fbpx Skip to content

Rendkívül megörültem, hogy az Apple végre megnyitja a kapukat a Lossless, avagy a veszteségmentes zenehallgatás irányába, amivel én már 2016 óta foglalkozom. Már közel 5 éve, hogy rendelkezem olyan otthoni setuppal, ami kihasználja ezt a minőséget. Ezt a “fertőzést” pedig Szabolcstól, a Muzix.hu tulajdonosától kaptam el, ő vitt bele az egész magas felbontás világába még 2015-ben.

Ezért idén úgy döntöttük, hogy nektek, Szifon.com olvasóknak egy különösen részletes és termékpalettával teli cikket írok arról, hogy hogyan használhatjátok ki az Apple Music Lossless-t, mire figyeljetek oda és milyen termékek használjatok, hogy a maximum felbontást kiaknázhassátok. Ez a cikk nagyrészt konyhanyelven fog íródni, ezért mélyebben a technikai adatokba nem fogok belemenni. Ettől függetlenül megpróbálom majd elmagyarázni, hogy miért fontos a Lossless, mire érdemes figyelni zenehallgatáskor, illetve hogy milyen eszközök kellenek, hogy tényleg meghalljuk azt, amit kell. Avagy úgy is fogalmazhatunk, hogy ne hallj kevesebbet, mint amiért fizettél. ?

2008-2021 – hogyan jutottunk el a mai zenehallgatásig?

A Lossless azt jelenti hogy veszteségmentes zene, erre ki fogok térni később. Eddig az Apple felhasználók nagy része veszteségesen hallgatott zenét. Ez azért is kellett, mert a 2010-es években még sok helyen lassú volt az internet és a felhasználók zenei szokásai is még a szórakozásra korlátozódtak. 2008-ban indult el az útjára a Spotify, hazánkban pedig 2013-ban vált elérhetővé a streaming szolgáltatás. Talán a Spotify miatt változtak meg az emberek zenei szokásai is. Miért is írom ezt?

 • Apple: vedd meg az albumot egy adott előadótól (2011 óta vásárolhatunk hazánkban is zenét)
 • MP3, letöltés: itt van az adott előadó albuma, számai, töltsd le
 • Spotify: hallgasd meg ezt a zenei listát, megannyi előadó 1-1 számával

A Spotify és persze a többi streaming szolgáltató az Apple-lel ellentétben egy teljesen más sémát kezdett el követni. Ezek közül a Spotify volt a legnagyobb, aki nem azt mondta, hogy hallgasd ezt az előadót, hanem hogy rádió szerűen hallgasd az összes előadó legjobb számait. Hallgasd a kedvenceidet. Persze lejátszási listát eddig is tudtál készíteni, de a Spotify már előre legyártott listákat készített, ami elsőre fura is volt. Mindenki úgy tárolta valahol a zenéit, hogy az adott előadó mappája, majd az albumok, majd azon belül a kedvenc számait hallgatta. Mikor előfizettünk Spotify-ra, nem az előadókat láttuk, hanem a listákat és rögtön arra mentünk rá.

Ehhez a vonathoz az Apple nem csatlakozott. Miközben a Spotify egyre jobban tetszett az embereknek, mert mindig újabb és újabb számokkal találkoztak – és persze nem kellett megvenniük azokat –, addig az Apple még mindig pénzért adta őket és egyesével lehetett megvenni a zeneszámokat, albumokat.

2015-ben a cég beadta a derekát és bemutatta az Apple Music-ot, amivel bármilyen számot tudtunk hallgatni és megjelentek a személyre szabott zenei listák is. Ők persze próbáltak extra dolgokat is hozzáadni, hogy találkozz az előadóval az alkalmazáson belül, úgynevezett hírfolyamokban. Mindeközben egyébként a Tidal, illetve más zenei szolgáltatók már elkezdték behozni a magasabb felbontást, avagy a Lossless-t, mert azt sem az Apple, sem a Spotify érezte magáénak. Ettől függetlenül volt egy réteg, aki rendelkezett olyan hardverrel, amivel hallható volt a különbség.

