fbpx Skip to content

Ha van HomePodod, akár a mini, akár a nagy, lehet, hogy már felfedezted, hogy milyen kellemesen használható az ébresztés funkciója: például ha a kedvenc pörgős zenéid lejátszási listáját állítod be ébresztőnek, szuperjó reggeli hangélményben lesz részed – akár borzalmas szokott lenni a felkelés, akár könnyedén pattansz ki az ágyból. Ha már használtad az ébresztőket kedvenc hangsegédeden, akkor tudod, hogy az Otthon alkalmazás HomePod menüjében a Jelzések rész alatt jelennek meg és szerkeszthetők az ébresztések.

Elérkezett az idő, hogy helyet kapjon mellette egy hasonló funkció: mégpedig az időzítő, más néven visszaszámláló. Sirivel már eddig is tudtunk a HomePodon egyszerre akár több időzítőt is kezelni, de vizuálisan erről semmilyen visszajelzést nem kaphattunk. Így ez az új funkció hiánypótló jelleggel fog érkezni – noha még várni kell rá egy keveset. ⏳

HomePod - időzítés

Mikor lesz elérhető?

Jelenleg csak a fejlesztői béta profillal rendelkezők számára érhető el az új beállítás, ugyanis az iOS 14.7 fejlesztői béta 1 szoftververzióba került bele. Így a publikus bétázók se fogják tudni használni egyelőre.

Mikor fog megjelenni a nagyközönség számára? Ez jó kérdés, mert a jelenlegi hivatalos verzió még 14.6-nál se tart (csak majdnem), és várhatóan csak a napokban jelenik meg hivatalosan, és azután még több hétbe is beletelhet, mire a 14.7 is napvilágot lát. Nagyon remélem, hogy minél hamarább eljutunk odáig, mert már sokszor hiányoltam a HomePod minin indított időzítőim láthatóságát.

Mindenesetre érdekes megjegyezni egy kis kitérőben, ahogy az Apple egyszerre legalább 3 alverzióval foglalkozik (a hivatalos a 14.5.1, de élesítésre kész a 14.6 is, és már a 2. bétánál tart a 14.7, nem is beszélve a még nem ismert 15.0 bétákról), ami arra enged következtetni, hogy nagyon sok fejlesztés zajlik egyszerre. ?️‍♂️ Azaz nemcsak a “Spring loaded” esemény töltötte fel egy rakás menő, friss termékkel a boltok polcait, hanem szoftveresen is sok újdonsággal készülnek Craig Federighi csapatai. Egyesek szerint az új kisegítő lehetőségeket nemcsak az Akadálymentesség Világnapja miatt jelentették be még a WWDC előtt (ahol pont az ilyen szoftveres újdonságokat szokták bemutatni), hanem a többi újdonság mennyisége és a WWDC időkorlátja miatt is praktikus volt egy időnyerő felvezetés. ⏱

Időzítés az Otthon alkalmazásban

Az óra alkalmazás szinte minden operációs rendszeren négy további funkciót szokott tartalmazni: ébresztés, időzítő, stopper és világóra. Ezek közül a képernyőfelület nélküli hangsegédeknél leginkább az ébresztésnek és az időzítőnek van értelme, de talán ha egyszer debütálnak a képernyős HomePodok (erről víziók két korábbi cikkben találhatók: HomePod-családról és az Apple otthon-stratégiájáról), azokon már a stopper vagy világóra használata is alapfunkció lehet. Addig iPhone-on, iPaden, Apple Watch-on és Mac-en ezeket gond nélkül használhatjuk az Óra alkalmazásban – viszont az ébresztések mellett az időzítők menedzselése hasznos újítás lesz a HomePod Otthon alkalmazásbéli felületén is. Hogy is fog ez kinézni?

HomePod időzítő Home app (9to5mac)

(Kép forrása: 9to5Mac)

Hasonlóan lesz kezelhető, mint az Otthon alkalmazás HomePodos ébresztői. Remek videót készített erről Jeff a 9to5Mac-től, amiben (1:16-tól) bemutatja az új felületet, majd (3:09-től) Siri parancsokkal demonstrálja, ahogy az új felület leköveti a módosításokat:

Ezeket tehát máris lehet használni fejlesztői béta profillal a 14.7-et letöltve, majd a HomePodot is frissítve. Noha az is észrevehető a videóban, hogy az új felület még nem túl “humánus”, azaz a vezérlők még igencsak fejlesztői kódnyelven vannak feliratozva a béta 1-ben. ?‍?

A 9to5Mac-es cikk szerint az új béta kód tartalmaz olyan részleteket is, hogy az iPhone-ról vezérelt Sirivel is meg tudjuk kérdezni az egyik HomePodunkon futó időzítők állapotát. Gondolom, a lekérdezés mellett módosítani is tudnánk őket – ahogy jelenleg is működik valamennyire a “multiroom” (több szobás vagy több HomePodos) időzítő-menedzselés Sirivel. A hangsúlyt itt a “valamennyire” szóra helyezném, mindjárt látni fogjuk, hogy miért nem túl szerencsések sok esetben a multiroom hangparancsok. ?

