fbpx Skip to content

Mindössze egy nappal az iOS 15.3 és a többi frissítés megjelenése után az Apple elérhetővé tette az iOS 15.4, az iPadOS 15.4, a watchOS 8.5, a tvOS 15.4, és a macOS Monterey 12.3 első bétáit.

Az egyes újdonságokról hamarosan külön cikkeket teszünk majd közzé. Felfedeztél valami új funkciót, ami eddig nem volt? Írd le hozzászólásban!

iOS 15.4 beta 1 és iPadOS 15.4 beta 1

A build verziószáma 19E5209h.

A fejlesztői béta profil ide kattintva tölthető le az Apple fejlesztői központjából.

Ha találtál valami új funkciót, ami eddig még nem volt az iOS-ben, vagy most megváltozott, akkor azt írd le hozzászólásban! 🙂

Vissza a hivatalos iOS-verzióra

Ha nem vált be a béta, a már megszokott módon lehet visszatenni a hivatalos verziót: helyreállítási (recovery) vagy DFU módba kell tenni a készüléket, majd be kell tallózni a letöltött IPSW-t.

Erről részletesen itt írtunk: Gyakori kérdések: hogyan állítható vissza a készülékünk béta iOS-ről a hivatalos verzióra?

iOS 15.4 beta 1 és iPadOS 15.4 beta 1 letöltési linkek

Az iOS 15.4 beta 1 és iPadOS 15.4 beta 1 IPSW-fájlja letölthető a fejlesztői központból az alábbi linkekről:

iOS:

iPadOS:

watchOS 8.5 beta 1

Az új build verziószáma 19T5212h.

A fejlesztői béta profil ide kattintva tölthető le az Apple fejlesztői központjából.

Ha találtál valami új funkciót, ami eddig még nem volt a watchOS-ben, vagy most megváltozott, akkor azt írd le hozzászólásban! 🙂

tvOS 15.4 beta 1

Az új build verziószáma 19L5409j.

A fejlesztői béta profil ide kattintva tölthető le az Apple fejlesztői központjából, a nem 4K-s modellhez való IPSW pedig innen:

Ha találtál valami új funkciót, ami eddig még nem volt a tvOS-ben, vagy most megváltozott, akkor azt írd le hozzászólásban!

macOS Monterey 12.3 beta 1

Az új build verziószáma 21E5196i.

M1 processzoros gépekhez az IPSW a fejlesztői központból az alábbi linkről tölthető le:

Ha találtál valami új funkciót, ami eddig még nem volt a macOS-ben, vagy most megváltozott, akkor azt írd le hozzászólásban!

Kérdésem van!

Mivel most is sokan teszik fel az iOS előzetes változatát, így természetesen a régebben már megválaszolt kérdések is újból előkerülnek, főként azok részéről, akik nem fejlesztőként próbálkoznak. Ezért ha kérdésed van az iOS 15 beta kapcsán, elsőként ezt olvasd el: iOS 15 béta: a leggyakrabban feltett kérdések!

Használod a beta verziók valamelyikét, és hibát találtál? Jelentsd az Apple-nek! Ezt megteheted majd a nyilvános beta esetén a Feedback appban magán a készüléken, vagy az alábbiak szerint: Gyakori kérdések: hogyan küldhető visszajelzés az Apple-nek?

Az összes, az iOS 15-ről szóló eddigi cikkünket itt érheted el, az iPadOS 15-ről szólóakat itt, a watchOS 8-ról szólókat meg itt, a tvOS 15-ről készülteket itt, a macOS Monterey kapcsán pedig itt olvashatsz.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for gunar gunar says:

    Na igen, gondolom ki kellett találniuk, hogyan lesz így is biztonságos és mennyire lehet az, hogyan lehet az. Vagy csak 1xűen nagy volt már a nyomás rajtuk emiatt és olcsóbb (visszamenőleg is megoldhatja) megoldás mint a kijelző alatti T-ID.

  2. De csak iPhone 12 vagy ujabb keszuleken. Szoval adtak is, meg nem is…

  3. Avatar for gunar gunar says:

    Na igen, azért nem hazudtolják meg magukat! Akinek régebbi a vasa az vegyen újat. Mostanra települt csak mert mentenem kellett sok mindent így eddig nem is néztem milyen lett. Majd meózok.

