fbpx Skip to content

Ahány féle ember, annyi féle zenehallgatási szokás. Van, aki útközben szeret zenét hallgatni, más otthon a háttérben, esetleg munka közben zárja ki a külvilágot vele, és persze vannak azok is, akik az élményt keresik a zenében, azt, hogy kiszakadjanak a mindennapokból és élvezzék a zenét, élvezzék azt, amit az előadó akart megmutatni nekünk.

Manapság jóformán jobb minőségben hallgathatunk zenét az iPhone-ról, vagy bármilyen más Apple termékről vezeték nélkül, mivel ott a beépített DAC-ot, vagy konyhanyelven “hangkártyát” kihagyja a rendszer. Általában a jobb vezeték nélküli fülhallgatókban fejlettebb DAC-van, ami logikus, mint ugye a telefonban. De mi van, ha nekünk sokkal jobb vezetékes fülhallgatónk van, mint vezeték nélküli? Erre az esetre fejlesztette ki a SoundMAGIC az A30i-t, a hordozható, jack-csatlakozóval ellátott mini DAC + erősítőt!

Ezt a cikket innentől ketté bontom, aki tudja, mi az a magas felbontás CD minőség, vagy DSD, az ezt a részt hagyja ki, és rögtön olvashatja a termékről szóló tesztet. Aki az előbbieket nem tudja, kifejezetten ajánlom elolvasásra az alábbi rövid összefoglalót a minőségi zenehallgatásról.

Mi is az a DAC és mire jó?

Van ugye a két tárbor: az analóg és a digitális. Mindkettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai, illetve az emberek vagy az egyik, vagy a másik fele húznak, és persze ilyenkor egymásnak is esnek a fórumokon. Általában sosem nyer semelyik tábor, mert manapság már a szalagra készült felvételek is digitális forrásból kerülnek az analóg lemezekre. Így sajnos szerintem a digitális világot nem lehet megkerülni, de az analógot sem szabad elfelejteni, sőt, manapság egyre jobban tör vissza a piacra, és nagyon sok előnnyel jár.

Nem akarok nagyon mélyen belemenni ezekbe a dolgokba, csak éppen annyira, hogy érthető legyen, miért fontos a DAC és miért is ekkora durranás egy Lightning-os termék. Az első fontos dolog a zene minősége, amit többféleképpen definiálhatunk, de talán így a legegyszerűbb. Felbontás, minőség, részletesség alapján a következő listát készítettem. A legrosszabb van legelöl.

  1. YouTube (mert ilyen is létezik)
  2. Spotify (Streaming szolgáltatók, kivéve TIDAL)
  3. FLAC 16bit / 44.1 kHz (1411 kbps) – CD minőség
  4. FLAC 24bit / 48 kHz (1000-2500 kbps)
  5. FLAC 24bit / 96 kHz (2500-5000 kbps)
  6. FLAC 24bit / 192 kHz (5000-9000 kbps)
  7. DSD

Itt nem részletezném a 16 és 24bitet és a DSD-t sem, ezek egy külön blogposztot érdemelnének, viszont kiemelném a CD minőséget, ami a 16bit 44kHz, FLAC kiterjesztésben olyan 1411 kbps. Tehát elmondhatjuk, hogy aki zenét érdemben szeretne hallgatni, legalább a CD minőséget kell, hogy válassza. Vizuális típusoknak a következő ábra hasznos lehet:

Amennyiben eddig Spotify-ról hallgattuk a zenét, akkor magának a zenének, tehát az előadó által gondolt “érzésnek”, amit kapnunk kéne, a zenével csak egy részét halljuk, nagyon-nagyon kis részét, az ábra szerint éppen hogy 2/10-edét. Persze az élmény úgy is megvan, de lényegében olyan, mintha kimaradna egy-egy dob szoló, vagy csengés, röviden részletesség. Ezt alapjában véve nem vesszük észre egészen addig, ameddig nem találkozunk a CD minőséggel avagy népszerűbb nevén Hi-Fi minőséggel. És itt jön képbe, amit mindig megkapok, amikor odaadok egy jobb fülhallgatót az ismerősöknek, hogy hallgassák meg, hogy szól, hogy basszus ez mi?! Ez miért szól így? Ekkor magyarázom el nekik a fenti összképet.

