fbpx Skip to content

Az AirTag nem más, mint egy apró kerek műanyag lapka, amit elhelyezhetünk a táskánkba, biciklinkre, esetleg a távirányítók hátuljára. Ezután pedig az iPhone, iPad segítségével ezeket a tárgyakat megkeresheted.

Megannyi dologra alkalmas lehet egy ilyen kütyü, akár egy irattartóba elfér, vagy berakhatjuk a laptop mellé, kulcstartóra rakható, és igazából a kiegészítő gyártókon múlik, hogy még hova helyezhető majd el. A kérdés persze az, hogy miben tud az Apple kiegészítője többet a jelenlegi gyártóknál és miért érdemes inkább ezt megvenni.

Erre rendkívül rövid választ kaptok: az ökoszisztéma. Az Apple olyan szinten integrálta ezt a kis kütyüt, hogy az elérhető Sirivel, elérhető telefonról, elérhető webről, bárhonnan. Mielőtt még belevágnék, nézzük a technikai specifikációkat.

 

Az AirTag, ahogy látszik, alig nagyobb egy 200Ft-osnál, lényegében bárhol elfér. Cserélhető elemmel (CR2032) érkezik, és 1 évig bírja. Bluetooth 5.0-s chipet kapott, valamint U1-et is, ami az Apple saját fejlesztésű chipje. Ennek a segítségével olyan dolgokra is képes az AirTag, amire a többieknek esélyük sincs. Ezen kívül IP67-es védelmet kapott, tehát merülést ugyan nem, de egy sima esőt simán kibír. Beépített hangszórót és gyorsulásmérőt is kapott, lényegében egy mindenes a zsebünkbe, és ezek a szenzorok később még több dologra használhatóak.

Az U1-nek és az Apple ökoszisztémának köszönhetően az AirTaggel ellátott tárgyak lényegében bárhol és bármikor megtalálhatóak. Ez köszönhető az úgynevezett Offline keresésnek, hiszen az AirTag sem Wi-Fi, sem mobilhálózati támogatás nincs, és igazából nem is kell. Hogyan működik ez?

Tegyük fel, hogy valaki ellopja a táskánkat, amiben benne van egy AirTag. Hiába nincs mellette telefonunk, amire ugye csatlakozik az AirTag, egy gyakran változó nyilvános kulcsot sugároz Bluetooth-on keresztül. Ezt a jelet egy közeli ismeretlen iPhone-ja mindenféle felhasználói interakció nélkül észreveszi, ellenőrzi a saját helyzetét, majd titkosítja a helyadatokat az iPhone-ról kapott nyilvános kulcs használatával.

Az AirTaget úgy terveztük, hogy megelőzze a nem kívánt követést. Ha valaki más AirTagje a te dolgaid közé kerül, iPhone-od felismeri, hogy veled együtt mozog, és értesít erről. Egy idő után – ha még mindig nem találod – az AirTag hangjelzéssel figyelmeztet rá, hogy nálad van.

Persze gondoltunk arra is, ha épp egy barátoddal együtt töltöd az időd, akinek szintén van AirTagje, vagy a vonaton ülsz, ahol egy csomó AirTag van körülötted. A jelzések csak akkor aktiválódnak, ha egy AirTag eltávolodik tulajdonosától.

Mivel ez a nyilvános kulcs nem tartalmaz azonosításhoz szükséges információkat és gyakran változik, így az idegen iPhone-ja nem tudja, hogy merre járt korábban a készülék. Az idegen iPhone-ja két dolgot továbbít fel az Apple szerverei felé: a titkosított helyzetet és az AirTag nyilvános kulcsának hash-ét, ami azonosítóként fog szolgálni. Mivel az Apple nem rendelkezik a privát kulccsal, így ők sem tudják feloldani a helyadatokat.

Konyhanyelvre lefordítva az AirTaget akkor is megtaláljuk, ha nincs mellette a telefonunk, mivel bármilyen más iPhone, iPad eszköz érzékeli és elküldi a helyadatait. Tehát egy lopott táskát akár egy másik városban is meg fogunk találni, vagy adott esetben ha elhelyezhetjük az AirTaget az elektromos rolleren, bringán is. Persze ettől függetlenül azért ez sem mindenható, ehhez nyilván Apple terméknek kell lennie a közelében, tehát időnként kaphatunk csak információt a helyzetéről és nem állandóan, plusz idővel ez is lemerül.

