fbpx Skip to content

Az Apple a WWDC-n bemutatta az iOS 11-et, ami a szokásoknak megfelelően ősszel fog érkezni, de a fejlesztők már ma letölthetik az első béta verziót, a nyilvános béta pedig még júniusban érkezik majd.

Az iOS 11 kapcsán az Apple 12 új funkcióra helyezte a hangsúlyt a keynote során, amelyeken most mi is végigmennénk.

1. Megújult Üzenetek app

Mostantól a matricákat, emojikat és játékokat sokkal gyorsabban oszthatjuk meg a barátainkkal: a teljesen újratervezett alkalmazásfiókban ezek sokkal könnyebben elérhetők.

Ezen túl a korábbi üzenetek is végre szinkronizálódnak az egyes eszközökön, így amint egy új készüléken bejelentkezünk az Apple ID-nkkal, arra letöltődnek a beszélgetéseink, amellett ha törlünk valamit az egyiken, az a másikról is törlődik.

2. Újdonságok az Apple Pay esetén

Ugyan az Apple Pay hazánkban továbbra sem érhető el (és az iOS 11-ről szóló aloldalon sincs kint ez a rész magyarul), de a tengerentúlon újabb funkcionalitással bővül a szolgáltatás: ez a két személy közötti fizetés, amivel egymásnak küldhetünk közvetlenül pénzt, mint például a WeChat esetén.

Az így küldött vagy kapott pénz egy Apple Pay CashCardra kerül, amiről egyébként saját bankkártyánkra is át lehet tenni a pénzt, vagy Apple Pay-jel fizethetünk vele.

Az Apple CashCard egyelőre csak az USA esetén érhető el.

3. Megújult Siri

Siri esetén új női és férfi hang érkezett, ami immár gépi tanulás (machine learning) segítségével sokkal emberibb beszédhangot eredményez. Siri ezen felül funkciókban is okosabbá válik, képes fordítani angolról francia, kína, német, olasz, spanyol nyelvekre.

 

Ezen túl a felület is kicsit frissül, és prediktív működéssel teszi könnyebbé a használatot. Ez a prediktív működés ráadásul az egyes készülékeink között szinkronizálódik is, így amit az egyik eszközön megtanult, azt a másikon is tudni fogja. A fejlesztők a SiriKit segítségével még több funkcionalitással bővíthetik.

Magyar nyelvű Siri továbbra sincs.

4. Megújult Kamera

A Kamera esetén elérhetővé vált a HEVC/H.265, amivel akár 2x jobb tömörítés érhető el a videók esetén. Ugyanezt a mintát követve a fotóknál pedig HEIF érkezett meg, ami szintén 2x jobb tömörítést eredményez.

Az iPhone 7 Plus esetén pedig a fejlesztők már kihasználhatják a depth API-t.

5. Megújult Live Photo

A Live Photo új funkcióként megkapta az ismétlés, az oda-vissza és hosszú expozíció lehetőségét.

Ezeken túl lehetővé vált a Live Photo megvágása (trim), valamint a kulcsfotó (keyframe) kijelölése.

6. Megújult Vezérlőközpont és zárolt képernyő

A Vezérlőközpont esetén az Apple megszünteti a több oldalas elrendezést, helyette minden egyetlen oldalon lesz elérhető. Az iPhone 6s és újabb készülékeken az egyes opciókra 3D Touch segítségével több, részletesebb funkció válik elérhetővé.

Fontos újdonság, hogy ezzel a Vezérlőközpontban megjelenő gombok végre testre szabhatóak!

A lezárt képernyő is kicsit megváltozott, mostantól sokkal könnyebben lehet görgetni majd az értesítéseink között.

7. Megújult Térképek

A megújult Térképek használata közben már egyes üzletközpontok vagy repülőterek alaprajzát is elérjük, emeletekre lebontva, így egy üzlet vagy beszálló kapu könnyebben megtalálható lehet.

Vezetés közben a térképen mostantól kijelezhető az aktuális sebességkorlátozás értéke is, illetve képes lesz az útvonal esetén a megfelelő sávok jelzésére is, így többet nem fordulhat elő olyan, hogy hirtelen két sávot kell váltanunk.

