9to5Mac: az AirTag által használt ultra szélessávot is támogathatják majd az újabb Mac-ek

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Apple pár napja kiadta a macOS Monterey 12.3 első bétaverzióját, amely olyan, új funkciókat tartalmaz, mint az univerzális vezérlés és a jegyzetek létrehozása a Safari jelszókezelőjében. A frissítés felkészíti továbbá az Apple asztali operációs rendszerét más, új technológiára is. Az egyes rendszerfájlok a 9to5Mac cikke szerint arra utalnak, hogy az ultra szélessáv (UWB) megérkezhet majd az újabb Mac-ekbe is.

A macOS 12.3 legújabb bétaverziója tartalmazza az ultra szélessávú technológia támogatásához szükséges keretrendszereket és daemonokat (amelyek a rendszer háttérben futó folyamatai). Ezek ugyanazok az eszközök, amelyeket az U1 chippel rendelkező iOS eszközök esetében is használ az Apple.

Azok számára, akik nem ismerik: az ultra szélessávú technológia egy rövid hatótávolságú, vezeték nélküli, kommunikációs technológia, amelyet térfelismerésre használnak. Ennek segítségével ugyanabban a helyiségben lévő két vagy több UWB eszköz pontosan meg tudja határozni egymás helyét.

Az Apple először 2019-ben vezette be az UWB technológiát eszközein az iPhone 11 modellekkel, majd kiterjesztette az Apple Watch órákra, a HomePod minire, az AirTag pedig kifejezetten erre épül. Az ultra szélessáv az Apple ökoszisztémájában gyorsabb AirDrop, CarKey hitelesítést tesz lehetővé anélkül, hogy ki kellene venni az iPhone készülékünket a zsebünkből. Fürgébb az AirPlay adatátvitele és a Lokátor hálózat is pontosabb adatokkal szolgál a helyet illetően.

Ezeket az előnyöket a Mac-re is kiterjeszthetik, ha az Apple úgy dönt, hogy az U1 chipet beleteszi a számítógépeibe. Érdemes azonban megjegyezni, hogy még a legújabb iPad modellek sem rendelkeznek ultra szélessávú technológiával, így most az egyetlen kapaszkodó az, hogy értesülések szerint az Apple több eszközénél is kísérletezik az UWB-vel.

Az persze még nem világos, hogy pontosan mikor láthatunk majd U1 chippel ellátott Mac-eket és iPadeket. A pletykák szerint az Apple egy különleges eseményt tart idén tavasszal, ahol talán többet is hallhatunk majd az Apple azon terveiről, hogy mely eszközeire terjeszti ki az UWB technológiát.

Ezek még érdekelhetnek:


A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!