fbpx Skip to content

Nem először írok a Sonos rendszerekről, legutóbb pont egy éve volt szó a Sonos ARC-ról és persze a Dolby Atmos-ról. Az utóbbi 2-3 évben egyre jobban fejlődnek a streaming szolgáltatók és a legtöbb filmet már Dolby Atmos (hang) és Dolby Vision (kép) minőségben lehet megnézni. Ez igaz a Netflixre, az Apple TV+-ra, és hamarosan érkező Disney+-ra is, valamint az HBO GO Max-ra – utóbbi kettőre a nyár végén számítunk.

Múlt évben egy igencsak részletes cikket írtam arról, hogy mit jelent a Dolby Atmos és Dolby Vision, ennek egy részét most is megemlítem ebben a cikkben, de akit részletesen érdekel, hogy miből derül ki, hogy egy adott film milyen, és mire figyeljünk oda, akkor ezt a cikket érdemes elolvasni. Ebben a bejegyzésben az új Sonos Beam 2-ről fogok beszámolni, amit az ünnepek alatt kaptam kölcsön tesztelésre a Sonos-tól. Azt már előre leszögezem, hogy a még a sztereó HomePod párt is lealázta a Sonos új generációja. Nem véletlenül.

Mi az a Sonos Beam 2?

Ahogy az ARC, úgy a Sonos Beam és Beam 2 is egy soundbar. Ezeket a soundbarokat, legyen szó más márkáról is, általában a TV alá helyezzük és egyértelműen jobb hangot kapunk belőlünk, mint a TV-be épített hangszórókból. Általában egy soundbarban több hangszóró is található, ami nem csak egy adott részre szórja a hangot, hanem oldal irányba is, valamint ugye a hangsávokat is kifejezetten az adott hangszóróra irányítja.

Biztos sokszor fordult elő, hogy egy adott filmben a beszélgetések hangja halk volt, míg a zenéé hangos. Ez legtöbbször azért van, mert az 5.1-et egy sima sztereóra keveri rá a TV, és hát mit ne mondjak, ez nem mindig sikerül. Ezért érdemes dedikált hangszóró rendszert használni a nappaliban, mert az tényleg olyan élményt ad, amit megálmodott a rendező és a vágó.

 

Szóval egyre több film rendelkezik magasabb minőségű, több sávos hanggal, amilyen a Dolby Atmos is. Ez lényegében 5.1 vagy 7.1 lehet, és az Atmos maga egy extra “adat” ami a hangsávok mellett van. Ezt az adatot dedikált rendszer tudja feldolgozni, mint például egy Dolby Atmos-ready TV és egy soundbar, jelen esetben a Sonos Beam 2.

Mi az a Dolby Atmos?

A Dolby Atmos-t azért készítették, hogy természetes hangélményt biztosítson számunkra. A hangok egy pontosan elhelyezett, háromdimenziós térben mozognak, ami azt jelenti, hogy nem kívülről nézzük a videót, hanem olyan, mintha ott lennénk a filmben. Vegyünk példának egy helikopter szimulációt. Dolby Atmos nélkül a surround hangrendszer a helikopter hangját az fejünk fölötti hangszórókra irányítja. A Dolby Atmos-ban azonban a hang nem egy adott hangszóróból szól, hanem a 3D-s tér bizonyos pontja felé tolódik. A hangmérnök meghatározza a mozgó helikopter hangját a megfelelő 3D-s pályán. A Dolby rendszer elég intelligens lesz ahhoz, hogy a hangokat a megfelelő hangszórókra tolja el, ami természetes élményt nyújt. Még a hangsugárzó hangereje, diffúziója és a hangszórókból érkező hang is változik a mozgó objektumhoz képest (ebben az esetben a helikopter), éppúgy, mint a valós életben.

Az, hogy pontosan milyen hangsáv és egyéb hardver szükséges a Dolby Atmos-hoz, ebben a cikkben olvasható el.