Vezetés közben a készülék speciális ne zavarjanak módba tud kapcsolni, amihez a Wi-Fi doppler effektust használja, és ilyenkor a kijelző teljesen kikapcsolva marad egy-egy értesítés érkezésekor, hogy ne zavarjon minket, és csak a vezetésre tudjunk koncentrálni. Amennyiben csak utasok vagyunk, akkor ez kikapcsolható. Ezen túl beállíthatunk majd kifejezetten a vezetéshez automatikus választ, illetve adott kontaktok, például családtagok esetén megengedhetjük, hogy tőlük még ilyenkor is fogadni tudjuk a hívásokat és üzeneteket.

8. Megújult HomeKit és AirPlay 2

A HomeKit esetén új kategória érkezett a hangszórók “személyében”, és egyúttal bemutatkozott a HomePod hangszóró is, valamint az AirPlay 2 és a multiroom audio támogatás is.

9. Megújult Apple Music

Az új Music appban Apple Music előfizetés megléte mellett már a barátaink által hallgatott zenéket is megismerhetjük, és itt láthatjuk a megosztott lejátszási listákat, ezzel új tartalmakat felfedezve.

A fejlesztők számára pedig elérhetővé válik a MusicKit.

10. Megújult App Store

Az App Store radikálisan megváltozott. A legnagyobb újdonság az új designon túl az, hogy naponta megjelenő cikkeket, a játékoknak és alkalmazásoknak fenntartott külön füleket, és függőlegesen görgethető kártyákat találunk.

11. CoreML és ARKit

Az új MLKit framework gépi tanulási primitíveket, alapvető algoritmusokat és adattípusokat tartalmaz. Ezek legtöbbje jól bejáratott, kiforrott módszerek — mint például a konvolúciós neurális hálók vagy a szupportvektor-gépek — iOS-re optimalizált implementációja.

Egy másik, magasabb szintű frameworköt is kapnak a fejlesztők. Az ARKit — nevéből sejthetően — elsősorban kiterjesztett valóság generálásához szükséges feladatok ellátására készült, de egyéb, gépi tanulással megtámogatott, egyszerűbb “AI”-feladatok megoldására (mozgáskövetés, síkfelismerés, stb.) is alkalmas.

12. iOS + iPad

Az iOS és az iPad esetén annyi újdonság érkezett, hogy annak mindenképpen egy új cikket fogunk szentelni. Röviden összefoglalva itt új, alulról felhúzható dock pediktív ikonokkal, megújult alkalmazásváltó, drag and drop, illetve megújult billentyűzetkezelés (QuickType) érkezett.

Szintén az iPad esetén mutatta be az Apple az új Fájlok appot, ami ettől függetlenül megtalálható az iPhone-on is.

Kompatibilitás

Az iOS 11 csak az alábbi, 64-bites processzorral rendelkező készülékeket támogatja majd – tehát az iPhone 5, az 5c és az iPad 4 már nem kapja meg ezt a frissítést:

Az iOS 11 első béta verziója a fejlesztők számára már ma letölthető, a nyilvános béta még ebben a hónapban érkezik, a hivatalos megjelenés pedig a már megszokott ősz lesz.

