fbpx Skip to content

2016 óta, tehát nagyjából 6 éve folyamatosan hordom az Apple Watch-ot. Én kifejezetten rajongok az Apple órájáért, és szeretem is hordani. Nem igazán voltam óra-párti 6 évvel ezelőtt, és azóta is inkább funkcióját tekintve hordom az Apple óráját, nem az óra mivolta miatt. Szeretem látni azonnal az értesítéseket, információkat az órán, esetleg a pulzust, edzéskor pedig (még ha ritkán is) a statisztikai adatokat. Szeretek vele kültéri rollerezéseket is mérni, tehát jóformán elmondható, hogy én technikailag használom ki az Apple óráját és számomra nem a design a fő szempont.

Apple Watch Series 5 teszt és vélemény

Ettől függetlenül az évek alatt én kizárólag az acél tokozású órát vásároltam meg, mert úgy gondolom, hogy “az néz ki órának is”, illetve ahhoz egy bőr vagy fém szíj sokkal jobban illik. Volt egyébként egy Nike órám is, amit sportolásra használtam, de alapjában véve az acélhoz húz a szívem. Néhány hete olvastam a hírt, hogy sajnos az Uber is kivonul az Apple Watch alkalmazások piacáról, és ezzel csatlakozik azon alkalmazások közé (Twitter, Instagram, Target, Trello, Slack, Hulu, Evernote), amik már nem elérhetőek az Apple Watch-ra. És ez a lista bizony folyamatosan bővül és ahogy én látom, az Apple jóformán semmit sem tesz, vagy nem tud tenni ellene. A kérdés persze az, hogy miért?

A fejlesztőktől mindig azt hallom, hogy viszonylag nehéz Apple Watch-ra fejleszteni. Főleg a régebbi készülékek rendkívül lassúak, és az Apple a Series 0-nál úgy oldotta meg az Apple Watch alkalmazások működését, hogy azok lényegében a telefonon futottak és nem az órán. Az óra egyfajta kijelzőként működött, és a telefonnak ott kellett lennie a közelben, hogy fusson rajta az app. Ez borzasztó volt, és lassú is. Jóformán az első néhány évben kizárólag a beépített alkalmazások működtek jól, érdekes visszatekinteni, mennyire puritán volt az Apple Watch Series 0.

Szinte csak az óra, és az időjárás látszódott, illetve az akkumulátor töltöttség. Évek óta nem rakom ki például az akkumulátor időt, mert minden éjjel töltöm, és tudom, hogy egy napot még 4G-vel is kibír azért az óra.

Alkalmazás lényegében nem létezett az órára, jónéhány évig, de talán nem is kellett. Az egész óra újdonság volt, imádtuk használni, edzésre, munkába, értesítésekre. Szerintem önmagában már az értesítések miatt is megérte megvásárolni az órát, de az edzések követése miatt még többen vették. Ezen kívül ott volt a hatalmas választék. Elképesztően sok féle Apple Watch közül választhattunk, köztük a 12.000 dolláros (3.7 millió Ft) arany Apple Watch, amit idővel az Apple már nem forgalmazott.

Kuriózum volt felpróbálni az órát, amit mi meg is tettünk még 2016-ban Jadeye kollégával. Akkor még voltunk olyan fanatikusok, hogy kimentünk reggel Londonba, hogy felpróbáljuk az arany órát, majd az esti géppel jöttünk is vissza.

Erről egyébként készült egy cikk is, érdemes elolvasni. ?

Idővel persze fejlődött maga az óra, évről-évre kapott újdonságokat, a Series 3 esetén például az LTE támogatást, ami persze hazánkban még évekig nem volt elérhető. A legnagyobb frissítés persze egyértelműen az Apple Watch Series 4 volt a nagyobb kijelzővel és EKG-val. Én akkor váltottam a jelenleg is használt Series 4-re. Ekkor került rengeteg újdonság is az órába, és számtalan appal kapcsolatos frissítés is.

Olvasd el a cikkünket, amiben a saját óraszámlapjainkról írunk. Le is töltheted őket!

A felhasználók és egyben a fejlesztők is rengeteg új számlapot kaptak és ezzel lényegében az Apple elérte, hogy a fejlesztőket újra érdekelje az Apple Watch. Sokkal többet kaptak és most már elengedő volt a processzor is ahhoz, hogy megfelelően futtasson alkalmazásokat az Apple Watch. Ezzel együtt sok-sok alkalmazás elérhetővé vált, de továbbra is voltak olyan korlátok, amiket az Apple nem engedett meg a fejlesztőknek.

