fbpx Skip to content

Június 8-án elérhetővé vált az Apple Music Lossless és vele együtt a térbeli hangzás a Dolby Atmos segítségével. A két szolgáltatás extra költség nélkül vehető igénybe az Apple Music előfizetők számára.

Apple Music Lossless - térbeli hangzás - Dolby Atmos

Fontos megjegyezni, hogy míg a Lossless-hez külön hardver kell, amiről például ebben és ebben a cikkben írtunk korábban, addig a térbeli hangzáshoz elég egy AirPods, AirPods Pro, vagy AirPods Max is. Így elmondható, hogy aki rendelkezik Apple fülhallgatóval, már most kipróbálhatja az Apple Music-on a térbeli hangzást. Ez a cikk csupán bemutatja az Apple Music alkalmazást és a Lossless és térbeli hangzás funkciókat. A mindenre kiterjedő Lossless leírást, amiben segítünk, hogy hogyan érd el a legjobb élményt az Apple Music-kal itt találod meg: Mindent az Apple Music Lossless-ről a Muzix támogatásával!

Térbeli hangzás a Dolby Atmos segítségével

Egészen elképesztő tud lenni az, ha egy High-End rendszeren egy szobában azt is hallod, hogy a zongora bal oldalt hátrébb, az énekes pedig jobb oldalt előrébb van, tehát hallod úgymond a “teret”. Körbeölel a zene, és nem csak középről hallasz valamint, hanem részletes, “szokatlan” helyről jövő hangokat hallasz. Ezek a Hi-Fi rendszerek több millió forintba kerülnek és bizony még a környezetet is úgy kell kialakítani, hogy az tökéletesen irányítsa a hangokat. Nos, a térbeli hangzás valami ilyesmi, mivel a Dolby Atmos segítségével olyan helyekről érkezhet a hang, ami teret ad a zenének.

A térbeli hangzás tehát egyfajta plusz élményt ad a zenehallgatáshoz, de ehhez természetesen a fülhallgatónak és a zenének is “támogatnia kell”. Az Apple összes AirPods készüléke támogatja, valamint a BeatsX, Beats Solo3, Beats Studio3, PowerBeats3, Beats Flex, PowerBeats Pro, és Powerbears Solo Pro. Amennyiben AirPods-on hallgatjuk a zenét, a térbeli hangzás automatikusan bekapcsol, ha az adott szám támogatja. Az Apple egyébként egy külön listát készített ehhez, amiben rögtön megtapasztalhatjuk az élményt!

Kifejezetten ajánljuk, hogy próbáljátok ki a fenti listát, lépjetek be a Zene alkalmazásba és a Böngészés menüpont alatt rögtön megtaláljátok a térbeli hangzáshoz készült listákat.

Lossless és Apple Digital Master

Az Apple sok év után elérhetővé tette a Lossless élményt is, ami végre megváltást hoz azoknak, akik magasabb felbontással, jobb minőségben szeretnek zenét hallgatni. Azonban azt sokan nem tudják, hogy ehhez a minőséghez meg is felelni.

  1. A magas felbontás függ az adott eszköztől, amiről lejátszod. Az Apple Music esetén az iPhone, iPad, Apple TV és Mac is megkapta a Lossless támogatást, vagyis a magas felbontás lejátszást.
  2. Szükségünk van egy megfelelő DAC-ra, avagy konyhanyelven hangkártyára, amivel le tudjuk játszani legjobb minőséget. Az Apple termékek maximum 24bit 48kHz-re képesek, ami nem a maximum felbontás, így szükségünk van egy külső hardverre hozzá.
  3. Természetesen kell hozzá megfelelő fül- vagy fejhallgató, hangfal, adott esetben erősítő.

Tehát elmondható, hogy három összetevőnek kell teljesülnie, hogy a Lossless, vagy Apple Digital Mastert meghalljuk. Nem elég csupán “bedugni” az AirPods Pro-t, mert bizony az nem támogatja a magas felbontást. Ugyan jobb lesz a zene, de valószínűleg a térbeli hangzás miatt.

A Lossless és az Apple Digital Master sokkal több adatot tartalmaz, tehát a zene részletessége valami elképesztő. Egy megfelelő rendszeren brutális minőségbeli javulást érhetünk el az Apple Music segítségével.

A magas felbontást a Beállítások > Zene > Hangminőség alatt találjuk meg. Ha nem jelenik meg az opció, akkor érdemes újraindítani a készüléket.

