fbpx Skip to content

A legutóbbi, a BMW iX3-ról szóló cikkünk végén már említettük, hogy a másik modell, a BMW iX már rendelkezik a BMW Digital Key Plus támogatásával is. Ennek köszönhetően az Ultra Wideband technológiát használó telefont már nem is kell elővenni a zsebünkből, vagy a megfelelő Apple Watch-ot odatartani a kilincshez, hanem ha közeledünk az autóhoz, akkor az képes automatikusan nyitni, és nem kell a középkonzolra sem kitenni a telefont, elég, ha nálunk van.

Ezek után mondhatni törvényszerű volt, hogy ezt is kipróbáljuk, amire szerencsére lehetőségünk is nyílt.

Véleményem szerint itt egy etalont láthatunk, azaz egy mintapéldányt arra, hogy milyen is egy guruló nappali. Erre a járműre már nem úgy tekintek, mint egy autóra. Nem az az érdekes, hogy milyen autó, mert abban kiváló, hanem hogy milyen érzések töltenek el, amikor nap, mint nap körbevesz.

A BMW iX-ben található BMW Digital Key Plus technológia, valamint az Apple Watch-ban és az iPhone-ban lévő U1 chip lehetővé teszi, hogy úgy használjuk az autót, mint a nappalinkat. Része a házunknak, az életünknek. Nem számít, hogy hogyan működik a kulcs és a zár, az csak teszi a dolgát a háttérben és korlátok nélkül élhetünk benne. Szerintem ez valahol varázslatos.

Nem is nevezném tesztnek ezt a leírást, inkább egy tárlatvezetésnek, hogy mik azok a részletek, amikre rácsodálkoztam. Mert kívülről úgy tűnhet, hogy túl egyszerű ez a monolit, nincs itt semmit látnivaló, de ha az ember megáll és jobban szemügyre veszi, akkor látja, hogy micsoda műalkotással van dolgunk.

Kezdjük azzal, hogy melyik nappaliban van kapaszkodó? Egyikben sincs? Hát a BMW iX-ben sincs. Először hiányoltam, de ahogy egyre többet használtam az autót, megértettem az üzenetet, hogy nincs rá szükség.

Összeérett technológia

Megérkeztünk a fordulóponthoz, amikor a technológia már annyira érett, hogy nem is kérdés az, hogy hogyan működik, hanem teljes természetességgel használjuk. A vezeték nélküli CarPlay-es cikknél volt hasonló érzésem. Vannak mondjuk 10-en, akik használnának CarPlay-t, de ha vezetékes, akkor 8 biztos nem csatlakoztatja vagy csak szimplán elfelejti és két fanatikus marad, aki akkor is használja, ha nem szuper kényelmes. A vezeték nélküli megoldásnál viszont szerintem fordított az arány, mert 8 embernél automatikusan elindul a CarPlay és élvezettel használja, és csak 2 az, aki nem használja (mondjuk direkt kikapcsolja a kijelzőt).

A BMW iX3-ban tesztelt digitális kulcs is jó volt, de ugyanez az érzésem támadt, hogy sokan nem fogják használni az extra lépés miatt, mert elő kell venni hozzá a telefont vagy oda kell érinteni az órát. Viszont a BMW iX-ben aki egyszer beállítja, az örömmel fogja használni minden nap. Nincs extra lépés, nincs extra kiegészítő!

Biztonság, megoszthatóság

Az U1 chipnek hála pontosan tudja az autó, hogy hol vagyunk és honnan közeledünk, automatikusan nyit, és ha eltávolodunk, akkor zár. Ha a kocsiban vagyunk, akkor pedig indít. Ezt más kulcsok is tudják évtizedek óta, de egyrészt azok nem voltak ilyen biztonságosak, könnyen másolható volt a jelük, másrészt nincs olyan kényelmi szolgáltatásuk, mint ennek, hogy másodpercek alatt megoszthatjuk a családdal vagy a barátokkal a kulcsot. Akinek kétségei vannak a biztonságot illetően, itt van egy 242 oldalas leírás az Apple-től, hogy mitől is lesz ez biztonságos.

A megosztás nagyon egyszerű, a Tárca alkalmazásban válasszuk ki a BMW iX kulcsot és nyomjunk az i betűre. Itt a személyek alatt a Meghívás opcióra nyomva egy újabb magyarázó oldal fogad, ezután adhatjuk meg a hozzáférési szintet, ahol ami lehet korlátozott vagy teljes szintű. Itt mondjuk a parkoló alkalmazottra (wallet parking) kell gondolni, aki csak a vezető oldali ajtót nyithatja és nem mehet végsebességgel. Ezután kiválasztjuk a címzettet, akinek iMessage-kompatibilis személynek kell lennie és már küldhetjük is neki a kulcsot egy Face ID-s hitelesítés után.

