?

  19. @B.Gabi: először is az iPhone 4S esetén nem tudod jelenleg kikapcsolni a 3G-t. másrészt sem az SMS, sem az MMS nem igényel 3G-t: ugyanis az SMS-nek mobilnet sem kell, hiszen az már akkor működött, mikor még nem is álmodoztak mobilos netezésről (pl Nokia 2110i), az MMS pedig a GPRS-hez lett kitalálva, ami szintén nem 3G-s szolgáltatás.

  20. @kroland20: Ezt most néztem meg én is az enyémen full feltöltés után, és tényleg fél óra alatt volt 8 perc usage pedig hozzá sem nyúltam. Ez mitől lehet? Nincs fent neked is a facebook messenger app véletlenül? Én azt ma tettem fel, és valaki írta az appstoreban, hogy akkor is fut a háttérben, ha kilövöd a multitaskingból. Bár azt nem tudom hogy.

  21. OFF: Jadeye: photostream-ből, hogy lehet képet törölni – gondolom ez sokakat érdekelne…

  22. @Jadeye:
    Köszi! Akkoré n valamit nagyon “jól” beállítottam. 🙁 pénteken vettem a tel-t, már 2 napja ezzel szórakozom. Ettől függetlenül kikapcsoltam a “mobiltartalmat”, nem tudtam sms-t küldeni. (Csak halkan jegyzem meg, h szőke vagyok, de ezt nézzétek el nekem)

  23. @dmkiraly:
    Szia Roland! Nem tettem fel semmi app-ot (egyenlőre) .

  24. @dmkiraly: nincs fent tolok egy restore-t és set us new és meglátjuk.

  25. @Jadeye:
    Hello! Na, PIN-t kilőttem….most újrapróbáltam az sms-ezést, most sikerült fogadnom és küldenem is 🙂 Hurrá!!!

  26. @dmkiraly: volt nekem ilyen ebuddy messenger meg egy még valami messenger cucc és hiába lőttem ki tudtak irni és anno ezért merült a 3gsem és a 4 is. most meg a 4s-baszakszik.ha szoftveres probléma van amugy tutira kapunk valami fain updatet.

  27. Lemerem fogadni akinek nagyon merül sokat nyomkodja.
    Nekem a telefon reggel lett a töltőről levéve. Kb. 20 percet ment folyamatosan. Aztán néha hívás. Most pedig 81%-van. Ezek a funkciók pont azért vannak hogy használjuk. Nem? (Egy notebook se megy napokig.) Ne varjatok el hogy egy ilyen “teljesítményű” telefon napokig bírja. (Ha nyomkodjuk.) Másrészt meg ott a töltő ha lemerül.

  28. @kroland20: ezt hívják push-nak. pont az a lényege, hogy maga az app ilyenkor nem fut, de mégis megkapod az üzeneteket. ha multitaskingból is kilőtted, max a push szolgáltatás tud menni.

  29. @kroland20: Majd írd meg, hogy a restore változtatott-e valamin.

    @Jadeye: Nekem megy a push emailre. Meg elvileg facebookra is. Akkor erre számolja fel a “usage”-t?

  30. Pénteken reggel vettem meg a 4s-t és 5-7 óra alatt lemerült, pedig nem is lógtam rajta folyamatosan. Kikapcsoltam az összes System Services-t és a Bluetooth-t, azóta sokkal jobban bírja, érezhetően jobb lett!

  31. @draft: Photostreambol egyessevel kepet nem tudsz torolni, csak resetelni, de akkor az osszes keped eltunik. Remeljuk a kovetkezo frissitesben ilyen funkcio is lesz…

  32. @crampus
    Én mikor megvettem nagyon hamar lemerült. (Használtam sokat.) De ha nagyon akarom fel egy óra alatt lemerítem. (iPhone 4) Az sem mindegy milyen programok futnak. Mert lehet jobban leterheljük a procit stb. Hozzáteszem a kijelzőt is fűteni kell.

