fbpx Skip to content

Ahogy a nevében is benne van, ez egy digitális, tehát kézzel nem fogható kulcs, ami lehetővé teszi, hogy iPhone vagy Apple Watch segítségével kinyissuk és vezessük a BMW-ket. Ebben a cikkben nem is lesz másról szó, de ahogy mindig, az ördög a részletekben rejlik.

Nézzük meg, hogy milyen érzés volt ezt használni, illetve milyen eseteket oldhatunk meg vele és mi az, amit nem.

A BMW Group Hungary 2021-ben 90 darab BMW iX3-at értékesített, így ez a cikk biztosan nem fog tömegeket megmozgatni, de 10-20 év múlva, amikor majd ezeket hozzák a nepperek számunkra, akkor lehet, hogy pont ez a cikk fog segíteni a jövőbeni olvasónak. Ha röviden kellene összefoglalnom, akkor egy kényelmi szolgáltatásként használhatjuk az iPhone Tárca alkalmazását, hogy kinyissuk és elindítsuk vele az autót.

Ajtónyitás digitális kulcs segítségével

Röviden az iX3-ról

Szögezzük le előre, hogy a BMW iX3 egy nagyon jó autó! Emlékszem, amikor a 2010 környékén megjelent a Nissan Leaf, akkor épp egy diesel BMW-vel autóztam, és felmerült bennem a kérdés, hogy ha az elektromos meghajtás a jövő, akkor miért nem néz ki ugyanúgy, mint a mostani autók, csak elektromos változatban? Miért kell elcsúnyítani? Mondhatnánk erre, hogy nem sokkal ezután házon belül megjelent a BMW i8 vagy az i3, de mindkettő formabontó, csak egy kis réteget megcélzó, nem mindennapi használatra, nem első autónak szánt modellek voltak. Éppen ezért, ha elektromos autót akartunk választani, akkor vagy csúnyát választottunk, vagy laposat, vagy kicsit… Aztán persze jött a Tesla, de mire hivatalosan, szervizhálózattal együtt elért hazánkba, már 2021-et írtunk.

2021-ben az iX3-at is megkaptuk, ami egy teljesen normális BMW X3-as, csak elektromos meghajtással. Tehát teljesült a vágyam, ma már a BMW-ből is és a többi autóból (például Hyundai Ioniq, Kia e-Niro) is választhatunk “normális” autót elektromos hajtással. Éppen ezért, mivel egy tágas, nagy csomagtartós, nagy hatótávú, szép vagy mondhatnám úgy, hogy megszokott külsejű autó, ezért egyáltalán nem lóg ki a tömegből, ha nem is lesz az elektromos autók királya, de egy minden szempontból nagyon jó autó, magyar kereskedőtől, magyar szervizháttérrel.

Mivel ez nem egy autós portál, ezért az autót magát nem mutatnám be, azt meghagynám Handrásnak, engedelmével itt is az ő tesztje:

Ez akkor a jövő?

A jövőt sajnos senki nem ismeri, de nézzük, mi az, ami már most kirajzolódik. Szerintem az már most látszik, hogy a PHEV (plug-in hybrid electric vehicle) kategória, azaz a hagyományos meghajtású autók tölthető akkumulátorral való felszerelése zsákutca. A teljesen elektromos és ugyanaz az autó belső égésű motorral egy jó megoldásnak tűnik, de ez szerintem csak az Excelben mutat jól. Nem lesz kiemelkedő egyik sem és ez az, ami a problémát okozza.

Hiába egy nagyon jó autó az iX3, nem tudnak belőle eleget gyártani, ha nem gyártanak belőle milliószámra, akkor a fejlesztési költség kevés autón oszlik szét, tehát nem lesz olcsó. Így ha a piacon azonnal, várólista nélkül kapható más, olyan autó, ami hatékonyabb, kevesebbet fogyaszt, csak azért, mert teljesen elektromosnak lett tervezve, akkor látszik, hogy nem lesz tömegmodell az iX3. Szóval az iX3 egy fontos lépcső, talán az utolsó lépcső a teljesen elektromos verziók felé.

A digitális kulcs

Az Apple a 2020-as fejlesztői konferenciáján jelentette be, hogy a Tárca alkalmazásban lehetőség lesz majd hozzáadni az autónk digitális kulcsát iOS 14-től. A BMW pedig az első, aki támogatja ezt a funkciót. Nálunk a BMW iX3 járt teszten, de más típusokban is elérhető.

