fbpx Skip to content

Az utóbbi hetekben az iOS 14-ben megjelent Apple CarPlay újdonságokat próbáltam ki egy utólag beszerelhető Pioneer fejegységgel. Ez egy autós teszt és mint ilyen, első a biztonság. Az Apple mindent megtett azért, hogy a lehető legkevesebb interakcióval használhassuk a zsebünkben lévő mobilunk. Igen, a mobil végig a zsebünkben maradhat.

2014-ben jelent meg az első CarPlay képes fejegység, de akkor még kábellel kellett csatlakoztatni a mobilunkat. Az iOS 9 óta viszont már a vezeték nélküli kapcsolatot is támogatja az iPhone, de kellett pár év, mire a beszállítókhoz is elért ez a fejlesztés. A magyar piacon kapható új autók töredékében van alapból CarPlay és csak borsos áron kerülhet bele ez az extra a kocsinkba. Viszont van lehetőségünk utólag is beszereltetni, ahogy ezt most én is megtettem. Hazánkban a gépjárművek átlagéletkora 14 év, így szerintem a többséget ez a megoldás érdekelni fogja. A konkrét eszköz egy két dines Pioneer AVH-Z9200DAB, amit egy Volkswagen Passatban teszteltem.

Azzal, hogy semmit nem kell csinálnunk ahhoz, hogy működjön, szerintem óriásit fog nőni a wireless CarPlay felhasználók tábora (mármint az arra képes járművek számához képest). Ha már egyszer párosítottuk, akkor csak beszállunk az autóba és megyünk. A fejegység gyújtásra automatikusan bekapcsol, a zene ott folytatódik, ahol abbahagytuk, és az utoljára használt app, mondjuk a navigáció jelenik meg a képernyőn. A hívásokat fogadhatjuk, az üzeneteket pedig felolvassa.

iOS 14 újdonságok

Vicces, de tényleg ott tartunk 2020-ban, hogy a WWDC-n a CarPlay esetén a legfontosabb új funkció a választható háttér, ami egyébként csak 5 képet jelent és sajátot nem is állíthatunk be. Örvendetes viszont, hogy ezek sötét és világos képpárok, így a CarPlay kijelzőn is élvezhetjük a dark módot és az automatikus váltást. Az aktuális Siri animációt is megkaptuk, viszont kedvenc személyi asszisztensünk továbbra sem tud magyarul, sőt, hivatalosan maga a CarPlay sem támogatott Magyarországon – bár ez utóbbin könnyen lehet segíteni, ha átállítjuk a régió beállításunkat. A Waze viszont ért magyarul, tehát ha bemondjuk neki, hogy Aldi, akkor már mutatja is a legközelebbi boltot.

A magyar nyelv támogatásának hiánya sok esetben mégsem jelent akkora problémát, mert például iMessage-ben lehetőség van hangüzenet küldésére is, és így csak annyit kell megtanulnunk angolul, hogy: “Hey Siri! Send a message to my wife!”. Így magyarul rögzíthetünk üzenetet, amit iMessage-en keresztül elküld a beállított kontaktnak. Aztán ha a válasz is hangüzenetben érkezik, akkor azt lejátsza. Sajnos, ha valaki magyarul ír, akkor az általában értelmezhetetlen, mert angolul próbálja meg a magyar szöveget felolvasni. Egyébként a CarPlay az iOS része, minden telefonon ott van, nem kell telepíteni semmit.

A bal felső sarok is okosabb lett, kijelzi, ha használjuk a mikrofont vagy a kamerát. Egy CarPlay app használata mellett a folyamatban lévő híváshoz való visszatérés is lehetséges a zöld csík megnyomásával, mint az iOS-en. Érdemes lehet még megtanulni a “Send ETA” kifejezést is, ekkor elküldi a várható érkezési időt.

Kijelzi még az aktuális időt, térerőt és a töltöttséget. Ezek mind hasznosk, így látjuk, ha töltenünk kell vagy ha vezeték nélkül töltünk, akkor látjuk, hogy a helyén van a telefon és tölt. Érdekes például, hogy a töltés kezdetéről és annak hiányáról nem ad hangjelezést.

Amiről még szó volt a WWDC-n, de egyelőre nem elérhető, az az Apple Car Keys szolgáltatás, ami a Walletbe teszi az autó kulcsát. Ezzel kinyithatjuk és el is indíthatjuk az autót. A demó alatt egy még nem kapható BMW-n mutatták be, tehát erre még várnunk kell. Egyébként ez működni fog Apple Watch-csal is.

iOS 14 óta bővült a CarPlay-képes alkalmazások köre, így most már a parkoló appok, vagy üzemanyagtöltő állomások és éttermek alkalmazásai is támogathatják a kocsi kijelzőjét és ott jelenik meg az információ vagy egy gomb, amivel folyamatokat indíthatunk az alkalmazásokban. Amint megérkeznek az alkalmazások friss verziói, igyekszünk majd azokat is tesztelni.

Ti mit használtok? Milyen CarPlay-képes alkalmazásról tudtok? Írjátok le hozzászólás formájában!

Navigáció

A három nagy alkalmazás, az Apple Maps, a Google Maps, és a Waze is kényelmesen használható. Mivel ez egy másik képarány és a funkciók is korlátozottak (nincs például pinch-to-zoom), ezért másként néz ki, mint a mobilos alkalmazás, de 1-2 hét tanulási idő után már rutinból kattint az ember. Itt sok lesz a kép, de legalább mindenki ízlésének megfelelően választhat.

Apple Maps:

Google Maps:

És végül a Waze:

Látható, hogy nagyjából hasonló a kinézet és a funkcionalitás is.

Navigáció indítása Apple Maps-en:

Google Maps-en:

És végül Waze-ben:

A képfrissítés nem a leggyorsabb, de a hardver stabil. Nem minden funkciót kapunk meg a külső kijelzőre. Nézzünk meg pár példát. Apple Maps esetén a 3D Budapest nézet az egyetlen, amiért el szoktam indítani, de ebből semmi nem látható a kocsi kijelzőjén.

Waze esetén például még hiányzott a nemrég bevezetett sávinfó funkció.

Viszont ez azóta szerencsére frissült, és már a sávinfó is megjelenik:

A kocsi kijelzőjén csak annyit látunk, hogy fordulj balra, míg az iPhone kijelzőjén látszik, hogy 5 sáv van és abból a középső három a számunkra megfelelő, a bal oldali balra kanyarodó sáv pedig nem jó.

CarPlay használata közben egyébként az alkalmazásban mást látunk, mint ami a megszokott, például itt az útvonal lista nézetét. Megmaradt viszont a keresés, tehát ha például nem mi vezetünk, akkor akár menet közben is kereshetünk a mobilon egy éttermet, majd beállíthatjuk, hogy navigáljon oda, ami már a kocsi kijelzőjén fog megjelenni. Az appból egyébként kiléphetünk és teljeskörűen használhatjuk a többi alkalmazást – feltéve persze, hogy a Ne zavarjanak vezetés közben funkciót nem aktiváltuk. Erre lehetőségünk van a CarPlay menüben az iPhone-on, hogy automatikusan aktiválódjon, ha a kocsihoz csatlakozott.

