fbpx Skip to content

Az iOS 11 frissítése után is sokan panaszkodnak, hogy gyorsabban merül az iPhone készülékük, és ez teljesen normális az első néhány órában, vagy akár napban. Ilyenkor még a frissítés dolgozik a háttérben, illetve eleve többet “nyomogatjuk” a készüléket, és persze jobban oda is figyelünk rá, minden egyes százalékcsökkenést azonnal észre véve.

iOS 11 – gyorsan merül az iPhone miket állítsak be?

Ettől függetlenül sokszor olyan funkciókat is bekapcsolva hagyunk, amik miatt kevésbé bírja a készülék akkumulátora. Ilyen a felesleges GPS használat, vagy éppen a háttérben való alkalmazás frissítés, emailek letöltése és így tovább… Ahogy minden évben, most ismét végigmegyünk azokon a beállításokon, amiket érdemes kikapcsolni, immáron az iOS 11 alatt.

Triviális dolog, de nézzük meg, hogy be van-e kapcsolva a Bluetooth. Nyilván sokan használják a készüléküket kihangosítókkal, headsetekkel, és ilyenkor tényleg kell a Bluetooth. De vajon kell-e mellé az AirDrop szolgáltatás is? Az Apple a Bluetooth mellé automatikusan az AirDropot is bekapcsolja, tehát azt a Bluetooth kapcsolón kívül is kapcsoljuk ki. És noha Bluetooth 4.0 LE van már a legtöbb készülékben, ha feleslegesen megy, az azért ha csak nagyon kevéssé is, de mégiscsak fogyasztja az akkumulátort, és vannak, akik erre különösen érzékenyek.

Figyelem! Az Apple az iOS 11 alatt megváltoztatta a Wi-Fi és a Bluetooth kapcsolókat a Vezérlőközpontban. Ezek már csak ideiglenesen lecsatlakoznak az adott hálózatról vagy eszközről, de magát a funkciót nem kapcsolják.

Tehát lépjünk be a Beállítások alá, majd ott keressük meg a Bluetooth kapcsolót és kapcsoljuk ki, ezután pedig érdemes kikapcsolni az AirDrop és a Handoff funkciókat is, ha nem használjuk. Mindkettőt a Beállítások / Általános fül alatt találjuk meg. Mi az a Handoff? A Handoff segítségével az egyik készüléken megkezdett munkát a közelben lévő másik készüléken folytathatjuk. Ha ezt nem használjuk, kapcsoljuk ki!

Aztán másik fontos menüpont az akkumulátor rész, amit a Beállítások / Akkumulátor alatt érünk el. Nézzük meg, nem fogyaszt-e sokat valamelyik alkalmazás. Normális esetben a fenti képet láthatjátok, szépen elosztva az akkumulátor használatot. Látható, hogy nekem azért merült a készülékem, mert frissítette az órámat. Ilyen egyszerű!

Ezután lépjünk be a Beállítások / Általános / Alkalmazásfrissítés a háttérben menüpont alá, és vagy teljes egészében kapcsoljuk ki, vagy pedig kapcsoljuk ki azokat az alkalmazásokat, amiket ritkán használunk. Az Alkalmazások frissítése a háttérben egyébként arra jó, hogy gyorsabban elinduljanak, frissüljenek az appjaink, például a Facebookon vagy Twitteren reggel már azonnal a friss tartalom várjon, mert azt már előre frissíti nekünk a rendszer, tehát nem minden esetben optimális kikapcsolni, de mindenkinek magának kell eldöntenie, mire van szüksége.

A következő képeken láthatjuk a Beállítások / Adatvédelem / Helymeghatározás / Rendszerszolgáltatások menüpontot.

  

Itt is érdemes kikapcsolni a GPS chipet feleslegesen használó opciókat. A fenti képen látható, hogy én hogyan használom a készülékemet. Amennyiben sportolunk, hagyjuk bekapcsolva a Mozgáskalibráció és távolság opciót, illetve az Iránytű kalibrációját is. Az iránytű kalibrációja fontos lehet a navigálásnál is, ha esetleg valaki a Waze-t vagy egyéb alkalmazásokat használja.

