fbpx Skip to content

Egy ideje már elérhető az Infuse 7-ben a Spatial Audio avagy a térbeli hangzás támogatása. Erről korábban már írtunk cikket itt a Szifon.com-on, és már akkor kiderült, hogy a térbeli hangzás egy egészen elképesztő technológia az Apple részéről, amit ugyan nem a cég talált fel, de rendkívül jól optimalizálta a giroszkóppal és gyorsulásmérővel felszerelt AirPods Pro-hoz és Max-hez.

A térbeli hangzás lényegében egy kiterjesztett “3D-s” hangzás, ami hallható bárki számára. Tehát nem egy szimpla extra sztereó hanggal találkozunk, hanem igenis egy sokkal életteribb teret hallhatunk filmek és zenék esetén. Ez a funkció jó ideig kizárólag az Apple TV alkalmazásán belül volt elérhető, azonban az elmúlt hónapokban szép lassan a legtöbb alkalmazás is elkezdte támogatni, köztük a méltán híres Infuse 7 is, amit az egész Szifon.com csapat használ az Apple TV-n való filmezéshez.

A térbeli hangzás (Spatial Audio) lelke a többcsatornás hangsáv. Ez lehet 5.1 és 7.1, valamint Dolby Atmos-szal kiegészített 7.1. Tehát nem elég egy sima sztereó hangsáv a jobb élményhez, hanem specifikusra van szükségünk. A jó hír, hogy a legtöbb film már minimum 5.1-es hangsávval rendelkezik, még ha magyar szinkronról is van szó. Igen, nem mindegy, hogy eredeti hanggal vagy magyar szinkronnal, hangsávval nézünk egy filmet, mivel a hangsávok eltérnek. A legjobb megjobb térbeli hangzást a Dolby Atmos hangsávval kapjuk meg.

Így épül fel sorban a térbeli hangzás:

  1. Sztereó hangsáv – Nem elegedő a térbeli hangzáshoz.
  2. 5.1-es hangsáv – Már elengedő a térbeli hangzáshoz, de nem a legjobb.
  3. 7.1-es hangsáv – Több sáv, több térbeli hang, érdemes erre figyelni.
  4. 7.1+Dolby Atmos – Lehető legjobb hangsáv a térbeli hangzáshoz.

Ha az Infuse-t vesszük alapul, akkor a filmek hangsávja minimum feleljen meg az 5.1-nek, de ideális esetben legyen Dolby Atmos.☝? Ezt általában kölcsönzéskor megnézhetjük, de például ide kattintva letölthetünk néhány 5.1-es trailert is. Érdemes letölteni a Amaze Dolby Atmos változatát és ide kattintva a Top Guy: Maverick – Trailer 2 IMAX-et. Utóbbi nem Dolby Atmos, de rettentően jól demonstrálja azt, ahogy beszéd követi a fejünk mozgását a giroszkópnak köszönhetően!

Honnan tudjuk, hogy a térbeli hangzás be van kapcsolva?

Szerencsére az Apple már fejlesztett ezen a funkción, és már ki-be kapcsolhatjuk a térbeli hangzást az AirPlay menüpontban. Mikor kiküldjük a hangot az AirPods Pro és AirPods Max fülhallgatókra, akkor van egy külön menüpont a térbeli hangzáshoz. Ezt az Apple-n a távirányítón lévő kis TV gombot hosszan nyomva találjuk meg jobb oldalt. Ott kattintsunk az AirPlay jelre, majd pedig válasszuk ki az AirPods Pro-t  vagy Max-et. Ezt követően már megjelenik egy külön ikon az AirPods-oknak és ott állíthatjuk.

Az Apple TV-n egyébként rendkívül jól látható, hogy éppen milyen hanggal is rendelkezünk. Mikor elindítunk egy filmet, akkor a menüpontba belépbe jól látható, hogy milyen hangot használ a térbeli hangzáshoz az adott app:

Ahogy említettem, a legjobb megoldás a Dolby Atmos hangjának lejátszása. Ilyen például az Apple új sorozata, az Alapítvány, ami elképesztő hangzás és látványvilágot tár elénk. De a Netflix segítségével is lejátszhatunk már Dolby Atmos térbeli hangzást, azonban ne várjuk el azt, hogy a magyar szinkron is támogassa a legjobb hagzást.

Sajnos iPhone-on nem tudtam sehol előhozni a fenti menüt, de ott az Apple automatikusan bekapcsolja a térbeli hangzást AirPods Pro és AirPods Max esetén, azonban egyéb információt nem kapunk arról, hogy az adott hang mégis milyen minőségű. Nyilván ha mi magunk kölcsönzünk ki filmet, akkor látjuk, hogy milyen hangot tartalmaz és a fenti leírás segít is nekünk eldönteni, hogy a legjobbat válasszuk.

A Netflix és egyéb szolgáltatók pedig egyértelműen mutatják, hogy éppen milyen hangsávval rendelkezik a az adott film vagy sorozat:

Konklúzó

Elmondható, hogy a legtöbb streaming alkalmazás és az Infuse is támogatja már a térbeli hangzást, ehhez pusztán a megfelelő hangsávra van szükségünk, ami minimum 5.1. A legjobb hangsáv egyértelműen a 7.1+Dolby Atmos, így érdemes olyan filmeket nézni térbeli hangzásban, ami ezzel a hangsávval készült. Ezen kívül noha jelenleg csak az AirPods Pro és Max támogatja a Spatial Audio-t, azonban nagyon-nagyon sok pletyka érkezik azzal kapcsolatban, hogy a várhatóan a jövő héten debütáló AirPods 3 is támogatja majd. 🙂 Ez lényegében a legjobb ár/értékkel rendelkező fülhallgató lehet a jövőben az Apple részéről.

A Dolby Atmos-ról részletesen ebben a cikkben írtunk, ha érdekel ez a technológia, illetve a Lossless Music-ról pedig itt. Remélem, tudtam segíteni, hogy hogyan használható ki ezt a technológia!

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Nagyon köszi a cikket!

    A holnapi nap fényében remélem elválik, hogy airpods pro vagy 3 lesz a befutó karácsonyra :slight_smile:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for kleinguru

Népszerű hozzászólások

  1. Nagyon köszi a cikket!

    A holnapi nap fényében remélem elválik, hogy airpods pro vagy 3 lesz a befutó karácsonyra :slight_smile:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for kleinguru