Gyakori kérdések: mi történik, ha nem érkezik több szoftverfrissítés a készülékünkre?

Az Apple minden egyes új szoftver főverzió megjelenésével kiszór pár régebbi modellt a támogatott készülékek közül. A bulvár oldalakon ilyenkor persze mindig felbukkannak az olyan hangzatos és kattintásvadász szalagcímek, mint például a “Rossz hír az iPhone-osoknak, sokan dobhatják ki a mobiljukat”. Persze erről valójában szó sincs.

De akkor mégis mire számíthatunk pontosan, ha már nem érkezik több szoftverfrissítés a készülékünkre? Tényleg szó szerint dobhatjuk is ki, csak mert nem jelent meg rá például az iOS 16? Lássuk, mit jelent mindez a mindennapok során.

Nem feltétlen fogjuk tudni letölteni a legújabb appokat

Mivel a legújabb appok minimális rendszerkövetelménye lehet olyan szoftververzió, ami már nem támogatja a készülékünket, így azokat ebben az esetben nem fogjuk tudni letölteni a készülékünkre.

Ha tehát például megjelenik egy új játék, és annak iOS 16-ot állított be a fejlesztője minimális követelményként, akkor azt nem tudjuk majd letölteni, hanem az App Store fel fogja dobni azt a hibaüzenetet, hogy az adott apphoz minimum iOS 16 kell, nekünk pedig iOS 15 fut a készüléken, így nem nyert.

Az alábbi képen pedig iOS 13-at igényelne az adott app, de mivel az iPhone 5s-re a legfrissebb elérhető verzió az iOS 12.5.5, így nyilván nem fog menni rajta:

Jelenleg egyébként rengeteg app megelégszik még az iOS 11-gyel is, így az iPhone 5s-re is letölthető jóformán bármi, akár a nemrég megjelent Diablo Immortal is, így konkrétan vadászni kellett a cikkhez egy olyan appot, aminek már minimum iOS 13 kell.

Ez a legtöbb esetben egyébként a fejlesztőn és az alkalmazás által nyújtott funkciókon múlik, mert jelenleg még akár az iOS 7.1 is beállítható minimális követelményként, ami pedig az iPhone 4-et jelentené. Persze minél több olyan új lehetőséget használ az adott app, amelyek csak későbbi szoftververziókkal váltak elérhetővé, azok értelemszerűen egyúttal meg is kötik a fejlesztő kezeit, és nem feltétlenül tud alacsony minimális követelményt megadni, illetve akkor azt az összes lehetséges szoftververzióval is tesztelnie kellene, ami szintén bonyolítja a dolgot.

Nem feltétlen fogjuk tudni frissíteni a már letöltött appokat

Amennyiben egy app frissítésnél annak minimális rendszerkövetelményét a fejlesztője olyan verzióra állítja be, ami már nem támogatja a készülékünket, például egy új, csak az új szoftververzió által támogatott funkció miatt, akkor azt a frissítést nem fogjuk tudni letölteni, hanem marad a készülékünkön a legutóbbi, azzal még kompatibilis verzió.

Ez a legtöbb esetben nem probléma, de lehetnek olyan alkalmazások, például mondjuk banki, de egyes chat vagy közösségi appok is, ahol a fejlesztőjük nem engedélyezi bizonyos app verziónál régebbiek használatát, így ezeket nem fogjuk tudni tovább használni. Ebben az esetben igazából a készülékünk szoftvere másodlagos tényező, mert a korlátot maga a fejlesztő szabta, de közvetett módon mégis összefügg a kettő egymással.

Nem feltétlen kapunk biztonsági frissítéseket

Ez jelenleg egy eléggé képlékeny dolog, mert az Apple az utóbbi időben többször is adott ki biztonsági frissítést az iOS 12-höz, noha az már ugye 2019 óta nem támogatott, és igazából erre nem is nagyon volt példa a múltban.

Amennyiben már nem kapunk biztonsági frissítéseket sem a már nem támogatott szoftververziót futtató készülékünkre, akkor az valahol biztonsági kockázatot jelent. Lehetséges ugyanis, hogy vannak olyan sebezhetőségek, amelyeket a cég nem orvosolt, mert korábban még nem kerültek napvilágra, így ezeket a támadók adott esetben kihasználhatják velünk szemben – még akkor is, ha az esetleges támadóknak valószínűleg sokkal inkább lehet célpontja az, aki a legújabb készülékek közül rendelkezik valamivel, mert akkor pénzt is belőle tudhatnak kihúzni. Minél régebbi egy készülék, annál valószínűbb, hogy az támadható.

