fbpx Skip to content

Az AirTag nem más, mint egy apró kerek műanyag lapka, amit elhelyezhetünk a táskánkba, biciklinkre, esetleg a távirányítók hátuljára. Ezután pedig az iPhone, iPad segítségével ezeket a tárgyakat megkeresheted.

Megannyi dologra alkalmas lehet egy ilyen kütyü, akár egy irattartóba elfér, vagy berakhatjuk a laptop mellé, kulcstartóra rakható, és igazából a kiegészítő gyártókon múlik, hogy még hova helyezhető majd el. A kérdés persze az, hogy miben tud az Apple kiegészítője többet a jelenlegi gyártóknál és miért érdemes inkább ezt megvenni.

Erre rendkívül rövid választ kaptok: az ökoszisztéma. Az Apple olyan szinten integrálta ezt a kis kütyüt, hogy az elérhető Sirivel, elérhető telefonról, elérhető webről, bárhonnan. Mielőtt még belevágnék, nézzük a technikai specifikációkat.

 

Az AirTag, ahogy látszik, alig nagyobb egy 200Ft-osnál, lényegében bárhol elfér. Cserélhető elemmel (CR2032) érkezik, és 1 évig bírja. Bluetooth 5.0-s chipet kapott, valamint U1-et is, ami az Apple saját fejlesztésű chipje. Ennek a segítségével olyan dolgokra is képes az AirTag, amire a többieknek esélyük sincs. Ezen kívül IP67-es védelmet kapott, tehát merülést ugyan nem, de egy sima esőt simán kibír. Beépített hangszórót és gyorsulásmérőt is kapott, lényegében egy mindenes a zsebünkbe, és ezek a szenzorok később még több dologra használhatóak.

Az U1-nek és az Apple ökoszisztémának köszönhetően az AirTaggel ellátott tárgyak lényegében bárhol és bármikor megtalálhatóak. Ez köszönhető az úgynevezett Offline keresésnek, hiszen az AirTag sem Wi-Fi, sem mobilhálózati támogatás nincs, és igazából nem is kell. Hogyan működik ez?

Tegyük fel, hogy valaki ellopja a táskánkat, amiben benne van egy AirTag. Hiába nincs mellette telefonunk, amire ugye csatlakozik az AirTag, egy gyakran változó nyilvános kulcsot sugároz Bluetooth-on keresztül. Ezt a jelet egy közeli ismeretlen iPhone-ja mindenféle felhasználói interakció nélkül észreveszi, ellenőrzi a saját helyzetét, majd titkosítja a helyadatokat az iPhone-ról kapott nyilvános kulcs használatával.

Az AirTaget úgy terveztük, hogy megelőzze a nem kívánt követést. Ha valaki más AirTagje a te dolgaid közé kerül, iPhone-od felismeri, hogy veled együtt mozog, és értesít erről. Egy idő után – ha még mindig nem találod – az AirTag hangjelzéssel figyelmeztet rá, hogy nálad van.

Persze gondoltunk arra is, ha épp egy barátoddal együtt töltöd az időd, akinek szintén van AirTagje, vagy a vonaton ülsz, ahol egy csomó AirTag van körülötted. A jelzések csak akkor aktiválódnak, ha egy AirTag eltávolodik tulajdonosától.

Mivel ez a nyilvános kulcs nem tartalmaz azonosításhoz szükséges információkat és gyakran változik, így az idegen iPhone-ja nem tudja, hogy merre járt korábban a készülék. Az idegen iPhone-ja két dolgot továbbít fel az Apple szerverei felé: a titkosított helyzetet és az AirTag nyilvános kulcsának hash-ét, ami azonosítóként fog szolgálni. Mivel az Apple nem rendelkezik a privát kulccsal, így ők sem tudják feloldani a helyadatokat.

Konyhanyelvre lefordítva az AirTaget akkor is megtaláljuk, ha nincs mellette a telefonunk, mivel bármilyen más iPhone, iPad eszköz érzékeli és elküldi a helyadatait. Tehát egy lopott táskát akár egy másik városban is meg fogunk találni, vagy adott esetben ha elhelyezhetjük az AirTaget az elektromos rolleren, bringán is. Persze ettől függetlenül azért ez sem mindenható, ehhez nyilván Apple terméknek kell lennie a közelében, tehát időnként kaphatunk csak információt a helyzetéről és nem állandóan, plusz idővel ez is lemerül.

Az AirTag legnagyobb előnye tehát az Apple ökoszisztéma, és az, hogy szinte minden harmadik ember kezében iPhone van már, amivel az AirTaggel ellátott eszközök megtalálhatóak lehetnek. Alapvetően pedig nem is lopás ellen tervezték, hanem ha elvesztünk valamit, amit a becsületes megtalálók nem akarnak ellopni.

Az AirTag és az U1 chip

Az U1 chipnek van még több előnye is. Jelenleg U1 chippel rendelkezik az iPhone 11, a HomePod mini, az Apple Watch Series 6 és persze az iPhone 12, valamint a most bemutatott iPadek. Erről korábban írt már cikket  kollégánk, így néhány mondatot tőle emelnék most át.

Mi az az ultraszélessávú (továbbiakban: UWB) technológia, és mire használható?

Röviden: a Wi-Fi-hez és a Bluetooth-hoz hasonló, vezeték nélküli technológia, ami beltéri távolságban tűpontos helymeghatározásra, valamint gyors és biztonságos adatcserére képes, igen alacsony energiafelhasználás mellett.

Számokkal: két UWB jeladóvevő eszköz 10 méteren belül tizedmásodpercenként akár néhány mm pontosságú és irányérzékeny helyzetmeghatározásra, illetve 27 Mbps-os adatátvitelre is képes a szabványok alapján (az elméleti maximum 200 m hatótáv, 675 Mbps adatátvitel).

Összehasonlításul: a Bluetooth 5-ös szabvány 2 Mbps-os sebességet ír elő, és jó esetben pár centiméteres pontosságú helymeghatározásra képes, viszont irány nélkül, mivel Bluetooth-nál a távolságmérés a jelerősségen alapszik. Noha a Bluetooth a LE-módban (low energy) alacsony energia fogyasztással bír, de az UWB kommunikációs módszere – köszönhetően az eltérő jeltovábbítási elveinek – még ennél is kevesebbet igényel.

Az NFC ezekhez képest még rövidebb távról még pontatlanabb és kisebb adatcserére képes, míg a Wi-Fi pedig nagyobb távolságból is elérhető, gyorsabb, de helymeghatározásban elég pontatlan, sőt, magasabb energiafogyasztással bír.

Mire használhatjuk?

Nagyon érik a kérdés, hogy akkor így, tömegárucikként – a zsebünkben tartva, csuklónkon hordva, vagy az otthonunk asztalán –, vajon mire fogjuk tudni használni? Mitől lesz ez forradalmi, vagy mi lesz az a funkciója, ami miatt nagy számú fejlesztő csapat áll majd neki ultramenő UWB-alapú alkalmazások elkészítésére?

Be kell valljuk, hogy a HomePod mini 14.4-es frissítéssel elérhető Handoff-megsegítése, bár szép kezdés, de még nem lopta nagyon a szívünkbe magát, sőt… Viszont az irányt máris elég jól megmutatja, ahogy a 2019-es “GPS a nappalidban” szlogen is erre utalt: hogy okosotthonban használható high-tech eszközről van szó, valamint valamiféle navigációra hivatott.

