fbpx Skip to content

Amikor júniusban az Apple bemutatta az iOS 11-et, már az első bétákban tapasztaltunk lassulást, azonban úgy gondoltuk, hogy ezt a cég kijavítja a következő néhány hónapban. A jelek szerint ez nem így történt.

Akadozik iOS 11 és gyorsan merülnek az iPhone-ok, kevesen frissítenek

Az iOS 11 jóval lassabb, mint elődje, és talán nem is rendszer, hanem az ahhoz tartozó animációk. Ezt az Apple minden egyes évben eljátssza, kihoz egy lassabb animációt, és végül x.1-es frissítésben gyorsít mindenen. Persze nemcsak ez a probléma, sokszor az akkumulátor idő is lerövidült, és az új rendszer a legjobban természetesen új iPhone 8, 8 Plus készülékeken fut. Tudunk-e tenni ellene bármit?

Úgy látszik, a statisztikai adatok a fentieket alá is támasztják, mivel a szokottnál jóval kevesebben frissítenek. Az alábbi táblázatban látszik, hogy az iOS 11-gyel szemben az iOS 10-re sokkal többen voltak kíváncsiak.

iOS 11 frissítés

Persze az is igaz, hogy csak a 10-es rendszer volt ennyire kirívó, és a legrosszabb frissítés az iOS 7 volt, mert akkor az Apple annyi mindent változtatott, hogy tele volt a rendszer hibákkal. Az iOS 11 lassúságát egyébként ott lehet észrevenni, ha egy iPhone 8-at és egy iPhone 7-et rakunk egymás mellé. Konkrétan a 8-ason minden megfelelő sebességű, míg a 7-esen egyáltalán nem az. Rengeteg felhasználó, köztük én is tapasztaltam akkumulátor problémákat. Nyilván ez függ a használattól is, ha valaki nem használja a készülékét, nem fog merülni, nem fogja tapasztalni sem ezeket.

Mit tehetünk?

Jóformán semmit. Az Apple ezeket a problémákat az x.0.1, x.0.2-es vagy az x.1-es frissítésekben szokta kijavítani. Természetesen nem mindig az iOS a hibás, sokszor egy-egy alkalmazás is beakadhat és a sok-sok szemét is probléma a készüléken. Ha nagyon zavar minket a lassulás, illetve az akkumulátor idő, akkor érdemes egy tiszta újratelepítést végezni, majd pedig mentés nélkül új készülékként beállítani az iPhone-t. Az iCloud úgyis tárolja a fontos adatokat (kivéve az üzeneteket) így maximum azt bukhatjuk el, illetve az alkalmazás adatokat. Ezzel minden bizonnyal nyerhetünk.

Amennyiben nem szeretnénk újratelepíteni, akkor érdemes egyes funkciókat kikapcsolni, ezzel még több akkumulátor időt spórolva magunknak: iOS 11 – gyorsan merül a készülékem, miket állítsak be?

Tehát a legjobb megoldás, ha várunk. Az Apple ezeket ki szokta javítani, várhatóan meg fog jelenni egy frissítés a közeljövőben, mivel rengetegen jelzik feléjük ezeket a hibákat. Ezt egyébként mi is megtehetjük: Gyakori kérdések: hogyan küldhető visszajelzés az Apple-nek?

Olvasd el a hozzászólásokat is

46 Comments

  1. Nekem is a visszaállítás segített. Visszaraktam a közvetlenül előtte készített iCloud biztonsági mentést (ami már iOS 11 alatt készült, szóval no para, minden megmarad), most egy fokkal jobb. Vagyis így használható a készülék, amit előtte nem mondhattam el az iPhone 7 – iOS 11 párosról.

  2. En teljesen tisztan huztam ujra a 11-et mert mikor siman frissitettem 11-re ugy hazavagta, hogy orom volt nezni.
    Most elmeletileg jol mukodik kiveve, hogy nem latom a hangero szabajzo kis kockakat csak akkor ha ujrainditom a telot de egy ido utan magatol eltunik megint 😀 A hangot leveszi meg vissza is teszi ha nyomogatom a hengero szabajzot csak hat nem latom mennyin vagyok. Bar ezt meg nagyjabol be lehet loni ha megnyitom a vezerlokozpontot.
    Mast nem vettem eszre rajta egyelore.