Hardver

A hangminőség Pioneer minőség, és nagy meglepetésemre a fejegység képes lejátszani FLAC tömörítetlen zenét. Ez nagyon szépen szól, ha a hangszórók is megfelelőek hozzá. Két USB van a fejegység hátulján, amit kivezettem a kesztyűtartóba, így ott lehet tölteni egy telefont vagy egy pendriveot rádugni zenékkel. FAT32 és NTFS formátumot támogat, tehát betehetjük a teljes zenekönyvtárunkat egy USB-s eszközön. Fura, hogy FLAC-ot lejátszik, de egy PNG kép már nem megy neki, csak a JPG. A kijelző felbontása 914 x 480 pixel, ezért minden grafika “pixeles”, de legalább a rádió hátterének tehetünk be egy egyedi képet. ??

Noha a DAB (Digital Audio Broadcasting) technológiát is tudja a fejegység, de ez itthon már nem aktuális. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) döntése nyomán ugyanis az Antenna Hungária 2020.09.06-án 0 órakor lekapcsolta a DAB+ technológiával végzett digitális rádiós sugárzást Magyarországon.

Az Apple mindig is jó volt abban, hogy egy létező technológiát közelebb hozott az emberekhez. 6 éve még nevetséges próbálkozás volt, de látszik, hogy szép lassan kiforrja magát az a sok pénz amit beleöntenek. Remélem, pár év múlva eljut oda a beszállító ipar, hogy alap felszereltség lesz a CarPlay, mert olyan olcsó és egyszerű lesz legyártani hozzá, ami kell. Most jelenleg ettől még nagyon messze állunk.

Amint az az elrettentő képen látszik, a fejegység legalább 9 csatlakozóval (mikrofon, GPS, antenna, HDMI in, USB 1, USB 2, jack, power, CAN bus) csatlakozik a kocsihoz. Ráadásul a kábelek ára sem elhanyagolható és az elvezetésükhöz meg kell bontani a karosszériát (kézifék jelére való rákötés, GPS, mikrofon), úgyhogy nem egy plug & play megoldás. A fejegység továbbra is támogat SD/CD/DVD lejátszási lehetőséget, így számomra felesleges kilókat cipel magával. Viszont ebben az árkategóriában elvárt, hogy mindent tudjon. Van egy saját ventilátora, ami állandóan megy, és ez hallatszik is, ha nem hallgatunk zenét. Saját menüje, operációs rendszere van, aminek szintén költsége van. Szerintem a drágább autókban egy letölthető alkalmazás lesz a CarPlay és nem egy hardveres funkció, és idővel remélhetőleg az utólagos beépítés is egyszerűbb lesz. Egy másik cikkben tesztelni fogunk egy olcsóbb Pioneer CarPlay-képes eszközt is, ami ugyan vezetékes, de a hagyományos médialejátszók már nem lesznek benne.

Tapasztalatok

Az ideális eset nagyon jól működött. Induláskor egyszer csatlakozik az ember és ha odaértem, kiszálltam, azzal vége a folyamatnak. Néha nem tudtam újra csatlakozni, amíg gyújtáson volt a kocsi, teljesen le kellett állítani és újraindítani. Jelenleg 1.0.1-es firmware verzió található a készüléken ami áprilisban lépett a piacra, de az elődhöz már megjelent az 1.0.2, szóval remélhetőleg hamarosan itt is várható frissítés, biztosan szoftveres probléma. Csak hát ebben az iparágban az 1 év az rövid idő.

pioneer fejegység

A Waze-ben voltak funkciók, amiket csak később találtam meg, például az overview (útvonal áttekintése), szokni kell és persze vezetés közben nem ajánlott nyomkodni. Fura, hogy a hangzás tökéletes, de a Waze diktálást jelző és befejező hangja annyira fülsértő és oda nem illő gépies pittyenés. Viszont ez is szoftveres, reméljük, hamarosan cserélik. Előfordult, hogy néha kint maradt pár üzenet, például hogy 500 méter múlva rendőr és ez kilométerek után sem tűnt el, de olyan is volt, hogy teljesen fehér volt a térkép és kellett neki egy kis idő, míg észhez tért, viszont ezek mind a Waze appon belüli hibák.

Az is jó lenne, ha a fizikai gombokat mi programozhatnánk fel. Van például dedikált Siri gomb, aminek szerintem már semmi értelme a Hey Siri miatt. Viszont jó lenne egy némító gomb, ami csak szoftveresen jön elő egy menüben. Szerencse egyébként, hogy a zene hangját és a programok hangját külön állíthatjuk, de utóbbit már csak a képernyőn, így tényleg jó lenne az a fizikai némító gomb.

A multikormányhoz aranyárban mérik a csatlakozót, de akkor legalább a hangerőt és a számok közötti léptetést vezérelhetjük a kormányról. Hosszú távon talán behozza az árát. A fényerő csak a kijelzőn szabályozható és csak két állása van, ami szerintem akárhogy is nézzük, bizony kevés. Nem zavaró, de ha lehetne én még este jobban levenném, nappal meg világosabbra tekerném. A fejegység előlapja levehető. A készülékhez kapunk egy 128 oldalas, fekete-fehér A4-es magyar használati útmutatót, ami jó abból a szempontból, hogy van, de biztos nem környezetbarát, viszont köszönjük a forgalmazónak, hogy veszik a fáradságot és lefordítják. Egyeztetve velük, ez opcionális, és ha kérjük, digitálisan is megkaphatjuk, így csökkentve a terhet, ami a természetre nehezedik.

Konklúzió, Ár

A fejegység jelenleg 294 900 Ft ingyenes házhozszállítással, ez az autó értékéhez viszonyítva nem sok, amit viszont cserébe kapunk, az felbecsülhetetlen, mégpedig a CarPlay funkció és a biztonság, amit a figyelmünk elterelése nélkül használhatunk. A cikk alapján látszik és elmondhatjuk, hogy most már hazánkban is kapható CarPlay-eszközök egész sora és szoftveresen is elértünk oda, hogy az autónk képes kommunikálni a telefonunkkal, ráadásul mindezt vezeték nélkül. Tehát már csak rajtunk múlik a választás. Vizuális típusoknak egy aktuális felhívás a vezetés közbeni nyomkodásról. Habár van hova fejlődni, de az eszköz szerethető, könnyen használható, bártan ajánlom mindenkienk, aki fejegység vásárláson gondolkodik vagy aki szeretteit szeretné meglepni egy drágább karácsonyi ajándékkal.