Itt kapcsoljuk be a Lossless-t, majd beállíthatjuk, hogy mobilhálózaton, Wi-Fi-n és offline zenehallgatás esetén milyen minőségben kapjuk meg az Apple-től a zenét. Természetesen csak akkor érdemes bekapcsolni, ha a megfelelő hardverekkel rendelkezünk, különben semmi értelme. A maximum felbontás egyébként 24bit/192 kHz. Ilyen felbontású DAC-ról ebben a cikkben írtam korábban: SoundMagic A30i Lightning-csatlakozós DAC és erősítő: új életre kel a vezetékes fej- és fülhallgatód!

Miután bekapcsoltuk a Lossless-t, a Zene appon belül az albumnál és adott számnál találjuk meg, hogy éppen milyen minőségben szól. Ariana Grande például rendelkezik Apple Digital Masterrel is, ami a legmagasabb felbontást jelenti és persze az AirPods tulajdonosok meghallgathatják a számait térhangzással is.

Konklúzió

Az Apple Music egy hatalmas lépést tett a minőségi zenehallgatás felé, és azt gondolom, minden AirPods tulajdonosnak érdemes kipróbálnia a térbeli hangzást, újfajta élményben lesz részük. Meghallgattam néhány Lossless számot is Lightning DAC-kal és tényleg ég és föld a különbség. A Tidal előfizetést le is mondtam, mert amúgy is van Apple Music és Spotify. Így marad a Spotify általános zenehallgatáshoz, és az Apple Music, ha tényleg zenét szeretnék hallgatni minőségben.

Ennek a cikknek hamarosan lesz egy folytatása, ami kifejezetten a Lossless-szel fog foglalkozni, tippeket adok majd, hogy hogyan hallgass magas felbontású zenét, mire figyelj oda, és persze hogyan fertőződj meg a Hi-Fi “életérzéssel”. ?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Nem tudja valaki, hogy Spoty-n mikor lesz ez elérhető, ahogy az is hogy tudjunk az órára menteni?

  2. Azt nem tudja valaki, hogy a már letöltött zenéket hogyan lehet letölteni nagyobb felbontásban?

  3. Avatar for lberes lberes says:

    Egy apró megjegyzés: azt írjátok, hogy a losslesshez “Szükségünk van egy megfelelő DAC-ra, avagy konyhanyelven hangkártyára, amivel le tudjuk játszani ezt a minőséget. Egyik Apple termék sem képes lejátszani önmagában ezt a felbontást, szükségünk van egy külső hardverre hozzá.”

    Ehhez képest az Apple szerint:

    • To listen to songs at sample rates higher than 48 kHz, you need an external digital-to-analog converter.”
    • Ha szeretne hozzájutni az Apple Musicból korábban letöltött zenék veszteségmentes verziójához, törölje a zenéket, és töltse le újra őket az Apple Music katalógusából.
  4. Az egész bekezdést olvasd el ne csak egy sort :wink:

  5. Avatar for lberes lberes says:

    Elolvastam, sajnos a cikk pongyolán fogalmaz: a Lossless és a Hi-Res Lossless két különböző dolog:

    1. Lossless for a maximum resolution of 24-bit/48 kHz
    2. Hi-Res Lossless for a maximum resolution of 24-bit/192 kHz

    Az elsőhöz nem kell külső DAC, a másodikhoz igen.

  6. Tehát akkor ha én csak AirPodson hallgatok zenét akkor elég a losslessre beállítanom, értelmetlen a Hi-Res, igaz?

  7. Can I listen to lossless audio using Apple’s Lightning to 3.5mm Headphone Jack Adapter?

    Yes. The Lightning to 3.5mm Headphone Jack Adapter is designed to transmit audio from the iPhone’s Lightning connector. It contains a digital-to-analogue converter that supports up to 24-bit/48 kHz lossless audio.

  8. Hallgathatok veszteségmentes audiót AirPods, AirPods Pro vagy AirPods Max segítségével?

    Az AirPods, az AirPods Pro, az AirPods Max és a Beats vezeték nélküli fejhallgató az Apple ’ AAC Bluetooth Codec segítségével garantálja a kiváló hangminőséget. A Bluetooth-kapcsolat azonban nem támogatja a veszteségmentes hanglejátszást.

  9. Áh értem.

