fbpx Skip to content

Elsősorban a használt piacon szokott kérdésként felmerülni, hogy melyik készüléket érdemes adott esetben megvenni, illetve hogy mennyi ideig is lesz az adott eszköz még szoftveresen támogatott, illetve mivel jár majd, ha már nem érkeznek rá többet frissítések.

Ezért ebben a cikkünkben azon mennénk végig, hogy az Apple egyes termékei esetén milyen életciklussal lehet számolni, illetve hogy ezek alaján melyik eszközt várhatóan mikor szórhatja ki az Apple a támogatott készülékek közül.

iPhone

Az iPhone-okat az Apple általában legalább négy, illetve az utóbbi időben már inkább öt iOS-főverzióval látja el. Persze ez alól azért vannak kivételek: az első két modell csak három főverziót kapott meg, az iPhone 6s, 6s Plus és az első generációs iPhone SE viszont összesen hetet.

Ezek alapján az iPhone-ok szoftveres támogatására várhatóan legalább öt évvel lehet számolni a megjelenésüktől számítva. A 2022 őszén megjelenő iOS 16 az iPhone 8 és újabb modellekre érhető majd el.

Mi történik a szoftveres támogatás megszűnése után?

Ha az Apple már nem ad ki iOS-frissítéseket egy adott készülékhez, akkor előbb vagy utóbb lesznek majd olyan, új alkalmazások vagy alkalmazás- illetve szoftverfrissítések, amiket emiatt már nem fogunk tudni letölteni. Ettől függetlenül a készülék egyéb funkciói változatlanul használhatóak maradnak.

Erről részletesen: Gyakori kérdések: mi történik, ha nem érkezik több szoftverfrissítés a készülékünkre?

De például nem lehet valahogy “ráokosítani” az iOS 13-at az iPhone 6-ra?

Nem lehet, sehogy. Mivel az Apple eleve nem adta ki az iOS 13-at az iPhone 6-ra, így nincs arra semmi mód, hogy ezt valaki más helyettük megtegye.

És akkor így iPhone 6-tal nem is használhatok watchOS 6-os vagy újabb órát iOS 13 hiányában?

Nem bizony. Ha már eleve watchOS 6 van az Apple Watch-unkon, és mi azt egy iPhone 6-tal szeretnénk használni, az órát már párosítani sem fogjuk tudni az iPhone-nal, mert a watchOS 6-hoz iOS 13 szükséges, az iPhone 6 pedig nem frissíthető iOS 13-ra. (És épp emiatt azt se próbáljuk ki, hogy mondjuk egy ismerősünk iPhone-jával párosítjuk az órát a frissítéshez, mert utána nem tudjuk majd ismét párosítani a saját iPhone-unkhoz!)

Ebben az esetben forduljunk az Apple-höz, vagy egy hivatalos szervizpartnerhez, és kérjük, hogy tegyék vissza rá az iPhone 6-tal még működő watchOS 5-öt. Ez csak Series 5 előtti órák esetén lehetséges. Ha Series 5-ös órát vettünk, akkor ahhoz kénytelenek leszünk az iPhone-t is lecserélni az iOS 13 szükségessége miatt.

Ugyanígy, ha bármi olyan, új eszköz jelenik meg, amit az iOS csak frissítés után tudna támogatni, azt nem fogjuk tudni a készülékünkkel használni.

iPad

Az iPadek esetén megoszlik a támogatott főverziók száma, de az utóbbi években átlagosan legalább öttel is ellátta őket az Apple. Persze itt is vannak kivételek, az első generációs iPad például csak hármat kapott meg, több modell pedig akár hetet is, az iPad Air 2 és az első generációs iPad Pro pedig nyolcat, és utóbbi esetén még kérdéses, hogy vajon az iPadOS 17-et is megkapja-e még majd.

Ezek alapján az iOS-t futtató eszközök közül az Apple a legtovább az iPadeket támogatja, mert a megjelenésétől számítva legalább öt, de még akár nyolc évet is kihúzhatunk egy-egy modellel.

iPod touch

Az iPod touch-ok esetén az első négy generációt az Apple mindössze három iOS-főverzióval támogatta, az 5. generációs modell viszont már négy verziót ért meg, a 6. és 7. generáció pedig már ötöt, így nem igazán lehet ebből biztosan átlagot vonni.

A 7. generáció eddig öt iOS-főverziót élt meg, és jelenleg ez az egyetlen, iOS 16-et is támogató iPod touch. Azt egyelőre nem tudni, hogy az Apple hány új iOS-főverziót ad majd ki még rá, de hosszú távon tervezni jelenleg csak ezzel a modellel érdemes – ráadásul ez az utolsó iPod, mert az Apple megszüntette a terméket.

Apple Watch

A Watch-okat az Apple legalább négy, újabban öt watchOS-főverzióval látja el. Jelenleg a Series 3 előtti órák azok, amiknek a támogatása már megszűnt, az összes újabb modellre pedig még a jelenleg legfrissebb watchOS-verzió is elérhető.

A 2022 őszén megjelenő watchOS 9 még a Series 4-et is támogatja majd, azt valószínűleg jövőre fogja nyugdíjazni az Apple.

Mac

A Mac-ek esetén minimum öt, átlagosan nyolc éves támogatottsággal tudunk számolni, de egyes esetekben ez akár a kilenc év is lehet. A jelenleg legfrissebb verzió, a macOS Monterey alapkövetelménye típustól függően a legalább 2014-es, többségében 2015-ös, a sima MacBook esetén pedig 2016-os modelleket takarja.

A 2022 őszén érkező macOS Ventura pedig már nem támogat 2017-esnél régebbi modelleket, de egyes típusokból a 2018-asnál illetve 2019-esnél régebbiek sem kapják már meg az új rendszert. Az Intel processzoros gépekre az Apple saját processzoraira való átállás miatt néhány éven belül már nem fog újabb macOS-verzió érkezni.

Az Apple szoftveres téren leghosszabban támogatott készülékei tehát továbbra is a számítógépei, ami talán nem annyira meglepő, hiszen a cég eleve ebben a szegmensben kezdte meg a pályafutását.

Egyéb

Az Apple egyéb, jelenleg forgalmazott termékei, így például a negyedik generációs Apple TV vagy a HomePod és HomePod mini mind támogatják az ezekre elérhető, legfrissebb szoftververziókat, így jelenleg nem kell azzal számolni, hogy rövid időn belül megszűnne ezek szoftveres támogatása.

Legutóbbi frissítés: 2022.06.17.

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.