Köszönjük a Pioneer termékek forgalmazójának a BaSys.hu-nak a teszt készüléket, valamint a New Duett szerviznek az átalakítók beszerzését és a profi beépítést, melyben több évtizedes gyakorlatuk van.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for gunar gunar says:

    Semmi rossz szándékom nincsen, azaz nem a fika vezérel, de ennyi pénzért adnak 800x480-at és nincsen CANBUS lehetőség sem (vagy csak én nem látom sehol? ) Az ok hogy CarPlay meg szépen szól és Pioneer minőség az egész, csak hát nem kicsit haladt el ezek a paraméterek felett az idő. Persze tudom a többi nagy sem tud sajna többet, sem felbontásban sem másban és főleg nem baráti áron.

  2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    mármint? ezekről mind van szó a cikkben.

    A kijelző felbontása 914 x 480 pixel

    Amint az az elrettentő képen látszik, a fejegység legalább 9 csatlakozóval (mikrofon, GPS, antenna, HDMI in, USB 1, USB 2, jack, power, CAN bus) csatlakozik a kocsihoz.

  3. Avatar for gunar gunar says:

    Hát ahol le merik írni forgalmazók a felbontást ott mindenhol 800x480 arról nem is beszélve, hogy ezt 2020-ban resistive kijelzővel merik árulni. A canbus-ra meg szintén sehol nem tértek ki igaz a cikkben ott van hogy a csatlakozás, de mint tudjuk a VW csoportnál is elég sok dolgot kijelez a gyári fejegység már régóta, azokat alapból tudja v azért megint csak le kell gombolni súlyos ezreket?

  4. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nem értem, mire gondolsz. láthatod, hogy ennek mekkora a felbontása (ha megnézed, a képernyőfotók is 914x480-asok), illetve hogy van rajta CAN bus. mit kellene kijelezzen?

  5. Avatar for gunar gunar says:

    Az összes olyant amit egy gyári fejegység tud, ajtó nyitások, radar körben, klíma, ülésfűtések, stb hirtelen ennyi jutott az eszembe, de van még jó pár, csak annyira megszokottak egy idő után, hogy fel sem tűnik.
    Azért is írtam, hogy nem fikázni akarom csak mint jellemző a nagyobb márkás fejegységekre az amit ez is nyújt, gondolom úgy vannak vele, ameddig a konkurencia nem teszi bele addig jó lesz ez is. Itt jön az, hogy igaz minőségben nem érik fel ezeket, de tudásban régen felülmúlják a kínai gyári mintájó sőt innovatívabb fejegységek, pl a Tesla design kijelzők a gyári helyére sok típushoz. Mind tudja amiket fentebb soroltam és nagyobb felbontásokkal kapacitív kijelzővel illeszkednek a gyáriak helyére igaz android OS-sel, ami autóban nem hátrány 4Gb RAM esetében használható is rendesen. Persze a hangminőség nem olyan, meg a gari is necces, de egy Pioneer árából kb 2-3 kijön, bár már amelyik jobb minőség ott azok is 150e-200e között vannak. Több kis cég régóta forgalmazza itthon pár típusukat és mernek adni garit is rájuk. Ja tudják a CarPlay-t is stb. szóval ok tudom itt a minőségi áruról van szó ott meg szinte a gagyi, de azok is fejlődtek sokat minden téren, főleg tudásban és küllemben. Na ezt adhatná a pár jobb gyártó a saját termékeiben végre.
    Elég régóta figyelem melyik mit is dob piacra és hát jó drágán adják még mindig a több helyen elavult technikát néha vmi újabbal spékelve.
    Ja csak nézem a képet ahol a csatlakozások vannak, de nem látom a CAN dobozkáját, vagy ez alapból tudja a különféle gyártók autóit és a menüből lehet azt beállítani éppen mire csatlakozik?

  6. Avatar for glizik glizik says:

    Szia. A canbusos kábel és a többi vw-re való csatlakozó 40.000 ft volt. Ezzel a cikkben leirt 4 funkció érhető el, valamint a hangbeállítások (elöl, hátul, jobbra, balra). A gyári “optikai”tolatóradart, valamint a régi fejegységen lévő menüt nem tudja. Létezik egyébként egy drágább átalakító kábel, de még soha senki nem rendelte meg, így csak elméletben tudjuk állítani, hogy tudja ezeket a kimaradt funkciókat.

  7. Avatar for gunar gunar says:

    Köszi szépen!
    Akkor látom ez még mindig a régi zene a Pioneer és a Kenwood, stb esetében is, hogy maradta profit mindenek felett sajnos és nem fejlesztenek csak amit feltétlenül kell. Ott van mindkettőnek a kábelen a fejegységhez csatlakozó ha jól emléxem tán 9"-os cuccuk, szintén kicsi felbontással és talán azok is resistive kivitellel méreg drágán, ok a minőség kiváló, de mindent nem ér meg annak aki többet akar ha már vesz bele X százezrekért mást mint a gyárit. Amugy meg azt sem vágom miért is nem térnek át az android OS-re mikor ott több lenne a lehetősége a felhasználónak egyénire szabnia kütyüjét és ha jól tudom a droid OS free a gyártóknak, bár alakítaniuk kell a saját tervezésű hardvereikhez, de talán eladhatóbbak lennének még olyan drágán is. Futhatna rajta simán az iGO, Sygic, stb sok autóban jól használható app, tudom miről beszélek, pedig nem vagy oda meg vissza az android OS-ert, de autóban jól használható. Ja a mobilnetről nem is esett szó amit ugye a gagyigyártók már egyre több vasba beleraknak. Az is jó sok régebbi autóba. (nem a szemályisekre gondolok)

  8. Akinek van vezetékes és szeretné elfelejteni ezt ajánlom, én két hónapja használom és jól működik. Erről is írhattok. https://cplay2air.com/

  9. Avatar for gunar gunar says:

    Hát ránéztem gyorsan és sajna ezt megint nem a 2015 előtti RS-hez adják, így jártam :joy:
    Pedig lehet jó alternatíva lett volna.
    Bár adtál egy talán jó ötletet és keresek egy android autó illesztőt hátha az tudja régebbit is és az iGO-t is esetleg rátolja a fejegységre.

  10. Avatar for gunar gunar says:

    Leltem is egy kis érdekességet, igaz másik gyártó almából, de típusspecifikusan tudja amiket itt feljebb kérdeztem. Ez az Alpine i902D- … a pontok helyén különböző betű és szám kombinációja jelöli, milyen autóhoz is tartozik, pl az Alpine i902D-G6 a 6-os Golfokba míg a -G7 a 7-esekbe való, az -OC3 pedig Skoda Octavia3 és igen tudja amit kell, igaz még ez sem android OS-t futtat, de így hirtelen egészen jónak tűnik a VW csoportos autók tulajainak és ára is kb kicsivel magasabb, bár ebben benne a CAN bus és pár amit a másikhoz venni kell pluszban, tudja a CarPlay és Android Auto -t is.
    Ja és ez is csak 800x480 a 9"-on, azonban kapacitiv érintős.