Új, fejlett Sonos Beam 2

A Sonos soundbarjai közül Dolby Atmos-ra eddig csak a Sonos ARC volt képes, ami egy sokkal komolyabb árszegmenst képvisel, valamint erőteljesebb, komolyan hardverrel is rendelkezik. A régi Beam egyfajta kistestvére volt az ARC-nak, de összességében ott is régi termékről beszélhetünk, így nem véletlen, hogy a Sonos bemutatta a Beam 2-t, ami sokkal fejlettebb technológiákkal és hardverrel is rendelkezik, akár az ARC-nél is!

Természetesen fizikai mivolta miatt továbbra sem ér fel a nagytestvérhez, de azért már majdnem. Ezt én is tapasztaltam az elmúlt hetekben, hogy hangzásvilágban már csak nagyon nagyon minimálisan van lemaradva az ARC-hoz képest. Rendkívül jó hangszórókat kapott és ezzel részletgazdagabb hangzást is. Ezzel el is érkeztem a cikk eleji spoilerhez is. Önmagában a Sonos Beam 2 jobb hangszóró lett, mint egy sztereó Apple HomePod pár.

Ez egyébként nem is csoda, hiszen a nagy HomePodot az Apple már egy jó ideje elengedte, nem forgalmazza és nem is fejleszti, és ha csak a hardvert nézzük, akkor a Beam 2 újabbal is rendelkezik. Ez a több éves technológia előnyt jelent a Sonos javára, és valljuk be, néhány évente valóban fejlődik annyit egy-egy technológia, hogy érdemes lecserélni.

Miben változott a Sonos Beam 1-hez képest az új generáció:

  • 3D Audio Dolby Atmos hanggal: az élményt nyújtó hangtechnológia a cselekmény középpontjába helyezi a hallgatót, legyen szó a feje felett szálló repülőgépekről, léptek zajáról egy szobában vagy az őt körülvevő zene élvezetéről.
  • Továbbfejlesztett hangzás, azonos méret: a nagyobb átviteli teljesítménynek és az újonnan kifejlesztett hangszórótömbnek köszönhetően a Beam irányítja és lokalizálja a hangot a szobában, így valóban élethű élményt nyújt. A hangszóró mostantól kompatibilis a tévé HDMI eARC-jával is, így kedvenc filmjeit és játékait még nagyobb felbontású hangminőségben élvezheti az új hangformátumok támogatásával.
  • Karcsúbb kialakítás: a frissített, precízen perforált polikarbonát rácsnak köszönhetően a hangszóró nagyszerű hangzást biztosít, és a Sonos Arc-hoz hasonlóan belesimul az otthonokba.
  • Egyszerű, biztonságosabb beállítás: mindössze két kábellel és az új NFC eléréssel a beállítás zökkenőmentes, és percek alatt hallgatható a hangszóró. Csak meg kell nyitnunk a Sonos alkalmazást, követni néhány utasítást, és a telefont a Beamhez érinteni.

Sonos Beam 2 vs. Sonos ARC

Feljebb már feszegettem, hogy miben más az ARC-hoz képest a Beam 2. Ha csak a száraz adatokat nézzük, akkor fele annyi hangszóró van a Beam 2-ben, és oldal irányban egyáltalán nem szórja a hangot a Beam 2. Ezzel szemben az ARC dedikált oldalirányú és felső irányzékú hangszórókat is kapott. A Beam 2-ben 5, a Sonos ARC-ban pedig 11 hangszóró foglal helyet.

Ettől függetlenül a Beam 2 a modernebb technológiának hála a legtöbb háztartásban megállja a helyét, és én is ezt választanám. Egy átlagos nappaliban az ARC túl robosztus, erős, és valahol teljesen felesleges. A Beam 2 pont ideális, és rendkívül részletgazdag hangot nyújt az új generációs hangszórókkal, és arról sem szabad megfeledkezni, hogy a Beam 2 az ARC-hoz hasonlóan megkapta a Trueplay funkciót, mellyel a helyiséghez igazíthatjuk a hangot.

[videopack id=”135688″]https://szifon.com/wp-content/uploads/2022/01/8e297ed3b8d8bf73ee9df733f60313ba0991f383-720p.mov[/videopack]

Ezzel lényegében az iPhone mikrofonját használva igazítja a hangot a szobához, a bútorokhoz és így tovább. Ég és föld a különbség, rendkívül egyedi technológiát birtokol a Sonos, amit használnak is. Szóval ezt mindenképp ajánlott beállítani!

