fbpx Skip to content

Nem először írok itt az oldalon a veszteségmentes zenehallgatásról avagy a Losslessről. Manapság már egyre több Apple felhasználó találkozik ezekkel a szavakkal, hála az Apple-nek, valamint az Apple Music szolgáltatásának.

A Lossless, azaz veszteségmentes zene tulajdonképpen az, amit az előadó meg akar nekünk mutatni. Az, hogy meghallgatunk egy zenét a Spotify-on, egy átlagos fülessel, legyen az akár az Apple fülhallgatója, nem nagyon hallunk különbséget és nem is igazán azt halljuk, amit az előadó szeretne hallatni velünk. Ha tényleg tetszik egy előadó, egy album, egy zeneszám, akkor azt maximum minőségben szeretnék meghallgatni, ahogy azt az előadó megalkotta. Ebben segítenek nekünk a DAC-ok, és különböző minőségű fülhallgatók. Már minimális beruházással is tudunk Hi-Fi minőséget kapni, és ez a cikk most erről fog szólni.

Még 2021 közepén írtam az Apple Music-ról egy rendkívül széleskörű cikket, ahol bemutattam jó néhány fülhallgatót, DAC-ot, illetve készítettem egy részletes leírást az Apple Music-ról. Ezt érdemes elolvasni annak, aki nincs tisztában a Lossless-szel, illetve a DAC-okkal, de röviden néhány mondatot itt is megemlítenék.

Miért jó ez nekünk? Mi jelent a Lossless?

A Lossless, azaz veszteségmentes zene tulajdonképpen az, amit az előadó létrehozott. Egy zene nem csak abból áll, hogy bizonyos hangszereket tesznek egymás mellé és énekelnek. A hangmérnök mögött egy olyan csapat áll, aki minden egyes másodpercet megtervezve adja ki a zenét. Elkészítik a zene “terét” és felveszik a hangszereket a maximális felbontásban. Mondhatnánk, hogy olyan, mintha egy koncerten lennél, de ez ennél sokkal sterilebb és tökéletesebb. Tehát a keverő és az előadó együtt dolgozva megalkotja azt a zenét, amit lényegében maximimális precizitással elkészítenek.

Ezt nevezzük veszteségmentes zenének, avagy magas felbontásnak.

Sajnos ezt egy átlagfelhasználó sosem hallja meg. Sosem fog úgy csengeni az ének, sosem fog úgy elhatárolódni a dobszóló a többi hangszertől, ahogy azt ők megálmodták és elkészítették, mert veszteséges felbontásban hallgatjuk a zenét, lásd Spotify. Ez adott esetben hatalmas különbség lehet és ezért szoktuk mondani, hogy meg lehet fertőzni magunkat a Hi-Fi “életérzéssel”!

A Lossless-nek természetesen különböző válfajai vannak. Vicces kimondani, de lényegében a fizikai CD a boltban magasabb felbontással rendelkezik zenei téren, mint a Spotify vagy korábban az Apple Music volt. Mondjuk azt, hogy a Lossless avagy veszteségmentes zene minimális követelménye a CD minőség. Ezután még rengeteg lépcsőfoka van a magas felbontásnak, de az Apple Music részéről a plafon a 24bit/192kHz. Ez a CD minőségnek a többszöröse, tehát jóval több részletességet kapunk a zenében, mint eddig.

Mi is az a DAC és mire jó?

A DAC konyhanyelvre fordítva egy hangkártya. Ez az, ami az iPhone-ban sajnos nem a legjobb minőségű, valójában éppen hogy a CD minőséget éri el, de valljuk be, egy külön hardver mindig jobb minőségű lesz, mint egy beépített valami. Persze ezt az Apple is tudja, így ő is szól nekünk az Apple Music esetén, hogy a CD minőségnél nagyobb tartományú zenéket az Apple Music-on kizárólag külső hardverrel hallgathatjuk meg.

