fbpx Skip to content

Még november végén teszteltük a HomePod Dolby Atmos funkcióját, és már akkor gondolkoztam azon, hogy milyen lehet az Atmos hangzás egy dedikált hangszóró szettel. A Display Me, akik a Sonos-t forgalmazzák hazánkban a cikk után felkeresett minket, és segítségükkel több hete tesztelem a Sonos ARC Soundbar szettjét, ami plusz 2db hátsó hangszóróból és egy mélyládából vagyis SUB-ból áll.

Sonos arc teszt és vélemény

Őszintén megvallva a soundbarokról eddig nem sok jót gondoltam. Volt korábban nálam egy-egy példány, de mindig az az érzésem volt, hogy ezeknél egy sztereó hangszóró szett jóval többet nyújthat. Természetesen ez jó pár éve volt, és akkor még nem beszélhettünk 5.1-ről, 7.1-ről, Atmos rendszerről, így időszerű volt, hogy 2020-ban újra megnézzem, mi a helyzet ezen a téren és kipróbáljam ezt az élmény. Elöljáróban: ledöbbentem, mennyit fejlődött ez a technológia – cserébe meg kell fizetni.

Mielőtt belemennék az Atmos hangzásba és persze a Sonos rendszerbe, röviden ismét kitérnék arra, mi az a Dolby Atmos és a Dolby Vision. Összesen két Dolby-t “különböztetünk meg”. Az első Dolby a Vision, amiről már írtam az iPhone 12 Pro cikkemben. Ott próbáltuk ki először, hogy milyen is a Dolby Vision, ami tulajdonképpen a videós Dolby, a HDR videó egy új generációja. Érdemes elolvasni a cikkben lévő Dolby Vision leírást, plusz letölteni a videókat, ha Dolby Vision támogatással rendelkező TV-nk van, és megnézni rajta, milyen is a nyers Dolby Vision iPhone felvétel.

A Dolby Atmos tulajdonképpen a Dolby hanggal kapcsolatos fejlesztése. Ez konyhanyelvre lefordítva virtuális 3D-s hangzást tesz lehetővé. Azért virtuális, mert a hangfalat nem kell fizikálisan lerakni magunk mögé, oldalra, felülre és így tovább, hanem szoftveresen oda irányítja a hangot, ahonnan annak érkeznie kéne. Ezért nevezzük mozi élménynek.

(Forrás)

Sonos ARC Soundbar avagy az Atmos alapja

Természetesen ahány márka, annyi féle soundbar közül választhatunk. Mi most a 2020 közepén debütáló Sonos ARC Soundbart teszteltük, ami lényegében az egyik legmodernebb soundbar jelenleg, és ezzel együtt megvan az előnye és hátránya is. Első körben érdemes leszögezni, hogy a Sonos rendszer vezeték nélkül működik és számomra például ez egy fontos szempont volt. Ha nem csak a soundbart használjuk az Atmos-hoz (már pedig nem csak azt fogjuk), akkor még három különböző Sonos terméket kell hozzáadni a mozi élményhez és ezeket bizony vezeték nélkül érdemes megtenni, mert a hátunk mögé viszonylag nehezen vezetünk 1-1 hangfal kábelt, plusz a mélyláda is rendkívül érzékeny arra, hogy fára, dobozba, kőre vagy adott esetben szőnyegre rakjuk. Tehát kell ez a vezeték nélküliség, amit a Sonos támogat.

Ezzel együtt azonban a 2020-as modern elgondolásnak lett egy hátránya is, mégpedig az, hogy egyetlen HDMI-csatlakozót kapunk (Etherneten kívül). Nincs rajta line-in, tehát jack, nincs rajta optikai bemenet és így tovább… Egyetlen HDMI eARC/ARC (erről később mesélek) csatlakoztatást kapott, amivel picit bezárva érezhetjük magunkat, de ne siessünk annyira előre.

Mivel a Sonos ARC Wi-Fi-képes, ezért végeredményben bármilyen eszközről kirakhatjuk az AirPlay segítségével a hangot. Sőt, a Sonos AirPlay 2-t is támogatja, ami azt jelenti, hogy az Apple rendszerében is képes a Multiroom szolgáltatásra, és mellette az Otthon alkalmazásban is megjelenik. Utóbbi azért is fontos, mert így akár reggeli rutinokat is indíthatunk rá, például ha belépünk 6:00 és 07:00 között, akkor felkapcsolódik a villany és elindítja a kedvenc reggeli lejátszási listánkat.

Sonos alkalmazás

Ezzel el is érkeztünk a Sonos alkalmazáshoz, és ebbe szeretnék kicsit részletesebben belemenni, mielőtt egyáltalán a Dolby Atmos rendszert bemutatom. A Sonos brutális fejlődésen esett át az elmúlt években és az alkalmazásuk az egyik legjobb lett ebben a szegmensben. Olyan kényelmes és egyszerű az egyes hangszórók beállítása, az Atmos rendszer összekapcsolása, hogy azt még egy 5 éves is képes megcsinálni. Például a hangszóró felugrik az appon belül a Bluetooth segítségével, aztán ha több hangszórót adunk hozzá, azonnal felkínálja a párosítást, a sztereót.

Sonos Soundbar setup

Olyan apróságokra is kitér az app (ami számomra picit hihetetlen volt), hogy a hangszóró hol helyezkedik el, a tévével szemben állunk vagy háttal, hogy nézzük a bal vagy vagy oldalt ugye. Jóformán nem tudunk hibázni, és utána rendkívül sok lehetőségünk van finomhangolni. Ez lényében a TruePlay segítségével történik, mellyel optimalizálhatjuk a hangszórót a szoba adottságaihoz, ami tényleg jelentős javulást tud hozni, ha a körülmények nem optimálisak.

Ezután külön beállíthatjuk a mély, magas tartományt, akár eszközönként, én például a mélyládát visszább vettem, mert társasházban lakom. De egy nagyobb nappaliban pedig pont erősíteni kellene rajta, szóval rengeteg beállításunk van. A Sonos rendelkezik éjszakai móddal is, amikor visszább veszi a mélyebb hangokat és felerősíti a párbeszédet, ez is rettentően sokat tud segíteni a családi házakban.

Végezetül, de nem utolsó sorban pedig a zene szolgáltatások tárháza, amit a Sonos támogat. Természetesen minden, szó szerint minden streaming szolgáltatót támogat az Apple Music-tól kezdve a Tidal-on keresztül a Spotify-ig. Házi szervereket is be lehet rájuk kötni, tehát a NAS-ról is le tudja játszani a zenéket különböző protokollon keresztül, így arra sem lehet panasz.

Röviden tehát a Sonos szoftveres megoldása szerintem a lehető legkönnyebb Atmos beállítást és használatot teszi lehetővé egy átlag felhasználó számára, és még a legtöbb zenei szolgáltatást is ismeri, plusz AirPlay 2-vel is rendelkezik, ami hab a tortán!

Dolby Atmos hang – mi kell hozzá?

Mielőtt rátérnék, hogy milyen is a hangja a Sonos rendszernek, lássuk, hogy mi kell az Atmos hanghoz, mert sajnos nem olyan egyszerű, mint azt az ember gondolná. Az, hogy az Apple bravúrosan elérhetővé tette a Dolby Atmos hangot egy frissítéssel, az konkrétan kisebb csoda, mert rengeteg dolog szükséges hozzá.

Először is meg kell értenünk azt, hogy milyen hangsáv kell ahhoz, hogy Dolby Atmos hang kijöjjön a Sonos-ból.

Ez lehet:

 • Dolby True HD
 • Dolby Digital+

Míg a Dolby Ture HD effektíve a veszteségmentes hang és kizárólag a Blu-ray 4K-s filmeken elérhető, addig a Dolby Digital+ már jóval több helyen megtalálható. Ezek lényegében az 5.1-nél több hangsávot tartalmaznak, például 7.1, és rendelkeznek olyan adatokkal, amiket a Sonos rendszer fel tud használni a Dolby Atmos 3D-s hangzás megjelenítéséhez. Tehát konyhanyelven az Atmos lényegében nem egy hangsáv, hanem egyfajta adat, amit felhasznál a rendszer a fent említett hangsávoknál.

A probléma ott kezdődik, hogy a fenti két hangsávhoz nem elég sem a Bluetooth, sem az optikai csatlakozás. Kizárólag újabb generációs HDMI ARC, vagy még újabb generációs HDMI eARC csatlakozás szükséges (Enchanted ARC). Míg a sima HDMI ARC-n a Dolby Digital+ megy át, TV-től függően, addig az eARC-s HDMI már képes lejátszani a Dolby True HD-t, ami a lehető legjobb hangzás és veszteségmentes. Persze mivel utóbbi leginkább csak 4K Blu-ray filmeken található meg, így viszonylag kevesebbet találkozunk vele.

