HomePod időzítők Sirivel és az Otthon alkalmazásban

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ha van HomePodod, akár a mini, akár a nagy, lehet, hogy már felfedezted, hogy milyen kellemesen használható az ébresztés funkciója: például ha a kedvenc pörgős zenéid lejátszási listáját állítod be ébresztőnek, szuperjó reggeli hangélményben lesz részed – akár borzalmas szokott lenni a felkelés, akár könnyedén pattansz ki az ágyból. Ha már használtad az ébresztőket kedvenc hangsegédeden, akkor tudod, hogy az Otthon alkalmazás HomePod menüjében a Jelzések rész alatt jelennek meg és szerkeszthetők az ébresztések.

Elérkezett az idő, hogy helyet kapjon mellette egy hasonló funkció: mégpedig az időzítő, más néven visszaszámláló. Sirivel már eddig is tudtunk a HomePodon egyszerre akár több időzítőt is kezelni, de vizuálisan erről semmilyen visszajelzést nem kaphattunk. Így ez az új funkció hiánypótló jelleggel fog érkezni – noha még várni kell rá egy keveset. ⏳

HomePod - időzítés

Mikor lesz elérhető?

Jelenleg csak a fejlesztői béta profillal rendelkezők számára érhető el az új beállítás, ugyanis az iOS 14.7 fejlesztői béta 1 szoftververzióba került bele. Így a publikus bétázók se fogják tudni használni egyelőre.

Mikor fog megjelenni a nagyközönség számára? Ez jó kérdés, mert a jelenlegi hivatalos verzió még 14.6-nál se tart (csak majdnem), és várhatóan csak a napokban jelenik meg hivatalosan, és azután még több hétbe is beletelhet, mire a 14.7 is napvilágot lát. Nagyon remélem, hogy minél hamarább eljutunk odáig, mert már sokszor hiányoltam a HomePod minin indított időzítőim láthatóságát.

Mindenesetre érdekes megjegyezni egy kis kitérőben, ahogy az Apple egyszerre legalább 3 alverzióval foglalkozik (a hivatalos a 14.5.1, de élesítésre kész a 14.6 is, és már a 2. bétánál tart a 14.7, nem is beszélve a még nem ismert 15.0 bétákról), ami arra enged következtetni, hogy nagyon sok fejlesztés zajlik egyszerre. 🏋️‍♂️ Azaz nemcsak a “Spring loaded” esemény töltötte fel egy rakás menő, friss termékkel a boltok polcait, hanem szoftveresen is sok újdonsággal készülnek Craig Federighi csapatai. Egyesek szerint az új kisegítő lehetőségeket nemcsak az Akadálymentesség Világnapja miatt jelentették be még a WWDC előtt (ahol pont az ilyen szoftveres újdonságokat szokták bemutatni), hanem a többi újdonság mennyisége és a WWDC időkorlátja miatt is praktikus volt egy időnyerő felvezetés. ⏱

Időzítés az Otthon alkalmazásban

Az óra alkalmazás szinte minden operációs rendszeren négy további funkciót szokott tartalmazni: ébresztés, időzítő, stopper és világóra. Ezek közül a képernyőfelület nélküli hangsegédeknél leginkább az ébresztésnek és az időzítőnek van értelme, de talán ha egyszer debütálnak a képernyős HomePodok (erről víziók két korábbi cikkben találhatók: HomePod-családról és az Apple otthon-stratégiájáról), azokon már a stopper vagy világóra használata is alapfunkció lehet. Addig iPhone-on, iPaden, Apple Watch-on és Mac-en ezeket gond nélkül használhatjuk az Óra alkalmazásban – viszont az ébresztések mellett az időzítők menedzselése hasznos újítás lesz a HomePod Otthon alkalmazásbéli felületén is. Hogy is fog ez kinézni?

HomePod időzítő Home app (9to5mac)

(Kép forrása: 9to5Mac)

Hasonlóan lesz kezelhető, mint az Otthon alkalmazás HomePodos ébresztői. Remek videót készített erről Jeff a 9to5Mac-től, amiben (1:16-tól) bemutatja az új felületet, majd (3:09-től) Siri parancsokkal demonstrálja, ahogy az új felület leköveti a módosításokat:

Ezeket tehát máris lehet használni fejlesztői béta profillal a 14.7-et letöltve, majd a HomePodot is frissítve. Noha az is észrevehető a videóban, hogy az új felület még nem túl “humánus”, azaz a vezérlők még igencsak fejlesztői kódnyelven vannak feliratozva a béta 1-ben. 👩‍💻

A 9to5Mac-es cikk szerint az új béta kód tartalmaz olyan részleteket is, hogy az iPhone-ról vezérelt Sirivel is meg tudjuk kérdezni az egyik HomePodunkon futó időzítők állapotát. Gondolom, a lekérdezés mellett módosítani is tudnánk őket – ahogy jelenleg is működik valamennyire a “multiroom” (több szobás vagy több HomePodos) időzítő-menedzselés Sirivel. A hangsúlyt itt a “valamennyire” szóra helyezném, mindjárt látni fogjuk, hogy miért nem túl szerencsések sok esetben a multiroom hangparancsok. 🤔