  11. Azért leírni, hogy 300 ezer forint nem sok… körbenézve az utakon az autók ertékéhez mérten is az. De ha azt nézem, hogy ugyanazt a Carplayt kapom meg amit a Sonytól 80 ezerért akkor pedig rengeteg.
    Baromi drágák a Carplayes fejegységek többségében sajnos. A telefon árát elkérik még egyszer, hogy legyen egy kijelzőm az autóban hozzá.

  12. hivatalosan maga a CarPlay sem támogatott Magyarországon – bár ez utóbbin könnyen lehet segíteni, ha átállítjuk a régió beállításunkat

    Magyar régióra van állítva a telefonom, mégis működik a CarPlay.

    Amiről még szó volt a WWDC-n, de egyelőre nem elérhető, az az Apple Car Keys szolgáltatás, ami a Walletbe teszi az autó kulcsát. Ezzel kinyithatjuk és el is indíthatjuk az autót. A demó alatt egy még nem kapható BMW-n mutatták be, tehát erre még várnunk kell.

    De már működik, az egy másik dolog hogy a te autód nem támogatja. 2020 július utáni gyártású BMW-vel megy.

  13. Avatar for glizik glizik says:

    Van akinek működik, van akinek nem. Függ attól is, hogy be van-e kapcsolva a Siri meg egyéb dolgok. Azért került be, hogy aki keresi a megoldást megtalálja. Örülök, hogy neked megy.

    Ezt milyen forrásból tudod? BMW Wallis? Ezt úgy érted Magyarországon is elérhető ez az extra? Vagy csak arra gondoltál, hogy tengeren túlon van ilyen opció, amit továbbra sem tudunk kipróbálni és valahol olvastál róla egy hírt? Fejtsd ki bővebben légyszi. Írj kontaktot, ha tudsz.

  14. én nemrég vettem egy Carplay egységet aliexpress-ről 74e szép magyar forintért 2017 Audi A4 hez. Plug and play :slight_smile: Csak össze kell dugni a meglévő fejegységgel és már működik is minden, sőt minden gyari funkció megmarad amit az autó tudott. Hátránya hogy van egy kis doboz (maga a modul) amit el kell helyezni. Nekem a kesztyűtartóban van. EU-n belülről lett kiszállítva így vámmal sem volt gond.
    Tudja mindazt ami a cikkben van és a 270ezres arhoz képes jóval barátibb

  15. Avatar for zsoxxa zsoxxa says:

    A gyári fejegységekhez (RCD330 - MIB1-2 - Discovery Media) képest ez a cucc a végfokolási tudásán kívül bőven visszalépés… A teljes CAN kezelőfelület-visszajelzéseket bukod (OPS, nyitott ajtók, klímakijelzés), a kijelző pont ugyanannyit tud mint a 2014 utáni FL-ekben, és még az esztétikai kialakítása is így képről bőven elmarad a gyáritól… Főleg a még újabb autókban még az autó hangolási menüje is veszik. Hol ebben a deal 300k-ért? Ezt azért egy-két kínaibb utángyártó is szebben megálmodta… A gyásznak kellene a kis konszernvasamba :smiley:

  16. Szia, tudnál esetleg linket / típust írni? Én is szeretnék az ufo civicembe építeni egyet és 100 alatt nincs itthon. Sonyt néztem mert van rajta fizikai tekerő (nekem fontos).

  17. Avatar for Sipka Sipka says:

    Tavaly és idén is a Kenwood fejegységei kaptak EISA díjat ebben a kategóriában. 2019-2020-ban a KENWOOD DMX8019DABS, 2020-2021-ben pedig a KENWOOD DMX9720XDS. Igaz, hogy egyikben sincs optikai meghajtó, de ez szerintem nem akkora deal, ha az Apple CarPlayől tárgyalunk, persze kinek mi a fontos.
    DMX8019DABS: 200.000 Ft alatt megvehető itthon, 7"-os 800x480-as kapacitív tükröződő kijelzős, vezeték nélküli CaPlayt tud.
    DMX9720XDS: 390.000 Ft itthon, 10.1"-os kapacitív kijelző 1280x720 pixeles, szintén tudja a vezeték nélküli CarPlayt.
    Szerintem ár/érték arányban bármelyik jobb a bemutatott Pioneer fejegységtől, kérdés, hogy az idei nyertes ér-e kétszer annyit, mint a tavalyi.

  18. A CarPlay hivatalosan nem támogatott itthon az Apple szerint. Most azon vitatkozhatunk, hogy a doksi lett régen frissítve, de official nem megy. (Gondolom egyébként azért, mert a Siri nyelvéhez kötik a támogatottságot és mivel az nem tud magyarul, így hivatalosan a CarPlay sem.)

    Más kérdés, hogy ha az autód tudja és bekapcsolod a Siri-t akkor megy. Nekem is megy (2019 Passat - Discover Media). Mindenkinek megy.

    A BMW kapcsán valahol olvastam, hogy előfizetés alapúra rakták át a CarPlay támogatást az autókban (vagy fogják ezt most nem tudom), így ott lehetnek eltérések, de ez innen már nem az Apple sara.

    Szemben a Google-lel, ahol még ha akarod sem tudod bekacsolni az Android Auto-t ha nem vagy támogatott régióban (persze itt is kerülő megoldás a 3rd party forrásból telepített APK). Illetve Android 10-nél azt hiszem már trükközés nélkül bekapcsolható.

  19. A BMW csinált előfizetést, de már meg is szűnt. Most már csak egy egyszeri összegbe kerül.

  20. Mert egy 15-40 millás kocsi árába nem fér bele… :smiley:

  21. Avatar for gunar gunar says:

    na legalább lesz pár alternatíva, bár a kolléga a kenwood-ok esetében nem taglalta CAN bus lehetőségét.
    De arra jó lett a cikk, hogy a bemutató ami végül is a CarPlay-t veszi górcső alá jobbára, az indított eszmecserék hatására több másik gyártó ugyan nem olcsó de hasonló termékével is találkozni lehet a postokban. Már csak rájuk kell guglizni , hogy melyik milyen is és nem sok sok típusból kell még ki is szűrni hogy mit érdemes megnézni.

  22. Kenwood es a Pioneer az a ket gyarto akik minositettek. A tobbi altalaban szivas. :confused:

    En is Kenwoodot fogok fenni asszony kocsijaba.

  23. Nekem anno a skodában nem volt aktív a CarPlay de a benne lévő fejegység tudta és kemény 40 000 forintért aktiváltattam egy hátránya van hogy kábeles de még így is jobban megéri pláne hogy marad minden eredetiben.