TIDAL, avagy digitális zenehallgatás 2020-ban

A TIDAL jelenleg az egyetlen digitális forrás, ami a CD minőség felett akár 24biten is képes zenét lejátszani nekünk streaming formában. Ez a TIDAL Master (a fenti ábrán a két narancssárga rész az oszlop tetején, eddig a fehér tetejéről, a CD minőségről volt szó), amivel elképesztő minőséget, részletességet kapunk, szó szerint hallani a Spotify és a Tidal Masters közti különbséget, már egy teljesen átlagos fejhallgatón, fülhallgatón keresztül is, akár az AirPods Pro-val. Na de mi van akkor, ha mi olyan “hangkártyát”, DAC-ot és fejhallgatót teszünk a TIDAL mellé, ami képes ezt lejátszani? Itt jön képbe a SoundMagic A30i, amivel a jobb minőségű vezetékes fül- és fejhallgatókat is csatlakoztathatjuk az iPhone-hoz, iPadhez.

Mire képes a SoundMAGIC A30i?

Az A30i lényegében egy DAC + erősítő egyben. Tehát nem csak jobb minőségben tudunk zenét hallgatni, de bizonyos keretek között erősítőként is funkcionál, így nem csak fül-, hanem fejhallgatók esetén is lehet használni. Rendkívül pici, simán elfér a zsebünkben vagy táskában, tehát ha bármikor kikapcsolódnánk egy kis zenehallgatással, akkor kéznél lehet.

Technikai adatok:

  • Legnagyobb felbontás PCM esetén: 32bit / 384KHz
  • Kompatibilis: DSD64 / DSD128 / DSD256
  • Akár 600Ohm impedanciájú fejhallgatóval is használható!

Az iOS kompatibilis a SoundMAGIC márkával, tehát amint bedugtuk, érzékeli az külső DAC-ot és azonnal lekapcsolja a belsőt. Ezáltal átadja a külső “hangkártyának” az információt és azonnal jobb minőséget kapunk. Nem kell semmit telepíteni, elindítani, csupán bedugjuk és működik.

Ami talán a legfontosabb, az az, hogy így a vezetékes fülhallgatónk kompatibilis lesz a magasabb felbontással. Tehát akár a TIDAL Masters-t is meg tudjuk hallgatni az iPhone-ról. Nyilván eddig is voltak DAC-ok az iPhone-hoz és működött ez a dolog, de ilyen pici méretben, ami elfér a zsebben, még nem volt. Tehát teljesen új, hordozható DAC+erősítőt kaptunk a SoundMAGIC-től, ami merőben megváltoztathatja a zenéről alkotott véleményünket és szokásainkat!

Korábban írtunk arról, hogy a Spotify is elhozza a veszteségmentes minőséget, tehát sokkal jobb felbontással találkozhatunk majd ott is, amit szerencsére a SoundMAGIC DAC-ja ugyanúgy támogat.

Vezetékes vs. vezeték nélküliség

⚠️ Fontos tudni, hogy a magas felbontást jelenleg kétféle módon tudjuk meghallgatni. Egyrészt ha olyan vezeték nélküli fülhallgatóval rendelkezünk, ami ezt tudja, például a 1MORE ANC PRO zajszűrős fülhallgatója, amiről korábban már írtunk, vagy a fenti DAC-kal, amire kábelesen kötünk bármilyen fülhallgatót.

⚠️ Fontos még azt is tudni, hogy a kábeles fülhallgatók sokkal jobb ár/érték aránnyal rendelkeznek. Nyilván kevesebbe kerül a gyártásuk, és persze akkumulátor elhasználódásról sem beszélünk. Ez menni fog 5 év múlva is, míg azért egy AirPods 3 év után megadja magát. Ezen kívül még mindig jobb minőséget tudunk kihozni egy jack-csatlakozós analóg termékkel, mint egy vezeték nélkülivel.