Ezen felül érdemes megjegyezni még azt, hogy magát a hangsávot is támogatnia kell a lejátszó szoftvernek, így lényegében négy összetevőből lehet kihozni azt, hogy Dolby Atmos hangot kapjunk:

 • TV, ami rendelkezik HDMI ARC-vel, vagy HDMI eARC-vel
 • Lejátszó alkalmazás, ami támogatja a Dolby True HD-t, vagy Dolby Digital+-t
 • Atmos rendszer, amin hallható a fenti hangsávok egyike
 • A film rendelkezzen a fenti sávokkal, és Dolby Atmos metaadatokkal

Bármelyik hiánya esetén nem kapunk Dolby Atmos-t, kizárólag 5.1-et vagy rosszabb hangzást. Nézzünk erre egy konkrét példát. Amennyiben vásároltunk régebben egy 4K-s TV-t, és van hozzá egy 4K-s Apple TV, ami ugye rendelkezik a lejátszáshoz szükséges szoftveres megoldással (tehát le tudja játszani a hangsávokat például az Infuse-zal), akkor meg kell néznünk, hogy a TV-nk bármelyik portja HDMI ARC-s-e, és ha igen, akkor nyertünk, ha nem, akkor lényegében buktuk az Atmos-t, mert nincs rajta olyan csatlakozó, ami átengedné a Dolby Digital+-t.

Ezzel nagyon sokan nincsenek tisztában, csak bedugják valamelyik HDMI-re, vagy csak szimplán nem figyelnek oda, régebbi a TV-jük. Ezen kívül olyan alkalmazással próbálják lejátszani, ami csak 5.1-re képes, tehát ugyan van olyan hangsávunk, de végül felhasználói hiba, hogy nem tudja az app lejátszani azt, és így megint nincs Dolby Atmos hangzásunk. A fenti három összetevő kell ahhoz, hogy ez működjön!

Ehhez képest tényleg csoda, ahogy az Apple megoldotta azt, hogy elindítjuk a Dolby Atmos filmet és lényegében a HomePodokból már szól is a Dolby Atmos hang. Valószínűleg ezért kapott a HomePod tvOS szoftvert ?, mert így jóformán azon is egy Apple TV fut, hogy le tudja játszani a magas felbontású hangot, szinkronba hozza a TV-vel és átküldje vezeték nélkül!

El is érkeztünk az utolsó dologhoz a hangzás előtt, amiről érdemes még szót ejteni, az pedig az adott film, van-e rajta Dolby Digital Atmos hang, illetve két hangsáv. Nyilván ezt a streaming szolgáltatók rendkívül megkönnyítették azzal, hogy lényegében a képernyőn láthatjuk, hogy az adott film rendelkezik-e Dolby Atmos hanggal, így a 4 problémából rögtön kettőt, a lejátszót és hangsávot kilőhetjük. Ezzel együtt azonban a streaming mindig kevesebb bitrátával rendelkezik, mint mondjuk egy Blu-ray lemezen lévő hangsáv, de ebbe most már ne menjünk mélyebben bele.

Sajnos a Dolby Atmos hang a streaming szférában rendkívül elenyésző, jóformán kizárólag az újabb filmeknél található meg. Például a Insterstellar a Netflixen csak 5.1-es hanggal rendelkezik, míg a 6underground, ami lényegében meg sem közelíti az Interstellart, Dolby Atmos-szal. Ezzel jelenleg együtt kell élni, tehát 10-ből csak 3 filmnél kapunk ilyen hangot és az sem lesz kultikus film, amit újra néznénk ezzel a szuper hangzással. Természetesen ez folyamatosan fejlődik, mivel csak rá kell húzni egy Atmos metaadatot az amúgy is 7.1-gyes hanggal rendelkező filmekre.

(Szerencsés esetben 5.1-es magyar hangot is kapunk egy filmhez, de Atmos csak az eredeti hang esetén várható)

A fenti 10/3-as számot pedig jóformán 0-ra redukáljuk, ha magyar szinkronos filmet szeretnénk lejátszani, mert itt aztán végkép nem találunk Dolby Atmos hangot, maximum 5.1-et, ami azért nem ugyanaz.

Dolby Atmos vagy Dolby Digital 5.1?

Az egy jogos érv, hogy egy filmet lehetőség szerint ne magyar szinkronnal akarjunk nézni, mivel azzal csak elvesztjük a film valódi értékét (kivéve persze ha ugye épp egy magyar filmről van szó). A színészi játék természetesen a színész hangjától is függ és persze az eredeti hangosítás is egy nagyon fontos szempont, de én nyilván nem vagyok hangmérnök. Ettől függetlenül egyetértek a fenti mondattal, inkább nézzünk meg egy külföldi hanggal rendelkező filmet az eredeti hangsávval és magyar felirattal, mintsem szinkronnal. Persze vannak olyan helyzetek, amikor a szinkron is megfelelő, például a családdal, gyerekekkel kényelmesebb magyar szinkronnal nézni valamit, és akkor itt jön a kérdés, hogy ha jóformán nincs is magyar nyelvű Atmos hang, érdemes-e ezt a rendszert megvenni az 5.1-es hangsávokhoz?

Igen, mert bár az 5.1 nem adja meg azt az élményt, mint az Atmos, de azért ég és föld a különbség a TV hangszórója, vagy egy sztereó hang és 5.1 között. Én úgy gondolom, az 5.1 egyfajta alternatíva, ami ha jól csináltak, képes elérni az “Atmos minőséget” és ezzel együtt megkaphatjuk a mozis élményt is. Az 5.1 pedig szinte minden filmnél elérhető már manapság az angol vagy magyar hangsávnál, és utóbbi is viszonylag sokszor elérhető már.

Tehát bárhonnan is szerezzük be a hőn áhított filmünket, mindig ellenőrizzük, hogy milyen hangsávot tartalmaz, tényleg kihasználja-e az otthonunkban elérhető Dolby Atmos rendszert.

Milyen a Sonos Dolby Atmos hangzása?

El is érkeztünk a hangzáshoz, ami egy sarkalatos pont, mert ugye amiatt vásárolunk egy rendszert, hogy megkapjuk azt az élményt, amit egy moziban. Azt már most rögtön érdemes leszögezni, hogy a fizikai hangfalakat nem lehet kiválni virtuális hangzással. Én ezt “fake Atmos”-nak hívom. Mondhatjuk azt, hogy minden, ami nem 7.1, tehát 7 hangszóró és 1 mélyláda, az “fake Atmos”, mivel csak virtuálisan teszi oda a hangot, tenné, teheti, lehet, hogy onnan halljuk… De ez sok mindentől függ, elhelyezkedés, helyszín, távolság, fal kialakítás, mekkora a nappali és így tovább.

Röviden tehát, minél több hangfalunk van, annál jobb élményt fogunk kapni. Tehát 1db Dolby Atmos Soundbar, legyen az bármilyen márka, nem fog olyan hangzást adni, mint 7db fizikai hangfal. Ez mondjuk elég egyértelmű. Ettől függetlenül a Sonos mégis elérte azt, hogy az ARC Soundbarja elszórja a hangot előttünk.

Azért előttünk, mert be lehet mondani, hogy mögöttünk is megszólal, és visszaveri a hangot a fal, és ez talán egy átlag ember számára úgy is tűnik, azért egy Hi-Fi-sta tudja, hogy a hang csak úgy van képezve. Azonban tényleg úgy tűnik, mintha hátulról szólna, vagy éppen oldalról. Többségében egyébként oldal irányban képes elszórni a hangot a Sonos ARC Soundbar önmagában, tehát arra, amire hivatott, azt megteszi, de azért rettentően függ az adott helyiségtől a hangzás.

https://www.youtube.com/watch?v=8QgJHUy93T0

Érdemes megjegyezni a Sonos technológiáját, a TruePlay-t, amely lényegében feltérképezi a szobát, és ez alapján optimalizálja a hangot. Ezzel valóban javítani lehet a hang teljesítményén, én legalább 2x jobbat hoztam ki, tehát ezt érdemes megcsinálni. Na de mi történik, ha még két vezeték nélküli hangfalat mögénk rakunk, és ezt megfejeljük egy mélyládával is?

