fbpx Skip to content

Megszámlálni sem tudom, hogy hány fülhallgatót teszteltünk már itt a Szifon.com-on. Sokszor nem csak az Apple termékekkel, hanem azok kiegészítőivel is részletesebben foglalkozunk, ilyen a Bose zajkioltós, népszerűbb nevén aktív zajszűrővel ellátott fülhallgatója a QC 35 II és HP 700.

Bose zajszűrős, zajkioltós vezeték nélküli fülhallgató

Zajszűrős felhallgatókkal is Dunát lehet rekeszteni, de tulajdonképpen két márka az, ami közül az emberek választani szoktak: ezek a Sony és a Bose. Mindkettő a toplista elején van, és igazából nem is nagyon lehet különbséget tenni köztük, ez egy olyan harc, mint a Canon/Nikon, ki ezt, ki azt veszi meg. Én már több mint egy éve használom Bose QC 35 II-t és most már két hete a 700-at, így ezt a két terméket fogom összehasonlítani, tesztelni.

Ezeket a fejhallgatókat általában azért vásárolják meg az emberek, mert sokat utaznak. Amennyiben még nem tapasztaltuk meg az aktív zajszűrést, nehezen tudjuk elképzelni, hogy mennyire kényelmes egy ilyen a buszon, vonaton, vagy akár repülőn. Teljesen elszigetel, és egy másik világba érkezel, ami sokkal jobbá teszi az utazást. A zajkioltás miatt olyan, mintha egy süket szobában lennél, ami elsőre talán fura, de egyáltalán nem mondanám rossznak, vagy zavarónak.

Az egész picit szürreális élmény, de alapjában véve jó. Tehát a már zajkioltott térben felcsendült zene pedig olyan, mintha mintha mindent kizárnál és csak a zenének adnád át magad. Például repülőn az AirPods / EarPods ehhez képest mit sem ér, még az in-ear fülhallgatók is kevesek hozzá általában. Ez egy teljesen más élmény, és ezt minden túlzás nélkül mondom!

Bose QC 35 II és HP 700

A Bose QC 35 II-t több mint egy éve vásároltam meg, és már néhány repülő- és vonatutat végigjártam vele. Sokszor írok cikkeket a fejhallgatót használva, mert nagyon fontos a hangulat az egyes cikkeknél, amit szeretnék átadni az olvasó számára. A Bose ebben sokat segít, egy 3 órás vonatút alatt csak felveszem és kizárok minden külső tényezőt.

Ha az ember mindenhová magával viszi, és egész nap használja a fejhallgatót, a kényelem is elsődleges szempontnak számít. Éppen emiatt a QC35 fejpánt nem csak puha, hanem fényűző is. Alcantara® szövettel van körbevonva – ezt a puha fedőanyagot például jachtoknál és felső kategóriás autóknál használják –, így jóleső kényelmet biztosít az egész napos zenehallgatáshoz. A plüss fülpárnákat pedig műbőrből készítjük – így Ön azt sem fogja érezni, hogy van valami a fején.

A QC 35 II egy klasszikus a szó szoros értelmében. Jó pár éve elérhető a piacon, és ez a fülhallgató nem annyira a fiataloknak, hanem inkább a már kicsit idősebb korosztálynak (30+) készült, ez a kialakításban és hangzásban is teljesen érezhető. A 700-as frissítés pedig inkább a fiatalabb generációt célozta meg, ami picit mélyebb basszusokat, új kialakítást és több szoftveres megoldást tartalmaz.

Ahogy a képeken látható, a régebbi generáció nagyobb, puhább fülpárnával érkezik, ami kényelmes, hosszú távú zenehallgatást tesz lehetővé, és amennyiben átlagos vagy annál kisebb fülünk van, akkor a fülpárna szépen körbeveszi a fülünket, így az hosszabb távon nem lesz zavaró. Természetesen ez mindkét generációnál műbőr, felül pedig puha szövettel találkozhatunk. Míg a QC 35 II esetén viszonylag sok gomb van, addig a 700 már érintő érzékelővel is ellátták, tehát egyetlen érintéssel tudunk halkítani és hangosítani vagy akár megállítani a zenét, ez azért kényelmesebb, de nyilván nem mindenki számára.

iOS alkalmazás és zajkioltás a Bose esetén

Mindkét fülhallgató rendelkezik iOS alkalmazással, amin számtalan beállítást eszközölhetünk. Beállíthatjuk a zajkioltás mértékét, különböző funkciókat, optimalizálhatjuk a fülhallgatót. Igazság szerint ezt alapesetben csak egyszer indítjuk el, hogy a fülhallgató egyes beállításait elvégezzük, utána már nem nagyon használjuk, mivel effektíve működik, és a rajta lévő gombokkal is változtathatunk a zajkioltás mértékén.

