fbpx Skip to content

Én személy szerint egyáltalán nem vagyok fejhallgató párti. Egyszerűen robosztusnak, sokszor kényelmetlennek érzem a fejhallgatókat, és nem gondolom, pontosabban nem gondoltam volna, hogy ez bármilyen szempontból változhat. Mindenféle túlzás nélkül állítom, hogy az Ultrasone merőben megváltoztatta a fejhallgatókról alkotott véleményemet, és azt gondolom, hogy ezt mindenkinek meg kell tapasztalnia.

iBasso Audio DC03 + Ultrasone Pro 580i – cover – teszt és vélemény

A Szifon.com olvasók többsége tudja már, hogy ha valamilyen fülhallgatót ajánlok, azt okkal teszem itt az oldalon és jellemzően nem is lövök mellé. Ezen kívül arról is sokan olvastatok már, hogy a Muzix.hu-val nagyon szoros kapcsolatban vagyok, ha új márkákat, új, érdekes termékeket kell bemutatni. A Muzixosok pár hete megkerestek, hogy vigyek el egy iBasso DC03 USB-C-s DAC-ot, amire azonnal felfigyeltem. Ezután a DAC mellé kaptam egy Ultrasone Pro fejhallgatót, ami végeredményben teljesen megváltoztatta ennek a cikknek a kimenetelét, egészen érdekessé téve a zenehallgatási szokásaimat! ?

Mielőtt itt elkezdenék belevágni a nagy fejhallgató és DAC tesztbe, alapfogalmakat szeretnék rendbe rakni, amik egyébként az Apple új fejhallgatójával kapcsolatban is felmerültek, de a cikk természetesen nem arról szól és nem is igazán játszanak egy ligában. Ha tudod, mi az a DAC, 24bit, DSD, és így tovább, ugorj a DAC és fejhallgató tesztre tovább…

Mi is az a DAC és mire jó?

Van ugye a két tárbor: az analóg és a digitális. Mindkettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai, illetve az emberek vagy az egyik, vagy a másik fele húznak, és persze ilyenkor egymásnak is esnek a fórumokon. Általában sosem nyer semelyik tábor, mert manapság már a szalagra készült felvételek is digitális forrásból kerülnek az analóg lemezekre. Így sajnos szerintem a digitális világot nem lehet megkerülni, de az analógot sem szabad elfelejteni, sőt, manapság egyre jobban tör vissza a piacra, és nagyon sok előnnyel jár.

Nem akarok nagyon mélyen belemenni ezekbe a dolgokba, csak éppen annyira, hogy érthető legyen, miért fontos a DAC és miért is ekkora durranás egy USB-C-s termék. Az első fontos dolog a zene minősége, amit többféleképpen definiálhatunk, de talán így a legegyszerűbb. Felbontás, minőség, részletesség alapján a következő listát készítettem. A legrosszabb van legelöl.

 1. YouTube (mert ilyen is létezik)
 2. Spotify
 3. MP3
 4. FLAC 16bit / 44.1 kHz (1411 kbps) – CD minőség
 5. FLAC 24bit / 48 kHz (1000-2500 kbps)
 6. FLAC 24bit / 96 kHz (2500-5000 kbps)
 7. FLAC 24bit / 192 kHz (5000-9000 kbps)
 8. DSD

Itt nem részletezném a 16 és 24bitet és a DSD-t sem, ezek egy külön blogposztot érdemelnének, viszont kiemelném a CD minőséget, ami a 16bit 44kHz, FLAC kiterjesztésben olyan 1411 kbps. Tehát az elmondhatjuk, hogy aki zenét érdemben szeretne hallgatni, legalább a CD minőséget kell, hogy válassza. Vizuális típusoknak a következő ábra hasznos lehet:

Amennyiben eddig Spotify-ról hallgattuk a zenét, akkor magának a zenének, tehát az előadó által gondolt “érzésnek”, amit kapnunk kéne, a zenével csak egy részét halljuk, nagyon nagyon kis részét. Persze az élmény úgy is meg van, de lényegében olyan, mintha kimaradna egy-egy dob szoló, vagy csengés, röviden részletesség. Ezt alapjában véve nem vesszük észre egészen addig, ameddig nem találkozunk a CD minőséggel avagy népszerűbb nevén Hi-Fi minőséggel. És itt jön képbe, amit mindig megkapok, amikor rárakok egy jobb fejhallgatót az ismerősök fejébe, hogy basszus ez mi?! Ez miért szól így? Ekkor magyarázom el nekik a fenti összképet.