Siri, az időzítő menedzser

Az időzítőket jelenleg is tudjuk Sirivel használni, noha az egyes Siri-parancsok Apple-eszközönként eltérhetnek. Apple Watch-on, iPhone-on és iPaden például nem tudunk párhuzamosan futtatni több időzítőt, egy HomePod Sirijével viszont igen, praktikusan az egyes időzítők elnevezésével, címkézésével (például “pizza timer”, “dogwalking timer”, “5 minute timer”). HomePodokon ez a többszörös időzítő funkció az iOS 12 óta érhető el, Apple Watch-on egy új időzítő beállítása felülírja a korábbi visszaszámlálást, iPhone-on és iPaden pedig visszakérdez Siri, hogy tényleg módosítani szeretném-e az előző időzítőt.

Apple Watch időzítő ikon Siri háttérrel

Az alábbi, időzítővel kapcsolatos Siri-parancsok eredményét iPhone-on és iPaden az Óra alkalmazásban tudjuk megtekinteni és módosítani. A parancsok egy része viszont csak a HomePodos Sirivel működik, ahol viszont a vizuális visszajelzés hiányzik az éppen futó időzítőinkről. Ez fog változni a 14.7-es verzióban, amivel már könnyen használhatóvá fog válni azok számára is, akik még nem barátkoztak meg eléggé Sirivel.

Siri hangparancsok időzítéshez

A parancsoknál a timer és a countdown szavakat egyaránt használhatjuk, de javaslom a timer-t, mert könnyebb kimondani, és Siri is kevésbé érti félre. További opcionális, kihagyható szavakat zárójelben fogok jelezni, néha angolosabb velük, de Siri ezek nélkül is megérti.

Tehát, “Hey Siri!”…

⏰ Időzítő beállítása

 • “Set (a) (new) timer for 5 minutes!” – és indul az 5 perces visszaszámlálás.
 • “Set (a) (new) timer!” – ha csak ennyit kérünk, Siri visszakérdez, hogy “For how long?”, azaz mennyi időt számoljon vissza? Adjunk meg egy időegységet.

🏷 Időzítők elnevezése, “címkéje”

Csak HomePodon lehetséges, és opcionális: ha elnevezzük a visszaszámlálót, könnyebben hivatkozhatunk rá később, amikor például meg akarjuk állítani. Ha nem nevezzük el az időzítőt, akkor az az időegység lesz a neve, amit beállítottunk neki visszaszámláláshoz.

 • “Set (a) (new) homework timer for 5 minutes”
 • “Set (a) (new) 5 minute timer for dogwalking!”

🏘 Időzítő másik szobában/HomePodra – “multiroom” eset

Itt az lenne a cél, hogy a hálószobai HomePodról (netán iPhone-ról) a nappaliban lévő HomePodra beállítsunk egy 5 perces időzítőt. Erre a következő lenne elvileg a Siri-parancs:

 • “Set a 5 minute timer at Livingroom HomePod”

Viszont ezt sajnos úgy fogja érteni Siri, hogy egy 5 perces, “at livingroom HomePod” elnevezésű időzítőt szeretnénk létrehozni az aktuális HomePodon… 🤷‍♀️Ezen a nyelvi sajátosságon eddig nem sikerült túljutnom, de írjátok meg hozzászólásban, ha van rá megoldásotok, hogy Siri ne értse félre! ✍ (Lehet, hogy direkt van így? Hogy egy családban a gyerkőc ne tudjon apa HomePodján időzítőt indítani? 🧒)

🔇 Elalvási időzítő – “Sleep timer

Csak akkor lehet beállítani, ha folyamatban van egy lejátszás – például zene, podcast, vagy egy természetes hang (eső, tábortűz, erdő, stb., lásd a korábbi, Siri + HomePod témájú cikkemben). Egyébként visszajelez, hogy most nem tud ilyet létrehozni, csak lejátszás közben.

 • Stop playing in 5 minutes!” – és 5 perc múlva minden jelzés nélkül leáll a lejátszás. Vagy:
 • Set (a) sleep timer for 5 minutes!

Ez a funkció viszont jelenleg még nem látszódik a fejlesztői béta HomePodos időzítő beállító felületén, tehát lehet, hogy csak Sirivel lesz indítható HomePodon. Az iPhone és iPad időzítés szerkesztésekor viszont van egy “Amikor lejár…” opció, aminél megadhatjuk a jelzés hangját, vagy hogy hangjelzés helyett állítsa le a lejátszást. Örülnék neki, ha ez a funkció is felbukkanna HomePodoknál!