Persze ezeket a helyükön kell kezelni. Nyilván ember függő, hogy ki mit szeret. Én útközben AirPods párti vagyok a Hey Siri miatt. Mivel a rollerezés közben megállás nélkül csak úgy nem tudok zenét váltani, sem hangerőt változtatni, a Hey Siri kényelmesen használható. Az íróasztalnál viszont kizárólag vezetékes fülest használok, mert a minőség nagyon sokat ad nekem munka közben, élményként kezelem a zenehallgatást, ezért ott például az Ultrasone Pro 580i van, míg a hálóban egy SoundMAGIC E80-at használok, amiről mindjárt szintén szót fogok ejteni.

SoundMAGIC E80

A SoundMAGIC márka az egyik legsikeresebb a Szifon.com-on, ha fülhallgatóról van szó. Nagyon nagyon jó ár/értékkel rendelkezik és emiatt is esett a választásom rá, amikor az A30i-t teszteltem. Az E10BT-ből több 100db-ot vásároltatok Ti olvasók, az E11 vezetékes fülhallgató pedig egy álom, a saját szegmensében.

Az E80 lényegében egy népszerű, basszus orientált in-ear fülhallgató, ami arra lett tervezve, hogy pop számokat hallgassunk, de a részletek se vesszenek el. Az első bejáratás után tudunkra adja, hogy ez bizony mai számokhoz lett tervezve és emiatt könnyed, jó minőségű zenehallgatást tesz lehetővé. Az E80 hangminőségét körülbelül az AirPods Pro felett tudom elhelyezni, picit részletesebb, picit erősebb basszus, összességében jobb, igaz, vezetékes.

Aki nem tudná, a SoundMAGIC-et Tony Xu, egy akusztikai designer mérnök alapította 2005-ben, miután éveken át fejlesztett sikeres termékeket a német BeyerDynamic márka számára, amikor is úgy döntött, hogy inkább a saját márkáját viszi sikerre és megalapította a SoundMAGIC-et. A döntés helyesnek bizonyult, mert az angol What HiFi szaklap már 2011-ben neki adta a legjobb hangért járó 5*-os értékelést az 50 angol font alatti kategóriában minden márkát megverve.

Aztán onnantól kezdve 2016-ig minden évben a SoundMAGIC E10, E11 modellek nyertek. Az E80 a “kistesók” legkomolyabb változata, az E10-es sorozatban kifejlesztett technológiák csúcsmodellje. Lenyűgözően szól és ha magasabb minőséggel hajtjuk meg, például az iPhone-nal, egy A30i-s DAC-kal, TIDAL előfizetéssel és ezzel a fülessel egy “komplett Hi-Fi lánc” lesz a zsebünkben. Tisztán, torzítatlanul és pontosan szól.

Érdemes megemlíteni még, hogy az E80 tiszta, úgynevezett OFC sodrott réz kábelezéssel, ultra erős neodímium-vas-bór (Nd2Fe14B) mágnessel rendelkezik, és a hangszórót meghajtó tekercs olyan alumínium vezetékéből készült, amely rézzel van bevonva, hogy egyesítse az alumínium csekély tömegét a tiszta réz jó vezetőképességével.

Az eredmény a legmélyebb hallható frekvenciáktól az emberi hallás felső határán is túl terjedő dinamikus és részletező megszólalás. Ehhez persze előbb be kell járatnunk, hogy a tartósságra tervezett hangszórómembrán szélét megfelelően rugalmassá és puhává tegye az első 40-50 óra zenelejátszás.

Konklúzió

A SoundMAGIC márka, ahogy az elmúlt években, most is jól teljesített. Amennyiben rendelkezünk vezetékes fül- vagy fejhallgatóval, mindenképp érdemes beszerezni egy A30i-t, amivel iPhone-ról is jobb minőségben hallgathatunk zenéket. Az E80 pedig egy kiváló in-ear fülhallgató, és ez a szett lepipál sok terméket a vezeték nélküli világban is, így bátran ajánlom!

A fenti szett, tehát az A30i és az E80 együttesen ide kattintva vásárolható meg. Ez egyébként egy szuper szett, különösen ajánlom, hibátlan munkához, és utazáshoz is az in-ear miatt. Külön a SoundMAGIC A30 itt, az E80 pedig itt kapható!

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.