    Most a 4S új mindenki erre a hibára panaszkodik. Biztos vagyok benne hogy használjak. Minden csoda 3 napig tart. Így utána nem fog annyira merülni. 🙂

  33. @dmkiraly: valszeg nem ma lesz hanem holnapra de megirom mindenképp.amugy itunes 3259 es hibával nem enged restorolni megszakad a szoftver leszedés.azt olvastam tüzfal probléma.dolgozom rajta.

  34. @T_Z:
    Remelem, h igazad lesz…mindenesetre sajat hasznalatra szabtam, majd meglatjuk.

  35. SEGÍTSETEK!!! ma vettem egy iphone 4S-t és nincs rajta siri hanem voice control jön be helyette..mit csináljak??

  36. @ron10: Akkor az nem 4s.hangerő gombok felett van fekete csik vagy csak a fémkeret van megszakitás nélkül? vagy beállitásokban be van aktiválva a siri?

  37. @ron10: Settings / General / Siri / ON

  38. @kroland20: szintén ez a dolog van nálam is… már tegnap csinaltam egy reszore-t de ugyanaz! nincs fent semmi progi, beállításokban ami kell kilőve, és mégis reggel az írja a teló hogy 9óra készenlét, 4 óra hasznàlat! hozzá sem értem akkor miért írja hogy használat 4 óra? csinalok egy újabb restort…

  39. @Norpa:
    Nálam a Usage: 1 óra 45 perc. Standby: 15 óra 42 perc. Tegnap reggel lett feltöltve stb. Feljebb már írtam (Éjszaka ki volt kapcsolva.) A telefon magában is dolgozik amit a Usaeg-hez fog írni. Nálam minden be van kapcsolva. Kivéve a BT és Location Services-ben a Find Frends. Folyamatosan megy a Wi-Fi is.
    Minden attól függ mik futnak a telefonon. A programokat amit már nem használok mindig bezárom. Így nálam csak az “IOS5 rendszer” fut Standby-módban.

  40. @Enigma:

    Csak a hitelesség kedvéért, a PhotoStream videót nem küld át, ez benne van a nevében is 🙂

    Lázár

  41. Amióta frissitettem a 3Gs em ios5-re nemcsak merül mint állat hanem 5 percenként folyamatosan ki-be kapcsol a telefon magától.
    Szó szerint használhatatlan a készülék!

    Erre tud valaki mondani megoldást?

    Visszatöltést nem engedi az itunes, hibát ir ki rá.

  42. @kroland20: NA restore megvolt set us new phone semmi location service semmi push semi reminders seholsemmi ÉS!!!!
    airplaneben éjszaka 8 óra alatt is 8-9% merülés hihetetlen.nem is mondom hogy ha nem airplane akkor milyen drasztikus módon merül,főleg ha még használom is.

    Egy valamiben bizok,hogy szoftveres hiba.mert ennek eladás lesz a vége.nekem nem kell egy új telefon ha nem bir ki 15-20 órát abszurd,inkabb i4 aztan kibir 3 4 napot ujonnan…

  43. @Jadeye: Üdv olyan kérdésem lenne hozzád,hogy tegnap kérdeztelek egy 3gs függetlenítéssel kapcsolatban!sikerült minden működik rendesen t-mobilos kártyával 4.2.1 szoftveren!Kérdésem,hogy rá lehet varázsolni az IOS5-öt,hogy megmaradjon a függetlenítés vagy arra nincs lehetőség?!köszi előre is….

  44. Nálam most így néz ki a dolog:
    3:30 usage
    16:41 standby

    4S – BT OFF – Loaction Services, notifications gyomlálva – fényerő 3/4-en

    A usage leginkább játékot, netet és 1-1.5 skype video chatet jelent.

    Teljesen korrektnek tűnik, de van hova fejlődni. 🙂

  45. @Jadeye: Jadeye: Nem tudnak hívni és én se tudok hívni. IOS 4.3.3 alatt nem is tudja aktiválni a Facetimeot geveyyel (folyamatosan várakozás aktiválásra). IOS 5.0 alatt már az email címmel beaktiválja aztán később sikerül is neki a telefonszámommal is. Ennek ellenére hiába indítok Facetime hívást mindig a “Facetime sikertelen” üzenetet kapom. Tudsz valami megoldást?