(Forrás: Apple)

Tehát a DAC-okkal lényegében meghallhatjuk azokat a részleteket is a zenében, amiket eddig sosem hallottunk. Nagyobb térrel, nagyobb részletességgel, hallhatóan jobb minőséggel találkozhatunk minimális beruházás mellett. Ezért szoktam ajánlani, hogy ha valakit érdekel a minőségi zenehallgatás, akkor minimum egy kábeles fülhallgatóra és DAC-ra van szükségünk. Természetesen vannak már magas felbontású vezeték nélküli fülhallgatók is, de azok az Apple termékek esetén CD minőségnél jobbra jelenleg nem igazán képesek, és ez leginkább az Apple hibája.

Tehát a magas felbontáshoz első körben egy DAC-ra, majd pedig egy vezetékes fülhallgatóra van szükségünk. Ez adja a Hi-Fi láncunkat és persze maga a zene, ami lehet az Apple Music Lossless zenetára.

iPhone és Mac DAC-ok a Muzix-tól

Ahogy említettem, nem először dolgozunk együtt a Muzix csapattal, ha magas felbontású zenéről van szó. A múltkori cikkben azt is megemlítettem, hogy a Szabolcs, a Muzix alapítója fertőzött meg ezzel, és ha tudnátok, mi van az asztalomon, csak asztali zenelejátszás címén, elküldenétek a fenébe. ? ?

(Ő csak fül- és fejhallgatásra használható “mini” Hi-Fi. Természetesen róla is lesz szó a későbbiekben, de ő egy táp, erősítő, DAC kombó, ami igencsak magas felbontásra képes.)

Idén az első akciónkban a Muzix-szal úgy döntöttünk, hogy megmutatjuk a legfrissebb DAC-okat iPhone-hoz és Mac-hez egyaránt. Ezek a DAC-ok bőven a belépő kategóriába tartoznak, de ez közel sem jelenti azt, hogy minőségben gyengék lennének, sőt, ha megvesszük bármelyiket, évekig hű társunk lehet. Lényegében ezekkel érdemes megfertőzni magunkat, velük már jóval jobb minőségben hallgathatunk zenét.

Ezzel ezt a cikket rögtön két részre is osztom, az egyik a kizárólag Lightning-csatlakozós DAC-ok, tehát amikkel iPhone-on, iPaden hallgatunk jobb minőségben zenét, a másik fele pedig az USB-C-s DAC-ok, amikkel Mac-en, de egy átalakítóval iPhone-on is hallgathatunk zenét. Nyilván attól függ, melyiket veszi az ember, hogy hol szeret inkább zenét hallgatni.

iBasso DC05 – USB-C DAC (3,5mm, MQA, 32Bit 384kHz PCM DSD256)

Az iBasso évek óta megszokott márka ebben a szegmensben. A legújabb, DC05-ös verzió pedig minden eddiginél jobb hardvert kapott. A DC05 Dual DAC lapkakészlettel rendelkezik, két ES9219C ESS Sabre DAC chippel. Az iBasso a legújabb, Quad DAC+ technológiát integrálta a DC05-be, ami dinamikatartomány-növelést is tartalmaz. Az iBasso DC05 ugyanazt a DAC-konfigurációt tartalmazza, ami számos híres audiolejátszóban és dekóderben található, illetve Time Domain Jitter Eliminator és Hyper Stream III architektúrával is rendelkezik.

Az iBasso DC05 hagyományos, 3,5 mm-es fejhallgató-kimeneti porttal rendelkezik, amelynek ultraalacsony, 0,5 Ω-nál kisebb névleges impedanciája van. Akár 140mW tiszta teljesítményt biztosít 16Ω terhelés mellett, de még 32Ω terhelés mellett is akár 93mW teljesítményt ad le. Az iBasso kifejlesztett egy egyedi hangerőszabályzó alkalmazást, amely a legújabb, UAC2.0 USB-protokoll használatával teszi lehetővé a 64 lépéses hangerőszabályozást a csatlakoztatott forráseszközön. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy érzékeny és igényes fülhallgatókat/fejhallgatókat is használjanak a DC05-tel.