Természetesen a hirdetések és időzóna sokszor felesleges lehet, a Wi-Fi-hálózat opciót is ki lehet kapcsolni. Utóbbit én azért használom, mert Wi-Fi hálózatok alapján kapcsolja ki-be a Dropcam kamerát az alkalmazás. Tehát, ha elmegyek otthonról (ezt a GPS alapján látja) és nem találja a Wi-Fi hálózatot sem, akkor automatikusan bekapcsol a kamerán a rögzítés. Elképzelhető, hogy másik alkalmazás is használja ezt, figyeljetek oda.

A fenti második képen láthatjuk még a navigációval kapcsolatos dolgokat, ha nem használjuk a beépített Apple Térképeket, akkor érdemes ezeket is kikapcsolni.

Állítsuk be, hogy milyen időközönként kapjunk leveleket. Ez a Beállítások / Fiókok és jelszavak / Új adatok begyűjtése alján találhatjátok meg. Ha a beépített Mail appot használjuk, akkor a Google levelezésnél az “Automatikus” menüpont van beállítva, ami akkumulátor kímélő. Ez azt jelenti, hogy a rendszer automatikusan állítja a levelek lekérdezését. Amennyiben ezt “Kézzel” menüpontra állítjuk, úgy csak akkor kapjuk meg az új leveleket, ha belépünk a levelezésünkbe.

A Beállítások alatt a Siri és keresés menüpontban érdemes kikapcsolni néhány funkciót, ha nem használjuk. Ilyen a Siri mellett a Siri-javaslatok, a Hey Siri felismerése és így tovább…

Kapcsoljuk ki a mozgó háttereket. Ezt a Beállítások / Háttérkép / Új háttérkép kiválasztása menüpont alatt tehetjük meg. Válasszunk ki egy új képet, és állítsuk be úgy, hogy az “Állókép” legyen kiválasztva, ne a Perspektíva.

Alapjában véve az Automatikus fényerő jó hatással van az akkumulátor időre, de ha mi sokszor minimumon használjuk a fényerőt, akkor érdemes kikapcsolni. Ezt az iOS 11-ben már a Beállítások Általános / Kisegítő lehetőségek / Kijelzőbeállítások alatt tehetjük meg.

Érdemes a mozgásokat is kikapcsolni, ezt a Beállítások / Általános / Kisegítő lehetőségek / Mozgás csökkentése menüpontban találjuk meg.

Az akkumulátor problémákról egyébként írtunk már korábban is, tehát javasolt lehet az a cikkben leírtakat is végigzongorázni: Gyakori kérdések: akkuproblémák megoldása 8 lépésben.

Illetve érdemes ezt a cikket is elolvasni, ha furcsa dolgokat produkál a készülékünk: Gyakori kérdések: mit tehetünk, ha furcsa dolgokat produkál a készülékünk?

Olvasd el a hozzászólásokat is

32 Comments

  1. Én nem bánom hogy átvettük még egyszer.

  2. Nem idetartozik,de a kepernyofelvetelt csak vezerlokozpontbol lehet elinditani ha beteszem oda a kapcsolot vagy mashol is megtalalhato az inditasa?

  3. Valami durva szoftveres gond lehet.
    Ma 3x merült le a készülékem (6s+). Előző verziókkal nem volt probléma sosem. 40% alá nem merült le egész napos használat mellett sem (4:30-tól este 8-9-ig).
    Nem jártam még úgy frissítésnél hogy akku problémám lett volna pedig 3Gs óta minden iPhoneonom volt.
    Tényleg nagyon komolyan merül a cucc: 10%-ról alig 1 perc alatt merül let 1%-ra.
    Úgy általában 3-4-5%-onként ugrál lefelé.
    Közben meg annyira felmelegszik hogy kellemetlen zsebben hordani.
    Valami nagyon pürgeti a procit.
    Annyira, hogy az animációk alaposan beszaggatnak. Tisztára windows feeling 😀
    Rutinos iPhoneosként végigpróbáltam már fejből a fentieket de igazából semmi nem segített.
    Várok vele hétvégéig és ha nem javul kap egy visszaállítást.
    Bár addira lehet megjelenik a 11.0.1 :)))))))))