TIDAL, avagy digitális zenehallgatás 2020-ban

A TIDAL jelenleg az egyetlen digitális forrás, ami a CD minőség felett akár 24biten is képes zenét lejátszani nekünk streaming formában. Ez a TIDAL Master (a fenti ábrán a két narancssárga rész az oszlop tetején, eddig a fehér tetejéről, a CD minőségről volt szó), amivel elképesztő minőséget, részletességet kapunk, szó szerint hallani a Spotify és a Tidal Masters közti különbséget, már egy teljesen átlagos fejhallgatón, fülhallgatón keresztül is, akár az AirPods Pro-val. Na de mi van akkor, ha mi olyan “hangkártyát”, DAC-ot és fejhallgatót teszünk a TIDAL mellé, ami képes ezt lejátszani? Itt jön képbe az iBassio DC03 DAC, ami ugye USB-C-s, tehát bármilyen modern, hordozható Mac-kel használható, és az Ultrasone fejhallgatója.

iBasso Audio DC03 – megfizethető, USB-C-s DAC

Kis mérete ellenére a DC03 kettős, nagy teljesítményű DAC chipekkel van felszerelve. Ezzel a konfigurációval a DC03 minden eddiginél erősebb kimeneti feszültséget és csatornaszétválasztást kapott. A termék CS43131 MasterHIFI minőségű DAC chippel rendelkezik, amivel lényegében lehetővé teszi az akár 384 kHz / 32 bites PCM-et és 11,2 MHz-es DSD-t, tehát a TIDAL Masternél jóval magasabb minőségű zenék lejátszását is.

Tehát ha rendelkezünk nagyobb felbontású zenékkel mondjuk egy NAS-on, vagy külső tárolón, akkor ez a kis eszköz képes lejátszani nekünk, így nemcsak a TIDAL-ról elindított zenét tudjuk sokkal jobb minőségen hallgatni, hanem a bárhonnan máshonnan származót is. A technikai specifikációkba ennél részletesebben nem mennék bele, viszont az USB-C-s támogatásba annál inkább. Az iBasso DC03 lényegében rövidebb és vékonyabb, mint egy emberi mutatóujj. Jóformán észrevehetetlen, és a kettős, erős kábelezésnek köszönhetően nem egy fix, brutálisan nagy DAC áll ki a készülékünkből, hanem egy pici, hajlítható termék, ami ezáltal kiváló hordozható DAC-nak tekinthető!

Ezen kívül az USB-C miatt semmilyen átalakítóra nincs szükségünk, ha használni szeretnénk az újabb generációs MacBook modellekkel vagy asztali gépekkel, és a Mac is azonnal támogatja, még macOS Big Sur alatt is. Gyakorlatilag csak bedugjuk és működik. Ez sokaknak, köztük nekem is fontos szempont, a TIDAL azonnal felismerte külső hangkártyaként és már hallgathattam is rajta a Master zenéket.

+1, ami páratlanná teszi az iBasso DC03-at!

Sokszor mondom azt, hogy mennyire jó egy zenének a színpadtere, a részletessége. Ezt leegyszerűsítve évek óta azért kapjuk vissza ennyire valósághűen ezt a “teret”, mert nem egy, hanem kettő vagy több mikrofont használnak arra, hogy felvételt készítsenek, és ezeket külön hangcsatornaként is kezelik. Ezáltal a csatornák által még több adatot kapunk, mivel nem csak magát a zenét, hanem a helyszín különleges atmoszféráját is megkaphatjuk. A drágább, komolyabb rendszerek emiatt is kezelik külön a bal és jobb hangcsatornát a mai napig.

A felvétel minősége még persze nem jelenti azt, hogy hallhatjuk is azt, mivel támogatnia kell az egészet annak a “láncnak” is, amin keresztül azt meghallgatjuk. Az iBasso Audio DC03-mal nagyot húzott a gyártó, mivel a bal és jobb csatorna adatfeldolgozását egy-egy önálló DAC chip végzi, ezáltal sokkal pontosabb és részletesebb hangot kiadva magából. Egészen megdöbbentő tud lenni az, hogy egy ilyen apró komponens mekkora pluszt tud adni a zenehallgatásunkban. Ezért páratlan az iBasso Audio DC03 a saját szegmensében, ami a pici DAC-ot és az ár/értéket jelenti.

Ezzel el is érkeztünk a hangzáshoz, és az Ultrasone márka Pro 580i felhallgatójához!

Ultrasone Pro 580i – gyönyörű hangzás, színpadtér, professzionális kivitel

Ahogy a cikk elején említettem, én személy szerint nem vagyok a fejhallgató párti. Az AirPods Pro számomra több mint elég az átlagos zenehallgatáshoz, repüléshez, otthoni munkához, azonban ha kell, akkor van itthon egy BOSE QC35-öm, illetve a Sony hasonló változata is volt már a kezemben. Tehát annyira nem áll messze tőlem a fejhallgató, de macerásnak tartom, tartottam ezidáig.

Mikor a Muzix a kezembe adta a fenti DAC-ot, megkérdeztem, hogy van-e hozzá valami fejhallgató, amit vissza is adok a teszt után, de a DAC-ot szeretném megtartani érthető okokból. 🙂 Két héttel később, mikor rákérdeztek, mi a helyzet, azt válaszoltam, hogy nem tudom, mit is írjak a DAC-ról, mert a fejhallgató brutálisan jól szól mondhatni Ultrasone Pro 580i ellopta a showt! Ezen jót röhögtek persze, mert ők nagyon jól tudták, mit adnak a kezembe, én pedig közöltem, hogy EZT SEM szeretném visszaadni. 🙂

Miközben ezt a cikket írom, kezdtem el marketing képeket keresni a márkáról és jöttem rá, hogy miért nem ismertek. Nem nagyon találkozunk a márkával, pedig szerintem elképesztően profi eszköz és önmagában nem is gondolnánk a kialakítás miatt, hogy ez bizony egy rendkívül jó fejhallgató. Őszintén, picit béna a gyártó marketingje, de szerintem a hangja mindent kárpótol.

Az Ultrasone Pro 580i végeredményben egy robosztus fejhallgató. Over-ear, tehát a fület teljesen befedi, és itt találkozunk először azzal, hogy ők bizony Hi-Fi-stákat célozzák meg, és itt röviden meg is említeném a fej és -fülhallgatók közötti különbségeket.

Fejhallgatók fajtái:

 • Over-ear / Fület teljesen befedi, a fejhallgató fül párnája a fület teljesen körbezárja, lefedi. Ebből van zárt vagy nyitott kialakítású.
 • On-ear / Fülre illeszthető, a fejhallgató fül párnája a fülkagylóra fekszik fel.

Fülhallgatók fajtáji:

 • Earbuds / Hallójárat bejáratához illeszkedő.
 • In-ear / Hallójáratba illeszthető azaz “agybadugós”.

Ebből akkor egyértelművé válik, hogy az Ultrasone rögtön a felső szegmensbe helyezi magát a kényelmes Over-ear kialakítással, valamint azzal, hogy sokkal jobb és minőségibb színpadteret, részletességet kapunk. Ezen kívül a robosztus kialakítás azt is jelenti, hogy ez a fejhallgató 5 év múlva is használható lesz, mert jóformán elnyűhetetlen. A dobozban egyébként kapunk még két pár különböző fülpárnát, egy bőrt és egy szövetet, ami olyan puha, mintha egy cicát simogatnánk, rendkívül kényelmes.

Miben más az Ultrasone, mint a többi? A cég kifejlesztette az egyedülálló S-Logic® természetes térhangzású és ultra alacsony emissziós technológiákat. Ez a kifinomult, új technológia ötvözi a precíziós csillapítást a mikro akusztikus erősítéssel, lehetővé téve a meghajtók és a térbeli paraméterek optimális kiegészítését. Így az új modellek akusztikusan újratervezett felépítése és finomhangolásuk a legkifinomultabb hangérzékelést eredményezi a hangok és hangszerek élethűbb érzékelésével. Mit jelent ez konyhanyelven?

Az ember a külső fület és fülkagylókat használja a háromdimenziós tér megértéséhez, a hang irányának és távolságának meghatározásához. Ahelyett, hogy a belső fülbe közvetlenül érkezne a zenei információ, az S-Logic® jelek a külső fülről különböző irányokban tükröződnek, mielőtt a hallócsatornába belépnének, hogy természetes háromdimenziós hangot hozzanak létre. Az S-Logic® az egyetlen fejhallgatórendszer, amely magában foglalja a természetes hallásérzet módszerét. Az S-Logic® fokozza a zenehallgatás örömét. Az S-Logic® nem igényel mesterséges visszhangot, digitális hangfeldolgozást. Az S-Logic® nem csak természetes térhangzást hoz létre, de egyben lehetővé teszi a hanghordozó hangnyomásszintjének akár 40%-kal (3-4 dB) csökkentését is a dobhártyán. Ez csökkenti a halláskárosodás kockázatát, miközben biztosítja a fáradtságmentes zenehallgatásunkat.

Milyen a hangja?