  10. Avatar for lberes lberes says:

    Ezzel mit szeretnel mondani? :slight_smile:

  11. Hogy csak vezetékes fülhallgatóval amihez meg kell egy DAC, tudod elérni a 48kHz-et. Semmilyen Apple termékkel nem. A HomePod-ok csak később kapják meg a szoftverfrissítést. A beépített hangszorót meg ne számítsuk ide. Még az AirPods Max-hoz is az van írva, hogy jó minőség de nem vesztességmentes.

    Hallgathatok veszteségmentes audiót az AirPods Max Lightning – 3,5 mm-es audiokábelen?

    A Lightning – 3,5 mm-es audiokábel segítségével az AirPods Max analóg forrásokhoz is csatlakoztatható filmek és zenék hallgatása céljából. Az AirPods Max csatlakoztatható Lossless és Hi-Res Lossless felvételek lejátszására képes eszközökhöz, és kiemelkedő hangminőséget kínál. A kábelben végbemenő analóg–digitális átalakítás miatt azonban a lejátszás nem lesz teljesen veszteségmentes.

  12. És szerintem pontosan emiatt nem emeltek árat. Mert valsz a felhasználók 98%-a nem fogja tudni kihasználni…

  13. Na szóval, igaza van lberesnek amúgy, de azért ez nem ilyen egyszerű :slight_smile: Szóval valóban azt írja az Apple, hogy

    " Ha 48 kHz-nél nagyobb mintavételi frekvencián szeretne zenét hallgatni, külső digitális–analóg átalakítóra lesz szüksége."

    AZTÁN:

    Hallgathatok veszteségmentes audiót az Apple 3,5 mm-es fejhallgató-csatlakozóhoz készült Lightning-adaptere segítségével?

    Igen. A Lightning-adapter 3,5 mm-es fejhallgató-csatlakozóhoz az iPhone Lightning-csatlakozóján keresztül továbbítja az audiojelet. Megtalálható benne egy digitális–analóg átalakító, amely legfeljebb 24 bites/48 kHz-es veszteségmentes hanglejátszást támogat.


    Ha simán a Lossless számokat nézzük, akkor a telefon beépített DAC-ja elég ahhoz, hogy meghallgasd a zenét.

    De aztán:

    Ezen kívül természetesen ettől még a fülhallgatódnak is támogatnia kell a magasabb felbontást, valamint azért a beépített DAC nem ugyanaz mint egy kifejezetten erre gyártott chip tehát ég és föld lehet a zenék között, DAC-tól függően. :slight_smile:

    A cikket javítom. De ezért is írtam hogy lesz erről egy sokkal részletesebb cikk, mert ebben nekem is olvasnom kell még. :slight_smile:

  14. Ma megnezem akkor a 7.1 atmos hazimozin hogy szol…

  15. Avatar for lberes lberes says:

    Korrekt, köszi :slight_smile:

    A lényeg az, hogy a losslesshez semmi másra nincs szükséged, mint egy vezetékes fülhallgatóra és egy Apple Lighning-jack átalakítóra, ami nem más, mint egy 24 bit, 44 kHz DAC, ahogy írtad. Ha Hi-Res Losslesst szeretnél, akkor ahhoz már kell egy ennél jobb DAC is.

  16. Nem tudom, hogy ez mennyire a valóságot mutatja, mert ilyet is mutat fülhallgató nélkül is csak a telefon. Viszont túlnyomó többségben átugrik rögtön dolby atmosra, ha kihúzom a DAC-ot.

  17. Ettől még lejátsza és ekkora minőséget kapsz. Kérdés hallod-e fülhallgató nélkül. :smiley: Nyilván nem.

    Más számnál amúgy Dolby Atmos-t ír ki, azt se hallod ki nyilván. Csak jól néz ki :smiley:

  18. Pont most írtam át, hogy túlnyomó többségbe Atmost ír ki :joy:

  19. Jaaah értelek…. Na így már teljesen más a fáma. Be kéne dugni egy Lightning Jack-et és akkor a fülest és akkor mit ír ki. :slight_smile:

  20. Viszont, van itthon egy iPad Pro, majd megnézem (mindjárt elalszom, WWDC miatt hajnalig voltunk fent, most délutáni szieszta van), hogy ha bedugom a jackbe a fülest akkor mit ír ki. Adapterem fogalmam sincs hol van :smiley:

  21. Elökotortam egy Lighting-os EarPods-ot, átlagba átvált Lossless-re Atmosból, de pl a Paranoid-ot úgyanúgy Hi-Res-nek mutatja :smiley: Kipróbálom még én is Ipad-on, Lighting-Jack DAC-ot én se találom, pedig 4 db-nak kéne itthon lennie :slight_smile: Úgyhogy ja létezik egy Apple eszköz ami tudja a Lossless-t :slight_smile:

  22. Avatar for kohary kohary says:

    Délelőtt megnéztem a bluetooth fejhallgatómmal, ott több szám esetében kiírta, hogy lossless és azt hiszem volt egy dalnál hi-res lossless is. Ha csak iphone-on játszom le ugyanazokat a számokat, akkor csak dolby atmos-t ír ki. Elvileg akkor támogatja a nem apple és beats bluetooth fejhallgatókat is.