Időközben az emberek már megszokták a Spotify-t és vele együtt azt, hogy csak van egy listájuk, amit hallgathatnak és mindig új szám kerül bele. Az Apple szerintem ezt utálta és ezért akarta közelebb hozni az előadókat, de őszintén, ez nem nagyon sikerült.

Tehát míg a Spotify 2008 óta streamelte a zenét, addig az Apple 8 évvel később, 2015-ben adta meg a felhasználóknak ezt a funkciót. Azóta eltelt még 5 év és továbbra is összességében a Spotify rendelkezik a legtöbb felhasználóval.

Az Apple-nek lépnie kellett, ha további felhasználókat szeretne, ezért 1 hónapja bemutatta a Spatial Audio-t és a Lossless-t!

 

A Spatial Audio, avagy a térhangzás egy egészen új megközelítés a zenehallgatásban és az Apple remekül látta meg ezt a rést! Rengeteg felhasználó rendelkezik AirPods-zal (tényleg minden harmadik fülhallgató, amit az utcán látok, lényegében egy fehér AirPods), ami lehet AirPods, AirPods Pro és AirPods Max. Tehát a hardver és a szoftver is a kezükben van, ami sokkal nagyobb buli, bevétel számukra. Ezért is láthatjuk az Apple Music alkalmazásban a térhangzást reklámozva és nem a Lossless-t. Ugye? ?

A térhangzás egyébként rendkívül “látványos”, jól hallható mindenki számára és tényleg egy új élményt kapunk, akár az eredeti, első generációs AirPods-zal is. Ezzel lényegében könnyedén lehet felhasználói tábort építeni, mert Józsi rögtön megmutatja Imrének, hogy “ezt hallgasd meg” és Imre meg valóban elámul, hogy mennyi teret és részletet hall. Ezzel nincs is semmi baj, de alapjáraton ez egy újrakeverése a zenének és nem az eredeti szám, amit mondjuk a koncerteken hallunk. A zene ugyanaz lesz, de nem ugyanúgy halljuk. ??‍♂️

A Lossless ezzel szemben nem ennyire megfogható. Itt nem az Apple adja a hardvert, mert jelenleg egyik Apple fülhallgató sem támogatja a Lossless-t, valamint a legmagasabb felbontást sem tudjuk elérni semelyik Apple termékkel!

Miért jó akkor ez nekünk? Mi jelent a Lossless?

A Lossless, azaz veszteségmentes zene tulajdonképpen az, amit az előadó létrehozott. Egy zene nem csak abból áll, hogy bizonyos hangszereket tesznek egymás mellé és énekelnek. A hangmérnök mögött egy olyan csapat áll, aki minden egyes másodpercet megtervezve adja ki a zenét. Elkészítik a zene “terét” és felveszik a hangszereket a maximális felbontásban. Mondhatnánk, hogy olyan, mintha egy koncerten lennél, de ez ennél sokkal sterilebb és tökéletesebb. Tehát a keverő és az előadó együtt dolgozva megalkotja azt a zenét, amit lényegében maximimális precizitással elkészítenek.

Ezt nevezzük veszteségmentes zenének, avagy magas felbontásnak.

 

Sajnos ezt egy átlagfelhasználó sosem hallja meg. Sosem fog úgy csengeni az ének, sosem fog úgy elhatárolódni a dobszóló a többi hangszertől, ahogy azt ők megálmodták és elkészítették, mert veszteséges felbontásban hallgatjuk a zenét. Ez adott esetben hatalmas különbség lehet és ezért szoktuk mondani, hogy meg lehet fertőzni magunkat a Hi-Fi “életérzéssel”! Ez történt velem is, ezért kezdtem el kacsintgatni a Lossless felé 5-6 évvel ezelőtt és ezért írom ezt a cikket is. Tehát vigyázat, ez a cikk fertőző! ? Remélem még időben szóltam! ?

A Lossless-nek természetesen különböző válfajai vannak. Vicces kimondani, de lényegében a fizikai CD a boltban magasabb felbontással rendelkezik zenei téren, mint a Spotify vagy eddig az Apple Music volt.