Nagy darab BMW? Igen!

Jómagam gerincsérves vagyok, és annak ellenére, hogy én sem szerettem a SUV-okat, el kell ismernem, hogy kényelmesebb használni egy magasabb járművet. Könnyebb beülni, könnyebb kiszállni, és ha már nagy, általában a csomagtérrel sincs probléma. Ha magasan van az ember, általában a hölgyek, jobban biztonságban érzik magukat, jobban kilátnak. 18 évesen még én sem értettem, hogy miért lehet probléma egy be- vagy kiszállás, de sajnos mivel egyre többet ülünk úgy általában, ezért egyre inkább népbetegség a gerincsérv. Az eladási adatok is azt támasztják alá, hogy bizony az SUV-ok kora jön mindenhol.

Amint látni a képen is, nagy: ott kezdődik az ablak, ahol másnak a tető ér véget.

Kilincs

Ha nem is kell semmit tennünk azért, hogy kinyíljon a zár, azért beszállnunk csak kell valahogy, úgyhogy kell egy kilincs. De milyen is egy jó kilincs? Az biztos, hogy nem türemkedhet ki, mert hát a divat azt diktálja, hogy ha elektromos, akkor nem lehet kilincse, de akkor milyen legyen? Olyan, mint a Tesla Model-S, Mercedes EQS: kicsúszós? Vagy mint a Model 3: kifordulós? Egyik sem. Egyedi módon egy szép üreg vár bennünket, ahol van egy rejtett gomb, amit benyomva nyílik az ajtó. Olyan, mintha egy csomagtartót szeretnénk kinyitni. Zseniálisan egyedi és elegáns megoldás.

Ráadásul a kilincs első része érintés érzékeny, úgyhogy ha valamiért nem szeretnénk benyúlni vagy épp teli van a kezünk, akkor azt is megérinthetjük. Szeretem az ilyen apró kis részleteket.

Mivel nem kell odaérinteni semmit sehova, ezért nem is érdekes, hogy mit mutat mondjuk az óránk, de ha mégis érdekelne, hogy mit mutat, amikor be- vagy kiszállunk, hát tessék:

Ajtó

Az autóba való bejutást csak a fényjáték teszi még pompázatosabbá. Este nyitásra zöld, zárásra piros fény jelzi, hogy sikeres volt a művelet. A földre is vetít egy mintát, mint egy dizájnos éjjeli lámpa.

Nem mintha ezek nélkül a fények nélkül nem lehetne élni, de szerintem valahogy lelket ad az autónak, ha ilyen kis finomságokkal van felvértezve. Nem bekapcsolnak a lámpák, nem egy 0-ról 1-re kapcsolás történik, hanem feléled, illetve elalszik, mint egy intelligens lény.

Annak ellenére, hogy egy nagy autó, egyáltalán nincsenek nagy lámpatestjei, ami nekem nagyon tetszik. Nincs feleslegesen elterpeszkedve a lámpa se elöl, se hátul. Praktikus és arányos. Ezt biztos észrevesszük a parkolóban.

Bocsánat a sok képért és hogy még nem értünk el a beltérig, de annyi izgalmas részlet van az autón és szeretném valahogy átadni ezt az érzést. Tehát az ajtó keret nélküli és rövid (mondjuk a coupéknál megszokott hosszú ajtókhoz képest) és így olyan kellemes a fogása, mintha tényleg élne és kezet fognánk. Jó érzés megmarkolni.

Még mindig a kilincsnél tartva, ha olyan nagy figyelmet szántak a külső kilincsnek, ami egyedi és mégis praktikus, akkor a belső kilincs is valami különlegességet tartogat. Egyrészt nem látszik, mert olyan, mint egy sima gomb, de a hüvelykujjunknak pont kézre áll és szerintem kényelmesebb, mint meghúzni egy kart. Tényleg jövőbe mutató ez az autó, mindent újragondoltak rajta. Igaz, hogy a feleségem első alkalommal majdnem nem tudott emiatt kiszállni, de úgy gondolom, az első utazás során elsajátítható a mozdulat.