  23. Igen, de a beépített hangszóró kivételével ( amit hagyjunk figyelmen kívűl) nincs egy Apple- termék se ami jelenleg képes lejátszani a Lossless formátumot ezért én még mindig helyesebbnek találom az első megfogalmazást mert egy Lossless minőségnél ne vegyük már figyelembe egy telefon vagy számítógép hangszóróit akár milyen jó minőségűek is. Ezzel a Lossless Music-kal viszont az AirPods Max-nak is adtak egy nagy pofont, mert hogy ezek után még úgy se fogják venni mint most. Itt is köszönöm, hogy lebeszéltél róla :slightly_smiling_face:

  24. A Bluetooth kapcsolat ami eleve nem támogatja a Lossless formátumot. Hiába írja ki, sajnos nem abban szólal meg. Próbáld ki vezetékesen a fülhallgatód csatlakoztatni.

  25. Avatar for kohary kohary says:

    Jelenleg csak egy usb jack kábelem van. Kellene egy Lightning jack kábel, hogy a fejhallgatómat tudjam vele használni. A gyári apple fülest nem szeretem. A mostani fejhallgatóm térhangzást produkál, mivel oldalanként 6-6 hangszóró van benne, így nehéz megállapítani jobb-e egy zene minősége, mert a hangzás eltereli a figyelmet. :slight_smile:

  26. Avatar for kohary kohary says:

    Most akkor minden számot külön-külön le kell töltenem magas minőségben egyesével? Szinte soha nem szedek le teljes albumokat csak azokat a számokat amelyek tetszenek. Nincs erre valami módszer, hogy lecserélje az összes letöltött zenémet? :slight_smile:

  27. Van olyan aki eddig Spotify-t hasznalt, de most atvalt Apple Musicra?

  28. Avatar for lberes lberes says:

    Megint zöldségeket beszélsz. A lossless lejátszást (amihez az Apple a saját ALAC codecjét használja) maga a készülék végzi. A D/A konverziót vagy a készülék beépített DAC-ja végzi el (iPhone 6S esetén a jack kimeneten, újabb készülékeken a hangszórókon), vagy a gyári Lightning-jack adapter, ami maga egy DAC. Onnantól fogva a hangzás előállítása már analóg módon történik, mégpedig a fej- vagy fülhallgatóval.

    A Hi-Res Losslesst jelenleg valóban nem támogatja egyetlen Apple termék sem.

  29. Avatar for Lajhar Lajhar says:

    Sziasztok!

    Ehhez várható frissülés Airpods Pro-hoz? 3E751-röl? Vagy az átállás ettől független?

    Köszi!
    Csabi

  30. Te nagyon nehezed érted meg, az Apple-nek nincs olyan fej illetve fülhallgatója vagy hangszórója amire ez képes még az AirPods Max se. Csak a régebbi vezetékes EarPods-ok. Tehát szükséged van hozzá egy külső hardverre egy másik gyártótól, hogy ki is tud használni, ha nem a beépített hangszórón akarsz Lossless zenét hallgatni. De még abban se vagyok biztos, hogy pl az iPhone 12 Pro beépített DAC-ja tudja, de ennek utánna nézek még mert 95%-ban ha kihúzom a fülhallgatót és a telefon hangszórója szól, átvált Lossless-röl Atmos-ra.

  31. Ha olyan iPhone-t használok, amelynek még van jack kimenete és vezetékes fülest csatlakoztatok, akkor gondolom simán menni fog a lossless audio minden plusz okosság nélkül, ugye?

  32. Igen, akkor menni fog, vagyis iPad Mini-nél működik. Kivéve ha füles egy AirPods Max mert akkor sajnos nem.
    Mivel:

    Hallgathatok veszteségmentes audiót az AirPods Max Lightning – 3,5 mm-es audiokábelen?

