fbpx Skip to content

Nem először írok a Sonos rendszerekről, legutóbb pont egy éve volt szó a Sonos ARC-ról és persze a Dolby Atmos-ról. Az utóbbi 2-3 évben egyre jobban fejlődnek a streaming szolgáltatók és a legtöbb filmet már Dolby Atmos (hang) és Dolby Vision (kép) minőségben lehet megnézni. Ez igaz a Netflixre, az Apple TV+-ra, és hamarosan érkező Disney+-ra is, valamint az HBO GO Max-ra – utóbbi kettőre a nyár végén számítunk.

Múlt évben egy igencsak részletes cikket írtam arról, hogy mit jelent a Dolby Atmos és Dolby Vision, ennek egy részét most is megemlítem ebben a cikkben, de akit részletesen érdekel, hogy miből derül ki, hogy egy adott film milyen, és mire figyeljünk oda, akkor ezt a cikket érdemes elolvasni. Ebben a bejegyzésben az új Sonos Beam 2-ről fogok beszámolni, amit az ünnepek alatt kaptam kölcsön tesztelésre a Sonos-tól. Azt már előre leszögezem, hogy a még a sztereó HomePod párt is lealázta a Sonos új generációja. Nem véletlenül.

Mi az a Sonos Beam 2?

Ahogy az ARC, úgy a Sonos Beam és Beam 2 is egy soundbar. Ezeket a soundbarokat, legyen szó más márkáról is, általában a TV alá helyezzük és egyértelműen jobb hangot kapunk belőlünk, mint a TV-be épített hangszórókból. Általában egy soundbarban több hangszóró is található, ami nem csak egy adott részre szórja a hangot, hanem oldal irányba is, valamint ugye a hangsávokat is kifejezetten az adott hangszóróra irányítja.

Biztos sokszor fordult elő, hogy egy adott filmben a beszélgetések hangja halk volt, míg a zenéé hangos. Ez legtöbbször azért van, mert az 5.1-et egy sima sztereóra keveri rá a TV, és hát mit ne mondjak, ez nem mindig sikerül. Ezért érdemes dedikált hangszóró rendszert használni a nappaliban, mert az tényleg olyan élményt ad, amit megálmodott a rendező és a vágó.

 

Szóval egyre több film rendelkezik magasabb minőségű, több sávos hanggal, amilyen a Dolby Atmos is. Ez lényegében 5.1 vagy 7.1 lehet, és az Atmos maga egy extra “adat” ami a hangsávok mellett van. Ezt az adatot dedikált rendszer tudja feldolgozni, mint például egy Dolby Atmos-ready TV és egy soundbar, jelen esetben a Sonos Beam 2.

Mi az a Dolby Atmos?

A Dolby Atmos-t azért készítették, hogy természetes hangélményt biztosítson számunkra. A hangok egy pontosan elhelyezett, háromdimenziós térben mozognak, ami azt jelenti, hogy nem kívülről nézzük a videót, hanem olyan, mintha ott lennénk a filmben. Vegyünk példának egy helikopter szimulációt. Dolby Atmos nélkül a surround hangrendszer a helikopter hangját az fejünk fölötti hangszórókra irányítja. A Dolby Atmos-ban azonban a hang nem egy adott hangszóróból szól, hanem a 3D-s tér bizonyos pontja felé tolódik. A hangmérnök meghatározza a mozgó helikopter hangját a megfelelő 3D-s pályán. A Dolby rendszer elég intelligens lesz ahhoz, hogy a hangokat a megfelelő hangszórókra tolja el, ami természetes élményt nyújt. Még a hangsugárzó hangereje, diffúziója és a hangszórókból érkező hang is változik a mozgó objektumhoz képest (ebben az esetben a helikopter), éppúgy, mint a valós életben.

Az, hogy pontosan milyen hangsáv és egyéb hardver szükséges a Dolby Atmos-hoz, ebben a cikkben olvasható el.

Új, fejlett Sonos Beam 2

A Sonos soundbarjai közül Dolby Atmos-ra eddig csak a Sonos ARC volt képes, ami egy sokkal komolyabb árszegmenst képvisel, valamint erőteljesebb, komolyan hardverrel is rendelkezik. A régi Beam egyfajta kistestvére volt az ARC-nak, de összességében ott is régi termékről beszélhetünk, így nem véletlen, hogy a Sonos bemutatta a Beam 2-t, ami sokkal fejlettebb technológiákkal és hardverrel is rendelkezik, akár az ARC-nél is!

