fbpx Skip to content

Az iOS 16 június 6-i bejelentése óta ismét sok hozzászóló kérdezi azt, hogy adott készüléken hogyan is működik a béta, hogy ne tegye fel feleslegesen, ha esetleg gondok lennének utána a készülékével. Ez főképp a régebbi, de az iOS 16 által még támogatott modellek esetén szokott kérdésként felmerülni, tartva attól, hogy esetleg belassulna a készülék, vagy mondjuk jobban merülne, ami probléma lenne a napi használat során.

Viszont mivel az iOS 16 őszi, nyilvános megjelenéséig az Apple értelemszerűen még aláírja az iOS 15 legfrissebb verzióját, addig bármikor és relatíve egyszerűen kipróbálhatjuk, hogy mégis hogyan fut az iOS 16 bétája a készülékünkön, elvégre a saját tapasztalat sokkal inkább mérvadó, mint mások véleményére támaszkodni. Az egészhez mindössze egy számítógépre és némi időre van szükségünk. Nézzük, mi a teendőnk!

Készítsünk biztonsági mentést

Az első, és legfontosabb lépés, hogy készítsünk biztonsági mentést a még iOS 15-öt futtató készülékünk adatairól számítógép segítségével.

Ehhez azért szükséges a számítógép, mert annál az elkészült mentést archiválni is tudjuk, így egy újabb mentés nem írja azt felül. Ez azért fontos, mert ha bármi okból inkább visszatennénk az iOS 15 legutóbbi verzióját, akkor arra kizárólag iOS 15-ös mentésből tudjuk az adatainkat visszaállítani, az iOS 16-ról készült mentésből nem.

Ahhoz, hogy az Egészség appban tárolt adatainkat, valamint a jelszavainkat is tartalmazza a mentés, jelszót kell beállítanunk a mentés titkosításához, ami utána az összes újabb mentésre is érvényes lesz. Ezt a jelszót semmiképpen se felejtsük el, mert anélkül a mentés adatai nem állíthatóak vissza!

A mentés alapértelmezetten a számítógépünk rendszermeghajtójának megfelelő mappájába készül. Ha nincs elég hely a számítógépünk rendszermeghajtóján, de egy másik, a gépben elérhető partíción igen, akkor előtte ezt a cikkünket követve helyezhetjük át az iTunes által használt mappákat, hogy onnantól minden esetben erre az új helyre mentsen: Gyakori kérdések: az iTunes által használt mappák áthelyezése.

Csak akkor lépjünk tovább, ha elkészült a biztonsági mentés és azt archiváltuk is!

A készülék frissítése az iOS 16 bétájára

Ehhez először le kell töltenünk a készülékre az iOS 16 béta profilt, amihez nyissuk meg a frissíteni kívánt készüléken Safariban a beta.apple.com címet, és lépjünk be az Apple ID-nkkal.

Ha korábban már fent volt a készülékünkön az iOS 15.6 bétája, akkor előbb le kell törölni az ahhoz tartozó béta profilt!

Ezután az iOS kéri, hogy indítsuk újra a készüléket, ezt tegyük meg a biztonság kedvéért, majd lépjünk vissza a Szoftverfrissítés menüpontba, ahol már telepíthetjük is az iOS 16 béta verzióját.

Ehhez megfelelő mennyiségű szabad hely szükséges a készüléken, illetve Wi-Fi-kapcsolat, viszont cserébe sok olyan, lehetséges hibát kiküszöböl, ami a Finder vagy az iTunes esetén előfordulhat.

Erről részletesen: Gyakori kérdések: hogyan telepíthető egy készülékre az iOS nyilvános bétája?

Itt igazából tehát nincs más teendőnk, mint elindítani a frissítést, és megvárni, hogy végezzen. Ennek végeztével pedig már láthatjuk is, hogy a saját készülékünkön és a mi használati környezetünkben pontosan hogyan is viselkedik az új rendszer bétája.

Fontos még megjegyezni, hogy a frissítés után érdemes várni kicsit, akár 1-2 napot is, hogy a rendszer minden létező háttérfeladattal végezzen, és csak ezután dönteni arról, hogy fent hagyjuk-e az iOS 16 bétáját, vagy inkább visszatesszük az iOS 15 legutóbbi verzióját.

És mi van a watchOS 9 bétájával?

Ha csak kipróbálás céljából tennénk fel az iOS 16-ot, és közben Apple Watch-csal is rendelkezünk, akkor ügyeljünk arra, hogy az órára viszont véletlenül se tegyük fel a watchOS 9 bétáját!