    A Lightning – 3,5 mm-es audiokábel segítségével az AirPods Max analóg forrásokhoz is csatlakoztatható filmek és zenék hallgatása céljából. Az AirPods Max csatlakoztatható Lossless és Hi-Res Lossless felvételek lejátszására képes eszközökhöz, és kiemelkedő hangminőséget kínál. A kábelben végbemenő analóg–digitális átalakítás miatt azonban a lejátszás nem lesz teljesen veszteségmentes.

  33. Én eddig párhuzamosan használtam mindkettőt, Spoti jobban tetszett, ezt csak a Watch miatt tartottam, viszont most ez átbillent….így már jobban bejön ez, egyelőre marad mindkét előfizetés.

  34. Ha van egy Focusrite külső hangkártyám a Machez csatlakoztatva, azzal elérem a High-Res Losless-t is vezetékesen egy fejhallgatóval?

  35. Igen…

  36. Avatar for mozo17 mozo17 says:

    Kedves Admin. Most tertem vissza iosre, regen hasznaltam a youtube vanced progit hatterben valo zenere. Mukodik még, es telepithető valahogy? Koszi a valaszt!

  37. Én sosem hallgattam zenét YouTube-ról, így passz.

  38. Avatar for ukjoci ukjoci says:

    Sziasztok!
    Lehet láma kérdés, de mindenképp kell a Lossless-hez a legfrissebb iOS? Nekem egyelőre a 14.1 van fenn (iPhone SE 2020), nem mertem “akksi tapasztalatok” miatt frissíteni még a 14.5 ill. 14.6ra.
    Ha van tapasztalat, h nyugodtan illetve csak ott jön a lossless, akkor hnap esze rátolom…
    Köszi előre is!

  39. Tisztába tenné valaki, hogy mi az helyzet a 1MORE ANC PRO-val? Korábbi (a cikkben is linkelt) cikkben HI-RES BT élményről van szó. Most akkor ez a cucc tud jobb minőséget, vagy sem?

    Vezetékes vs. vezeték nélküliség

    Fontos tudni, hogy a magas felbontást jelenleg kétféle módon tudjuk meghallgatni. Egyrészt ha olyan vezeték nélküli fülhallgatóval rendelkezünk, ami ezt tudja, például a 1MORE ANC PRO zajszűrős fülhallgatója, amiről korábban már írtunk, vagy a fenti DAC-kal, amire kábelesen kötünk bármilyen fülhallgatót.

  40. Ez tesztelve lesz, csak még nem került hozzám a füles újra. Egyértelműen kiderül majd mit ír ki az Apple Music. Ezért írtam a cikk elején hogy lesz egy mélyreható teszt cikk a Lossless-ről később. :slight_smile:

  41. Ja, hogy csatlakozas alatt? Azt az ikont csapja hogy lossless. :man_shrugging:t2: Nekem ugy tunik, hogy jobb a minosege a hallott zenenek. De hihetek az apple musicnak ikonok tekinteteben?

  42. Igen igen! Ezek szerint a BT fülest is faszán támogatja! :slight_smile: Zsír!

  43. Azért várom azt a tesztet. ,)

  44. Nalam valami nem adja ki :confused: Macre dugtam FiiO K5 Pro DAC/AMP-ot plusz Sennheiser HD 600-t. A DAC-on hangero tekero mogott van led ami jelzi h milyen a sample rate. 48K alatt kek, felette sargan kellene vilagitania. Apple Musicban minden esetben kek, pedig elvileg hallgattam 96K zenet is. Tidalon sargan vilagit, igaz ott van egy beallitas h nem system controlled, hanem maga a DAC vegez mindent is.

  45. “Same here with a DAC attached to my M1 Mini. This will only work if they add an output selection (exclusive mode) to the MacOS Music app.”

    Erre ezt találtam, próbáltad?

  46. Audio MIDI setupban feltoltam 32bit 192K-ra, igy viszont most mindig sargan vilagit, akkor is ha valami rettenet youtube minoseget jatszok le. Igy mar valoszinuleg Hi-Res az apple music de csak hinni tudok benne, meg a hallasomra hagyatkozni :smiley: Apple Musicban nem talalok ilyen exclusive mode-t, Tidalban van es ott jol is mukodik. Az aktualis minoseg alapjan valtozik a led vilagitas ahogy valtogatok a szamok kozott.