  4. EU COVID pass sem mukodik (nem adhato a Wallethez). Nem tudom, hogy az EESZT hulyesege, vagy atmeneti. Ugye csak verified kibocsatot lehet hozzaadni, na most az EU-s QR szerinte nem az.

  5. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nekem hozzáadta gond nélkül.

  6. itt add hozzá ezzel és akkor jó lesz: https://www.getcovidpass.eu
    letöltöttem az EESZT felületről az EU covid igazolast pdf-be és azt olvastam vissza a telefonnal erről a weboldalról

  7. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nekem az EESZT app képernyőfotójáról visszaolvasott QR-kóddal is hozzáadta.

  8. most is van.

  9. Mi más nálad? Én is az EESZT QR kódot beolvastam és a Health apphoz hozzáadta, de szürke az Add to Wallet gomb mert a Record Verification a QR kód alatt Not Verified-ot mutat.

    Szerk.: Az EESZT-ről direkt legeneráltattam most a nyomtatható PDF-et és az sem jó…

    Szerk. 2.: Macrumors-on egy olasz csávónak ugyanez van. Akkor lehet még nem működik maradéktalanul (mármint értem, hogy beta iOS de lehet valami backend ellenőrzés még nem működik mindenkinek egyformán. Ott ezt írták:

    “The feature is partially live in the iOS 15.4 beta, as MacStories editor-in-chief Federico Viticci was able to add his Italian vaccination record to the Health app, but not the Wallet app.”

  10. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nem hiszem, hogy köze lenne hozzá, de magyarra átállítva a készüléked nyelvét sem sikerül? voltak már ilyen elcseszett hibák, amikor a nyelvi beállítások kavartak be, aztán hátha.

  11. Jó tipp volt, de sajna nem. Na mindegy. Hát ha majd kireszelik… :smiley: Annak örülök, hogy másnak megy, legalább nem ország specifikus.

  12. Avatar for expa expa says:

    Akkor az oltás igazolványt a iOS 15.4-től lehet majd hozzáadni? 15.3-al gondolom még nem lehet.

  13. Nekem 15.3 előtt is hozzá volt már adva a Wallethez a fenti oldal segítségével… nem értem most mi itt az újdonság :slight_smile:

  14. Avatar for Czo Czo says:

    Gondolom, hogy ez “hivatalos”, EU-val egyeztett metodus. Gondolom, ezt ugyonugy el fogjak fogadni itthoni, mint az EESZT appet, vagy mas EU-s app kodjat. (nem az, hogy eddig is beraktad, es elfogadtak, az nem jelenti azt, hogy hivatalosan elfogadott volt.)

  15. Avatar for expa expa says:

    Simán hozzáadtam a tárcához :slight_smile:
    iP12 pro MAX, ios 15.3

  16. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @expa

  17. Avatar for kaze68 kaze68 says:

    Nekem tökéletesen működik i12 Minin.
    Lehet csak pszichológia,de úgy tűnt mintha az előző verzió telepítése után is javult volna az akkuidő.
    Sebességjavulást nem tapasztaltam…
    Viszont néhány játéknál akadt kicsit,ami RealRacing 3-nál elég zavaró volt.
    Én a maszkos feloldásnak örülök a legjobban,sok kínos másodperctől szabadított meg…

  18. Avatar for expa expa says:

    EESZT appban letöltöttem az Uniós igazolást. Képernyőkép. Azután telón www.getcovidpass.eu. És itt feltöltöttem a képernyőképet. Megjelent egyből, hogy a tárcához hozzáadás. Ennyi :slight_smile:

  19. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @expa tehát nem az új opcióval adtad hozzá, mert az nem érhető el a 15.4 előtt. az meg eddig sem volt kérdés, hogy más módon hozzá lehet adni.