Na itt már egészen más a képlet, mivel fizikailag is képes a Sonos hátulról küldeni a hangot, tehát a Soundbar szemből és oldalról sugározza a hangot, hátulról pedig még két kis hangszóró segít, valamint az oldalsó hangokba ők is beleszólnak. Ezzel már egészen érdekes mozis élményt kapunk, ami szerintem minden nappaliban kötelező.

A Sonos ezzel a szettel tette le a vezeték nélküli mozis élményt a nappaliba, amit megfejelt a fenti szoftveres megoldással az AirPlay 2-vel. Rengeteg filmet, főként Netflixet teszteltünk a rendszerrel, és azt kell mondjam, remekül helytállt a nappaliban. Úgy gondolom, önmagában a Soundbar csak akkor elég, ha csak simán filmezünk és kell valami erősebb hang oda, de ha már a mozis élményt akarjuk, akkor a teljes szett kell. A teljes szettel azonban nem lesz problémánk, talán a mélyláda még hiányozhat, bár azt még szoftveresen tudjuk javítani, de hátsó két hangfal szó szerint kötelező. Egyébként az egész rendszert külön zenehallgatásra is használhatjuk, tehát nem lehet mellé lőni.

A Sonos egyébként az Atmos mellett támogatja az 5.1-et és persze a sztereó hangot is, tehát olyan filmeket is élmény nézni vele, aminél nincs meg az Atmos hangzás. Részletes, széles hangtartományt kapunk a filmek esetén és szuper élményben lesz részünk, ebben az árkategóriában.

Mozi vs. zenehallgatás

Nekem van itthon egy sztereó szettem, és őszintén megvallva sokkal jobb hangot ad ki zenehallgatásnál, mint a Sonos. Ez mondjuk nem volt kérdés, hiszen az erre van kihegyezve és mellette fele annyiba kerül mint a fenti szett. De, és itt tényleg jön egy de: ha mozis élményt szeretnék, akkor a Sonos kenterbe veri a sztereó szettemet, annyira jobb vele a filmezés, hogy egyértelműen arra esne a választásom, ha inkább filmeznék és nem zenét hallgatnék. Persze a Sonos is szépen szól, de azért nem ugyanaz, mint egy dedikált Hi-Fi a lakásban. Őszintén mindkettő kell, de ezek alapján már tudtok dönteni, kinek mi a fontosabb.

Konklúzió

A Sonos számomra egyértelműen bizonyított. Az elmúlt években nem voltam a cég pártján a zárt rendszere miatt. A hangja sem tetszett, de 2020-ra úgy tűnik, hogy összeszedte magát. Az Atmos hangzás, a hangfalak, a szoftveres támogatás mind mind olyan dolog, ami miatt ez a rendszer szerethető, használható, és ajánlott. Természetesen nem vált ki egy 7.1-es fizikai rendszert, de nem is abban az árkategóriában versenyez. Nem mondom, hogy olcsó, de a támogatás miatt szerintem ezt érdemes megvenni egy Apple felhasználónak, mint valamilyen másik Atmos-hangzás támogató márkát. Az alkalmazás szerintem gyönyörű, használható, és tényleg illik az Apple ökoszisztémába. Megvásárolni például az Alzán tudjátok, akik ilyenkor is időben tudnak szállítani, plusz viszonylag gyorsan beszerzik a Sonos termékeket is.

Íme a lista, hogy én miket használtam a teszt során, ezek megtalálhatóak a fenti linken a keresőt használva:

 • Sonos ARC Soundbar (ő kerül a TV elé, jó nagy)
 • Sonos One SL 2db (ők voltak a hátsó hangfalak)
 • Sonos Sub (én az első generációsat használtam, az is működik az Atmos rendszerben)

Nagyon szépen köszönjük a Sonos magyarországi forgalmazójának, a Display Me-nek, hogy segítették a tesztünket a fenti termékek kölcsönzésével!

[wp-review id=”125828″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. Az Atmos hanghoz tehát mindenképp kell a külső hangrendszer? Mert nekem idei LG OLED TV-m van ami tudja az Atmost, van rajta HDMI eARC csatlakozó, abba dugtam be az Apple TV 4K-t az Apple által ajánlott HDMI kábellel. Netflixen néztem már olyan filmet amihez elvileg van Atmos hang mert a film adatlapján írja. De amikor elindítom a filmet (angolul természetesen) akkor az infósávon csak annyit ír, hogy 4K Dolby Vision, de a Dolby Atmost nem…

 2. Hát persze ez nem Dolby Vision hogy látod a HDR-t, hanem ugye ez egyfajta támogatás, hogy támogatja a Dolby Atmos-t, de valamin meg is kéne szólaltatnod. Az Apple TV 4K nem hangfal, így lényegtelen mibe dugod :slight_smile:

 3. Csak az az érdekes, hogy az iTunesban megvásárolt filmeknél az infósávon írja, hogy Dolby Atmos. Vagy az nem feltétlen jelenti azt, hogy tényleg úgy is szólal meg, csak az infósáv pontatlan?

 4. Úgy szólal meg, de nem hallod :smiley:

 5. Akkor kell egy ilyen… :smiley:

 6. Mondok egy példát, valszeg belefutottál már. Sokszor van az hogy mondjuk nézel egy filmet, és beszélgetnek, nem hallod, felhangosítod, aztán BUMM jön baszott hangos zene. Na ilyenkor próbálsz egy olyan hangsávot lejátszani olyan rendszeren, ami ugye ezt nem támogatja, vagy nem képes “megjeleníteni” :slight_smile:

 7. Na mondjuk ez a “hibajelenség” általában a szinkronos verzióknál fordul elő gyakrabban, ami mondjuk eleve max csak 5.1. Minősíthetetlen manapság a szinkron minősége ilyen szinten.

 8. Szar a keverés sajnos :slight_smile: De lényegében sajnos igen, kell egy Atmos hangzásra képes hangfal szett is ahhoz, hogy az Atmos hangot le tudd játszani. Ettől függetlenül sarkalatos pont a TV, ami neked pipa. :slight_smile:

 9. Egy ideje tervezek már egy jó hangrendszert, de valahogy mindig “idegenkedtem” attól, hogy telerakjam hangfalakkal a szobát. A soundbarokat ami kis helyet foglal el dekoratívan meg sokan szidták, de úgy tűnik most a Sonos elérte a tökéletességet és megéri beruházni rá.

 10. Mondjuk a sonos baszott nagy :DDDDD

 11. De legalább csak egy darabból áll. :smiley:

 12. Azért a vezeték nélküliséghez hozzá tartozik, hogy áramba azért be kell dugni a hátsó hangfalakat is :grinning_face_with_smiling_eyes:

 13. Biztos, hogy nem nyúlsz mellé egy ilyen hangrendszerrel, hosszabb ideig fog helyt állni mint a tv az garantálom :slightly_smiling_face: Biztos, hogy hosszú évekig ki fog szolgálni. De viszont tényleg érdemes az egész szettet megvenni, mert sokkal másabb élmény lesz egy-egy filmet megnézni.

 14. Ezt néztem ki első körben, szerintem először majd csak így önmagában veszem meg és később hozzá a többit. :slight_smile: De már nem idén… :sweat_smile: 3 hete vettem meg a TV-t, most kicsit elég volt. :smiley:

 15. nekem is LG oled van idei, mellé vettem meg a fent emlegetett soundbart és 3. körben mellé még kellett a két sonos one :slight_smile: Sub-om nincs (kicsi a lakás), de így is elég jó mozis élmény van. A Netflix mellett én még azt tapasztaltam, hogy az Apple TV-n vannak még tartalmak amik Dolby Atmos-osak, igen sajnos meg kell venni / kikölcsönözni a filmet, de ha két mozijegy árához hasonlítjuk, akkor nem is olyan vészes. Pl. a Bohém rapszódia vége amikor a koncert van az hidegrázós… A Disney+ -t várom nagyon, a Mandaloriant a Sonos Arc-al reklámozzák érdemes rákeresni youtube-on . Egyébként az amazon prime + HBO GO nem ad Dolby atmos tartalmat, az számomra csalódás…

 16. Az HBO GO képminőségben is leragadt a 720p-nél, hiába állítják váltig, hogy Full HD-ben elérhető minden… Én ezért is mondtam le az előfizetést, számomra nézhetetlen az a minőség ami náluk van. Tehát ha még 1080p-ben sem képesek sugározni, akkor a Dolby Atmost ne is várjuk el szerintem. :sweat_smile: Amazon Prime más kérdés, mert náluk meg van a 4K, tehát tényleg fura, hogy Atmos miért nincs mellé. :woman_shrugging:

 17. Egy apróság még, hogy a Sonos ARC nem támogatja a DTS-t ezért, ha valaki egy ilyen filmet akar megnézni akkor kell egy lejátszó ami a DTS-t átalakítja Dolby Digital 5.1-be.