  47. Koszi a linket. En kozben az alabbi linket talaltam, ahol a hozzaszolo szerint meg nincs exclusive mode apple musicban. Igy Audio MIDI beallitasok alapjan egy resampled cuccot kapsz, ami nem tudom, hogy ronthat e a minosegen. IOS-en elvileg ez jol mukodik, remenykedek benne, hogy mac app is kap egy exlusive modet.

    https://discussions.apple.com/thread/252845429

  48. Ha kikapcsolod az atmost akkor a losslesst ir ki ami teljesen valid. Egyedul a Hi-Rest nem tudod kulso DAC nelkul hallgatni. Nem a fej es fulhallgatok, hangfalak kepesek a losslessre. Azt a minoseget a hangkartyadnak/DAC-odnak kell tudni, valamint a forrasnak (jelen esetben apple music). Persze egy jobb minosegu fejhallgaton szebben fog szolni.

    BT fulesrol nem nyilatkozom, az mas kategoria, de ha egy sima earpods-t dugsz ra apple lightning - 3,5 atalakitoval (ami egy DAC), vagy barmilyen mas DAC-val akkor ott mar lossless lesz a zene. Mas kerdes, hogy tok felesleges mert egy earpods, airpods proval olyan lossless zenet hallgatni mint Trabantra Michelin pilot sport gumit tenni :slight_smile: vagy inkabb mint Ferrarira gagyi gumit tenni. Hiaba van 800 loerod ha az aszfaltra nem megy at.
    Dolby Atmos pedig terhangzas es nem a zene felbontasa.

  49. Úgy tudom a bluetooth 5 már képes egy cd felbontás továbbítására, és talán tényleg felesleges egy agybadugós fülhallgatótól jobb felbontást várni, nehéz ilyen pici cuccba beleszuszakolni egy hifi hangfalat… de azért megkérdezem, szerintetek azért nincs idén új airpods, mert azon dolgoznak, hogy a következő széria tudja az alap loseless figurát? Várhatunk egy ilyen airpodsot? Vagy vegyek végre egy prot, mert kellene már futni, fitnesselni?

  50. Szerintem airpods pronal ne nagyon varj minosegbeli ugrast megha AAC 256 kbps mellett tudni fogja esetleg a losslesst is. Futas kozben meg amugy se szamit :smiley: Az en velemenyem, hogy vegyel egy airpods vagy airpods prot futashoz, utkozben stb. Attol fuggoen, hogy melyik a kenyelmes neked vagy mennyire van szukseged a zajszuresre. En lecsereltem a sima airpodsom prora. Nekem kenyelmetlenebb, viszont olyan hosszan nem hordom es a zajszurese karpotol, hangzasban szerintem nincs hatalmas kulonbseg, spatial audio egesz mokas apple tv+nal de anelkul is megvan az ember :slight_smile:

    Igazi zenehallgatasra pedig szerezz be egy open fejhallgatot plusz egy dac/amp-t. Amikor otthon hatradolsz es atadod magad az erzesnek :smiley: En mar kiprobaltam 1-2 kombot, szerintem mindenre mas jo.

  51. Ezzel teljesen egyetértek én is. Nálam a Fiio Q3 azt mutatja amit az Apple Music, Lossless kék Hi-res sárga. De egy kicsit szkeptikus vagyok most a Music-kal kapcsolatban.
    Mert pl. ilyet is mutat Bluetooth kapcsolaton.

  52. Az a Hi-Res Lossless ikonka neha latszodik, neha nem, Macen es iOSen. Kicsit meg bugos szerintem a dolog de az apple sajat bevallasa alapjan se megy.

    BT-n nincs jelenleg lossless iphonen (de lehet mashol se). Meg @csszokolai altal emlitett 1MORE ANC PRO se tud teljesen lossless csak jobb minoseget.

    Egy idezet a WhatHifi oldalrol
    "Some formats such as AptxHD Bluetooth and LDAC allow for hi-res files to be streamed wirelessly between compatible devices but not without compression. The former supports audio at 24-bit/48kHz, but uses compression and has a maximum data rate of 576kbps. The latter supports up to 32-bit/96kHz over Bluetooth but only with a data rate of 990kbps. Both of these are lower than the data rate of CD (1411kbps) which isn’t technically hi-res…

  53. Annyi hogy az 1MORE ANC PRO képes USB-C csatlakozásra, tehát ha USB-C-Lightning átalakítóval összedugja a készülékkel akkor elméletben kihozza a maximumot. :slight_smile: Persze ezt nem teszteltem.