Bose NC 700 HP

A 700-as esetén jóval több opciónk van a zajszűrésre. Míg a QC 35 II-nél csak 3 fokozat van, ami legyen 0 – 3 – 5, addig ez 0-10 között állítható a 700-as modellnél, és ez számít. Például 10-est használtam a repülőgépen, de 3-ast használok sétálás közben, vagy a BKK járatain, mert egyszerűen hallani akarom a külső zajokat. 5-8 között pedig a kávézókban lehet dolgozni vele, egyszóval ez a megoldás a Bose-tól kiváló és használható!

A Bose Noise Cancelling Headphones aktív és passzív zajcsökkentő technológiákat is alkalmaz. A fejhallgató egy kifinomult és szabadalmazott elektronikai módszert alkalmaz a zajcsökkentéshez, melynek eredményeként a fülre illeszkedő részek belsejében és külső részén is mikrofonok helyezkednek el. Az elektronikai rendszer szinte bármilyen környezetben érzékeli a hangot, majd méréseket végez, összehasonlít és reagál – pillanatról pillanatra –, hogy egy ellentétes semlegesítő jelet hozzon létre. A passzív zajcsökkentés az akusztikus kialakítás és a fülre illeszkedő részekhez, valamint párnákhoz választott anyagok kombinációja által valósul meg.

Az akkumulátorra nem hogy 700-nál, de még a QC 35 II-nél sem volt panaszom. Ahogy fent látható, az új modell közel 20 óra lejátszást tesz lehetővé, tehát 2 hétig kényelmesen használom töltés nélkül, de akár egy Budapest – Egyesült Államok repülő utat is kényelmesen kibír. Tehát ez a fejhallgató tényleg utazásra, munkára, használatra lett tervezve, és bizony sokat számít, ha rajtunk van ilyenkor.

Hangzásvilág, avagy milyen a hangja a Bose-nak?

Ez az, amit ugyan le lehet írni, de igazából úgyis csak a személyes tapasztalat, vagyis meghallgatás útján fog eldőlni, tetszik-e, vagy sem. Nyilván lehet bármilyen funkciója egy fülhallgatónak, ha egyszerűen rossz a hangzása. A Bose természetesen erre is odafigyelt, a fülhallgatót én középkategóriába tenném, nem mondom egyáltalán azt, hogy audiofil fülhallgató, inkább egy kellemes, jó hangzást kapunk. Nincs túltolva a mély, szép a közép és a magas is rendben van, bár utóbbit kicsit visszafogottabbak éreztem. A zajszűrés egyáltalán nem “hallatszik” bele a zenébe, ezt a Bose szépen szeparálja, kell is neki. Egy szóval a hangzásra szerintem nem lehet panasz.

Fejlődött-e a hangja a QC35 II-hez képest? Igen, minimálisan, de jobb hangot kaptam az HP 700-nál. Nem annyira számottevő a különbség, ott egy picit több a basszus, némileg dinamikusabb a hangzása. Ettől függetlenül a QC 35 II-ről szerintem nem érdemes váltani, viszont aki most venne ilyen fülhallgatót, hallgassa meg mindkettőt, de nem fog hatalmas különbséget érzékelni, és árban azért ez nem mondható el.

+1 történet a zajszűréssel kapcsolatban

Írtam egy cikket az Apple Watch Zaj alkalmazásáról, és abban részletesen belementem abba is, hogy mennyire fontos az, hogy ne tegyük ki magunkat aktív zajoknak – vagy legalábbis ezt ne hosszútávon tegyük. Próbáljunk figyelni erre és sokszor nem is nekünk, hanem a gyerekünknek, vagy háziállatainknak a legrosszabb a hangos zaj vagy zene. A Hősök terén megrendezett Bryan Adams koncerten éppen a zaj szintet mértem, mikor mellettünk a kisgyerek majdnem sírva bújt oda a szüleihez, hogy zavarja a hangos zene, holott a kissrác dobol és azzal általában nincs is baja.

(Máté, szülői engedéllyel készült fotója ?)

Megkérdeztem a szüleit segíthetek-e, éppen nálam van a Bose 700-asom, felraktuk rá 3-as szűréssel és máris aktívan hallgathatta a koncertet, láthatóan boldogan! Ez számomra egy érdekes, meghatározó pontja volt annak, hogy a gyerekek mennyire máshogy érzékelhetik az adott zajokat, hangos zenéket, mint mi.

Konklúzió

Zajkioltós fülhallgatókat leginkább hosszabb utazásra szokták ajánlani, például repülőutakra, azonban szerintem a mindennapi utazás alatt is megállja a helyét. A Bose HP 700 számtalan zajkioltó beállítása miatt szinte minden szituációhoz optimalizálható, és mindkét termék kényelmesen viselhető, használható, szerintem hibátlan választás.

Amennyiben még nem tapasztaltuk meg az aktív zajszűrést, mindenképp teszteljük a Styleboltban, mivel ott kiállítva kipróbálhatjuk és megvásárolhatjuk a legtöbb Bose terméket, mert ők egyben hivatalos Bose viszonteladók is!

[wp-review id=”114751″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok