fbpx Skip to content

Az Apple TV első generációja 16 éve jelent meg, tehát az Apple közel sem az utolsó néhány évben lépett be a piacra, hanem lassan 2 évtizede van jelen. Tehát ha más nem, tapasztalat az van bőven a cégnél ebben a szegmensben.

Az Apple TV 4. generációját is 7 éve indította útjára a cég, szóval lényegében 7 éve fejleszti a mostani, 4K-s változatot, mind hardver, mind szoftver terén. Az Apple TV nem összekeverendő az Apple TV+ szolgáltatással, ami elérhető tévé készülékeken is, mert az csupán egy kliens, de nem hardver, és ezt sokszor összekeverik az emberek – ott csak streamelni tudunk, de alkalmazást futtatni nem. Az Apple TV 4K egy jól felszerelt hardver hibátlan szoftverrel, mellyel megannyi funkció érhető el, azon túl is, hogy van egy okos tévénk. Ezeket fogjuk most röviden sorra venni.

Miért jobb egy Apple TV mint egy okos TV? Miért vásároljam meg az okos TV-m mellé?

Ezt a kérdést teszi fel mindenki, mert nem egy olcsó eszközről van szó. Ha van már egy okos tévénk, és kizárólag a streamingre használjuk, tehát alkalmazásokat, játékokat, bármilyen más, hasznosabb appot nem futtatunk vagy futtatnánk rajta, akkor a válaszom egyértelműen az, hogy nincs értelme költeni még egy Apple TV-re is.

Azonban ha szeretnénk mondjuk a telefon képernyője helyett egy nagyobb TV-n nézni a fotóinkat, videóinkat, esetleg a gyereket lekötnénk valamilyen hasznos játékkal, vagy akár a kamerákat kiraknánk a tévé képernyőjére, akkor már megint más a helyzet, mivel csupa hasznos alkalmazás érhető el erre a kis eszközre.

Nézzünk pár példát erre. Az egyik, talán leghasznosabb dolog, főleg ha családos emberek vagyunk, hogy az Apple TV-re bármilyen Apple termékről streamelhetünk tartalmat és tükrözhetjük rá magát a kijelzőt is. Tehát nyaraláson készült fotókat, videókat is kényelmesen kirakhatjuk a nagy képernyőre néhány suhintással. Ezt valljuk be, az Apple jól megcsinálta, és ezen kívül könnyedén indíthatunk prezentációkat is az Apple TV-n, mert manapság már a legtöbb hotelben vagy konferencia teremben rendelkeznek Apple TV-vel és a prezentációnkat kényelmesen kirakhatjuk nagy képernyőre.

Ha már itt tartunk, az Apple TV-t és a HomePodokat is el tudjuk vinni az adott hotelbe, ahol mondjuk 1 vagy 2 hétig nyaralunk és csatlakoztathatjuk az ottani Wi-Fi-re. Kényelmesen nézheti a gyerek a Netflixet a hotelben is, valamint mi sem maradunk le a kedvenc sorozatainkról esténként.

Értelmes játékok az Apple Arcade-ben

Mielőtt ezt a cikket elkezdtem megírni, gondoltam, ránézek az Apple Arcade-re, amiben már több mint 200 játékot játszhatunk egyetlen előfizetéssel, ami csupán 1890Ft, tehát nem pénz ezért. A játékok reklámmentesek, és igen rengeteg minőségi, értelmes játék érhető már el nagyobb képernyőre az Apple TV-n keresztül.

Valószínűleg mi is és a gyerek is jobban élvezi kontrollerrel az adott játékot gyors hardveren, mint a régi iPhone készülékén kis képernyőn. Kifejezetten ajánlom, ha még nem tettétek meg, az Apple Arcade kínálatának (App Store-ban az alsó, 3. fülön találtok meg, vagy az Apple TV-n) újbóli átnézését, mert bizony rengeteg olyan játék van, ami hasznosabb és gondolkodtatóbb, mint a mai, népszerű játékok. Természetesen az Apple Arcade játékai elérhetőek az összes Apple eszközünkre.

Minőségi zenehallgatás az Apple TV-n keresztül

Sokszor ejtettem már szót a Dolby Atmos-ról, a minőségi zenehallgatásról, és az Apple az egyik legnagyobb tartalomszolgáltató, ha Dolby Atmos zenéről van szó. Szó szerint egy másik világba csöppensz ilyenkor, és ha megfelelő hardvered van otthon, például egy Sonos rendszer, akkor az Apple TV-n keresztül lényegesen jobb minőségben hallgathatod a zenét ezeken a hangszórókon, a Dolby Atmos támogatás pedig grátisz.

De ha nincs otthon hangfalad, akkor már egy újabb generációs AirPods-zal is az átlagos ember számára döbbenetes hangzást kaphatunk, lásd: Térbeli hangzás használata az Infuse, Apple TV+, Netflix, YouTube és egyéb appok esetén.

Ezeket a cikkeket olvasd el a Dolby Atmos-ról:

Modern hangsávok és videó sávok támogatása

Az Apple elkötelezett amellett, hogy a modern, streamingre is alkalmas hangsávokat és videósávokat támogassa, mind hardveresen, mind szoftveresen. Tehát a Dolby Vision-t (videó) és Dolby Atmos-t (audió) az Apple TV+ szinte minden filmje és sorozata támogatja már, a Netflixnél és a Disney+-nál ez úgy 80%-ban igaz. Nem kell foglalkoznunk azzal, hogy ezt akkor most tényleg a legjobb minőségben halljuk, vagy nézzük, az Apple tévén bizony abban fogjuk látni, ha a tartalom támogatja.

Ezen kívül természetesen HDR-ben látjuk az iPhone-unkkal felvett felvételeinket és persze az otthoni NAS-ról is lehető legjobb minőségben indíthatjuk el a videókat, például Plex vagy Infuse segítségével.

Okosotthon és kamera rendszer

Amennyiben a HomeKit mellett köteleztük el magunkat, úgy kényelmesen vezérelhetjük akár a tévén is az okosotthonunkat. Leülünk egy film elé és lekapcsolhatjuk a lámpákat a távirányítón keresztül vagy éppen Sirivel, és nem kell a telefont sem elővenni.

tvOS 17

Az ősszel érkező tvOS 17-tel pedig jóval többre is képes lesz az Apple TV-nk és vele együtt a nagy képernyőnk is. Például a FaceTime hívásokat kirakhatjuk majd a tévére, vagy a kedvenc fotóink, vagy különböző elmentett “emlékeink” képernyővédőnként is működhetnek már.

Konklúzió

Az Apple TV tehát egy komoly hardver, amely rengeteg extrát adhat akár egy okos tévé mellé is. Ne csak a streaminget vegyük alapul, amiben az okos tévék valójában meg is állnak, hanem megannyi alkalmazást és egyéb funkciót, mint például az okosotthon vagy a minőségi zenehallgatás. Összességében az is elmondható, hogy az Apple TV szoftvere lényegesen jobb, mint bármilyen tévéjé és persze a távirányító is ehhez igazodik. Számomra az Apple TV 2015 óta nem is kérdés, ahova lehet, magammal is viszem, mert kényelmes a használata.

Neked van Apple TV-d? Ha igen, te mire használod?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for novisz novisz says:

    Csak én nem látom az app-ban a hozzászólásokat?
    Köszi

  2. Avatar for expa expa says:

    mi a JW Broadcasting-ot nézzük rajta csak. Másra egyáltalán nem használom…

  3. A weben sem lehet elérni hiába kattintasz rá. Azt egyedüli mód a Közösség aloldalról vezet.

  4. Avatar for novisz novisz says:

    Akkor azért nem látszanak a hozzászólások az appban, mert a weben senem.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for BoRRoNeo Avatar for novisz Avatar for Szifon Avatar for expa

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for novisz novisz says:

    Csak én nem látom az app-ban a hozzászólásokat?
    Köszi

  2. Avatar for expa expa says:

    mi a JW Broadcasting-ot nézzük rajta csak. Másra egyáltalán nem használom…

  3. A weben sem lehet elérni hiába kattintasz rá. Azt egyedüli mód a Közösség aloldalról vezet.

  4. Avatar for novisz novisz says:

    Akkor azért nem látszanak a hozzászólások az appban, mert a weben senem.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for BoRRoNeo Avatar for novisz Avatar for Szifon Avatar for expa