  3. Nálam 6S-en hasonló módon akadozott a 11 mint a 10.3.3. Aztán csináltam egy clean install-t és most már szépen fut, jobb mint a 10-es volt.
    Sokkal.
    Az akkumulátor idő nekem nem releváns, mert szinte mindig töltőre teszem.
    Összességében nekem tetszik a 11 és szeretem.

  4. En is clean install csinaltam (szerintem 1 evben 1x nem gaz, sot) SE-n es asszony 6s-vel is. Semmi gondunk. Pedig olyan 40-45 alkalmazas van telepitve nekunk.

  5. Ezek csak varázslatok, és nehogy már nekünk kelljen ezzel játszadozni mindig. Csak a rongyosra hangoztatott közhelyet tudom ismételni: ennyi pénzért legyen már rendben, ne a usernek kelljen utólag szopódnia vele. Nálam egyelőre sima 6-oson van, és érezhetően lassabb lett mint a 10-essel volt. Gyorsabban merül, és néha mikor kézbe fogom, érzem hogy meleg a tokon kersztül… Miközben órák óta elvileg csak pihent. Magától elkezd melegedni, gondolom olyankor szoppantja az akkut is. Képernyő elforgatáskor szinte látszik ahogy összerakja a képernyő részeit, csak szenved. Asszony SE-jére még nem mertem rátenni, ő lelkileg nehezebben visel az ilyen megpróbáltatásokat és frissítéseket amúgy is, hát még amikor a végeredmény is rosszabb, mint előtte volt… Egyelőre nekem csalódás, nem ad annyi pluszt, mint amilyen kellemetlen a mindennapokban a lassú szüttyögést nézni… 🙁

  6. @wolphov: 40-45 alkalmazás soknak számít? 😉
    Kben kb. mennyi az átlag?

  7. novisz: Nem irtam, hogy sok. Bar, nekem igen. Regen kb. 5-7 alkalmazast telepitettem csak ????

  8. Én sem frissítettem még 11-re, várom a javításokat…

  9. Nincs mit javítani tökéletesen működik.
    Reggel 6-kor vettem le töltőről 1 óra 42 perces használattal 82%-on áll.
    0. generációs Watch meg 84%-on.
    SE 64Gb

    Jaa, majdnem elfelejtettem: WiFi, BT on (habár ezek rettentően zabálják a zenergiát)

  10. Én nem tapasztaltam ilyen jellegű hibákat. De ilyenkor mindig a letöltött ipsw file-al frissitek itunes-on keresztül és nem ota -n. Viszont a Telefonszám kijelzes meg mindig hol jó hol nem telekom alatt.

  11. Pusztulat lassú. i6+ eszi az aksit mint az állat. Felesleges részletezni. Atom szégyen!

  12. szerintem ha valaki clean installban gondolkodik akkor elotte szedjen le egy ipsw file-t is, es onnan kezdje! ugy a tuti.

  13. Én inkább kivárom a következő updatet. Gondolom 1-2 hónapon belül megérkezik.

  14. Az egyebkent mindig is ugy volt hogy azzal kezdtek hogy az elso korben az adott ios mindig is az aktualis friss iphoneon ment jol. utana “huztak” fel a regebbi telefonokat is… csak epp mar egy i7-nek is van (+) 3 GB RAMja brutaleros CPUja, NVMe SSD controllerje amivel elvarhato lenne az alapfunkciok akadasmentes mukodese… egy i6on azert ez mar nem trivialis a sokkal lassabb ssd hattertar es es az 1GB RAM miatt. A merulesre kivancsi vagyok hogy mennyi ebbol az, hogy az emberek nem varjak ki azt hogy az ios leindexalja a dolgokat biztos van alapja. viszont ez az egyenes kovetkezmenye annak ha a cpuk egy kicsit magasabb frekin porognek – ez valoszinu ha sokan azt irjak hogy az ios11 pattogosabb…

  15. Szorian: a telekom buzult vmit es bekapcsoltak a telefonszam elrejtest. Telekom appban le kell mondani es rogton jo lesz.