Kulcs az indításhoz

A jelenlegi megoldásban a BMW digitális kulcs NFC technológiát használ, ez ugyanaz, amit a fizetésre is használunk a Tárca alkalmazásban. Ehhez egy iPhone XS vagy újabb, illetve 2. generációs iPhone SE készülék szükséges, amelyen az iOS legújabb verziója fut, vagy egy Apple Watch Series 5 vagy újabb, illetve Apple Watch SE készülék, amelyen a watchOS legújabb verziója fut. A passzív beszállás és a kompatibilis autók által támogatott távoli funkciók használatához iPhone 11 vagy újabb, illetve Apple Watch Series 6 vagy újabb készülék szükséges, ezt pedig majd az iX fogja támogatni.

Beüzemelés

A beüzemeléshez mindkét gyári kulcsra szükség van, ez biztonsági előírás, hogy például ha kibérelünk egyet, akkor csak úgy ne kezdhessük el osztogatni a digitális kulcsokat boldog-boldogtalannak. Ezután a megfelelő BMW alkalmazást kell letölteni – itthon tehát nem az amerikait, mert azzal hibát dob. A My BMW alkalmazásban a BMW ID-val bejelentkezve indíthatjuk a kulcs párosítását.

Nagyon jó élmény volt használni a My BMW alkalmazást, lehet vele távolról előmelegíteni az autót illetve nyáron pedig előhűteni. Innen is ki tudjuk nyitni az ajtót, kapcsolhatjuk a fényszórót vagy dudálhatunk. Sajnos a szoftver mindig a hardver mögött jár, de reméljük, hogy idővel tökéletesre csiszolódik: előmelegíteni ugyan tudjuk az autót, de távolról nem lehet az ülésfűtést vagy a kormányfűtést is bekapcsolni.

My BMW alkalmazás Digitális kulcs

Ha megtörtént a párosítás, akkor a kulcsunk bekerül a Tárca alkalmazásba a többi kártya közé. Itt jött el a digitális kulcs előnye. Mégpedig hogy ezt a kulcsot mi is tudjuk másolni. Tehát csak annyi a dolgunk, hogy kiválasztjuk a kártyát és megosztjuk.

Kulcs megosztása

Természetesen a másik félnek, akinek szeretnénk elküldeni a kulcsot, szintén be kell legyen kapcsolva az iMessage. Amikor az Apple bejelentette az iMessage appokat, akkor nem értettem, hogy az mire jó, de így már rögtön értelmet nyer: a másik telefon átveszi a kártyát és bekerül az ő kártyái közé. Innentől kezdve ő is tudja nyitni és indítani az autót. Tovább tartott ezt a bekezdést leírni, mint megcsinálni.

Megosztás iMessageben

Ahogy a többi kártyánál, úgy itt is felajánlja, hogy adjuk hozzá az óránkhoz is a kártyát, így azzal is tudjuk nyitni az autót.

Watch támogatás

Amilyen gyorsan lehet kiosztani a digitális kulcsokat, olyan gyorsan vissza is lehet őket vonni. A My BMW alkalmazásból törölve az autót a BMW az összes kulcsot törli, amit a kocsihoz készítettünk.

Kulcs törölve

Oké, de miért olyan nehéz ez?

Amit eddig leírtam egyértelműnek és könnyűnek tűnik, de nem az. Egyrészt az autógyártók 5-10 évben gondolkodnak és sajnos nem előre. Amikor megjelent a CarPlay, akkor sem álltak sorba a gyártók, hogy mostantól akkor alap lesz minden autóban. 2022-ben azért már illik támogatni, de jóval több év telt el, mint kellett volna. Ugyanez lesz a helyzet szerintem a digitális kulccsal. Előbb-utóbb minden autó ilyen lesz, de ha az autógyártókat kérdezzük, akkor inkább utóbb. Tehát 2032-ben fogunk majd ott tartani, hogy megkérdezzük a kereskedőt, hogy ugye alapból van benne digitális kulcs?

Járt nálunk egy oroszlános márka e2008-as típusa is, ami azt ígérte, hogy jóval olcsóbb kategóriában nyújt hasonló szolgáltatást. Egy hét alatt, amíg nálam volt az autó, nem sikerült aktiválni a távoli irányítás funkciót. Szóval becsüljük meg, hogy van olyan márka, ahol ez jól és megbízhatóan működik.

