fbpx Skip to content

Majdnem napra pontosan egy évvel a watchOS 7, kereken egy héttel a watchOS 7.6.2 megjelenésenyolc béta verzió, és alig egy héttel az RC után az Apple ma este elérhetővé tette a watchOS 8-as frissítést.

A watchOS 8 új módokat kínál ahhoz, hogy egészségesek és aktívak maradjunk, valamint a másokkal való kapcsolattartásra. Az újratervezett Fotók app segít, hogy kapcsolatban maradjunk a legbecsesebb emlékeinkkel, valamint a Tudatosság app és az új Tajcsi és Pilates edzéstípusok segítenek, hogy egészségesebben és fittebben éljünk. Ezenfelül a Tárca és az Otthon frissítései egyszerűvé és kényelmessé teszik az otthonunk, autónk és még kedvenc helyeinknek is a kinyitását.

Nem érdekelnek az újdonságok, csak telepíteni szeretnéd? Kattints ide, hogy átugord őket: Hogyan telepíthető?

Olvasd végig a cikket, mielőtt kérdeznél, mert igyekeztünk az összes lehetséges kérdésre már előre megadni a választ!

Nagy előrelépés. A belső utadon is.

A watchOS 8 olyan új funkciókkal bővül, amelyek segítenek, hogy elérhető maradj, és minden eddiginél aktívabban és egész­ségesebben élj. A továbbfejlesztett Fotók appból másokkal is megoszthatod legkedvesebb emlékeidet. Izgalmasabbá teheted az üzeneteidet, valamint új módszerek érkeznek, amelyek­kel kiegyensúlyozottabb és tudatosabb lehetsz. Ráadásul mindez csak a kezdet.

Összekapcsol minden szinten.

A watchOS 8-cal minden eddiginél könnyebben maradhatsz kapcsolatban a számodra fontos emberekkel és dolgokkal. Új, izgalmas lehetőségeket nyújt a fotóid megjelenítésére, az otthonod irányítására és akár az autód beindítására is – kényelmesen, a csuklódról.

Fotók

Portré fotók az iPhone-odról – immár az órád számlapján is.

Helyezd a középpontba a barátaidról vagy családodról készült, kedvenc fotóidat.

A dinamikus, több rétegű effektussal ez az új számlap az iPhone-oddal portré módban készített fotókat használja, így a számodra fontos emberek kapják rajta a főszerepet.

Minden napra egy új emlék

A Fotók app által összegyűjtött emlékek és kiemelt fotók mostantól automatikusan szinkronizálódnak az órádra, minden egyes nap valami újat mutatva.

Tökéletes elrendezésben

Az Emlékek fotó kollekciója egy mozaikos elrendezésben jelenik meg, ezzel egy sokkal gazdagabb nézetet biztosítva a könyvtárad tartalmának.

Viseld a csuklódon, mutasd meg és oszd meg őket

Mindössze néhány koppintással megoszthatsz fotókat az Üzenetek és a Mail használatával.

Otthon

Okosotthon – okosabb óra

Amikor az okos eszközeid egyike aktiválódik, a watchOS 8 automatikusan javaslatokat tud tenni a közeli eszközök vezérlésére. Például amikor valaki megnyomja az okos csengőd gombját, megjelenhetnek opciók az ajtó kinyitására vagy a bejárati ajtó előtti világítás felkapcsolására.

Egy szoba, több kilátással

Az új nézetben az összes biztonsági kamerád képét láthatod. Többféle képarány is támogatott, ahogyan a kétirányú kommunikáció is az azt támogató kamerákon. A teljes képernyős nézethez pedig csak koppints a képre.

Vezérlés egy koppintásra

Mostantól sokkal gyorsabban elérheted a különböző szcenáriókat. A watchOS 8 az aktuális időpont alapján már tudja, hogy várhatóan melyiket akarod használni – és ezeket intuitív módon meg is jeleníti.

Állapotjelzők

Az összes eszközöd aktuális állapota kényelmesen elérhető az Otthon app képernyőjének tetején. Azonnal láthatod, hogy melyik lámpa vagy kamera van bekapcsolva, az akkumulátorok fel vannak-e töltve, illetve hogy frissíteni kell-e a szoftvert.