FIGYELEM! Az iBasso Audio DC05-ös DAC-ot elsősorban USB alapon kommunikáló, mobil architektúrájú készülékekhez tervezték, így iOS és asztali, vagy otthoni Hi-Fi rendszerek esetében asztali DAC-ok választását javasoljuk!

Röviden összefoglalva nem egy kis játékosról van szó, hanem egy minőségi szereplőről ebben a kategóriában. Lényegesen nagyobb dinamikatartomány kapunk, mint a hasonló társai esetén, illetve képes az MQA-ra (Master Quality Authenticated) is, ami a TIDAL rajongóknak lehet fontos szempont! Ezen kívül 32Bit 384kHz PCM és DSD256-ra képes, ami jóval több, mint amit az Apple Music képes kihozni magából. Tehát egy “előrelátó” DAC-ot vásárolhatunk meg, ami a következő pár évben hű társunk lehet!

A DAC, amúgy rendkívül apró, ahogy a cikkben lévő többi DAC is az lesz, ? simán elfér a táskában, könnyedén csatlakoztatható az USB-C-s Mac-ekhez és azonnal felismeri a gép is. Én M1-es géppel teszteltem és tökéletesen működött nálam. Összességében elmondható, hogy számomra az iBasso sokkal többet adott, mint vártam. Ha megnézitek az alsó képet, akkor nem kis játékosokkal hasonlítottam össze a terméket, és igen, ebben a szegmensben bőven hozza a vártat, sőt. Nyilván minél drágább egy termék, annál jobb, de aki csak szeretné megtapasztalni részletgazdagabb zenét, annak kifejezetten ajánlom a terméket! Az iBasso DC05 megvásárolható ide kattintva a Muzix kínálatában!

(A “kulisszák” mögött, avagy 3 féle DAC tesztelése.)

Ahogy láthatjátok, nem bíztam a véletlenre, az iBasso mellett pedig az iPhone-ra és iPadre optimalizált ddHiFi márkára fogunk átevezni, ami hasonló szegmensben van, mint az iBasso.

Külső DAC iPhone-hoz, és iPadhez

A ddHiFi sem újdonság itt az oldalon, korábban már találkozhattatok vele. A ddHiFi egy egészen érdekes elvet követ, ha DAC-ról van szó. Külsőleg több féle formával is találkozhatunk. Nekünk egyértelmű kedvencünk a mini “Mountain” forma, de a gyártó több másik klasszikussal is megörvendeztetett bennünket!

A “Mountain” kialakítást láthatjuk középen, jobbra pedig a hosszú, “Eye” névre keresztelt változatot, balra pedig egy szimpla átalakító van. Szóval a kétféle kialakítás kizárólag külső eltérést ad, belülről mindkét termék egyforma hardvert kapott.

A ddHiFi terméke tartalmaz egy ES9281AC DAC-ot és fejhallgató-erősítőt. Ideális olyan, Lightning-csatlakozós okostelefonokhoz/tabletekhez, amelyek nem rendelkeznek fejhallgató-kimenettel. Támogatja a magas mintavételi arányt, akár a 32bit 768kHz és DSD512 mellett, de az MQA fájlokat is a kiváló minőségű hangvisszaadás érdekében. A 3,5 mm-es csatlakozó oldalán található jelzőfény lehetővé teszi, hogy könnyedén azonosítsuk a lejátszott fájl mintavételi arányát: piros: PCM 44,1 / 48kHz, kék: PCM 88 / 384kHz, zöld: PCM 705 / 768kHz, sárga: DoP, fehér: Natív DSD, lila: MQA.

Összességében a ddHiFi termékei egy szegmenst képviselnek az iBasso-val, tehát lényegében ha nem Mac gépen szeretnénk zenét hallgatni, hanem iPhone-on, akkor mindenképp ezt a márkát ajánlom belépő szintnek. Az iBasso-hoz képest jóformán semmilyen különbséget nem vettem észre minőségben, mikor teszteltem a márkát. Tehát elmondható, ha Mac, akkor iBasso, ha pedig iPhone vagy iPad, akkor ddHiFi!

Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a ddHiFi márkának számtalan verziója és átalakítója található meg, és átalakítóval lehet ugyanazt a DAC-ot használni az iPhone-nal és a Mac-kel is. Nekem egyébként az iBasso kifejezetten tetszett, szóval Mac-eseknek azt ajánlom leginkább, míg az iPhone szegmensben pedig a ddHiFi termékeit. Ezeket itt éritek el a Muzix.hu webshopjában!

Fül- és fejhallgatók!

Természetesen egy DAC mit sem ér fülhallgató nélkül. Az pedig egy dolog, hogy milyen DAC-ot ajánlok, de tudom, hogy sokan nem rendelkeznek megfelelő vezetékes fül- vagy fejhallgatóval sem. Ebben a cikkben rengeteg ilyen termékről írtam korábban, illetve egészen nyugodtan kérjétek ki a Muzix véleményét arról, hogy mit ajánlanak az adott DAC-hoz adott ár/érték arányban. Én még sosem csalódtam bennünk, mikor ajánlást kértem. Ezért is tartozik a kedvenceim közé például a SoundMAGIC márka és így tovább… 🙂

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for aw123 aw123 says:

    Az en ipademen mar usb-c a csatlakozas, akkor ertelem szeruen iBasso?

  2. IBasso nem megy iPhonenal. Vissza is küldtem. Megvettem a Lotoo Paw S1-et. (Azóta már megjelent az S2!) Az meg nem megy Mac-el. Legújabb update után sem. Intel és és M1 Mac tesztelve! Az Utrtasone 880 fejhallgtó amit a Muzix.hu ajánlott az nagyon tetszik! A múltkori cikk óta a Paw S1-el és az Apple muzikkal nagy elégedettséggel használom iPadon és iPhoneon. Azóta a Bose fej hallgatókat el is adtam mert ezek mellett nevetségesen szólnak! A Sony Hi-Res Bluetooth füles maradt. Az még ér valamit. De Mac-el az sem kompatibilis. Nem tudja a Sony szabványt csak az IOS Appon keresztül. Szóval ha Mac akkor iBasso jó választás lehet.

  3. Azóta az iBasso kapott fw update-t itt linkelte is a kolléga, bár igaz neked nincs már. :slight_smile: Amúgy a PAWS2 láthatod a “kulisszák mögött” képen. Arról is hamarosan lesz cikk, az megy Mac-kel (M1) és iPhone-nal is. Egyébként sajnos ez van, nem minden megy mindennel, nekünk meg nem minden készülékünk van :confused: Így picit lutri, de 90%-ban esélyes hogy menni fog.

  4. Kicsit off,de mégse: Mi a véleményed a Tidal streaming szolgáltatásról?

  5. Köszönöm a cikket. Részletes és jól összeszedett.
    Én gyakorló HiFi-s ként azt gondolom, hogy iPhone -rol Apple music -al nem lehet kényelmesen és jó minőségben zenét hallgatni.
    Az emberek többsége akkor hallgat zenét ha úton van. Akkor meg elég zavaró a külső dac. (Mint ha egy karácsonyfa lenne nálunk )
    Otthon a Mac egy dac-ra, vagy erisitőre kötve látom a létjogosultságát.
    Ennél ezerszer jobb a TIDAL megoldása a connect. Illetve ugyan késik , de lehet hogy a spotify is elindul a hifi minőséggel. Ott is van connect. Ezek sokkal inkább felhasználó barát megoldások.

  6. A TIDAL-lal nincs semmi probléma, de az Apple Music olcsóbb, ilyen szempontból. Én TIDAL-t is használtam sokáig, de teljesen elégedett vagyok az Apple Music-kal most.

  7. Teljesen egyetértek a connect egy jó megoldás, és ez nincs az Apple Music-nál. Ez egy kényelmi funkció, ami az Apple-nél sosem lesz a zárt rendszer miatt.

