Gyakori kérdések: meddig támogatott szoftveresen egy iPhone, iPad, iPod, Apple Watch vagy Mac?

Elsősorban a használt piacon szokott kérdésként felmerülni, hogy melyik készüléket érdemes adott esetben megvenni, illetve hogy mennyi ideig is lesz az adott eszköz még szoftveresen támogatott, illetve mivel jár majd, ha már nem érkeznek rá többet frissítések.

Ezért ebben a cikkünkben azon mennénk végig, hogy az Apple egyes termékei esetén milyen életciklussal lehet számolni, illetve hogy ezek alaján melyik eszközt várhatóan mikor szórhatja ki az Apple a támogatott készülékek közül.

iPhone

Az iPhone-okat az Apple általában legalább négy, illetve az utóbbi időben már inkább öt iOS-főverzióval látja el. Persze ez alól azért vannak kivételek: az első két modell csak három főverziót kapott meg, az iPhone 6s, 6s Plus és az első generációs iPhone SE eddig viszont összesen hetet.

Ezek alapján az iPhone-ok szoftveres támogatására várhatóan öt évvel lehet számolni a megjelenésüktől számítva. A 2021 őszén megjelenő iOS 15 pedig még támogatni fogja az iPhone 6s-t és 6s Plus-t, illetve az első generációs iPhone SE-t is, ezek nyugdíjazása így jövőre valószínűsíthető.

Mi történik a szoftveres támogatás megszűnése után?

Ha az Apple már nem ad ki iOS-frissítéseket egy adott készülékhez, akkor előbb vagy utóbb lesznek majd olyan, új alkalmazások vagy alkalmazás- illetve szoftverfrissítések, amiket emiatt már nem fogunk tudni letölteni. Ettől függetlenül a készülék egyéb funkciói változatlanul használhatóak maradnak.

De például nem lehet valahogy “ráokosítani” az iOS 13-at az iPhone 6-ra?

Nem lehet, sehogy. Mivel az Apple eleve nem adta ki az iOS 13-at az iPhone 6-ra, így nincs arra semmi mód, hogy ezt valaki más helyettük megtegye.

És akkor így iPhone 6-tal nem is használhatok watchOS 6-os órát iOS 13 hiányában?

Nem bizony. Ha már eleve watchOS 6 van az Apple Watch-unkon, és mi azt egy iPhone 6-tal szeretnénk használni, az órát már párosítani sem fogjuk tudni az iPhone-nal, mert a watchOS 6-hoz iOS 13 szükséges, az iPhone 6 pedig nem frissíthető iOS 13-ra. (És épp emiatt azt se próbáljuk ki, hogy mondjuk egy ismerősünk iPhone-jával párosítjuk az órát a frissítéshez, mert utána nem tudjuk majd ismét párosítani a saját iPhone-unkhoz!)

Ebben az esetben forduljunk az Apple-höz, vagy egy hivatalos szervizpartnerhez, és kérjük, hogy tegyék vissza rá az iPhone 6-tal még működő watchOS 5-öt. Ez csak Series 5 előtti órák esetén lehetséges. Ha Series 5-ös órát vettünk, akkor ahhoz kénytelenek leszünk az iPhone-t is lecserélni az iOS 13 szükségessége miatt.

Ugyanígy, ha bármi olyan, új eszköz jelenik meg, amit az iOS csak frissítés után tudna támogatni, azt nem fogjuk tudni a készülékünkkel használni.

iPad

Az iPadek esetén megoszlik a támogatott főverziók száma, de az utóbbi években átlagosan legalább öttel is ellátta őket az Apple. Persze itt is vannak kivételek, az első generációs iPad például csak hármat kapott meg, több modell pedig akár hatot is.

Ezek alapján az iOS-t futtató eszközök közül az Apple a legtovább az iPadeket támogatja, mert a megjelenésétől számítva legalább öt, de még akár hét évet is kihúzhatunk egy-egy modellel.

iPod touch

Az iPod touch-ok esetén az első négy generációt az Apple mindössze három iOS-főverzióval támogatta, az 5. generációs modell viszont már négy verziót ért meg, a 6. generáció pedig már ötöt, így nem igazán lehet ebből biztosan átlagot vonni.

A 7. generáció eddig három iOS-főverziót élt meg, és jelenleg ez az egyetlen, iOS 14-et is támogató iPod touch. Azt egyelőre nem tudni, hogy az Apple hány új iOS-főverziót ad majd ki még rá, de hosszú távon tervezni jelenleg csak ezzel a modellel érdemes.

Apple Watch

A Watch-okat az Apple legalább négy watchOS-főverzióval látja el. Jelenleg a Series 3 előtti órák azok, amiknek a támogatása már megszűnt, az összes újabb modellre pedig még a legfrissebb watchOS-verzió is elérhető.

A 2021 őszén megjelenő watchOS 8 még a Series 3-at is támogatja, azt valószínűleg jövőre fogja nyugdíjazni az Apple.

Mac

A Mac-ek esetén minimum öt, átlagosan nyolc éves támogatottsággal tudunk számolni, de egyes esetekben ez akár a kilenc év is lehet. A macOS Big Sur esetén ez például még egyes 2013-es gépeket is magában foglal. A macOS Monterey alapkövetelménye típustól függően már legalább 2014-es, többségében 2015-ös, a sima MacBook esetén pedig 2016-os.

Az Apple szoftveres téren leghosszabban támogatott készülékei tehát továbbra is a számítógépei, ami talán nem annyira meglepő, hiszen a cég eleve ebben a szegmensben kezdte meg a pályafutását.

Egyéb

Az Apple egyéb, jelenleg forgalmazott termékei, így például a negyedik generációs Apple TV vagy a HomePod és HomePod mini mind támogatják az ezekre elérhető, legfrissebb szoftververziókat, így jelenleg nem kell azzal számolni, hogy rövid időn belül megszűnne ezek szoftveres támogatása.

Legutóbbi frissítés: 2021.06.08.

Ezek még érdekelhetnek:


Címkék:

Népszerű hozzászólások

 1. Tisztel szifon.com!

  Van arra lehetőség a jövőben, hogy a képeket két ujjas megoldással lehessen nagy nagyítani? Nem rossz a szemem mégis alig tudom elolvasni mit írnak azok. Illetve jó lenne bele nagyitani bizonyos cikkek kepeibe. iPhone X kijelzőről lévén szó.

  Megtisztelő válaszukat és a jövőbeni fáradozásaikat előre is köszönöm!

  G.

 2. Jadeye says:

  az appban vagy Safariban? az appot majd megnézzük, mit lehet tenni vele.

 3. Az tényleg remek lenne, ha az appon belül lehetne nagyítani és nem kellene letölteni azért, hogy megnézhessem! emphasized text

 4. Appban. IPhone X-en.

 5. novisz says:

  Jó lenne a nagyítás App-ban.
  Köszi.

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!