Még nem nagyon esett szó a Sonos Beam 2 hangjáról. Összességében egy rendkívül jó hangzással rendelkező soundbart kapunk, és már önmagában is részletes a hangzás. Nem vagyok oda a soundbarokért, kivéve ha az tényleg magas minőséget képvisel. Szerintem a Sonos Beam 2 önmagában képes hozni a várt minőséget, ami meglepő ebben a szegmensben.

Mozi élmény az otthonodban

Egy ideje már nem szeretek moziba járni, főleg a maszkos megoldás miatt. Kényelmetlen az egész, persze lehet csalni kukoricával, de akkor is mellém ültetnek mást és bizony a Covid alatt elkényelmesedtünk a streaming szolgáltatások mellett is. Manapság már Dolby Atmos-t és Dolby Vision-t is kapunk a Netflixen, tehát ha megvan a megfelelő hardver, akkor mozi élményt kaphatunk!

A Sonosnál a vezeték nélküli technológia segítségével bármennyi hangfalat, mélyládát hozzáköthetünk a rendszerhez. Ez azért is fontos, mert a mozi élményt lényegében fizikai hangfalakkal tudjuk létrehozni. Önmagában a Beam 2 képes az Atmos támogatására, de közel sem fogja azt nyújtani, hogy a hang hátulról érkezzen. “Olyan, mintha” lesz, de az tényleg olyan, “mintha”. Ha tényleg szeretnénk, hogy hátulról is jöjjön a hang, akkor lényegében 2db hátsó hangfalra lesz szükségünk, ami 2db Sonos One SL-t jelent. Ezekkel újra kalibrálva a nappalit, azonnal mozi élményt kapunk, és ez szó szerint az lesz.

A képen egy Sonos ARC látható, ez ne tévesszen meg senkit, hasonlóan működik a Beam 2 is. A hátsó kettő Sonos One SL pedig 360 fokban szórja a hangokat. Ez önmagában már egyfajta mozi élmény, de a Dolby Atmoshoz picit kevés. És itt jön képbe a Trueplay, amivel meghatározzuk a hangfalaknak a szoba kialakítását, felépítését, és így már ideális szögben, erősséggel tudja kezelni a Dolby Atmos-t a rendszerünk! Sajnos ez a szolgáltatás ebben a szegmensben mondhatni egyedi. Nagyon ritkán találkozik az ember olyan szettel, ami képes felmérni a körülötte lévő tárgyakat. Többek között ezért is választottam a Sonos-t.

Sonos alkalmazás és multi room

A Sonos komoly fejlődésen esett át az elmúlt években és az alkalmazásuk az egyik legjobb lett ebben a szegmensben. Olyan kényelmes és egyszerű az egyes hangszórók beállítása, az Atmos rendszer összekapcsolása, hogy azt még egy 5 éves is képes megcsinálni. Például a hangszóró felugrik az appon belül a Bluetooth segítségével, aztán ha több hangszórót adunk hozzá, azonnal felkínálja a párosítást, a sztereót.

Ezután külön beállíthatjuk a mély, magas tartományt, akár eszközönként, én például a mélyládát visszább vettem, mert társasházban lakom. De egy nagyobb nappaliban pedig pont erősíteni kellene rajta, szóval rengeteg beállításunk van. A Sonos rendelkezik éjszakai móddal is, amikor visszább veszi a mélyebb hangokat és felerősíti a párbeszédet, ez is rettentően sokat tud segíteni a családi házakban.

Végezetül, de nem utolsó sorban pedig a zene szolgáltatások tárháza, amit a Sonos támogat. Természetesen minden, szó szerint minden streaming szolgáltatót támogat az Apple Music-tól kezdve a Tidal-on keresztül a Spotify-ig. Házi szervereket is be lehet rájuk kötni, tehát a NAS-ról is le tudja játszani a zenéket különböző protokollon keresztül, így arra sem lehet panasz.

