fbpx Skip to content

Az Apple végre hazánkban is elérhetővé tette a Térképek frissítését, amely nem csak pontosabb és részletesebb lefedettséget jelent, hanem elérhetővé váltak többek között például az egyes tájékozódási pontok vagy látványosságok 3D-s nézetei, a körbenézés, a jobb navigáció, amelyhez természetesebb beszéd is társul, illetve egyéb újdonságok is.

Ezeket az újdonságokat a mai napon pedig nem csak hazánk, hanem Ausztria, Csehország, Horvátország, Lengyelország és Szlovénia is megkapta. Nézzük, mit említ ezzel kapcsolatban az Apple kapcsolódó sajtóközleménye!

A mai nappal kezdve az Ausztriában, Csehországban, Horvátországban, Lengyelországban, Magyarországon és Szlovéniában élő felhasználók is megtapasztalhatják az új Apple Térképek nyújtotta élményt. A gyorsabb és pontosabb navigációval, az utak, épületek, parkok, repülőterek és bevásárlóközpontok átfogó nézeteivel, illetve az olyan látványosságok, mint a bécsi Riesenrad, a horvát Pula Arena, vagy Magyarországon a Budai vár 3D-s megjelenésével sokkal könyebb és élvezetesebb megtervezni bármely utazást.

“Az Apple Térképek a legjobb módja felfedezni a világot, és navigálni benne – és eközben védi a magánszféránkat is. Izgatottak vagyunk, hogy még több felhasználó számára hozhatjuk el ezt az élményt azokkal az új funkciókkal, amelyeket ma elérhetővé teszünk.” – mondta Eddy Cue, az Apple Szolgáltatásokért felelős alelnöke. “A Térképeket teljesen az alapoktól építettük újra, jobb navigációval, gazdagabb részletekkel, az egyes helyek még pontosabb információival, és az olyan, figyelemre méltó jellemzőkkel, amelyeket csak az Apple tud elhozni a felhasználók számára, mint például a Körbenézés, a Természetes Beszédű Navigáció, és még sok más. Mostantól minden eddiginél könnyebb a felhasználóknak megtalálni az általuk szeretett helyeket, és eljutni oda, ahova indulnak.”

A Térképek több mint 200 országban segít az emberek millióinak a világban való navigációban és annak felfedezésében. A Térképek központi része a magánszféra védelme, amely a készülék beépített intelligenciáját használva nyújt személyre szabott funkciókat, bárhol is legyenek a vásárlók: otthon, a munkahelyen, útközben az iPhone-on, iPaden, Mac-en és az Apple Watch-on, és az autóban a CarPlay-jel. A Térképek az olyan legnépszerűbb, napi szinten használt alkalmazásokban is megtalálható, mint például a Fotók, az Üzenetek, a Naptár, az Időjárás és egyebek. A MapKit és MapKit JS révén pedig alapját képezi több ezer egyéb alkalmazásnak és szolgáltatásnak is.

Új navigálási élmény

Több új funkció is elérhető az Ausztriában, Csehországban, Horvátországban, Lengyelországban, Magyarországon és Szlovéniában élő felhasználók számára, amelyek megkönnyítik a világban való navigációt és annak felfedezését. A Siri révén a Természetes Beszédű Navigáció sokkal életszerűbb utasításokat kínál, amelyeket könnyebb követni, mint például “A következő lámpánál fordulj balra!”. A sávasszisztens a megfelelő sávokba való, időben történő besorolással segít elkerülni a rossz irányba való bekanyarodásokat, vagy hogy elfelejtsünk lekanyarodni valahol, vagy mondjuk ha egy felüljáróra kell felhajtanunk. A sebességmérő kamerák opciónak köszönhetően a felhasználók értesülhetnek, ha sebességmérő vagy piroson áthajtást figyelő kamerához közelednek az útvonalukon, és ezek helyzetét a térképen is megtekinthetik. A több megállós útvonaltervezéssel pedig a felhasználók akár 15 köztes megállót is beiktathatnak az útvonalukba, és ezeket az útvonalterveket automatikusan szinkronizálhatják a Mac-ről vagy az iPadről az iPhone-ra, amikor indulásra készek.