Együttes térérzékelés, okosotthon

Idővel az is részévé válhat az okosotthonoknak (legalábbis jóval pontosabban és biztonságosabban, mint a jelenleg már létező GPS/Bluetooth alapú megvalósítások), hogy egyes eszközök számon tartják a pozíciónkat, és például automatikusan felkapcsolják a lámpát, ha bemegyünk a spájzba, pincébe, garázsba, vagy elindítják/leállítják a zenét egy adott szobába érkezve. Jelenleg ez mozgásérzékelőkkel oldható meg, amit az UWB-módszer fel tudna váltani. Nagyon izgalmas lehet abba belegondolni, és nem kizárt, hogy meg is valósul, hogy több HomePod mini bármilyen elhelyezésekor ezek a kis hangsugárzók, tudva egymás helyzetéről és az okosóránk által a mi pozíciónkról, aszerint állíthatják be a térhangzást, ahogy mi elhelyezkedünk ebben az atmoszférában…

Jól látható, hogy megannyi lehetőséget hordoz magába az AirTag és ez U1 technológia, reméljük, az Apple szépen kiterjeszti majd a következő néhány évben és mindenki élvezheti. Az AirTag április 23-tól megrendelhető 12 990 Ft-ért az Apple.hu oldalon, vagy pedig négyes csomagban 43 990 Ft-ért, és 30-án érkezik a vásárlókhoz. Amint kézbe vehettük, természetesen teszt cikkel is jelentkezünk majd!

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for novisz novisz says:

    Ha valaki más AirTagje a te dolgaid közé kerül, iPhone-od felismeri, hogy veled együtt mozog, és értesít erről. Egy idő után – ha még mindig nem találod – az AirTag hangjelzéssel figyelmeztet rá, hogy nálad van.
    Ha ezt nem lehet kikapcsolni, akkor az ellopott bicajok, táskák majd szépen figyelmeztetik a tolvajt és hagyja is őket. Vagy ha csipog, megtalálja.
    Illetve, mivel vannak Bluetooth eszközkereső alkalmazások, azonnal kiszúrja majd az AirTeg-et.

    Attól még a csajomnak, aki állandóan keresi a kulcsát, jól fog jönni! :slight_smile:

  2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ez még mindig nem a tolvajok ellen van, hanem hogy a becsületes megtaláló vissza tudja juttatni a dolgodat.

  3. Azért egy parkolóházban vagy utcán leparkolt ellopott autónál rosszul nem jön.

  4. Kösz a gyors cikket! A négyes csomag megvásárlása fent van a teendő listán. Nagyon várom! Kicsit még fáj a hátam akkor a hátast dobtam a Hermész tok áraktól!!!

  5. Avatar for ePl ePl says:

    Az az érdekes, hogy a Samsung konkurrens Galaxy SmartTag+ -ja, ami szintén rendelkezik ultraszélessávú chippel (ami csak az Apple-nél U1 nevű) az $40-ért lett előre bejelentve még januárban, 2 db pedig $65 -ért. Ehhez képest az Apple szemrevételezhetően olcsóbban adja (noha $39-ról szóltak korábban a pletykák)! A csak Bluetooth-os sima Galaxy SmartTag kerül $30-ba. A SmartTag+ még nem jelent meg tudtommal.

  6. Avatar for gunar gunar says:

    Mindegy de ők előbb jelentették be mint az Apple és ez a fontos :crazy_face:

  7. Mi van abban az esetben,ha en nem jarulok hozza?kikapcsolhato?ha nem szeretnem,hogy maset erzekelje?

  8. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    pontosan miért nem szeretnéd, hogy másét érzékelje?

  9. A nem kívánt követésnél lehetnek ám fura szituk:

    • Elrejt nálam vki egy AT-t, mondjuk nincs iPhone-om és egyszer csak elkezd sípolni. A színházban, temetésen, … Először azt se tudom, hogy ez engem érint, csak miután mindenki engem néz :wink:
    • Valaki olyan helyre rakja be hozzám az AT-t ahonnan nem vagy csak nagyon nehezen lehet kiszedni miközben megy a hangjelzés
    • Berakok egy AT-t abba a kocsiba amit ketten használunk felváltva az asszonnyal. Na most mi lesz, ha Ő megy a kocsival a boltba ?
      Szóval van pár speciális eset amit én még nem értek és jó lenne ha elmagyarázna valaki :slight_smile:
      az Applenél tuti végig gondolták ezt, de nem írtak le mindent.
  10. Avatar for mremil mremil says:

    Ha nekem iPhone 10 -em van, azzal is működik? Abban nincs U1 csip.

  11. Szerintem a hanghoz bt kapcsolat kell. A kocsis példadhoz pedig Family Sharing.

  12. Az Apple leírásából én úgy értem, hogy maga az AT ad ki hangot.

  13. Avatar for ePl ePl says:

    szerintem működhet, csak a bluetooth által szolgáltatott minőségben, azaz pontatlanabbul. a bluetooth jelerősség alapján következtet… DE ha ezt a minőséget az apple nem tartja megfelelőnek, akkor sajnos lehet az is, hogy mégsem fogja engedélyezni az X* vagy korábbi iPhone-szériáknál…

  14. Avatar for ePl ePl says:

    előbb értesítést kapsz a telefonodon…

    +1: tolvaj viszi az airtaggel felszerelt bringámat/kocsimat… hogyan reagál az airtag amíg nem jelölöm elveszettnek? HA van iPhone-ja a tolvajnak, akkor neki jelzi a “nem kívánt követés”-t?

    A “barátnőm kocsikázik az airtagemmel” esetre biztos van megoldás, én is kíváncsi vagyok, még nem raktam össze… Ugyanez, általánosabb példával:
    Ha egy szülő szeretné a gyerekét biztonságban tudni ~ követni airtag-gel, akkor meg tudja oldani (HA van iPhone-ja a gyereknek/nincs / a gyerek együtt utazik más iphone-osokkal…)

    +1: androidosokat viszont könnyedén lehet követni :smiley:
    talán lesznek erre válaszok. vagy lépni fog a Google is.

  15. Avatar for gunar gunar says:

    Na igen amennyiben elveszett módban van akkor hülyeség lenne hogy bárkinek is jelezzen a tulajon kívül, de ha azt ki akarják zárni, hogy valaki lekövessen a tudtomon kívül akkor az meg ütközik ezzel.
    Akkor ez lenne az új 22-es csapdája?

  16. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @gunar megint szövöd az elméleteket, totál feleslegesen. nem értem, miért kell kitalálni mindenfélét. komolyan azt hiszed, hogy senkinek nem jutott eszébe az Apple-nél ezeket végiggondolni?

    Az AirTaget úgy terveztük, hogy megelőzze a nem kívánt követést. Ha valaki más AirTagje a te dolgaid közé kerül, iPhone-od felismeri, hogy veled együtt mozog, és értesít erről. Egy idő után – ha még mindig nem találod – az AirTag hangjelzéssel figyelmeztet rá, hogy nálad van.

    Persze gondoltunk arra is, ha épp egy barátoddal együtt töltöd az időd, akinek szintén van AirTagje, vagy a vonaton ülsz, ahol egy csomó AirTag van körülötted. A jelzések csak akkor aktiválódnak, ha egy AirTag eltávolodik tulajdonosától.

    tehát ha valaki becsempészi a saját AirTagjét a táskádba, akkor ha nem csempészi mellé a saját telefonját is, akkor az az idegen AirTag jelezni fog neked, hogy ott van – ha iPhone-od van, akkor értesítéssel (is), ha nincs iPhone-od, akkor egy idő után sípolva, és akkor megtalálod, és kiveszed belőle az elemet. (és ezzel akaratlanul ismét újabb tippet adhattunk a tolvajoknak, csak mert nem érted egy funkció működését…)

    hogy elveszett módban jelez-e majd, csak hogy a tolvaj jól eltávolíthassa: szerinted az Apple nem gondolt erre?

    az AirTag továbbra sem a lopás megelőzésére van, hanem arra, hogy a becsületes megtaláló vissza tudja adni azt, amire ráaggattad. ha valaki lop, akkor az ellen semmi nem véd, de te magad megelőzheted, ha nem adsz rá esélyt sem.

    de amint kézbe lehet venni, minden ilyen gyakorlati dolgot ki fognak próbálni vele.

    tényleg nem értem, miért kell minden egyes alkalommal elméleteket gyártani, mikor le van írva az Apple termékoldalán, mi és hogyan működik.

  17. Én egy darabra mindenképp benevezek kulcscsomóhoz. Ezzel kapcsolatban egy kérdés: iSTYLE-nál csak én nem találom az AirTag bőr kulcstartót, vagy (egyelőre) nincs náluk még terméklap se hozzá?

  18. Avatar for bebee bebee says:

    @Jadeye Hát én már nagyon várom, hogy leteszteljétek, mert akartam venni… De minél többet olvasok róla, akár itt a leírásotok alapján, egyre nagyobb a katyvasz. Egyik mondat üti a másikat.
    Most nem kezdek el példákat írni rá.
    A lényeg, hogy alapos teszt legyen! :wink:

  19. Nyugodtan kérdezz bele :slight_smile: Már mi is alig várjuk hogy megjöjjön!

  20. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    várunk minél több kérdést, és akkor azokat mind kipróbáljuk. :slight_smile:

    (de azt amúgy fenntartom továbbra is, hogy nehéz elképzelni, hogy az Apple ne csinálta volna meg hülyebiztosra, minden ilyen létező, egymásnak jelenleg ellentmondónak tűnő dologra is gondolva.)

  21. Ez egy kütyü ami segít a becsületes megtalálónak egyszerűbben vissza juttatni a megtalált dolgot a tulajdonosának. Meg nekünk, hogy ne kelljen reggel 20 percet a kulcsot keresni ami már egyszer a kezünkben volt és már nem tudjuk hova raktuk megint le. Aki lopásvédelemre venné meg az szerintem keressen mást.

  22. Avatar for gunar gunar says:

    Mondtam én már máshol, hogy neked valami nyűgöd van velem, mert rendre engem pécézel ki magadnak! Honnan és melyik mondatból vetted ki, hogy nem értettem meg hogyan műxik? Az előttem szólóhoz intézett válaszom az általa leírtakra volt reakció és semmit nem gyártottam-szőttem, csak kiemeltem a lényeget és semmit sem találtam ki, mert ott leírtam azt ahogyan műxik és már 1000 bocs hogy az én kicsit sarkítva írtam le az ütközést és ezzel nem vontam kétségbe azt a tényt sem, hogy nem lopás ellen csinálták meg.
    Na mindegy, másképp jár az agyunk ezt látjuk tisztán, neked az jó ahogy tied, nekem meg ahogy az enyém és ez nem is fog változni, nálam tuti. :crazy_face:

  23. Na én nem fogom 30.-án megkapni az AirTag-et :frowning: 2-3 hetet kell várnom mire meg jön vagyis addigra igérték az -nél.

  24. Ez sad :frowning: nekünk megjön időben :smiley: Ráadásul duplán.

  25. Avatar for Bob Bob says:

    Android-os telefonnak is jelez, már ha nfc-s a teló.

  26. Sajna nálam szinten ez a helyzet.
    Tudtok vmi olcsó és kicsi kulcstartót javasolni?

  27. Az Apple-nél lehet kapni a Belkin-től 5400-ért.
    Amúgy sikeresen csináltak egy terméket amikor a kiegészítők drágábbak mint a készülék :joy:

  28. Sziasztok!
    Én is gondolkodom airtag beszerzésén. Én a kutyáink nyakörvébe tervezek tenni, első sorban az lenne számomra érdekes, hogy vajon megoldható-e, hogy jelezzen, ha adott GPS ponttól, (otthon) mondjuk 50m távolságra eltávolodik az airtag (kutya).
    A lényeg a kis garázdák, ha esetleg kilógnak a kapun, akkor minél hamarabb értesítést kapjunk arról, hogy gáz van.

  29. Ez most jelenleg nem, DE valszeg 2-3 frissítés múltva a Parancsok alkalmazással megoldható lesz. Lehet már most is megoldható a parancsokkal, de még nincs a kezünkbe. Tesztelni fogjuk. :slight_smile: Szóval mindenképp lesz ilyen opció, de kérdés mikor.

  30. És kiegészítő nélkül sok esetben nem is tudod használni😃 ügyesen áraztak, mert a Samsungnak rendesen alálőttek, viszont ahhoz nem “kötelező” a kiegészítő😃

  31. Ez igaz és egy vicc, hogy nincs gyárilag olcsóbb műanyag tartó. Na de 2-3 hét és szerintem mindenhol lehet hozzá venni mindenféle kiegészítőt a szivárvány minden színében.

  32. Avatar for gunar gunar says:

    Hát lehet megköveznek érte itt, de az Ali-n én régebben kerestem ilyen célra és volt rengeteg féle ami kifejezetten erre van kihegyezve, beállítható geokerítéssel stb. Igaz SIM kell bele, mert még akkor nem találtam eSIM-es verziót, de vannak egészen használhatóak is mármint akkuidőben értve és árban sem vészesek, csak türelmesen kell böngészni előbb-utóbb találsz majd olyant ami megfelel.
    Van olyan hazai forgalmazó is akik behozzák és ők garit is adnak itthon rá meg szolgáltatást, csak hát úgy kb a duplája lesz az ára és némi havi díj is lehet, ez változó. Persze ezeket saját márkás eszközként adják.

  33. Nem igazan erre van kitalalva. Sot, egyaltalan nem. Peldaul ha meglepnek a kutyak es az airtag egyetlen Apple eszkoz mellett sem halad szaz metereken at akkor nem fogsz rola ertesitest kapni.

  34. Kicsit túrtam a netet ezt a két szélsőséget találtam:
    3.297 (2 db) - 162.538 Ft (1db !!!)

  35. Jó, de az Hermés (amit amúgy elmebetegnek tartok egy kulcstartóért, egy Louis Vuitton is “csak” a fele :slightly_smiling_face:) , a sima Apple azért nem ennyire durva. Az ESR-t már én is néztem, rendeltem is már tőlük direktbe a MagSafe-es telefon töltő-tartót. Megbízhatóak. Amúgy jönnek már szép lassan a kiegészítők

  36. Vicces, hogy egy kiegészítő kiegészítője kerül annyiba, mint egy telefon :wink:
    A legdurvább viszont az, hogy már csak 5-6 hétre szállítanak belőle 🤦

  37. Várunk júniusig és lesz Chipolo One Spot, még talán olcsóbb is lesz, ugyanúgy lehet a Find My-ba tenni. Ugyanúgy cserélhető elemes lesz. Nem karcolódik szarrá mint ez, sőőőőőt feltaláltak egy hatalmas dolgot, a LYUKAT !!! Mert azon van egy LYUK bmeg amivel fel lehet akasztani bármire, egyszerűen. EGÉSZEN ELKÉPESZTŐ!!! :smiley:

    Ettől függetlenül, szép az AirTag, nekem is tetszik, de van alternatíva.

