fbpx Skip to content

Még november végén teszteltük a HomePod Dolby Atmos funkcióját, és már akkor gondolkoztam azon, hogy milyen lehet az Atmos hangzás egy dedikált hangszóró szettel. A Display Me, akik a Sonos-t forgalmazzák hazánkban a cikk után felkeresett minket, és segítségükkel több hete tesztelem a Sonos ARC Soundbar szettjét, ami plusz 2db hátsó hangszóróból és egy mélyládából vagyis SUB-ból áll.

Sonos arc teszt és vélemény

Őszintén megvallva a soundbarokról eddig nem sok jót gondoltam. Volt korábban nálam egy-egy példány, de mindig az az érzésem volt, hogy ezeknél egy sztereó hangszóró szett jóval többet nyújthat. Természetesen ez jó pár éve volt, és akkor még nem beszélhettünk 5.1-ről, 7.1-ről, Atmos rendszerről, így időszerű volt, hogy 2020-ban újra megnézzem, mi a helyzet ezen a téren és kipróbáljam ezt az élmény. Elöljáróban: ledöbbentem, mennyit fejlődött ez a technológia – cserébe meg kell fizetni.

Mielőtt belemennék az Atmos hangzásba és persze a Sonos rendszerbe, röviden ismét kitérnék arra, mi az a Dolby Atmos és a Dolby Vision. Összesen két Dolby-t “különböztetünk meg”. Az első Dolby a Vision, amiről már írtam az iPhone 12 Pro cikkemben. Ott próbáltuk ki először, hogy milyen is a Dolby Vision, ami tulajdonképpen a videós Dolby, a HDR videó egy új generációja. Érdemes elolvasni a cikkben lévő Dolby Vision leírást, plusz letölteni a videókat, ha Dolby Vision támogatással rendelkező TV-nk van, és megnézni rajta, milyen is a nyers Dolby Vision iPhone felvétel.

A Dolby Atmos tulajdonképpen a Dolby hanggal kapcsolatos fejlesztése. Ez konyhanyelvre lefordítva virtuális 3D-s hangzást tesz lehetővé. Azért virtuális, mert a hangfalat nem kell fizikálisan lerakni magunk mögé, oldalra, felülre és így tovább, hanem szoftveresen oda irányítja a hangot, ahonnan annak érkeznie kéne. Ezért nevezzük mozi élménynek.

(Forrás)

Sonos ARC Soundbar avagy az Atmos alapja

Természetesen ahány márka, annyi féle soundbar közül választhatunk. Mi most a 2020 közepén debütáló Sonos ARC Soundbart teszteltük, ami lényegében az egyik legmodernebb soundbar jelenleg, és ezzel együtt megvan az előnye és hátránya is. Első körben érdemes leszögezni, hogy a Sonos rendszer vezeték nélkül működik és számomra például ez egy fontos szempont volt. Ha nem csak a soundbart használjuk az Atmos-hoz (már pedig nem csak azt fogjuk), akkor még három különböző Sonos terméket kell hozzáadni a mozi élményhez és ezeket bizony vezeték nélkül érdemes megtenni, mert a hátunk mögé viszonylag nehezen vezetünk 1-1 hangfal kábelt, plusz a mélyláda is rendkívül érzékeny arra, hogy fára, dobozba, kőre vagy adott esetben szőnyegre rakjuk. Tehát kell ez a vezeték nélküliség, amit a Sonos támogat.

Ezzel együtt azonban a 2020-as modern elgondolásnak lett egy hátránya is, mégpedig az, hogy egyetlen HDMI-csatlakozót kapunk (Etherneten kívül). Nincs rajta line-in, tehát jack, nincs rajta optikai bemenet és így tovább… Egyetlen HDMI eARC/ARC (erről később mesélek) csatlakoztatást kapott, amivel picit bezárva érezhetjük magunkat, de ne siessünk annyira előre.

Mivel a Sonos ARC Wi-Fi-képes, ezért végeredményben bármilyen eszközről kirakhatjuk az AirPlay segítségével a hangot. Sőt, a Sonos AirPlay 2-t is támogatja, ami azt jelenti, hogy az Apple rendszerében is képes a Multiroom szolgáltatásra, és mellette az Otthon alkalmazásban is megjelenik. Utóbbi azért is fontos, mert így akár reggeli rutinokat is indíthatunk rá, például ha belépünk 6:00 és 07:00 között, akkor felkapcsolódik a villany és elindítja a kedvenc reggeli lejátszási listánkat.