Természetesen fizikai mivolta miatt továbbra sem ér fel a nagytestvérhez, de azért már majdnem. Ezt én is tapasztaltam az elmúlt hetekben, hogy hangzásvilágban már csak nagyon nagyon minimálisan van lemaradva az ARC-hoz képest. Rendkívül jó hangszórókat kapott és ezzel részletgazdagabb hangzást is. Ezzel el is érkeztem a cikk eleji spoilerhez is. Önmagában a Sonos Beam 2 jobb hangszóró lett, mint egy sztereó Apple HomePod pár.

Ez egyébként nem is csoda, hiszen a nagy HomePodot az Apple már egy jó ideje elengedte, nem forgalmazza és nem is fejleszti, és ha csak a hardvert nézzük, akkor a Beam 2 újabbal is rendelkezik. Ez a több éves technológia előnyt jelent a Sonos javára, és valljuk be, néhány évente valóban fejlődik annyit egy-egy technológia, hogy érdemes lecserélni.

Miben változott a Sonos Beam 1-hez képest az új generáció:

  • 3D Audio Dolby Atmos hanggal: az élményt nyújtó hangtechnológia a cselekmény középpontjába helyezi a hallgatót, legyen szó a feje felett szálló repülőgépekről, léptek zajáról egy szobában vagy az őt körülvevő zene élvezetéről.
  • Továbbfejlesztett hangzás, azonos méret: a nagyobb átviteli teljesítménynek és az újonnan kifejlesztett hangszórótömbnek köszönhetően a Beam irányítja és lokalizálja a hangot a szobában, így valóban élethű élményt nyújt. A hangszóró mostantól kompatibilis a tévé HDMI eARC-jával is, így kedvenc filmjeit és játékait még nagyobb felbontású hangminőségben élvezheti az új hangformátumok támogatásával.
  • Karcsúbb kialakítás: a frissített, precízen perforált polikarbonát rácsnak köszönhetően a hangszóró nagyszerű hangzást biztosít, és a Sonos Arc-hoz hasonlóan belesimul az otthonokba.
  • Egyszerű, biztonságosabb beállítás: mindössze két kábellel és az új NFC eléréssel a beállítás zökkenőmentes, és percek alatt hallgatható a hangszóró. Csak meg kell nyitnunk a Sonos alkalmazást, követni néhány utasítást, és a telefont a Beamhez érinteni.

Sonos Beam 2 vs. Sonos ARC

Feljebb már feszegettem, hogy miben más az ARC-hoz képest a Beam 2. Ha csak a száraz adatokat nézzük, akkor fele annyi hangszóró van a Beam 2-ben, és oldal irányban egyáltalán nem szórja a hangot a Beam 2. Ezzel szemben az ARC dedikált oldalirányú és felső irányzékú hangszórókat is kapott. A Beam 2-ben 5, a Sonos ARC-ban pedig 11 hangszóró foglal helyet.

Ettől függetlenül a Beam 2 a modernebb technológiának hála a legtöbb háztartásban megállja a helyét, és én is ezt választanám. Egy átlagos nappaliban az ARC túl robosztus, erős, és valahol teljesen felesleges. A Beam 2 pont ideális, és rendkívül részletgazdag hangot nyújt az új generációs hangszórókkal, és arról sem szabad megfeledkezni, hogy a Beam 2 az ARC-hoz hasonlóan megkapta a Trueplay funkciót, mellyel a helyiséghez igazíthatjuk a hangot.

[videopack id=”135688″]https://szifon.com/wp-content/uploads/2022/01/8e297ed3b8d8bf73ee9df733f60313ba0991f383-720p.mov[/videopack]

Ezzel lényegében az iPhone mikrofonját használva igazítja a hangot a szobához, a bútorokhoz és így tovább. Ég és föld a különbség, rendkívül egyedi technológiát birtokol a Sonos, amit használnak is. Szóval ezt mindenképp ajánlott beállítani!

Még nem nagyon esett szó a Sonos Beam 2 hangjáról. Összességében egy rendkívül jó hangzással rendelkező soundbart kapunk, és már önmagában is részletes a hangzás. Nem vagyok oda a soundbarokért, kivéve ha az tényleg magas minőséget képvisel. Szerintem a Sonos Beam 2 önmagában képes hozni a várt minőséget, ami meglepő ebben a szegmensben.

Mozi élmény az otthonodban

Egy ideje már nem szeretek moziba járni, főleg a maszkos megoldás miatt. Kényelmetlen az egész, persze lehet csalni kukoricával, de akkor is mellém ültetnek mást és bizony a Covid alatt elkényelmesedtünk a streaming szolgáltatások mellett is. Manapság már Dolby Atmos-t és Dolby Vision-t is kapunk a Netflixen, tehát ha megvan a megfelelő hardver, akkor mozi élményt kaphatunk!