Röviden tehát a Sonos szoftveres megoldása szerintem a lehető legkönnyebb Atmos beállítást és használatot teszi lehetővé egy átlag felhasználó számára, és még a legtöbb zenei szolgáltatást is ismeri, plusz AirPlay 2-vel is rendelkezik, ami hab a tortán!

Apróság, de rendkívül hasznos funkciója a Sonosnak, hogy ha sokat hallgatunk zenét otthon, dedikált rendszerről, akkor a Sonos képes több Apple Music és Spotify fiókot is kezelni. Tehát nem csak a sajátunkat hallgatja az egész család, hanem mindenkinek a listáját be tudja húzni a rendszer. Apróság, de ég és földet jelent a használatban!

Konklúzió

Számomra a Beam 2 az első Sonos soundbar, ami megfelelő ár/értékkel is rendelkezik. Eddig minden cikkben kitértem arra, hogy igen, a Sonos drága, de azért megannyi szolgáltatással és technikai vívmánnyal rendelkezik. A Beam 2 szerintem jól lett árazva, igaz, a 2db One SL-el már picit drágább rendszerről beszélünk, de mégis, ott kapjuk meg magát a mozi élményt. Én összességében rendkívül ajánlom a szettet.

Nagyon szépen köszönjük a Sonos magyarországi forgalmazójának, a Display Me-nek, hogy segítették a tesztünket a fenti termékek kölcsönzésével!

 

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Az HBO Max március 8-án indul itthon. :slight_smile:

  2. Jogos azóta kiderült, a cikket még múlthéten írtam :smiley:

  3. De hogy a témához is hozzászóljak, egy kis Sonos Roammal léptem be év végén ebbe a márkába, amilyen pici olyan jól szól. :smiley: Ez a Beam pontosan milyen magas és milyen széles? Csak azért, mert jelenleg nem nagyon van helyem a TV előtt, arra gondoltam, hogy fel kéne már szerelni a falra és akkor simán vennék elé egy ilyet. :smiley:

  4. Köszi a cikket! Én egy első generációs Beamet nyüstölök két éve, és épp vacilláltam, hogy érdemes-e upgradelni az Arcra, vagy beérjem egy második generációs Beammel.

    Egy kérdésem lenne az Atmossal kapcsolatban, nem igazán találtam erről infót sehol. Akkor is megkapjuk a megfelelő térhangzást, ha a kanapé a falra van rátolva , és nem a nappali közepén helyezkedik el?

    Mindenképp beruházok kettő Onera és egy 2. generációs Beamre vagy Arcra, csak jó lenne tudni, mire számítsak.

  5. Szóval bőven elég a Beam 2! Én végül az ARC helyett döntöttem a Beam 2 mellett. Szerintem bőven elegendő. Nyilván a 2 picit hangfalat vagy tedd fel a falra a kanapé mögé vagy a kanapé mellé tedd le kb kanapé magasságba.

    A lényeg hogy utána optimalizáld a hangot a TruePlay-jel és megfelelő lesz már a hangzás is. Szerintem tökéletes döntést hoztál. :slight_smile:

  6. Sokáig gondolkoztam, hogy megvegyem. Végül azért nem vettem meg, mert ezek a hang rudak sajnos sub nélkül nem sokat érnek. Na most ehhez ca280.000 HUF a sub.

  7. Igen, itt a Sub tényleg drága, elfogadom. Ahogy látod a cikk nem is tért ki rá, többek között azért, mert ez a cucc leginkább kis lakásba való, nem nagy nappalis családi házba. Oda az ARC + SUB-ot kell megvenni, a társasházban pedig egy SUB nem való. Egyébként elég mélye van ennek is a 3 hangfallal ugye Beam 2 + 2db SL, de tény a SUB azért nyújthat még extrát és rohadt drága. Remélem lesz belőle olcsóbb, mivel ugye ha most megvesszük a szettet akkor későbbiekben simán hozzáadható az olcsóbb SUB.