Sonos alkalmazás

Ezzel el is érkeztünk a Sonos alkalmazáshoz, és ebbe szeretnék kicsit részletesebben belemenni, mielőtt egyáltalán a Dolby Atmos rendszert bemutatom. A Sonos brutális fejlődésen esett át az elmúlt években és az alkalmazásuk az egyik legjobb lett ebben a szegmensben. Olyan kényelmes és egyszerű az egyes hangszórók beállítása, az Atmos rendszer összekapcsolása, hogy azt még egy 5 éves is képes megcsinálni. Például a hangszóró felugrik az appon belül a Bluetooth segítségével, aztán ha több hangszórót adunk hozzá, azonnal felkínálja a párosítást, a sztereót.

Sonos Soundbar setup

Olyan apróságokra is kitér az app (ami számomra picit hihetetlen volt), hogy a hangszóró hol helyezkedik el, a tévével szemben állunk vagy háttal, hogy nézzük a bal vagy vagy oldalt ugye. Jóformán nem tudunk hibázni, és utána rendkívül sok lehetőségünk van finomhangolni. Ez lényében a TruePlay segítségével történik, mellyel optimalizálhatjuk a hangszórót a szoba adottságaihoz, ami tényleg jelentős javulást tud hozni, ha a körülmények nem optimálisak.

Ezután külön beállíthatjuk a mély, magas tartományt, akár eszközönként, én például a mélyládát visszább vettem, mert társasházban lakom. De egy nagyobb nappaliban pedig pont erősíteni kellene rajta, szóval rengeteg beállításunk van. A Sonos rendelkezik éjszakai móddal is, amikor visszább veszi a mélyebb hangokat és felerősíti a párbeszédet, ez is rettentően sokat tud segíteni a családi házakban.

Végezetül, de nem utolsó sorban pedig a zene szolgáltatások tárháza, amit a Sonos támogat. Természetesen minden, szó szerint minden streaming szolgáltatót támogat az Apple Music-tól kezdve a Tidal-on keresztül a Spotify-ig. Házi szervereket is be lehet rájuk kötni, tehát a NAS-ról is le tudja játszani a zenéket különböző protokollon keresztül, így arra sem lehet panasz.

Röviden tehát a Sonos szoftveres megoldása szerintem a lehető legkönnyebb Atmos beállítást és használatot teszi lehetővé egy átlag felhasználó számára, és még a legtöbb zenei szolgáltatást is ismeri, plusz AirPlay 2-vel is rendelkezik, ami hab a tortán!

Dolby Atmos hang – mi kell hozzá?

Mielőtt rátérnék, hogy milyen is a hangja a Sonos rendszernek, lássuk, hogy mi kell az Atmos hanghoz, mert sajnos nem olyan egyszerű, mint azt az ember gondolná. Az, hogy az Apple bravúrosan elérhetővé tette a Dolby Atmos hangot egy frissítéssel, az konkrétan kisebb csoda, mert rengeteg dolog szükséges hozzá.

Először is meg kell értenünk azt, hogy milyen hangsáv kell ahhoz, hogy Dolby Atmos hang kijöjjön a Sonos-ból.

Ez lehet:

  • Dolby True HD
  • Dolby Digital+

Míg a Dolby Ture HD effektíve a veszteségmentes hang és kizárólag a Blu-ray 4K-s filmeken elérhető, addig a Dolby Digital+ már jóval több helyen megtalálható. Ezek lényegében az 5.1-nél több hangsávot tartalmaznak, például 7.1, és rendelkeznek olyan adatokkal, amiket a Sonos rendszer fel tud használni a Dolby Atmos 3D-s hangzás megjelenítéséhez. Tehát konyhanyelven az Atmos lényegében nem egy hangsáv, hanem egyfajta adat, amit felhasznál a rendszer a fent említett hangsávoknál.