Gondolnátok hogy ezek jobb minőséggel rendelkeznek ma is, mint a Spotify? 🙂

Mondjuk azt, hogy a Lossless avagy veszteségmentes zene minimális követelménye a CD minőség. Ezután még rengeteg lépcsőfoka van a magas felbontásnak, de az Apple Music részéről a plafon a 24bit/192kHz. Ez a CD minőségnek a többszöröse, tehát jóval több részletességet kapunk a zenében, mint eddig.

A fenti grafikonon jól látszik, hogy bizony ég és föld a különbség a veszteséges (zöld) és veszteség nélküli (kék / CD-minőség, sárga-, narancsságra / Apple Lossless)  sávok között. A CD minőség és a Spotify között már 5-10x különbség is van, ami persze nem azt jelenti, hogy most 5x több dolgot fogunk hallani, de akár hallható javulást is kapsz. Készítettem egy rövid felsorolást, ami alapján látható, hogy brutál minőségbeli ugrást érhetünk el az Apple Lossless-szel.

 1. YouTube (mert ilyen is létezik)
 2. Spotify (24 kbps – 320 kbps)
 3. MP3 (128 kbps – 320k bps)
 4. 16bit / 44.1 kHz (1411 kbps) – CD minőség
 5. 24bit / 48 kHz (1000-2500 kbps)
 6. 24bit / 96 kHz (2500-5000 kbps)
 7. 24bit / 192 kHz (5000-9000 kbps) Ide pozícionálta magát az Apple
 8. DSD

Spotify 320 kbps vs. Apple Music Lossless 5000 kbps

Igen, a Spotify ennyire tömörített, veszteséges zenét ad nekünk és eddig az Apple Music sem volt különb. Sőt, ők még a megvásárolt zenéket is ebben a minőségben adták. Persze itt most hatalmas különbséget láttok a számok között, ami azért zenében nem ennyire feltűnő, de azért kihallható a különbség.

Te vajon fizetnél-e egy múzeumban azért, vagy tudnál-e értékelni egy olyan képet, ami például Van Gogh egyik festményéről készült fénykép fényképének a fényképe bélyeg-méretben? Na, az MP3 pont ugyanez, csak a zenében. – érvelt Emily Lazar. (forrás)

Elmondható tehát, hogy az MP3 és a streaming csak rosszabbá tette a zenét az elmúlt néhány évben, mert már nem albumokat vásárolunk, hanem zeneszámokat hallgatunk egy-egy előadótól, és még csak azt a minőséget sem kapjuk meg, amit az előadó megálmodott. Utóbbin változtatott most az Apple.

Mire van szükségünk az Apple Music Lossless lejátszásához?

Most, hogy már megértettük a Lossless-t, induljunk el az úton és hallgassuk meg. Míg a térhangzáshoz könnyedén a rendelkezésünkre áll a szoftver és a hardver, addig az Apple a Lossless esetében kizárólag a szoftvert adta oda nekünk. Tehát ahhoz, hogy veszteségmentesen hallgassuk meg egy zenét, három feltételt kell kipipálnunk.

 1. Lejátszó alkalmazás és magasfelbontású zenék. Ez ✔️ az Apple Music-kal.
 2. Úgynevezett DAC, ami képes lejátszani ezt a felbontást.
 3. Végül, de nem utolsó sorban a megfelelő fül- avagy fejhallgató vagy hangfal.

Szerencsére az elmúlt években folyamatosan fejlődött a technológia, így a 2. és a 3. feltétel termékpalettája lényegesen jobb ár/értékkel rendelkezik, mint mondjuk egy AirPods. Ezért is láthattatok már cikket a Szifon.com-on különböző fülhallgatókról és DAC-okról az elmúlt években. Na de mit jelent a DAC?

Mi az a DAC és miért szükséges nekünk?

A DAC-ot én konyhanyelven “hangkártyának” szoktam lefordítani. Ő dolgozza fel az audio jelet, tehát a hangokat, zenét. Amikor elkezdünk meghallgatni egy számot, az iPhone-ban is van ilyen DAC, feldolgozó chip, ezután kapjuk meg vezetékesen vagy vezeték nélkül a zenét. Az iPhone-ban és iPadben lévő DAC 24 bites/48 kHz-es veszteségmentes hanglejátszást támogat. Ez lényegében a CD minőségnél jobb, tehát az iPhone-ban lévő DAC-ról elmondható, hogy már jobban fog szólni a vezetékes fülhallgatónk, mintha CD minőséget kapnánk.