  24. Avatar for gunar gunar says:

    mikori volt a Skoda és melyik fejegység volt benne? Csak mert nekem az Octavia 2/2 RS van és a navis fejegységem. Nekem is elég lenne bele akár a CarPlay akár az Android Auto, csak lenne vmi értelmes, mert a gyári navi progi vmi siralmas.

  25. Avatar for gunar gunar says:

    Az jó köszi szépen. Hát ebbe nem igazán fér bele sajna, de talán valami alternatív megoldással, illesztő v egyéb más.

  26. Amúgy csak megjegyzem, hogy én a Caddy-be gyári fejegységet vettem, DAB meg CarPlay-el. A rádió egy Composition Media. Az egész mutatvány 1334 CHF-ba került!!! Ez a Pioneer meg kerül 707 CHF-ba, tehát fele annyiba került volna. Ma már bánom, hogy megvettem bele a gyári fejegységet mert ráadásul nem is tud semmit, csak egy rádió. Úgyhogy ne felejtsük el, ha Te rakod össze az autódat és nem készleten lévőt veszel akkor elég sokat le kell gombolni érte.

  27. Persze. Az ujabbakban mar csak egy szoftveres aktivalas kell. A Passatomban is ennyi volt, csak en eleve ugy rendeltem, nem pedig utolag kertem.

    A B8 rancfelvarrott kiadasban meg mar eleve szeria lett.

  28. 2015 és a skoda a CarPlay-t úgy hívja hogy Smartlink a radio boleró 6,5 colos volt . de szerintem itt tudják is neked aktiválni ha a fejegység tudja. https://tempomatszereles.hu

  29. Avatar for gunar gunar says:

    Köszi szépen, majd lehet felhívom őket, hátha tudnak az ebben lévő fejegységgel is valamit kezdeni.

  30. Azért azt is bele kellett volna irni a cikkbe hogy a Pio nem követi az ios frissitéseket vagy csak soká!!Ergo ha frissitem a telót nem fog csatlakozni Bt on keresztül!! én is ezzel sz.pok most!Meg kell várni mire a pio önagysága frissit!!!

  31. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @nagyfej tudtommal @glizik kollégának a legfrissebb iOS-verzió van a készülékén. Bluetooth csatlakozási hibákat egyébként pont javított valamelyik iOS-frissítés.

  32. Nekem volt androidos fej a kocsiban.
    Nem a legolcsóbb fajta, de inkább soha többet. :frowning:
    Hangminőség kritikán aluli, CarPlay adapterrel, 40-50p után meghalt, gondolom megtelt a memória. Éljen a droid. Sok memóriás készülék volt, nem hallottak néha néha igen…
    Csere pio, minden problémám megoldódott, ráadásul már több fajta wireless adapter kapható, ami csinál wireless CarPlay a kábelesbol…

  33. Avatar for gunar gunar says:

    Igen ezeket olvasom sajnos én is a legtöbbről, de azért akadnak kivételek biztosan. Amugy meg a legfőbb baj, hogy a droidos fej tudja a jobb navikat, meg sok egyebet ami hasznos, cserébe nem szoktak szépen szólni és a kihangosítás is szokott a legtöbbön kívánnivalót hagyni maga után. A márkásak meg méregdrágán ad mindent kivéve jó navigációt és a hasznos dolgokat amiket a droidos tud, de szépen szól és rendszerint a kihangosítás is jól dolgozik. Na ezért használom mindkettőt, bár nálam most a gyári fejegység van és droidos navi ami tud sokat még ami hasznos is. megint csak oda jutottam, hogy adott eszközt arra használom amit a legjobban tud, kiegészítik egymást. Pont ezért hiányoltam, hogy a pio és társai nagyok, miért is nem adnak ki droidos OS-en működő jó fejegységeket, akkor végre egyben lehetne minden. (persze a navigáció szólhatna egy külön hangkimeneten is)

  34. Lehet a jó fejegység és a droid kizárja egymást. Nálam sajna ez volt, sok volt a szolgáltatás de a legtöbbje nem ment tökéletesen.
    Minden volt valami hiba na és kocsiba vezetés közben ezzel szórakozni…
    Inkább kevesebb biztosan, stabilan működő cucc…

  35. Avatar for gunar gunar says:

    Hát igazából még nem akadtam minőségi gyártónál droidos cuccra sajna, pedig nem hinném hogy a kettő kizárná egymást. Csak nincsen kedvem sem időm a különféle fejegységeket tesztelgetni, melyik droidos tudja amit kell nekem az autóban, ezért is meg a külön hangkimenet miatt is van plusz cucc benne még nem fixen, de az is eljön hamarosan, hogy be lesz építve mint egy gyári… Amugy ha van az autóban gyári ami jó és valami nem régi verda, akkor érdemes az Alit böngészni, mert találkoztam ott pár olyan megoldással (Audi Q7-hez pl) amit a gyári kábelezésbe kell iktatni és azzal együttműködve pluszban ad droidos teljes elérést. Ezek androidos boxok típusspecifikusan és egy gombbal vagy többujjas húzással lehet indítani a kijelzőn, s onnantól az fut de a gyári is megy alatta nem láthatóan, csak mikor olyan van akkor kerül a felszínre a kijelzése. Érdekes kombót ad úgy és gondolom jó is lehet, csak nekem ehhez régi a vas.

  36. Avatar for gunar gunar says:

    Talán ez egy alternatíva már, bár ahogy látom még csak közelíti a valóban jót
    Pioneer SPH-8TAB-BT
    (ja ezt hirdeti valaki a jófogáson is a legolcsóbban, de a neve egy siófoki cégre hajaz, aminek van egy kamu oldala is valótlan cégadatokkal és PayPal-os fizetési lehetőséggel :roll_eyes: )
    Nem tudja a mobilnetet, a telóét meg macerás mindig osztogatni mikor beülök.
    Elavult a hardvere mert 4 mag és 2Gb RAM manapság épp hogy elég.
    Nézegetem 1 órája de nem találtam a pio kínálatában ehhez való CAN bus illesztőt, azaz ezzel bukna amit tud a gyári a visszajelzésekkel. (radar, klíma, stb) UI: +71e Ft-ért van hozzá a beszerelőknél VW-konszernes
    megint kiadtak valamit átgondolatlanul, persze van hozzá 3 év gari itthon ami jó, csak tudásban miért is nem lehetett kicsit ránézni a kínai kütyükre ha már csináltak valamit és meríteni onnan, hogy mi is kell manapság, ha már a tervezőik ennyire bénák.
    De legalább a kijelző felbontása naprakészebb! :grinning:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Sipka Avatar for Burgatshow Avatar for nagyfej Avatar for Jofejsrac Avatar for zsoxxa Avatar for Szifon Avatar for webpower Avatar for hujbera Avatar for peterpoos Avatar for Stifler93 Avatar for glizik Avatar for Jadeye Avatar for szorian Avatar for 83miki83 Avatar for gunar Avatar for ef-dani

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for gunar gunar says:

    Semmi rossz szándékom nincsen, azaz nem a fika vezérel, de ennyi pénzért adnak 800x480-at és nincsen CANBUS lehetőség sem (vagy csak én nem látom sehol? ) Az ok hogy CarPlay meg szépen szól és Pioneer minőség az egész, csak hát nem kicsit haladt el ezek a paraméterek felett az idő. Persze tudom a többi nagy sem tud sajna többet, sem felbontásban sem másban és főleg nem baráti áron.