Tárca

Tárolj benne mindent – akár az otthonod kulcsát is

Mostantól akár az otthonod digitális kulcsát is tárolhatod a Tárcában az órádon, így mindig nálad lehet. Az Otthoni kulcs több népszerű gyártó zárjával is működni fog, és lehetővé teszi azt is, hogy egy kulccsal több ajtót is kinyithass. Ennek a használatához az Otthoni kulcs funkcióval kompatibilis zárra van szükség. Mi egyelőre még nem találkoztunk olyan zárral, ami ezt támogatná.

Az autókulcs már tudja, hogy közeledsz az autódhoz

Az Apple Watch Series 6-ban megtalálható ultra-szélessávú technológiának köszönhetően a digitális autókulcsod már felismeri, hogy közeledsz az autódhoz. Nyisd ki az ajtót, kapcsold be a riasztót, vagy állítsd be a klímát – mindezt akár távolról is.

A digitális autókulcsok a szolgáltatást támogató autógyártók modelljeivel használhatók, és még idén érkezik. A további részletekről érdeklődj a márkakereskedőknél.

Nincs többé szükség a “kulcs a lábtörlő alatt” típusú megoldásokra

A Családi megosztással biztonságosan megoszthatsz egy digitális kulcsot a családoddal, vendégekkel vagy akár egy vállalkozóval is. Megoszthatod a kulcsot egyszer vagy akár többször is.

Tedd be a Tárcába a jogosítványodat

Az USA egyes szövetségi tagállamaiban már lehetőséged van egy ellenőrzött digitális azonosító kártya bemutatására is a TSA számára a reptéri biztonsági ellenőrzőpontokon. És ahogyan az Apple Pay esetén, az adataid itt is titkosítva és biztonságban maradnak. (Ez jelenleg csak az USA egyes tagállamaiban érhető el.)

Üzenetek és Mail

Szerkesztés útközben

A diktálás esetleges hibáinak javításához használd a Digitális Koronát, hogy pontosan oda görgess az üzenetben, amit szerkeszteni akarsz.

Varázslatos üzenetküldés

Írj üzenetet diktálás, Firka (Scribble) és emojik használatával, az összessel egyszerre.

GIF-ekkel minden izgalmasabb

Dobd fel az üzeneteidet GIF-ekkel, amelyek között egy vagy több szót beírva tudsz keresni, hogy kiválaszd a megfelelőt.

Zene, ami jellemez téged

Ossz meg dalokat, albumokat és lejátszási listákat az Üzenetek és a Mail használatával.

Fókusz

Szűrd ki a zavaró tényezőket

A Fókusz segít a pillanatra koncentrálni, amikor arra szükséged van, csak azokat az értesítéseket engedélyezve, amelyeket ilyenkor is meg akarsz kapni. Válassz az alapértelmezett Fókusz javaslatok közül, mint például munka vagy edzés, vagy pedig szinkronizáld azokat, amelyeket az iPhone-odon, iPadeden vagy a Mac-eden hoztál létre.

Tudasd másokkal, hogy épp nem érsz rá

Az akaratlan zavarás megelőzése érdekében a watchOS 8 lehetővé teszi, hogy megoszd az állapotodat az Üzenetekben. Amikor egy kontaktod üzenetet kezd írni neked, látni fogja, hogy elfoglalt vagy – így tudni fogja, hogy ne zavarjon. Azt is te állítod be, hogy ki láthatja az állapotodat, és ki nem.

Új egészségi és fitnesz funkciók. A testnek és a léleknek is.

A jó egészség nem csak azt jelenti, hogy rendszeres testmozgást végzel, hanem azt is, hogy az elmédet is megtisztítod. A watchOS 8 új funkciói holisztikus módon közelítik meg az egészséget és a fittséget. Így amellett, hogy testileg is megdolgozol az eredményért, lelkileg is feltöltődsz.

Tudatosság

Fejben dől el

A népszerű Légzés appot újraalkottuk, kibővítettük, és átneveztük Tudatosságra.