Összegezve

A legnagyobb érvágás az appok támogatása, tehát hogy vagy nem tudjuk már tovább használni majd őket, mert elavulttá vált a verziójuk és nem tudjuk frissíteni sem őket, vagy pedig hogy az újabbakat meg már eleve le sem fogjuk tudni tölteni.

Jelenleg viszont rengeteg app megelégszik még az iOS 11-gyel is, így gyakorlatilag éveket jelent, mire már semmit sem tudunk letölteni vagy frissíteni a már nem támogatott készülékünk esetén.

A készülék beépített funkciói továbbra is működni fognak, a készülék törölhető, visszaállítható, aktiválható marad, de egyes funkciók esetén ettől függetlenül adódhatnak különböző korlátozások. Korábban például az iCloud esetén fordult elő még az iOS 13 megjelenésekor, hogy a Jegyzetek új funkciói miatt a rajzokat frissíteni kellett az új verzióra, így viszont a korábbi szoftververziót futtató készülékeken már nem voltak szerkeszthetők többé.

Legutóbbi frissítés: 2022.06.17.

Ezek még érdekelhetnek:


Címkék:

Népszerű hozzászólások

 1. Sajnos a technológia megkívánja, hogy alkalmanként a kaszához fáradjunk. :man_shrugging:

 2. totopad says:

  Az én régi 4S-em mai napig használatban van faternél, ő telefonálásra és sms-re, meg minimális fényképezésre használja, arra még most is kiváló. A 6-osomat meg idén cserélte le asszony (addig teljes értékü telefonként használta) egy új SE-re, az meg jelenleg vagy navigációként van használva autóban, vagy mobilrouterként eseti jelleggel.

 3. 4s-em nekem is faternál volt de most hogy van ez a akció a telekomnál -50k 3gs telefonokra + előfizetésekkel 20kért lett egy samsung a52s 5gje
  (még mindig nagyon sajnálom a 4s-t :frowning: )

 4. kpbendi says:

  A már meglévő appok frissítése a legnagyobb probléma .
  Anyukámnak van egy teljesen jól működő iPad-ja, 10.3.4 iOS van rajta és a gmail fiókját már nem tudja a Mail alkalmazásban használni, mert a jelszó megadásánál a google hibaüzenettel visszadobja (régi a böngészőmotor szerintük, pedig Safariban a gmail működik).
  A másik a Skype: nem hajlandó elindulni, mert régi a kliens, de az újat meg nem tölti le, mert régi az OS.
  Tehát az a vicces helyzet állt elő, hogy a Microsoft és a Google kényszerít új Apple hardver vásárlására. :crazy_face:

 5. Czo says:

  Elvileg a Google levelezes beallithato mezei IMAP fiokkent, csak letre kell hoznod egy alkalmazasspecifikus jelszot es azt hasznalni a belepesre.

 6. Maminti says:

  Nálunk is hasonló probléma volt apukámnál. Nekiadtuk a régi iPadünket, mikor újat vettünk. Ő 80%-ban skype-olásra használta, majd miután nem kapta meg a 11-es iOS-t, a skype nem tudott frissülni, és frissítés nélkül nem volt hajlandó elindulni. Mivel ajándékba kapta, apám nem akarta eladni, de mondtam neki, hogy ne szemérmeskedjen, így végül eladta. Nem tudom, a vevő mit kezdett vele. :woman_shrugging: Apám meg “megörökölte” a nővérem iPhone XR-jét, amin újra tud skype-olni még pár évig. :joy:

 7. Nekem van 1db 3GS és 2 db 4S lezsírozva. Eredeti doboz és nagyon szép állapot, új akkumulátorok 50 %-ra föl töltve. Megpróbálom “befektetésnek”. Én az iPhone X-et szerettem volna hosszútávon megtartani de az élet kivette a kezemből. Vettem egy 12 pro t. És az addig szeretném megtartani amíg ki nem folyik a kezemből. Ez egy amolyan teszt. Nálunk a szülők 6S-el nyomják. Most dobtak bele új akumlátor okat. Szerintem már a 3 volt. Hiszek én is abba hogy ezeket az eszközöket nagyon hosszú távon lehet használni. Ami felhasználási professzionalitásunk bőven bőven alatta van annak amit ezek a készülékek tudnak. már csak ezért is. Egy nagyon jó barátom most tette le a 3GS-t az átállás miatt. itt megjegyezném hogy ő nem közösségi média használó. Valószínű azért is tudta megtartani ilyen hosszan. (A példában szereplő emberek olyan anyagi helyzetben vannak hogy bármikor be tudnak sétálni a boltba és megvenni a legújabb készüléket. Tehát ez nem élet helyzeti megoldás hanem egyszerű reális felhasználás és kíváncsiság.)

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!