  2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    mármint? ezekről mind van szó a cikkben.

    A kijelző felbontása 914 x 480 pixel

    Amint az az elrettentő képen látszik, a fejegység legalább 9 csatlakozóval (mikrofon, GPS, antenna, HDMI in, USB 1, USB 2, jack, power, CAN bus) csatlakozik a kocsihoz.

  3. Avatar for gunar gunar says:

    Hát ahol le merik írni forgalmazók a felbontást ott mindenhol 800x480 arról nem is beszélve, hogy ezt 2020-ban resistive kijelzővel merik árulni. A canbus-ra meg szintén sehol nem tértek ki igaz a cikkben ott van hogy a csatlakozás, de mint tudjuk a VW csoportnál is elég sok dolgot kijelez a gyári fejegység már régóta, azokat alapból tudja v azért megint csak le kell gombolni súlyos ezreket?

  4. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nem értem, mire gondolsz. láthatod, hogy ennek mekkora a felbontása (ha megnézed, a képernyőfotók is 914x480-asok), illetve hogy van rajta CAN bus. mit kellene kijelezzen?

  5. Avatar for gunar gunar says:

    Az összes olyant amit egy gyári fejegység tud, ajtó nyitások, radar körben, klíma, ülésfűtések, stb hirtelen ennyi jutott az eszembe, de van még jó pár, csak annyira megszokottak egy idő után, hogy fel sem tűnik.
    Azért is írtam, hogy nem fikázni akarom csak mint jellemző a nagyobb márkás fejegységekre az amit ez is nyújt, gondolom úgy vannak vele, ameddig a konkurencia nem teszi bele addig jó lesz ez is. Itt jön az, hogy igaz minőségben nem érik fel ezeket, de tudásban régen felülmúlják a kínai gyári mintájó sőt innovatívabb fejegységek, pl a Tesla design kijelzők a gyári helyére sok típushoz. Mind tudja amiket fentebb soroltam és nagyobb felbontásokkal kapacitív kijelzővel illeszkednek a gyáriak helyére igaz android OS-sel, ami autóban nem hátrány 4Gb RAM esetében használható is rendesen. Persze a hangminőség nem olyan, meg a gari is necces, de egy Pioneer árából kb 2-3 kijön, bár már amelyik jobb minőség ott azok is 150e-200e között vannak. Több kis cég régóta forgalmazza itthon pár típusukat és mernek adni garit is rájuk. Ja tudják a CarPlay-t is stb. szóval ok tudom itt a minőségi áruról van szó ott meg szinte a gagyi, de azok is fejlődtek sokat minden téren, főleg tudásban és küllemben. Na ezt adhatná a pár jobb gyártó a saját termékeiben végre.
    Elég régóta figyelem melyik mit is dob piacra és hát jó drágán adják még mindig a több helyen elavult technikát néha vmi újabbal spékelve.
    Ja csak nézem a képet ahol a csatlakozások vannak, de nem látom a CAN dobozkáját, vagy ez alapból tudja a különféle gyártók autóit és a menüből lehet azt beállítani éppen mire csatlakozik?

  6. Avatar for glizik glizik says:

    Szia. A canbusos kábel és a többi vw-re való csatlakozó 40.000 ft volt. Ezzel a cikkben leirt 4 funkció érhető el, valamint a hangbeállítások (elöl, hátul, jobbra, balra). A gyári “optikai”tolatóradart, valamint a régi fejegységen lévő menüt nem tudja. Létezik egyébként egy drágább átalakító kábel, de még soha senki nem rendelte meg, így csak elméletben tudjuk állítani, hogy tudja ezeket a kimaradt funkciókat.

  7. Avatar for gunar gunar says:

    Köszi szépen!
    Akkor látom ez még mindig a régi zene a Pioneer és a Kenwood, stb esetében is, hogy maradta profit mindenek felett sajnos és nem fejlesztenek csak amit feltétlenül kell. Ott van mindkettőnek a kábelen a fejegységhez csatlakozó ha jól emléxem tán 9"-os cuccuk, szintén kicsi felbontással és talán azok is resistive kivitellel méreg drágán, ok a minőség kiváló, de mindent nem ér meg annak aki többet akar ha már vesz bele X százezrekért mást mint a gyárit. Amugy meg azt sem vágom miért is nem térnek át az android OS-re mikor ott több lenne a lehetősége a felhasználónak egyénire szabnia kütyüjét és ha jól tudom a droid OS free a gyártóknak, bár alakítaniuk kell a saját tervezésű hardvereikhez, de talán eladhatóbbak lennének még olyan drágán is. Futhatna rajta simán az iGO, Sygic, stb sok autóban jól használható app, tudom miről beszélek, pedig nem vagy oda meg vissza az android OS-ert, de autóban jól használható. Ja a mobilnetről nem is esett szó amit ugye a gagyigyártók már egyre több vasba beleraknak. Az is jó sok régebbi autóba. (nem a szemályisekre gondolok)

  8. Akinek van vezetékes és szeretné elfelejteni ezt ajánlom, én két hónapja használom és jól működik. Erről is írhattok. https://cplay2air.com/

  9. Avatar for gunar gunar says:

    Hát ránéztem gyorsan és sajna ezt megint nem a 2015 előtti RS-hez adják, így jártam :joy:
    Pedig lehet jó alternatíva lett volna.
    Bár adtál egy talán jó ötletet és keresek egy android autó illesztőt hátha az tudja régebbit is és az iGO-t is esetleg rátolja a fejegységre.

  10. Avatar for gunar gunar says:

    Leltem is egy kis érdekességet, igaz másik gyártó almából, de típusspecifikusan tudja amiket itt feljebb kérdeztem. Ez az Alpine i902D- … a pontok helyén különböző betű és szám kombinációja jelöli, milyen autóhoz is tartozik, pl az Alpine i902D-G6 a 6-os Golfokba míg a -G7 a 7-esekbe való, az -OC3 pedig Skoda Octavia3 és igen tudja amit kell, igaz még ez sem android OS-t futtat, de így hirtelen egészen jónak tűnik a VW csoportos autók tulajainak és ára is kb kicsivel magasabb, bár ebben benne a CAN bus és pár amit a másikhoz venni kell pluszban, tudja a CarPlay és Android Auto -t is.
    Ja és ez is csak 800x480 a 9"-on, azonban kapacitiv érintős.