Jelenleg háromféle felbontással találkozhatunk az Apple Music Lossless-nél:

 1. 24bit / 48 kHz – ez a maximum, amit az iPhone beépített DAC-ja támogat és a Spotify-nál jóval magasabb felbontás.
 2. 24bit / 96 kHz – a komolyabb előadók ebben a felbontásban teszik fel a zenéiket.
 3. 24bit / 192 kHz – ebből kevés van, de sokkal jobb részletességgel rendelkezik, mint a többi.

Összességében tehát elmondható, hogy akár az iPhone beépített DAC-jával is hallgathatjuk a Lossless zenét az Apple Music-ról, de szükségünk van adott esetben egy Lightning – Jack átalakítóra. Ettől függetlenül a Hi-Fi közösség egyáltalán nem ajánlja, hogy külső DAC nélkül hallgassunk magas felbontást az iPhone-on, mivel audio chip és audio chip között is van különbség, ahogy az iPhone-ok között is.

Tehát, ha érdemben szeretnék zenét hallgatni, akkor bizony szükségünk van egy külső hardverre, amikről már az elmúlt 1-2 évben írtam is itt a Szifon.com-on.

USB-C és Lightning DAC-ot az Apple Music Lossless-hez

Mivel nem csak iOS-re, hanem macOS-re is elérhető az Apple Music Lossless, ezért többféle DAC-ot szoktam ajánlani. Aki Mac-en hallgat zenét, azoknak az iBassio terméke lesz a befutó, amely maximum 32bit/384kHz-re képes, tehát jóval magasabb felbontásra, mint amire az Apple Music.

Kis mérete ellenére a DC03 kettős, nagy teljesítményű DAC chipekkel van felszerelve. Ezzel a konfigurációval a DC03 minden eddiginél erősebb kimeneti feszültséget és csatornaszétválasztást kapott. A termék CS43131 MasterHIFI minőségű DAC chippel rendelkezik, amivel lényegében lehetővé teszi az akár 384 kHz / 32 bites PCM-et és 11,2 MHz-es DSD-t, tehát a Apple Music Lossless-nél jóval magasabb minőségű zenék lejátszását is. Az iBasso DC03 lényegében rövidebb és vékonyabb, mint egy emberi mutatóujj. Jóformán észrevehetetlen és a kettős, erős kábelezésnek köszönhetően nem egy fix, brutálisan nagy DAC áll ki a készülékünkből, hanem egy pici, hajlítható termék, ami ezáltal kiváló, hordozható DAC-nak tekinthető!

Sokszor mondom azt, hogy mennyire jó egy zenének a színpadtere, a részletessége. Ezt leegyszerűsítve évek óta azért kapjuk vissza ennyire valósághűen, mert nem egy, hanem kettő vagy több mikrofont használnak arra, hogy felvételt készítsenek, és ezeket külön hangcsatornaként is kezelik. Ezáltal a csatornák által még több adatot kapunk, mivel nem csak magát a zenét, hanem a helyszín különleges atmoszféráját is megkaphatjuk. A drágább, komolyabb rendszerek emiatt is kezelik külön a bal és jobb hangcsatornát a mai napig.

Az iBasso Audio DC03-mal nagyot húzott a gyártó, mivel a bal és jobb csatorna adatfeldolgozását egy-egy önálló DAC chip végzi, ezáltal sokkal pontosabb és részletesebb hangot kiadva magából. Egészen megdöbbentő tud lenni az, hogy egy ilyen apró komponens mekkora pluszt tud adni a zenehallgatásunkban. Ezért páratlan az iBasso Audio DC03 a saját szegmensében, ami a pici DAC-ot és az ár/értéket jelenti. Megvásárolható a Muzix.hu-n.