Ha ugyanis ezt megtesszük, akkor bár az iPhone-ra még vissza tudjuk tenni az iOS 15-öt (ameddig azt az Apple aláírja), a watchOS 9-es óránkat nem fogjuk tudni párosítani az iOS 15-öt futtató telefonunkkal. Egy watchOS 9-et futtató óra párosításához az iPhone-on iOS 16-nak kell futnia.

Attól, hogy a telefonon az iOS 16 bétája fut, az óra még nem fog magától frissülni a watchOS 9 bétájára, ahhoz ugyanis rajta kell legyen a watchOS 9-es béta profil.

Az Apple Watch esetén nekünk magunknak nincs lehetőségünk a watchOS 8-at visszatenni, azt kizárólag az Apple-ön és hivatalos szervizpartnerein keresztül tudjuk elintéztetni, ami itthon több napos átfutást jelent, mert ehhez a szervizpartnereknek az Apple külföldi szervizközpontjába kell kiküldeniük az órákat.

Az iOS 15 visszaállítása

Ehhez jelenleg mindenképpen számítógépre van szükség.

Ameddig az Apple aláírja az iOS 15 legutóbbi verzióját, addig ha nem vált be az iOS 16 bétája, akkor az aláírási ablak bezáródásáig még vissza tudjuk tenni a készülékünkre az iOS 15-öt.

Ehhez tegyük a készüléket visszaállítási (recovery) vagy DFU módba, majd a Finderben vagy az iTunes-ban Mac esetén az ⌥ (alt), Windows esetén a ⇧ (shift) lenyomása közben kattintsunk a visszaállítás gombra. Az így megnyíló ablakban tallózzuk be a letöltött IPSW-t.

A helyreállítási mód lépései – ez az iPhone 8 óta változatlan:

Az iOS 15-ös IPSW-t ebből a dinamikusan frissülő cikkünkből lehet letölteni a készülékünk típusát kiválasztva: Gyakori kérdések: melyik iOS-verziót írja még alá az Apple?

Amint a számítógép végzett a visszaállítással, a készülék aktiválásakor rákérdez, hogy szeretnénk-e biztonsági mentésből visszaállítani az adatokat. Ekkor válasszuk ki az egész folyamat előtt elkészített, archivált mentést, hogy visszatölthessük belőle az adatainkat

Legutóbbi frissítés dátuma: 2022.08.02.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. Avatar for DeTam DeTam says:

  Valaki tudja esetleg hogy a bétával müködik a OTP app ?

 2. Avatar for Czo Czo says:

  Marmint, az “OTP Bank” nevu appra, vagy az OTP generatorokra, pl Google Authenticator vagy Microsoft Authenticator gondolsz? Mindegyik mukodik. Miert ne mukodnenek?

 3. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  @Czo mert a Raiffeisen szokásosan nem megy, gondolom mert valami jailbreakfelfedező funkció van benne, ami miatt összeomlik a számára ismeretlen rendszeren.

  @DeTam az OTP bank appjával sosem szokott gond lenni.

 4. Avatar for Czo Czo says:

  Hat, akkor nem kell ott bankolni :smiley: Amelyik bank appja ilyen mocsoksagra kepes, azt ott kell hagyni. Mert elobb utobb, ott lesz mas mocsoksag is.

 5. Avatar for DeTam DeTam says:

  Igen, az OTP bank iOS app ra gondoltam, köszönöm a választ.

 6. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  de amúgy a cikkben leírtak alapján bármi kipróbálható, aztán maximum vissza kell tenni az iOS 15-öt. :wink:

 7. Avatar for DLDKox DLDKox says:

  Ma jött ki az új verzió myRaiffeisen-ből. Leírás szerint támogatja a public bétát.

 8. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  és tényleg, jár érte a piros pont nekik.

 9. Avatar for eFPe eFPe says:

  A béta iOS 16 ugyanúgy készít napi egyszer biztonsági mentést? Ha megjelenik hivatalosan akkor a menüből fog frissíteni nekem a végleges verzióra vagy úgy kell frissítenem mintha most vissza állnék 15-re, számítógép stb?

 10. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  miért ne készítene mentést? :slight_smile: minden újabb verzióra magán a készüléken is tudsz frissíteni, számítógép kizárólag a régebbi verzió visszaállításához szükséges.

 11. Az miert van, hogy mostanaban nem hozza ki felugro ablakba az sms-ben kapott kodot az ios?
  Kezzel kell beirkaljam…mar ha gyors vagyok es nem tunik el az ertesites. xD

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for Szifon Avatar for DeTam Avatar for eFPe Avatar for DLDKox Avatar for farkas63 Avatar for Jadeye