  46. @sirLancy: nekemis bentvan valami 109 megás cucc az Otherban! restore után még mindig merül mint az állat :S már az icloudot is kilőttem csak a wifi megy és 23 perc használat után 93%

  47. @Sarosi Lazar: Igen időközbe rájöttem, h nagy hülyeséget írtam … :)) Ettől függetlenül tartom azt, h photo streamet érdemes kilőni mert azért képek feltöltésével is elvacakol jó ideig, ilyenkor meg persze szépen megeszi az aksit is.

  48. Egy valamit elfelejtetek: odaírni hogy az usage és standby mellé mennyi százalékot merült az akksi, mert így semmit nem ér.

  49. Nekem 29 perc usage és 1:24 standby 88% akkumulátor iOS 4.3.3 alatt. Ez nagyon rossz? Ezt pár perc 2D játék és edge mobil nettel hoztam össze.

  50. @Enigma: Ebben nem sok igazság van, mivel az icloudba akkor tölti fel a képeket, ha wifire csatlakoztál. Szóval nem dolgozik 3g-n fel a felhőbe, így nem is meríti ez az aksit.

  51. Sziasztok! Bocs, tutira rossz helyre írom: éppen elmélyülten ID-t akartam létrehozni mire lemerült a telefon. Elkezdtem tölteni, de azóta nem találja a wifi-nket, egyiket sem, ha mgis, akkor meg azt mondja, hogy nem jó a jelszó, de a legszebb, hogy laptopon sem tudok rámenni!!! Mit csesztem el?

  52. @B.Gabi: a routert újraindítottad már? mert ha a laptop sem csatlakozik rá, a router lesz a probléma gyökere.

  53. aha, azt is kell? Erre “rárepülök”…. 😛

  54. No, a laptopnak bejött az újraindítás, de a szifonkának nem 🙁

  55. Lemerülés előtt egy pöccre ment minden…

  56. Az iphoneban menj a wifire, keresd meg a beállított és jelenleg neked nem működö wifit, nyomj rá, majd a hálózat elfelejtésére. Majd állítsd be újra a wifit.

  57. Gyerekek! Csak a jó ég tudja, hogy hogyan, de helyreállt!!! 🙂 Köszönöm a válaszokat!

  58. Sziasztok!
    1 dologra viszont nem jöttem rá 🙁 hol lehet beírni a születésnapokat????

  59. Srácok, úgy néz ki megtaláltam miért merül néhányunknak a 4S mint a barom! Itthon adott 2 ugyanolyan 4S, t-mobile-osak. Viszont, az egyik gyári microsim, a másik vagdosott! A vagdosottnál folyamatosan pörgött a használat. 1 órája átraktam bele a gyári microsimet, azóta 2 perc ment bele! visszaraktam, megint pörög!
    Szóval, akinek gond van, annak vágott a sim?

  60. Gyári microsimmel is nagyon merül.van itthon nekem 2 db gyári microsim.
    holnapi tesztem az lesz hogy kicserélem.

    Bár eddig:

    Sok sok külföldi panaszt és blogot elolvasva következőre jutottam
    -restore nem segít bármilyen backupod volt vagy set us new phone nem számít.
    -a hiba szoftveres javítani kell sok a bug a location és a hálózati újdonságok terén.
    -kikapcsoltam minden szinte buta 4s-em van így “mérsékeltem” a merülést de nem megoldottam!!!(majd az Apple kidob várhatóan 1-2 héten belül egy updatet)
    Ami nekem van: off: minden location service,icloud teljesen,1db exchange fiók 15p fetchel,photostream off,siri off,ping off,fényerő75% és így is 1 napos telefon.
    Ha azt veszem figyelembe hogy az akksija gyakorlatilag megegyezik az i4 el teljesítménye több erőforrást igényel és sok a fícsör akkor megelégedhetnénk ezzel,de NEM. Hibajavítás után sztem kapunk min0,5-1 plusz napot!

  61. @Jadeye:
    Igen de kérdés hogy mennyit nyerünk vele.úgy érzem pár óra plusz nem fog megnyugtatni.


Add a Comment