Öntudat

Az első BMW jel felnyitásával lehet betölteni az ablakmosó folyadékot és összesen ennyi amit ki lehet rajta nyitni. A hagyományos motorháztető zárt, csak szervizben nyitható. Mókás részlete ez ennek a nagy autónak, de ahogy egy embert sem tárunk csak úgy fel az utcán, úgy ezt a testet sem. Csak a “száján” tölthetünk be folyadékot. Nem engedi, hogy babráljanak vele.

Ezt a részletet én is csak utólag fedeztem fel, de a hátsó emblémából a hátsó kamera optikáját megtisztító vízsugár érkezik. Ahogy mondtam, elsőre nem is tűnnek ki ezek az apró, de figyelmes megoldások.

Azon felül, hogy nem lehet a motorjával babrálni, a kocsit sem érdemes illetékteleneknek piszkálgatni, mert a BMW alkalmazásban 3D-ben megnézhetjük, hogy riasztás esetén milyen pozícióban van az autó, illetve videót is kapunk a mozgásról, esetleges elkövetőről.

A kocsinak egyébként nem csak kint vannak szemei ?, magába is tud nézni:

Beltér

Végezetül elérkezünk a vezetőüléshez. Ami természetesen memóriás: a profilunkhoz rendeli a beállításainkat és beszálláskor hátratolja az ülést valamint megemeli kicsit a kormányt, melynek alja kicsit lecsapott.

A képek csak részben adják vissza, de elöl rengeteg hely van a műszerfal alatt, ha esetleg egyszer szükségünk lenne rá, hogy a másik oldalon szálljunk ki, akkor látszik, hogy kényelmesen “átsétálhatunk” a túloldalra, annyi hely van.

A BMW iX 20% újrahasznosított anyagot tartalmaz, és a bőr kikészítése és a felhasznált cserzőanyagok környezetbarát eljárással készülnek.

Hátul sem lehet ok a panaszra, a hatalmas lábtér mellett az ülés párnázása egészen az ajtóig folytatódik és kanyarodik így még kényelmesebbé téve a hosszú utakat.

Utolsó részletek

Végül elérkeztünk a műalkotás utolsó ecsetvonásaihoz, a napfénytetőhöz, ami gombnyomásra elhomályosítható, illetve újra megnyomva átláthatunk az üvegen. Ez nem csak azért jó, mert gyönyörködhetünk egész úton az égben, épületekben, hanem mert így még tágasabb az eleve nagy beltér. Káprázatos.

Ha már a káprázás szóba került, akkor itt említeném meg, hogy mennyivel közelebb áll hozzám egy ilyen kristályszerű gomb, amire ha rásüt a nap, akkor színeire bontja a fényt, ami az autó különböző pontjain köszön vissza.

Olyan, mintha az lett volna a cél, hogy a Jégvarázsból Elzának kocsit készítsenek: valamit, amiben jégkristályok vannak és tátva marad a gyerekek szája.

Még “varázsolni” is lehet a gyerekeknek. Kimondjuk a varázsigét, hogy “hókusz-pókusz”, és a gesztusvezérelt konzol előtt körözünk az ujjunkkal, amivel fel- és letekerhetjük a hangerőt. A kristálygömbön rajzolni is lehet és leírni mondjuk a nevünket.

Bárki, akinek megmutattam az autót, akár idősebb, akár fiatalabb, fülig ért a szája. Elismerésem a művésznek, elérte a célját.

Töltés

Egyedül csak akkor józanodunk ki a mámorból, amikor otthon bedugjuk a konnektorba a csodaautót: azt írja, hogy 2 nap múlva végez a töltéssel. Erről persze nem a kocsi tehet, mert fali töltővel vagy villámtöltővel gyorsan tölthető, de látható, hogy itt már érdemes az otthoni töltő kiépítésén is elgondolkodni. A BMW Wallbox (11 kW) 1h 41 perc alatt adna 100 kilométernyi hatótávot váltóáramról. Egy egyenáramú villámtöltőről, hiába lehet az akár 350 kW teljesítményű, maximum 150 kW-ot tud fogadni az autó. Így 6-8 perc lenne 100 kilométernyi hatótáv betöltése.

Egyetlen részlet, amin még lehetne javítani, talán egyszer majd szoftveresen, hogy ha megállunk egy kútnál, és valaki marad a kocsiban, akkor simán bezárja a bent maradtakat a kocsiba. Ilyenkor lehetne kicsit megengedőbb, ha már úgy is látja a bent ülőket. Ez a sima kulccsal is így működik, úgyhogy ezt nem mondanám hibának.

Köszönöm, hogy megtiszteltél a figyelmeddel, és remélem, amikor elgurul mellett egy BMW iX, akkor te is észreveszed a művészetet benne.