Tarts egy perc szünetet

Az új Elmélkedés funkcióval a Tudatosság segít neked kialakítani egy meditációs gyakorlatot azzal, hogy egy rövid, elgondolkodtató témára fókuszálsz. Egy gyönyörű animáció segít mindezt elképzelni, miközben az egy perc letelik.

Lélegezz, most még mélyebben

A Légzés funkciót frissítettük egy új vizualizációval és tippekkel, amelyek segítenek összpontosítani, központosítani, és összekapcsolódni a belső éneddel.

Tudatossági Percek

A Légzés és Elmélkedés percei egy összesítéssel zárulnak, amely megmutatja, hogy összesen hány Tudatossági Percet értél el, együtt az átlagos pulzusoddal – hogy megerősítse a tested és elméd kapcsolatát.

Alvás

Ismerd meg az alvási légzésszámodat

Az alvás közben a percenkénti légzésszámod kiszámításával nagyobb betekintést nyerhetsz az általános jóllétedbe. Az alvás közbeni percenkénti légzésszámot mérő funkció mérési eredményei nem alkalmasak orvosi használatra, az öndiagnosztizálást és az orvosi konzultációt is ideértve. Az alkalmazás kizárólag arra szolgál, hogy általános képet adjon a fizikai állapotról.

Kövesd nyomon a trendeket

Nézd meg az összes alvási adatot és trendet az Egészség appban az iOS-en. Az Alvás mellett mostantól már nyomon követheted a trendeket még több egészségi mutatóval, hogy jobban lásd az egészséged időbeli változásait.

Edzés

Esésészlelés edzésekhez

Ha nagyot esel edzés közben, az órád gondoskodik róla, hogy érkezzen segítség. Az Esésészlelés funkció frissítései a watchOS 8 rendszerben és a watchOS újabb verzióiban érhetők el az Apple Watch Series 4-en és az újabb Apple Watch-modelleken.

Még okosabb funkciók kültéri biciklizéshez

Az Apple Watch mostantól észleli, ha biciklizel, és figyelmeztet, hogy indíts el egy kerékpáros edzést. Ha egy időre megállsz, addig az órád is automatikusan szünetet tart. Ha pedig elektromos kerékpárral tekersz, mostantól pontosabban számítja ki neked az elégetett kalóriákat. A hangos visszajelzési funkcióval útközben is biztonságosan követheted az edzés szakaszait hangszórón, AirPodson vagy Bluetooth-fejhallgatón keresztül.

Ezzel a funkcióval mi a béták során nem találkoztunk, az óra egyetlen alkalommal sem jelezte, hogy szerinte bicikliztünk volna, sem nem szüneteltette az edzést automatikusan, ha megálltunk, hanem pont, hogy noszogatott, hogy befejeztük-e az edzést vagy sem. A hangos visszajelzés viszont magától és automatikusan működött, elsőre furcsa is volt, és például bemondta, ha bezártuk a mozgás és a gyakorlat gyűrűnket, illetve 5 km-enként jelezte, hogy megtettünk (n*)5 km-t, és hogy mennyi volt az átlagsebességünk.

Nyújts – testben és határaidban is

Az Edzések között bemutatkozik a pilates. Fejlessz ki nagyobb erőt, jobb testtartást, egyensúlyt és rugalmasságot ezzel az ellenőrzött, progresszív gyakorlatsorozattal – miközben a fontos mérőszámokat is rögzíted.

Vadonatúj, mégis teljesen ősrégi

Tisztítsd meg az elmédet és csökkentsd a stresszt tai chi gyakorlásával, egy 2000 éves gyakorlattal, ami olyan, mint egy meditáció mozgással együtt. Ezután tekintsd meg az eredményeidet.

Új Irányított Meditációk

A Fitness+ minden héten új irányított meditációkkal segíti az általános jóllétedet. Nézd meg őket az iPhone-odon, iPadeden, az Apple TV-n, vagy pedig hallgasd meg őket az Apple Watch-odon.

Új Csoportos Edzések

Most már akár 32 barátoddal is együtt edzhettek. Bíztassátok vagy cukkoljátok egymást, és kapjatok értesítést, ha egyikőtök bezárja az egyik tevékenységi gyűrűjét, vagy elhúz a mezőnytől, így mindenki együtt ünnepelhet.

Még több felfedezni való

Keresés. Keresd meg az elveszett Apple eszközeidet a Lokátor segítségével – és soha többé ne hagyd el az AirPods-aidat.

Továbbfejlesztett családi beállítási funkciók. Egyes régiók tömegközlekedési kártyái már támogatottak, így a családtagok könnyen használhatják a tömegközlekedést. A Google Naptár és Mail fiókok is támogatottak. És a túrázási edzések mutatói immár gyerekek esetén is pontosak.

AssistiveTouch. Mostantól a végtagkülönbséggel vagy végtaghiánnyal élő emberek is használhatják az Apple Watch-ot. Az óra beépített érzékelői segítenek a hívások fogadásában, irányítanak egy mutatót a kijelzőn, és egy műveleti menüt is meg tudnak nyitni – mindezt egyszerű mozgatási gesztusokkal.

Mindig bekapcsolt kijel­ző. A Mindig bekapcsolt kijel­ző lehetővé teszi, hogy anélkül is lásd a számlapot, hogy fel kellene emelned a csuklódat, vagy felébreszteni az órádat. Mostantól pedig sok további alkalmazással is működik, beleértve az Ébresztések, a Térképek, a Stopper és a kedvenc, harmadik féltől származó alkalmazásaidat is.

Új Kontaktok app. Nem kell többet keresgélni valaki e-mail címét vagy telefonszámát. Mostantól gyorsan böngészhetsz, hozzáadhatsz, vagy szerkeszthetsz kontaktokat magán az órán.

Audiovezérlők. Nézd meg a fejhallgató valós idejű hangerő szintjeit a Vezérlőközpontban, miközben hallgatsz valamit – ahogyan az iPhone-on és az iPaden.

Viharjelzés. Az Időjárás app az Apple Watch-on mostantól támogatja a viharjelzéseket. Az értesítésekben láthatod a következő óra csapadékra vonatkozó jelzéseit és az eső intenzitását is.

Állítsd be egyszerre több időzítőt. Egyet a rizsnek. Egy másikat a zöldségeknek. És persze ne feledkezz meg arról sem, ami a grillen van. Indíts el több időzítőt egyszerre, és használd Sirit, hogy mindegyiknek külön nevet adj.

Kompatibilitás

A watchOS 8 az összes olyan készülékre elérhető, amire a watchOS 7 is, és a használatához iOS 15 szükséges, ami pedig az összes, az iOS 14-et támogató készülékre elérhető.

Telepítés

A frissítés az iPhone-on a Watch appon belül az Általános / Szoftverfrissítés menüpontban érhető el, tehát OTA frissítésként.

Ha nem jelenik meg a frissítés, akkor várjunk, vagy próbálkozzunk újra. Rengetegen próbálnak most frissíteni, úgyhogy az Apple szerverei valószínűleg eléggé leterheltek!

A hivatalosan megjelent watchOS 8 buildszáma 19R346, ami megegyezik az RC buildjével, így akinek már az RC verzió van fent, annak nem jelenik meg majd OTA a frissítés.

Ha nincs iOS 15-re képes készülékünk, frissíthető az óra a watchOS 8-ra?

Gyakorlatilag nem. Amennyiben nem rendelkezünk legalább iPhone 6s-sel, de maga az óránk egyébként frissíthető lenne a watchOS 8-ra, az iPhone eleve fel sem fogja ajánlani nekünk a frissítést, mert a watchOS 8 használatához iOS 15-öt futtató iPhone szükséges.

Attól is óva intenénk mindenkit, hogy például egy ismerőse iOS 15-ös telefonjával párosítsa az óráját, majd úgy frissítse watchOS 8-ra, ebben az esetben ugyanis a frissítés után az óra nem lesz párosítható a saját, nem iOS 15-öt futtató iPhone-jával.