  8. Telefonról kábeles Carplay lossless minőségű lesz az autóban vagy akkor is kellene elé tenni egy dac-ot?

  9. Nem hiszem, mert ugye digitálisan átadja a jelet.

  10. Sziasztok! Én csak azt szeretném kérdezni, hogy AppleTv-hez nincs valami DAC megoldás?

  11. Avatar for Czo Czo says:

    Dehat, azt eleve bedugod kabellel valami eszkozbe, ami tudja a hangot fogadni. Ott lesz a DAC kozvetlenul valahol a hangszorok elott.

  12. Szervusz!
    Az Apple TV-m HDMI kábellel van összekötve egy RZ-820 erősítővel. Így az RZ-820 beépített DAC-ja fogja a digital-analóg konverziót elvégezni. Mivel nekem házimozi rendszerem van, így én nem veszek észre különbséget, ha az AppleTv-vel játszok le most veszteségmentes tartalmat az Apple Music-ról, meg előtte, amíg nem volt veszteségmentes a szolgáltatás. Azt viszont tisztán kihallom a rendszeremen, ha egy audio CD-re van kiírva az anyag (veszteségmentes forrásból), s azt az Onkyo BD-SP809 el játszom le az RZ-820-on. Szerettem volna valami olyan megoldást, hogy a teljes Apple Music-os tartalmat elérjem legalább olyan minőségben az AppleTv-n keresztül, mint az Onkyo lejátszóról. Ráadásul az RZ-820 hálózaton keresztül is lejátsza a veszteségmentes tartalmakat, és az is mintha szebben szólna, mint az AppleTv-vel elérhető anyag.

  13. Avatar for Czo Czo says:

    A HDMI-n csatlakozon keresztul nincs az a formatum, ami ne tudna kijonni.

    Fogj egy audio cd-t, ami szerinted jol szol (ott ugye, 44.1kHz/16bit/stereo formatum van), ezt ripeld le (ugyonezt kapod), majd telepits pl. VLC-t az Apple TV-re es insitsd el. Igy bitrol-bitre ugyonaz a stream fog kimenni, tehat 44.1kHz/16bit/stereo. Ha elteres van, akkor valami utkozben beleszol a hangba es at akar verni teged. Ez ugye vagy az erosito lesz, vagy a BD playered. De alapvetoen itt, vegig digitalis atvitel van, tehat nem kellene mast hallanod, ha ugyonazt hallgatod. A digitalis streaming szolgaltatok kinalataval nem erdemes osszevetni, mert nem a fizikai medimon levo, a forgalmazoknal megjelent “allapot” kaphato meg toluk.

  14. Szia! Azt értem, amit írsz, csak pont az lenne számomra a lényeg, hogy az AppleTV-vel az Apple Music veszteségmentes zenéit szerettem volna valahogy meghallgatni olyan minőségben, mint ahogy a letöltött veszteségmentes zenéimet. Alapjában nem kell az AppleTV-re a VLC, mert mindkét Onkyo eszközöm rendelkezik hálózati player funkcióval. Csak azokról nem tudom meghallgatni az Apple Music-os tartalmakat. Ezért örültem volna, ha az AppleTV-n jól szól az Apple Music.

  15. Avatar for Czo Czo says:

    Az Apple TV tud losslesst. De ami losslesst onnan kapsz, az nem egyezik meg a kiadott, pl. CD formatumu lemezekkel. Ha losslessre allitottad a settingsben, akkor az fog szolni belole.