  16. Nekem is előfordult i7+-on az utolsó előtti bétával kezdődően, hogy messengerbe, instagramba, vagy bármilyen alkalmazásba belépve megfagyott az adott alkalmazás, majd hamarosan az egész telefon és gyakran csak hard resettel indult újra, vagy néha, amikor volt türelmem kivárni, 1-2 perc után összeszedte magát. A GM kiadása után már egyre súlyosabb lett a helyzet, szinte óránként, vagy gyakrabban eljátszotta ezt, ha használni akartam a telefont.
    Szóval a végleges kiadása után letöltött ipsw-vel visszaállítottam a telefont itunes-szal, majd visszatettem a mentést és azóta jó, napi max 1-szer ha jelentkezik a fenti probléma.
    Az akku jelentősen nem romlott, napi 7,5-8 óra használati időt bír a 7+.

  17. adriandajka: ezek a dolgok viszont az appokon is mulnak… azokat is kellhet optimalizalni az uj-megvaltozott lehetosegekhez (adott esetben multitasking, etc).

  18. Hehe, pont az egyik beta review alatt jeleztem, hogy lehet már nem lesz idejük javítani ennyi hibát, azt jól megkaptam, hogy miért vannak elvárásaim egy bétával szemben. Évek óta iPhone-m van, de beigazolódott, az egyetlen piacképes terméke az Apple-nek hanyatlik.

  19. iPhone 6-on néha akad az animation vagy inkább mindig. App megnyitásakor nem akad, de pl a CC-nél vagy a NC-nél, de még a Widget Centre-nél szinte mindig. Eléggé zavaró, főleg egy ilyen telefonon. Az akkuidő nekem lehet, hogy nőtt, mert folyamatos GPS + Wi-Fi + Bluetooth mellett kibír egy teljes napot. A végére persze már 10-20%-nál van. OTA-n frissítettem, de lehet, hogy majd én is clean installálom.

  20. Air2 és 6s: első egy-két napban nekem is jobban merült,de mostanra teljesen jól működik. Volt 1-2 hard reset. A tabnál volt olyan 2x is hogy töltőre dugásnál kiírta hogy tölt, majd reggel levételnél ugyan ott állt az aksi ahol feldugtam. Azt nem mondom hogy nem bug-os a rendszer de én nem tapasztaltam semmi lassulást, hibát.

  21. a változás csak akkor jó, ha az előre visz. de amit mostanában csinál a mac az nem előre, hanem visszafelé mutat.
    nem töltöttem le a 11-est, mert nem láttam semmi értelmét a frissítéseknek. valljuk meg őszintén, semmi olyan nincsen ezekben ami valóban lényeges változás lenne a telón. ezek csak szépítgetések (gyorsabb lett, más design, stb…), semmi több.
    valahogy úgy érzem a mac sem az amiért én anno megvettem az első telómat, ami valóban egyedüli volt a maga nemében. reklám van, de valódi és értékes tartalom semmi.

  22. Egy bontatlan dobozból kivett i7-re OTA frissítés következett (ios11). iTunes vissza töltés követte egy másik telefon biztonsági mentése ment vissza rá (ios11). Szépen megy akadás mentesen (egy-két nap után míg beállt minden), de az akku idő elég siralmas. Első két napban Non-stop ment a háttér munkára utaló fogaskerék, valamit szinkronizált talán. Nagy általánosságban azt mondhatom ha használom a telefont jobban merül mint a megszokott.
    A fiam i7-je az AR alkalmazások közben olyan meleg mint régen a 8 magos Samuk voltak.