Olvasd el a hozzászólásokat is

51 Comments

  1. Remek összeállítás, köszönjük!  Pay és magyar Siri nagyon kellenne már.

  2. Egy-két észrevételt osztanék meg veletek 6S Plusról iOS 11-el.
    Éjszakás műszak áldása, hogy kicsit nyomkodhattam az új iOS-t.
    – A tavalyi első bétához képest elég stabil így pár óra után. Az új animációk kissé laggolnak, de nem vészes, majd a véglegesre meg lesz oldva.
    – Vezérlőközpont: nekem nem létszükséglet az adatforgalmi kapcsoló, bőven van adatmennyiségem, így nem zavart eddig sem. Sajnos a kapcsolók nem változtathatóak. Viszont az alsó sorban lévő ikonokat lehet cserélgetni és hozzá is adni, így több sor is lehet ott, összesen 17 ikon. Van pl ScreenRecorder is köztük.
    – Közvetlenül a kezdeti beállításnál van egy olyan lehetőség, hogy a BT be van kapcsolva és közel teszünk az egyik eszközhöz egy másik iOS11-et futtató eszközt (pl. iPhone-hoz közel teszel egy iPad-et), akkor áthúzná az Apple ID és Wifi beállításait. Egy eszközre raktam fel, szóval ezt nem tudtam kipróbálni.
    – A végére egy kis apróság, de fontos újítás azoknak, akik velem együtt AirPods-ot használnak: a beállításoknál be lehet állítani, hogy külön-külön mi történjen a dupla koppra. Nekem pl. úgy van beállítva, hogy bal fülre 2 kopp az a Play/Pause, jobb fülre pedig Következő számra ugrás. Van még kikapcsolva a duplakopp, Siri és Előző számra ugrás.

    Nekem így pár óra alatt ennyi tűnt fel 🙂
    Van még pár apróság, de azok nekem nem érdemelnek külön pontot, pl.: Smart invert, ami félig invertálja csak át a színeket, és úgy laggoltatja a telót, mint a szemét. Vagy az, hogy időzítőt már másodperc pontosságúra is be lehet állítani.

  3. Ja igen, akksiról még semmit nem tudok nyilatkozni, mert kb 1 órája húztam le töltőről. De eddig 1 óra alatt nyomkodással fogyasztott 8%-ot. Szóval jobb, mint a tavalyi első beta.

  4. Nem 3Dtouch kepes telokon hosszan nyomasra mukodnek azok a funkciok amik amugy 3Dtouch-csal(zarolt kepernyos ertesitesre valaszolas, extra ikonok az uj vezerlokozpontban, zseblampa, idozito, stb)
    Nekem is a tapasztalat hogy laggolnak az animaciok, de egyelore nulla osszeomlas es ujraindulas. Mivel Plus iphone, akksi tuti lesz egy nap, de eddig jol szerepel

  5. Ahhoz hogy az IOS 11-el elegedett legyen valaki eleg nagy fanatikusnak vagy agymosottnak kell lennie…
    Ez nulla amit letettek az asztalra.

  6. A fájlok alkalmazás az iOS 11-től lesz elérhető, vagy idővel mondjuk 10-re is lelehet tölteni? Nem tudom ki hogy van vele, de számomra az új ipad pro iOS11-el nagyon király lett. A többi szerintem minimális újítás.

  7. sok mindent (vagyis annak a hianyat) kell ellensulyozni pl a ccrol kibekapcsolhato mobilnettel.

  8. Hmmm… Úgy tűnik ezúttal lesz tvOS Public beta is.

  9. Hát ez a tegnapi esemény egy nagy nulla volt… csak abból állt ki hogy ez 2x amaz 3x gyorsabb az elődjénél. Ios meg szinte semmit nem kapott. Ekkora nulla fejlesztést én mèg nem láttam az appletől.

  10. Sajnos ezt éreztem én is! Nem tudom miért kellet éveknek eltelni, hogy Vezérlőközpontban megjelenő gombok végre testre szabhatóak legyenek. Ez mindenképpen pozitív változás, de a többi újdonság egy nagy nulla.

  11. Most még jobban megnyugodtam hogy S8-ra váltottam. Én nem vagyok elvakult Apple rajongó, eddig is elmondtam a hibáit. De most egy hete az Androidot használva és megnézve ezt a tegnapi szánalmat…
    A hihetetlen az volt, hogy mindenre úgy tapsoltak, mintha egy óriási fejlesztés lenne. Pont ezért váltottam, mert teljesen hülyének nézik az embert. Sávasszisztens a térképben? 1000 éve tudja az összes navi.
    Elkeserítő hogy semmi wow faktor nem lett. Olyan dolgokat tesznek bele, amit az emberek nagy része el sem érhet, vagy pedig abszolút nem használja. 🙁

  12. Igen érdekes, az időkép nálam pl angolra váltott és nem is lehet visszatenni, hogy magyarul írjon mindent, de hát még frissíteni kell nekik majd 1x. Örülök hogy fut, mert ahogy az indult anno!
    A több IOS-t végigbíró decibelben kiíródó térerő jelzés sem akar meglenni és a zárt képernyőn ha elhúzom a push üzit akkor az egész oldal megy, nem megnyitja amit szeretnék. Majd gondolom javítgatják sorra őket.

