fbpx Skip to content

Ahogyan arról az évek során már többször is írtunk, az egyes készülékek szoftveres támogatásának megszűnésével az azokon elérhető funkciók és szolgáltatások működése is kérdésessé válhat. A készülékek alapfunkciói, mint a Telefon, Kamera, Üzenetek, Mail, Safari stb. természetesen továbbra is használhatóak maradnak, de például az App Store, az Időjárás, a Részvények, az Otthon vezérlése már más kérdés.

 

A legújabb hírek szerint – bár ezt az Apple még nem erősítette meg –, májustól tovább szorulhat ez a digitális hurok, és az iOS 12, a watchOS 5, a tvOS 12 és a macOS 10.14 Mojave előtti rendszereken megszűnhet egyes szolgáltatások működése. Nézzük, mit is jelenthet ez pontosan.

Pár nappal ezelőtt a sajtó természetesen fel is kapta ezt a hírt, olyan említésekkel, hogy “szinte az összes alkalmazás leállhat a régebbi Apple termékeken”, vagy “minden szolgáltatás leáll majd”, bár a helyzet várhatóan (vagy remélhetőleg) ennél sokkal árnyaltabb marad.

Mivel az Apple ezt hivatalosan még nem jelentette be, így jelenleg nem lehet tudni, hogy pontosan mit is takarhat majd mindez.

Mely készülékek lehetnek ebben érintettek?

Amennyiben a fenti híresztelés igaz, akkor az ettől függetlenül is csak azokat érintheti, akiknek a készülékein még nem minimum iOS 12, watchOS 5, tvOS 12 és macOS 10.14 Mojave fut, hanem valami korábbi verzió, és azt nincs is lehetőségük újabbra frissíteni, mert az már nem érhető el rá.

Ezek pedig az alábbiak:

  • iPhone: iPhone 5 illetve 5c és az ezeknél régebbi modellek
  • iPad: iPad 4 és régebbi, iPad Air 1, iPad mini 3 és régebbi modellek
  • Apple Watch: a legelső generációs (“Series 0”) modellek
  • Mac: 2012 előtti modellek

Az Apple TV esetén bármely, a tvOS-t támogató modell frissíthető a legújabb tvOS-verzióra, így ott ez semmiféle korlátozást nem jelenthet majd.

Az előző évek és a már nem támogatott készülékek alapján jelenleg az alábbiakkal kell számolni a készülék támogatásának megszűnése után.

Mi a jelenlegi helyzet egy régi készüléken?

Ha az Apple már nem ad ki iOS-frissítéseket egy adott készülékhez, akkor előbb vagy utóbb lesznek majd olyan, új alkalmazások vagy alkalmazás- illetve szoftverfrissítések, amiket emiatt már nem fogunk tudni letölteni. Ettől függetlenül a készülék egyéb funkciói általában változatlanul használhatóak maradnak. Erről részletesen: Gyakori kérdések: mi történik, ha nem érkezik több szoftverfrissítés a készülékünkre?

Az App Store például jelenleg még az első generációs iPhone-on is “működik”. Azért csak idézőjelben, mert míg maga az App Store betölt, többé-kevésbé böngészhetjük is a tartalmat, addig gyakorlatilag semmi appot nem fogunk tudni letölteni. Hogy miért? Mert a készülék csak 32 bites, iOS 3.1.3 fut rajta, és nem csak az a korlátozó tényező, hogy az Apple már évek óta elvárja a 64 bites appokat, illetve törli a régieket is, ha azok több hónapja már kerültek frissítésre, hanem az is, hogy a fejlesztők által megadott iOS-verzió követelmény is bőven a 3.1.3 felett van.

Az előbbi bekezdés előtt linkelt cikkünk közzétételekor, 2022 júniusában konkrétan vadászni kellett egy olyan appot, amelyiknek minimum iOS 13 kellett, mert rengeteg esetben még az iOS 11 is elég volt.