Figyelem a DC03 az M1-es MacBook Pro és MacBook Air, valamint iPad termékekkel nem működik együtt!

iPhone-hoz elérhető Lightning DAC-ok

Amennyiben iPhone-ról szeretnénk meghallgatni az Apple Lossless-t és a maximum minőséget szeretnék, tulajdonképpen két terméket tudok ajánlani. Ezek közül az első a méltán híres SoundMAGIC A30i DAC-ja, ami erősítő is egyben! Tehát nem csak jobb minőségben tudunk zenét hallgatni, de bizonyos keretek között erősítőként is funkcionál, így nem csak fül-, hanem fejhallgatók esetén is lehet használni. Rendkívül pici, simán elfér a zsebünkben vagy táskában, így ha bármikor kikapcsolódnánk egy kis zenehallgatással, akkor kéznél lehet.

A termék egy független CS43131 csúcskategóriás lapkával rendelkezik, amelynek dinamika tartománya meghaladja a 120 dB-t. Ez a chip akár 32bit / 384KHz PCM és nagy felbontású audio formátumú DSD64 / DSD128 / DSD256 dekódolást biztosít, ami stúdió szintű zenehallgatási élményt nyújt. Továbbá ez egy intelligens erősítő, amely beállítja annak teljesítményét, hogy megfeleljen a fejhallgató impedanciájának. Mi több, támogatja a 600 ohm-os, nagy impedanciájú fejhallgatókat is.

Az iOS kompatibilis a SoundMAGIC márkával, tehát amint bedugtuk, érzékeli az külső DAC-ot és azonnal lekapcsolja a belsőt. Ezáltal átadja a külső “hangkártyának” az információt és azonnal jobb minőséget kapunk. Nem kell semmit telepíteni, elindítani, csupán bedugjuk és működik. Megvásárolható a Muzix.hu-n ide kattintva!

A fentieken túl van még egy igazi nagyágyú, jóllehet ez már sokaknak kívül eshet a pénzügyi keretein, de egyértelműen és bizony utcahosszal ez a legjobb. A LOTOO márka ennek az iparágnak egyik high-end fejlesztője és olyan DAC-ot dobott a piacra, amely gyakorlatilag mindent lepipál.

A LOTOO PAW S1 oldható kábellel rendelkezik, így akár Type-C, akár Lightning-portokhoz is csatlakoztatható (a Lightning-kábel ugyan extra, de MFi minősített). Különlegessége, hogy két kimenete van. Az egyik a jól ismert 3,5mm-es jack, amibe szinte bármilyen vezetékes fülhallgató csatlakoztatható, de van egy 4,4mm-es aljzat is, ami egy új szabvány és minőségi fül-, fejhallgatókra találták ki és nem csak sokkal nagyobb teljesítményt ad le, de szimmetrikus kialakítása miatt a sztereó jel bal és jobb csatornáját végig külön kezeli.

Külön DAC és külön erősítő is dolgozik így oldalanként. Van benne egy OLED-kijelző, amelyen az erősítő teljesítménye állítható és még különböző hangszíneket is tudunk választani a menüben. A kis kijelző megmutatja, hogy éppen milyen felbontású fájlt hallgatunk az Apple Lossless szolgáltatásban és magunk is össze tudjuk vetni, hogy jobban szól-e, amikor magasabb felbontást mutat. Hát persze… ? Tud még egy olyat is, amire külön cikket kéne írni, de most csak elégedjetek meg azzal – vagy olvassatok utána – hogy natív MQA kezeléssel, dekódolással rendelkezik és ha Tidal-t hallgatunk, akkor az ott található MQA kódolást teljesen ki tudja bontani, akár 32Bit 352.8kHz felbontásra!

Az ára is ehhez mért, viszont a legjobb, így ahogyan egy iPhone is drágább, mint a konkurencia, a LOTOO is több pénzt kér a különlegességéért. A LOTOO PAW S1-et itt találod meg a MUZIX.hu-n. Ha iPhone-hoz is használnád, erre is szükséged lesz.