  11. Azért leírni, hogy 300 ezer forint nem sok… körbenézve az utakon az autók ertékéhez mérten is az. De ha azt nézem, hogy ugyanazt a Carplayt kapom meg amit a Sonytól 80 ezerért akkor pedig rengeteg.
    Baromi drágák a Carplayes fejegységek többségében sajnos. A telefon árát elkérik még egyszer, hogy legyen egy kijelzőm az autóban hozzá.

  12. hivatalosan maga a CarPlay sem támogatott Magyarországon – bár ez utóbbin könnyen lehet segíteni, ha átállítjuk a régió beállításunkat

    Magyar régióra van állítva a telefonom, mégis működik a CarPlay.

    Amiről még szó volt a WWDC-n, de egyelőre nem elérhető, az az Apple Car Keys szolgáltatás, ami a Walletbe teszi az autó kulcsát. Ezzel kinyithatjuk és el is indíthatjuk az autót. A demó alatt egy még nem kapható BMW-n mutatták be, tehát erre még várnunk kell.

    De már működik, az egy másik dolog hogy a te autód nem támogatja. 2020 július utáni gyártású BMW-vel megy.

  13. Avatar for glizik glizik says:

    Van akinek működik, van akinek nem. Függ attól is, hogy be van-e kapcsolva a Siri meg egyéb dolgok. Azért került be, hogy aki keresi a megoldást megtalálja. Örülök, hogy neked megy.

    Ezt milyen forrásból tudod? BMW Wallis? Ezt úgy érted Magyarországon is elérhető ez az extra? Vagy csak arra gondoltál, hogy tengeren túlon van ilyen opció, amit továbbra sem tudunk kipróbálni és valahol olvastál róla egy hírt? Fejtsd ki bővebben légyszi. Írj kontaktot, ha tudsz.

  14. én nemrég vettem egy Carplay egységet aliexpress-ről 74e szép magyar forintért 2017 Audi A4 hez. Plug and play :slight_smile: Csak össze kell dugni a meglévő fejegységgel és már működik is minden, sőt minden gyari funkció megmarad amit az autó tudott. Hátránya hogy van egy kis doboz (maga a modul) amit el kell helyezni. Nekem a kesztyűtartóban van. EU-n belülről lett kiszállítva így vámmal sem volt gond.
    Tudja mindazt ami a cikkben van és a 270ezres arhoz képes jóval barátibb

  15. Avatar for zsoxxa zsoxxa says:

    A gyári fejegységekhez (RCD330 - MIB1-2 - Discovery Media) képest ez a cucc a végfokolási tudásán kívül bőven visszalépés… A teljes CAN kezelőfelület-visszajelzéseket bukod (OPS, nyitott ajtók, klímakijelzés), a kijelző pont ugyanannyit tud mint a 2014 utáni FL-ekben, és még az esztétikai kialakítása is így képről bőven elmarad a gyáritól… Főleg a még újabb autókban még az autó hangolási menüje is veszik. Hol ebben a deal 300k-ért? Ezt azért egy-két kínaibb utángyártó is szebben megálmodta… A gyásznak kellene a kis konszernvasamba :smiley:

  16. Szia, tudnál esetleg linket / típust írni? Én is szeretnék az ufo civicembe építeni egyet és 100 alatt nincs itthon. Sonyt néztem mert van rajta fizikai tekerő (nekem fontos).

  17. Avatar for Sipka Sipka says:

    Tavaly és idén is a Kenwood fejegységei kaptak EISA díjat ebben a kategóriában. 2019-2020-ban a KENWOOD DMX8019DABS, 2020-2021-ben pedig a KENWOOD DMX9720XDS. Igaz, hogy egyikben sincs optikai meghajtó, de ez szerintem nem akkora deal, ha az Apple CarPlayől tárgyalunk, persze kinek mi a fontos.
    DMX8019DABS: 200.000 Ft alatt megvehető itthon, 7"-os 800x480-as kapacitív tükröződő kijelzős, vezeték nélküli CaPlayt tud.
    DMX9720XDS: 390.000 Ft itthon, 10.1"-os kapacitív kijelző 1280x720 pixeles, szintén tudja a vezeték nélküli CarPlayt.
    Szerintem ár/érték arányban bármelyik jobb a bemutatott Pioneer fejegységtől, kérdés, hogy az idei nyertes ér-e kétszer annyit, mint a tavalyi.

  18. A CarPlay hivatalosan nem támogatott itthon az Apple szerint. Most azon vitatkozhatunk, hogy a doksi lett régen frissítve, de official nem megy. (Gondolom egyébként azért, mert a Siri nyelvéhez kötik a támogatottságot és mivel az nem tud magyarul, így hivatalosan a CarPlay sem.)

    Más kérdés, hogy ha az autód tudja és bekapcsolod a Siri-t akkor megy. Nekem is megy (2019 Passat - Discover Media). Mindenkinek megy.

    A BMW kapcsán valahol olvastam, hogy előfizetés alapúra rakták át a CarPlay támogatást az autókban (vagy fogják ezt most nem tudom), így ott lehetnek eltérések, de ez innen már nem az Apple sara.

    Szemben a Google-lel, ahol még ha akarod sem tudod bekacsolni az Android Auto-t ha nem vagy támogatott régióban (persze itt is kerülő megoldás a 3rd party forrásból telepített APK). Illetve Android 10-nél azt hiszem már trükközés nélkül bekapcsolható.

  19. A BMW csinált előfizetést, de már meg is szűnt. Most már csak egy egyszeri összegbe kerül.

  20. Mert egy 15-40 millás kocsi árába nem fér bele… :smiley:

  21. Avatar for gunar gunar says:

    na legalább lesz pár alternatíva, bár a kolléga a kenwood-ok esetében nem taglalta CAN bus lehetőségét.
    De arra jó lett a cikk, hogy a bemutató ami végül is a CarPlay-t veszi górcső alá jobbára, az indított eszmecserék hatására több másik gyártó ugyan nem olcsó de hasonló termékével is találkozni lehet a postokban. Már csak rájuk kell guglizni , hogy melyik milyen is és nem sok sok típusból kell még ki is szűrni hogy mit érdemes megnézni.

  22. Kenwood es a Pioneer az a ket gyarto akik minositettek. A tobbi altalaban szivas. :confused:

    En is Kenwoodot fogok fenni asszony kocsijaba.

  23. Nekem anno a skodában nem volt aktív a CarPlay de a benne lévő fejegység tudta és kemény 40 000 forintért aktiváltattam egy hátránya van hogy kábeles de még így is jobban megéri pláne hogy marad minden eredetiben.