Nagyon sok pénzt kell ebbe beleönteni, hogy gördülékenyen működjön. Saját szoftveres céggé kell válni saját fejlesztőkkel, saját támogatással. Aki nem így tesz, hanem csak megvesz a kocsihoz egy beszállítótól valamit, annak valószínűleg egy idő után nem lesz támogatása hozzá vagy nem adnak ki új verziót. Sokan úgy képzelik, hogy ezt meg lehet csinálni és kipipálni, de ez nem ennyire egyszerű, az Apple minden évben új operációs rendszert ad ki, a régi dolgokat idővel kivezetik az új dolgok meg nem működnek maguktól, azokat le kell fejleszteni.

Nézzünk egy példát

Elérkeztünk a legégetőbb kérdéshez, kell-e ez nekünk és mire fogjuk használni. Szerintem egy kényelmi szolgáltatásnál felesleges is azt latolgatni, hogy kell-e vagy sem, mert meg lehet élni nélküle is. De – és itt jön a de: az Apple-nél olyan harmóniában működnek együtt az eszközök, hogy azt jó nézni, használni. Tehát tegyük fel, hogy van egy négyfős családunk: apa, anya és a két gyerek. Elmennek nyáron a Balatonra a strandra. Együtt érkezik a család, az értékeket a kesztyűtartóba teszik és mindenki csak az Apple Watch-csal megy be a strandra. A bejáratnál tudnak jegyet venni, nem kell hozzá fizikai pénztárca, a büfében szintén tudnak órával fizetni, szörfdeszkát is tudnak bérelni, apa be is megy a Balaton közepére kicsit lazítani, ekkor a lányoknak eszébe jut, hogy valamit a kocsiban felejtettek. Ebben az esetben nem kell apát felhívni, nem kell neki kijönni a tó közepéről, hanem a lányok a saját órájukkal ki tudják nyitni a kocsit. A lányok főtt kukoricát szerettek volna enni, ahol nem fogadtak el kártyát (ez se sokáig lesz már így, mert hamarosan elvileg egy iPhone is képes lesz terminálként működni a jövőben). A nagyobbik lány már vezethet viszont mivel gluténérzékeny, így a strand büféjében nem tud mit venni, így kimegy a kocsihoz és elszalad vele a boltba, majd vissza a strandra. Majd ezután megérkezik vonattal a lányok egy barátnője, aki szintén elhelyezné értékeit és a strandra nem kellő dolgait a csomagtartóban, így egyszerűen küldünk neki egy ideiglenes digitális kulcsot. Persze ezt mind meg lehet csinálni a hagyományos kulccsal is, de mennyivel kényelmesebb így, legalább is szerintem.

Az apró betűs rész

Gondolhatnánk, hogy ezentúl csak így használjuk majd az autónkat, de ez sajnos nem ilyen egyszerű, ugyanis régióhoz kötött a használata. Hazánkban elérhető, de például Ukrajnában, Oroszországban nem, lehetne mondani, hogy a háború miatt, de akkor még nem volt háború, amikor az autót kipróbáltam. A nem támogatott országok listája között van például Azerbajdzsán is, úgyhogy ha az F1-et élőben néznénk, és oda autóval mennénk, akkor sajnos vinnünk kell magunkkal a fizikai kulcsot.

Egyéb érdekességek a BMW iX3 kapcsán

Engem meglepett, ezért leírom, hogy a korábban tesztelt Pioneer fejegységhez képest merőben jobb benyomást tett rám a BMW-be épített CarPlay. Egyrészt a kijelző minősége és fényereje olyan, mintha az iPhone-t néznénk: tűéles, színhű és világos, és visszaülve a saját kocsimba igencsak fakónak látom azóta a sajátomat. Másrészt a BMW iDrive rendszerének tekerője, ami a középső könyöklő előtt, a váltó mellett van, pont ahol a kezünket pihentetjük, tökéletes helyen van és kezelhetjük vele a CarPlay-en futó alkalmazásokat. Számomra ez új, hogy nem csak érintéssel vezérelhetjük. Nagyon kényelmes volt használni. Ahogy Steve Jobs is megmondta, egyszerűen kényelmetlen hadonászni és ott tartani a kezünket egy érintőképernyőnél. Természetesen ha egy helyben állunk és csinálunk valamit, akkor megvan a lehetősége, hogy megérintsük a kijelzőt, de például 130-nál, ha csak kis beavatkozásra van szükség, mondjuk térképnézetet akarunk váltani, akkor nagyon jól jött – és biztonságosabb is.