  38. De viszont csak Bluetooth, azért az AirTag több mindent tud, de persze a kérdés, hogy kinek mire kell.

  39. Hát igen, ha nem kell az hogy másik megtalálják a cuccodat “automatikusan” értesítsen az Apple, akkor elég neked a Chipolo is.

  40. A One Spotnál ez is működni fog. Az kap Find My támogatást.

  41. Igy van. Minden mukodni fog, csak nem uwb-t hasznal hanem BT-t.

  42. Nem fog minden működni, csak azt fogja mutatni, hogy kb hol van, ha csatlakozik bluetoothszal. Mivel nincs U1 így nincs precíz keresés. Nincs NFC se ami a megtalálást segíti. Tudsz rá hangjelzést küldeni és ennyi, azért mert megjelenik a Find My-ba még nem tudja ugyanazt.

  43. Avatar for Czo Czo says:

    Az NFC hogyan segiti a megtalalast egyebkent?

  44. A tulaj megtalálása az NFC-vel kiolvasott adatok alapján, gondolom

  45. Avatar for gunar gunar says:

    Ahogy látom lesz mit tesztelni a következő időszakban. :smiley: Bőven.

  46. Ha elveszett módba teszed akkor bárki, ha megtalálja hozzáérinti az NFC-s készülékét, ami lehet akár androidos is és már látja is az adataidat. Persze ha bekapcsolod rajta ezt.

  47. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    meg csak azokat az adatokat, amiket erre az esetre külön beállítottál.

  48. Hát igen pont ez. Szinte semmit semmivel sem fog többet tudni mint most. Legalábbis az eddigi adatok alapján. Nem értem miért gondolják hogy igen :smiley: Bekerül egy térképbe a többivel és pont.

  49. És megtalálhatod a sok millió iPhonenal…

  50. Avatar for Bob Bob says:

    COMMUNITY SEARCH

    Find your lost items by tapping the “Mark as lost” button. When any Chipolo user comes near them, you will receive an updated location.

    Akkor most minden iPhone keresni fogja vagy csak azok az iPhone-k amik részei a Chipolo-nak?

  51. A Chipolo One és a One Spot két külön termék.

    A One Spot oldalán ez szerepel:

    Finds your items through the Apple Find My network - made up of hundreds of millions of Apple devices around the world.

  52. Ez alapján azt jelenti, hogy megtalálható lesz az iPhone-ok által a termék. Ez nem jelenti azt, hogy akkor is megtalálható lesz, ha NEM a TE iPhone-od mellett van, mint az AirTag. Nyilván én is azt akarom hogy ez úgy működjön mint az AirTag, DE mindenki tudja, hogy az Apple szereti a kizárólagosságot, tehát megadja ezt a funkciót, hogy beteheted a lokátorba, de ettől még nem fog működni az “offline keresés funkció”.

  53. Tehát iPhoneok “százmilliói” által kiépített hálózat a te értelmezésedben azt jelenti, hogyha neked ebből van 1 akkor amellett megtalálja.
    Ez baromi erőltett…

  54. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    biztosan lesz valami korlátozás, ami miatt az AirTag lesz a jobb választás, de ha a Find My hálózat bármely eszköze meg tudja találni, akkor az nem csak a sajátod lesz, mert annak nem is nagyon lenne értelme. kérdés, hogy majd más, UWB-s kütyü esetén is működik-e majd a precíziós keresés, vagy az csak az AirTag esetén lesz támogatott. de hát nyilván ez akkor derül majd ki, ha kipróbáljuk.

  55. Pont, hogy szerintem csak iPhone-osok fogják látni illetve megtalálni, ha be van kapcsolva a Find My egyáltalán. Még az AirTag-et minden készülék ami rendelkezik NFC-vel kitudja az adatokat olvasni. De abba se leszek biztos, hogy olcsóbb lesz mint az AirTag mert a sima Chipolo se sokkal olcsóbb, főleg hogy szerintem még fizetnek is az Apple-nek, hogy a szolgáltatást használhatják. De ja, várjuk meg , hogy a Chipolo is kijöjjön, addig felesleges is összehasonlítani.

  56. Szerintem mindegyik iPhone meg fogja találni a Chipolot is. A tracker ismétlődően bocsát ki egy BT pinget amit a közelben lévő iPhone érzékel, és a pozíciót titkosítva továbbítja a Find My rendszernek, amiben az eredeti tulaj láthatja, hogy épp hol van a trackerje.

    Pont ez az, ami miatt a Tile most felszívta a vizet, hogy ez egy beépített feature az iOS-ben, nem igényel plusz alkalmazást, és egyből elkezdtek sikítozni, hogy “az eppöl má’ megin’ visszaél az erőfölényével” :smiley:

    Komolyan mondom, ilyenkor kinyílik a bicska a zsebemben, mert lassan úgy néz ki, hogy az Apple nem is fejleszthet semmit a saját ököszisztémájába, mert az rögtön visszaélés ha már van egy hasonló szolgáltatás a piacon. Pont emiatt nem vettem Tilet soha, mert plusz app kell hozzá. És csak aplusz app megléte esetén továbbítja az elveszett trackerem helyét. Egy ismerősömnek nincs TIle-ja, se iPhone-on, se Androidon. Viszont rengeteg embernek van iPhone-ja!!! És itt ez a lényeg.

    Egyébként nem hiszem, hogy ha szeretnének a Find My-ba kerülni, akkor megfelelő összeg kifizetése esetén az Apple ezt ne engedné meg. Ahogy a Chipolonak is, meg azt hiszem van egy e-roller is ami már Find My kompatibilis lesz. Szóval menjen a Tile a náthásba.

    Egyébként sokféle trackerjük van, ami jó, remélem idővel az Apple és a Chipolo is csinál többféle fizikai verzóban is. Mondjuk jó lenne egy apró, mágneses verzió. Kártya. Öntapadós. Stb.

    Csak az AirTagben van minden ami lehet: UWB, BT-LE, NFC. A Chipoloban csak BT-LE lesz, és emiatt az NFC hiányában nem lehet “beletölteni” elérhetőségi információkat. De mondjuk egy kis matricára rá lehet tenni telefonszámot, és megvan oldva, még NFC telefon se kell, hogy ki lehessen olvasni. Egyszerű-nagyszerű. Viszont a Chipolo nem lesz vizálló, csak fröccsenésálló :slight_smile:

    A Chipolo árát 75 USD-re tippelik külföldi portálok (4 db-os pakk) , ami figyelembe véve, hogy nem lesz benne NFC és UWB, és egy kis gagyika műanyag lesz szemben az Apple fancy tagjével ami 99 USD 4 db esetén, reálisnak tűnik.

  57. Avatar for gunar gunar says:

    Ez jó, csak minek teszi rá?
    Amugy meg a kínaiak készülnek már az említett rendelkezések áthidalására egy ideje és egyre több forgalmazónak vannak Europa szerte posta pontjaik vagy nem is tudom minek lehet ezeket nevezni pontosabban és onnan rendelve “gyorsabb” és vámmentes az áru kb. , mert ami ki van rá írva azt fizeti a vásárló. Persze kicsit magasabb ezeken az ár ahogy figyelem egy ideje, de talán kevesebb még így is mintha rendelek kintről és rátolják a vámot áfa-t.