 18. Mi ez a mánia az utóbbi időben, hogy a DTS-t semmi nem támogatja? A TV-k beépített lejátszója se játsza már le. Mármint a viszonylag friss modellek. A régebbiek még igen.

 19. Avatar for Chr1s Chr1s says:

  Sziasztok!

  A leírásban az ARC-ròl van szò az alza-s linken pedig a beam jelenik meg. Most akkor melyik jò?

 20. Nekem nem a Beam jelenik meg, hanem az összes Sonos találat az Alzán. De egyértelmű, hogy az ARC-ról szól a cikk. :slight_smile: Valamiért nálad nem jól nyílt meg a link, ennyi az egész.

 21. Ezzel vajon én miért nem találkoztam. EJNYE.

 22. Nemrég vegigjatszottam ezt a dolby atmos témát itthon. Nagyon kedvellek titeket, de kar, hogy a cikk sok fájó pontatlansagot tartalmaz. Kezdve itt: “A Dolby Atmos tulajdonképpen a Dolby hanggal kapcsolatos fejlesztése. Ez konyhanyelvre lefordítva virtuális 3D-s hangzást tesz lehetővé”

  Miféle virtualizaciorol beszélsz? Amikor van 2 front, 1 center 4 felső, 2 hátsó hangfalam, 1v2 melyladam az miért virtuális?

  A dolby atmoa száni formája, hogy ezeket 1-2 pontból próbálom pótolni. Nekem 7.2-m van, igen jól szól Atmos hanggal…

  Másik gondom, bár értem, ez reklám cikk: “A probléma ott kezdődik, hogy a fenti két hangsávhoz nem elég sem a Bluetooth, sem az optikai csatlakozás. Kizárólag újabb generációs HDMI ARC, vagy még újabb generációs HDMI eARC csatlakozás szükséges (Enchanted ARC)”

  Ez igaz ennél a Sonosnal, de valójában a legtöbb Atmos rendszernél nem. A lényeg, a HDMI ARC kétirányú kommunikáció, nem csak a TVre tudsz feltölteni 4-8k kepet hanem hangot is onnan le. Azaz ha a Tv-be dugod az XBoxot, Apple tv-t stb., a hang akar 7.1(2)-ben (vagy több csatorna) lejön a házimozi erősítőre (optikai audio kimenet immáron felesleges). Mindemellett fel is tudsz a tv-re tölteni több bemenet (a házimozi erositorol kepet) a tv-re. A jobb soundbarokon/erositokon több hdmi input is van.

  Nekem egy marantz sr5015 erősítőm és eltax hangfalszettem van +két dolby atmos Sony hangszoroval és mesésén szól. Hátrány: 2000 Ft-nyi kabellel ossz vannak ezek kötve. Pont soundbarokkal szemben valasztottam ezt végül ár-értek arany miatt, meg hogy onnan jöjjön a hang, ahonnét kell

 23. Hát, ha hallgattál volna bölcsebb maradtál volna…
  Hol látod azt leírva, hogy egy dedikált Atmos rendszer rosszabb lenne?
  Mindegy milyen rendszered van a Bluetooth meg az Optikai kimenet kevés az Atmoshoz, de legszebb, hogy Te magad is leírod, hogy HDMI ARC a lényeg miután azt írod, hogy ez csak a Sonos ARC-ra igaz.
  Te már összehasonlítod a két rendszert kipróbálás nélkül, ne haragudj nem sértésnek mondom, de van egy belépő szintű házimozi rendszered, az erősítőd egy középkategóriájú, de egy alsókategóriás hangfal szettel. Meg merem kockáztatni, hogy a Sonos Arc házimozi rendszer szól úgy mint a Te rendszered.

 24. Tevedesben vagy. Mi az a dedikált rendszer? Az atmos egy térbeli hang gyakorlatilag leegyszerűsítve (hangobjektum és terinformacio egyben).
  Ami ezt ki tudja adni, az a lejátszó érti a dolby trueHD vagy dolby digital plus kódolást. A lényeg, hogy egy pontból nehéz térbeli hangot produkálni, meg akkor is ha a soundbar felfelé meg oldalra is küldi a hangot. Ezért van olyan soundbar, aminek a két véget leszeded és beteszed a hátad mögé és onnan is megy felfelé (mennyezetről lefelé) hang.

  A HDMI (e)ARC csak arról szól, h a tv-ből le tud kuldeni a hangot magát mert az optikai audio kimenet nem elég hozza. A normál hazimoziba (akar soundbarba) meg “sima” hdmi-n küldod be a kepet a hanggal együtt konzolbol, Apple tv-ből, kabel tv box ok stb… Amiből a kép felmegy hdmi-n vagy hdmi (e)ARC (itt) bemeneten a TV-be vagy projektorba. A hangot meg lejátsza a soundbar vagy erősítő. Azert béna hogy csak egy bemenete van a soundbarnak mert így mindent a TV-be kell dugni (ha van elég hely), és igen, olyan tv kell amin van eARC.

  És ami meg fontos, h nem mindegy mi a forrásod, mert a forrást futtato hardvernek is kell tudnia a kodolast, nem csak a forrásnak kell olyannak lenni (pl. Netflix). Pl a dolby atmos Apple tv 4K-n van, de más Apple tv-n nincs, így HD tv-hez is azt kell megvenni.

 25. De amúgy érted, hogy ezek vannak leírva cikkben. “Megcáfolsz” valamit ugyanazt leírva??

 26. Tegnap este elolvastam a hozzászólást és mondom, lehet én vagyok már fáradt, de nem értem. Én is azt írom, hogy fizikai hangszórókat nem tudja kiváltani a soundbar akárhogy nézzük, de persze kelthet olyan hatást, mintha onnan jönne a hang. Erre leírja ugyanezt, aztán meg a bluetooth, HDMI.

  Mondtam magamban, majd reggel újra elolvasom. :smiley: De látom valaki korábban kelt. Szóval továbbra sem értem a hozzászólást :smiley:

 27. Részben igazatok van. A pontatlanságon akadtam fenn, de én is pontatlanul/felületesen fogalmaztam.

  Akkor nézzük tételesen:

  • jó lett volna leírni pontosan, hogy áll össze a Sonos “Atmos” hangrendszer, mert csak kutakodva lehet kitalálni (+ 2 Sonos One Sl + Sonos SUB (+400e HUF …)) (ezt közben a végén megtaláltam, de mivel nem kér enni, elöl is elférne)

  • Dolby Atmos hang: “A probléma ott kezdődik, hogy a fenti két hangsávhoz nem elég sem a Bluetooth, sem az optikai csatlakozás. Kizárólag újabb generációs HDMI ARC, vagy még újabb generációs HDMI eARC csatlakozás szükséges (Enchanted ARC).” Ez így nem igaz, ez csak ebben az esetben - csak erre a Sonos megoldásra - igaz és csak azért, mert a TV-ről jön le a hang, mert ez egy ilyen rendszer.
   Amennyiben pl. házimozi erősítőd van vagy más Soundbarod, nincs szükség erre a portra, mert a házimozi csak képet küldd a Tv-re (megjelenítőre)

  • fentiek miatt két bekezdéssel lejjebb sem igaz, hogy kell Tv, amin van eARC - csak a Sonoshoz

  • “Ezzel nagyon sokan nincsenek tisztában, csak bedugják valamelyik HDMI-re, vagy csak szimplán nem figyelnek oda, régebbi a TV-jük.” - ez sem igaz így fentiek miatt, mert Tv Input HDMI-n nem jön ki hang, szóval nem tudod bármilyen HDMI-re dugni azt a kábelt, amelyiken Te hangot szeretnél a Soundbarra küldeni. A mondat helyesen: “Ezzel nagyon sokan nincsenek tisztában, így pl. optikai kimeneten próbálnak meg hangot átvinni a Soundbarra”

  • “Röviden tehát, minél több hangfalunk van, annál jobb élményt fogunk kapni. Tehát 1db Dolby Atmos Soundbar, legyen az bármilyen márka, nem fog olyan hangzást adni, mint 7db fizikai hangfal. Ez mondjuk elég egyértelmű. Ettől függetlenül a Sonos mégis elérte azt, hogy az ARC Soundbarja elszórja a hangot előttünk.” - Ezzel az a gond, azt írtad, Te sem csak ezzel tesztelted, így nem a soundbar szórja el a hangot, hanem a soundbar + 2 hátsó hangszóró + a mélyláda. Ez már lehetséges, mert ez egy 5.1 rendszer, a soundbarban meg van felfelé szóró hangszóró

  Itt egyébként nem is értem a cikket, mert itt már úgy írsz, mintha az elején belengetett + 3 kiegészítőt nem is raktad volna be? "Azért előttünk, mert be lehet mondani, hogy mögöttünk is megszólal, és visszaveri a hangot a fal, és ez talán egy átlag ember számára úgy is tűnik, azért egy Hi-Fi-sta tudja, hogy a hang csak úgy van képezve. " - akkor tehát így is tesztelted vagy csak leírod, hogy biztosan nagyon frankó így.

  • és ami lemaradt: ezek nem vezeték nélküli cuccok, csak a hang megy át vezeték nélkül, így, ami kép benn van a cikkben, az legalábbis megtévesztő, mert konnektorba dugni kell őket. A vezetékezés tekintetében így nem vagy sokkal előrébb sajnos. A JBL Bar 9.1azt tduja, hogy mélyláda is van hozzá, meg levehető valóban két vezetéknélküli hangfal a soundbar végéről - hangzásban nem tudom milyen persze, de klassz lenne összehasonlítani. Ott van még vezeték nélkül a Samsung HW-Q950T is - de mind1

  • konklúzió: igaz, itt már le van írva a két kiegészítő, de nem igaz akkor ez a mondat: “Természetesen nem vált ki egy 7.1-es fizikai rendszert, de nem is abban az árkategóriában versenyez.” szerintem meg éppen abban az árkategóriában verseny (cca. 750HUF összesen), ráadásul a soundbar + mélyláda + két hátsó hangfal ki tudja adni a 7.1-et, mivel a soundbarban van bal oldal, jobb olda, center és felfelé sugárzó is

  minden másban valóban jó a cikk.

 28. Na szóval az első bekezdésben szerepel ez: Sonos ARC Soundbar szettjét, ami plusz 2db hátsó hangszóróból és egy mélyládából vagyis SUB-ból áll.
  Le van írva legelején.
  A bluetooth-n és az optikain nem működik a dolby atmos mindegy mit mondasz, amit Te említesz annak semmi köze ahhoz ami a cikkben van írva. Mivel a cikkben ennek a terméknek a tesztelése van leírva teljesen logikus, hogy nincs leírva, hogy kell a többi kismillió soundbart meg erősítőt bekötni. De a cikkben mellékelt képen szerepel mi kell hozzá és hogyan kell bekötni! Ne keverd a szezont a fazonnal! Az, hogy Te nem érted a cikket az biztos mert még most is azokat írogatod le amik szerepelnek a cikkbe. Olvasd el mégegyszer nyugodtan nem kapkodva és meglátod :wink:

 29. :slight_smile: igazából már semmi értelme az egésznek, de azért még utoljára: a cikk össze vissza keveri, hogy a soundbart vagy a teljes rendszert teszteli. Egyik 350e HUF, a másik +400e HUF. Ez a kommentekből is kitűnik: “Egy ideje tervezek már egy jó hangrendszert, de valahogy mindig “idegenkedtem” attól, hogy telerakjam hangfalakkal a szobát. A soundbarokat ami kis helyet foglal el dekoratívan meg sokan szidták, de úgy tűnik most a Sonos elérte a tökéletességet és megéri beruházni rá.”

  Hogy érte volna el? + 3 hangfallal. A fenit kommentelő azt értette, hogy egy Soundbarral lesz tökéletes hangja - szóval nem én vagyok csak hülye.

  Valamit azért Te sem értettél meg, de ismét leírom, én sem tudtam elég pontosan fogalmazni. A cikk végén kiderül, hogy a nagy Soundbarral, meg mélyládával meg hátsó hangfalakkal ugyanannyi hangfalad van, mint máskor, ha veszel vezetékes szettet. És igen, megértettem, ez nem szakmai cikk, amiből tanulhatunk, hanem Sonos cikk, amiből Soundbart vehetünk. Kár, hogy nem ismert a műfaj, ami mindkettő lenne. A probléma ott van, hogy az olyan emberek, mint Te, nem értik meg, miért baj sok pontatlanságot leírni ezzel kapcsolatban.

  A végén valaki elmegy, megveszi a Soundbart, és nem érti majd, miért nem működik ennyi pénzért, miért nem jobb, mint a logitech 5.1-es hangfalszettje satöbbi, vagy miért kell a soundbar mellé +400HUF-ot elkölteni. És akkor ott lesz, hogy szídja a Sonost, a cikkírót meg mindekit, miért nem teléjesült a “dolby atmos álma”. Holott, ha tisztán le lenne írva, hogy soundbar önmagában szar dolby atmoshoz, de amúgy klasz cucc átlag usernek Tv hanszóró helyett, már közelebb járnánk az igazsághoz.

  És nem tudom miért kell félni az árak leírásától, hiszen elvben olyanoknak szól ez, akik fél millió forintot elköltenek adott esetben telefonra. Akik közül lesznek olyanok, akik negyed millióért vesznek bluetooth fejhallgatót úgy, hogy (a korábbi cikkek szerint) 75 HUF-ért van hifinél is job bhangzást igérő megoldás (a mozizós OLED vagy más tv áráról még nem is beszéltünk).

  Maga a cikkíró sem tudja mindig a hagnrendszer mi is, mert ezt írja: “Természetesen nem vált ki egy 7.1-es fizikai rendszert, de nem is abban az árkategóriában versenyez.”

  Ahogy írtam, ez nem igaz, mert 5.0 + 1 + 2.0 az 7.1 (Ja, az 5.0 a Soundbar katalógus adata) - ettől szép, hogy valaki Sonos szekerét tolja, de nem tudja, miről ír cikket :wink: Na ilyen pontatlanságokra gondoltam.

 30. Zárjuk ezt le mert Te vagy csak átsiklottál a cikken vagy tényleg nem értelmezed a leírtakat. Feketén-fehéren le van írva ez is:
  „Úgy gondolom, önmagában a Soundbar csak akkor elég, ha csak simán filmezünk és kell valami erősebb hang oda, de ha már a mozis élményt akarjuk, akkor a teljes szett kell.“

 31. Értem mire gondolsz, tudom hogy bele lehet dugni egy HDMI-t Házimozi erősítőbe meg más rendszer be is. Az hogy belekötsz abba hogy a vezeték nélküli rendszer 220-ba be kell dugni vicces. Igazából az egész hozzászólások felesleges kötekedésből áll, meg szőrszál hasogatásból, amire nem éri meg válaszolni sem.

  Megveheted a sz@r Logitech 5.1-es szetted, de nem lesz alkalmazásod, nem lesz Sonos rendszered (app, támogatás bármi más) nem lesz AirPlay támogatás, és Atmos-od sem. És lesz egy jacked, érted a különbséget.

  Ha szeretnél egy Atmos mozi élményt (nem mozis, mozihoz hasonló élményt) 7.1-gyel, akkor veszel hozzá fizikailag 7.1 szettet, veszel hozzá ezt meghajtandó erősítőt, veszel kábeleket, amik nem 2500ft-osak, mert adsz egésznek egy pofont. Veszel mellé HDMI kábeleket, összekötögeted, elhelyezed kábelezel belépíted a falba stb… ne mondd már ugyanaz az ár kategória. Azt mondtam ezzel nem tud versenyezni a Sonos. Esküszöm nem értem mit nem lehet megérteni :smiley:

  És most csak 2 dolgot említettem, amit nem értettél meg. Én ezt elengedem azért nem is válaszolok erre, mert nem fogod fel hova pozícionálom a cikket és a Sonos hova pozícionálja magát. Egyértelműen le van írva, hogy a Sonos ARC soundbar nem rossz önmagában, de ne várjuk azt mintha egy fizikai hangszóró lenne itt-ott. Az hogy van benne X hangszóró ne nevezzük már 7.1-nek :smiley: ide-oda szórja a hangot, már pedig te annak hívtad a kommentben.

  Konklúzió, ahogy le is írtam az egész szett sztem megéri tök jó, én a soundbart önmagában nem venném meg, sztem már kis költség hátulra venni 1-1 SL One-t, mélyláda meg nem szükséges.