  4. Sziasztok!
    Nekem olyan tapasztalatom van, hogy legfekvés előtt kikapcsolom a wifi és mobil adatforgalmat és ha hajnalban rányomok a telefonra(i6), hogy lássam az időt, akkor a wifi bekapcsol. Nem őszinte ilyenkor a mosolyom, mert pikk-pakk elkezdenek jönni az üzenetek, aminek meg a feleségem nem örül.
    Ezt a “hibát” a feleségem iSE-je is produkálja.
    Esetleg van valakinek valami ötlete, beállítás terén?
    Válaszotokat előre is köszönöm!

  5. @László Prém: Én a repülő módot használom , hasonló okok miatt ill. Így az ébresztés marad azért ! Üdv.

  6. @László Prém: Elképzelhető, hogy vezérlőközpontban próbálod kikapcsolni a wifit, viszont számomra is érthetetlen módon a wifi és a bluetooth kapcsoló iOS 11ben nem kikapcsolja az adott funkciót, hanem csak lecsalakozik az eszközről, viszont idővel újracsatlakozik. Ha ki szeretnéd kapcsolni akkor sajnos be kell menned a beállításokba, mint ahogy az 5 évvel ezelőtti iOS-eken kellett :/

  7. Sziasztok!
    Köszönöm a segítséget.

  8. @BloodSpencer:
    Szia!
    Meg tudom erősíteni 🙂 Nálam az SE frissítés után elkezdett merülni a megszokottnál kicsit jobban, és csak a beállításokban vettem észre, hogy a bluetooth be van kapcsolva, illetve folyamatosan csatlakozni akar. Kikapcsoltam, azóta rendben van az akksi időm.

  9. @László Prém:
    Repülő mód? Némítás lefordított kijelzővel? 🙂
    Kár kapcsolgatni, én pl az üzembe helyezéskor bekapcsoltam a wifit és a mobilnetet, azóta hozzá nem nyúltam.

  10. Ez de sz@r, hogy nem kapcsolja ki a vezérlőközpontból csak átmenetileg.
    Why? Mire jó ez? Ha
    kikapcsolom, akkor kikapcsolnám, nem átmenetileg szüneteltetném. 😀

  11. Jadeye!
    Köszönöm olvastam már a cikketeket de elsíklottam felette.
    Remélem javítják, mert számomra ez nem logikus működés.

  12. Sziasztok!
    Én olyan problémával találkoztam h akit hívok annak magánszámként jelenek meg hiába van bekapcsolva az a menü h az hívó ID-m mutatása.. ilyenkor mindig ki be kell kapcsolgatnom h helyre rázódjon.. valakinek esetleg aki ilyennel találkozott?

  13. Jadeye:
    Komolyan nem értem, hogy van türelmed ennyi idiótához.
    Respect 🙂

  14. Jadeye hova tűnt az ios11 böl az eddigi letöltött alkalmazások? Azt lehet tudni még hogy mivel én megosztom a család többi részével ők hol találják?

  15. @trigmegistos: Frissítések fülön jobb felső sarokban nyomj rá a fej ikonra.

  16. Köszi Jadeye!

  17. @László Prém: Kedves László, én a ne zavarj üzemmódot ajánlom. Ha be van állítva mondjuk 23:00-08:00-ig akkor éjjel nem zavarja meg semmilyen üzenet csipogása. Én szeretem látni reggel, hogy mi történt az éjszaka és milyen üzenetek jöttek. Nem mellesleg azt is ki lehet szűrni ki az a “kedves” ismerős aki folyton éjjel akarja zaklatni az embert 🙂

  18. @Eszter Csicsay: Kedves Eszter. A szolgáltatót hívja fel mert nálam pl a telekomnál valamiért nem volt aktív a szolgáltatás az iOS11 első béta telepítésétől kezdve. Visszakapcsoltattam( a gépi hangos menüben is meg lehetett oldani) és azóta működik.