Fej- és fülhallgatók Apple Music Lossless-hez

Ezzel el is érkeztünk a harmadik ponthoz, hogy mivel hallgatjuk meg ezeket a magas felbontású zenéket. Ez már nem annyira triviális, mivel egy fülhallgatóra sokszor nincs ráírva, hogy Hi-Res zenére lett tervezve, tehát magas felbontásra. Az azonban 100%-osan elmondható, hogy a meglévő fülhallgatók is sokkal jobb minőséget fognak adni DAC-kal és Apple Music Lossless-szel, ha a fenti láncot elkezdjük kiépíteni. Ettől függetlenül szeretnék ajánlani néhány fej- és fülhallgatót a Muzix csapatával, amit érdemes megvásárolni, ha a magas felbontással szeretnénk zenét hallgatni. Ahol kék plecsnit (?) láttok, azt mi különösen ajánljuk.

A SoundMAGIC márka termékei

A SoundMAGIC márkáról már többször írtam itt a Szifon.com-on, legutóbb pont egy DAC-ot mutattam be vele, de Ti, Szifon.com olvasók is rendkívül szerettétek ezt a márkát néhány évvel ezelőtt. Rendkívül alkalmasak a mainstream zenehallgatásra, pop számokhoz, illetve elektornikus zenékhez. Nem nagyon lehet mellélőni velük, ár szerint rendezve az alábbi listában találjátok meg őket. Nyilván a drágább jobb, de nem mindig szükséges a legdrágább terméket megvásárolni.

 • SoundMAGIC E10 – Hatszoros What-HiFi díjas, belépő szint, már itt jóval jobb minőséget kapunk, mint egy AirPods esetén és egyáltalán nem drága. 
 • SoundMAGIC E11 – Az E10-es modell utódja, annak minden erényével, de még tisztább magashangokkal. 
 • SoundMAGIC E50 – A legjobb kompromisszum az ár és minőség vonatkozásában. Apró, minden fülben jól elfér. 
 • SoundMAGIC E80 ?  – A legjobb a SoundMAGIC fülhallgatók közül. Ezzel hallod a legtöbb részletet vissza. 

Használd a SZIFON-20 kuponkódot a 20%-os kedvezményért! (Érvényes: 2021. július 31-ig!) 

Az Ultrasone márka termékei

Az Ultrasone sem egy olyan márka, mint a JBL, hogy bárhol találkoznánk vele. Ettől függetlenül, ha nem fülhallgatót, hanem fejhallgatót keresünk, akkor én kifejezetten ajánlom. Nekem is megmaradt a teszt után az ULTRASONE PRO 580i, amit imádok, és kifejezetten a magas felbontású zenéket hallgatom meg vele.

 • Ultrasone PRO 480i vagy 580i – nem sok pénzért professzionális minőség, német gyártótól. ULE és S-Logic, hogy munkához is tökéletes választás legyen.
 • Ultrasone PRO 580iAz én választásom. ? Ugyanolyan mint a 480i, de a hangszóró átmérője 10mm-rel nagyobb, így a basszusok teltsége és mélysége azoknak is optimális, akik drum&bass zenéket hallgatnak. Kettős (bársony és műbőr) fülpárnák.
 • Ultrasone Performance 840 – A következő dimenziót nyitja meg a hangzás pontosságában. Prémium kivitel és különleges hangszóró konstrukció ad olyan élményt, amely nem cserélhető össze semmivel. Ha nem ismersz kompromiszumot, ez a te választásod.
 • Ultrasone Performance 880 Itt belépünk a csúcskategóriába. Aluöntvény mart komponensek, ultra nagy fülkagylók, amelybe a teljes fül belefér, ezáltal nem csak nagyon kényelmes, de csendes is, miközben alig veszed észre, hogy a fejeden van.

Használd a SZIFON-20 kuponkódot a 20%-os kedvezményért! (Érvényes: 2021. július 31-ig!) 

Ezen kívül a Muzix csapata az alábbi termékeket ajánlja még kifejezetten a Szifon.com olvasóknak:

Fülmonitorok. Azokat a fülhallgatókat hívják így, amelyeket -eredetileg – a zenészek, hangstúdiók számára fejlesztettek ki és az elkészült felvételek, vagy koncert közben a hangzás ellenőrzésére szolgálnak. Mára a zeneszeretők számára is elérhetőek ezek, mert áraik jelentősen lecsökkentek és a felhasználásuk pofon egyszerű. Egy külső DAC-kal különleges élményt nyújtanak az AUDIOFLY, az iBasso Audio és a MEE Audio fülmonitorok, mégis megfizethetőek.