 32. Köszi a burkolt lehülyézést. :joy:

  Akkor még egyszer elmondanám, hogy én azért örülök annak, hogy végre lett egy jó minőségű soundbar, mert bár nem vagyok vájtfülű, de azért szeretem ha néhanapján hangosabban hallgathatok pl egy koncertfilmet, mint amire a TV hangszórója önmagában képes. De nem tetszik az, ha 5 vagy pláne 7 darab hangfal uralja a helyiséget. Tehát számomra ezért jó befektetés a soundbar, mert egy helyfoglalással el tudok érni olyan hangot - még ha nem is tökéleteset, mert nem ténylegesen 5 vagy 7 irányból jön, hanem csak elhiteti velem - amivel kicsit megnyomhatom a hangerőt.

 33. Kedves Admin!

  Köszi, hogy végre tisztességes konklúziót írtál :smile:

  Akar hiszed, akár nem, ez hiányzik a cikkből. A pontosság kedvéért: Amint írtam a “hangot össze-vissza szóró” soundbar 5.0, nem 7.1. A teljes rendszer viszont az. A soundbarok amúgy pont jobb-bal-center-jobb fel-bal fel hangszórókból állnak, mint egy házimozi ezen része. Ezt azért nem nevezném össze-visszának, de nem is nekem fizet ezért a Sonos, hogy ezzel reklamozzam, meg azzal, hogy a 230e HUF mélyláda felesleges :smile:

  Jó cikkírást!

 34. Elmehetsz a f@szomba! :smiley: Ez kell! Az új nappaliba eskü megoldom! :smiley:

 35. Ez volt az én reakcióm is :joy:

 36. Nézegettem Netflixen a filmeket és a The Witcher sorozat fent van Dolby Atmosban magyar nyelven, ha valakit érdekel és le akarja magyar nyelven tesztelni.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for vkleszken Avatar for tistvan87 Avatar for gyurrrka Avatar for Szifon Avatar for Chr1s Avatar for 83miki83 Avatar for SzifonAdmin

Népszerű hozzászólások

 1. Az Atmos hanghoz tehát mindenképp kell a külső hangrendszer? Mert nekem idei LG OLED TV-m van ami tudja az Atmost, van rajta HDMI eARC csatlakozó, abba dugtam be az Apple TV 4K-t az Apple által ajánlott HDMI kábellel. Netflixen néztem már olyan filmet amihez elvileg van Atmos hang mert a film adatlapján írja. De amikor elindítom a filmet (angolul természetesen) akkor az infósávon csak annyit ír, hogy 4K Dolby Vision, de a Dolby Atmost nem…

 2. Hát persze ez nem Dolby Vision hogy látod a HDR-t, hanem ugye ez egyfajta támogatás, hogy támogatja a Dolby Atmos-t, de valamin meg is kéne szólaltatnod. Az Apple TV 4K nem hangfal, így lényegtelen mibe dugod :slight_smile:

 3. Csak az az érdekes, hogy az iTunesban megvásárolt filmeknél az infósávon írja, hogy Dolby Atmos. Vagy az nem feltétlen jelenti azt, hogy tényleg úgy is szólal meg, csak az infósáv pontatlan?

 4. Úgy szólal meg, de nem hallod :smiley:

 5. Akkor kell egy ilyen… :smiley:

 6. Mondok egy példát, valszeg belefutottál már. Sokszor van az hogy mondjuk nézel egy filmet, és beszélgetnek, nem hallod, felhangosítod, aztán BUMM jön baszott hangos zene. Na ilyenkor próbálsz egy olyan hangsávot lejátszani olyan rendszeren, ami ugye ezt nem támogatja, vagy nem képes “megjeleníteni” :slight_smile:

 7. Na mondjuk ez a “hibajelenség” általában a szinkronos verzióknál fordul elő gyakrabban, ami mondjuk eleve max csak 5.1. Minősíthetetlen manapság a szinkron minősége ilyen szinten.

 8. Szar a keverés sajnos :slight_smile: De lényegében sajnos igen, kell egy Atmos hangzásra képes hangfal szett is ahhoz, hogy az Atmos hangot le tudd játszani. Ettől függetlenül sarkalatos pont a TV, ami neked pipa. :slight_smile:

 9. Egy ideje tervezek már egy jó hangrendszert, de valahogy mindig “idegenkedtem” attól, hogy telerakjam hangfalakkal a szobát. A soundbarokat ami kis helyet foglal el dekoratívan meg sokan szidták, de úgy tűnik most a Sonos elérte a tökéletességet és megéri beruházni rá.

 10. Mondjuk a sonos baszott nagy :DDDDD

 11. De legalább csak egy darabból áll. :smiley:

 12. Azért a vezeték nélküliséghez hozzá tartozik, hogy áramba azért be kell dugni a hátsó hangfalakat is :grinning_face_with_smiling_eyes:

 13. Biztos, hogy nem nyúlsz mellé egy ilyen hangrendszerrel, hosszabb ideig fog helyt állni mint a tv az garantálom :slightly_smiling_face: Biztos, hogy hosszú évekig ki fog szolgálni. De viszont tényleg érdemes az egész szettet megvenni, mert sokkal másabb élmény lesz egy-egy filmet megnézni.

 14. Ezt néztem ki első körben, szerintem először majd csak így önmagában veszem meg és később hozzá a többit. :slight_smile: De már nem idén… :sweat_smile: 3 hete vettem meg a TV-t, most kicsit elég volt. :smiley:

 15. nekem is LG oled van idei, mellé vettem meg a fent emlegetett soundbart és 3. körben mellé még kellett a két sonos one :slight_smile: Sub-om nincs (kicsi a lakás), de így is elég jó mozis élmény van. A Netflix mellett én még azt tapasztaltam, hogy az Apple TV-n vannak még tartalmak amik Dolby Atmos-osak, igen sajnos meg kell venni / kikölcsönözni a filmet, de ha két mozijegy árához hasonlítjuk, akkor nem is olyan vészes. Pl. a Bohém rapszódia vége amikor a koncert van az hidegrázós… A Disney+ -t várom nagyon, a Mandaloriant a Sonos Arc-al reklámozzák érdemes rákeresni youtube-on . Egyébként az amazon prime + HBO GO nem ad Dolby atmos tartalmat, az számomra csalódás…

 16. Az HBO GO képminőségben is leragadt a 720p-nél, hiába állítják váltig, hogy Full HD-ben elérhető minden… Én ezért is mondtam le az előfizetést, számomra nézhetetlen az a minőség ami náluk van. Tehát ha még 1080p-ben sem képesek sugározni, akkor a Dolby Atmost ne is várjuk el szerintem. :sweat_smile: Amazon Prime más kérdés, mert náluk meg van a 4K, tehát tényleg fura, hogy Atmos miért nincs mellé. :woman_shrugging:

 17. Egy apróság még, hogy a Sonos ARC nem támogatja a DTS-t ezért, ha valaki egy ilyen filmet akar megnézni akkor kell egy lejátszó ami a DTS-t átalakítja Dolby Digital 5.1-be.

 18. Mi ez a mánia az utóbbi időben, hogy a DTS-t semmi nem támogatja? A TV-k beépített lejátszója se játsza már le. Mármint a viszonylag friss modellek. A régebbiek még igen.

 19. Avatar for Chr1s Chr1s says:

  Sziasztok!

  A leírásban az ARC-ròl van szò az alza-s linken pedig a beam jelenik meg. Most akkor melyik jò?

 20. Nekem nem a Beam jelenik meg, hanem az összes Sonos találat az Alzán. De egyértelmű, hogy az ARC-ról szól a cikk. :slight_smile: Valamiért nálad nem jól nyílt meg a link, ennyi az egész.

 21. Ezzel vajon én miért nem találkoztam. EJNYE.

 22. Nemrég vegigjatszottam ezt a dolby atmos témát itthon. Nagyon kedvellek titeket, de kar, hogy a cikk sok fájó pontatlansagot tartalmaz. Kezdve itt: “A Dolby Atmos tulajdonképpen a Dolby hanggal kapcsolatos fejlesztése. Ez konyhanyelvre lefordítva virtuális 3D-s hangzást tesz lehetővé”

  Miféle virtualizaciorol beszélsz? Amikor van 2 front, 1 center 4 felső, 2 hátsó hangfalam, 1v2 melyladam az miért virtuális?