  20. Annyit ír, hogy csak az Egészséghez lehet hozzáadni, mert nem hitelesített. Ennyi…

  21. Avatar for expa expa says:

    JA, hogy több módszer is van/lesz. Ezt nem is tudtam :smiley:

  22. Avatar for gunar gunar says:

    Hát ez nem lett a legjobb beta! Nálam az óra (Series 4 LTE) hirtelen elkezdett rohamosan merülni az eddigekhez képest.

  23. Béta…

    Mindig úgy rá tudtok csodálkozni ha valami gríz van vele, tényleg nem értem mikor tanuljátok meg… :smiley:

  24. Avatar for gunar gunar says:

    Valamit félreértettél. Nem rácsodálkoztam, hanem közöltem és vártam ha valaki még hasonló a cipőben jár esetleg, akkor ideírja. De kaptam helyette oktatást, pedig tudom mit használok évek hosszú sora óta és igen ez ezzel járhat és ahogy eddig sok probléma ami másokat érintett engem meg nem. Arról nem is beszélve, hogy ahogy írtam ez egy series 4 ami nem éppen egy friss db, akár még akku is lehet a ludas ami pont most kezdi megadni magát, pont ezért is kerestem ilyen módon valami infót. Amugy meg igen számomra nem mindennapos az ilyen hiba sem, mert rendszerint nem fordul elő, hanem élvezettel használom őket évek óta, ha nem így lenne már régen nem tenném, mert minek szivatnám magam ha mást is lehet. :crazy_face:

  25. De érted, egy beta szoftver esetén kb. pont semennyire nem releváns, hogy mennyire merül tőle a készülék. Kb. mint ha egy félkész autótól elvárnánk, hogy produkáljon fasza fogyasztást. Előbb guruljon, legyen tekerhető a kormány aztán ha minden jó, majd beállítjuk az injektorokat, a nyomást stb.

    Ha meg nem vagy biztos, hogy milyen az akksid, akkor nézd meg egy nem bétával. Az releváns lesz.

  26. Avatar for gunar gunar says:

    Ebből kiindulva gondoltam leírom. Amugy hogyan is lehet erről visszalépni a nem fejlesztőire az órán?

  27. Sehogy. Szervízben lehet csak.

  28. Avatar for gunar gunar says:

    Tudom azért is kérdeztem, hátha tudsz valamit amit más még nem és azért ajánlottad :slightly_smiling_face:
    A következő beta esetén majd talán megint visszaáll a fogyasztása, ahogy ez volt már régebben is valamikor.

  29. Sziasztok. Nálatok is behalt a Safariban a kereső funkció ha a képekre vagytok kíváncsiak? Nálam semmit nem lehet ilyenkor megnyitni. iPhone 12 a gép.

  30. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    de az nem új, vagy megváltozott funkcionalitás, hogy jobban merül.

  31. Avatar for gunar gunar says:

    Miért, nem változott meg valami? :thinking:

  32. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    most komolyan kénytelen leszek átírni a szöveget, noha teljesen egyértelmű, hogy az új funkciókra vonatkozik, nem pedig az olyan, a bétából fakadó, teljesen “normális” jelenségre, hogy esetleg jobban merül? ne már…

    minden béta esetén előfordulhat, hogy X okból jobban merül. semmi értelme nincs újra és újra leírni, mert úgysem változik tőle semmi, hiszen ha azért merül jobban, mert béta, azt senki nem fogja tudni megoldani, csak az Apple. egyszerűen nem hírértékű. ha ekkora probléma, hogy jobban merül, akkor egyszerűen ne bétázz. ha meg bétázni akarsz, akkor meg annak ilyen következményei is lehetnek, épp ezért is béta. szerintem teljesen felesleges minden alkalommal leírni.

  33. Avatar for gunar gunar says:

    Nehogy átírd ezért! Csak elolvastam és pont belefért amit leírtam és igen szokatlan probléma, mert tényleg az, ha beta ha nem, nem sűrűn fordult elő eddig az elmúlt pár évben, csak talán 5-6 alkalommal a sokkal több beta-ból amit használtam a telón is és az órán is, hiszen csak azokkal használom mindkettőt mindig.

  34. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    már átírtam. semmi szokatlan nincs abban, hogy egy béta esetén jobban merül –– minden egyes frissítés után, legyen az hivatalos verzió, vagy béta, mindig lesz és van, aki azt mondja, hogy neki jobban merül. egyszerűen nem hírértékű.

  35. Sziasztok, ha az órát lefrissítettem 8.5-re, össze tudom párosítani 15.3-as rendszerű iphonnal?

  36. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nem. fordítva viszont igen, ha az iPhone-t frissíted bétára, de az órát nem.

  37. Köszi, gondoltam!

  38. Avatar for gunar gunar says:

    Találkozott már valaki azzal a hibával, hogy üzenet íráskor eddig ha rányomtam a jobb alsó sarokban a mikrofon ikonra akkor diktálni lehetett, na most valamiért nem lehet, de sehol nem semmiféle voip app-ban sem. Elég idegesítő. (12mini)

  39. Avatar for Czo Czo says:

    Mit jelent az, hogy nem lehet? Nincs ott az ikon? Vagy mi tortenik?

  40. Avatar for gunar gunar says:

    Az ikon ott figyel, de megnyomás után nincsen a csík ahogy eddig a diktálás idején, hanem csak üres fekete négyzet és ugyan megpróbáltam diktálni de nem történik semmi.

  41. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    újraindítás után sem?

  42. Avatar for gunar gunar says:

    Azt most próbálom, de a “Hej Siri”-re sem akart reagálni fura módon
    Újraindulás után rendbeszedte magát a telóm és elindultak ezek is.
    Bocs a lármáért de már kezdtem elszokni a beta velejáróitól annyira nem hoztak ilyen kis “finomságokat” az utóbbi időben. :thinking:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for Czo Avatar for Szifon Avatar for gaben73 Avatar for kaze68 Avatar for sullerj Avatar for lalamper Avatar for expa Avatar for Jadeye Avatar for szorian Avatar for gunar

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for gunar gunar says:

    Na igen, gondolom ki kellett találniuk, hogyan lesz így is biztonságos és mennyire lehet az, hogyan lehet az. Vagy csak 1xűen nagy volt már a nyomás rajtuk emiatt és olcsóbb (visszamenőleg is megoldhatja) megoldás mint a kijelző alatti T-ID.

  2. De csak iPhone 12 vagy ujabb keszuleken. Szoval adtak is, meg nem is…

  3. Avatar for gunar gunar says:

    Na igen, azért nem hazudtolják meg magukat! Akinek régebbi a vasa az vegyen újat. Mostanra települt csak mert mentenem kellett sok mindent így eddig nem is néztem milyen lett. Majd meózok.

  4. EU COVID pass sem mukodik (nem adhato a Wallethez). Nem tudom, hogy az EESZT hulyesege, vagy atmeneti. Ugye csak verified kibocsatot lehet hozzaadni, na most az EU-s QR szerinte nem az.

  5. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nekem hozzáadta gond nélkül.

  6. itt add hozzá ezzel és akkor jó lesz: https://www.getcovidpass.eu
    letöltöttem az EESZT felületről az EU covid igazolast pdf-be és azt olvastam vissza a telefonnal erről a weboldalról

  7. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nekem az EESZT app képernyőfotójáról visszaolvasott QR-kóddal is hozzáadta.

  8. most is van.

  9. Mi más nálad? Én is az EESZT QR kódot beolvastam és a Health apphoz hozzáadta, de szürke az Add to Wallet gomb mert a Record Verification a QR kód alatt Not Verified-ot mutat.

    Szerk.: Az EESZT-ről direkt legeneráltattam most a nyomtatható PDF-et és az sem jó…

    Szerk. 2.: Macrumors-on egy olasz csávónak ugyanez van. Akkor lehet még nem működik maradéktalanul (mármint értem, hogy beta iOS de lehet valami backend ellenőrzés még nem működik mindenkinek egyformán. Ott ezt írták:

    “The feature is partially live in the iOS 15.4 beta, as MacStories editor-in-chief Federico Viticci was able to add his Italian vaccination record to the Health app, but not the Wallet app.”

  10. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nem hiszem, hogy köze lenne hozzá, de magyarra átállítva a készüléked nyelvét sem sikerül? voltak már ilyen elcseszett hibák, amikor a nyelvi beállítások kavartak be, aztán hátha.