Ráadásul az App Store már évek óta odaadja a korábban letöltött appból a készülékünkön futó iOS-verzióval kompatibilis változatot – már ha ezt az app fejlesztője nem tiltotta le. Erről bővebben: Történelmi hír: az Apple lehetővé teszi az appok korábbi verzióinak letöltését az App Store-ból!

Ennek persze megvannak a maga korlátai is, mert bár elképzelhető, hogy az adott app fejlesztője nem tiltotta le a legfrissebbnél korábbi verzió letölthetőségét, ugyanakkor lehetséges, hogy az általa nyújtott szolgáltatás webes háttere már szóba sem fog állni a készülékünkön lévő, régi klienssel, hiába tudjuk azt letölteni rá.

Mennyire használható ma egy régebbi iPhone?

Nem mindenkinek van lehetősége mindig megvenni a legújabb iPhone modellt, így sokan inkább a használt piacon néznek körül, ahol a korábbi modelleket már lényegesen olcsóbban meg lehet vásárolni, mint új korukban. Viszont mivel a régebbi készülékek szoftveres támogatását egy idő után megszünteti az Apple, így a használhatóság szempontjából fontos, hogy azok milyen iOS-verzióig frissíthetőek, és hogy a korábbi iOS-verziókat használva milyen korlátozásokkal kerülünk szembe, például mely appokat nem tudunk esetleg letölteni rájuk. Az egyes készülékek használhatósági értékelése ugyanakkor teljességgel szubjektív, és nagyban függ a felhasználási körülményektől és elvárásoktól.

Erről itt írtunk részletesen: Gyakori kérdések: mennyire használható ma egy régebbi iPhone?

Mi várható májustól?

Hogy ezeken mennyiben fog ténylegesen is változtatni májussal az Apple, az jó kérdés.

A cég nemrég egy támogatási szócikket is közzétett azzal kapcsolatban, hogy mi a teendő, ha értesítést kapunk, hogy a készülékünk szoftververziója már nem támogatja az Apple-szolgáltatásokat – de ez nyilván csak akkor számít, ha olyan készülékünk van, ami egyébként frissíthető, hiszen más esetben semmit sem tudunk majd tenni.

A cég ebben a szócikkben azt emeli ki, hogy egyes régebbi szoftververziók már nem támogatják majd az egyes Apple-szolgáltatásokat, mint például az App Store-t, Sirit és a Térképeket.

Ezek közül az App Store nem újdonság, hiszen az appok verziókövetelményei ettől függetlenül mindig is megvoltak, és sok appot már most sem lehet régebbi készüléken letölteni. A Siri egyelőre továbbra is működik az azt legelsőként támogató iPhone 4s-en iOS 9.3.6-tal, értelemszerűen nyilván nem támogatva az egyes újabb funkcióit. Az Apple Térképek szintén használható, itt is az esetleges újabb funkciók nélkül.

Az Apple ettől függetlenül kifejezetten sokáig támogatja szoftveresen még a régi készülékeket is – még az iOS 12 esetén is javított sebezhetőségeket 2023 januárjában a 12.5.7-tel. Az összes készülék támogatási életciklusáról ebben a cikkünkben írtunk részletesen: Gyakori kérdések: meddig támogatott szoftveresen egy iPhone, iPad, iPod, Apple Watch vagy Mac?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for gunar gunar says:

    Amennyire tudom, androidon is ez van, csak előbb lehet ezekbe belefutni, hogy nem megy app se már rajta rendesen. Használok egy 6.0-s droid tabot navigálni és szerencsére a waze eddig támogatta, gondolom tudják, hogy sokan vannak akik a régi vasakat csak navigálni használják már és ez is oka.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for gunar

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for gunar gunar says:

    Amennyire tudom, androidon is ez van, csak előbb lehet ezekbe belefutni, hogy nem megy app se már rajta rendesen. Használok egy 6.0-s droid tabot navigálni és szerencsére a waze eddig támogatta, gondolom tudják, hogy sokan vannak akik a régi vasakat csak navigálni használják már és ez is oka.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for gunar