  13. @taky1974:
    Hát részben igazad van, de ez még beta szoftokkal sem csinált nekem olyan dolgokat mint több 250e környéki droidos vas a környezetemben. Az biztos, hogy navigálni teljesen jó az android, arra elég az öregecske samu tab2 is 4.4-gyel és igo-val, ami jól össze van rakva.
    De nem tudom megfigyelted-e, hogy a készülő iphone-ról egy hang sem jött, nagy a titkolódzás, főleg mert az Apple is kezd elindulni a több mag irányába, most hogy kijött az új linux kernel, ami alkalmas a sok magot használni is rendesen.
    Sztem lehet ebből még vmi őszig, amit most még nem mutatnak meg, mert elárulná mire készülnek!
    Legalábbis nagyon remélem! 😀

  14. @gunar:
    Én is erre gondolok, ennyire nem lehet nulla a 10 évfordulóra kiadott iOS…
    Kell lennie itt még valami(k)nek ami(k) majd szeptemberben fog(nak) kiderülni, ha most megmutatták volna akkor azzal infókat adtak volna az új készülékekről.
    Elég, ha a képernyőbe integrált ujjlenyomatolvasót elárulták :), Ha valaki tölt le az appstore-ból amihez kell touch ID láthatja is, hogy miért :).

  15. @Agent_H:
    Ezt fejtsd ki légyszi bővebben is ha lehet! Mire leltél?

  16. @gunar:
    Megjelenik a kijelzőn a touch ID jele (most a home gomb felett), nyilván nem véletlenül… Ott kell majd megérinteni a kijelzőt…

  17. Hat ez meg csak sajna lehetőség, mert mi van ha csak virtuális home gomb és a touch mégis sz@r helyre kerül? Bár a helyükben akkor is atterveznem az elődök rossz példájából okulva ha ezzel csuszna a bemutató ideje!
    Igaz ha a helyükben lennék/lennénk már eddig is bekerült volna jópár konkurencia gyilkos dolog szerintem!

  18. @gunar:
    Minden iPhone tulajnak kellene pár hétig használnia pl. egy S8-at és minden Androidosnak két hétig egy iOS-t.
    Nekem egy hete van az S8 és egyszer sem omlott össze. Rég nem igaz már az, hogy az Android használhatatlanul instabil. Biztos hogy az iOS egy fantasztikus rendszer és nem nagyon lehet rávenni az összeomlásra. Ellenben az Apple (pont a stabilitás érdekében) több éves késéssel tesz bele olyan dolgokat az iOS-be, amire a hallgatóság tapsviharban tör ki. Ezért írom hogy totál degeneráltnak néznek minket.

  19. @taky1974:
    Biztos jo az S8, meg a többi felső kategoriás droid, csak nincs belölük számomra használható méret, nekem telefonnak az SE más célra pedig tablet ami megfelelő (navira 7” , böngészni/dolgozni, stb. 10-12”)

  20. Remélem a siri végre magyarul tud már!

  21. Na , nekem is sikerült lefrissíteni (iphone 7) és BÉTA …. itt még nem ajánlom senkinek, csak annak akinagy szaki…

    Lassabb jóval , laggol , és jópár program még nincs optimalizálva azaz pl youtube videonézegetésre jó de egyszerűen lehetettlen feltölteni vele.

    Innentől kezdve ahogy látom hivatalos oldalon xy időközönként ki fog jönni a béta frissítései és ezt én is letudom pl frissíteni “szoftverfrissítés” menüpont alatt?