Különleges élményt nyújtanak az AUDIOFLY, az iBasso és a MEE AUdio fülmonitorok. Az AudioFly AF120 hibrid két hangszórós konstrukció, ? gyönyörű énekhangokkal és részletező középtartománnyal. iBasso IT00 – oldható kábeles fülmonitor rendkívül dinamikus hangzással. MEE Audio M6 PRO, valamint MEE Audio MX2 PRO hibrid két hangszórós fülmonitor. Az in-ear fülhallgató feltalálója az amerikai ETYMOTIC, amelynek termékei egészen egyedülállóan természetes, részletgazdag hangzást kínálnak. Stúdiók, hangmérnökök választása pontossága okán. Az ER2-XR – bár a belépőmodell – teljesen új szintre emeli a zenehallgatást részletességével és lenyűgöző dinamikájával

Apple Music Lossless vezeték nélküli fülhallgatóval?

Nem véletlen, hogy az Apple nem tette lehetővé, hogy az AirPods készülékeken hallgathassunk veszteség nélküli zenét, mert ez technikailag nem lehetséges. Az iPhone kizárólag SBC és AAC kompatibilitásra képes, ami jelenleg az a veszteséges zene, amit most hallgatunk Apple Music-on vagy Spotify-on. Erre lett tervezve az évek alatt, gyakorlatilag ezzel nullára redukálva azt, hogy vezeték nélkül hallgassunk Lossless zenét. Íme egy táblázat, amiben látható, hogy mennyi a bitrátája az egyes codec-eknek és ebből az AAC jóformán kevesebbre képes, mint az SBC, de ettől függetlenül sok szempontból jobb.

A lista utolsó játékosa a Sony LDAC kódolása, ami annak ellenére, hogy a Bluetooth maximális átvételi kapacítását azaz 990 kbps-t tud ezen belül tömörítetten, de nem veszteségesen igazi Hi-Res tartalmak átvitelét teszi lehetővét. Tehát ugyan az átvitel 990 kbps, de sokkal jobb lesz belőle, mint a CD minőség, és minden bizonnyal sokkal jobb is, mint a jelenleg az iPhone-ban támogatott SBC és AAC. Utóbbi egyébként az Apple codec-e, szóval ami ezt támogatja vezeték nélkül, valószínűleg jobb hangminőséget ér el, mint a többi vezeték nélküli termék, ilyen a 1MORE 1001BT ? is, amiről írtam korábban. Ő egy kéthangszórós hibrid magasfelbontásra tervezett fülhallgató, ami képes vezetékes és vezeték nélküli módra. Képes AAC és LDAC-ra is, valamint USB-C-n keresztül a beépített DAC vagy külső DAC-on keresztül magasfelbontást lejátszani.

Kábelen bizonyára le tudjuk vele játszani a Lossless-t, de vezeték nélkül negyed akkora felbontást kapunk sajnos. Persze elérjük a maximumot és valószínűleg jobb minőséget kapunk bármelyik más fülessel szemben, de nem beszélhetünk veszteségmentes felbontásról. Szomorú kimondani, de

Az Apple jelenlegi eszközeivel Bluetooth-on keresztül nem tudunk Lossless zenét lejátszani.

 

Ez az Apple és a technológia hátránya, mivel ha a cég támogatná az LDAC-ot, akkor sokkal jobb minőséget kapnánk.

Ugyan nem lesz Lossless, de már egy ideje egyre jobb minőségben hallgatunk zenét vezeték nélkül!

Persze nem eszik olyan forrón a kását, mert nem csak abból áll az élet, hogy Lossless zene. A zene minősége nem csak a felbontástól, hanem a feldolgozástól is számít. Ezért igazából sokkal fontosabb az, hogy az adott fül- vagy fejhallgató a mi ízlésünk szerint legyen optimalizálva. Ahány fajta zene, annyi féle fülhallgató, és ezt talán a legjobban maga az Apple mutatta meg nekünk. A HomePod és a HomePod mini is szoftveresen a saját DAC-ján keresztül optimalizálja a zenét az adott helyiséghez. A nagyobb gyártók ugyanezt csinálják a fülhallgatóknál.