A probléma ott kezdődik, hogy a fenti két hangsávhoz nem elég sem a Bluetooth, sem az optikai csatlakozás. Kizárólag újabb generációs HDMI ARC, vagy még újabb generációs HDMI eARC csatlakozás szükséges (Enchanted ARC). Míg a sima HDMI ARC-n a Dolby Digital+ megy át, TV-től függően, addig az eARC-s HDMI már képes lejátszani a Dolby True HD-t, ami a lehető legjobb hangzás és veszteségmentes. Persze mivel utóbbi leginkább csak 4K Blu-ray filmeken található meg, így viszonylag kevesebbet találkozunk vele.

Ezen felül érdemes megjegyezni még azt, hogy magát a hangsávot is támogatnia kell a lejátszó szoftvernek, így lényegében négy összetevőből lehet kihozni azt, hogy Dolby Atmos hangot kapjunk:

  • TV, ami rendelkezik HDMI ARC-vel, vagy HDMI eARC-vel
  • Lejátszó alkalmazás, ami támogatja a Dolby True HD-t, vagy Dolby Digital+-t
  • Atmos rendszer, amin hallható a fenti hangsávok egyike
  • A film rendelkezzen a fenti sávokkal, és Dolby Atmos metaadatokkal

Bármelyik hiánya esetén nem kapunk Dolby Atmos-t, kizárólag 5.1-et vagy rosszabb hangzást. Nézzünk erre egy konkrét példát. Amennyiben vásároltunk régebben egy 4K-s TV-t, és van hozzá egy 4K-s Apple TV, ami ugye rendelkezik a lejátszáshoz szükséges szoftveres megoldással (tehát le tudja játszani a hangsávokat például az Infuse-zal), akkor meg kell néznünk, hogy a TV-nk bármelyik portja HDMI ARC-s-e, és ha igen, akkor nyertünk, ha nem, akkor lényegében buktuk az Atmos-t, mert nincs rajta olyan csatlakozó, ami átengedné a Dolby Digital+-t.

Ezzel nagyon sokan nincsenek tisztában, csak bedugják valamelyik HDMI-re, vagy csak szimplán nem figyelnek oda, régebbi a TV-jük. Ezen kívül olyan alkalmazással próbálják lejátszani, ami csak 5.1-re képes, tehát ugyan van olyan hangsávunk, de végül felhasználói hiba, hogy nem tudja az app lejátszani azt, és így megint nincs Dolby Atmos hangzásunk. A fenti három összetevő kell ahhoz, hogy ez működjön!

Ehhez képest tényleg csoda, ahogy az Apple megoldotta azt, hogy elindítjuk a Dolby Atmos filmet és lényegében a HomePodokból már szól is a Dolby Atmos hang. Valószínűleg ezért kapott a HomePod tvOS szoftvert ?, mert így jóformán azon is egy Apple TV fut, hogy le tudja játszani a magas felbontású hangot, szinkronba hozza a TV-vel és átküldje vezeték nélkül!

El is érkeztünk az utolsó dologhoz a hangzás előtt, amiről érdemes még szót ejteni, az pedig az adott film, van-e rajta Dolby Digital Atmos hang, illetve két hangsáv. Nyilván ezt a streaming szolgáltatók rendkívül megkönnyítették azzal, hogy lényegében a képernyőn láthatjuk, hogy az adott film rendelkezik-e Dolby Atmos hanggal, így a 4 problémából rögtön kettőt, a lejátszót és hangsávot kilőhetjük. Ezzel együtt azonban a streaming mindig kevesebb bitrátával rendelkezik, mint mondjuk egy Blu-ray lemezen lévő hangsáv, de ebbe most már ne menjünk mélyebben bele.

Sajnos a Dolby Atmos hang a streaming szférában rendkívül elenyésző, jóformán kizárólag az újabb filmeknél található meg. Például a Insterstellar a Netflixen csak 5.1-es hanggal rendelkezik, míg a 6underground, ami lényegében meg sem közelíti az Interstellart, Dolby Atmos-szal. Ezzel jelenleg együtt kell élni, tehát 10-ből csak 3 filmnél kapunk ilyen hangot és az sem lesz kultikus film, amit újra néznénk ezzel a szuper hangzással. Természetesen ez folyamatosan fejlődik, mivel csak rá kell húzni egy Atmos metaadatot az amúgy is 7.1-gyes hanggal rendelkező filmekre.