Siri, az időzítő menedzser

Az időzítőket jelenleg is tudjuk Sirivel használni, noha az egyes Siri-parancsok Apple-eszközönként eltérhetnek. Apple Watch-on, iPhone-on és iPaden például nem tudunk párhuzamosan futtatni több időzítőt, egy HomePod Sirijével viszont igen, praktikusan az egyes időzítők elnevezésével, címkézésével (például “pizza timer”, “dogwalking timer”, “5 minute timer”). HomePodokon ez a többszörös időzítő funkció az iOS 12 óta érhető el, Apple Watch-on egy új időzítő beállítása felülírja a korábbi visszaszámlálást, iPhone-on és iPaden pedig visszakérdez Siri, hogy tényleg módosítani szeretném-e az előző időzítőt.

Apple Watch időzítő ikon Siri háttérrel

Az alábbi, időzítővel kapcsolatos Siri-parancsok eredményét iPhone-on és iPaden az Óra alkalmazásban tudjuk megtekinteni és módosítani. A parancsok egy része viszont csak a HomePodos Sirivel működik, ahol viszont a vizuális visszajelzés hiányzik az éppen futó időzítőinkről. Ez fog változni a 14.7-es verzióban, amivel már könnyen használhatóvá fog válni azok számára is, akik még nem barátkoztak meg eléggé Sirivel.

Siri hangparancsok időzítéshez

A parancsoknál a timer és a countdown szavakat egyaránt használhatjuk, de javaslom a timer-t, mert könnyebb kimondani, és Siri is kevésbé érti félre. További opcionális, kihagyható szavakat zárójelben fogok jelezni, néha angolosabb velük, de Siri ezek nélkül is megérti.

Tehát, “Hey Siri!”…

⏰ Időzítő beállítása

  • “Set (a) (new) timer for 5 minutes!” – és indul az 5 perces visszaszámlálás.
  • “Set (a) (new) timer!” – ha csak ennyit kérünk, Siri visszakérdez, hogy “For how long?”, azaz mennyi időt számoljon vissza? Adjunk meg egy időegységet.

? Időzítők elnevezése, “címkéje”

Csak HomePodon lehetséges, és opcionális: ha elnevezzük a visszaszámlálót, könnyebben hivatkozhatunk rá később, amikor például meg akarjuk állítani. Ha nem nevezzük el az időzítőt, akkor az az időegység lesz a neve, amit beállítottunk neki visszaszámláláshoz.

  • “Set (a) (new) homework timer for 5 minutes”
  • “Set (a) (new) 5 minute timer for dogwalking!”

? Időzítő másik szobában/HomePodra – “multiroom” eset

Itt az lenne a cél, hogy a hálószobai HomePodról (netán iPhone-ról) a nappaliban lévő HomePodra beállítsunk egy 5 perces időzítőt. Erre a következő lenne elvileg a Siri-parancs:

  • “Set a 5 minute timer at Livingroom HomePod”

Viszont ezt sajnos úgy fogja érteni Siri, hogy egy 5 perces, “at livingroom HomePod” elnevezésű időzítőt szeretnénk létrehozni az aktuális HomePodon… ?‍♀️Ezen a nyelvi sajátosságon eddig nem sikerült túljutnom, de írjátok meg hozzászólásban, ha van rá megoldásotok, hogy Siri ne értse félre! ✍ (Lehet, hogy direkt van így? Hogy egy családban a gyerkőc ne tudjon apa HomePodján időzítőt indítani? ?)

? Elalvási időzítő – “Sleep timer

Csak akkor lehet beállítani, ha folyamatban van egy lejátszás – például zene, podcast, vagy egy természetes hang (eső, tábortűz, erdő, stb., lásd a korábbi, Siri + HomePod témájú cikkemben). Egyébként visszajelez, hogy most nem tud ilyet létrehozni, csak lejátszás közben.

  • Stop playing in 5 minutes!” – és 5 perc múlva minden jelzés nélkül leáll a lejátszás. Vagy:
  • Set (a) sleep timer for 5 minutes!

Ez a funkció viszont jelenleg még nem látszódik a fejlesztői béta HomePodos időzítő beállító felületén, tehát lehet, hogy csak Sirivel lesz indítható HomePodon. Az iPhone és iPad időzítés szerkesztésekor viszont van egy “Amikor lejár…” opció, aminél megadhatjuk a jelzés hangját, vagy hogy hangjelzés helyett állítsa le a lejátszást. Örülnék neki, ha ez a funkció is felbukkanna HomePodoknál!