  11. Jó tipp volt, de sajna nem. Na mindegy. Hát ha majd kireszelik… :smiley: Annak örülök, hogy másnak megy, legalább nem ország specifikus.

  12. Avatar for expa expa says:

    Akkor az oltás igazolványt a iOS 15.4-től lehet majd hozzáadni? 15.3-al gondolom még nem lehet.

  13. Nekem 15.3 előtt is hozzá volt már adva a Wallethez a fenti oldal segítségével… nem értem most mi itt az újdonság :slight_smile:

  14. Avatar for Czo Czo says:

    Gondolom, hogy ez “hivatalos”, EU-val egyeztett metodus. Gondolom, ezt ugyonugy el fogjak fogadni itthoni, mint az EESZT appet, vagy mas EU-s app kodjat. (nem az, hogy eddig is beraktad, es elfogadtak, az nem jelenti azt, hogy hivatalosan elfogadott volt.)

  15. Avatar for expa expa says:

    Simán hozzáadtam a tárcához :slight_smile:
    iP12 pro MAX, ios 15.3

  16. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @expa

  17. Avatar for kaze68 kaze68 says:

    Nekem tökéletesen működik i12 Minin.
    Lehet csak pszichológia,de úgy tűnt mintha az előző verzió telepítése után is javult volna az akkuidő.
    Sebességjavulást nem tapasztaltam…
    Viszont néhány játéknál akadt kicsit,ami RealRacing 3-nál elég zavaró volt.
    Én a maszkos feloldásnak örülök a legjobban,sok kínos másodperctől szabadított meg…

  18. Avatar for expa expa says:

    EESZT appban letöltöttem az Uniós igazolást. Képernyőkép. Azután telón www.getcovidpass.eu. És itt feltöltöttem a képernyőképet. Megjelent egyből, hogy a tárcához hozzáadás. Ennyi :slight_smile:

  19. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @expa tehát nem az új opcióval adtad hozzá, mert az nem érhető el a 15.4 előtt. az meg eddig sem volt kérdés, hogy más módon hozzá lehet adni.

  20. Annyit ír, hogy csak az Egészséghez lehet hozzáadni, mert nem hitelesített. Ennyi…

  21. Avatar for expa expa says:

    JA, hogy több módszer is van/lesz. Ezt nem is tudtam :smiley:

  22. Avatar for gunar gunar says:

    Hát ez nem lett a legjobb beta! Nálam az óra (Series 4 LTE) hirtelen elkezdett rohamosan merülni az eddigekhez képest.

  23. Béta…

    Mindig úgy rá tudtok csodálkozni ha valami gríz van vele, tényleg nem értem mikor tanuljátok meg… :smiley:

  24. Avatar for gunar gunar says:

    Valamit félreértettél. Nem rácsodálkoztam, hanem közöltem és vártam ha valaki még hasonló a cipőben jár esetleg, akkor ideírja. De kaptam helyette oktatást, pedig tudom mit használok évek hosszú sora óta és igen ez ezzel járhat és ahogy eddig sok probléma ami másokat érintett engem meg nem. Arról nem is beszélve, hogy ahogy írtam ez egy series 4 ami nem éppen egy friss db, akár még akku is lehet a ludas ami pont most kezdi megadni magát, pont ezért is kerestem ilyen módon valami infót. Amugy meg igen számomra nem mindennapos az ilyen hiba sem, mert rendszerint nem fordul elő, hanem élvezettel használom őket évek óta, ha nem így lenne már régen nem tenném, mert minek szivatnám magam ha mást is lehet. :crazy_face:

  25. De érted, egy beta szoftver esetén kb. pont semennyire nem releváns, hogy mennyire merül tőle a készülék. Kb. mint ha egy félkész autótól elvárnánk, hogy produkáljon fasza fogyasztást. Előbb guruljon, legyen tekerhető a kormány aztán ha minden jó, majd beállítjuk az injektorokat, a nyomást stb.

    Ha meg nem vagy biztos, hogy milyen az akksid, akkor nézd meg egy nem bétával. Az releváns lesz.