  A dolby atmoa száni formája, hogy ezeket 1-2 pontból próbálom pótolni. Nekem 7.2-m van, igen jól szól Atmos hanggal…

  Másik gondom, bár értem, ez reklám cikk: “A probléma ott kezdődik, hogy a fenti két hangsávhoz nem elég sem a Bluetooth, sem az optikai csatlakozás. Kizárólag újabb generációs HDMI ARC, vagy még újabb generációs HDMI eARC csatlakozás szükséges (Enchanted ARC)”

  Ez igaz ennél a Sonosnal, de valójában a legtöbb Atmos rendszernél nem. A lényeg, a HDMI ARC kétirányú kommunikáció, nem csak a TVre tudsz feltölteni 4-8k kepet hanem hangot is onnan le. Azaz ha a Tv-be dugod az XBoxot, Apple tv-t stb., a hang akar 7.1(2)-ben (vagy több csatorna) lejön a házimozi erősítőre (optikai audio kimenet immáron felesleges). Mindemellett fel is tudsz a tv-re tölteni több bemenet (a házimozi erositorol kepet) a tv-re. A jobb soundbarokon/erositokon több hdmi input is van.

  Nekem egy marantz sr5015 erősítőm és eltax hangfalszettem van +két dolby atmos Sony hangszoroval és mesésén szól. Hátrány: 2000 Ft-nyi kabellel ossz vannak ezek kötve. Pont soundbarokkal szemben valasztottam ezt végül ár-értek arany miatt, meg hogy onnan jöjjön a hang, ahonnét kell

 23. Hát, ha hallgattál volna bölcsebb maradtál volna…
  Hol látod azt leírva, hogy egy dedikált Atmos rendszer rosszabb lenne?
  Mindegy milyen rendszered van a Bluetooth meg az Optikai kimenet kevés az Atmoshoz, de legszebb, hogy Te magad is leírod, hogy HDMI ARC a lényeg miután azt írod, hogy ez csak a Sonos ARC-ra igaz.
  Te már összehasonlítod a két rendszert kipróbálás nélkül, ne haragudj nem sértésnek mondom, de van egy belépő szintű házimozi rendszered, az erősítőd egy középkategóriájú, de egy alsókategóriás hangfal szettel. Meg merem kockáztatni, hogy a Sonos Arc házimozi rendszer szól úgy mint a Te rendszered.

 24. Tevedesben vagy. Mi az a dedikált rendszer? Az atmos egy térbeli hang gyakorlatilag leegyszerűsítve (hangobjektum és terinformacio egyben).
  Ami ezt ki tudja adni, az a lejátszó érti a dolby trueHD vagy dolby digital plus kódolást. A lényeg, hogy egy pontból nehéz térbeli hangot produkálni, meg akkor is ha a soundbar felfelé meg oldalra is küldi a hangot. Ezért van olyan soundbar, aminek a két véget leszeded és beteszed a hátad mögé és onnan is megy felfelé (mennyezetről lefelé) hang.

  A HDMI (e)ARC csak arról szól, h a tv-ből le tud kuldeni a hangot magát mert az optikai audio kimenet nem elég hozza. A normál hazimoziba (akar soundbarba) meg “sima” hdmi-n küldod be a kepet a hanggal együtt konzolbol, Apple tv-ből, kabel tv box ok stb… Amiből a kép felmegy hdmi-n vagy hdmi (e)ARC (itt) bemeneten a TV-be vagy projektorba. A hangot meg lejátsza a soundbar vagy erősítő. Azert béna hogy csak egy bemenete van a soundbarnak mert így mindent a TV-be kell dugni (ha van elég hely), és igen, olyan tv kell amin van eARC.

  És ami meg fontos, h nem mindegy mi a forrásod, mert a forrást futtato hardvernek is kell tudnia a kodolast, nem csak a forrásnak kell olyannak lenni (pl. Netflix). Pl a dolby atmos Apple tv 4K-n van, de más Apple tv-n nincs, így HD tv-hez is azt kell megvenni.

 25. De amúgy érted, hogy ezek vannak leírva cikkben. “Megcáfolsz” valamit ugyanazt leírva??

 26. Tegnap este elolvastam a hozzászólást és mondom, lehet én vagyok már fáradt, de nem értem. Én is azt írom, hogy fizikai hangszórókat nem tudja kiváltani a soundbar akárhogy nézzük, de persze kelthet olyan hatást, mintha onnan jönne a hang. Erre leírja ugyanezt, aztán meg a bluetooth, HDMI.

  Mondtam magamban, majd reggel újra elolvasom. :smiley: De látom valaki korábban kelt. Szóval továbbra sem értem a hozzászólást :smiley:

 27. Részben igazatok van. A pontatlanságon akadtam fenn, de én is pontatlanul/felületesen fogalmaztam.

  Akkor nézzük tételesen:

  • jó lett volna leírni pontosan, hogy áll össze a Sonos “Atmos” hangrendszer, mert csak kutakodva lehet kitalálni (+ 2 Sonos One Sl + Sonos SUB (+400e HUF …)) (ezt közben a végén megtaláltam, de mivel nem kér enni, elöl is elférne)

  • Dolby Atmos hang: “A probléma ott kezdődik, hogy a fenti két hangsávhoz nem elég sem a Bluetooth, sem az optikai csatlakozás. Kizárólag újabb generációs HDMI ARC, vagy még újabb generációs HDMI eARC csatlakozás szükséges (Enchanted ARC).” Ez így nem igaz, ez csak ebben az esetben - csak erre a Sonos megoldásra - igaz és csak azért, mert a TV-ről jön le a hang, mert ez egy ilyen rendszer.
   Amennyiben pl. házimozi erősítőd van vagy más Soundbarod, nincs szükség erre a portra, mert a házimozi csak képet küldd a Tv-re (megjelenítőre)

  • fentiek miatt két bekezdéssel lejjebb sem igaz, hogy kell Tv, amin van eARC - csak a Sonoshoz

  • “Ezzel nagyon sokan nincsenek tisztában, csak bedugják valamelyik HDMI-re, vagy csak szimplán nem figyelnek oda, régebbi a TV-jük.” - ez sem igaz így fentiek miatt, mert Tv Input HDMI-n nem jön ki hang, szóval nem tudod bármilyen HDMI-re dugni azt a kábelt, amelyiken Te hangot szeretnél a Soundbarra küldeni. A mondat helyesen: “Ezzel nagyon sokan nincsenek tisztában, így pl. optikai kimeneten próbálnak meg hangot átvinni a Soundbarra”

  • “Röviden tehát, minél több hangfalunk van, annál jobb élményt fogunk kapni. Tehát 1db Dolby Atmos Soundbar, legyen az bármilyen márka, nem fog olyan hangzást adni, mint 7db fizikai hangfal. Ez mondjuk elég egyértelmű. Ettől függetlenül a Sonos mégis elérte azt, hogy az ARC Soundbarja elszórja a hangot előttünk.” - Ezzel az a gond, azt írtad, Te sem csak ezzel tesztelted, így nem a soundbar szórja el a hangot, hanem a soundbar + 2 hátsó hangszóró + a mélyláda. Ez már lehetséges, mert ez egy 5.1 rendszer, a soundbarban meg van felfelé szóró hangszóró

  Itt egyébként nem is értem a cikket, mert itt már úgy írsz, mintha az elején belengetett + 3 kiegészítőt nem is raktad volna be? "Azért előttünk, mert be lehet mondani, hogy mögöttünk is megszólal, és visszaveri a hangot a fal, és ez talán egy átlag ember számára úgy is tűnik, azért egy Hi-Fi-sta tudja, hogy a hang csak úgy van képezve. " - akkor tehát így is tesztelted vagy csak leírod, hogy biztosan nagyon frankó így.

  • és ami lemaradt: ezek nem vezeték nélküli cuccok, csak a hang megy át vezeték nélkül, így, ami kép benn van a cikkben, az legalábbis megtévesztő, mert konnektorba dugni kell őket. A vezetékezés tekintetében így nem vagy sokkal előrébb sajnos. A JBL Bar 9.1azt tduja, hogy mélyláda is van hozzá, meg levehető valóban két vezetéknélküli hangfal a soundbar végéről - hangzásban nem tudom milyen persze, de klassz lenne összehasonlítani. Ott van még vezeték nélkül a Samsung HW-Q950T is - de mind1

  • konklúzió: igaz, itt már le van írva a két kiegészítő, de nem igaz akkor ez a mondat: “Természetesen nem vált ki egy 7.1-es fizikai rendszert, de nem is abban az árkategóriában versenyez.” szerintem meg éppen abban az árkategóriában verseny (cca. 750HUF összesen), ráadásul a soundbar + mélyláda + két hátsó hangfal ki tudja adni a 7.1-et, mivel a soundbarban van bal oldal, jobb olda, center és felfelé sugárzó is

  minden másban valóban jó a cikk.