A cégek vezeték nélküli fülhallgatóba épített DAC és meghajtók (hangszórók) segítségével optimalizálják a veszteséges zeneszámokat olyan szinten, hogy az már elképesztő, hiszen nekik a technológia hátrányából adódóan ez az egyetlen lehetőségük. Ezért is szoktam ajánlani a Szifon.com-on bizonyos márkák bizonyos fülhallgatóit, amik olyan szinten jól vannak “hangolva”, hogy új szinte emelik a zenehallgatást. Ilyen a SoundMAGIC márka, és az egyik kedvencem, az AUDIOFLY.

Vezeték nélküli fülhallgatóknál hallgassunk a fülünkre, amikor megvásároljuk őket.

 

Elmondható tehát, hogy a vezeték nélküli fülesek lényegesen jobban optimalizáltak és jobban szólhatnak adott esetben, mint a vezetékes társaik, hacsak nem rendelkezünk megfelelő DAC-kal és megfelelő minőségű zenével. Ettől függetlenül a vezetékes fülhallgató sokkal, de sokkal többre lehet képes, mint egy vezeték nélküli, mert ott a meghajtókat olyan DAC-kal, erősítővel is meghajthatjuk, aminek segítségével meghallgathatjuk a Lossless zenéket.

Vezeték nélküli fülhallgatók, amiket jelenleg ajánunk az Apple eszközökhöz:

 • AudioFly AF110W Bluetooth fülmonitor ? – Kifejezetten zenei megszólalású, fülmonitor típusú fülhallgató, igényes zenehallgatóknak és kifejezetten ajánljuk sportoláshoz is! Észrevehetetlen a fülben, annyira könnyű és a fülkampókkal úgy rá lehet állítani a fülkagylókra, hogy akár bungee jumpingozni is lehet benne. A saját kedvencem, lesz is róla külön cikk hamarosan! 
 • MEE Audio X20 – Aktív zajcsökkentés és mégis jó hangzás. A fülmonitorokat fejlesztő amerikai cég legújabb TWS fülhallgatója. 
 • Lypertek TEVI – Az első igazán audiofil BT TWS fülhallgató, amely iPhone-nal is lenyűgözően jó hangzásra képes, mert az AAC és aptX kodekekre optimalizálták, így hangszeres zene esetében is brillírozik. Minden bizonnyal a legjobb ma a piacon. 
 • SoundMAGIC E11BT ? – A legendás füles Bluetooth változata 24Bites DAC-kal képes feljavítani a beérkező hangot (felskálázás) az AAC kodekre, azaz Apple-re optimalizált DSP-vel.

Konklúzió

Ha elolvastátok az egész cikket, megértettétek, hogy az Apple miért nem tolta eddig a Lossless-t, nem annyira könnyű lejátszani a mai világban, azonban annál nagyobb élményt kapunk a veszteségmentes felbontástól. Könnyedén magával tud ragadni egy régi szám, amit ahogy meghallunk olyan minőségben, amiről még álmodni sem mertünk, rögtön kiráz minket a hideg is. ?

Én elkötelezett híve vagyok a magas felbontásnak, vagy az úgynevezett Hi-Fi “életérzésnek” és imádom a számokat újra hallgatni magasabb minőségben, sokkal nagyobb részletességgel. Ettől függetlenül rendkívül szeretem az egyes vezeték nélküli fülhallgatók optimalizálását is, amikről továbbra is lesznek cikkek itt a Szifon.com-on. Hamarosan bemutatom a kedvenc márkám, az AUDIOFLY legfrissebb termékeit, amik között lesznek vezetékes Lossless támogatott és vezeték nélküli, professzionálisan optimalizált fülhallgatók is!

Ha tetszett és hasznos volt ez a cikk, jelezd nekünk hozzászólásban! ❤️

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!