  22. Srácok, downgrade lehetőségre felkészülvén elég a Cloud mentés, vagy csináljak iTunesban egy lokális mentést?
    A kérdés igazából az, hogy ha frissül iOS11 alatt a cloud mentés akkor azt vissza lehet-e állítani iOS 10-re?

    iPOD 6-on már fenn van, a vártnál sokkal jobb, iPhone-on már kérdésesebb, hátha lesz olyan app amit nem tudok használni (iBlue 🙂 ) és emiatt vissza kell tennem a 10-et.

  23. @Agent_H: ha felmerül a downgrade, akkor ahogyan a nyilvános bétáról tájékoztató oldalon is írja az Apple, iTunes mentés kell. iCloudban nem tudsz mentést archiválni, így azt egy idő után felülírhatja. magasabb verziós rendszerről készült mentés nem jelenik meg az elérhető mentések között alacsonyabb verziós rendszeren. ez most sincs másképp.

  24. Éééés megérkezett a Dark mode is 😀
    General / Display accomodations Invert colours / Smart invert

  25. Bocs general után van egy accessibility is 🙂

  26. Mondjuk nem mindenhol tökéletes, de aki ezt hiányolta…

  27. @Jadeye:
    Köszi, én is így tudtam, de gondoltam rákérdezek.

  28. Sziasztok!

    Most vettem észre, hogy ha olyan számot hívok, ahol, majd almenüpontokból kell választanom, akkor amikor elő akarom hozni a gombokat, akkor az kifehéredik, majd ki is fagy a kijelző! A hívás megy tovább, de nem engedi lebontani sem, ki kell resetelni a telót. Iphone SE.
    Más tapasztalt hasonlót?

    Köszi és Üdv!

  29. Illetve még annyi, hogy ha a home gombbal nagy nehezen kilép alap képernyőre, de felül ott van, hogy koppintson ide, a hívás folytatásához arra sem reagál.

  30. @Agent_H: Nem tökéletes? Hát enyhén fogalmaztál! 🙂
    Mondhatni messze nem az! Kilépeget appokból, stb (SE)

  31. Igazából az a baj, hogy tényleg semmi eget rengető dolgot nem mutattak. 🙁 Megtapsolták, hogy 2017-ben bemutattak egy filekezelőt???? Tényleg itt tartunk? Új task váltó? Új control center? Ezek miatt érdemes ekkora felhajtást csapni?
    Amúgy ha nem lenne egyéb Apple termékem (Watch, TV, MacBook, iPad) a telefonon kívül, ha csak tényleg standalone egy telefonon kellene ügyködnöm, nem biztos hogy iPhone-om lenne… Így persze az egész együtt nagyon pöpec és nagyon tetszik.

  32. A lényeg lemaradt: darabjaiban, külön-külön nem sokat érne egyik se, ha a használhatóságot tekintjük döntő tényezőnek…

  33. @gunar:
    Beta 1 bakker, így is sokkal jobb mint az elvárható lenne…

  34. Ez screen recorder működik telon is? Ha igen pl 6s-en is?

  35. @dokk:
    iPod touch 6-on működik, gondolom 6s-en is.

    H

  36. @Kovács Péter: Igen itt tartunk. Az új task váltó egész konkrétan mit eredményezett? iPaden egy teljesen jól, kényelemesen használható multitaskingot. Egy olyan multitaskingot ami simán felveszi a versenyt bármelyik desktop os megoldásával csak ezt tényleg az ujjunkra szabták, nem az egérre. Mi ezzel a probléma? Nem elég nagy dolog? Teljesen másképp lehet használni az iPadet innentől, mint eddig. Elég nagy újdonságnak tűnik.
    A fájlkezelőn való lovagoláson pedig csak röhögni tudok. Itt is meg mindenhol sírt a nép, hogy nincs fájlkezelő, nem ér semmit az egész. Most van, ráadásul nem is tűnik rossznak. Most az a baj….

  37. @Agent_H: Persze nem is azért írtam, mert beta1-nek teljesen jó, csak hátha elolvassa más is aki nem ezt várja a beta-tól, hogy nem teljesen tökéletes, no meg valljuk be, azért én is régóta csak a beta-kat nyúzom és voltak szinte hibátlanok is sok, tehát még így sem vagyok ehhez szokva, ilyen hibás működéshez feltétlenül.