  54. Avatar for vjan vjan says:

    A Spotify - Apple Music váltás még kérdéses, bár több dolog szól még mindig a Spotify mellett (már amennyiben lesz benne lossless). A legfontosabb az, hogy rengeteg audio cuccon van kliens hozzá. Olyanokon is, amiik képesel lossless lejátszásra. Ez az Apple Musicról nem mondható el. Az Apple világon (Iphone, iPad, iMac, stb) kívül semmi mással nem játható le. Az Apple TV-hez már vannak appok más platformra is, de lossless nem igaán működik rajta (pontosabban a HiRes nem megy).
    Szerintem nem túl kényelmes mondjuk egy rendes audio rendszert összedrótozni mondjuk egy iPhone-val. Arról nem is beszélve, hogy egy bejövő hívás, vagy üzenet mennyire zavaró. De ugyanilyen kényelmetlen a lejátszás a Mac-ekkel is.
    Ha eddig hallgattam valamilyen zenét mondjuk a telefonon Spotify-on, akkor hazaérve egyszerűen átirányitottam a hangrendszerrre, annak a kliense lejátszotta. A telefont legfeljebb vezérlésre használtam. Ugyanezt Apple Music esetén átküldöm AirPlay-on, de továbbra is a telefonon keresztül megy a zene (persze a zavaró zajokkal együtt).
    A Tidal-nál ugyanez a helyzet. Az audio cuccnak van Tidal kliense is. Eddig is tudta a 48K-nál magasabb mintavételi frekvenciájú lossless minőséget. Ott sem a telefonon keresztül megy a zene.
    És a legnagyobb gond az, hogy bár az Apple TV-n elvileg van Spotify és Tidal kliens, de mint kiderült, nem támogatja a 48K nál nagyobb mintavételű lossless zenét, pedig elvileg a HDMI kimenete alkalmas lenne az átvitelére. A régi 4K sem, és az új 4K sem.
    Tehát gyakorlatilag maradnak a Tidal és Spotify előfizetések. Ha a Spotify nem vált hamarosan, lehet hogy lemondom, de a Tidal biztosan marad addig, amíg nem lesz olyan internetes lejátszó, aminek van Apple Music kliense is.

  55. Nekem nagyon kényelmes az airpods, egyesem volt, csak elhalt, meg ki is mostam. Hogy kell elképzelni a pro kényelmetlenségét? Mint mondjuk bãmilyen szilikonharangos fülhallgató? Az engem annyira nem szokott zavarni.

  56. @fivetrillion @83miki83

    Csak kíváncsi vagyok a véleményetekre :slight_smile: Ezt a számot hallgassátok meg először jacken, majd pedig a DAC-kal. Az elején én rögtön kihallottam a több “sistergést” és a hangja is a csajnak is részletesebb volt a dob szóló pedig erre van tervezve :smiley: :smiley:

    CleanShot 2021-06-12 at 14.06.35@2x

    @fivetrillion kérlek Mac-en játszd le én is ott csináltam a iBasso DC03 DAC-kal.

    2e52d07310f522944800d465ffa5ba06

    Danna Ross - i’m comming out

    Update: hogy őszinte legyek, iOS-en ezt nem annyira hallottam ki mint Mac-en. Ami azt mutatja hogy DAC és DAC között is van különbség bőven.

  57. PS: készül már az átfogó Lossless cikk, akit érdekel. :slight_smile: Remélem a napokban kirakhatom!

  58. Na, a helyzet a következő. Ez a szám a Fiio szerint iPhone-on “csak” <48k viszont Mac-en >48k. De például a Nothing Else Matters mindkettőn Hi-Res. Kiváncsi vagyok, hogy ott hallasz-e különbséget.

  59. Na majd mindjart en tesztelem xD (de csak a fulemmel). Vagy megsem. A 1more nem adott lightning usb-c kabelt, uh speciel most nem fog menni. Viszont az az usb-c-jack kabel, amit adnak hozza, az iszonyat jo minosegu. De hat nincs jack kimenetem es atalakitom sem. :man_shrugging:t2:

  60. Hat ez a jack usb c kabel egy eleg fura megoldas szamomra :smiley: Jelen esetben egy mac vagy jack csatlakozos telefont tudnal hasznalni. Mivel jack ezert mac vagy telo hangkartyajat (DAC) fogja hasznalni h eloallitsa az analog jelet. Majd ez a kabel a masik vegen ahol usb c van ujra digitalis jelet ad ki. Majd a 1more ezt a digitalis jelet ujra atalakitja analogga :smiley:

    @DonkaRichard nekem kicsit kenyelmetlenebb a pro szerintem a harang miatt. Ha nem illeszkedik tokeletesen az egyik fele akkor a zajszures is eleg fura hatast idez elo. De van ismerosom akinek a sima pl kiesik a fulebol es a pro tokeletesen illeszkedik meg kenyelmes.