Megjegyzés, érdekesség: ? A “Set sleep timer…” hangparancs azért érdekes Siri szemszögéből, mert a “sleep” jelző itt egy kivételes kulcsszó, amit Siri a “sleep timer” fogalom részeként fog értelmezni, nem pedig egy időzítő címkéjeként. Például ha a sleep helyett a “dream” vagy a “bedtime” szót használnánk, akkor egy “hagyományos” időzítőt hozna létre “dream” vagy “bedtime” elnevezésekkel. Tehát Siri tudja, hogy a “sleep” szó esetében itt nem címkézés lesz a feladata, hanem valami más. Ebből még az is következik, hogy “sleep” címkéjű időzítőt nem lehet Sirivel létrehozni. (Kíváncsi vagyok, hogy ha az új időzítős felületen írom be a “sleep”-et az időzítő nevéhez, akkor ez hangutasítással kezelhetetlen lesz? 🙂 ?‍♂️ )
Ennek nyomán pedig remélem, hogy a “multiroom” hivatkozásokat is meg fogja érteni Siri, ha a szoba-elnevezések is ilyen kulcsszavakká tudnának válni a hangparancsokban.

HomePod időzítő beállítás felület - 9to5mac

Az ábrán a várható HomePodos időzítő beállító felülete – a feliratok még fejlesztőknek szólnak. A “Pizza” szó az időzítő címkéje. (Forrás: 9to5Mac)

⏱ Hol tart a visszaszámlálás?

  • “How is the timer?”, “How are my timers?”
  • “How much time is left (on (the) homework timer)?”, stb.
  • “How is the timer at Bedroom HomePod?” (“multiroom” eset) – ezt is gyakran félreérti: “bedroom HomePod” címkéjű időzítőt keres az aktuális HomePodon, de van, hogy megérti 🙂 Ki érti ezt? ?‍♂️

⏯ Ideiglenes megállítás és folytatás (“pause”)

  • “Pause (the) (homework) timer!” – megállításhoz ⏸
  • “Resume / Continue (the) (homework) timer!” – a folytatáshoz ▶

❌ Időzítő(k) törlése

  • “Stop/Cancel/Delete (the) (homework) timer!” – törli az időzítőt.

Ha több időzítő fut éppen (az aktuális HomePodon) és nem pontosítottunk, akkor Siri rákérdez, hogy melyiket akarjuk törölni. A kérdésben felsorolja az összes futó időzítőt, amiből választhatunk.

  • “Stop/Cancel/Delete all timers!” – egy megerősítő kérdés után törli az aktuális HomePod összes időzítőjét.

?? Leállítás, újraindítás – a visszaszámlálás végén és korábban

HomePodnál is működik a koppintásos leállítás, amikor csörög – ahogy iPhone, iPad, Apple Watch esetében is van rá gomb

  • “Hey Siri, stop ((the) timer)!” paranccsal is leállítható a jelzés. Leállítható még a lejárat előtt is.
  • “Reset/repeat (the) timer!” – megismétli az adott visszaszámlálást. Ugyanez gombként jelenik meg Apple Watch-on és iPhone-on, illetve iPaden.
  • Reset the timer – ezt a parancsot nem csak akkor tudjuk alkalmazni, ha lejárt az időzítő, hanem előtte is, ekkor újraindul a létrehozásakor megadott időponttól.

apple watch időzítő beállítás és lejárat

“Multiroom” leállítás

Ha egy távoli HomePodnál járt le az időzítő (mondjuk a konyhában), viszont éppen messze vagyunk tőle (például a fürdőszobában van dolgunk), akkor azt mondhatjuk, hogy:

  • “Stop timer at kitchen (room) – ez nálam így működött, viszont fontos a “timer” szó is hozzá, és az “at” kötőszó volt a szerencsés mások mellett.

Hasznos kitérő: hasonlóan működőképes az ébresztő távoli leállítása: “Stop alarm at kitchen!”

Megjegyzés: Lehet, hogy máshogy is működnek, de a tapasztalatom, hogy ha nem artikulálok eléggé, akkor a “stop” szó helyett “set”-et ért Siri, és leállítás helyett új időzítőt akar beállítani a közeli HomePodon.

Összefoglalás

Várhatóan június vége körül érkezik az időzítő funkció a HomePodoknál az Otthon alkalmazásban. Láttuk, hogy a többi Apple-eszköztől eltérően HomePodon több időzítőt is tudunk egyszerre kezelni, noha jelenleg még csak Sirivel – a hangparancsokért bármikor visszanézhetsz ehhez a cikkhez. HomePodoknál a több szobás időzítő beállítás jelenleg még egy elvarratlan vagy nem teljesen kiforrott szál (Sirivel). Remélem, mire az időzítők felülete elkészül, Siri is hatékonyabb lesz a nyelvileg nehezebben feldolgozható hangparancsok megértésében.

Te használtad már HomePodon az időzítő funkciót? Mit gondolsz, ha elérhető lesz vizuálisan is az időzítők listája az Otthon appban, gyakrabban fogod használni?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok