fbpx Skip to content

Az Apple ma bejelentette, hogy a 175 hektáros területen elterülő, új központja készen áll az áprilisi beköltözésre, és egyúttal új nevet is adtak neki: Apple Park. Az új központba a 12000 munkatárs átköltözése nagyjából hat hónapot fog igénybe venni.

A közlemény egyúttal arról is beszámol, hogy az 1000 fő befogadására alkalmas előadóterem Steve Jobs nevét fogja viselni. Alább olvasható a közlemény magyar fordítása, a videóhoz kattints ide!

Az Apple ma bejelentette, hogy az Apple Park, a cég új, 175 hektáros központja áprilistól már várja az oda beköltöző munkatársakat. Az átköltözési folyamat a 12000 alkalmazott számára több mint hat hónap lesz, és az épületek valamint a parkosított területek esetén az építkezés a tervek szerint még egész nyáron át folyamatosan zajlik majd tovább.

A Steve Jobs által a kreativitás és együttműködés központjaként megálmodott Apple Park több mérföldnyi aszfaltcsíkot vált fel egy zöld menedékként a Santa Clara völgy szívében. A 260 ezer négyzetméter területű, gyűrű alakú főépületet teljes mértékben a világ legnagyobb hajlított üvegpaneljei fedik.

Steve február 24-én, pénteken lett volna 62 éves. Az ő Apple-t és a világot érintő emléke és maradandó befolyása előtt tisztelegve az Apple Parkban található előadóterem a Steve Jobs Theater nevet fogja kapni. Az évben később megnyitó, 1000 fő befogadására alkalmas előadóterem bejárata egy 6 méter magas, 50 méter átmérőjű üveg henger, ami a fém és szénszálas szerkezetű tetőt tartja. A Steve Jobs Theater egy domb tetején található – ez a domb az egyike az Apple Parkon belül található legmagasabb pontoknak – és gyönyörű kilátás nyílik róla a környező parkra és a főépületre.

“Steve víziója az Apple-ről sokkal továbbra nyúlik, mint amennyi időt velünk töltött. Az Apple Parkot az innováció otthonának szánta az eljövendő generációk számára.” – mondta Tim Cook, az Apple vezérigazgatója. “A munkahelyek és a park úgy lettek kialakítva, hogy inspirálják a csapatunkat, valamint a környezetet. Sikerült elérnünk, hogy az Apple Park főépülete a világ leginkább energia-hatékony épületei közé kerülhessen, és a campus-t teljességgel megújuló energiaforrások látják el energiával.”

“Steve-et felvillanyozta és inspirálta a kaliforniai táj a maga fényeivel és széles elterülésével. A kedvenc helye volt a gondolkodásra. Az Apple Park hátborzongatóan jól ragadta meg az ő szellemét.” – mondta Laurene Powell Jobs. “Biztos vagyok benne, hogy élvezte volna ezt a ragyogóan megtervezett campus-t – ahogyan azt az Apple munkatársai biztosan megteszik majd.”

Steve nagyon sok energiáját fektette abba, hogy létrehozzon és fenntartson egy élettel teli, kreatív környezetet. Az új központ designját, a tervezését és az építést is ugyanolyan lelkesedéssel és alapelvekkel közelítettük meg, amik a termékeinket is jellemzik.” – mondta Jony Ive, az Apple vezető designere. “A különlegesen fejlett épületek összekötése a dimbes-dombos parkkal egy csodálatosan nyílt környezetet teremt az embereknek az alkotáshoz, az együttműködéshez és a közös munkához. Elképesztően szerencsések voltunk, hogy hosszú éveken át szorosan együtt dolgozhattunk az igazán figyelemre méltó Foster + Partners építészeivel.”

Az Apple Parkban helyet kap egy látogatói központ is egy Apple Store-ral és kávézóval, amely nyitva áll a látogatók előtt, valamint egy közel 9300 négyzetméteres területű fitnesz központ az Apple munkatársai számára, illetve kutatási és fejlesztési épületek is, valamint a Steve Jobs Theater. Az Apple Parkban megtalálható még egy két mérföld hosszú séta- és futópálya az alkalmazottak számára, valamint egy gyümölcsös, egy rét és egy tó is – a kör alakú épület belső területén. A Foster + Partners munkatársaival közösen tervezett Apple Park majdnem 500 ezer négyzetméternyi aszfalt- és betondzsungelt vált fel füves mezőkkel és több mint 9000 helyi és szárazságtűrő fával, a park energiaéhségét 100%-ban megújuló energiával fedezve. A 17 megawattnyi, a tetőn helyett kapott napelemnek köszönhetően az Apple Park az egyik legnagyobb helyszíni (on-site) telepítésű napenergia-felhasználó a világon, és ez a legnagyobb olyan épület, amelyben a szellőzés teljesen természetes megoldással működik, előrevetítve, hogy az év 9 hónapjában nem lesz szükség sem fűtésre, sem légkondicionálásra.

Olvasd el a hozzászólásokat is

1 Comment

  1. eleg jo hely lehet… szeptemberben iphone event itt? ????
    (egy hiba: “fektetette”)


Add a Comment