  58. Persze, érterlmetlen rátenni olyan eszközre ami alapból benne van a find my-ban. Vagy esetleg ha a tokja elveszne :smiley:

    Chipolonál ráéreztek a lényegre: :smiley:
    image

  59. Értem én, hogy ez most olyan nagy dolog, hogy nem kell hozzá kiegészítő, ha ráteszed a kulcscsomóra , de kb ennyi. Ha ráakarod tenni mondjuk a napszemüvegedre vagy rollerre vagy épp egy böröndre akkor már kell ehhez is. Plussz hozzáteszem, hogy én személy szerint rá se tenném a kulcscsomómra ezt a műanyag lapocskát :slight_smile:

  60. Nah, hétvégén AirTag teszt lesz.


    Most kérdezzetek!

    Kérlek lopással kapcsolatban ne kérdezzetek, mert nem erre való. De lesz tesztelve, lopás és nyomkövetésre is.

  61. Nincs Family sharing :confused:

  62. Pfff… Hát ez szomorú…

  63. Ez a közös használatú dolgok esetében komoly gondnak tűnik. Várom a tesztet hátha tudtok vmi kerülő megoldást :wink:

  64. Igen, ez az egyetlen negatív dolog. Mindjárt kirakom. Tegnap elkészült. :slight_smile:

  65. Előrendelhető a Chipolo One Spot, nem sokkal olcsóbban jön ki mint az AirTag. Cserébe könnyebb, nem kell plusz tartozék. Ára 30 EUR, 2 db-tól free shipping van, 4 db esetén 100 EUR, úgy kb. 9000 Ft / db.
    Én kettőt rendeltem, így jön ki kb. 10500 Ft-ra. Meglátjuk.

  66. Na majd számolj be mire képes.

  67. Ha megjön beszámolok.
    Addig is egy ujabb hir:

    Ugy tunik tud olyanokat is amiket az AT nem, pl az out of range igen jol hangzik. Nem hagyja higy elveszitsd, inkabb szol ha mar eljottel a kulcs csomo meg ott maradt! :slight_smile:

  68. Igen azt azért hiányoljuk de a kérdés még mindig ugye hogy az Apple termékek megtalálják-e.

  69. Itt található egy összehasonlítás.

  70. Igen, meg fogjak talalni. Ez nem kerdes szamomra.

  71. Ez csak nektek kérdés szerintem. Mindenhol Find my Network-ként hivatkoznak ezekre a termékekre nem app-ként. Nem csak beleteszed az appba, hanem használja az egész hálózatot.

  72. Ezzel az a baj, hogy ezt nem a One Spot tudja hanem a sima One. :frowning:
    Itt az összehasonlítás.
    A One Spot csak a Find my-al kompatibilis és nem megy a gyári applikációval.
    Itt a Chipolo is két választást ad vagy tudja ezeket a funkciókat, de csak 5 milliós felhasználói hálózata van, tehát elég kicsi az esélye, hogy megtalálod az elvesztett kütyüdet vagy használod a Find my hálózatot, de akkor meg nem kapod meg a Chipolo gyári funkcióit.

  73. Jogos. Figyelmetlen voltam, a hírlevél a One-ra vonatkozott, amit küldtek, nem a One Spotra. Hát akkor IJ. Maradnak a Find My által biztosított funkciók.

  74. Közben megérkezett a One Spot-om. Pöpec, nem oly’ luxury mint az AirTag, de célszerű eszköz.

    Tudásban ugyanaz, leszámítva a UWB által nyújtott irányított keresést. Viszont hangosabban csicsereg kereséskor. Minden amit a Find My nyújt az AirTag-hez, működik ezzel is.

    Most van két Spot-om meg egy AirTag-em ami csak véltelenül lett, mert kaptam egy 3000 Ft-os kupont az EMAG-on, erre “pocsékoltam” el :smiley:


  75. Ez is megjott :slight_smile:

    Allitolag nem cserelheto az elem benne. En meg azt mondom, olyan nincs! Ha lemerul akkor is kicserelem valahogy, max nem kartya lesz a vege hanem belevarrom a biciklis taskaba.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for Czo Avatar for vkleszken Avatar for White64GB Avatar for hondatomi Avatar for novisz Avatar for Szifon Avatar for kopemagus Avatar for Rainfreezer Avatar for ePl Avatar for bebee Avatar for Bob Avatar for mremil Avatar for Nem_Tom Avatar for Jadeye Avatar for SzifonAdmin Avatar for gunar Avatar for 83miki83 Avatar for ef-dani

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for novisz novisz says:

    Ha valaki más AirTagje a te dolgaid közé kerül, iPhone-od felismeri, hogy veled együtt mozog, és értesít erről. Egy idő után – ha még mindig nem találod – az AirTag hangjelzéssel figyelmeztet rá, hogy nálad van.
    Ha ezt nem lehet kikapcsolni, akkor az ellopott bicajok, táskák majd szépen figyelmeztetik a tolvajt és hagyja is őket. Vagy ha csipog, megtalálja.
    Illetve, mivel vannak Bluetooth eszközkereső alkalmazások, azonnal kiszúrja majd az AirTeg-et.

    Attól még a csajomnak, aki állandóan keresi a kulcsát, jól fog jönni! :slight_smile:

  2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ez még mindig nem a tolvajok ellen van, hanem hogy a becsületes megtaláló vissza tudja juttatni a dolgodat.

  3. Azért egy parkolóházban vagy utcán leparkolt ellopott autónál rosszul nem jön.

  4. Kösz a gyors cikket! A négyes csomag megvásárlása fent van a teendő listán. Nagyon várom! Kicsit még fáj a hátam akkor a hátast dobtam a Hermész tok áraktól!!!

  5. Avatar for ePl ePl says:

    Az az érdekes, hogy a Samsung konkurrens Galaxy SmartTag+ -ja, ami szintén rendelkezik ultraszélessávú chippel (ami csak az Apple-nél U1 nevű) az $40-ért lett előre bejelentve még januárban, 2 db pedig $65 -ért. Ehhez képest az Apple szemrevételezhetően olcsóbban adja (noha $39-ról szóltak korábban a pletykák)! A csak Bluetooth-os sima Galaxy SmartTag kerül $30-ba. A SmartTag+ még nem jelent meg tudtommal.

  6. Avatar for gunar gunar says:

    Mindegy de ők előbb jelentették be mint az Apple és ez a fontos :crazy_face:

  7. Mi van abban az esetben,ha en nem jarulok hozza?kikapcsolhato?ha nem szeretnem,hogy maset erzekelje?

  8. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    pontosan miért nem szeretnéd, hogy másét érzékelje?

  9. A nem kívánt követésnél lehetnek ám fura szituk:

    • Elrejt nálam vki egy AT-t, mondjuk nincs iPhone-om és egyszer csak elkezd sípolni. A színházban, temetésen, … Először azt se tudom, hogy ez engem érint, csak miután mindenki engem néz :wink:
    • Valaki olyan helyre rakja be hozzám az AT-t ahonnan nem vagy csak nagyon nehezen lehet kiszedni miközben megy a hangjelzés
    • Berakok egy AT-t abba a kocsiba amit ketten használunk felváltva az asszonnyal. Na most mi lesz, ha Ő megy a kocsival a boltba ?
      Szóval van pár speciális eset amit én még nem értek és jó lenne ha elmagyarázna valaki :slight_smile:
      az Applenél tuti végig gondolták ezt, de nem írtak le mindent.
  10. Avatar for mremil mremil says:

    Ha nekem iPhone 10 -em van, azzal is működik? Abban nincs U1 csip.