  16. Szervusz!
    Arra van állítva. Nagyon szépen köszönöm a segítséget.
    Üdv:
    Jana

  17. Avatar for Eti36 Eti36 says:

    Szerintem telefonról kábelen keresztül, mégha abban egy DAC is van, zenét lejátszani béna és erőltetett. Zene lejátszást irányítani, ezzel szemben a világ legjobb dolga mobil eszközről. A legtöbben, vagy natív kliens, vagy remote streamer komponens segítségével már megoldották ezt a kérdést, az apple sajnos nem. Én Tidal-t csak ezért használok, ami egészen jól működik, a playlist-eket létrehozom mondjuk apple music-ban és utána átimportálom oda. Sajnos a lossless hiánya mitt a spotify kiesik szintén. Csak úgy hallgatni valamit a háttérben az airplay, sőt a bluetooth streaming is kiváló, bár az előbbivel nálam vannak stabilitási problémák, de lehet ez az én problémám egyedül, egyébként a legtöbben ezt sose vallanák be. Én nagyon örülnék egy apple music kliensnek asztali lejátszókban, vagy apple music connect-nek. Csak linuxra kellene kiadniuk és az szépen elterjedne.

  18. Egyetértek. Mi otthon sokszor elindítunk egy lejátszási listát a telefonról, az szól a hangfalakból. Ha konkrét zenehallgatás a cél, arra férj bakelitet tart, meg a NASról flac fájlokat. De ha csak háttérzenélünk, akkor jobb a streamelés. Baromira kényelmes, hogy ha épp nincs kedvem az adott számhoz, továbbléptetem az órámon, vagy halkítom/hangosítom stb. vele. Direkt olyan Onkyo erősítő van a nappaliban, s egy Marantz a dolgozószobában, ami megy hálózatról. De az Onkyón az AirPlay akadozik valamiért, és persze baromi távol áll a loselesstől. Most azért tervezzük újra előfizetni a Tidalra is a meglévő családi Apple előfizetés mellett, hogy ne akadozzon a zene, ugyanis a tidalt (is) tudja az erősítő gyárilag kezelni, a spotify-hoz is csak vezérlő kell, csak az Apple Music makacskodik. :roll_eyes:
    Az Apple TV 4k-n tudtommal nincs optikai kimenet, a közelében levő Onkyón nincs HDMI bemenet, szóval az sem pálya, hogy az Apple TV-ről zenéljünk, ráadásul még arra sem jöttem rá, hogy hogyan ne kelljen bekapcsolva lennie a TV-nek csak azért, hogy kezelni tudjam. :thinking: :unamused:
    Értem én, hogy DACról meg fülesekről vannak cikkek, de esetleg felvethetnénk azt is, hogy mi kell(het) ahhoz, hogy veszteségmentesen a hangfalakon hallgathassunk zenét.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szabolcs1977 Avatar for Czo Avatar for aw123 Avatar for Eti36 Avatar for White64GB Avatar for Szifon Avatar for Burgesz Avatar for pjana72 Avatar for HernadiIstvan Avatar for Maminti Avatar for SzifonAdmin

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for aw123 aw123 says:

    Az en ipademen mar usb-c a csatlakozas, akkor ertelem szeruen iBasso?

  2. IBasso nem megy iPhonenal. Vissza is küldtem. Megvettem a Lotoo Paw S1-et. (Azóta már megjelent az S2!) Az meg nem megy Mac-el. Legújabb update után sem. Intel és és M1 Mac tesztelve! Az Utrtasone 880 fejhallgtó amit a Muzix.hu ajánlott az nagyon tetszik! A múltkori cikk óta a Paw S1-el és az Apple muzikkal nagy elégedettséggel használom iPadon és iPhoneon. Azóta a Bose fej hallgatókat el is adtam mert ezek mellett nevetségesen szólnak! A Sony Hi-Res Bluetooth füles maradt. Az még ér valamit. De Mac-el az sem kompatibilis. Nem tudja a Sony szabványt csak az IOS Appon keresztül. Szóval ha Mac akkor iBasso jó választás lehet.

  3. Azóta az iBasso kapott fw update-t itt linkelte is a kolléga, bár igaz neked nincs már. :slight_smile: Amúgy a PAWS2 láthatod a “kulisszák mögött” képen. Arról is hamarosan lesz cikk, az megy Mac-kel (M1) és iPhone-nal is. Egyébként sajnos ez van, nem minden megy mindennel, nekünk meg nem minden készülékünk van :confused: Így picit lutri, de 90%-ban esélyes hogy menni fog.