  24. Avatar for gunar gunar says:

    mikori volt a Skoda és melyik fejegység volt benne? Csak mert nekem az Octavia 2/2 RS van és a navis fejegységem. Nekem is elég lenne bele akár a CarPlay akár az Android Auto, csak lenne vmi értelmes, mert a gyári navi progi vmi siralmas.

  25. Avatar for gunar gunar says:

    Az jó köszi szépen. Hát ebbe nem igazán fér bele sajna, de talán valami alternatív megoldással, illesztő v egyéb más.

  26. Amúgy csak megjegyzem, hogy én a Caddy-be gyári fejegységet vettem, DAB meg CarPlay-el. A rádió egy Composition Media. Az egész mutatvány 1334 CHF-ba került!!! Ez a Pioneer meg kerül 707 CHF-ba, tehát fele annyiba került volna. Ma már bánom, hogy megvettem bele a gyári fejegységet mert ráadásul nem is tud semmit, csak egy rádió. Úgyhogy ne felejtsük el, ha Te rakod össze az autódat és nem készleten lévőt veszel akkor elég sokat le kell gombolni érte.

  27. Persze. Az ujabbakban mar csak egy szoftveres aktivalas kell. A Passatomban is ennyi volt, csak en eleve ugy rendeltem, nem pedig utolag kertem.

    A B8 rancfelvarrott kiadasban meg mar eleve szeria lett.

  28. 2015 és a skoda a CarPlay-t úgy hívja hogy Smartlink a radio boleró 6,5 colos volt . de szerintem itt tudják is neked aktiválni ha a fejegység tudja. https://tempomatszereles.hu

  29. Avatar for gunar gunar says:

    Köszi szépen, majd lehet felhívom őket, hátha tudnak az ebben lévő fejegységgel is valamit kezdeni.

  30. Azért azt is bele kellett volna irni a cikkbe hogy a Pio nem követi az ios frissitéseket vagy csak soká!!Ergo ha frissitem a telót nem fog csatlakozni Bt on keresztül!! én is ezzel sz.pok most!Meg kell várni mire a pio önagysága frissit!!!

  31. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @nagyfej tudtommal @glizik kollégának a legfrissebb iOS-verzió van a készülékén. Bluetooth csatlakozási hibákat egyébként pont javított valamelyik iOS-frissítés.

  32. Nekem volt androidos fej a kocsiban.
    Nem a legolcsóbb fajta, de inkább soha többet. :frowning:
    Hangminőség kritikán aluli, CarPlay adapterrel, 40-50p után meghalt, gondolom megtelt a memória. Éljen a droid. Sok memóriás készülék volt, nem hallottak néha néha igen…
    Csere pio, minden problémám megoldódott, ráadásul már több fajta wireless adapter kapható, ami csinál wireless CarPlay a kábelesbol…

  33. Avatar for gunar gunar says:

    Igen ezeket olvasom sajnos én is a legtöbbről, de azért akadnak kivételek biztosan. Amugy meg a legfőbb baj, hogy a droidos fej tudja a jobb navikat, meg sok egyebet ami hasznos, cserébe nem szoktak szépen szólni és a kihangosítás is szokott a legtöbbön kívánnivalót hagyni maga után. A márkásak meg méregdrágán ad mindent kivéve jó navigációt és a hasznos dolgokat amiket a droidos tud, de szépen szól és rendszerint a kihangosítás is jól dolgozik. Na ezért használom mindkettőt, bár nálam most a gyári fejegység van és droidos navi ami tud sokat még ami hasznos is. megint csak oda jutottam, hogy adott eszközt arra használom amit a legjobban tud, kiegészítik egymást. Pont ezért hiányoltam, hogy a pio és társai nagyok, miért is nem adnak ki droidos OS-en működő jó fejegységeket, akkor végre egyben lehetne minden. (persze a navigáció szólhatna egy külön hangkimeneten is)

  34. Lehet a jó fejegység és a droid kizárja egymást. Nálam sajna ez volt, sok volt a szolgáltatás de a legtöbbje nem ment tökéletesen.
    Minden volt valami hiba na és kocsiba vezetés közben ezzel szórakozni…
    Inkább kevesebb biztosan, stabilan működő cucc…

  35. Avatar for gunar gunar says:

    Hát igazából még nem akadtam minőségi gyártónál droidos cuccra sajna, pedig nem hinném hogy a kettő kizárná egymást. Csak nincsen kedvem sem időm a különféle fejegységeket tesztelgetni, melyik droidos tudja amit kell nekem az autóban, ezért is meg a külön hangkimenet miatt is van plusz cucc benne még nem fixen, de az is eljön hamarosan, hogy be lesz építve mint egy gyári… Amugy ha van az autóban gyári ami jó és valami nem régi verda, akkor érdemes az Alit böngészni, mert találkoztam ott pár olyan megoldással (Audi Q7-hez pl) amit a gyári kábelezésbe kell iktatni és azzal együttműködve pluszban ad droidos teljes elérést. Ezek androidos boxok típusspecifikusan és egy gombbal vagy többujjas húzással lehet indítani a kijelzőn, s onnantól az fut de a gyári is megy alatta nem láthatóan, csak mikor olyan van akkor kerül a felszínre a kijelzése. Érdekes kombót ad úgy és gondolom jó is lehet, csak nekem ehhez régi a vas.

  36. Avatar for gunar gunar says:

    Talán ez egy alternatíva már, bár ahogy látom még csak közelíti a valóban jót
    Pioneer SPH-8TAB-BT
    (ja ezt hirdeti valaki a jófogáson is a legolcsóbban, de a neve egy siófoki cégre hajaz, aminek van egy kamu oldala is valótlan cégadatokkal és PayPal-os fizetési lehetőséggel :roll_eyes: )
    Nem tudja a mobilnetet, a telóét meg macerás mindig osztogatni mikor beülök.
    Elavult a hardvere mert 4 mag és 2Gb RAM manapság épp hogy elég.
    Nézegetem 1 órája de nem találtam a pio kínálatában ehhez való CAN bus illesztőt, azaz ezzel bukna amit tud a gyári a visszajelzésekkel. (radar, klíma, stb) UI: +71e Ft-ért van hozzá a beszerelőknél VW-konszernes
    megint kiadtak valamit átgondolatlanul, persze van hozzá 3 év gari itthon ami jó, csak tudásban miért is nem lehetett kicsit ránézni a kínai kütyükre ha már csináltak valamit és meríteni onnan, hogy mi is kell manapság, ha már a tervezőik ennyire bénák.
    De legalább a kijelző felbontása naprakészebb! :grinning:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Sipka Avatar for Burgatshow Avatar for nagyfej Avatar for Jofejsrac Avatar for zsoxxa Avatar for Szifon Avatar for webpower Avatar for hujbera Avatar for peterpoos Avatar for Stifler93 Avatar for glizik Avatar for Jadeye Avatar for szorian Avatar for 83miki83 Avatar for gunar Avatar for ef-dani