fbpx Skip to content

Jó négy éve már, hogy a Twinkly-t használjuk a karácsonyfánkon, amit idén is előszeretettel tettünk fel. 2021-ben is trend lett, hogy már novemberben díszítünk. Többek között azért, mert így nem csak egy hétig van jelen ez a mesés hangulat, hanem több hétig javítgathatjuk a kinti és a benti díszítést is, hiszen jóformán minden hétvégén találunk valami apróságot a boltokban.

(Igen, Steve, a macska kapott saját “ajándékdobozt” idén, ami nagyon tetszik neki. Itt találsz még róla képet.)

Nyilván ez a családosoknak, pároknak még nagyobb élmény, mivel ilyenkor közös program a díszítés, legyen szó akár fáról, erkélyről, a ház faláról. Ahogy látjátok, idén is előszedtük a Twinkly-t, ami lényegében egy okos karácsonyfa izzósor. Ezzel egyedi, színes fényt adhatunk a fának, de akár távolról is irányíthatjuk, és nem mellesleg a második generációs Twinkly égősorok most már HomeKit és Siri támogatást is kaptak. ? Valljuk be, elég menő, hogy Sirivel kapcsolgathatjuk a fán lévő égősort.

A Twinkly néhány napja bejelentette, hogy végre HomeKit támogatást is kaptak a második generációs Twinkly izzók, amik ugye többfélék is lehetne már, nem csak karácsonyfa égősorok, hanem különböző formájú és mintázatú fali égősorok is, amik kültéren és beltéren is egyaránt használhatóak.

Hacsak nem használtuk az izzósort nyáron is, akkor vegyük elő és poroljuk le őket. Nézzük meg, hogy milyen generációval rendelkezünk, amit a következőképpen tudhatunk meg:

Ha az égősor vezérlő elektronikája a fenti alakkal rendelkezik, egy hosszúkás téglalap, aminek a sarkai és élei le vannak kerekítve, akkor második generációnk van. Ha viszont ez egy kisebb, szögletesebb alakú, akkor az első generációs. A HomeKit hivatalosan csak a második generációra érhető el, sajnos az elsőre nem, de azért ne csüggedjenek azok, akinek még az első van, mert van alternatív megoldásunk!

A Twinkly firmware-frissítése után a Twinkly beállítások alatt találjuk meg a HomeKit-kódot, amit azonnal hozzáadhatunk a saját otthonunkhoz. Ezek után a Twinkly egy egyszerű lámpaként funkcionál a HomeKitben: be és ki tudjuk kapcsolni, illetve változtathatjuk a színt, és persze állíthatjuk a fényerejét. Ezen kívül sajnos több opciónk nincs, de innentől a Twinkly az otthonunk többi eszköze és azok állapota alapján automatizálhatóvá is válik, például lekapcsol, ha mindenki elmegy otthonról vagy éppen bekapcsol, ha valaki hazaér. (A sima időzített be- és kikapcsolás a Twinkly appban is elérhető még HomeKit nélkül is.)

Mit tehetek, ha 1. generációs Twinkly-m van?

Ezzel is érkeztünk a cikk a második feléhez, ahol a HomeBridge-ről fogok néhány szót ejteni. A Homebridge lényegében egy HomeKit szerver, amivel olyan gyártók termékeit lehet HomeKit-képessé tenni, amik alaphelyzetben nem lennének támogatottak. Ilyen például az első generációs Twinkly, de én ennek a segítségével használom a Eufy kapucsengőnket is, valamint a Xiaomi termékcsaládból is néhány terméket.

(Nagyjából 60+ eszközünk van jelenleg a HomeKit alatt a lakásban, ebből jó néhány a Homebridge-nek köszönhetően.)

Némi számítástechnikai tapasztalatot természetesen azért igényel a telepítése. Pár hete Hori kollégának telepítettem a Synology NAS készülékére, majd pedig ő folytatta a beállításokat, és némi Google segítségével simán megoldotta az alapvető problémákat. Szóval szinte bárki tudja telepíteni és beállítani, de azért némi utánajárást igényel a feladat és alaptudást.