  26. Avatar for gunar gunar says:

    Ebből kiindulva gondoltam leírom. Amugy hogyan is lehet erről visszalépni a nem fejlesztőire az órán?

  27. Sehogy. Szervízben lehet csak.

  28. Avatar for gunar gunar says:

    Tudom azért is kérdeztem, hátha tudsz valamit amit más még nem és azért ajánlottad :slightly_smiling_face:
    A következő beta esetén majd talán megint visszaáll a fogyasztása, ahogy ez volt már régebben is valamikor.

  29. Sziasztok. Nálatok is behalt a Safariban a kereső funkció ha a képekre vagytok kíváncsiak? Nálam semmit nem lehet ilyenkor megnyitni. iPhone 12 a gép.

  30. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    de az nem új, vagy megváltozott funkcionalitás, hogy jobban merül.

  31. Avatar for gunar gunar says:

    Miért, nem változott meg valami? :thinking:

  32. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    most komolyan kénytelen leszek átírni a szöveget, noha teljesen egyértelmű, hogy az új funkciókra vonatkozik, nem pedig az olyan, a bétából fakadó, teljesen “normális” jelenségre, hogy esetleg jobban merül? ne már…

    minden béta esetén előfordulhat, hogy X okból jobban merül. semmi értelme nincs újra és újra leírni, mert úgysem változik tőle semmi, hiszen ha azért merül jobban, mert béta, azt senki nem fogja tudni megoldani, csak az Apple. egyszerűen nem hírértékű. ha ekkora probléma, hogy jobban merül, akkor egyszerűen ne bétázz. ha meg bétázni akarsz, akkor meg annak ilyen következményei is lehetnek, épp ezért is béta. szerintem teljesen felesleges minden alkalommal leírni.

  33. Avatar for gunar gunar says:

    Nehogy átírd ezért! Csak elolvastam és pont belefért amit leírtam és igen szokatlan probléma, mert tényleg az, ha beta ha nem, nem sűrűn fordult elő eddig az elmúlt pár évben, csak talán 5-6 alkalommal a sokkal több beta-ból amit használtam a telón is és az órán is, hiszen csak azokkal használom mindkettőt mindig.

  34. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    már átírtam. semmi szokatlan nincs abban, hogy egy béta esetén jobban merül –– minden egyes frissítés után, legyen az hivatalos verzió, vagy béta, mindig lesz és van, aki azt mondja, hogy neki jobban merül. egyszerűen nem hírértékű.

  35. Sziasztok, ha az órát lefrissítettem 8.5-re, össze tudom párosítani 15.3-as rendszerű iphonnal?

  36. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nem. fordítva viszont igen, ha az iPhone-t frissíted bétára, de az órát nem.

  37. Köszi, gondoltam!

  38. Avatar for gunar gunar says:

    Találkozott már valaki azzal a hibával, hogy üzenet íráskor eddig ha rányomtam a jobb alsó sarokban a mikrofon ikonra akkor diktálni lehetett, na most valamiért nem lehet, de sehol nem semmiféle voip app-ban sem. Elég idegesítő. (12mini)

  39. Avatar for Czo Czo says:

    Mit jelent az, hogy nem lehet? Nincs ott az ikon? Vagy mi tortenik?

  40. Avatar for gunar gunar says:

    Az ikon ott figyel, de megnyomás után nincsen a csík ahogy eddig a diktálás idején, hanem csak üres fekete négyzet és ugyan megpróbáltam diktálni de nem történik semmi.

  41. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    újraindítás után sem?

  42. Avatar for gunar gunar says:

    Azt most próbálom, de a “Hej Siri”-re sem akart reagálni fura módon
    Újraindulás után rendbeszedte magát a telóm és elindultak ezek is.
    Bocs a lármáért de már kezdtem elszokni a beta velejáróitól annyira nem hoztak ilyen kis “finomságokat” az utóbbi időben. :thinking:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for Czo Avatar for Szifon Avatar for gaben73 Avatar for kaze68 Avatar for sullerj Avatar for lalamper Avatar for expa Avatar for Jadeye Avatar for szorian Avatar for gunar