  8. Avatar for Borny Borny says:

    Sziasztok .
    Az első képen annak az órának mi a neve?? Honnan lehet olyat rendelni??
    Előre is köszi a választ

  9. Sziasztok
    Van ötlet max 60 centi széles soundbar-ra ami jól is szól?
    A TV állványa sajnos nagyon alacsony ezert nem opcio elé rakni, kitakarna a képből pár centit.
    Alatta a szekreny elosztás pedig 3x60cm.
    Most TV + JBL Xtreme2-vel nézem de néha csúszik a hang a JBLen, meg azért a tul sok mély sem mindig optimális filmekhez.

  10. Teufel Cinebar One esetleg?

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for vkleszken Avatar for Czo Avatar for krisztiander Avatar for batomika Avatar for Szifon Avatar for Borny Avatar for Dr_Lecter Avatar for 83miki83 Avatar for SzifonAdmin

Népszerű hozzászólások

  1. Az HBO Max március 8-án indul itthon. :slight_smile:

  2. Jogos azóta kiderült, a cikket még múlthéten írtam :smiley:

  3. De hogy a témához is hozzászóljak, egy kis Sonos Roammal léptem be év végén ebbe a márkába, amilyen pici olyan jól szól. :smiley: Ez a Beam pontosan milyen magas és milyen széles? Csak azért, mert jelenleg nem nagyon van helyem a TV előtt, arra gondoltam, hogy fel kéne már szerelni a falra és akkor simán vennék elé egy ilyet. :smiley:

  4. Köszi a cikket! Én egy első generációs Beamet nyüstölök két éve, és épp vacilláltam, hogy érdemes-e upgradelni az Arcra, vagy beérjem egy második generációs Beammel.

    Egy kérdésem lenne az Atmossal kapcsolatban, nem igazán találtam erről infót sehol. Akkor is megkapjuk a megfelelő térhangzást, ha a kanapé a falra van rátolva , és nem a nappali közepén helyezkedik el?

    Mindenképp beruházok kettő Onera és egy 2. generációs Beamre vagy Arcra, csak jó lenne tudni, mire számítsak.

  5. Szóval bőven elég a Beam 2! Én végül az ARC helyett döntöttem a Beam 2 mellett. Szerintem bőven elegendő. Nyilván a 2 picit hangfalat vagy tedd fel a falra a kanapé mögé vagy a kanapé mellé tedd le kb kanapé magasságba.

    A lényeg hogy utána optimalizáld a hangot a TruePlay-jel és megfelelő lesz már a hangzás is. Szerintem tökéletes döntést hoztál. :slight_smile:

  6. Sokáig gondolkoztam, hogy megvegyem. Végül azért nem vettem meg, mert ezek a hang rudak sajnos sub nélkül nem sokat érnek. Na most ehhez ca280.000 HUF a sub.

  7. Igen, itt a Sub tényleg drága, elfogadom. Ahogy látod a cikk nem is tért ki rá, többek között azért, mert ez a cucc leginkább kis lakásba való, nem nagy nappalis családi házba. Oda az ARC + SUB-ot kell megvenni, a társasházban pedig egy SUB nem való. Egyébként elég mélye van ennek is a 3 hangfallal ugye Beam 2 + 2db SL, de tény a SUB azért nyújthat még extrát és rohadt drága. Remélem lesz belőle olcsóbb, mivel ugye ha most megvesszük a szettet akkor későbbiekben simán hozzáadható az olcsóbb SUB.

  8. Avatar for Borny Borny says:

    Sziasztok .
    Az első képen annak az órának mi a neve?? Honnan lehet olyat rendelni??
    Előre is köszi a választ

  9. Sziasztok
    Van ötlet max 60 centi széles soundbar-ra ami jól is szól?
    A TV állványa sajnos nagyon alacsony ezert nem opcio elé rakni, kitakarna a képből pár centit.
    Alatta a szekreny elosztás pedig 3x60cm.
    Most TV + JBL Xtreme2-vel nézem de néha csúszik a hang a JBLen, meg azért a tul sok mély sem mindig optimális filmekhez.

  10. Teufel Cinebar One esetleg?

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for vkleszken Avatar for Czo Avatar for krisztiander Avatar for batomika Avatar for Szifon Avatar for Borny Avatar for Dr_Lecter Avatar for 83miki83 Avatar for SzifonAdmin