  38. Ha lezárt képernyőn jön egy iMessage (vagy bármilyen értesítés) nem tudom onnan megnyitni. 3D touch-al úgy nézem működne, de az nem sok van i6-on

  39. @MySeeGee: 3D Touch nélkül elvileg simán csak hosszan kellene rajta tartanod az ujjad.

  40. Ha már fel van oldva és lehúzom az értesítéseket, akkor úgy működik. De ha kikapcsolt kijelzőnél jön bármilyen értesítés, hosszan tartva megrázódik a kijelző, jelezve, hogy le van zárva.

  41. A JPEG helyetti HRIF kötelező, vagy csak mint lehetőség van benne? Ha kötelező, most vágom bele a kukába az egész szart. A világ 99.9999%ban használt formátumot ignorálni? Majd biztos fogom konvertálgatni a képeket miután lehúztam a telcsiről. Így is egy rémálom mire megtalálom a 6-7 folderből épp melyikbe volt hajlandó tenni az újakat.

  42. @dnp: természetesen átállítható a Beállítások, Kamera, Formátumok alatt. a készülékről való letöltéshez még külön beállítás is van, ami esetén megadható, hogy automatikusan kompatibilis formátumban adja át őket, vagy az eredeti formátumot használja.

  43. @Jadeye: Köszi 🙂

  44. Na gyerekek, egy szavatok sem lehet. 2017 re kaptatok egy fájlkezelőt is és megannyi nyalánkságot. Én mindig is mondtam hogy az Apple fejlődőképes. 😉
    Bétákat ne ostorozzátok,majd max akkor ha a végleges kijön és az bugos. De ilyen még sosem fordult elő, hiszen 5-6-7 béta után mindig kiszűrik a fejlesztők. 😀
    Na szép napot mindenkinek.

  45. @AppleFan:
    Jól van a főfikás is megjött! 😀
    Azt hittük már elvesztél a droidok között.

  46. Látom nem érted a viccet. 😀 Nem tudod kihagyni a hozzászólást,de pont ezért is ilyen szép a mi barátságunk. 😉 jó éjt 🙂

  47. @taky1974: Gratulálok az S8-adhoz, használd egészséggel. (Azért gyere vissza egy év múlva is, és számolj be arról, hogy mennyivel lassabb lett a harmadik hónaptól kezdve, mennyire bosszant, hogy nem kapta meg az új Android verziót, hány vírust sikerült beszedned vele, hányszor merült le minden ok nélkül, és mennyibe kerültek azok az appok, amiket megszoktál iPhone-on újra megvenni az Androidra.)
    Valahogy az üzletben még minden okostelefon flottul működik, használat közben jönnek a gondok. A pár hetes tesztperiódusod helyett ezért inkább néhány hónaposat ajánlanék. 😉

  48. “hány vírust sikerült beszedned”

    😀

    Bakker ezen felröhögtem. 7 év alatt nem kaptam vírust. Nem is fogok. Nagyon vadbaromnak kell lennie annak aki vírust beszed. Mindenféle kétes eredetű oldalról szeded le a cuccot akkor ne csodálkozz.
    “A pár hetes tesztperiódusod helyett ezért inkább néhány hónaposat ajánlanék.”

    7 év elég? 😀 Csak a note 4 en 3 év, tökéletes köszi 🙂

    iPhone om is megy 5 ös,kisebb nagyobb hibákkal, évente aksicserével. Persze már öreg szegény de megy. 😀

  49. Mi a jó fenét tudsz vele tenni hogy évente kell akkut cserélni???
    A nem fiatal(7. éves) i4-emben az első akku dolgozik és bírja 1 napig, kb 30p beszéd és némi email+net.
    Állandóra bekapcsolva wifi, bt, helymeghatározás, mobilnet.
    Csak azért lesz hamarosan kicserélve mert ennyi év után lehet 1 nap “gondol” egyet és felpúposodik, s szétfeszíti az amúgy tip-top állapotú vasat.


Add a Comment