  23. Hali!
    Az akku problémát én azzal oldom meg hogy alacsony módban van… i6s + WS2, bt és wifi folyamatosan megy, adatkapcsolat kinyomva ha megy akkor is csak 3G-n, amúgy meg lekapcsoltam minden helyzet meghatározást de ennek ellenére folyamatosan használja valami… alkalmazás ami használná is úgy van állítva hogy csak akkor követ amikor használom az alaklmazást. 1x-er a Beállítások fagyott meg! Kb. 5 percre merült is az akksi gyorsan 20%-ot WTF?! O.O

  24. @Agent_H:
    “Nincs mit javítani tökéletesen működik.”

    Neked. Nekem nem. (SE 16 GB)
    Az a vicc, hogy letöltés után 1-2 napig tényleg tökéletesen működött, sőt szerintem ez a szoftver lényegesen gyorsabb (lesz, ha javítják), mint a 10. Az animációk sokkal gyorsabbak, a TouchID mintha sokkal hamarabb érzékelné az ujjamat, de gondolom ez az animáció miatt van. Jelenleg viszont naponta egyszer akkorát fagy, hogy szinte hallom :), ilyenkor csak a hard reset segít. Meg persze naponta 5-6 akadozás is van egy-egy alkalmazásból való kilépéskor. Hasonló használat mellett kb 20 százalékkal merül jobban, mint frissítés előtt.

  25. Sziasztok! 10.3.3. még vissza rakható?

  26. @Akkorisnem: Nálad lehet vmi gond, mert: Én a szintén 16Gb-os SE-n végig élveztem az összes beta-t és azokból is csak az elsők voltak haloványak, majd a GM előtti volt eddig akkuban a legjobb és a merülés sem olyan vészes mint írod sztem.
    Fagyás nincsen 1x sem, voltak kisebb app kompatibilitási gondok, kilépegetett párból, stb de ezek is megoldódtak. Amugy nálam is teljesen jól dolgozik.

  27. Akkorisnem: nalad lesz a hiba. Nekem SE 32GB es semmi gond. Fagyas meg foleg nem

  28. Pont az ilyen problémák elkerülése miatt szoktam minden évben végig használni a beta verziókat, hogy mire kijön a “végleges” lássam érdemes-e feldobni és eddig nem volt olyan hiba az általam használt iphone-okon ami miatt vissza kellett volna tennem az eggyel régebbit. Nem muszáj fejlesztőnek lenni ehhez.

  29. Nálam semmi gond nincs. iPhone 6S és Apple watch, iPad mini 4 lett frissîtve. Mivel az új iOs megjelenése napján frissítettem, eltartqott vagy másfél órát a leterhelt szerverek miatt, de ettől eltekintve minden Ok. Sem az akku üzemideje nem lett rövidebb, sem az általam használt, egyébként nem nagy számú app közül nem fagy egyik sem. Hiányolom a 3D touch app váltást, de a hîrek szerint rövidesen visszakerül az iOs-be. Egyenlőre nem tervezem a szifon 6S cseréjét újabbra.

  30. Nem tudom nekem semmi bajom nincs a 11-el. Karakteresebb jobb. Akku idő 2nap i7el. Igaz nem játszom. Nem látható akadás. Ennél rosszabb ne legyen!

  31. Dzsukenaj csak az a problémám hogy céges a telefon így nem férek hozzá a Telekom alkalmazason belül mivel nem tudok jelszót.

  32. Gyári kamera app rendszeresen beakad mint a sz*r. Kinyitom és semmi sem történik, néha kell neki 10sec mire magához tér. De sok más is hasonlóan szenved. Törléskor is az ikon beszürkül, de nem tűnik el, el is tudom indítani, majd visszavág springboardra és azután szedi le csak. Aksi full randomban üzemel. Egy darabig normálban csökken, úgy kb 50%ig, aztán 1-2 perc alatt nulla használattal, lezárt képpel leesik 15-re. Ennyire rossz mégy egy update sem volt nekem. (iP6)

  33. Furcsa, én folyamatosan használtam a bétákat és mindennel meg voltam elégedve. Kijött a végleges kiadás, feltettem, azóta hihetetlen tempóban merül az akksi. Teljesítménnyel, melegedéssel nincs problémám, csak kezdem elveszíteni a türelmem a napi háromszori töltéstől.