Ezt egyébként már az első halláskor észre lehet venni, elképesztően részletes zenét kapunk, jóformán az összes TIDAL Master számomban újabb és újabb részleteket fedeztem fel a hallgatásuk során, amit az eddigi In-ear fülhallgatókkal nem kaptam meg. Mondjuk ez nem meglepő, a klasszikus zenét kedvelők, Hi-Fi-sták mindig fejhallgatókat használnak a zenehallgatás során, ez inkább a modern generációnak újdonság, talán nekem is, hogy egy fejhallgató mennyivel jobb élményt adhat a zenehallgatás során, mint egy In-ear fülhallgató.

Ezért szerintem az Ultrasone Pro 580i kiváló otthoni, Home Office fülhallgató lehet zenehallgatásra, és itt tényleg kiemelném azt hogy zenehallgatásra szánta a cég, mivel egyszerűen élmény vele a zene. A bejáratás után a tesztem alatt nagyon szép, széles, részletes teret kaptam az egyes számoknál. Sokszor jött szembe az a helyzet is, hogy “ezt bizony még nem hallottam ennél a számnál”. Többször mutattam meg a fejhallgatót az ismerőseim körében is, és mind kérdezték, hogy ez milyen fejhallgató, hogy ezt tudja.

Ezen kívül érdemes megjegyezni, hogy az Ultrasone Pro 580i-t kifejezetten az elektronikus zenére, és rockra, popra pozícionálta a cég, tehát erősebb basszust kapunk az átlagosnál, de azért egyáltalán nem beszélhetünk a tolakodó, túlságosan basszus-súlyos Beats-ről. Az Ultrasone-nál nagyon eltalálták az arányt, én rendkívül utálom a full basszusos fülhallgatókat, ennél úgymond megvan az a kis plusz, ami teljesen hallgathatóvá teszi a zenét.

Az iBasso Audio DC03-mal szinte minden részlet tökéletesen hallatszik és élménnyé teszi a zenehallgatást, ez a szett szerintem jóformán teljesen kiválthat egy Hi-Fi berendezést, olyan szinten működik együtt a két termék és a TIDAL.

Konklúzió

Sem az iBasso Audio DC03-nál, sem az Ultrasone Pro 580i-nél nem találtam problémát. Mindkét termék ár/érték arányban véleményem szerint tökéletesen van pozícionálva. Az iBasso esetén az USB-C-s támogatás hatalmas plusz pont, mivel így a Mac tulajdonosok kényelmesen tudják hallgatni a minőségi zenéiket a fej- és fülhallgatóikkal. Az Ultrasone Pro 580i pedig nem is kérdés, ha nincs még fejhallgatód és Home Office-ban otthon dolgozol, valamint szeretsz zenét hallgatni is, akkor szerintem ez a Te fülhallgatód. Jelenleg egyébként olyan akcióban van, hogy simán belefér mellé egy iBasso Audio DC03 DAC is, ami szerintem kötelező kiegészítő, nem csak az Ultrasone, hanem bármi más mellé is.

Ugyan az Apple Hi-Fi kategóriás AirPods Pro Max fülhallgatóját még nem próbáltam, de állítom, hogy annak nem lesz ilyen hangja, mint a fenti szettnek – pláne negyed annyiért. 🙂 Persze az AirPods Max is megér egy tesztet, viszont nem is lehet őket egy kalap alá venni.

Ha már itt tartunk (tudom, hogy bele fogtok kérdezni), az AirPods Pro Max-hoz hasonlóan nem lehet egy kalap alá venni vele a Sony és a Bose párost sem az Ultrasone-nal, de ha csak a hangzást nézzük, akkor Ultrasone és iBasso páros véleményem szerint fényévekkel jobb hangzásban. Ez egyébként kipróbálható személyesen a Muzix irodájában is!

Ezek alapján akkor jöjjenek a számok:

 • Ultrasone Pro 580i  – 60.990 Ft, de most csak 44.990 Ft, azaz jóformán belefér a DAC a fejhallgató árába, tehát rögtön megkapod a fenti élményt! Kattints ide a vásárláshoz. (Korlátozott a készlet.)
 • iBasso Audio DC03 – 19.990 Ft, szerintem nem kérdés az azonnali vásárlás, ha USB-C-s Mac-ed van! Kattints ide a vásárláshoz.

+1 Tidal karácsonyi akció

A Tidal 4 hónapig most 400Ft-ért Hi-Fi minőséget ad, tehát érdemes kipróbálni. Ez az eddigi legjobb TIDAL ajánlat. Kattints ide hozzá.

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!