A Homebridge-hez egy folyamatosan működő Linux alapokon nyugvó számítógép szükséges. Ehhez általában egy Raspberry Pi-t szoktunk ajánlani, de modernebb, 64-bites NAS-okon is elfut a docker segítségével. Tehát aki rendelkezik otthon újabb, például Synology vagy QNAP NAS-okkal, simán futtathat rajtuk is Homebridge szervert, amit az itt leírtak alapján tud telepíteni egy Synology-ra.

(Kellemes felhasználói felület áll rendelkezésre.)

Amennyiben a Raspberry Pi-s (mini számítógép) megoldást választanánk, akkor már korábban írtam egy teljes magyar leírást a Homebridge-dzsel kapcsolatban. Érdemes elolvasni: Homebridge, avagy HomeKit szerver létrehozása Raspberry Pi segítségével.

A fenti cikkben pedig pont az első generációs Twinkly-t teszem HomeKit-képessé, tehát ha végigviszitek az egész Homebridge telepítést, akkor a végén a Twinkly égősorokat tudjátok HomeKit-képessé tenni. Itt megjegyezném, hogy sajnos a legfrissebb plugin nekem nem működött megfelelően, így érdemes a régebbi, 0.3.4-es verziót telepíteni, amit a webes felületen kiválasztva tudunk megtenni vagy alább a Terminal segítségével:

Nyilván azoknak hatalmas szerencséjük van, akik második generációs Twinkly-vel rendelkeznek, de szerintem sokaknak még első generációs van, és ők is szeretnék a Hey Siri-t vagy a kényelmes Otthon alkalmazást használni, ez pedig a Homebridge-dzsel gond nélkül megoldható.

Amennyiben kérdésetek van a Homebridge-dzsel kapcsolatban, tegyétek fel itt hozzászólásként vagy pedig az eredeti cikknél, amit fentebb linkeltem.

Hogyan használható ki a HomeKit egy lakásban? Olvassátok el ezt vagy ezt a cikkünket! Twinkly-ket pedig itt tudjátok megvásárolni.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Épp tegnap telepítettem újra Homebridge-et, állítgattom be az eszközöket, köztük a frissen vásárolt Twinkly 100-ast, mikor feldobta a frissítést. Utána meglepetten vettem észre, hogy már nem kell plugin :slight_smile:

    Egyébként nálunk nagyon nezehezen beszerezhető, a Praktikerben találtam jó áron, csak aggódok, hogy a 100ledes kevés lesz a fára….

  2. Pont ma szereltem fel a teraszra, a fára még nem :slightly_smiling_face: Mondjuk Homey-val is hozzá tudtam volna adni, de így “egyszerübb”. Az automatizáció miatt meg kifejezetten örülök neki. :+1:t2:

  3. @83miki83 egyébként a Homey plugin-nél van most egy bug, nem megy megfelelően valamelyik frissítés óta. :frowning:

    @Sziszi1 kb 180cm fáig elég a 105db-os a 150db-os kb 200cm-ig. 210cm-es fára nekünk 2x 105db-os kellett fixen, és akkor ez még picit gyenge, de a cikkben látod a fát. :slight_smile: Azon 2db 1. generációs Twinkly van.

  4. @SzifonAdmin Szuper, akkor megnyugodtam, 1,5m-es fát szoktunk venni :slight_smile:

  5. Bridgen keresztul is ment sirivel, lehetett automatizalni, kapcsolgatni. Nem latok benne nagy elonyt, hogy most nativan homekites lett.

    Raadasul minden thirdparty otthon automatizalassal lehetett vezerelni. Homeassistant, domoticz, nodered, stb.

    Ez megmarad a frissites utan is?

  6. Meg igen, max duplán tudod bevinni a HomeKit alá.

  7. En meg vettem 4 db Philips Hue Smart Plugot meg tavaly, es azzal kapcsolgatom a mindenfele vilagitast itthon. Beleertve a teraszon levot is, ev kozben pedig mashol dolgoznak.

  8. Hát nem tudom honnan veszed ezeket a számokat, de az nagyon szegényes világítást eredményez. (persze ha csak is egy szögből nézed akkor még talán talán…
    Ez egy 210es fa 600db-os Twinklyvel (kb ha felülről nézünk keresztmetszetet akkor 80% van beborítva , kb úgy ahogy a piros alsót rajzoltam)

  9. A cikkben lévő kép pont az, amit leírtam, szerintem bőven elegendő annyi fény a fára, maximum még 30-50db kellett volna, tehát 2x 150-es Twinkly elég szerintem. De mondjuk mi inkább díszeket használunk jobban a fény csak kiegészítő, ne vigye el a szemünket a világítás. :slight_smile: Mindenki máshogy szereti.