  19. Nekem is durván merül az SE.
    Az akkuhasználat alatt a fotók háttértevékenységénél látszik magasabb érték.
    Az állapotsoron meg állandóan teker vmi készenléti állapotban.
    Közben meg folyamatosan nő a szabad tárhelyem mérete!
    Nem lehet, hogy a több ezer készüléken lévő fotóm-videóm konvertálását csinálja a háttérben az új formátumra és ez meríti átmenetileg az akksit?
    Várok még pár napot a radikális beavatkozással…

  20. Valahogy lehet állítani az IOS11-ben a Spotlight keresési tulajdonságait? Én ott kerestem rá a kontaktokra és a 10.3.3-ban minden mást kikapcsoltam mert nem volt rá szükség. A másik: Be van állítva a kontaktok rendezési elve: Családi név, utó név. Így nálam a kontaktokban szépen jeleníti meg a neveket. A Spotlight meg megfordítja. Van erre valami trükk, vagy ez is bug? És még egy utolsó: Elképesztő, hogy az IOS 11-nél járunk és az Apple, még mindig nem vette észre, hogy az automatikus képernyőzár időzízője szar. 1 percnél fél perc, 2 percnél 1 perc, stb. Direkt nem jelzem, kíváncsi vagyok mikor jön rá valaki ott…? 🙂

  21. Köszi, ezeken túl vagyok, mivel rendszeresen linkelitek, esélyem sincs elkerülni ezt az egyébként kiváló összefoglalót!
    Inkább elméleti kérdés volt, erre jutottam a látottak alapján.
    Ha visszaolvasod, amit írtam, nem lehet ez az oka logikusan?

  22. @dumber56: nézd meg az akkuhasználat alatt, hogy mi pörgeti, abból kiderül. mivel a HEIF/HEVC-hez hardveres támogatás kell, így nem hinném, hogy a képeidet és videóidat konvertálná, viszont ha ezek után nem JPG, hanem HEIF lesz a kiterjesztésük, akkor mégis ez van mögötte. nézd meg, hogy az eredeti fájlformátum mi.

  23. Valamit nagyon elcsesztek az akku kezeléssel. Néha random esik 10%-ot. (tudom nézzem át az aksis linket. megvolt) Előbb pedig szemem láttára 56ról 53ra, majd 56raugrott, aztán a két érték között vibrált, és végül 53on megállt. Hát elég vicces mit ne mondjak.

  24. Nekem is kevesebbet bír a Plus-om, én is egyetértek veled. Majd javítják a frissítésben.

  25. Megoldottam a merülési problémát: Vissza a 10.3.3 ????. Kapcsoljak ki minden szolgáltatást hogy talán annyit bírjon mint előtte? Hozzá tenném hogy egy darab kép sem volt a telón, szóval arra sem fogható hogy azokat konvertálja.

  26. Ez most hogy van ?? i6- iOS11-el.
    A fent említett Beállítások / Általános fül alatt (a képen látható beállítások érhetőek el)
    Nekem nincs : AirDrop, CarPlay, Főgomb funkció !
    Vagy nem egy iOS-ról beszélünk ? Vagy talán a iPhone 6 más bolygóról érkezett?

  27. @Lipton: a Főgomb opció, ahogyan azt már számtalanszor írtuk, kizárólag a nyomásérzékeny, tehát nem mechanikus gombbal ellátott iPhone 7 és újabb készülékek esetén érhető el. a többi opció elérhető még iPhone 5s esetén is.

  28. @viraxo: Igen, megint nem jo az automata lezaras ido, viszont 10.3.3ban tokeletes volt! 🙂 Elotte idotlen idok ota nem, akkor ott valaki veletlen “elcseszte” :))

  29. Miért van hogy a telefonon “iphone x” az akumulator beállitásainál az “utolso feltoltes ota eltelt ido” pontban ugyan annyi a keszenleti es a hasznalati % es a telefon kb 10 ora allas alatt kikapcsolt wifivel mindennel csak szimplan lezárva merült 45%ot?? Mikor ujrainditom egy ideig normalisan keszenleti allapotba kerul a telefon mikor lezarom de gondol egyet es ugyan ugy ilyen lesz! A választ elore is koszonom! 🙂


Add a Comment