Megjegyzés, érdekesség: 😲 A “Set sleep timer…” hangparancs azért érdekes Siri szemszögéből, mert a “sleep” jelző itt egy kivételes kulcsszó, amit Siri a “sleep timer” fogalom részeként fog értelmezni, nem pedig egy időzítő címkéjeként. Például ha a sleep helyett a “dream” vagy a “bedtime” szót használnánk, akkor egy “hagyományos” időzítőt hozna létre “dream” vagy “bedtime” elnevezésekkel. Tehát Siri tudja, hogy a “sleep” szó esetében itt nem címkézés lesz a feladata, hanem valami más. Ebből még az is következik, hogy “sleep” címkéjű időzítőt nem lehet Sirivel létrehozni. (Kíváncsi vagyok, hogy ha az új időzítős felületen írom be a “sleep”-et az időzítő nevéhez, akkor ez hangutasítással kezelhetetlen lesz? :) 🤷‍♂️ )
Ennek nyomán pedig remélem, hogy a “multiroom” hivatkozásokat is meg fogja érteni Siri, ha a szoba-elnevezések is ilyen kulcsszavakká tudnának válni a hangparancsokban.

HomePod időzítő beállítás felület - 9to5mac

Az ábrán a várható HomePodos időzítő beállító felülete – a feliratok még fejlesztőknek szólnak. A “Pizza” szó az időzítő címkéje. (Forrás: 9to5Mac)

⏱ Hol tart a visszaszámlálás?

 • “How is the timer?”, “How are my timers?”
 • “How much time is left (on (the) homework timer)?”, stb.
 • “How is the timer at Bedroom HomePod?” (“multiroom” eset) – ezt is gyakran félreérti: “bedroom HomePod” címkéjű időzítőt keres az aktuális HomePodon, de van, hogy megérti :) Ki érti ezt? 🤷‍♂️

⏯ Ideiglenes megállítás és folytatás (“pause”)

 • “Pause (the) (homework) timer!” – megállításhoz ⏸
 • “Resume / Continue (the) (homework) timer!” – a folytatáshoz ▶

❌ Időzítő(k) törlése

 • “Stop/Cancel/Delete (the) (homework) timer!” – törli az időzítőt.

Ha több időzítő fut éppen (az aktuális HomePodon) és nem pontosítottunk, akkor Siri rákérdez, hogy melyiket akarjuk törölni. A kérdésben felsorolja az összes futó időzítőt, amiből választhatunk.

 • “Stop/Cancel/Delete all timers!” – egy megerősítő kérdés után törli az aktuális HomePod összes időzítőjét.

🛑🔁 Leállítás, újraindítás – a visszaszámlálás végén és korábban

HomePodnál is működik a koppintásos leállítás, amikor csörög – ahogy iPhone, iPad, Apple Watch esetében is van rá gomb

 • “Hey Siri, stop ((the) timer)!” paranccsal is leállítható a jelzés. Leállítható még a lejárat előtt is.
 • “Reset/repeat (the) timer!” – megismétli az adott visszaszámlálást. Ugyanez gombként jelenik meg Apple Watch-on és iPhone-on, illetve iPaden.
 • Reset the timer – ezt a parancsot nem csak akkor tudjuk alkalmazni, ha lejárt az időzítő, hanem előtte is, ekkor újraindul a létrehozásakor megadott időponttól.

apple watch időzítő beállítás és lejárat

“Multiroom” leállítás

Ha egy távoli HomePodnál járt le az időzítő (mondjuk a konyhában), viszont éppen messze vagyunk tőle (például a fürdőszobában van dolgunk), akkor azt mondhatjuk, hogy:

 • “Stop timer at kitchen (room) – ez nálam így működött, viszont fontos a “timer” szó is hozzá, és az “at” kötőszó volt a szerencsés mások mellett.

Hasznos kitérő: hasonlóan működőképes az ébresztő távoli leállítása: “Stop alarm at kitchen!”

Megjegyzés: Lehet, hogy máshogy is működnek, de a tapasztalatom, hogy ha nem artikulálok eléggé, akkor a “stop” szó helyett “set”-et ért Siri, és leállítás helyett új időzítőt akar beállítani a közeli HomePodon.

Összefoglalás

Várhatóan június vége körül érkezik az időzítő funkció a HomePodoknál az Otthon alkalmazásban. Láttuk, hogy a többi Apple-eszköztől eltérően HomePodon több időzítőt is tudunk egyszerre kezelni, noha jelenleg még csak Sirivel – a hangparancsokért bármikor visszanézhetsz ehhez a cikkhez. HomePodoknál a több szobás időzítő beállítás jelenleg még egy elvarratlan vagy nem teljesen kiforrott szál (Sirivel). Remélem, mire az időzítők felülete elkészül, Siri is hatékonyabb lesz a nyelvileg nehezebben feldolgozható hangparancsok megértésében.

Te használtad már HomePodon az időzítő funkciót? Mit gondolsz, ha elérhető lesz vizuálisan is az időzítők listája az Otthon appban, gyakrabban fogod használni?

Ezek még érdekelhetnek:


A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!