    Pedig egyébként teljesen hasonló az elrendezésünk fényfüzér ügyileg. :slight_smile: És akkor még itt is látszik hogy egy-egy dísz miatt talán nem látszik minden égő. Nyilván ezt idővel az ember fixálja meg javítgatja, de én úgy gondolom elégnek kéne lennie.

  10. erre nekünk is jön még díszítés kb ugyan olyan arányba mint nektek, de lehet hogy egy hangyafa…val kevesebb :slight_smile:

  11. Mi is a 400-ast vettük és kevés egy normál fára. Nem ahhoz kevés, hogy mennyi fény van rajta, mert az valóban szubjektív, hanem ahhoz, hogy kirajzolja a mintákat. Végülis ez olyan, mint egy LED fal. Minél sűrűbb, minél nagyobb a felbontása, annál jobban fel lehet ismerni egy szívet vagy egyéb mintát. Arra, hogy váltogassa a színeit, arra a kevesebb is jó, de ez nem elég érdekes. A Twinkly oldalán lévő demó képeken is többezer led van a fákon, hogy jól nézzen ki.

  12. Nálunk a 210-es fán 250-es Twinkly volt. Nekünk például nem is kellene több rá mert a fához illő effektek így is jól kivehetőek. Most szereltem fel a Curtain-t, ott pl lehet vágtázó rénszarvast is kirakni és látszódik is rajta.

  13. Ez igaz, mondjuk én csak színezem semmi extra. :slight_smile: De igazad van!

  14. Amúgy lehet a Twinkly-nél kapni műfenyőt is. 1,8m magas, 400-as égősorral.

  15. Ha valakit érdekel, így néz ki egy animáció 210-es Curtain -nel.

  16. Ha veszek a 250-es mellé még egy sort, az is bemegy az applikációba, de a mintákhoz egyben tudja kezelni? Mondjuk a feltérképezéskor, mindent egybevesz?

  17. Valaszolok magamnak. Igen. Gen II eseten max 4000 LED lehet egy csoportban amit az app egyként kezel.
    Kizarolag azonos profilu twinkly sorokat lehet csoportba foglalni.

  18. Holnap ez is összeszerelésre kerül aztán kiváncsi leszek, hogy működnek szinkronban a különböző égősorok.

  19. Ha már karácsonyfa. Itt egy svájci barkácsáruház oldala ahol a fa alatt az “Im Raum platzieren” ikonra kattintva lehet a fát a szobában megnézni AR segítségével. Tudom haszontalan dolog, de lehet valakinek segít a kiválasztásban :slightly_smiling_face:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for BoRRoNeo Avatar for Megashiver Avatar for Sziszi1 Avatar for Szifon Avatar for kopemagus Avatar for 83miki83 Avatar for SzifonAdmin

Népszerű hozzászólások

  1. Épp tegnap telepítettem újra Homebridge-et, állítgattom be az eszközöket, köztük a frissen vásárolt Twinkly 100-ast, mikor feldobta a frissítést. Utána meglepetten vettem észre, hogy már nem kell plugin :slight_smile:

    Egyébként nálunk nagyon nezehezen beszerezhető, a Praktikerben találtam jó áron, csak aggódok, hogy a 100ledes kevés lesz a fára….

  2. Pont ma szereltem fel a teraszra, a fára még nem :slightly_smiling_face: Mondjuk Homey-val is hozzá tudtam volna adni, de így “egyszerübb”. Az automatizáció miatt meg kifejezetten örülök neki. :+1:t2:

  3. @83miki83 egyébként a Homey plugin-nél van most egy bug, nem megy megfelelően valamelyik frissítés óta. :frowning:

    @Sziszi1 kb 180cm fáig elég a 105db-os a 150db-os kb 200cm-ig. 210cm-es fára nekünk 2x 105db-os kellett fixen, és akkor ez még picit gyenge, de a cikkben látod a fát. :slight_smile: Azon 2db 1. generációs Twinkly van.