    @SzifonAdmin ma tesztelem majd hosszabb ideig apple musicot. Csekkolom majd a szamot amit linkeltel is, mindenfele daccal, fejhallgatoval, mert most van itthon par cucc :smiley:

  61. Én időközben megírtam a cikket, már csak apróbb javítások vannak hozzá. :slight_smile: Egyébként én is átállítottam a MIDI-t biztos, ami biztos. Jó lenne ha az Apple fixálná ezt hogy rendesen ki lehessen haszni az USB-C-s DAC-okat.

  62. USB-C - USB-C kábel kell neki és akkor a 1MORE DAC-ját használja. :slight_smile: Elvileg.

  63. Igen, szerintem is szukseges volt a MIDI beallitas. Anelkul nalam a DAC alacsonyabb sampling ratet jelzett, hiaba mutatta az apple music, hogy hi-res.

  64. Sziasztok!

    Az lenne az elképzelésem, hogy régi hifim (már optikai bemenet van azért) elé teszek valamiféle WLAN Audio receivert, ami CD minőségben tudna zenét lejátszani Apple Musicból, közvetlenül internetről, és/vagy AirPlay 2-n keresztül. Tudtok ajánlani ilyen eszközt? Köszi

  65. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    de ugye nem a macOS Monterey bétája van fent? mert akkor lásd innentől kezdve:

  66. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    közvetlenül dugod be, vagy esetleg bármi adapteren keresztül?

  67. Avatar for rfodor rfodor says:

    Közvetlenül. És a köv. kérdés előtt, minden fülesemmel is végigpróbáltam, megnéztem a Midi appban, ott sincs semmi, és a Hang beállításoknál se látszik a Kimenetek között.

  68. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    akkor passzolom, működnie kellene, mert @SzifonAdmin is ilyen gépet használ, és működik is neki. hülye kérdés, de újraindítás is volt már?

  69. Avatar for rfodor rfodor says:

    Volt és NVRAM reset is.
    (céges gépen, Android telón működik, de így megy vissza a boltba)

  70. Avatar for rfodor rfodor says:

    Erase Mac & reinstall után se látszik. Akkor megy vissza. Úgy tűnik viszont pár japán blog / review alapján, hogy nem én vagyok az egyetlen M1 MacBook tulaj, akinél nem működik az iBasso DC03.

  71. Avatar for Roy67 Roy67 says:

    Sziasztok,
    1MORE EHD9001BA tulaj vagyok már lassan 2. hete… Tetszik a füles hangja, az ANC Pro is hasznos a BKK járművein utazva, viszont BT-n ugye soha nem fogom tudni a legjobb hangzást elérni. iPhone XS-em van, milyen kábellel tudnám összekötni a fülessel, hogy annak a beépített DAC-ját használva még szebb hangzást érjek el? Sokat nem találtam a benne lévő DAC-ról, itt viszont olvastam, hogy pl. a Soundmagic A30i vel a hozzá kapott kábellel összekötve már messze minőségibb hangzásban lehetne részem. Van esetleg valaki itt aki már próbálta ezeket?
    A válaszokat előre is köszönöm. :slight_smile:

  72. Most vagy nem olvastam el mindent,vagy láma vagyok. Airpods Pro val ha csak simán rábökök egy Dolby Atmos számra nem szól szépen. De ha rámegyek a klipp-re,akkor szépen szól meg ha mozgatom a fejem követi a középpontot! Ennek így kell működnie?

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for BoRRoNeo Avatar for vkleszken Avatar for Lajhar Avatar for ukjoci Avatar for tacs007 Avatar for rfodor Avatar for ztomi78 Avatar for lberes Avatar for Szifon Avatar for Huncute Avatar for Roy67 Avatar for DonkaRichard Avatar for kohary Avatar for kriszbet Avatar for fivetrillion Avatar for feherdavid96 Avatar for bencehornyak Avatar for csszokolai Avatar for mozo17 Avatar for varangy Avatar for Jadeye Avatar for vjan Avatar for SzifonAdmin Avatar for 83miki83