fbpx Skip to content

Steve Jobs 1955. február 24-én született San Franciscóban. Az Apple társalapítója, aki több iparágban is jelentős nyomot hagyott maga után, ma lenne 68 éves.

Steve a napvilágot Abdulfattah Jandali és Joanne Scheible gyermekeként látta meg. A fiatalok a Wisconsin-i Egyetemen találkoztak, és akkori helyzetükben a kis jövevény örökbe adása mellett döntöttek. Így lett Steve végül Paul és Clara Jobs gyermeke.


A garázs, ahonnan az Apple indult

Steve híres volt arról, hogy a valóságot a saját szemszögéből nézte, így sokszor azt a saját kedve szerint formálta – jusson eszünkbe például az iPhone 4 esetén az “antennagate”, ami után elhíresült a “rosszul fogod” szófordulat.

Steve Jobs Dimitri Medvegyevnek mutatja az iPhone 4-et, amit mindössze 4 ujjával tart a készülék tetejét és alját fogva, a képen felirattal: "See? This is how you should hold the iPhone 4. (Látja? Na így kell fogni az iPhone 4-et!)".

(Látja? Így kell fogni az iPhone 4-et.)

Mivel egyfajta “valóságtorzító mezővel” rendelkezett, így sok nemből tudott igent csinálni.

Volt ugyan, hogy saját cégét is elvették tőle egy időre, de ekkor megalapította a NeXT-et, amit szintén képes volt sikerre vinni. Majd amikor visszatért a már haldokló Apple-höz, azt újból nyereségessé tette. Vezetői stílusa és maximalista hozzáállása miatt eléggé kiemelkedett az átlag közül, és emiatt sok kritikát is kapott.

Az iPod és az iTunes megváltoztatta a zenehallgatásai szokásainkat, az iPhone pedig azt, ahogyan az okostelefonokra tekintünk, az iPaddel pedig a táblagépek esetén is megszabta az Apple az irányt.

Steve Jobs kezében az első iPoddal.

Steve 2011. október 5-i halála az elhúzódó hasnyálmirigyrákja miatt gyakorlatilag várható volt, mégis sokakat megdöbbentett – főleg mert Tim Cook pedig épp előtte egy nappal, október 4-én tartotta az iPhone 4s-ről, iOS 5-ről és az iCloudról szóló keynote-ot. Érdemes egyébként visszanézni ezt a termékbemutatót, mert valahogy volt egy furcsa hangulata, amit talán az okozott, hogy az Apple vezetősége ekkor már pontosan tudta, hogy Steve-nek tényleg alig van ideje hátra.

Az utolsó keynote, amit még Steve tartott, a 2011-es WWDC-n, június 6-án tartott volt, amit ide kattintva lehet megnézni a Podcastok appban.

Később az Apple az azóta megépült, még Steve Jobs idejében tervezett, új központjában, az Apple Parkban található előadótermet Steve-ről nevezte el, és itt mutatták be 2017 szeptemberében többek között az iPhone 8, 8 Plus és iPhone X készülékeket is.

Steve Jobs Theater drón videón

Tim Cook szintén megemlékezett Steve-ről:

Azok az emberek, akik a legtöbbet taníthatják, úgy élnek, mint akiknek a legtöbbet kell tanulniuk – és Steve szeretett tanulni. Ő volt a legkíváncsibb személy, akivel valaha találkoztam, ami az általam valaha ismert legjobb tanárrá tette. Boldog születésnapot, barátom.

Korábbi cikkünk Steve életéről, képekkel: Steve Jobs élete képekben.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. Avatar for pAnk pAnk says:

  Tudom, nem a legmegfelelőbb pont ideírnom, de miért kell minden évben, közel betűről betűre lehozni ugyanazt a cikket? Mármint semmi újat nem találok benne (persze mindig végiggörgetem), de nem lehetne kitalálni valami másfajta megemlékezést róla? Mondjuk - mittomén - minden évben más termékről írni egy átfogóbb cikket, amik az ő fejéből pattantak ki. A részleteket ti tudjátok, nulla tapasztalattal rendelkezem az írás terém, csak egy tipp.

 2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  minden évben cserélgetve vannak a videók, és persze Tim Cook tweetje a lényeg. az alapinformációk azért ugyanazok, mert azok változatlanok.

 3. Avatar for Idoapu Idoapu says:

  Fun fact: Jobs soha nem mondta azt, hogy “rosszul fogod”.
  Az antennát le lehetett árnyékolni, ha a tok nélküli készüléket az egész tenyereddel egy ponton markoltad meg “death grip”. Jobs azt válaszolta egy e-mailben egy emiatt reklamáló vásárlónak, hogy “akkor ne fogjad úgy”.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Idoapu Avatar for Szifon Avatar for pAnk Avatar for Jadeye