Az AirTag legnagyobb előnye tehát az Apple ökoszisztéma, és az, hogy szinte minden harmadik ember kezében iPhone van már, amivel az AirTaggel ellátott eszközök megtalálhatóak lehetnek. Alapvetően pedig nem is lopás ellen tervezték, hanem ha elvesztünk valamit, amit a becsületes megtalálók nem akarnak ellopni.

Az AirTag és az U1 chip

Az U1 chipnek van még több előnye is. Jelenleg U1 chippel rendelkezik az iPhone 11, a HomePod mini, az Apple Watch Series 6 és persze az iPhone 12, valamint a most bemutatott iPadek. Erről korábban írt már cikket  kollégánk, így néhány mondatot tőle emelnék most át.

Mi az az ultraszélessávú (továbbiakban: UWB) technológia, és mire használható?

Röviden: a Wi-Fi-hez és a Bluetooth-hoz hasonló, vezeték nélküli technológia, ami beltéri távolságban tűpontos helymeghatározásra, valamint gyors és biztonságos adatcserére képes, igen alacsony energiafelhasználás mellett.

Számokkal: két UWB jeladóvevő eszköz 10 méteren belül tizedmásodpercenként akár néhány mm pontosságú és irányérzékeny helyzetmeghatározásra, illetve 27 Mbps-os adatátvitelre is képes a szabványok alapján (az elméleti maximum 200 m hatótáv, 675 Mbps adatátvitel).

Összehasonlításul: a Bluetooth 5-ös szabvány 2 Mbps-os sebességet ír elő, és jó esetben pár centiméteres pontosságú helymeghatározásra képes, viszont irány nélkül, mivel Bluetooth-nál a távolságmérés a jelerősségen alapszik. Noha a Bluetooth a LE-módban (low energy) alacsony energia fogyasztással bír, de az UWB kommunikációs módszere – köszönhetően az eltérő jeltovábbítási elveinek – még ennél is kevesebbet igényel.

Az NFC ezekhez képest még rövidebb távról még pontatlanabb és kisebb adatcserére képes, míg a Wi-Fi pedig nagyobb távolságból is elérhető, gyorsabb, de helymeghatározásban elég pontatlan, sőt, magasabb energiafogyasztással bír.

Mire használhatjuk?

Nagyon érik a kérdés, hogy akkor így, tömegárucikként – a zsebünkben tartva, csuklónkon hordva, vagy az otthonunk asztalán –, vajon mire fogjuk tudni használni? Mitől lesz ez forradalmi, vagy mi lesz az a funkciója, ami miatt nagy számú fejlesztő csapat áll majd neki ultramenő UWB-alapú alkalmazások elkészítésére?

Be kell valljuk, hogy a HomePod mini 14.4-es frissítéssel elérhető Handoff-megsegítése, bár szép kezdés, de még nem lopta nagyon a szívünkbe magát, sőt… Viszont az irányt máris elég jól megmutatja, ahogy a 2019-es “GPS a nappalidban” szlogen is erre utalt: hogy okosotthonban használható high-tech eszközről van szó, valamint valamiféle navigációra hivatott.

Együttes térérzékelés, okosotthon

Idővel az is részévé válhat az okosotthonoknak (legalábbis jóval pontosabban és biztonságosabban, mint a jelenleg már létező GPS/Bluetooth alapú megvalósítások), hogy egyes eszközök számon tartják a pozíciónkat, és például automatikusan felkapcsolják a lámpát, ha bemegyünk a spájzba, pincébe, garázsba, vagy elindítják/leállítják a zenét egy adott szobába érkezve. Jelenleg ez mozgásérzékelőkkel oldható meg, amit az UWB-módszer fel tudna váltani. Nagyon izgalmas lehet abba belegondolni, és nem kizárt, hogy meg is valósul, hogy több HomePod mini bármilyen elhelyezésekor ezek a kis hangsugárzók, tudva egymás helyzetéről és az okosóránk által a mi pozíciónkról, aszerint állíthatják be a térhangzást, ahogy mi elhelyezkedünk ebben az atmoszférában…

Jól látható, hogy megannyi lehetőséget hordoz magába az AirTag és ez U1 technológia, reméljük, az Apple szépen kiterjeszti majd a következő néhány évben és mindenki élvezheti. Az AirTag április 23-tól megrendelhető 12 990 Ft-ért az Apple.hu oldalon, vagy pedig négyes csomagban 43 990 Ft-ért, és 30-án érkezik a vásárlókhoz. Amint kézbe vehettük, természetesen teszt cikkel is jelentkezünk majd!

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.