(Szerencsés esetben 5.1-es magyar hangot is kapunk egy filmhez, de Atmos csak az eredeti hang esetén várható)

A fenti 10/3-as számot pedig jóformán 0-ra redukáljuk, ha magyar szinkronos filmet szeretnénk lejátszani, mert itt aztán végkép nem találunk Dolby Atmos hangot, maximum 5.1-et, ami azért nem ugyanaz.

Dolby Atmos vagy Dolby Digital 5.1?

Az egy jogos érv, hogy egy filmet lehetőség szerint ne magyar szinkronnal akarjunk nézni, mivel azzal csak elvesztjük a film valódi értékét (kivéve persze ha ugye épp egy magyar filmről van szó). A színészi játék természetesen a színész hangjától is függ és persze az eredeti hangosítás is egy nagyon fontos szempont, de én nyilván nem vagyok hangmérnök. Ettől függetlenül egyetértek a fenti mondattal, inkább nézzünk meg egy külföldi hanggal rendelkező filmet az eredeti hangsávval és magyar felirattal, mintsem szinkronnal. Persze vannak olyan helyzetek, amikor a szinkron is megfelelő, például a családdal, gyerekekkel kényelmesebb magyar szinkronnal nézni valamit, és akkor itt jön a kérdés, hogy ha jóformán nincs is magyar nyelvű Atmos hang, érdemes-e ezt a rendszert megvenni az 5.1-es hangsávokhoz?

Igen, mert bár az 5.1 nem adja meg azt az élményt, mint az Atmos, de azért ég és föld a különbség a TV hangszórója, vagy egy sztereó hang és 5.1 között. Én úgy gondolom, az 5.1 egyfajta alternatíva, ami ha jól csináltak, képes elérni az “Atmos minőséget” és ezzel együtt megkaphatjuk a mozis élményt is. Az 5.1 pedig szinte minden filmnél elérhető már manapság az angol vagy magyar hangsávnál, és utóbbi is viszonylag sokszor elérhető már.

Tehát bárhonnan is szerezzük be a hőn áhított filmünket, mindig ellenőrizzük, hogy milyen hangsávot tartalmaz, tényleg kihasználja-e az otthonunkban elérhető Dolby Atmos rendszert.

Milyen a Sonos Dolby Atmos hangzása?

El is érkeztünk a hangzáshoz, ami egy sarkalatos pont, mert ugye amiatt vásárolunk egy rendszert, hogy megkapjuk azt az élményt, amit egy moziban. Azt már most rögtön érdemes leszögezni, hogy a fizikai hangfalakat nem lehet kiválni virtuális hangzással. Én ezt “fake Atmos”-nak hívom. Mondhatjuk azt, hogy minden, ami nem 7.1, tehát 7 hangszóró és 1 mélyláda, az “fake Atmos”, mivel csak virtuálisan teszi oda a hangot, tenné, teheti, lehet, hogy onnan halljuk… De ez sok mindentől függ, elhelyezkedés, helyszín, távolság, fal kialakítás, mekkora a nappali és így tovább.

Röviden tehát, minél több hangfalunk van, annál jobb élményt fogunk kapni. Tehát 1db Dolby Atmos Soundbar, legyen az bármilyen márka, nem fog olyan hangzást adni, mint 7db fizikai hangfal. Ez mondjuk elég egyértelmű. Ettől függetlenül a Sonos mégis elérte azt, hogy az ARC Soundbarja elszórja a hangot előttünk.

Azért előttünk, mert be lehet mondani, hogy mögöttünk is megszólal, és visszaveri a hangot a fal, és ez talán egy átlag ember számára úgy is tűnik, azért egy Hi-Fi-sta tudja, hogy a hang csak úgy van képezve. Azonban tényleg úgy tűnik, mintha hátulról szólna, vagy éppen oldalról. Többségében egyébként oldal irányban képes elszórni a hangot a Sonos ARC Soundbar önmagában, tehát arra, amire hivatott, azt megteszi, de azért rettentően függ az adott helyiségtől a hangzás.