Amit nem mindig van idő rendesen kipróbálni, az a csomagtartó, elvégre senki nem várhatja el a tesztelőtől, hogy csak a teszt kedvéért telepakolja a kocsit. Szerencsére számomra ezt a család megoldotta, így néz ki egy megpakolt csomagtartó: 510 liter, 3 sporttáska, 2 hátizsák, 2 ágynemű, 1 bőrönd és 1 futóbicikli.

csomagtartó

Illetve nagyon nehéz belőni a pontos méretét a kocsinak. Mivel SUV, ezért magas, nagynak tűnik, pedig rövidebb mint a Passatom, de ennek ellenére ugyanúgy elfértünk benne. Álljon itt pár kép ennek szemléltetésére – hosszúság 4 734 mm, szélesség 1 891 mm, magasság 1 668 mm.

Viszonyítás

Súlya azért van: 2 255 kg. Egy Tesla Model 3 mellett is parkoltam, azt a képet is feltöltöm, hátha úgy jobban érzékelhető a méret. Én azt merem mondani, hogy ez egy normál méret.

Amit elfelejtettem még megemlíteni, hogy otthon töltve az autót igen csak meglepődtem. Hazaértem ugyanis egy hosszabb útról és nagyjából 50%-on volt az akkumulátor. Bedugtam tölteni, 2,1 kW-tal töltött és kiírta, hogy várhatóan 24 óra múlva végez! Tehát egy teljes töltés 2 napig is eltarthat. Viszont aki ilyet vesz az most ingyen fali töltőt kap (11 kW) ajándékba, amivel nagyjából 7 és fél óra alatt fel tudja tölteni.

Hova tovább? BMW Digitális kulcs Plus

Az Apple U1 chippel ellátott iPhone-ok a következő generáció, amiben az Ultra Wideband technológiát használják az iPhone 11-től kezdődően arra, hogy a telefont már ne is kelljen elővenni a zsebünkből, hanem ha közeledünk az autóhoz, akkor automatikusan nyisson a BMW és elég legyen, hogy nálunk van a telefon, nem kell a középkonzolra sem kitenni. A BMW iX már ezzel van felszerelve, reméljük, azt is hamarosan tesztelhetjük.

Köszönet a BMW Group Hungary-nek.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for expa expa says:

    Tetszik. Jó lenne ha utólag is bele lehetne építeni mondjuk egy 10 éves autóba is…

  2. Avatar for gunar gunar says:

    Végül is a technologia adott, csak valakinek meg kell terveznie egy komolyabb egységet ami pl riasztó is és ezt is tudja, de nem hiszek benne. Csak mert azt hogy órával kapcsolható legyen csak a riasztó az autóban, azt is csak pár tudja még a komolyabb és drágább riasztók közül is. Ja meg hát az egyszerűség kedvéért az Apple is kell hozzá sztem, hogy a kártyák közé lehessen rakni, vagy a többi funkciót is lehessen használni. Vagy csak a tulajdonságait és a lehetőségeit megtartva más irányból közelítve meg ezeket a funkciókat. Az az egy központ+NFC v UWB érzékelő a kommunikációhoz az eszközeinkkel és jó bekötés adott autóba. Na ennek kicsi az esélye sztem, bár a kínai ipar szolgált már meglepetésekkel kényelmi hardverek terén, lsd. az infrás vezérlőt amit a hálózaton keresztül el lehet érni és kapcsolgatni az otthoni dolgainkat amit lát és felismer. Csak egy a sok közül ami eszembe jutott most hirtelen.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for expa Avatar for gunar

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for expa expa says:

    Tetszik. Jó lenne ha utólag is bele lehetne építeni mondjuk egy 10 éves autóba is…

  2. Avatar for gunar gunar says:

    Végül is a technologia adott, csak valakinek meg kell terveznie egy komolyabb egységet ami pl riasztó is és ezt is tudja, de nem hiszek benne. Csak mert azt hogy órával kapcsolható legyen csak a riasztó az autóban, azt is csak pár tudja még a komolyabb és drágább riasztók közül is. Ja meg hát az egyszerűség kedvéért az Apple is kell hozzá sztem, hogy a kártyák közé lehessen rakni, vagy a többi funkciót is lehessen használni. Vagy csak a tulajdonságait és a lehetőségeit megtartva más irányból közelítve meg ezeket a funkciókat. Az az egy központ+NFC v UWB érzékelő a kommunikációhoz az eszközeinkkel és jó bekötés adott autóba. Na ennek kicsi az esélye sztem, bár a kínai ipar szolgált már meglepetésekkel kényelmi hardverek terén, lsd. az infrás vezérlőt amit a hálózaton keresztül el lehet érni és kapcsolgatni az otthoni dolgainkat amit lát és felismer. Csak egy a sok közül ami eszembe jutott most hirtelen.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for expa Avatar for gunar