fbpx Skip to content

Előző cikkünkben a Mac-ről való vesztésmentes zenehallgatásról ejtettünk szót, most pedig közkívánatra elutazunk az asztali zenelejátszás felé. Egy jó Hi-Fi minden nappaliban kell legyen. Persze sokszor elég egy HomePod is, vagy más kisebb, kompaktabb hangszóró, de valljuk be, egy rendes sztereó hangfallal nehezen veszi fel a versenyt bármilyen kompakt termék. Hat éve, még 2016-ban vásároltam meg a máig is használt kis Polk rendszeremet (ebből látszik, hogy ezt nem 2-3 évre vesszük ezeket), akkoriban írtam is róla egy cikket.

Az elmúlt években időről időre fejlesztettem, cseréltem hangfal kábelt, erősítőt, lényegében szép lassan haladtam a korral, de maga a hangszóró számomra tökéletesen megfelel. Mivel hozzászólásban kértétek, hogy legyen asztali DAC + erősítő teszt is, így gondoltam, kérek egy aktuális hardvert a Muzixtól, egy ilyen “all-in-one” terméket, amivel akár Ti is elindulhattok vagy fejlődhettek a veszteségmentes zene irányában. Nézzük is meg a TOPPING MX5 asztali DAC és sztereó erősítőt!

A Losslessről avagy a veszteségmentes zenehallgatásról viszonylag sokszor olvashattatok már itt a Szifonon. Szokásosan néhány mondatban kitérek rá ismét, de bővebben ebben a cikkben tudtok róla olvasni.

Miért jó ez nekünk? Mi jelent a Lossless?

A Lossless, azaz veszteségmentes zene tulajdonképpen az, amit az előadó létrehozott. Egy zene nem csak abból áll, hogy bizonyos hangszereket tesznek egymás mellé és énekelnek. A hangmérnök mögött egy olyan csapat áll, aki minden egyes másodpercet megtervezve adja ki a zenét. Elkészítik a zene “terét” és felveszik a hangszereket a maximális felbontásban. Mondhatnánk, hogy olyan, mintha egy koncerten lennél, de ez ennél sokkal sterilebb és tökéletesebb. Tehát a keverő és az előadó együtt dolgozva megalkotja azt a zenét, amit lényegében maximimális precizitással elkészítenek.

Ezt nevezzük veszteségmentes zenének, avagy magas felbontásnak.

Sajnos ezt egy átlagfelhasználó sosem hallja meg. Sosem fog úgy csengeni az ének, sosem fog úgy elhatárolódni a dobszóló a többi hangszertől, ahogy azt ők megálmodták és elkészítették, mert veszteséges felbontásban hallgatjuk a zenét, lásd Spotify. Ez adott esetben hatalmas különbség lehet és ezért szoktuk mondani, hogy meg lehet fertőzni magunkat a Hi-Fi “életérzéssel”!

A Lossless-nek természetesen különböző válfajai vannak. Vicces kimondani, de lényegében a fizikai CD a boltban magasabb felbontással rendelkezik zenei téren, mint a Spotify vagy korábban az Apple Music volt. Mondjuk azt, hogy a Lossless avagy veszteségmentes zene minimális követelménye a CD minőség. Ezután még rengeteg lépcsőfoka van a magas felbontásnak, de az Apple Music részéről a plafon a 24bit/192kHz. Ez a CD minőségnek a többszöröse, tehát jóval több részletességet kapunk a zenében, mint eddig.

Mi is az a DAC és mire jó?

A DAC konyhanyelvre fordítva egy hangkártya. Ha van otthon egy erősítőnk, akkor elég például egy DAC-ot venni és arra rákötni a Mac-et, iPhone-t, vagy bármi mást.

(Forrás: Apple)

Tehát a DAC-okkal lényegében meghallhatjuk azokat a részleteket is a zenében, amiket eddig sosem hallottunk. Nagyobb térrel, nagyobb részletességgel, hallhatóan jobb minőséggel találkozhatunk minimális beruházás mellett. Ezért szoktam ajánlani, hogy ha valakit érdekel a minőségi zenehallgatás, akkor minimum egy kábeles fülhallgatóra és DAC-ra van szükségünk. Természetesen vannak már magas felbontású vezeték nélküli fülhallgatók is, de azok az Apple termékek esetén CD minőségnél jobbra jelenleg nem igazán képesek, és ez leginkább az Apple hibája.

Tehát a magas felbontáshoz első körben egy DAC-ra, majd pedig egy vezetékes fülhallgatóra van szükségünk. Ez adja a Hi-Fi láncunkat és persze maga a zene, ami lehet az Apple Music Lossless zenetára.

Lossless Apple Music

Ahogy a fenti képen látszik, az Apple Music veszteségmentes zenetára a következő termékeken érhető el:

  • iPhone
  • iPad
  • Mac
  • Apple TV

Ebben a cikkben írtunk a Mac-ről és az iPhone-ról, iPadről, a kérdés inkább az, hogy hogyan játsszunk le Lossless zenét Apple TV-ről vagy a nappaliban lévő Hi-Fi rendszerről. Tehát lényegében elmondható, hogy maga a forrás (Lossless Apple Music) elérhető az összes modern Apple eszközön, a kérdés, hogy ezt a forrást hogyan használjuk ki.

Hogyan játszhatunk le vesztésmentes Apple Music-ot a nappaliban?

Az első lehetőség, hogy már van egy meglévő Hi-Fi rendszerünk. Ez egy sztereó hangfalpárból áll és egy erősítőből. Általában ezzel találkozunk a nappaliban. A másik lehetőség, hogy most szeretnénk beruházni egy ilyen rendszerre, mert végre elérhetővé vált a minőségi zenehallgatás az Apple Music-ban is, és hát amúgy is arra vagyunk előfizetve.

Mindkét esetben szükségünk van egy DAC-ra, vagy adott esetben egy DAC és erősítő párosra. Ebben a cikkben az utóbbit fogom bemutatni, mert ezzel kapjuk meg az Apple “életérzést”: azt, hogy “bedugjuk és megy”. 🙂 Ez számomra és sokak számára is fontos szempont, nem akarnak foglalkozni a watt számokkal, az egyéb chip információkkal, felbontással, csupán azt szeretnék, hogy jól szóljon. Ez bizony jól fog szólni!

Szóval a fenti kis DAC+erősítő a TOPPING márka MX5 névre keresztelt gyermeke. Lényegében rendelkezik USB, koax, optikai, TRS Balanced és RCA bemenetekkel, Bluetooth 5 vezeték nélküli kapcsolattal, XMOS XU208 és QCC3031 chippel, aptX HD és aptX LL támogatással, távvezérlővel, ES9018Q2C chippel és 32bit/384kHz DSD256 felbontással, NFCA fejhallgató erősítéssel és 2 x 70W teljesítménnyel.

Ha a fentiek semmit sem mondtak, az egyáltalán nem baj, röviden azért végig megyek a portokon, miért is választottuk ezt a terméket:

  • USB – ráköthető a Mac, iPhone, iPad és rögtön veszteségmentesen hallgathatunk róla zenét.
  • Optikai bemenet – ráköthető a TV, így az Apple TV-ről is tudunk veszteségmentesen kiküldeni rá zenét.
  • RCA bemenet és koax – egy analóg bemenet, melyre ráköthető bármilyen más erősítő, zenelejátszó, bakelitlejátszó ilyesmi és egy koaxiális digitális bemenet, mondjuk a CD lejátszó naprakésszé tételéhez.
  • Bluetooth 5 aptX HD – ugyan egy Apple-ös számára nem fontos a Bluetooth, de ha van egy androidos készülékünk, azonnal magas felbontásban küldhetünk rá zenét vezeték nélkül!
  • TRS – 6,35mm-es jack csatlakozós szimmetrikus bemenet, például egy szimmetrikus “extra DAC” csatlakoztatásához.

+1 Fejhallgató kimehet

Ahhoz, hogy a TOPPING egydobozos készülékének minden képességét tesztelni tudjam, kértem, hogy adjanak valami különleges fejhallgatót is, hiszen a TOPPING büszke arra, hogy milyen brutál fejhallgatóerősítőt épített be ebbe a kis dobozba.

A meglepetés ekkor jött, mert egy olyan márkát (SIVGA Audio) ajánlott figyelmembe Szabolcs, amelyről még sosem hallottam. Azonban megnyugtatott, hogy “nem fog fájni”, a fejhallgató nagyon különleges, úgynevezett planar magnetic, vagy síkmágneses technológia, amilyet a hétköznapi ember sosem lát szinte.