  11. Szerintem a hanghoz bt kapcsolat kell. A kocsis példadhoz pedig Family Sharing.

  12. Az Apple leírásából én úgy értem, hogy maga az AT ad ki hangot.

  13. Avatar for ePl ePl says:

    szerintem működhet, csak a bluetooth által szolgáltatott minőségben, azaz pontatlanabbul. a bluetooth jelerősség alapján következtet… DE ha ezt a minőséget az apple nem tartja megfelelőnek, akkor sajnos lehet az is, hogy mégsem fogja engedélyezni az X* vagy korábbi iPhone-szériáknál…

  14. Avatar for ePl ePl says:

    előbb értesítést kapsz a telefonodon…

    +1: tolvaj viszi az airtaggel felszerelt bringámat/kocsimat… hogyan reagál az airtag amíg nem jelölöm elveszettnek? HA van iPhone-ja a tolvajnak, akkor neki jelzi a “nem kívánt követés”-t?

    A “barátnőm kocsikázik az airtagemmel” esetre biztos van megoldás, én is kíváncsi vagyok, még nem raktam össze… Ugyanez, általánosabb példával:
    Ha egy szülő szeretné a gyerekét biztonságban tudni ~ követni airtag-gel, akkor meg tudja oldani (HA van iPhone-ja a gyereknek/nincs / a gyerek együtt utazik más iphone-osokkal…)

    +1: androidosokat viszont könnyedén lehet követni :smiley:
    talán lesznek erre válaszok. vagy lépni fog a Google is.

  15. Avatar for gunar gunar says:

    Na igen amennyiben elveszett módban van akkor hülyeség lenne hogy bárkinek is jelezzen a tulajon kívül, de ha azt ki akarják zárni, hogy valaki lekövessen a tudtomon kívül akkor az meg ütközik ezzel.
    Akkor ez lenne az új 22-es csapdája?

  16. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @gunar megint szövöd az elméleteket, totál feleslegesen. nem értem, miért kell kitalálni mindenfélét. komolyan azt hiszed, hogy senkinek nem jutott eszébe az Apple-nél ezeket végiggondolni?

    Az AirTaget úgy terveztük, hogy megelőzze a nem kívánt követést. Ha valaki más AirTagje a te dolgaid közé kerül, iPhone-od felismeri, hogy veled együtt mozog, és értesít erről. Egy idő után – ha még mindig nem találod – az AirTag hangjelzéssel figyelmeztet rá, hogy nálad van.

    Persze gondoltunk arra is, ha épp egy barátoddal együtt töltöd az időd, akinek szintén van AirTagje, vagy a vonaton ülsz, ahol egy csomó AirTag van körülötted. A jelzések csak akkor aktiválódnak, ha egy AirTag eltávolodik tulajdonosától.

    tehát ha valaki becsempészi a saját AirTagjét a táskádba, akkor ha nem csempészi mellé a saját telefonját is, akkor az az idegen AirTag jelezni fog neked, hogy ott van – ha iPhone-od van, akkor értesítéssel (is), ha nincs iPhone-od, akkor egy idő után sípolva, és akkor megtalálod, és kiveszed belőle az elemet. (és ezzel akaratlanul ismét újabb tippet adhattunk a tolvajoknak, csak mert nem érted egy funkció működését…)

    hogy elveszett módban jelez-e majd, csak hogy a tolvaj jól eltávolíthassa: szerinted az Apple nem gondolt erre?

    az AirTag továbbra sem a lopás megelőzésére van, hanem arra, hogy a becsületes megtaláló vissza tudja adni azt, amire ráaggattad. ha valaki lop, akkor az ellen semmi nem véd, de te magad megelőzheted, ha nem adsz rá esélyt sem.

    de amint kézbe lehet venni, minden ilyen gyakorlati dolgot ki fognak próbálni vele.

    tényleg nem értem, miért kell minden egyes alkalommal elméleteket gyártani, mikor le van írva az Apple termékoldalán, mi és hogyan működik.

  17. Én egy darabra mindenképp benevezek kulcscsomóhoz. Ezzel kapcsolatban egy kérdés: iSTYLE-nál csak én nem találom az AirTag bőr kulcstartót, vagy (egyelőre) nincs náluk még terméklap se hozzá?

  18. Avatar for bebee bebee says:

    @Jadeye Hát én már nagyon várom, hogy leteszteljétek, mert akartam venni… De minél többet olvasok róla, akár itt a leírásotok alapján, egyre nagyobb a katyvasz. Egyik mondat üti a másikat.
    Most nem kezdek el példákat írni rá.
    A lényeg, hogy alapos teszt legyen! :wink:

  19. Nyugodtan kérdezz bele :slight_smile: Már mi is alig várjuk hogy megjöjjön!

  20. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    várunk minél több kérdést, és akkor azokat mind kipróbáljuk. :slight_smile:

    (de azt amúgy fenntartom továbbra is, hogy nehéz elképzelni, hogy az Apple ne csinálta volna meg hülyebiztosra, minden ilyen létező, egymásnak jelenleg ellentmondónak tűnő dologra is gondolva.)

  21. Ez egy kütyü ami segít a becsületes megtalálónak egyszerűbben vissza juttatni a megtalált dolgot a tulajdonosának. Meg nekünk, hogy ne kelljen reggel 20 percet a kulcsot keresni ami már egyszer a kezünkben volt és már nem tudjuk hova raktuk megint le. Aki lopásvédelemre venné meg az szerintem keressen mást.

  22. Avatar for gunar gunar says:

    Mondtam én már máshol, hogy neked valami nyűgöd van velem, mert rendre engem pécézel ki magadnak! Honnan és melyik mondatból vetted ki, hogy nem értettem meg hogyan műxik? Az előttem szólóhoz intézett válaszom az általa leírtakra volt reakció és semmit nem gyártottam-szőttem, csak kiemeltem a lényeget és semmit sem találtam ki, mert ott leírtam azt ahogyan műxik és már 1000 bocs hogy az én kicsit sarkítva írtam le az ütközést és ezzel nem vontam kétségbe azt a tényt sem, hogy nem lopás ellen csinálták meg.
    Na mindegy, másképp jár az agyunk ezt látjuk tisztán, neked az jó ahogy tied, nekem meg ahogy az enyém és ez nem is fog változni, nálam tuti. :crazy_face:

  23. Na én nem fogom 30.-án megkapni az AirTag-et :frowning: 2-3 hetet kell várnom mire meg jön vagyis addigra igérték az -nél.

  24. Ez sad :frowning: nekünk megjön időben :smiley: Ráadásul duplán.

  25. Avatar for Bob Bob says:

    Android-os telefonnak is jelez, már ha nfc-s a teló.

  26. Sajna nálam szinten ez a helyzet.
    Tudtok vmi olcsó és kicsi kulcstartót javasolni?

  27. Az Apple-nél lehet kapni a Belkin-től 5400-ért.
    Amúgy sikeresen csináltak egy terméket amikor a kiegészítők drágábbak mint a készülék :joy:

  28. Sziasztok!
    Én is gondolkodom airtag beszerzésén. Én a kutyáink nyakörvébe tervezek tenni, első sorban az lenne számomra érdekes, hogy vajon megoldható-e, hogy jelezzen, ha adott GPS ponttól, (otthon) mondjuk 50m távolságra eltávolodik az airtag (kutya).
    A lényeg a kis garázdák, ha esetleg kilógnak a kapun, akkor minél hamarabb értesítést kapjunk arról, hogy gáz van.

  29. Ez most jelenleg nem, DE valszeg 2-3 frissítés múltva a Parancsok alkalmazással megoldható lesz. Lehet már most is megoldható a parancsokkal, de még nincs a kezünkbe. Tesztelni fogjuk. :slight_smile: Szóval mindenképp lesz ilyen opció, de kérdés mikor.

  30. És kiegészítő nélkül sok esetben nem is tudod használni😃 ügyesen áraztak, mert a Samsungnak rendesen alálőttek, viszont ahhoz nem “kötelező” a kiegészítő😃

  31. Ez igaz és egy vicc, hogy nincs gyárilag olcsóbb műanyag tartó. Na de 2-3 hét és szerintem mindenhol lehet hozzá venni mindenféle kiegészítőt a szivárvány minden színében.

  32. Avatar for gunar gunar says:

    Hát lehet megköveznek érte itt, de az Ali-n én régebben kerestem ilyen célra és volt rengeteg féle ami kifejezetten erre van kihegyezve, beállítható geokerítéssel stb. Igaz SIM kell bele, mert még akkor nem találtam eSIM-es verziót, de vannak egészen használhatóak is mármint akkuidőben értve és árban sem vészesek, csak türelmesen kell böngészni előbb-utóbb találsz majd olyant ami megfelel.
    Van olyan hazai forgalmazó is akik behozzák és ők garit is adnak itthon rá meg szolgáltatást, csak hát úgy kb a duplája lesz az ára és némi havi díj is lehet, ez változó. Persze ezeket saját márkás eszközként adják.

  33. Nem igazan erre van kitalalva. Sot, egyaltalan nem. Peldaul ha meglepnek a kutyak es az airtag egyetlen Apple eszkoz mellett sem halad szaz metereken at akkor nem fogsz rola ertesitest kapni.

  34. Kicsit túrtam a netet ezt a két szélsőséget találtam:
    3.297 (2 db) - 162.538 Ft (1db !!!)

  35. Jó, de az Hermés (amit amúgy elmebetegnek tartok egy kulcstartóért, egy Louis Vuitton is “csak” a fele :slightly_smiling_face:) , a sima Apple azért nem ennyire durva. Az ESR-t már én is néztem, rendeltem is már tőlük direktbe a MagSafe-es telefon töltő-tartót. Megbízhatóak. Amúgy jönnek már szép lassan a kiegészítők

  36. Vicces, hogy egy kiegészítő kiegészítője kerül annyiba, mint egy telefon :wink:
    A legdurvább viszont az, hogy már csak 5-6 hétre szállítanak belőle 🤦

  37. Várunk júniusig és lesz Chipolo One Spot, még talán olcsóbb is lesz, ugyanúgy lehet a Find My-ba tenni. Ugyanúgy cserélhető elemes lesz. Nem karcolódik szarrá mint ez, sőőőőőt feltaláltak egy hatalmas dolgot, a LYUKAT !!! Mert azon van egy LYUK bmeg amivel fel lehet akasztani bármire, egyszerűen. EGÉSZEN ELKÉPESZTŐ!!! :smiley:

    Ettől függetlenül, szép az AirTag, nekem is tetszik, de van alternatíva.

  38. De viszont csak Bluetooth, azért az AirTag több mindent tud, de persze a kérdés, hogy kinek mire kell.

  39. Hát igen, ha nem kell az hogy másik megtalálják a cuccodat “automatikusan” értesítsen az Apple, akkor elég neked a Chipolo is.

  40. A One Spotnál ez is működni fog. Az kap Find My támogatást.

  41. Igy van. Minden mukodni fog, csak nem uwb-t hasznal hanem BT-t.

  42. Nem fog minden működni, csak azt fogja mutatni, hogy kb hol van, ha csatlakozik bluetoothszal. Mivel nincs U1 így nincs precíz keresés. Nincs NFC se ami a megtalálást segíti. Tudsz rá hangjelzést küldeni és ennyi, azért mert megjelenik a Find My-ba még nem tudja ugyanazt.

  43. Avatar for Czo Czo says:

    Az NFC hogyan segiti a megtalalast egyebkent?

  44. A tulaj megtalálása az NFC-vel kiolvasott adatok alapján, gondolom

  45. Avatar for gunar gunar says:

    Ahogy látom lesz mit tesztelni a következő időszakban. :smiley: Bőven.

  46. Ha elveszett módba teszed akkor bárki, ha megtalálja hozzáérinti az NFC-s készülékét, ami lehet akár androidos is és már látja is az adataidat. Persze ha bekapcsolod rajta ezt.

  47. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    meg csak azokat az adatokat, amiket erre az esetre külön beállítottál.

  48. Hát igen pont ez. Szinte semmit semmivel sem fog többet tudni mint most. Legalábbis az eddigi adatok alapján. Nem értem miért gondolják hogy igen :smiley: Bekerül egy térképbe a többivel és pont.

  49. És megtalálhatod a sok millió iPhonenal…

  50. Avatar for Bob Bob says:

    COMMUNITY SEARCH

    Find your lost items by tapping the “Mark as lost” button. When any Chipolo user comes near them, you will receive an updated location.

    Akkor most minden iPhone keresni fogja vagy csak azok az iPhone-k amik részei a Chipolo-nak?

  51. A Chipolo One és a One Spot két külön termék.

    A One Spot oldalán ez szerepel:

    Finds your items through the Apple Find My network - made up of hundreds of millions of Apple devices around the world.

  52. Ez alapján azt jelenti, hogy megtalálható lesz az iPhone-ok által a termék. Ez nem jelenti azt, hogy akkor is megtalálható lesz, ha NEM a TE iPhone-od mellett van, mint az AirTag. Nyilván én is azt akarom hogy ez úgy működjön mint az AirTag, DE mindenki tudja, hogy az Apple szereti a kizárólagosságot, tehát megadja ezt a funkciót, hogy beteheted a lokátorba, de ettől még nem fog működni az “offline keresés funkció”.

  53. Tehát iPhoneok “százmilliói” által kiépített hálózat a te értelmezésedben azt jelenti, hogyha neked ebből van 1 akkor amellett megtalálja.
    Ez baromi erőltett…

  54. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    biztosan lesz valami korlátozás, ami miatt az AirTag lesz a jobb választás, de ha a Find My hálózat bármely eszköze meg tudja találni, akkor az nem csak a sajátod lesz, mert annak nem is nagyon lenne értelme. kérdés, hogy majd más, UWB-s kütyü esetén is működik-e majd a precíziós keresés, vagy az csak az AirTag esetén lesz támogatott. de hát nyilván ez akkor derül majd ki, ha kipróbáljuk.

  55. Pont, hogy szerintem csak iPhone-osok fogják látni illetve megtalálni, ha be van kapcsolva a Find My egyáltalán. Még az AirTag-et minden készülék ami rendelkezik NFC-vel kitudja az adatokat olvasni. De abba se leszek biztos, hogy olcsóbb lesz mint az AirTag mert a sima Chipolo se sokkal olcsóbb, főleg hogy szerintem még fizetnek is az Apple-nek, hogy a szolgáltatást használhatják. De ja, várjuk meg , hogy a Chipolo is kijöjjön, addig felesleges is összehasonlítani.

  56. Szerintem mindegyik iPhone meg fogja találni a Chipolot is. A tracker ismétlődően bocsát ki egy BT pinget amit a közelben lévő iPhone érzékel, és a pozíciót titkosítva továbbítja a Find My rendszernek, amiben az eredeti tulaj láthatja, hogy épp hol van a trackerje.