Az Apple Watch a Series 5-tel bevezette a “mindig bekapcsolt” kijelzőt. Ez lényegében dupla számlapot jelent, tehát egyet passzív módban, egyet pedig aktív módban. Ezzel ismét több lehetőséget adva az órafelületeknek, valamit a fejlesztőknek.

Észrevehető azonban, hogy az Apple kizárólag magára az órafelületekre koncentrált az elmúlt években, a fejlesztőknek maguknak kellett kitalálni, hogy milyen hasznos alkalmazást fejlesszenek az órára. Ami rendkívül limitált, mert lényegében vagy hasznos egy adott alkalmazás a felhasználó számára annyira, hogy kényelmesebb az órát felemelnie, vagy nem. Sokszor a nagyobb kijelző és több információ érdekében inkább elővesszük a mobilunkat. Ez olyan, hogy egy email miatt nem nyitjuk ki a laptopot, hanem elolvassuk magát az emailt a telefonodon, na de ezt az órán már nem nagyon tesszük meg. Tehát rendkívül specifikus az, hogy az órán mikor használunk alkalmazást: vajon kényelmesebb-e, mint elővenni a telefont.

Ez egy chat alkalmazásnál egyértelmű, ott egy-egy üzenetet elolvasunk, esetleg gyorsabban válaszolunk is. A telefonhívások is adott esetben hasznosak egy óra esetén, de ezen kívül mit használunk még? Vagy éppen te mit használsz? Ez egyben egy kérdés is a Szifon.com olvasók fele: ti milyen alkalmazásokat használtok az Apple Watch-on?

Például egy Uber esetén hasznos lehet a kijelzőre kiírva, mikor érkezik, emiatt tényleg nem venném elő a telefonom, kérdés persze, hogy ezt az Uber képes volt-e megtenni a jelenlegi megoldásokkal. Ez alapján megkérdeztem @Czo kollégát is, aki a Holabuszt fejleszti évek óta:

Kérdés: Miért nincs olyan óraszámlap komplikáció, ami ha felemeljük az órát, azonnal megmondja, hogy a kedvenc buszunk mikor érkezik meg a kedvenc megállónkba?

Válasz: Azért nincs, mert a komplikáció “idővonal” alapú. A fejlesztő meg tudja mondani a rendszernek, hogy “16:40-kor rakd ki ezt”, “16:59-kor pedig azt”, de a frissítési időközök pedig nem valós idejűek, hanem akkor frissít, amikor a telefon jónak látja, illetve akkor lehet még frissíteni, ha push értesítés érkezik.

Kérdés: Tehát akkor lényegében ez egy korlátozás az Apple részéről, hogy az alkalmazás nem tud az órán futni a háttérben, hogy lekérdezze, hol jár a busz. Ezt nem lehet megkerülni, hogy megmondod, hogy az app a következő X percben X percenként kérdezze le?

Válasz: A komplikáció idővonalra az van írva a dokumentációban, hogy a minimum idő 15 perc a frissítések között. Én úgy tapasztaltam, hogy ha csak internetről kérdezel le valamit, akkor a 15 perc rendben van, de ha GPS-t is használsz, akkor 30-40 percenként frissíti a pozíciót.

Holabusz watchOS alkalmazás

Más magyar fejlesztőkkel is beszéltünk az elmúlt napokban. A legtöbb fejlesztő azt látja, hogy felesleges energiát fektetni az Apple Watch alkalmazásokba, mert egyszerűen kevés a felhasználó. Azonban ettől függetlenül sokszor tervben van az óra alkalmazás, de húzódik más fejlesztések miatt.

Röviden tehát elmondható, hogy maga az Apple korlátozza a fejlesztőket abban, hogy a felhasználók számára még hasznosabb alkalmazásokat készíthessenek. Ennek persze többek között az az oka, hogy az akkumulátor már az 1 napos üzemidőt sem bírná ki, ami miatt meg a felhasználó bukna ki. Tehát a vége az, hogy a nagyobb cégek sorra lépnek le az Apple Watch plarformról, az Apple pedig fejleszti tovább a saját alkalmazásait, amiknek egyáltalán nincs ilyen fajta korlátozásuk.