A megjelenés kapásból meggyőzött, mert nem műanyagból, vagy vékony lemezből készített holmi, hanem mart, öntött fém komponenseket vegyít igazi diófával. Ennek megfelelően nehezebb is egy műanyag fejesnél. Láthatóan nem két-három évre készül… A minőségi érzés és a komfort pedig messze lepipálja mindazt, amit eddig próbáltam. Egy ilyen fejhallgatóval érti meg az ember igazán, hogy mit is jelent a Hi-Res és a Lossless Apple Music. Ez képes hallatni sok olyan – szinte végtelen – részletet, amiről eddig nem is tudtuk, hogy léteznek.

Hozzáteszem, ha valaki Drum&Bass-re, vagy techno-ra gondol, az felejtse el, mert a mélytartomány itt ugyan nincs felcsavarva. Az igazi előnye az, hogy a középtartományban, ahol a hangszerek szólalnak meg 95%-ban, egyszerűen fenomenális a felbontása és újraértelmezi a zenehallgatást.

Így a TOPPING kis mindenesének méltó párja akadt a SIVGA Audio fejhallgatójával, és megértettem, hogy a Hi-Res Lossless tartalmak hangszórón, vagy fejhallgatón történő hallgatásának minőségéről megfelelő elemek segítségével kell/lehet gondoskodni. Ha érdekel ez az új világ, itt nézheted meg a Muzix.hu-n

Röviden tehát ezt nevezzük mindenesnek, erre jön grátiszba a ES9018Q2C chip, mely PCM-ben tud 32bit/384kHz-et. Ha visszagörgetünk a korábbi ábrához, akkor láthatjuk, hogy olyan magas felbontásra képes ez a chip, hogy lényegében sosem találkozunk majd olyan tartalommal, ami ezt képes lenne túlszárnyalni. Az teljes magas felbontású Apple Music kínálatot képes kezelni probléma nélkül, valamint DSD256 támogatást is kapunk.

Ha ez még nem lenne elég, akkor rendelkezik 2 x 70W-os erősítővel és fejhallgató kimenettel, ha esetleg a nappaliban csak apuka hallgatna zenét. Egyszóval nevezhetjük a terméket a szent grálnak!

Egy rendkívül kompakt termékről beszélünk, ami rendelkezik egy kijelzővel az elején, ami mutatja a felbontást és persze az aktuális bemenetet. Ezen kívül van fizikai hangerőszabályzónk, valamint távirányítónk is, tehát össze tudjuk párosítani az Apple TV távirányítóját az erősítővel, így egyetlen távirányítóval tudjuk használni az Apple TV-t és az erősítőt is.

Az Apple Music Lossless és a TOPPING MX5

Összességében rendkívül egyszerű a zenelejátszás a TOPPING használatával.

Mac-ről, iPhone-ról és iPadről egy egyszerű USB átalakító segítségével tehetjük meg. A dobozban megtaláljuk az USB-B – USB-A kábelt, majd arra ráteszünk egy Lightning – USB kameraadaptert, ami így néz ki:

Ezzel rögtön magas felbontásban tudjuk lejátszani a zenéket az Apple Music-ról vagy bárhonnan máshonnan. Lényegében csak egy-egy átalakítót kell ott tartani az asztalon, ha szeretnénk zenét hallgatni.

A második megoldás az Apple TV 4K. Ezzel egyedül az a probléma, hogy közben a TV-nek is bekapcsolva kell lennie. Bár ez őszintén nem akkora baj, mert nyilván TV-n fogod kiválasztani a zenét és lejátszani, a legtöbb TV pedig energiatakarékos módra is képes. Szóval itt az optikai bemenetet fogjuk használni. Az Apple TV HDMI-n keresztül van összekötve a TV-vel, a TV pedig optikán keresztül – anélkül, hogy beleszólna a hangba – küldi ki a jelet DAC+erősítő párosunknak. Ezután megszólal a Lossless Apple Music.

A harmadik megoldás a Bluetooth, aminél sajnos az Apple termék elvérzik, mivel nem képes az aptX HD-ra. Szóval itt egy harmadik féltől származó audio forrás szükséges, mondjuk egy Android készülék, amit dedikáltan zenehallgatásra használunk. Ezen futtatjuk az Apple Music-ot, és innen küldjük ki vagy kábelesen a fent említett módon, vagy Bluetooth-on keresztül, vezeték nélkül. Ez sem egy rossz megoldás, sőt.

Ezzel lényegében le is fedtünk azokat az eszközöket, amin fut az Apple Music Lossless, és képesek vagyunk ezt kiküldeni a nappaliban a Hi-Fi-nkre is.