 28. Na szóval az első bekezdésben szerepel ez: Sonos ARC Soundbar szettjét, ami plusz 2db hátsó hangszóróból és egy mélyládából vagyis SUB-ból áll.
  Le van írva legelején.
  A bluetooth-n és az optikain nem működik a dolby atmos mindegy mit mondasz, amit Te említesz annak semmi köze ahhoz ami a cikkben van írva. Mivel a cikkben ennek a terméknek a tesztelése van leírva teljesen logikus, hogy nincs leírva, hogy kell a többi kismillió soundbart meg erősítőt bekötni. De a cikkben mellékelt képen szerepel mi kell hozzá és hogyan kell bekötni! Ne keverd a szezont a fazonnal! Az, hogy Te nem érted a cikket az biztos mert még most is azokat írogatod le amik szerepelnek a cikkbe. Olvasd el mégegyszer nyugodtan nem kapkodva és meglátod :wink:

 29. :slight_smile: igazából már semmi értelme az egésznek, de azért még utoljára: a cikk össze vissza keveri, hogy a soundbart vagy a teljes rendszert teszteli. Egyik 350e HUF, a másik +400e HUF. Ez a kommentekből is kitűnik: “Egy ideje tervezek már egy jó hangrendszert, de valahogy mindig “idegenkedtem” attól, hogy telerakjam hangfalakkal a szobát. A soundbarokat ami kis helyet foglal el dekoratívan meg sokan szidták, de úgy tűnik most a Sonos elérte a tökéletességet és megéri beruházni rá.”

  Hogy érte volna el? + 3 hangfallal. A fenit kommentelő azt értette, hogy egy Soundbarral lesz tökéletes hangja - szóval nem én vagyok csak hülye.

  Valamit azért Te sem értettél meg, de ismét leírom, én sem tudtam elég pontosan fogalmazni. A cikk végén kiderül, hogy a nagy Soundbarral, meg mélyládával meg hátsó hangfalakkal ugyanannyi hangfalad van, mint máskor, ha veszel vezetékes szettet. És igen, megértettem, ez nem szakmai cikk, amiből tanulhatunk, hanem Sonos cikk, amiből Soundbart vehetünk. Kár, hogy nem ismert a műfaj, ami mindkettő lenne. A probléma ott van, hogy az olyan emberek, mint Te, nem értik meg, miért baj sok pontatlanságot leírni ezzel kapcsolatban.

  A végén valaki elmegy, megveszi a Soundbart, és nem érti majd, miért nem működik ennyi pénzért, miért nem jobb, mint a logitech 5.1-es hangfalszettje satöbbi, vagy miért kell a soundbar mellé +400HUF-ot elkölteni. És akkor ott lesz, hogy szídja a Sonost, a cikkírót meg mindekit, miért nem teléjesült a “dolby atmos álma”. Holott, ha tisztán le lenne írva, hogy soundbar önmagában szar dolby atmoshoz, de amúgy klasz cucc átlag usernek Tv hanszóró helyett, már közelebb járnánk az igazsághoz.

  És nem tudom miért kell félni az árak leírásától, hiszen elvben olyanoknak szól ez, akik fél millió forintot elköltenek adott esetben telefonra. Akik közül lesznek olyanok, akik negyed millióért vesznek bluetooth fejhallgatót úgy, hogy (a korábbi cikkek szerint) 75 HUF-ért van hifinél is job bhangzást igérő megoldás (a mozizós OLED vagy más tv áráról még nem is beszéltünk).

  Maga a cikkíró sem tudja mindig a hagnrendszer mi is, mert ezt írja: “Természetesen nem vált ki egy 7.1-es fizikai rendszert, de nem is abban az árkategóriában versenyez.”

  Ahogy írtam, ez nem igaz, mert 5.0 + 1 + 2.0 az 7.1 (Ja, az 5.0 a Soundbar katalógus adata) - ettől szép, hogy valaki Sonos szekerét tolja, de nem tudja, miről ír cikket :wink: Na ilyen pontatlanságokra gondoltam.

 30. Zárjuk ezt le mert Te vagy csak átsiklottál a cikken vagy tényleg nem értelmezed a leírtakat. Feketén-fehéren le van írva ez is:
  „Úgy gondolom, önmagában a Soundbar csak akkor elég, ha csak simán filmezünk és kell valami erősebb hang oda, de ha már a mozis élményt akarjuk, akkor a teljes szett kell.“

 31. Értem mire gondolsz, tudom hogy bele lehet dugni egy HDMI-t Házimozi erősítőbe meg más rendszer be is. Az hogy belekötsz abba hogy a vezeték nélküli rendszer 220-ba be kell dugni vicces. Igazából az egész hozzászólások felesleges kötekedésből áll, meg szőrszál hasogatásból, amire nem éri meg válaszolni sem.

  Megveheted a sz@r Logitech 5.1-es szetted, de nem lesz alkalmazásod, nem lesz Sonos rendszered (app, támogatás bármi más) nem lesz AirPlay támogatás, és Atmos-od sem. És lesz egy jacked, érted a különbséget.

  Ha szeretnél egy Atmos mozi élményt (nem mozis, mozihoz hasonló élményt) 7.1-gyel, akkor veszel hozzá fizikailag 7.1 szettet, veszel hozzá ezt meghajtandó erősítőt, veszel kábeleket, amik nem 2500ft-osak, mert adsz egésznek egy pofont. Veszel mellé HDMI kábeleket, összekötögeted, elhelyezed kábelezel belépíted a falba stb… ne mondd már ugyanaz az ár kategória. Azt mondtam ezzel nem tud versenyezni a Sonos. Esküszöm nem értem mit nem lehet megérteni :smiley:

  És most csak 2 dolgot említettem, amit nem értettél meg. Én ezt elengedem azért nem is válaszolok erre, mert nem fogod fel hova pozícionálom a cikket és a Sonos hova pozícionálja magát. Egyértelműen le van írva, hogy a Sonos ARC soundbar nem rossz önmagában, de ne várjuk azt mintha egy fizikai hangszóró lenne itt-ott. Az hogy van benne X hangszóró ne nevezzük már 7.1-nek :smiley: ide-oda szórja a hangot, már pedig te annak hívtad a kommentben.

  Konklúzió, ahogy le is írtam az egész szett sztem megéri tök jó, én a soundbart önmagában nem venném meg, sztem már kis költség hátulra venni 1-1 SL One-t, mélyláda meg nem szükséges.

 32. Köszi a burkolt lehülyézést. :joy:

  Akkor még egyszer elmondanám, hogy én azért örülök annak, hogy végre lett egy jó minőségű soundbar, mert bár nem vagyok vájtfülű, de azért szeretem ha néhanapján hangosabban hallgathatok pl egy koncertfilmet, mint amire a TV hangszórója önmagában képes. De nem tetszik az, ha 5 vagy pláne 7 darab hangfal uralja a helyiséget. Tehát számomra ezért jó befektetés a soundbar, mert egy helyfoglalással el tudok érni olyan hangot - még ha nem is tökéleteset, mert nem ténylegesen 5 vagy 7 irányból jön, hanem csak elhiteti velem - amivel kicsit megnyomhatom a hangerőt.

 33. Kedves Admin!

  Köszi, hogy végre tisztességes konklúziót írtál :smile:

  Akar hiszed, akár nem, ez hiányzik a cikkből. A pontosság kedvéért: Amint írtam a “hangot össze-vissza szóró” soundbar 5.0, nem 7.1. A teljes rendszer viszont az. A soundbarok amúgy pont jobb-bal-center-jobb fel-bal fel hangszórókból állnak, mint egy házimozi ezen része. Ezt azért nem nevezném össze-visszának, de nem is nekem fizet ezért a Sonos, hogy ezzel reklamozzam, meg azzal, hogy a 230e HUF mélyláda felesleges :smile:

  Jó cikkírást!

 34. Elmehetsz a f@szomba! :smiley: Ez kell! Az új nappaliba eskü megoldom! :smiley:

 35. Ez volt az én reakcióm is :joy:

 36. Nézegettem Netflixen a filmeket és a The Witcher sorozat fent van Dolby Atmosban magyar nyelven, ha valakit érdekel és le akarja magyar nyelven tesztelni.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for vkleszken Avatar for tistvan87 Avatar for gyurrrka Avatar for Szifon Avatar for Chr1s Avatar for 83miki83 Avatar for SzifonAdmin