  4. @SzifonAdmin Szuper, akkor megnyugodtam, 1,5m-es fát szoktunk venni :slight_smile:

  5. Bridgen keresztul is ment sirivel, lehetett automatizalni, kapcsolgatni. Nem latok benne nagy elonyt, hogy most nativan homekites lett.

    Raadasul minden thirdparty otthon automatizalassal lehetett vezerelni. Homeassistant, domoticz, nodered, stb.

    Ez megmarad a frissites utan is?

  6. Meg igen, max duplán tudod bevinni a HomeKit alá.

  7. En meg vettem 4 db Philips Hue Smart Plugot meg tavaly, es azzal kapcsolgatom a mindenfele vilagitast itthon. Beleertve a teraszon levot is, ev kozben pedig mashol dolgoznak.

  8. Hát nem tudom honnan veszed ezeket a számokat, de az nagyon szegényes világítást eredményez. (persze ha csak is egy szögből nézed akkor még talán talán…
    Ez egy 210es fa 600db-os Twinklyvel (kb ha felülről nézünk keresztmetszetet akkor 80% van beborítva , kb úgy ahogy a piros alsót rajzoltam)

  9. A cikkben lévő kép pont az, amit leírtam, szerintem bőven elegendő annyi fény a fára, maximum még 30-50db kellett volna, tehát 2x 150-es Twinkly elég szerintem. De mondjuk mi inkább díszeket használunk jobban a fény csak kiegészítő, ne vigye el a szemünket a világítás. :slight_smile: Mindenki máshogy szereti.

    Pedig egyébként teljesen hasonló az elrendezésünk fényfüzér ügyileg. :slight_smile: És akkor még itt is látszik hogy egy-egy dísz miatt talán nem látszik minden égő. Nyilván ezt idővel az ember fixálja meg javítgatja, de én úgy gondolom elégnek kéne lennie.

  10. erre nekünk is jön még díszítés kb ugyan olyan arányba mint nektek, de lehet hogy egy hangyafa…val kevesebb :slight_smile:

  11. Mi is a 400-ast vettük és kevés egy normál fára. Nem ahhoz kevés, hogy mennyi fény van rajta, mert az valóban szubjektív, hanem ahhoz, hogy kirajzolja a mintákat. Végülis ez olyan, mint egy LED fal. Minél sűrűbb, minél nagyobb a felbontása, annál jobban fel lehet ismerni egy szívet vagy egyéb mintát. Arra, hogy váltogassa a színeit, arra a kevesebb is jó, de ez nem elég érdekes. A Twinkly oldalán lévő demó képeken is többezer led van a fákon, hogy jól nézzen ki.

  12. Nálunk a 210-es fán 250-es Twinkly volt. Nekünk például nem is kellene több rá mert a fához illő effektek így is jól kivehetőek. Most szereltem fel a Curtain-t, ott pl lehet vágtázó rénszarvast is kirakni és látszódik is rajta.

  13. Ez igaz, mondjuk én csak színezem semmi extra. :slight_smile: De igazad van!

  14. Amúgy lehet a Twinkly-nél kapni műfenyőt is. 1,8m magas, 400-as égősorral.

  15. Ha valakit érdekel, így néz ki egy animáció 210-es Curtain -nel.

  16. Ha veszek a 250-es mellé még egy sort, az is bemegy az applikációba, de a mintákhoz egyben tudja kezelni? Mondjuk a feltérképezéskor, mindent egybevesz?

  17. Valaszolok magamnak. Igen. Gen II eseten max 4000 LED lehet egy csoportban amit az app egyként kezel.
    Kizarolag azonos profilu twinkly sorokat lehet csoportba foglalni.

  18. Holnap ez is összeszerelésre kerül aztán kiváncsi leszek, hogy működnek szinkronban a különböző égősorok.

  19. Ha már karácsonyfa. Itt egy svájci barkácsáruház oldala ahol a fa alatt az “Im Raum platzieren” ikonra kattintva lehet a fát a szobában megnézni AR segítségével. Tudom haszontalan dolog, de lehet valakinek segít a kiválasztásban :slightly_smiling_face:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for BoRRoNeo Avatar for Megashiver Avatar for Sziszi1 Avatar for Szifon Avatar for kopemagus Avatar for 83miki83 Avatar for SzifonAdmin