fbpx Skip to content

2018 őszén jelentette be a Blizzard, hogy minden idők egyik legsikeresebb játékos franchise-a, a Diablo új résszel fog jelentkezni, de ezúttal nem PC-re, hanem a mobilokra az Immortal formájában. A fejlesztők jó szokásához híven az ígért 2019-es megjelenés egészen mostanáig csúszott, de ezen szerintem senki sem csodálkozik, aki valaha is várt már új Blizzard játékot.

A Diablo Immortal nem egy egyszerű PC-átirat, nem valamelyik korábbi rész remasterje vagy portolása, hanem egy teljesen újonnan felépített játék. Ez a rész elsősorban mobilokra lett tervezve, viszont a rajongók panaszait meghallgatva, igaz még csak nyílt béta verzióban, de PC-re is kiadják végül, ami lehet a nagy csúszás egyik fő oka is. Na de nézzük is, vajon tudja-e ezt az élményt hozni mobilon ez a játék, mint amit gyerekkoromban asztali számítógépen – ráadásul mindezt ingyen?

A történet a második és harmadik rész közötti 20 éves űrt hivatott betölteni. A Lord of Destruction végén Tyrael arkangyal széttöri a megrontott Világkövet, ami millió darabra hullik és ezek a kis szilánkok mindenféle démoni erőt hoznak a világunkba, amelyeket hőseinkkel vissza kell űznünk a pokolba. Diablo szolgái pedig azon dolgoznak, hogy újra a világunkba hozhassák a Terror urát. Hat, a Diablo III-ból kölcsönzött kaszt közül választhatunk (Barbarian, Crusader, Demon Hunter, Monk, Necromancer, Wizard), így például az általam nagyon kedvelt druida, nem lesz része a játéknak – legalábbis induláskor. Ránézésre egy mobilra átültetett Diablo III-mal van dolgunk, ami nem csoda, hiszen az Apple újabb ‘A’ processzorai és grafikus chipjei bőven hozzák azt a számítási teljesítményt, ami egy 2012-es megjelenésű játékhoz szükséges. Igaz, én egy iPad mini 5-ön nyúzom a játékot, ami még bőven egy jó, használható tablet, de a grafika hagy némi kivetni valót rajta, még úgy is, hogy a készülékhez mért legjobb grafikai beállításokat és külön letölthető HD textúrákat is bekapcsoltam. Kíváncsi lennék, hogy egy M1-es iPad Pro-n mondjuk hogyan is néz ki a játék, de érthető a Blizzard hozzáállása is, hogy nem csak a csúcs készülékekre adta ki az Immortalt, mert azzal rengeteg felhasználót elvesztettek volna, így inkább azt az utat választották, hogy iOS 11 és iPhone 6s már elég a játéknak.

A látványvilág, a hősök mind ismerősek, ahogyan a helyszínek egy része is, de rengeteg eddig sosem látott katakombán, barlangon és egyéb, démoni érők által megszállt területen visz majd végig az utunk, aminek során számos új és régi karakterrel is összefutunk. Nincs Diablo játék Deckard Cain vagy Tyrael nélkül, de ugyanez igaz Westmarch-ra és környékére vagy a visszatérő boss-okra, akik között ott szerepel Leoric és Baal is. A látványra, a hangulatra, a story-ra, az egész Diablo-atmoszférára abszolút nem lehet panaszunk, engem egyszerűen beszippantott egyből és a félelmem szerencsére nem igazolódott be, hogy az érintőképernyős vezérlés megfogja ölni a játékot. Aki korábban játszott már hasonló játékkal mobilon, mint például a Dungeon Hunter, az tudhatja, hogy abszolút jól meg lehet oldani az irányítást itt is, hiszen a jobb alsó sarokba kipakolható az összes képesség, támadás, bájitalok, amelyeket könnyedén, a hüvelyujjunkkal el tudjuk érni. A karakter irányítására pedig bőven elegendő a bal hüvelyujjunk és ennyi az egész. Nyilván a menükben való lépkedés olyan, mint bárhol máshol, és akiknek pedig van otthon kompatibilis MFi-kontrollerjük, azok számára még kézenfekvőbb a vezérlés, én is egy Xbox-kontrollerrel játszom az Immortallal.