Köszönjük szépen a BMW Group Hungary-nek a tesztelés lehetőségét.

Az alkalmazást szerencsére sűrűn frissítik és figyelnek a visszajelzésekre. Jelenleg 4,8 ⭐️ az értékelése 3,300 bejegyzés alapján. Használjátok ti is az alkalmazást!

[appstore id=”1519034860″ store=”HU”]

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for vzsolt vzsolt says:

    Ez valóban nagyszerű. Örülünk, hogy a “nagy” autó gyártók is elérnek arra a szintre, amit a pár éves startup cégek alapból nyújtanak. Ez az autó nappalinak tényleg kiváló, de mint autó számomra sok minden szól ellene.

  2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    például mik szólnak ellene?

  3. Avatar for vzsolt vzsolt says:

    A saját véleményemet fogom leírni amivel biztos, hogy nem fog mindenki egyet érteni. Előre jelzem, hogy már a 3. tisztán elektromos autómat használom és immár 6. éve kizárólag elektromost. Azzal kezdeném, ha már elindultunk a környezet tudatos autózás felé nem látom az értelmét ezeknek a nagy valóban nappali méretű SUV-oknak. Tudom, hogy az a réteg aki megengedhet magának árban egy ilyen autót, azok között sok a megalomán és hát ezzel lehet villantani, mindenki észre fogja venni. Feltételezem, hogy a külső kialakítás is ezt a célt szolgálja. A hatalmas hűtőrács imitáció, ami kimondottan indokolatlan, és szerintem nem is esztétikus. Az autó orrában simán lehetett volna kialakítani egy frunk-ot, ami a mai elektromos autókra jellemző és praktikus is. De ha már ezt nem tették meg legalább törekedhettek volna a kisebb légellenállás kialakítására (a frunk kihagyásával) az orr rész kialakításánál. Ebből és az autó tömegéből, méretéből adódóan a fogyasztása sem a takarékosnak mondható kategóriába esik. A belső kialakítás számomra az Ázsiai ízlésvilágot tükrözi, nem látom benne a régebbi BMW-kre jellemző szolidabb, de elegáns kialakítást.

  4. De hát ezek a batár dögök eddig is erről szóltak, hogy lehessen velük villantani. Akik praktikum miatt vettek ilyen lóbaszó nagy autót, ők pickupot vásároltak.
    Van egy réteg akinek ez kell.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for vzsolt Avatar for Szifon Avatar for Jadeye Avatar for ef-dani

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for vzsolt vzsolt says:

    Ez valóban nagyszerű. Örülünk, hogy a “nagy” autó gyártók is elérnek arra a szintre, amit a pár éves startup cégek alapból nyújtanak. Ez az autó nappalinak tényleg kiváló, de mint autó számomra sok minden szól ellene.

  2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    például mik szólnak ellene?

  3. Avatar for vzsolt vzsolt says:

    A saját véleményemet fogom leírni amivel biztos, hogy nem fog mindenki egyet érteni. Előre jelzem, hogy már a 3. tisztán elektromos autómat használom és immár 6. éve kizárólag elektromost. Azzal kezdeném, ha már elindultunk a környezet tudatos autózás felé nem látom az értelmét ezeknek a nagy valóban nappali méretű SUV-oknak. Tudom, hogy az a réteg aki megengedhet magának árban egy ilyen autót, azok között sok a megalomán és hát ezzel lehet villantani, mindenki észre fogja venni. Feltételezem, hogy a külső kialakítás is ezt a célt szolgálja. A hatalmas hűtőrács imitáció, ami kimondottan indokolatlan, és szerintem nem is esztétikus. Az autó orrában simán lehetett volna kialakítani egy frunk-ot, ami a mai elektromos autókra jellemző és praktikus is. De ha már ezt nem tették meg legalább törekedhettek volna a kisebb légellenállás kialakítására (a frunk kihagyásával) az orr rész kialakításánál. Ebből és az autó tömegéből, méretéből adódóan a fogyasztása sem a takarékosnak mondható kategóriába esik. A belső kialakítás számomra az Ázsiai ízlésvilágot tükrözi, nem látom benne a régebbi BMW-kre jellemző szolidabb, de elegáns kialakítást.

  4. De hát ezek a batár dögök eddig is erről szóltak, hogy lehessen velük villantani. Akik praktikum miatt vettek ilyen lóbaszó nagy autót, ők pickupot vásároltak.
    Van egy réteg akinek ez kell.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for vzsolt Avatar for Szifon Avatar for Jadeye Avatar for ef-dani