  34. Én Ipad Air-t és Iphone SE-t használok, semmi problémám nincs az IOS11-el (eddig)!

  35. @lberes: Nem érteni mit is tettél, mert az ucsó beta azaz a GM után nem volt mit feltenni. Írtam feljebb hogy a GM előtti pl nálam is akkuban jobb volt mint a GM=hivatalos verzió

  36. Nekem sem akad semmi , első este feltettem amikor elérhető lett. Se gyorsabb merülés sem fagyás , inkább gyorsabbnak érzem egy minimálisan. (i6S Plus 64gb)

  37. Én is gyorsabb merülést vettem észre az SE-n, ráadásul jelentőset. Már majdnem olyan gyér, mint a 7-é volt… De legalabb nem melegszik a zsebemben, a töltéssel együtt tudok élni… Sebességre, stabilitásra viszont semmi panaszom nincs.

  38. GM, nem frissült amikor kijött a végleges. iPhone 7, este 100-on lehúzom a töltőről, reggelre 81%, nincs használva

  39. @ef-dani: Én párszor mióta fent van újraindítottam és az SE-n is meg az 5S-n is jobb lett a fogyasztás.

  40. Gunárnak igaza van, minden újraindítás után jobb lett egy kicsit. A mai nap már egész jó.

  41. @gunar: akkor lassabban írom, hogy megértsd 🙂 amíg béták voltak, semmi gond nem volt, akksiidő kiváló. Nem tettem fel a GM-et (a GM nem is béta egyébként), hanem megvártam a hivatalos kiadást, ami katasztrófa.

  42. Nekem i6S-en nincs semmi komoly probléma.
    Azzal mindenki számoljon és várja meg hogy az új rendszer észhez térjen, azaz tudjon egyet indexelni, Siri be tudja magának olvasni amit kell. Ez nyilván erőforrásigényes és persze az akkut is jobban fogyasztja. Én pár nap használat után ítélkeznék csak, és igen, tippre az újraindítás segíthet ezeken.
    Mondjuk senki nem beszél itt arról hogy amikor problémája van, akkor mennyire van tele a készüléke, ergo a tartalom feldolgozása ettől függően kinek mennyi idő.
    Az mondjuk számomra is meglepő ha egy éjszaka alatt ezt töltőre dugva nem képes elintézni a rendszer. Nekem közvetlen OTA frissítés után akadt és merült is az akku, most is talán jobban merül mint a 10 de már nem akad. Akkut annyira nem figyelem mert használom az iPhoneom és így nem érdekel ha merül. Egész nap bluetooth és wifi on, a Watch ott van és beszélgetnek, így estére 20% alá esett.
    Ugyanígy utazás közben bluetooth fülessel zene hallgatás 4G-n streamelve majd 1 órán át még ehhez hasonló tényezők. Nem éreztem hogy ne bírná…

  43. @lberes: Akkor én még lassabban írom, hogy Te is értsed!
    A GM mint beta jelent meg, tudom hiszen nekem fent volt és beta volt oda írva sehol sem az hogy GM.
    Azon kívül hogy a GM ergo utolsó beta (fejlesztőiről beszélve) azonosak, én azt írtam, hogy ami előtte fent volt azaz utolsó fejlesztői beta előtti az jobb volt akku időben mint ami utána jött, tehát ami most fent is van nálam és gondolom mivel a build számuk azonos, neked is, mert az hivatalos kiadás. De nálam nem eszi annyira vészesen, mint írtad. tehát teljesen használható vele a vas, nem kell naponta többször tölteni mint anno az első beta esetén. Ha vmi ebből nem kerek akkor leírom neked, csak neked és csak rád szabva ennél is szájbarágósabban. 😀

  44. Visszaraktam a 10.3.3-mat. Laggolt szaggatott a 3d touch pl…várok a frissítésekkel.

  45. i7


Add a Comment