A Sonosnál a vezeték nélküli technológia segítségével bármennyi hangfalat, mélyládát hozzáköthetünk a rendszerhez. Ez azért is fontos, mert a mozi élményt lényegében fizikai hangfalakkal tudjuk létrehozni. Önmagában a Beam 2 képes az Atmos támogatására, de közel sem fogja azt nyújtani, hogy a hang hátulról érkezzen. “Olyan, mintha” lesz, de az tényleg olyan, “mintha”. Ha tényleg szeretnénk, hogy hátulról is jöjjön a hang, akkor lényegében 2db hátsó hangfalra lesz szükségünk, ami 2db Sonos One SL-t jelent. Ezekkel újra kalibrálva a nappalit, azonnal mozi élményt kapunk, és ez szó szerint az lesz.

A képen egy Sonos ARC látható, ez ne tévesszen meg senkit, hasonlóan működik a Beam 2 is. A hátsó kettő Sonos One SL pedig 360 fokban szórja a hangokat. Ez önmagában már egyfajta mozi élmény, de a Dolby Atmoshoz picit kevés. És itt jön képbe a Trueplay, amivel meghatározzuk a hangfalaknak a szoba kialakítását, felépítését, és így már ideális szögben, erősséggel tudja kezelni a Dolby Atmos-t a rendszerünk! Sajnos ez a szolgáltatás ebben a szegmensben mondhatni egyedi. Nagyon ritkán találkozik az ember olyan szettel, ami képes felmérni a körülötte lévő tárgyakat. Többek között ezért is választottam a Sonos-t.

Sonos alkalmazás és multi room

A Sonos komoly fejlődésen esett át az elmúlt években és az alkalmazásuk az egyik legjobb lett ebben a szegmensben. Olyan kényelmes és egyszerű az egyes hangszórók beállítása, az Atmos rendszer összekapcsolása, hogy azt még egy 5 éves is képes megcsinálni. Például a hangszóró felugrik az appon belül a Bluetooth segítségével, aztán ha több hangszórót adunk hozzá, azonnal felkínálja a párosítást, a sztereót.

Ezután külön beállíthatjuk a mély, magas tartományt, akár eszközönként, én például a mélyládát visszább vettem, mert társasházban lakom. De egy nagyobb nappaliban pedig pont erősíteni kellene rajta, szóval rengeteg beállításunk van. A Sonos rendelkezik éjszakai móddal is, amikor visszább veszi a mélyebb hangokat és felerősíti a párbeszédet, ez is rettentően sokat tud segíteni a családi házakban.

Végezetül, de nem utolsó sorban pedig a zene szolgáltatások tárháza, amit a Sonos támogat. Természetesen minden, szó szerint minden streaming szolgáltatót támogat az Apple Music-tól kezdve a Tidal-on keresztül a Spotify-ig. Házi szervereket is be lehet rájuk kötni, tehát a NAS-ról is le tudja játszani a zenéket különböző protokollon keresztül, így arra sem lehet panasz.

Röviden tehát a Sonos szoftveres megoldása szerintem a lehető legkönnyebb Atmos beállítást és használatot teszi lehetővé egy átlag felhasználó számára, és még a legtöbb zenei szolgáltatást is ismeri, plusz AirPlay 2-vel is rendelkezik, ami hab a tortán!

Apróság, de rendkívül hasznos funkciója a Sonosnak, hogy ha sokat hallgatunk zenét otthon, dedikált rendszerről, akkor a Sonos képes több Apple Music és Spotify fiókot is kezelni. Tehát nem csak a sajátunkat hallgatja az egész család, hanem mindenkinek a listáját be tudja húzni a rendszer. Apróság, de ég és földet jelent a használatban!

Konklúzió

Számomra a Beam 2 az első Sonos soundbar, ami megfelelő ár/értékkel is rendelkezik. Eddig minden cikkben kitértem arra, hogy igen, a Sonos drága, de azért megannyi szolgáltatással és technikai vívmánnyal rendelkezik. A Beam 2 szerintem jól lett árazva, igaz, a 2db One SL-el már picit drágább rendszerről beszélünk, de mégis, ott kapjuk meg magát a mozi élményt. Én összességében rendkívül ajánlom a szettet.

Nagyon szépen köszönjük a Sonos magyarországi forgalmazójának, a Display Me-nek, hogy segítették a tesztünket a fenti termékek kölcsönzésével!

 

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!