Érdemes megjegyezni a Sonos technológiáját, a TruePlay-t, amely lényegében feltérképezi a szobát, és ez alapján optimalizálja a hangot. Ezzel valóban javítani lehet a hang teljesítményén, én legalább 2x jobbat hoztam ki, tehát ezt érdemes megcsinálni. Na de mi történik, ha még két vezeték nélküli hangfalat mögénk rakunk, és ezt megfejeljük egy mélyládával is?

Na itt már egészen más a képlet, mivel fizikailag is képes a Sonos hátulról küldeni a hangot, tehát a Soundbar szemből és oldalról sugározza a hangot, hátulról pedig még két kis hangszóró segít, valamint az oldalsó hangokba ők is beleszólnak. Ezzel már egészen érdekes mozis élményt kapunk, ami szerintem minden nappaliban kötelező.

A Sonos ezzel a szettel tette le a vezeték nélküli mozis élményt a nappaliba, amit megfejelt a fenti szoftveres megoldással az AirPlay 2-vel. Rengeteg filmet, főként Netflixet teszteltünk a rendszerrel, és azt kell mondjam, remekül helytállt a nappaliban. Úgy gondolom, önmagában a Soundbar csak akkor elég, ha csak simán filmezünk és kell valami erősebb hang oda, de ha már a mozis élményt akarjuk, akkor a teljes szett kell. A teljes szettel azonban nem lesz problémánk, talán a mélyláda még hiányozhat, bár azt még szoftveresen tudjuk javítani, de hátsó két hangfal szó szerint kötelező. Egyébként az egész rendszert külön zenehallgatásra is használhatjuk, tehát nem lehet mellé lőni.

A Sonos egyébként az Atmos mellett támogatja az 5.1-et és persze a sztereó hangot is, tehát olyan filmeket is élmény nézni vele, aminél nincs meg az Atmos hangzás. Részletes, széles hangtartományt kapunk a filmek esetén és szuper élményben lesz részünk, ebben az árkategóriában.

Mozi vs. zenehallgatás

Nekem van itthon egy sztereó szettem, és őszintén megvallva sokkal jobb hangot ad ki zenehallgatásnál, mint a Sonos. Ez mondjuk nem volt kérdés, hiszen az erre van kihegyezve és mellette fele annyiba kerül mint a fenti szett. De, és itt tényleg jön egy de: ha mozis élményt szeretnék, akkor a Sonos kenterbe veri a sztereó szettemet, annyira jobb vele a filmezés, hogy egyértelműen arra esne a választásom, ha inkább filmeznék és nem zenét hallgatnék. Persze a Sonos is szépen szól, de azért nem ugyanaz, mint egy dedikált Hi-Fi a lakásban. Őszintén mindkettő kell, de ezek alapján már tudtok dönteni, kinek mi a fontosabb.

Konklúzió

A Sonos számomra egyértelműen bizonyított. Az elmúlt években nem voltam a cég pártján a zárt rendszere miatt. A hangja sem tetszett, de 2020-ra úgy tűnik, hogy összeszedte magát. Az Atmos hangzás, a hangfalak, a szoftveres támogatás mind mind olyan dolog, ami miatt ez a rendszer szerethető, használható, és ajánlott. Természetesen nem vált ki egy 7.1-es fizikai rendszert, de nem is abban az árkategóriában versenyez. Nem mondom, hogy olcsó, de a támogatás miatt szerintem ezt érdemes megvenni egy Apple felhasználónak, mint valamilyen másik Atmos-hangzás támogató márkát. Az alkalmazás szerintem gyönyörű, használható, és tényleg illik az Apple ökoszisztémába. Megvásárolni például az Alzán tudjátok, akik ilyenkor is időben tudnak szállítani, plusz viszonylag gyorsan beszerzik a Sonos termékeket is.

Íme a lista, hogy én miket használtam a teszt során, ezek megtalálhatóak a fenti linken a keresőt használva:

  • Sonos ARC Soundbar (ő kerül a TV elé, jó nagy)
  • Sonos One SL 2db (ők voltak a hátsó hangfalak)
  • Sonos Sub (én az első generációsat használtam, az is működik az Atmos rendszerben)

Nagyon szépen köszönjük a Sonos magyarországi forgalmazójának, a Display Me-nek, hogy segítették a tesztünket a fenti termékek kölcsönzésével!

[wp-review id=”125828″]

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!