Konklúzió

Amennyiben a nappaliban szeretnénk Apple Music Lossless-t hallgatni, a TOPPING MX5 egy ideális mindenes lehet számunkra, és az ár/értéke miatt egy kifejezetten ajánlott vételnek is számít. Összességében nálam rendkívül jól teljesített, az egész otthoni palettát lefedte és kényelmesen használható is. Megvásárolható a Muzix.hu-n ide kattintva!

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Szia! Engem az asztalodon lévő LCD óra típusa, gyártmánya érdekelne. :slight_smile:

  2. Sziasztok,

    tisztában vagyok vele, hogy ez egy reklámcikk, de akkor sem kellene ilyeneket írni :

    “Ha ez még nem lenne elég, akkor rendelkezik 2 x 70W-os erősítővel és fejhallgató kimenettel, ha esetleg a nappaliban csak apuka hallgatna zenét. Egyszóval nevezhetjük a terméket a szent grálnak!

    Nem szent grál, csak egyszerüen egy vacak “D” osztályos erősítő, adatlap szerint is <10% torzítással 70W-on. Csak összehasonlításként, egy 40 éves B780-as Revox-nál ugyanez az érték <0,03 %.

    Lehet, hogy a digitális része tökéletes, de az összképet lerontja az analóg oldal.

  3. És ez DAC is egyben? Ha nem akkor nem értem mi köze az egész cikkhez.

  4. Lehet, hogy digitális világban élünk de a fülünk akkor is csak analóg.
    Ezzel próbáltam rámutatni, hogy az analóg része nem sokat ér, pláne egy “veszteségmentes világban”. Ami ugyanolyan fontos, ha nem fontosabb mint a digitális. Bár ott is el lehet sokat rontani.

    Egy olyan cikkben ami a veszteségmentes lejátszásról (is) szól szerintem elég erős túlzás egy ilyen terméket szent grálnak nevezni.
    Azon elegánsan lépjünk túl, hogy digitális és veszteségmentes egymást kizáró fogalmak, de a markentingeseknek is meg kell dolgozni a pénzükért.

    Attól, hogy reklám lehet benne egy kis kritika. Attól sokkal öszintébbnek fog hatni a cikk…

  5. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    most akkor az általad említett Revox B780 az DAC is, vagy csak erősítő?

  6. Csak erősítő.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for feherbt Avatar for Szifon Avatar for Zorro2022 Avatar for Jadeye Avatar for SzifonAdmin

Népszerű hozzászólások

  1. Szia! Engem az asztalodon lévő LCD óra típusa, gyártmánya érdekelne. :slight_smile:

  2. Sziasztok,

    tisztában vagyok vele, hogy ez egy reklámcikk, de akkor sem kellene ilyeneket írni :

    “Ha ez még nem lenne elég, akkor rendelkezik 2 x 70W-os erősítővel és fejhallgató kimenettel, ha esetleg a nappaliban csak apuka hallgatna zenét. Egyszóval nevezhetjük a terméket a szent grálnak!

    Nem szent grál, csak egyszerüen egy vacak “D” osztályos erősítő, adatlap szerint is <10% torzítással 70W-on. Csak összehasonlításként, egy 40 éves B780-as Revox-nál ugyanez az érték <0,03 %.

    Lehet, hogy a digitális része tökéletes, de az összképet lerontja az analóg oldal.

  3. És ez DAC is egyben? Ha nem akkor nem értem mi köze az egész cikkhez.

  4. Lehet, hogy digitális világban élünk de a fülünk akkor is csak analóg.
    Ezzel próbáltam rámutatni, hogy az analóg része nem sokat ér, pláne egy “veszteségmentes világban”. Ami ugyanolyan fontos, ha nem fontosabb mint a digitális. Bár ott is el lehet sokat rontani.

    Egy olyan cikkben ami a veszteségmentes lejátszásról (is) szól szerintem elég erős túlzás egy ilyen terméket szent grálnak nevezni.
    Azon elegánsan lépjünk túl, hogy digitális és veszteségmentes egymást kizáró fogalmak, de a markentingeseknek is meg kell dolgozni a pénzükért.

    Attól, hogy reklám lehet benne egy kis kritika. Attól sokkal öszintébbnek fog hatni a cikk…

  5. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    most akkor az általad említett Revox B780 az DAC is, vagy csak erősítő?

  6. Csak erősítő.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for feherbt Avatar for Szifon Avatar for Zorro2022 Avatar for Jadeye Avatar for SzifonAdmin