Te mit gondolsz erről? Meg vagy elégedve az Apple Watch-csal? Milyen alkalmazást tudnál elképzelni még rá?

+1: Apple Watch frissítés, mi jöhet a Series 8-nál?

Ugyan a cikkhez nem kapcsolódik szorosan, de az is elmondható, hogy rengetegen használnak régi Apple Watch-ot. Series 2-t, 3-at, 4-et és így tovább. Viszonylag ritka az új Apple Watch, szerintem nagyon-nagyon kevesen vettek most a Series 7-ből. Még itt a Szifon.com-on is úgy voltam vele, hogy semmi értelme tesztet írni róla, mert az Apple jóformán semmit sem frissített.

[totalpoll id=”135422″]

Azonban ennek az egésznek van egy következménye, ami nem szép dolog, főleg a modern technológia miatt. Ez pedig az akkumulátor elöregedése. 2 év alatt általában már 10-15%-ot esik az Apple Watch akkumulátorának a kapacitása. 3 év alatt pedig az órám akkumulátora tönkre is ment.

 

3 év alatt jóformán alig 1 napot bír az Apple Watch, alacsony akkumulátor szinten pedig ki is kapcsol. Ezt persze az akkumulátor menüpont alatt is látom, azt írja, hogy szervizeltetni is kell. Már csak azt várom hogy felpúposodjon az akkumulátor és kinyomja a kijelzőt és ezzel használhatatlan legyen az óra. Természetesen a technológia miatt az Apple nem cserél akkumulátort, és nagyon más szerviz sem, mivel körülményes és persze utána már nem is lesz vízálló a készülék. Egyszóval egyetlen opcióm van, vagy kicseréltetem az Apple-nél, ami teljes egységes cserélnél több mint 120.000Ft ennél az óránál, vagy pedig tovább használom – lesz, ami lesz alapon. Igazából valahol én vagyok a hibás, hogy nem kötöttem rá AppleCare+-t anno, mert akkor most egy huszárvágással lehetne új rozsdamentes acél órám. Az AppleCare+ 35.000Ft-ba került anno, amit meghosszabbítottam volna. Szóval ezért is írom le majdnem minden cikkembe, hogy ezt érdemes megkötni hosszabb távon.

Ettől függetlenül azért “anyázok” is az Apple-nek, mert egy 3 éves órának azért nem kéne szétmennie így, de sajnos ez van.

Frissítés: akkumulátor miatti csere

Az Apple az akkumulátor miatt 37.900Ft-ért is kicserélheti az adott órát, de ehhez nyilván az órának is ki kell írnia, hogy hibás az akkumulátor, illetve az Apple-nek is ellenőriznie kell, hogy valóban hibás-e. Tehát, ha az órának egyéb hibája nincs, jól működik a korona, nincs betörve, megrepedve a kijelző, akkor lehetséges, hogy a fenti árat kapod.

Ettől függetlenül az Apple elutasíthatja a cserét, ha nem csak az akkumulátorral van hiba, ebben az esetben egy másik árat fogsz kapni, amit a szervizpartner átad neked. Tehát első körben a hivatalos szervizpartner készít egy kalkulációt, ezután kiküldi az órát az Apple-höz, az Apple vagy elfogadja a kalkulációt, ha tényleg csak az a hibája van, vagy pedig ad egy másikat, ha szerinte más hibája is van a készüléknek.

Jelenleg várok a Series 8-ra, mivel a Series 4-nél volt hatalmas lépés, így várhatóan a Series 8-nál is ez lesz, de immáron odafigyelek majd az AppleCare+-ra is, mert legalább 3 évig fogom használni az órát, vagy éppenséggel 4 évig, ahogy most is.

Szerintem a 8-as ismét egy nagyobb design váltáson fog átesni, én például nagyon örülnék egy hasonlónak, mint például az iPhone 13 Pro-nál elérhető kicsit kockább, “keményebb” kialakításnak. Nyilván nekem a Series 4 után hibátlan lenne a gyorsaság, az akkumulátor idő, a most kapott gyors töltés, szóval ezek mind-mind extrának számítanak, ha a 8-asra váltok, plusz ugye bármi egyéb, amit még bemutat majd az Apple!

Ti mit gondoltok a fentiekről?

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.