Ha már bárki is elkövette volna ezt a hibát, akkor az új iPhone vásárlásán kívül a másik lehetőség az, hogy egy hivatalos szervizpartnerhez fordul, és kéri az Apple-t, hogy iOS 15-re képes készüléke hiányában tegyék vissza az órájára a készüléke iOS-verziójával kompatibilis watchOS-verziót. Ez több napot is igénybe fog venni, mert a hazai szervizpartnereknek külföldre kell kiküldeniük ehhez az érintett órát.

Lehetséges hibák

Ha esetleg azt tapasztalnánk, hogy a frissítési folyamat megszakadt, akkor várjunk, ha pedig az óra már a piros felkiáltójelet mutatja, akkor az ebben a támogatási dokumentumban található lehetőségeket lehet megpróbálni az óra szervizbe vitele előtt:

Mint minden frissítés után, itt is elképzelhető, hogy lesznek hibák. Így amennyiben gyorsabb merülést, vagy furcsa dolgokat produkál az Apple Watch, érdemes visszaállítani és újra beállítani.

Kérdésem van!

Ha kérdésed merül fel, érdemes elsőként a Gyakran Ismételt Kérdések cikkünket végiglapozni: Gyakran Ismételt Kérdések

Linkgyűjtemény

A watchOS 8-ról szóló összes cikkünk megtalálható a watchOS 8 címke alatt.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Nah valakinek van elektromos bringa edzés? Vagy esés funkció edzés közben?

  2. Kompatibilitás

    A watchOS 8 az összes olyan készülékre elérhető, amire a watchOS 8 is

    —-

    S3-mal vannak már tapasztalatok?
    Egyszerűen fel lehet telepíteni vagy a watchOS 7.x.x-nél bejött szarakodással lehet csak felvarázsolni?
    Mennyire maradt használható? Megéri telepíteni?

  3. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    köszi, javítva. a Series 3-at passz, nincs olyan órám, de úgy tudom, hogy azt a problémát már orvosolta az Apple egy korábbi watchOS-verzióban.

  4. Hát, itt van némi visszafejlődés:

    A 6-os watch-om a reggeli edzésemnél kb 150 kalóriával kevesebbet mért, mint korábban -ugyanazokat a gyakorlatokat végzem, ugyanolyan intenzitással, igy standard szokott lenni az eredmény pár kalória ide/oda-.
    És az always on is annyira működik, hogy az óra mutató megáll az utoljára látottnál és csak mozgára jelenik meg az aktuális idő -korábban ez is folyamatos volt-. Remélem javitják.

  5. Töröld le az órát és add hozzá újra. Ez a “remélem javítják” megoldás.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Vikitorony Avatar for Szifon Avatar for totopad Avatar for Jadeye Avatar for SzifonAdmin

Népszerű hozzászólások

  1. Nah valakinek van elektromos bringa edzés? Vagy esés funkció edzés közben?

  2. Kompatibilitás

    A watchOS 8 az összes olyan készülékre elérhető, amire a watchOS 8 is

    —-

    S3-mal vannak már tapasztalatok?
    Egyszerűen fel lehet telepíteni vagy a watchOS 7.x.x-nél bejött szarakodással lehet csak felvarázsolni?
    Mennyire maradt használható? Megéri telepíteni?

  3. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    köszi, javítva. a Series 3-at passz, nincs olyan órám, de úgy tudom, hogy azt a problémát már orvosolta az Apple egy korábbi watchOS-verzióban.

  4. Hát, itt van némi visszafejlődés:

    A 6-os watch-om a reggeli edzésemnél kb 150 kalóriával kevesebbet mért, mint korábban -ugyanazokat a gyakorlatokat végzem, ugyanolyan intenzitással, igy standard szokott lenni az eredmény pár kalória ide/oda-.
    És az always on is annyira működik, hogy az óra mutató megáll az utoljára látottnál és csak mozgára jelenik meg az aktuális idő -korábban ez is folyamatos volt-. Remélem javitják.

  5. Töröld le az órát és add hozzá újra. Ez a “remélem javítják” megoldás.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Vikitorony Avatar for Szifon Avatar for totopad Avatar for Jadeye Avatar for SzifonAdmin