A felhasználók egyetlen koppintással megoszthatják a várható érkezési idejüket a családtagjaikkal, barátaikkal vagy munkatársaikkal, vagy pedig utasíthatják ugyanerre Sirit is. A címzett végigkövetheti az utazást, és a Térképek automatikusan frissíti a várható érkezési időt is, ha például komolyabb késés adódik útközben. A felhasználók Sirivel biztonságosan és könnyen jelezhetik a baleseteket, veszélyeket vagy a sebességméréseket az útjuk során, ha azt mondják neki, hogy “There’s an accident up ahead” vagy pedig “There is something on the road”. Ezen túl a felhasználók azt is jelenthetik, ha a térképen jelzett esemény már megszűnt, mindezt úgy, hogy le sem kell vegyék a szemüket az útról.

A Térképek ezen felül egyes elektromos autók esetén képes úgy tervezni az útvonalat, hogy töltőket is útba ejtsen, elemezve a szintemelkedéseket és egyéb tényezőket az út során.

A tömegközlekedést használók sokkal könnyebben megtalálhatják a közeli állomásokat és megállókat, és megjelölhetik a kedvenc járataikat is. Az utasok emellett időben értesítést is kapnak, amikor ideje leszállniuk.

Felfedezés a Körbenézéssel

A Térképek a Körbenézéssel interaktív, utcaszintű nézetet is biztosít nagy felbontású, 3D-s fényképekkel, amiben a felhasználók átmenetek nélküli mozgással navigálhatnak az utcakép egyes pontjai között. A Körbenézés Ausztria esetén egyelőre nem érhető el, majd a következő hónapokban érkezik.

Még inkább magával ragadó funkciók

  • A három dimenziós városok példátlan részletességet nyújt a városrészek, üzleti negyedek, kikötők, épületek és sok más egyéb esetén. A felhasználók most már láthatják a szintkülönbségeket, az utcanév táblákat, és az egyes városok, köztük például Berlin, Hamburg, London, Los Angeles, Melbourne, Miami, Montreal, San Francisco, Sydney és Vancouver látványosságait.
  • A Kedvencek egyetlen koppintással elérhető navigációt kínál a gyakori helyekhez. Legyen akár az otthon, a munkahely, az edzőterem vagy az iskola, a felhasználóknak elegendő egyetlen koppintás a Térképek indítóképernyőjén a navigáció indításához, ha az adott hely már a Kedvencek alatt van.
  • A Flyover lehetőséget kínál arra, hogy a felhasználók az egyes nagyvárosok bizonyos jellegzetes részeit valósághű, magával ragadó, 3D-s nézetben is megtekintsék. A készüléket a térben mozgatva a felhasználók nem csak madártávlatból nézhetnek körbe, hanem nagyítással nagy felbontásban is, mintha csak ott lennének.
  • A Beltéri Térképek opció az egyes repülőtereken vagy bevásárlóközpontokban teszi lehetővé a felhasználók számára, hogy a Térképeket megnyitva láthassák, hogy melyik szinten tartózkodnak épp, merre vannak a mosdók, illetve melyik üzletek és éttermek vannak épp nyitva.

Bal oldalt a régi, jobb oldalt a most elérhetővé vált, új térképek.

A Térképek és az adatvédelem

Az Apple elkötelezett a személyes adatok védelme iránt, és az adatvédelmet a Térképekbe is beépítette. A Térképek használatához nem szükséges bejelentkezni. A személyre szabott funkciókat, mint például az adott találkozóra való odaéréshez szükséges indulási idő jelzése, magán a készüléken futó intelligencia szolgálja ki. A Térképek által, annak használata során gyűjtött adatokat, például a keresések kulcsszavait, a megtervezett útvonalakat, és a forgalmi információkat a készülék véletlenszerű, rendszeresen változó azonosítókhoz kapcsolja, hogy megakadályozza a keresések és helyzetadatok felhasználókhoz való kapcsolhatóságát, és így a felhasználó azonosíthatóságát. A Térképek ezenek túl 24 óra elteltével még jobban elfedi a felhasználó helyzetét azzal, hogy a keresések időpontjában lévő helyzetét is egy általánosabb, pontatlanabb helyzetre alakítja át.

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.