  4. Kicsit off,de mégse: Mi a véleményed a Tidal streaming szolgáltatásról?

  5. Köszönöm a cikket. Részletes és jól összeszedett.
    Én gyakorló HiFi-s ként azt gondolom, hogy iPhone -rol Apple music -al nem lehet kényelmesen és jó minőségben zenét hallgatni.
    Az emberek többsége akkor hallgat zenét ha úton van. Akkor meg elég zavaró a külső dac. (Mint ha egy karácsonyfa lenne nálunk )
    Otthon a Mac egy dac-ra, vagy erisitőre kötve látom a létjogosultságát.
    Ennél ezerszer jobb a TIDAL megoldása a connect. Illetve ugyan késik , de lehet hogy a spotify is elindul a hifi minőséggel. Ott is van connect. Ezek sokkal inkább felhasználó barát megoldások.

  6. A TIDAL-lal nincs semmi probléma, de az Apple Music olcsóbb, ilyen szempontból. Én TIDAL-t is használtam sokáig, de teljesen elégedett vagyok az Apple Music-kal most.

  7. Teljesen egyetértek a connect egy jó megoldás, és ez nincs az Apple Music-nál. Ez egy kényelmi funkció, ami az Apple-nél sosem lesz a zárt rendszer miatt.

  8. Telefonról kábeles Carplay lossless minőségű lesz az autóban vagy akkor is kellene elé tenni egy dac-ot?

  9. Nem hiszem, mert ugye digitálisan átadja a jelet.

  10. Sziasztok! Én csak azt szeretném kérdezni, hogy AppleTv-hez nincs valami DAC megoldás?

  11. Avatar for Czo Czo says:

    Dehat, azt eleve bedugod kabellel valami eszkozbe, ami tudja a hangot fogadni. Ott lesz a DAC kozvetlenul valahol a hangszorok elott.

  12. Szervusz!
    Az Apple TV-m HDMI kábellel van összekötve egy RZ-820 erősítővel. Így az RZ-820 beépített DAC-ja fogja a digital-analóg konverziót elvégezni. Mivel nekem házimozi rendszerem van, így én nem veszek észre különbséget, ha az AppleTv-vel játszok le most veszteségmentes tartalmat az Apple Music-ról, meg előtte, amíg nem volt veszteségmentes a szolgáltatás. Azt viszont tisztán kihallom a rendszeremen, ha egy audio CD-re van kiírva az anyag (veszteségmentes forrásból), s azt az Onkyo BD-SP809 el játszom le az RZ-820-on. Szerettem volna valami olyan megoldást, hogy a teljes Apple Music-os tartalmat elérjem legalább olyan minőségben az AppleTv-n keresztül, mint az Onkyo lejátszóról. Ráadásul az RZ-820 hálózaton keresztül is lejátsza a veszteségmentes tartalmakat, és az is mintha szebben szólna, mint az AppleTv-vel elérhető anyag.

  13. Avatar for Czo Czo says:

    A HDMI-n csatlakozon keresztul nincs az a formatum, ami ne tudna kijonni.

    Fogj egy audio cd-t, ami szerinted jol szol (ott ugye, 44.1kHz/16bit/stereo formatum van), ezt ripeld le (ugyonezt kapod), majd telepits pl. VLC-t az Apple TV-re es insitsd el. Igy bitrol-bitre ugyonaz a stream fog kimenni, tehat 44.1kHz/16bit/stereo. Ha elteres van, akkor valami utkozben beleszol a hangba es at akar verni teged. Ez ugye vagy az erosito lesz, vagy a BD playered. De alapvetoen itt, vegig digitalis atvitel van, tehat nem kellene mast hallanod, ha ugyonazt hallgatod. A digitalis streaming szolgaltatok kinalataval nem erdemes osszevetni, mert nem a fizikai medimon levo, a forgalmazoknal megjelent “allapot” kaphato meg toluk.

  14. Szia! Azt értem, amit írsz, csak pont az lenne számomra a lényeg, hogy az AppleTV-vel az Apple Music veszteségmentes zenéit szerettem volna valahogy meghallgatni olyan minőségben, mint ahogy a letöltött veszteségmentes zenéimet. Alapjában nem kell az AppleTV-re a VLC, mert mindkét Onkyo eszközöm rendelkezik hálózati player funkcióval. Csak azokról nem tudom meghallgatni az Apple Music-os tartalmakat. Ezért örültem volna, ha az AppleTV-n jól szól az Apple Music.

  15. Avatar for Czo Czo says:

    Az Apple TV tud losslesst. De ami losslesst onnan kapsz, az nem egyezik meg a kiadott, pl. CD formatumu lemezekkel. Ha losslessre allitottad a settingsben, akkor az fog szolni belole.

  16. Szervusz!
    Arra van állítva. Nagyon szépen köszönöm a segítséget.
    Üdv:
    Jana

  17. Avatar for Eti36 Eti36 says:

    Szerintem telefonról kábelen keresztül, mégha abban egy DAC is van, zenét lejátszani béna és erőltetett. Zene lejátszást irányítani, ezzel szemben a világ legjobb dolga mobil eszközről. A legtöbben, vagy natív kliens, vagy remote streamer komponens segítségével már megoldották ezt a kérdést, az apple sajnos nem. Én Tidal-t csak ezért használok, ami egészen jól működik, a playlist-eket létrehozom mondjuk apple music-ban és utána átimportálom oda. Sajnos a lossless hiánya mitt a spotify kiesik szintén. Csak úgy hallgatni valamit a háttérben az airplay, sőt a bluetooth streaming is kiváló, bár az előbbivel nálam vannak stabilitási problémák, de lehet ez az én problémám egyedül, egyébként a legtöbben ezt sose vallanák be. Én nagyon örülnék egy apple music kliensnek asztali lejátszókban, vagy apple music connect-nek. Csak linuxra kellene kiadniuk és az szépen elterjedne.

  18. Egyetértek. Mi otthon sokszor elindítunk egy lejátszási listát a telefonról, az szól a hangfalakból. Ha konkrét zenehallgatás a cél, arra férj bakelitet tart, meg a NASról flac fájlokat. De ha csak háttérzenélünk, akkor jobb a streamelés. Baromira kényelmes, hogy ha épp nincs kedvem az adott számhoz, továbbléptetem az órámon, vagy halkítom/hangosítom stb. vele. Direkt olyan Onkyo erősítő van a nappaliban, s egy Marantz a dolgozószobában, ami megy hálózatról. De az Onkyón az AirPlay akadozik valamiért, és persze baromi távol áll a loselesstől. Most azért tervezzük újra előfizetni a Tidalra is a meglévő családi Apple előfizetés mellett, hogy ne akadozzon a zene, ugyanis a tidalt (is) tudja az erősítő gyárilag kezelni, a spotify-hoz is csak vezérlő kell, csak az Apple Music makacskodik. :roll_eyes:
    Az Apple TV 4k-n tudtommal nincs optikai kimenet, a közelében levő Onkyón nincs HDMI bemenet, szóval az sem pálya, hogy az Apple TV-ről zenéljünk, ráadásul még arra sem jöttem rá, hogy hogyan ne kelljen bekapcsolva lennie a TV-nek csak azért, hogy kezelni tudjam. :thinking: :unamused:
    Értem én, hogy DACról meg fülesekről vannak cikkek, de esetleg felvethetnénk azt is, hogy mi kell(het) ahhoz, hogy veszteségmentesen a hangfalakon hallgathassunk zenét.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szabolcs1977 Avatar for Czo Avatar for aw123 Avatar for Eti36 Avatar for White64GB Avatar for Szifon Avatar for Burgesz Avatar for pjana72 Avatar for HernadiIstvan Avatar for Maminti Avatar for SzifonAdmin