    Pont ez az, ami miatt a Tile most felszívta a vizet, hogy ez egy beépített feature az iOS-ben, nem igényel plusz alkalmazást, és egyből elkezdtek sikítozni, hogy “az eppöl má’ megin’ visszaél az erőfölényével” :smiley:

    Komolyan mondom, ilyenkor kinyílik a bicska a zsebemben, mert lassan úgy néz ki, hogy az Apple nem is fejleszthet semmit a saját ököszisztémájába, mert az rögtön visszaélés ha már van egy hasonló szolgáltatás a piacon. Pont emiatt nem vettem Tilet soha, mert plusz app kell hozzá. És csak aplusz app megléte esetén továbbítja az elveszett trackerem helyét. Egy ismerősömnek nincs TIle-ja, se iPhone-on, se Androidon. Viszont rengeteg embernek van iPhone-ja!!! És itt ez a lényeg.

    Egyébként nem hiszem, hogy ha szeretnének a Find My-ba kerülni, akkor megfelelő összeg kifizetése esetén az Apple ezt ne engedné meg. Ahogy a Chipolonak is, meg azt hiszem van egy e-roller is ami már Find My kompatibilis lesz. Szóval menjen a Tile a náthásba.

    Egyébként sokféle trackerjük van, ami jó, remélem idővel az Apple és a Chipolo is csinál többféle fizikai verzóban is. Mondjuk jó lenne egy apró, mágneses verzió. Kártya. Öntapadós. Stb.

    Csak az AirTagben van minden ami lehet: UWB, BT-LE, NFC. A Chipoloban csak BT-LE lesz, és emiatt az NFC hiányában nem lehet “beletölteni” elérhetőségi információkat. De mondjuk egy kis matricára rá lehet tenni telefonszámot, és megvan oldva, még NFC telefon se kell, hogy ki lehessen olvasni. Egyszerű-nagyszerű. Viszont a Chipolo nem lesz vizálló, csak fröccsenésálló :slight_smile:

    A Chipolo árát 75 USD-re tippelik külföldi portálok (4 db-os pakk) , ami figyelembe véve, hogy nem lesz benne NFC és UWB, és egy kis gagyika műanyag lesz szemben az Apple fancy tagjével ami 99 USD 4 db esetén, reálisnak tűnik.

  57. Avatar for gunar gunar says:

    Ez jó, csak minek teszi rá?
    Amugy meg a kínaiak készülnek már az említett rendelkezések áthidalására egy ideje és egyre több forgalmazónak vannak Europa szerte posta pontjaik vagy nem is tudom minek lehet ezeket nevezni pontosabban és onnan rendelve “gyorsabb” és vámmentes az áru kb. , mert ami ki van rá írva azt fizeti a vásárló. Persze kicsit magasabb ezeken az ár ahogy figyelem egy ideje, de talán kevesebb még így is mintha rendelek kintről és rátolják a vámot áfa-t.

  58. Persze, érterlmetlen rátenni olyan eszközre ami alapból benne van a find my-ban. Vagy esetleg ha a tokja elveszne :smiley:

    Chipolonál ráéreztek a lényegre: :smiley:
    image

  59. Értem én, hogy ez most olyan nagy dolog, hogy nem kell hozzá kiegészítő, ha ráteszed a kulcscsomóra , de kb ennyi. Ha ráakarod tenni mondjuk a napszemüvegedre vagy rollerre vagy épp egy böröndre akkor már kell ehhez is. Plussz hozzáteszem, hogy én személy szerint rá se tenném a kulcscsomómra ezt a műanyag lapocskát :slight_smile:

  60. Nah, hétvégén AirTag teszt lesz.


    Most kérdezzetek!

    Kérlek lopással kapcsolatban ne kérdezzetek, mert nem erre való. De lesz tesztelve, lopás és nyomkövetésre is.

  61. Nincs Family sharing :confused:

  62. Pfff… Hát ez szomorú…

  63. Ez a közös használatú dolgok esetében komoly gondnak tűnik. Várom a tesztet hátha tudtok vmi kerülő megoldást :wink:

  64. Igen, ez az egyetlen negatív dolog. Mindjárt kirakom. Tegnap elkészült. :slight_smile:

  65. Előrendelhető a Chipolo One Spot, nem sokkal olcsóbban jön ki mint az AirTag. Cserébe könnyebb, nem kell plusz tartozék. Ára 30 EUR, 2 db-tól free shipping van, 4 db esetén 100 EUR, úgy kb. 9000 Ft / db.
    Én kettőt rendeltem, így jön ki kb. 10500 Ft-ra. Meglátjuk.

  66. Na majd számolj be mire képes.

  67. Ha megjön beszámolok.
    Addig is egy ujabb hir:

    Ugy tunik tud olyanokat is amiket az AT nem, pl az out of range igen jol hangzik. Nem hagyja higy elveszitsd, inkabb szol ha mar eljottel a kulcs csomo meg ott maradt! :slight_smile:

  68. Igen azt azért hiányoljuk de a kérdés még mindig ugye hogy az Apple termékek megtalálják-e.

  69. Itt található egy összehasonlítás.

  70. Igen, meg fogjak talalni. Ez nem kerdes szamomra.

  71. Ez csak nektek kérdés szerintem. Mindenhol Find my Network-ként hivatkoznak ezekre a termékekre nem app-ként. Nem csak beleteszed az appba, hanem használja az egész hálózatot.

  72. Ezzel az a baj, hogy ezt nem a One Spot tudja hanem a sima One. :frowning:
    Itt az összehasonlítás.
    A One Spot csak a Find my-al kompatibilis és nem megy a gyári applikációval.
    Itt a Chipolo is két választást ad vagy tudja ezeket a funkciókat, de csak 5 milliós felhasználói hálózata van, tehát elég kicsi az esélye, hogy megtalálod az elvesztett kütyüdet vagy használod a Find my hálózatot, de akkor meg nem kapod meg a Chipolo gyári funkcióit.

  73. Jogos. Figyelmetlen voltam, a hírlevél a One-ra vonatkozott, amit küldtek, nem a One Spotra. Hát akkor IJ. Maradnak a Find My által biztosított funkciók.

  74. Közben megérkezett a One Spot-om. Pöpec, nem oly’ luxury mint az AirTag, de célszerű eszköz.

    Tudásban ugyanaz, leszámítva a UWB által nyújtott irányított keresést. Viszont hangosabban csicsereg kereséskor. Minden amit a Find My nyújt az AirTag-hez, működik ezzel is.

    Most van két Spot-om meg egy AirTag-em ami csak véltelenül lett, mert kaptam egy 3000 Ft-os kupont az EMAG-on, erre “pocsékoltam” el :smiley:


  75. Ez is megjott :slight_smile:

    Allitolag nem cserelheto az elem benne. En meg azt mondom, olyan nincs! Ha lemerul akkor is kicserelem valahogy, max nem kartya lesz a vege hanem belevarrom a biciklis taskaba.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for Czo Avatar for vkleszken Avatar for White64GB Avatar for hondatomi Avatar for novisz Avatar for Szifon Avatar for kopemagus Avatar for Rainfreezer Avatar for ePl Avatar for bebee Avatar for Bob Avatar for mremil Avatar for Nem_Tom Avatar for Jadeye Avatar for SzifonAdmin Avatar for gunar Avatar for 83miki83 Avatar for ef-dani