A játék indításakor számomra teljesen fura és felesleges módon személyre szabhatjuk a hősünket, először a kasztot és nemet, majd utána három alvariációból kell kiválasztanunk a főbb kinézetét a karakternek: mint a Sims-ben, a szemöldökét, az orrát, száját és az arcán mindenét átalakítjuk, aminek a játékban semmi szerepe sincs, hiszen mindenhol egy előre rajzolt karakter kép fog csak látszódni. Na mindegy is, hiszen itt nem is ez a lényeg, hanem sokkal inkább a karakter felszerelése, ami a korábbi, PC-s változatokban sokkal jobban változott az éppen viselt páncélzattól, itt inkább csak a statok változnak egy-egy új csizma, fejfedő, vagy épp pajzs felvétele után, de a hősünk kinézete nem. Annyira nem, hogy az én varázslónőm kezében a játékban mindig egy varázsbot van, holott az inventory-ban inkább valamiféle kardot adtam a kezébe. Ez szerintem a mobilos megoldás korlátozása lehet, hiszen itt azért nincs végtelen tárhely, ahol az összes ruhadarab modellje elférne. A karakter kinézetének teljes megváltoztatása más módon zajlik, ugyanis például azzal, hogy előregisztráltam a játékra, kaptam egy extra ruházatot, ami csak vizuálisan változtatta meg a varázslónőmet, a képességeit nem. Ezt picit szokni kell, de szerintem élhető megoldás.

A megjelenéskor a fejlesztők ígérete szerint nagyjából 20 órányi történetre számíthatunk, de én egyelőre nem láttam a klasszikus Act-okra osztott történetet. Elvileg nem ennyi lesz csak a játék története, hiszen a játékban 20 évnyi időt kell valahogy lefedni a második és harmadik rész közt, szóval további frissítések újabb dungeon-öket, szörnyeket és boss-okat is elhozhatnak, na meg ezzel újabb történet szálakat is. Igazi Diablo-játékhoz méltóan nem unalmas, szöveges párbeszédeket és narrálásokat kell olvasnunk, hanem minden karakternek saját szinkronhangja van és például Deckard Cain-nek ősidők után változatlanul ugyanaz a színész kölcsönzi a hangját.

A karakterfejlődés az Immortalban gyorsabbnak tűnik, mint a korábbi változatokban, de ennek az lehet az oka, hogy itt most nem 60-as a maximum szint, hanem magasabb, de erre pontos számot nem találtam. Ezzel együtt a képességek fejlesztése is más, mert nem itt nem pontokat kell pakolgatnunk a képességekre, amelyek régen még visszavonhatatlanok is voltak, hanem egyszerűen megvan, hogy melyik képesség melyik szinten válik elérhetővé vagy melyiken lép szintet és utána már csak rajtunk múlik, hogy melyik támadásokat tesszük ki a gombokra. Enyhén egyszerűsített, de talán mobilon nem is kell ennél több. A felszerelést szokásos módon a kovácsnál tudjuk fejleszteni, a nem kellőeket szétszedni, de ékkövekkel is lehet még erősebbé tenni a legendás tárgyakat, szóval alapvetően ezekre a részekre se lehet panasz. Öt hőst hozhatunk létre jelenleg a játékban, szóval egy fiókkal többen is játszhatunk, sőt valahol azt olvastam, hogy később a meglévő karakter kasztját meg lehet majd változtatni és nem kell egy teljesen új hőssel nulláról elkezdeni a játékot, ha épp varázsló után mondjuk a nekromantát is kipróbálnánk, de erre pontos információkat még nem találtam, azonban nekem tetszik ez az ötlet.

A Diablo Immortal Blizzardos módon elég csalóka táhely igénnyel rendelkezik, ugyanis ahhoz, hogy csak elindíthassuk máris, 3,5 GB-ra lesz szükségünk, de a történet előrehaladtával az újabb területeket le kell töltenünk. Amennyiben minden lehetséges dolgot letöltöttünk, akkor máris 12 GB-ra hízik a játék, ami azért egy mobilos játékhoz képest nem semmi. De ezekre az extra letöltésekre szükség van, mert különben egy idő után kiírja a játék, hogy ahhoz, hogy tovább mehessünk, le kell tölteni a térkép további részleteit. A grafikai beállításokra meglepően sok opciónk van és mindegyik bekapcsolásakor vagy magasabb szintre állításkor mutatja, hogy készülék képes-e ezt kezelni vagy épp mennyire lesz megterhelő a számára, szóval eldönthetjük, hogy az akksi idő és melegedés a fontos vagy a szebb kinézet.

Összességében az alatt a pár óra alatt, amit eddig sikerült a Diablo Immortallal játszanom, számomra pozitív volt az egész élmény. Nekem hozza azt a szintet, ami miatt nem csalódás, mint az sokan előre kiáltották már. Persze egyszerűbb, kevesebb, mint bármelyik korábbi, PC-s változat, de ez önmagában nem baj, az csak akkor lenne, ha ez lenne a franchise jövője és nem lenne ott láthatáron már a negyedik rész vagy ne lehetne bármikor elővenni a második rész remasterjét vagy épp a harmadik részt. Én csak ajánlani tudom minden korábbi rajongónak és azoknak is, akik most ismerkednének meg a Diablo démoni-gótikus világával. A játék ingyenes, viszont a gyorsabb fejlődésért és kozmetikai kiegészítőkért persze fizethetünk valós pénzzel is, de ezek nélkül is abszolút élvezetes a játék és szerintem nem érdemes ezekre áldozni.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok